СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН SULAWE SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION AND ANIMAL WELFARE МОДУЛЬ 1 СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО/ MODULE 1 SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION Електронний
посібник/The
electronic manual |
||||||||||||||||||||
5. ПРОДУКЦІЯ ТВАРИННИЦТВА, СИРОВИНА ТА КІНЦЕВА
ПРОДУКЦІЯ |
||||||||||||||||||||
Розвиток спеціалізованого м’ясного
скотарства, зокрема виробництва яловичини, вимагає особливого підходу та
знань. Цей напрям відрізняється від звичайного скотарства зосередженням на
високій якості м’яса, ефективності вирощування та оптимізації процесів. На
ринку України переважна більшість яловичини на прилавку представлена
молочно-м’ясними породами корів. Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 11.06.2013 № 622 «Про прийняття національних стандартів України,
гармонізованих з міжнародними стандартами, затвердження національних
стандартів України, змін до національних стандартів України та скасування
національного стандарту України»
Водночас споживання яловичини нижче, ніж інших видів м’яса,
як-от свинина чи курятина. Це можна пояснити такими особливостями. Економічні чинники. Яловичина, зазвичай, дорожча
за інші види м’яса. Це пов’язано з вищими витратами на виробництво,
тривалішою відгодівлею худоби й більшими ресурсами для її вирощування.
Економічні умови, зокрема нижчий рівень доходів населення українців, як
порівняти з багатьма західними країнами, роблять яловичину менш доступною для
широких верств населення. Кулінарні традиції. Традиційна українська кухня більше зорієнтована на
свинину та птицю. Це також впливає на споживчі вподобання. Однак зміни економічних умов, споживчих переваг, а також
поліпшення умов виробництва можуть з часом змінити цю тенденцію. Нині скотарство не в найкращому стані. На 1 січня 2024 року
поголів’я ВРХ налічувало 2,17 млн голів, що на 6% менше, ніж на аналогічну
дату минулого року. 58,6% поголів’я становлять корови. За останні два роки
війни поголів’я скоротилося аж на 20%. Особливо це стосується господарств
населення. Протягом 2023 року на забій реалізовано 233,3 тис. тонн ВРХ ‒ на 13,1% менше, ніж у 2022 році. Поштовхом до розвитку м’ясного скотарства може стати лише
орієнтація виробників на експортну модель роботи. Сьогодні високі
закупівельні ціни на живець, а також попит на мармурову яловичину з боку
країн Сходу й Африки стимулюють виробників шукати нові ринки. Крім цього, щоб простіше пристосуватися до європейських
стандартів, виробникам варто взяти до уваги кілька аспектів. Це дасть змогу
не тільки покращити якість і ефективність виробництва яловичини в Україні, а
й забезпечить стійкий розвиток галузі, зміцнюючи позиції на внутрішньому й
міжнародному ринках.
|
||||||||||||||||||||