СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН SULAWE SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION AND ANIMAL WELFARE МОДУЛЬ 1 СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО/ MODULE 1 SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION Електронний
посібник/The
electronic manual |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5. ПРОДУКЦІЯ ТВАРИННИЦТВА, СИРОВИНА ТА КІНЦЕВА
ПРОДУКЦІЯ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Вона є важливою частиною агропромислової діяльності і спрямована
на забезпечення стабільної якості продукції, захист інтересів споживачів і
поліпшення ефективності виробництва.
Вони спрямовані на захист здоров’я споживачів і
гарантування чесної практики в торгівлі цими продуктами. Кодекс Аліментаріус містить стандарти
на всі основні види харчових продуктів: сирі, напівоброблені та перероблені,
що призначені для постачання споживачеві, положення щодо гігієни харчових і
добавок, залишків пестицидів, контамінантів, маркування та представлення
продуктів, методів аналізу та відбору. Кодекс Аліментаріус містить положення
про гігієну харчових продуктів, а також про харчові добавки, залишки
пестицидів та ветеринарних препаратів, забруднювачі, маркування та
презентацію, методи аналізу та відбору проб, контролю та сертифікації імпорту
й експорту харчових продуктів. Стандарт Кодексу Аліментаріус для будь-якого продукту
розробляється згідно з форматом кодексу для стандартів продукції і містить
відповідні критерії. Тобто в міжнародній практиці застосовано горизонтальну
систему нормативно-правових актів (директив) для широкого кола продукції за
принципами Codex Alimentarius. Обов’язковий для ознайомлення та виконання для
всіх операторів харчового ринку, адже саме цей збірник бере за основу базовий
принцип систем управління безпечністю продукції: «від поля до столу» – «from
farm to fork». Харчові оператори мають справу з продукцією високого ризику,
тому вони в зоні особливої уваги. Закон України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин»
Порядок і спеціальні вимоги до маркування харчових продуктів,
для яких обов’язковим є зазначення країни походження або місця походження,
затверджений наказом Мінекономіки від 01.04.2021 р. № 679. Інструкція по обліку молодняка тварин, птиці та тварин на
відгодівлі, затверджена наказом Мінсільгосппроду від 15.01.1997 р. № 7. Стратегія розвитку галузі тваринництва
1. Санітарно-гігієнічні вимоги визначають вимоги до умов утримання
тварин, технології виробництва і обробки продукції для забезпечення її
безпеки для здоров'я людини. Це охоплює санітарні норми на утримання тварин,
обробку кормів, вакцинацію, контроль за здоров'ям тварин. 2. Якість продукції. Стандарти визначають
основні показники якості тваринницької продукції, як-от смакові, поживні,
органолептичні характеристики (колір, запах, текстура), а також вміст жирів,
білків, вітамінів і мінералів. 3. Екологічність. Стандарти можуть
регламентувати використання екологічно чистих кормів, мінімізацію впливу на
навколишнє середовище (наприклад, вимоги до утилізації відходів
тваринництва). 4. Безпека харчових продуктів. Стандартизація також
охоплює контроль за відсутністю небезпечних речовин у продуктах, як-от
пестициди, важкі метали, антибіотики, гормони тощо. Це важливо для захисту
здоров'я споживачів. 5. Упаковка і маркування. Встановлюються вимоги до
пакування та маркування продукції, що дає змогу споживачеві отримати
інформацію про склад, терміни зберігання, умови транспортування та інші
характеристики продукту. 6. Система сертифікації та контролю. Для забезпечення виконання
стандартів створюються сертифікаційні системи та механізми контролю якості,
які можуть охоплювати перевірки, лабораторні аналізи, а також аудит підприємств.
1. Національні стандарти – розробляються на рівні
країни відповідно до її законодавства та умов. 2. Міжнародні стандарти – встановлюються
міжнародними організаціями, як-от Codex Alimentarius (для продовольчих
товарів), ISO (міжнародна організація стандартизації) та інші. 3. Внутрішньогосподарські стандарти – визначають вимоги до якості
та безпеки продукції в межах окремих господарств або компаній.
• ДСТУ 3938-99 М'ясна промисловість. • ISO 22000 (система менеджменту безпеки харчових продуктів) • Codex Alimentarius (міжнародні стандарти для
безпеки харчових продуктів)
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||