СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН SULAWE SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION AND ANIMAL WELFARE МОДУЛЬ 1 СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО/ MODULE 1 SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION Електронний
посібник/The
electronic manual |
||||||||||||||
5. ПРОДУКЦІЯ ТВАРИННИЦТВА, СИРОВИНА ТА КІНЦЕВА
ПРОДУКЦІЯ |
||||||||||||||
Натуральні продукти допомагають уникнути
негативних наслідків стресів тварин і поліпшити якість м’яса. Нині свинина має найбільший після курятини попит у
загальному обсязі продажів, тому вона має відповідати вимогам ринку, щоб
подобатися покупцеві за якістю і смаком. На якість свинини впливають кілька основних чинників: • загальнофізіологічні та технологічні: генетика,
годівля (склад раціонів і вид годівлі), умови утримання свиней; • стресові: підготовка до відвантаження свиней на
забій, транспортування свиней, умови передзабійного утримання, забій,
своєчасне охолодження туш, а також технологія обвалювання напівтуш і мікробне
обсіменіння на пунктах забою й обвалки туш. Є чимало доказів, що склад поживних речовин раціону годівлі
здатний нейтралізувати негативну спадковість та/або вплив неправильного
утримання свиней на якість м’яса й фактично посилити генетичні
характеристики, що відповідають за якість м’яса у свиней із добрим генотипом
та правильними умовами утримання, а також прибрати всі стреси, що впливають
на якість м’яса. Одним із таких компонентів у раціоні може бути добавка
Sangrovit®. Якість м’яса можна оцінювати
органолептичними методами (товарний вигляд, смак, запах, колір, консистенція,
соковитість), сенсорними високоінструментальними методами (колір, запах),
гістологічними (мікроструктурними), фізико-хімічними (масові частки білка,
жиру, рН, ніжність, вологоутримувальна здатність). Активна кислотність (рН) показує перебіг
післязабійних процесів у туші. З цим показником тісно пов’язані: колір,
вологомісткість, ніжність та інші якісні показники м’яса. Відхилення рН м’яса
у тушах від норми призводить до економічних втрат. Ніжність м’яса виявляється у швидкості перерізу площі
м’язового пучка волокон за певний час. Вологоутримувальна здатність впливає на вихід готових
продуктів і тісно пов’язана із соковитістю й іншими кулінарними
властивостями. У м’ясі частина води міцно пов’язана з білковою субстанцією
(«пов’язана вода»), а частина її механічно утримується капілярними силами у
протоках, що утворюються в разі сильного розпушування м’язової структури
(«вільна вода»). «Пов’язана вода» у м’ясі має великий вплив на якість готових
м’ясопродуктів. Сучасна вимога забою свиней –
відсутність стресу як людини, так і тварини. Стресовий стан перед забоєм
спричиняє значні втрати адреналіну, що є причиною пришвидшеного гліколізу. Зважаючи
на те, що у свиней легко збудлива нервова система, налякані та стомлені перед
забоєм тварини витрачають більшу частину резерву глікогену на компенсацію
своїх нервових і фізичних витрат. Усе це часто призводить до одержання
свинини з високим кінцевим рН м’яса. У разі «білом’язової хвороби»
процес гліколізу здебільшого відбувається в анаеробних умовах, тому ще за життя
тварини починає утворюватися молочна кислота у підвищеній кількості. Величина
рН у м’яса забитих у цьому стані тварин відразу після забою завжди
нижча. Критичне поєднання низької величини рН (<6,0) і високої
температури (понад +35°С) спричиняє сильну конформацію та денатурацію
саркоплазматичних і міофібрилярних білків, що зумовлює зниження
водозв’язувальної здатності м’яса, що різко знижує його якість. Надходження кисню в м’язову тканину припиняється, коли в
туші внаслідок знекровлення не лишається крові, тому в м’язовій тканині
метаболізм змінюється: з аеробного метаболізму ліпідів він перетворюється на
анаеробний метаболізм глікогенових резервів.
Кінцевий продукт анаеробного метаболізму м’язової тканини –
це накопичення молочної кислоти, яка призводить до зниження pH м’яса
від 7,1–7,3 до 5,4–5,7. Через різке зниження рівня pH після забою
виникають такі дефекти якості м’яса: • жорстка, суха і за кольором темна свинина; • водяниста блідого кольору м’яка, пухка свинина; • м’яка, водяниста свинина червоного кольору. Однією з головних причин появи ексудативності та клейкого
темного м’яса є вирощування тварин в умовах промислової інтенсивної
відгодівлі з дефіцитом руху. Це призводить до психічної нестійкості тварин і
підвищеної схильності до стресу. Унаслідок тривалого стресу спостерігається загальна
дегенерація м’язів замість їх зростання. - Вид тварин – свині мають гарні органолептичні показники;
висока емульгованість жиру, ніжна м’язова тканина. - Порода – худоба м’ясних порід дає більш високий вихід
м’язової тканини; м'ясо більш соковите, ніжне й смачне. - Генетика – спадковість впливає на ніжність м’яса, його
рН, ступінь розвитку м’язових волокон, сприйнятливість до стресу. - Стать – м'ясо самок більш жирне, ніжне, світле; м'ясо
кастрованих тварин має малюнок «мармуровість»; м'ясо некастрованих самців має
неприємний запах. - Вік ‒ з віком знижується ніжність
м’яса, підвищується вміст жиру й сполучної тканини. - Раціон годівлі – недостатність кормів і відсутність
збалансованості їхнього складу призводить до зниження вмісту білка й жиру,
збільшується твердість м’яса. - Умови утримання: промислові комплекси забезпечують
одержання тварин м’ясної вгодованості. Стресові ситуації викликають появу ознак
PSE, RSE i DFD. - Клімат – у м’ясі тварин з жарких регіонів більше м’язової
тканини, менший вміст жиру. - Захворюваність знижує якість м’яса. - Раціон годівлі в завершальний період вирощування й під
час транспортування. Відбувається втрата живої маси тварин, знижується
вгодованість, поява ознак PSE, i DFD, погіршення технологічних властивостей
сировини. Для запобігання негативним впливам необхідно дотримуватися
стабільного раціону годівлі. - Завантаження і розвантаження тварин. Зниження тривалості
стресових впливів. - Зовнішні операцій, впливи, усунення. Контроль за
температурою середовища, відносною вологістю повітря, повітрообміном,
освітленням. - Стан тварин – не допускати до транспортування хворих та
ослаблених тварин. - Вид, стан та оснащеність транспортних засобів –
використання спеціалізованих транспортних засобів, дотримання
ветеринарно-санітарних вимог. - Тривалість і швидкість транспортування – скорочення
радіуса доставки, хороший стан доріг, зниження тривалості періоду і швидкості
транспортування. - Спосіб утримання ‒ роздільне утримання худоби
за видом, віком й статтю. - Передзабійна витримка – дотримання умов утримання,
усунення стресових ситуацій і впливів. |
||||||||||||||