СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ  ТВАРИН SULAWE

SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION AND ANIMAL WELFARE

МОДУЛЬ 2 БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН/MODULE 2 ANIMAL WELFARE

Електронний посібник/The electronic manual

ЗМІСТ

 

ВСТУП

1. БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН У ТВАРИННИЦТВІ (БІОЛОГІЧНІ, ФІЗІОЛОГІЧНІ, ЕТОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ)

1.1. Визначення благополуччя тварин як науки, методи досліджень, головні завдання, основні принципи концепції

1.1.1. Історія виникнення

1.1.2. Визначення благополуччя тварин

1.1.3. П'ять свобод

1.1.4. Аспекти благополуччя тварин

1.1.5. Потреби тварин

1.1.6. Чутливість тварин

1.1.7. Оцінювання благополуччя

1.1.8. Стереотипна поведінка як показник благополуччя

1.1.9. Стани, які сприяють поганому благополуччю

1.1.10. Стрес і адаптація

1.2. Визначення етології як дисципліни, цілі, завдання і методи досліджень

1.3. Онтогенез поведінки тварин, як результат взаємодії генотипу і середовища

1.3.1. Онтогенез поведінки тварин

1.3.2. Особливості онтогенезу різних таксономічних груп

1.3.3. Періодизація онтогенезу

1.3.4. Основні безумовні рефлекси

1.3.5. Поведінка тварин залежно від чинників зовнішнього середовища

1.3.6. Аутопрофілактика та аутосанація як форми поведінки тварин

1.4. Основи зоопсихології

1.4.1. Двояка детермінація психіки тварин

1.4.2. Пам’ять тварин

ЛАБОРАТОРНІ/ПРАКТИЧНІ РОБОТИ

1.5. Методи дослідження благополуччя тварин при сучасних технологіях виробництва продукції тваринництва

1.6. Методи етологічних досліджень. Вивчення змін фізіологічних показників

1.7. Основи етології великої рогатої худоби та молодняку

1.8. Основи етології свиней та поросят

1.9. Основи етології птиці

1.10. Основи етології коней

1.11. Основи етології кіз та овець

САМОСТІЙНІ РОБОТИ

1.12. Особливості забезпечення природних етологічних і добробутних потреб організму тварин у тваринництві

1.13. Значення природних етологічних потреб організму тварин

1.14. Поведінка тварин залежно від факторів зовнішнього середовища

1.15. Фактори, які істотно впливають на зміни поведінки, продуктивності і здоров’я тва

1.16. Основи етології хутрових звірів

2. НАЦІОНАЛЬНІ ТА МІЖНАРОДНІ ПРАВОВІ НАСЛІДКИ ТА ОБМЕЖЕННЯ ЩОДО БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН

2.1. Національні та міжнародні нормативно-правові та регуляторні документи у благополуччі тварин

ЛАБОРАТОРНІ/ПРАКТИЧНІ РОБОТИ

2.2. Національні нормативно-правові та регуляторні документи у благополуччі тварин

2.2.1 Національні та міжнародні нормативно-правові та регуляторні документи у благополуччі тварин

2.2.2 Національні нормативно-правові та регуляторні документи у благополуччі тварин

2.2.3 Міжнародні нормативно-правові та регуляторні документи у благополуччі тварин

2.2.4. Посилання на нормативні документи

2.3. Міжнародні нормативно-правові та регуляторні документи у благополуччі тварин

САМОСТІЙНІ РОБОТИ

2.4. Європейські та національні громадські організації з питань біоетики, добробуту і захисту тварин

2.5. Імплементація Європейських стандартів щодо благополуччя тварин в українське законодавство

3. СУЧАСНІ ТА ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ/ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ТА ОЦІНКИ БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН У ТВАРИННИЦТВІ

3.1. Принципи благополуччя у технології виробництва продукції скотарства

3.1.1. Благополуччя на молочних фермах та системи його оцінювання

3.1.2. Індикатори благополуччя корів

3.1.3. Технологічні вимоги до приміщень з утримання ВРХ з урахуванням принципів благополуччя

3.1.4. Вимоги до благополуччя телят під час їх утримання

3.2. Принципи благополуччя у технології виробництва продукції свинарства

3.3. Принципи благополуччя у технології виробництва продукції птахівництва

3.4. Принципи благополуччя у технології виробництва продукції дрібних тварин (вівчарство, козівництво та звірівництво)

ЛАБОРАТОРНІ/ПРАКТИЧНІ РОБОТИ

3.5. Оцінка благополуччя тварин за виробництва молока

3.6. Оцінка благополуччя тварин за виробництва м’яса

3.7. Оцінка благополуччя птиці за виробництва яєць

САМОСТІЙНІ РОБОТИ

3.8. Підвищення благополуччя тварин м’ясному скотарстві)

3.9. Підвищення благополуччя тварин молочному скотарстві

3.10. Підвищення благополуччя тварин свинарстві

3.11. Підвищення благополуччя за виробництва м’яса птиці

3.12. Підвищення благополуччя птиці за виробництва харчових яєць

3.13. Підвищення благополуччя тварин у вівчарстві та козівництві

3.14. Підвищення благополуччя тварин у кролівництві та хутровому звірівництві

3.15. Підвищення благополуччя тварин у конярстві

3.16. Підвищення благополуччя тварин у бджільництві

3.17. Підвищення благополуччя у рибництві та аквакультурі

3.18. Принципи благополуччя в догляді за непродуктивними тваринами

4. БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН ПРИ ТРАНСПОРТУВАННІ ТА ТОРГІВЛІ ЖИВИМИ ТВАРИНАМИ

4.1 Принципи благополуччя при транспортуванні та торгівлі живими тваринами

4.1.1. Хто є відповідальним за благополуччя транспортованих тварин

4.1.2. Компетенції, кваліфікація, досвід і потреба у навчанні транспортування тварин

4.1.3. Планування транспортування

4.1.4. Благополуччя тварин перед початком транспортування

4.1.5. Благополуччя тварин під час завантаження

4.1.6. Благополуччя тварин під час транспортування

4.1.7. Розвантаження і поводження з тваринами після транспортування

ЛАБОРАТОРНІ/ПРАКТИЧНІ РОБОТИ

4.2 Оцінка благополуччя тварин при транспортуванні різними вилами транспорту

4.3 Оцінка благополуччя при торгівлі живими тваринами

САМОСТІЙНА РОБОТА

4.4 Методи оцінки стресу та фізичного стану тварин під час транспортування та торгівлі

5 ЗАБІЙ ТВАРИН, ЕВТАНАЗІЯ

5.1. Забій тварин, евтаназія

ЛАБОРАТОРНІ/ПРАКТИЧНІ РОБОТИ

5.2. Гуманний забій господарських тварин)

5.3. Гуманна евтаназія

САМОСТІЙНА РОБОТА

5.4. Альтернативні методи забою та еувтаназії тварин

 

На початок