СТАЛЕ
ТВАРИННИЦТВО ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН SULAWE SUSTAINABLE
LIVESTOCK PRODUCTION AND ANIMAL WELFARE МОДУЛЬ
1 СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО/ MODULE
1 SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION Електронний
посібник/The
electronic manual |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1. КОНЦЕПЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ, СТАЛОГО
СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА ТА СТАЛОГО УПРАВЛІННЯ
ТВАРИННИЦТВОМ |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Деякі вчені застосовують термін стійкий (або збалансований)
розвиток як такий, що більше відповідає суттєвості розвитку як процесу змін з
утриманням еколого-економічного та соціального балансу.
Основою сталого розвитку є економічні та екологічні
інтереси суспільства. Порушення рівноваги між ними впливає на погіршення якості
життя. Дослідженнями встановлено, що на сучасному етапі розвитку людство
використовує таку кількість ресурсів, що для підтримання існування прийдешнім
поколінням доведеться використовувати 2,6 планети, як-от наша Земля.
Інакше кажучи сталий розвиток – це розвиток людської
цивілізації, що відповідає ємності біосфери планети Земля. Натхненням для концепції сталого розвитку стало управління
лісами. Люди потребували деревини в течії тисячоліть і активно її
експлуатували. Проте в якийсь момент людство усвідомило, що запорука
постійного користування лісового угіддя – у встановленні такого темпу вирубки
та посадки, за якого можливе відновлення. На конференції ООН 1972 року було вперше порушено питання взаємозв’язку
між економічним розвитком та його екологічними наслідками. У 1980 році
прийнято Всесвітню стратегію охорони природи, що стало передумовою
міжнародних механізмів запобігання екологічної кризи у зв’язку з
антропологічним впливом. Прем’єр-міністр Норвегії Гру Харлем Брундтланд, яка
очолювала Всесвітню комісію з довкілля, у 1987 році проголосила доповідь
«Наше спільне майбутнє», яка стала терміновим закликом Генеральної Асамблеї
Об’єднаних Націй, а концепцію сталого розвитку проголошено головною парадигмою
Організації Об'єднаних Націй. Світова спільнота та ключові наукові кола
цивілізованого світу прийняли цю концепцію як дороговказ світових змін. В
доповіді проголошено широке визначення парадигми сталого розвитку, а саме
«...процес зміни, в якому експлуатація ресурсів, спрямованість інвестицій,
орієнтація технологічного розвитку та організаційні зміни перебувають у
гармонії та підсилюють як сучасний, так і майбутній потенціал для задоволення
людських потреб і прагнень». У 2007 році Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун проголосив:
«Ми вважаємо, що майбутнє в наших руках. Разом ми маємо переконатися, що наші
діти не питатимуть нас, чому ми не робили правильні вчинки, та не
страждатимуть від наслідків».
Тому сталий розвиток є основою для розв’язання ключових глобальних
проблем, як-от, бідності та голоду, здоров’я людини, нерівності, безробіття,
зміни клімату, втрати біорізноманітності, водопостачання та санітарії,
енергетики, урбанізації та інших.
Парадигма сталого розвитку містить вимоги до
користування планетарними ресурсами з дотриманням захисту довкілля, соціальної
справедливості та відсутності расової і національної дискримінації, а
також спрямована на підвищення рівня життя населення.
Концепція сталого розвитку
з’явилася як результат об’єднання трьох
основних складових: економічної, соціальної та екологічної.
Економічна складова – оптимальне використання обмежених ресурсів і
використання екологічних – природо-, енерго- і матеріалоощадних технологій,
зокрема видобуток і переробку сировини, створення екологічно прийнятної
продукції, мінімізацію викидів, переробку і знищення відходів. Соціальна складова – орієнтована на людину і спрямована на
збереження стабільності соціальних і культурних систем, зокрема на скорочення
кількості руйнівних конфліктів між людьми. Для досягнення сталості розвитку,
сучасному суспільству доведеться створити ефективнішу систему ухвалення
рішень, що враховує історичний досвід і заохочує плюралізм. Важливо
досягнення не тільки внутрішньо-, та й міжпоколінної справедливості.
Сталий розвиток, як наукова парадигма, має забезпечувати цілісність
біологічних і фізичних природних систем. Особливе значення має життєздатність
екосистем, від яких залежить глобальна стабільність всієї біосфери та
біорізноманіття.
2015 р. – Організація Об’єднаних
Націй сформувала Цілі сталого розвитку або Глобальні цілі, реалізувати яких
заплановано до 2030 року. 2019 р. – Указом Президента України закріплено Цілі сталого
розвитку для нашої держави як орієнтири для розроблення програмних і
прогнозних документів розвитку України.
Згідно з принципом коеволюції людство, для того, щоб
забезпечити своє майбутнє, має не тільки змінювати біосферу, пристосовувавши її
до своїх потреб, але і змінюватися саме, пристосовуючись до об’єктивних вимог
природи.
Переваги сталого сільськогосподарського виробництва
охоплюють усі три стовпи сталого розвитку.
• зменшення витрат завдяки використанню методів точного
землеробства; • забезпечення продовольчої безпеки за рахунок підвищення
врожайності культур; • економію енергії завдяки відмові від копалин, коли це
можливо.
• підвищення заробітної плати; • зниження соціальної нерівності; • поліпшення здоров’я населення завдяки зменшенню хімічного
забруднення. Стале
сільськогосподарське виробництво спрямоване на зменшування забруднення
природи, поліпшення умов існування живих істот та гуманного використання
природних ресурсів.
• захищає природні екосистеми; • підтримує біорізноманіття та створює умови для худоби,
наближені до природних; • допомагає у збереженні ґрунту, запобігаючи його ерозії та
виснаженню поживних речовин; • мінімізує забруднення води та повітря; • зберігає невідновлювані ресурси. Крім значних переваг, є певні складнощі, з якими стикаються
фермери, впроваджуючи методи сталого сільського господарства. Серед інших до
таких проблем належать відсутність досліджень, урядових ініціатив та
матеріальної бази, потрібних для конкретних рішень. Переваги сталого сільського господарства у довгостроковій перспективі
мають деякі недоліки у
короткостроковій, наприклад, збільшення трудовитрат завдяки мінімальну
використанню обладнання, що працює на паливі. Також зменшується термін
зберігання врожаю через відмову від хімікатів. Крім того, обмеження для
захисту земель знижують обсяги виробництва. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||