СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН SULAWE

SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION AND ANIMAL WELFARE

МОДУЛЬ 1 СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО/

MODULE 1 SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION

Електронний посібник/The electronic manual

3. ІННОВАЦІЙНІ ТА СТАЛІ ТЕХНОЛОГІЇ У ВИРОБНИЦТВІ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА

 

 

3.3. Ресурсоощадні технології у тваринництві як концепція сталого розвитку

 

 

Розвиток науковотехнічного прогресу, зростання населення Землі та поліпшення його добробуту призвели до різкого збільшення світових обсягів ресурсоспоживання. Значимість та гострота цієї проблеми щороку зростає. Тому в умовах ринкової економіки необхідно організовувати виробництво на основі принципів ресурсозбереження, що підвищить ефективність галузі тваринництва загалом.

Експерти-аналітики встановили, що результативного та повноцінного використання ресурсів у XXI ст. можна досягти оцінюванням всього технологічного ланцюга з позиції ресурсозбереження, що охоплює як процеси підготовки і переробки сировини, так і технологічні процеси.

Комплексний аналіз процесів інтенсифікації, ресурсозбереження, інновації та модернізації показує, що для їх втілення у реальні виробничі умови необхідно створити певні передумови, які здебільшого спрямовано на організацію ефективного управління та 100% використання ресурсного потенціалу.

 

g3

 

Сьогодні практично в кожній промислово розвиненій країні виробники та наукові організації проводять пошуково-експериментальні роботи щодо створення найбільш оптимальних варіантів безвідходного виробництва продуктів харчування з позиції екологічності, фінансової ефективності, низьких виробничих витрат на сировинні ресурси.

В Україні через технічно застаріле обладнання і низьку забезпеченість сучасною технікою на полях щороку залишається до 14% вирощеного врожаю, ще 11% втрачається через недосконалість техніки. Загальні втрати врожаю становлять до 25%. Такий високий рівень втрат сировинного потенціалу негативно позначається на конкурентоспроможності вітчизняних виробників продуктів усіх галузей харчової промисловості, стану розвитку агропромислового комплексу країни та економіки загалом. Тому ресурсозбереження, комплексне і повноцінне використання сировинного потенціалу, переробка вторинної сировини та відходів виробничого циклу – це запорука успішного розвитку України в недалекому майбутньому.

Збільшення населення планети вимагає більш надійної та якісної продукції тваринництва, кількість ферм зменшується, але кількість тварин на одну ферму та обсяги виробництва тваринницької продукції зростають. На додаток до цієї тенденції проблеми тваринництва також зростають.

Галузь тваринництва є провідною в агропромисловому комплексі України, на її частку припадає приблизно 50% валової продукції сільськогосподарського виробництва.

Характерною особливістю галузі тваринництва є її стаціонарний характер, оскільки використовувані технології і виробничі приміщення вимагають постійного місця для здійснення біохімічних, технологічних процесів і виробництва продукції.

Функціонування технологічних процесів виробництва і підготовки кормів до згодовування, подавання води і напування, роздавання кормів, доїння і первинної обробки молока, прибирання гною та його транспортування, збирання яєць, створення мікроклімату в чітких певних тимчасових інтервалах пов'язано з використанням електричної енергії.

Електроенергія є рушійною силою всього виробничого процесу будь-якої ферми або тваринницького комплексу, без неї неможливе функціонування механізованих і автоматизованих потокових технологічних ліній, зменшення витрат праці, зниження собівартості продукції, а також поліпшення умов праці працівників ферм.

В галузі тваринництва підвищення ефективності виробництва високоякісної і конкурентоздатної продукції забезпечується за широкомасштабного впровадження комплексної механізації і автоматизації технологічних процесів з широким використанням електричної енергії як для урухомлення машин, так і для перетворення електричної енергії на механічну, теплову й інші види енергії.

Переважно витрати енергії у галузі тваринництва використовуються на:

- мікроклімат в приміщеннях;

- приготування кормів;

- доїння і первинну обробку молока;

- видалення і обробку гною;

- охолодження продуктів тваринництва.

Тому перед ученими стоїть завдання: як знизити витрати енергії у виробничому процесі тваринницької ферми або комплексу.

У технологіях, які використовують в тваринництві, можливо утилізувати біологічну теплоту тварин і вентиляційні викиди, теплоту молока, нагрітих кормів, а також використовувати нетрадиційні джерела енергії, як-от сонце, вітер, газ, за рахунок яких витрати традиційної енергії можна знизити на 60-70%.

Перехід до годівлі свиней збалансованими комбікормами, що порівняно із сумішами із зернових, коренеплодів і зелених добавок дасть змогу зменшити витрати на 1 т приросту: електроенергії з 182 до 65 кВт-год, або 2,9 раза; витрати праці – з 57 до 31 люд.- год, або в 1,8 раза.

У кожній технології є резерви для зниження енерговитрат.

Витрати енергії на виробництво кормів з розрахунку на одиницю м'ясної продукції за використання пасовищ на 20–30% нижче, ніж за використання кормів в годівницях, проте 20–30% урожаю зеленої маси під час випасання втрачається внаслідок толочення. У лісостеповій і в степовій зонах літом пасовища часто вигоряють через нестачу опадів, трава на них росте сезонно і нерівномірно, виникають труднощі із напуванням тварин.

От чому в степовій і лісостеповій зонах за браком зрошування створити культурні пасовища практично неможливо.

Слід орієнтуватися на комбіновану систему утримання худоби, за якої використовують пасовищні і сіяні на ріллі, переважно багаторічні трави, за співвідношення за поживністю 1:1.

У районах, де випаде достатня кількість опадів і врожайність пасовищ висока, слід використовувати пасовищну систему утримання худоби.

Кормосуміші на фермах великої рогатої худоби готують у кормоцехах. При цьому корми завозять мобільним транспортом, а готову суміш роздають кормороздавачами. Застосування роздавачів-змішувачів значно скорочує витрати енергії на приготування кормосумішей.

Аналіз технологічних процесів у кормовиробництві та тваринництві вказує на можливість використання вторинного тепла. Вторинне тепло утворюється в процесі виробництва кормів і продукції тваринництва за сушіння кормів, охолоджування молока, вентиляції тваринницьких приміщень.

Одним з ефективних шляхів енергозбереження в тваринництві є раціональне використання тепла, що виділяється тваринами. За даними науково-дослідних інститутів, вживані системи мікроклімату забезпечують використання на обігрів тварин тільки 28% тепла, що виділяється тваринами. Нині випускають вентиляційні установки з утилізацією теплоти, що забезпечує скорочення витрат на нагрівання припливного повітря на 30–40% і економію рідкого палива до 30 т за сезон.

Натепер в країні створено низку експериментальних установок для використання енергії сонця в кормовиробництві і тваринництві.

Розроблено геліоустановку для гарячого водопостачання доїльного майданчика на 400 корів, яка забезпечує обігрівання бетонної підлоги і гаряче водопостачання в період з квітня по жовтень.

Для підіймання води з шахтних колодязів і свердловин, забезпечення електроенергією побутових і освітлювальних приладів в господарствах можна використовувати вітроенергетичні установки.

Останніми роками в деяких країнах використовують теплову енергію верхнього шару землі для обігрівання тваринницьких приміщень. Використання геотермальних систем дає змогу економити 50–75% витрат на обігрівання і охолоджування приміщень.

Окрім вказаних елементів, в енергозбереженні тваринницьких ферм використовуються й інші. Наприклад, стан витрачання паливно- енергетичних ресурсів (ПЕР).

На витрачання ПЕР на утримання тварин вплинув вагомий чинник, як-от кризове зменшення поголів'я в суспільному секторі.

Зокрема, поголів'я великої рогатої худоби скоротилося з 21 до 7,8 млн гол., або на 63%, свиней з 14,1 до 4 млн, або на 72%, птиці з 133 до 28,5 млн, або на 79%, овець з 7,9 до 1,1 млн, або на 86%.

Переважаюче зниження продуктивності корів, приросту живої маси великої рогатої худоби і свиней, настригу шерсті, несучості кур-несучок істотно відстає від темпу зростання спожитих енергоносіїв.

Слід обачливо використовувати енергоресурси, збільшувати застосування дешевих енергоносіїв. Як відомо, впровадження заходів щодо раціонального використання енергетичних ресурсів економічніше вдвічі-тричі, ніж нарощування обсягу їх добування і транспортування до споживача. Потрібно здійснювати ретельний контроль за раціональним витрачанням енергоносіїв, застосовуючи ресурсоощадні технології.

 

 

Попередня тема

На початок

Наступна тема