СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН SULAWE

SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION AND ANIMAL WELFARE

МОДУЛЬ 1 СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО/

MODULE 1 SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION

Електронний посібник/The electronic manual

5. ПРОДУКЦІЯ ТВАРИННИЦТВА, СИРОВИНА ТА КІНЦЕВА ПРОДУКЦІЯ

 

САМОСТІЙНА РОБОТА

 

3. Продукція молочного та м’ясного скотарства

 

 

 

 

Розвиток спеціалізованого м’ясного скотарства, зокрема виробництва яловичини, вимагає особливого підходу та знань. Цей напрям відрізняється від звичайного скотарства зосередженням на високій якості м’яса, ефективності вирощування та оптимізації процесів. На ринку України переважна більшість яловичини на прилавку представлена молочно-м’ясними породами корів. 

Наказ Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 11.06.2013 № 622 «Про прийняття національних стандартів України, гармонізованих з міжнародними стандартами, затвердження національних стандартів України, змін до національних стандартів України та скасування національного стандарту України»

 

 

 

 

Водночас споживання яловичини нижче, ніж інших видів м’яса, як-от свинина чи курятина. Це можна пояснити такими особливостями.

Економічні чинники. Яловичина, зазвичай, дорожча за інші види м’яса. Це пов’язано з вищими витратами на виробництво, тривалішою відгодівлею худоби й більшими ресурсами для її вирощування. Економічні умови, зокрема нижчий рівень доходів населення українців, як порівняти з багатьма західними країнами, роблять яловичину менш доступною для широких верств населення.

Кулінарні традиції. Традиційна українська кухня більше зорієнтована на свинину та птицю. Це також впливає на споживчі вподобання.

Однак зміни економічних умов, споживчих переваг, а також поліпшення умов виробництва можуть з часом змінити цю тенденцію.

Нині скотарство не в найкращому стані. На 1 січня 2024 року поголів’я ВРХ налічувало 2,17 млн голів, що на 6% менше, ніж на аналогічну дату минулого року. 58,6% поголів’я становлять корови. За останні два роки війни поголів’я скоротилося аж на 20%. Особливо це стосується господарств населення. Протягом 2023 року на забій реалізовано 233,3 тис. тонн ВРХ на 13,1% менше, ніж у 2022 році.

Поштовхом до розвитку м’ясного скотарства може стати лише орієнтація виробників на експортну модель роботи. Сьогодні високі закупівельні ціни на живець, а також попит на мармурову яловичину з боку країн Сходу й Африки стимулюють виробників шукати нові ринки.

Крім цього, щоб простіше пристосуватися до європейських стандартів, виробникам варто взяти до уваги кілька аспектів. Це дасть змогу не тільки покращити якість і ефективність виробництва яловичини в Україні, а й забезпечить стійкий розвиток галузі, зміцнюючи позиції на внутрішньому й міжнародному ринках.

 

stick_figure_sit_in_question_mark_300_nwm

Питання для самоконтролю

1. Що таке скотарство та які основні напрями його розвитку в Україні?

2. Як вдосконалення генетики худоби впливає на якість продукції скотарства?

3. Як оптимізація умов утримання худоби підвищує продуктивність і якість м'яса?

4. Які сучасні технології використовують у скотарстві для моніторингу стану здоров'я тварин?

5. Як автоматизація і цифровізація допомагають у виробництві продукції скотарства?

6. Які вимоги до екологічної чистоти технологій застосовують у скотарстві?

7. Які основні аспекти сертифікації та стандартизації продукції скотарства?

8. Як регулярний контроль якості продукції впливає на безпеку та харчову цінність м'яса?

9. Які фактори впливають на експортні можливості продукції скотарства з України?

10. Як налагодження міжнародних контактів сприяє розвитку ринку продукції скотарства?

11. Як практики сталого розвитку можуть зменшити негативний вплив скотарства на довкілля?

12. Яка роль соціальної відповідальності у розвитку скотарства та взаємодії з місцевими громадами?

13. Як інноваційні методи годівлі та утримання тварин впливають на якість молока та м'яса?

14. Яким чином поліпшення генетичного матеріалу худоби сприяє підвищенню продуктивності в скотарстві?

15. Які основні види продукції скотарства виробляють в Україні, і як їх використовують?

 

 

 

Попередня тема

На початок

Наступна тема