СТАЛЕ
ТВАРИННИЦТВО ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН SULAWE SUSTAINABLE
LIVESTOCK PRODUCTION AND ANIMAL WELFARE МОДУЛЬ
2 БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН/MODULE 2 ANIMAL WELFARE Електронний
посібник/The electronic manual |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5. ЗАБІЙ ТВАРИН, ЕВТАНАЗІЯ |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Щороку в світі 61 млрд тварин
забивають для отримання харчування. Вважають, що в останні 12-24 год життя
тварин є під найбільшою загрозою. Якщо прийняти, що благополуччя – це стан тварини, який
слід віднести до її спроб пристосуватися до навколишнього середовища, то
останнє в них є надто зміненим. Адже тут, на бійні, технологія і система
утримання можуть постійно змінюватися. 15 липня 2021 року прийнято Закон
України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо
імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони
тваринного та рослинного світу» (проєкт № 2351).
Закон спрямовано на впровадження європейських гуманних цінностей та
стандартів відносно тварин та приведення законодавства України у
відповідність до Директив Європейського Союзу, що регламентують гуманне ставлення
до цілої низки груп сільськогосподарських тварин. Людина має моральний
обов’язок поважати всіх тварин, а також захищати тварин, призначених на
забій, від непотрібних страждань. Кожна країна має встановити правила для
забезпечення гуманних умов забою для різних видів тварин. Розвантаження,
утримання, переміщення, оглушення та знекровлення тварин є важливими для
благополуччя тварин; навчання та чуйність персоналу також важливі. До
поводження з тваринами та проєктування боєнь слід застосовувати етологічні
принципи. Необхідно докласти зусиль для вдосконалення існуючих методів забою
та/або розробки нових систем, які забезпечують благополуччя тварин, якість
м’яса та безпеку роботи, водночас зменшуючи витрати та людську працю, якщо це
можливо. Благополуччя тварин, ймовірно, буде максимізоване, якщо збігаються
економічні, етичні та якісні міркування. Роль ветеринара є основною в нагляді
за персоналом, бійнею та процесом забою, а також у забезпеченні швидкого
догляду та гуманного поводження з тваринами.
Якщо реакція тварини не
допомагає адаптуватися до стресу і усунути проблему, це викликає страждання,
а фізіологічна відповідь спричиняє біохімічні зміни в організмі. Слід враховувати, що стрес не
те саме, що і страждання. Стрес є результатом простого подразника, що
визначається твариною як неприйнятний. Страждання є результатом
тимчасової чи тривалої нездатності пристосуватися до стресу. Проте характер
стресу безпосередньо надто серйозний, складний або і довготривалий, коли
тварина не здатна усунути дію стресу. Про такий стан може свідчити поведінка
тварин, яка вказує на погане благополуччя.
Тварина для забою, від якої
ми отримуємо наш «продукт», є складним балансом механізмів, які
саморегулюються. Перевезення і забійна індустрія навіть у їх найкращому
варіанті означає неминучу поломку цього делікатного балансу і створює
можливість виникнення проблем із якістю м’яса.
З погляду громадського
здоров'я, метою бійні є гарантія безпеки м'яса, в якій перевірка м'яса є
важливим інструментом для контролю захворювань тварин і гарантує здоров'я
населення. Бійню можна використовувати як центр спостереження за хворобами
худоби. Однак є інші аспекти, пов’язані зі здоров’ям тварин і людей, як-от
епідеміологія та контроль захворювань у первинному виробництві, контроль
благополуччя тварин на фермі, нагляд за зоонозними агентами, відповідальними
за харчові отруєння, а також нагляд і контроль протимікробної резистентності.
Ці засоби контролю не слід розглядати як останній захисний бар’єр, а скоріше
як доповнення до засобів контролю, які здійснюються на фермі, що стосується
боротьби із хворобами худоби. Благополуччя тварин у первинному виробництві та
під час транспортування можна контролювати під час передзабійного та
післязабійного огляду на бійні, надаючи цінні індивідуальні дані про
благополуччя тварин. Підготовку тварин, яких
планують відправити на забій, необхідно починати з організаційних заходів з
підбору, завантаження на транспорт і транспортування їх до бійні. Це
проводиться під контролем фахівців (робітників господарства або
підприємництва з транспортування чи забою тварин) згідно з інструкцією для
погоничів і вантажників. Інструкції і контроль на
бійнях мають здійснюватися відповідними компетентними особами, які повинні
мати вільний доступ до всіх приміщень бійні, щоб можна було переконатися у
відповідності до цієї Директиви.
Все вищевказане має наслідки
для благополуччя тварин і якості м’яса. Люди, що займаються
розвантаженням, переміщенням, перетримкою, доглядом, фіксацією, оглушенням,
забоєм і обезкровленням тварин, відіграють важливу роль у благополуччі цих
тварин. Для цього має бути достатня кількість персоналу, який має бути
терплячим, уважним і компетентним. Впродовж розвантаження треба
потурбуватися, щоб не лякати, дражнити або погано поводитися з тваринами, а
також гарантувати, що вони під час розвантаження не перекинуться. Забій має безпосередній вплив
на благополуччя величезної кількості тварин. На зміну методам, які, зазвичай,
використовували в минулому, приходять більш досконалі методи, засновані на
науці про благополуччя тварин. Найкращі практики не лише роблять роботу боєнь
безпечнішою та професійнішою, але й можуть мати позитивний вплив на добробут
тварин. Гарантуючи, що тварини не піддаються стресам, які порушують їхню
здорову фізіологію, найкращі практики транспортування та забою можуть значно
поліпшити якість м'яса. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||