СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ  ТВАРИН SULAWE

SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION AND ANIMAL WELFARE

МОДУЛЬ 1 СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО/

MODULE 1 SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION

Електронний посібник/The electronic manual

ЗМІСТ

 

1. КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ, СТАЛОГО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА ТА СТАЛОГО УПРАВЛІННЯ ТВАРИННИЦТВОМ

1.1. Концепції сталого розвитку та сталого сільськогосподарського виробництва

1.1.1. Передумови виникнення концепції сталого розвитку

1.1.2. Концепції сталого розвитку

1.1.3. Стале сільськогосподарське виробництво

1.2. Стале управління у сільськогосподарському виробництві та галузі тваринництва

ПРАКТИЧНІ РОБОТИ

1. Сталий розвиток як парадигма сільськогосподарського виробництва

2. Концепція сталого тваринництва

САМОСТІЙНІ РОБОТИ

1. Передумови утворення парадигми сталого розвитку

2. Нові проблеми та тенденції до розвитку концепції сталого розвитку

3. Роль зацікавлених сторін у популяризації сталого розвитку сільського господарства у світі

4. Соціальне сприйняття сталого розвитку тваринництва в розрізі споживача і виробника

5. Благополуччя тварин в контексті сталого розвитку тваринництва

6. Методи і засоби управління тваринництвом

7. Сталий розвиток з точки зору збереження планети

8. Втрачені види сільськогосподарських тварин

2. ВПЛИВ ТВАРИННИЦТВА, ЗДОРОВ’Я ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ НА БІОРІЗНОМАНІТТЯ, НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ, ЗМІНУ КЛІМАТУ ТА СТІЙКІСТЬ ДО АНТИМІКРОБНИХ ПРЕПАРАТІВ

2.1. Вплив розвитку тваринництва на біорізноманіття навколишнього середовища та зміни клімату

2.1.1. Вплив розвитку тваринництва на біорізноманіття навколишнього середовища

2.1.2. Кліматичні зміни та їх вплив на розвиток тваринництва

2.1.3. Тепловий стрес у тварин: наслідки і основні заходи із відведення

2.2. Вплив розвитку тваринництва на стан здоров’я людини

2.2.1. Вплив епігенетичних процесів на здоров'я людини

2.2.2. Утворення та поводження з побічними продуктами тваринного походження

2.2.3. Поняття «єдиного здоров’я» як інтегрована система здоров’я людей і тварин

ПРАКТИЧНІ РОБОТИ

1. Розрахунок впливу виробництва продукції тваринництва та якість повітря та водні ресурси

2. Вплив якості виробленої продукції тваринництва на споживача

2.1. Ідентифікаційні ознаки та технологія виготовлення ковбасних виробів

2.2. Методи відбору проб для органолептичних і лабораторних досліджень

2.3. Органолептична оцінка ковбасних виробів

2.4. Гістологічна оцінка ковбасних виробів

САМОСТІЙНІ РОБОТИ

1. Вплив ведення тваринництва на навколишнє середовище та біорізноманіття

2. Шкідливі викиди від ведення різних галузей тваринництва

3. Благополуччя тварин як аспект здоров’я тварин за промислового виробництва

4. Зміна клімату за період промислового сільськогосподарського виробництва

5. Професійні хвороби працівників тваринницьких підприємств

6. Біобезпека при виробництві продукції тваринництва

3. ІННОВАЦІЙНІ ТА СТАЛІ ТЕХНОЛОГІЇ У ВИРОБНИЦТВІ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА

3.1. Інноваційні технології у тваринництві

3.2. Індустріальні технології у тваринництві

3.2.1. Індустріальна технологія виробництва молока

3.2.2. Індустріальна технологія виробництва яловичини

3.2.3. Індустріальна технологія виробництва свинини

3.2.4. Принципи індустріальної промислової технології виробництва яєць

3.3. Ресурсоощадні технології у тваринництві як концепція сталого розвитку

ПРАКТИЧНІ РОБОТИ

1. Інновації у виробництві продукції тваринництва

1.1. Інноваційні технології виробництва продукції скотарства

1.2. Інноваційні технології виробництва продукції свинарства

1.3. Інноваційні технології виробництва продукції птахівництва

2. Індустріальне виробництво продукції тваринництва як складова розвитку цивілізації

САМОСТІЙНІ РОБОТИ

1. Поняття інновації у сільському господарстві

2. Причини і наслідки інтенсифікації виробництва

3. Інтенсивне використання тварин з точки зору економіки та біоетики

4. Стале виробництво з точки зору економіки та біоетики у тваринництві

5. Ресурсозбереження як складова сталого виробництва

6. Стійкі технології у промисловому виробництві

7. Менеджмент відходів за виробництва продукції тваринництва

8. Сталість генетичних ресурсів

9. Логіка взаємодії сталого виробництва тваринництва з індустріальною технологією

4. ОЦІНКА СТІЙКОСТІ ТА КРИТЕРІЇ СТІЙКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА

4.1. Методологія оцінювання сталого тваринництва

4.1.1. Огляд теми її значення та актуальність

4.1.2. Основні концепції сталого тваринництва. Компоненти сталості: економічний, екологічний, соціальний

4.1.3. Визначення ключових показників сталості тваринництва

4.1.4. Методи збирання та аналізу даних

4.1.5. Інструменти та технології моніторингу сталості тваринництва

4.1.6. Практичне застосування методології оцінювання сталості тваринництва

4.2. Критерії стійкості продукції тваринництва

4.2.1. Поняття «стійкість» у контексті тваринництва. Принципи стійкості продукції тваринництва

4.2.2. Значення критеріїв стійкості для галузі тваринництва та їх вплив на ринок. Оцінювання стійкості органічного тваринництва

4.2.3. Інвестиції в здоров'я тварин для підвищення стійкості виробництва продукції тваринництва

4.2.4. Розробка рекомендацій щодо ведення сталого тваринництва

ПРАКТИЧНІ РОБОТИ

1. Методика оцінювання сталого тваринництва

2. Оцінювання критеріїв стійкості продукції тваринництва

САМОСТІЙНІ РОБОТИ

1. Продовольча безпека світу і роль у ньому сталого сільськогосподарського виробництва

2. Явище перевиробництва та дефіциту продукції тваринництва

3. Утилізація продуктів тваринництва

4. Критерії сталого тваринництва та доброї практики ведення сільського господарства

5. Відстань виробничих об’єктів тваринництва від осель людей

6. Продуктивність тварин і стрес тварин як елементи технології

7. Основи якості продуктів тваринництва

8. Стійкість забезпечення продуктами тваринництва споживачів

5. ПРОДУКЦІЯ ТВАРИННИЦТВА, СИРОВИНА ТА КІНЦЕВА ПРОДУКЦІЯ

5.1. Біохімія м'яса у зв'язку зі стресом тварин

5.1.1. Вплив стресів на якість м'яса

5.1.2. Оцінювання якості м’яса

5.1.3. Якість м’яса до та після забою

5.1.4. Чинники, які визначають якість м’яса на етапі вирощування

5.1.5. Чинники, які впливають на якість м’яса на етапі передзабійного утримання та способи усунення їх негативної дії

ПРАКТИЧНА РОБОТА

1. Ланцюг виробництва продукції тваринництва «від лану до столу»

САМОСТІЙНІ РОБОТИ

1. Стандартизація продукції тваринництва

2. Продукція птахівництва

3. Продукція молочного та м’ясного скотарства

4. Продукція свинарства

5. Продукція бджільництва

6. Продукція рибництва

На початок