СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН SULAWE

SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION AND ANIMAL WELFARE

МОДУЛЬ 1 СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО/

MODULE 1 SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION

Електронний посібник/The electronic manual

 

1. КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ, СТАЛОГО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА

ТА СТАЛОГО УПРАВЛІННЯ ТВАРИННИЦТВОМ

 

ПРАКТИЧНА РОБОТА

 

1. Сталий розвиток як парадигма сільськогосподарського виробництва

 

 

 

 

Парадигма сталого розвитку в розрізі сільськогосподарського виробництва є інструментом фізичного виживання майбутніх поколінь, адже формує розв’язання продовольчих та екологічних питань. Саме тому пріоритетом у розвитку сільського господарства України завжди було й залишається гарантування продовольчої безпеки держави, забезпечення населення достатньою кількістю якісної й безпечної сільгосппродукції, а промисловості – необхідною сировиною. Належний розвиток сільськогосподарського виробництва на умовах сталості здатен створити передумови для формування агроекологічного балансу та стійкості біорізноманітності.

 

 

 

Технології сталого сільськогосподарського виробництва сприяють стабільному та безперервному виробництву продукції, що так само дасть змогу забезпечити достатню кількість ресурсів у майбутньому.

 

 

stick_figure_carrying_books_md_nwm_v2

Згідно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй (ФАО) така практика охоплює п’ять принципів:

• поліпшення харчового ланцюга;

• захист та економію природних ресурсів;

• поліпшення добробуту та економічного стану людей;

• стимулювання стійкості екосистем та угруповань;

• підтримку державних ініціатив та нормативних актів.

 

 

 

Головною метою сталого сільськогосподарського виробництва є забезпечення продовольчої безпеки у короткостроковій та довгостроковій перспективі.

 

 

stick_figure_carrying_books_md_nwm_v2

Сталий розвиток, як парадигма сільськогосподарського виробництва, визначає такі завдання:

• поліпшувати екологічні умови та запобігати забрудненню;

• зберігати родючість ґрунту та підвищувати біорізноманіття;

• зменшувати споживання невідновлюваних ресурсів (наприклад викопного палива);

• підтримувати економічний розвиток сільських районів;

• підвищувати якість життя та прав фермерів загалом;

• поліпшувати екологічну свідомість та відповідальність людей.

 

Концепція визначення ефективності сталого сільськогосподарського виробництва базується на аналізі трьох чинників:

1. Екологічний (агроекологічний) – позначає природоощадний підхід у господарюванні зі зменшенням забруднення та споживання невідновлюваних ресурсів;

2. Соціальний (соціально-територіальний) – спрямований на забезпечення населення планети достатньою кількістю продовольства, справедливу зайнятість та розвиток для регіонів;

3. Економічний – забезпечує життєздатність, ефективність та прибутковість фермерського бізнесу.

Приклади сталого сільськогосподарського виробництва

Три чинники сталого сільськогосподарського виробництва та їхній вплив на природокористування мають тісний взаємозв’язок, наприклад: внесення добрив з урахуванням специфіки конкретної ділянки поля економить ресурси виробників (економічний чинник) та сприяє захисту природи (екологічний чинник). Приклад з галузі рослинництва: використання азотфіксувальних рослин замість агресивних пестицидів є сталим варіантом заміни хімічних реагентів. Сівозміна передбачає садіння різних видів культур у певній послідовності, що забезпечує різноманітність культур. Цей метод є більш раціональним, ніж монокультура. Приклад з галузі тваринництва: використання колострального імунітету у молодняку свиней за рахунок обміну мікрофлорою з повновіковими тваринами замість використання ветеринарних препаратів.

 

 

 

Попередня тема

На початок

Наступна тема