СТАЛЕ ТВАРИННИЦТВО ТА БЛАГОПОЛУЧЧЯ  ТВАРИН SULAWE

SUSTAINABLE LIVESTOCK PRODUCTION AND ANIMAL WELFARE

МОДУЛЬ 2 БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН/MODULE 2 ANIMAL WELFARE

Електронний посібник/The electronic manual

3. СУЧАСНІ ТА ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ-ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ТА ОЦІНКИ

ДОБРОБУТУ ТВАРИН У ТВАРИННИЦТВІ

 

ЛАБОРАТОРНА/ПРАКТИЧНА РОБОТА

3.5. Оцінювання благополуччя тварин за виробництва молока

 

 

 

 

 

 

 

– Методи оцінювання благополуччя у молочних корів.

– Мобільність (рухливість).

– Вибракування.

– Мастит.

Оцінювання кондиції.

– Комфорт.

– Чистота.

– Стадна поведінка.

– Стан здоров'я

– Ведення записів щодо благополуччя тварин..

 

МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ БЛАГОПОЛУЧЧЯ У МОЛОЧНИХ КОРІВ

Благополуччя молочних корів є важливим чинником, який слід враховувати під час виробництва продукції тваринництва. Споживачі молочної продукції все більше орієнтуються на покупку продукції від тварин, для яких було створено належні умови добробуту і де гарантується, що продукція відповідає стандартам якості. Тому виробники мають адаптувати практику управління та оптимізувати добробут свого стада.

Оцінити благополуччя дійних корів можна різними методами. До фундаментальних принципів, на яких базується інтегрована оцінка добробуту, належить повноцінна годівля, належне утримання, стан здоров’я та поведінка. Незадовільне утримання та годівля є стресовими чинниками для худоби, що відповідно позначаються на її імунітеті, спричиняють виникнення хвороб та розлади поведінки. Більшість методів оцінювання благополуччя великої рогатої худоби охоплюють параметри, пов’язані з тваринами, як-от поведінка, оцінювання стану тіла (BCS), чистота тіла, кульгавість, наявність уражень шкіри, травм, набряків тощо.

Загальними показниками добробуту, які характеризують стан здоров’я тварин, є рівень смертності, травм, продуктивність, а також фізіологічні та поведінкові порушення. Чинниками ризику, що вказують на порушення здоров’я у молочних корів є мастит, кульгавість, порушення обміну речовин тощо. На порушення добробуту може вказувати зниження продуктивності, зокрема надоїв молока, а також розвиток хвороби або травми, зміни в поведінці тварин, які стають малорухливі або надміру агресивні.

Оцінювання благополуччя тварин на фермі також може ґрунтуватися на оцінювання забезпечення ресурсами та управлінням, безпосередньому спостереженні за тваринами та вивченні документації ферми. Визначення параметрів довкілля може вказувати на наявність або відсутність певних умов добробуту тварин, а оцінювання здоров’я тварин і поведінки може бути використана для остаточного висновку про вплив утримання та управління на їх добробут.

Отже, благополуччя тварин можна визначити за допомогою кількох методів: поведінкових, фізіологічних, психопатологічних оцінок, довголіття та продуктивних показників тощо. Усі показники більшою чи меншою мірою мають певні обмеження та є ненадійними, якщо їх використовувати як єдині методи оцінювання. Тому найкращі результати можуть бути отримані через комплексне оцінювання благополуччя тварин із використанням різних показників.

Збільшення уваги до добробуту тварин призвело до розроблення різних протоколів оцінювання добробуту. Протокол якості добробуту, розроблений в Європейському Союзі, є одним із найвідоміших. Його метою є оцінювання годівлі, стану здоров’я, утримання та поведінки великої рогатої худоби, враховуючи, що найважливішими параметрами є голод, спрага, відпочинок, тепловий комфорт, легкість рухів, відсутність болю, травм і хвороб, здатність виражати соціальну та іншу поведінку, добрі стосунки між людиною і тваринами та позитивний емоційний стан. Чистота покривів, кульгавість і рівень молочної продуктивності є важливими індикаторами добробуту великої рогатої худоби, які вказують на її загальний стан у різних системах утримання.

У таблиці наведено ключові показники благополуччя, які слід оцінювати для молочних корів. Вони охоплюють фізичне, психічне благополуччя та компоненти природної поведінки. Також важливими чинниками є показники щодо кількості травм, чистоти шкірних покривів, частота зламаних хвостів і довголіття тварин.

 

Показники

Фізичне благополуччя

Психічне благополуччя

Природня поведінка

Мобільність

+

 

+

Вибракування

+

+

 

Мастит

+

+

 

Оцінювання кондиції

+

 

 

Комфорт

 

+

+

Чистота

 

+

+

Стадна поведінка

+

+

+

Стан здоров'я

+

 

 

 

МОБІЛЬНІСТЬ (РУХЛИВІСТЬ)

Оцінювання мобільності полягає у спостереженні за тим, як тварини рухаються, а також у встановленні наявності, ступеня поширеності і тяжкості кульгавості у тварин.

Кульгавість – це порушення рухів, є найбільш помітним, коли тварина рухається. Вона пов'язана зі зниженою здатністю використовувати одну або кілька кінцівок у нормальний спосіб. Кульгавість може бути різною за ступенем тяжкості: від обмеження рухливості до нездатності нести вагу. Її прояви у тварин, які рухаються: небажання ступати на уражену кінцівку, нерівномірний часовий ритм між ударами копит, вага не переноситься рівномірно на кожну із чотирьох кінцівок. Показники тварин, які стоять: відпочинок для пошкодженої кінцівки (зменшення ваги на неї); часте переміщення ваги між кінцівками («ступання») або повторні рухи тією самою ногою, стоячи на краю сходинки. Кульгавість є значною проблемою добробуту, яка спричиняє біль, при цьому зменшується рухливість тварин, знижується продуктивність, споживання корму та відтворювальна здатність, значно зростає ризик їх вибракування.

 

Оцінювання мобільності

Оцінка,

бали

Опис

Ціль

0

Тварина ходить з рівномірною опорою та ритмом на усі кінцівки (спина плоска); можливі довгі плавні кроки

Наявність серед стада менше 5 % тварин із ознаками оцінки

 2 або 3 бали

 

1

Кроки тварини нерівні (за ритмом або опорою) або кроки вкорочені, при цьому уражена кінцівка або кінцівки не відразу ідентифікуються

2

Спостерігається нерівномірне навантаження на кінцівку, яку можна відразу визначити та/або явно укорочені кроки (зазвичай, спостерігають вигин спини з дугою до центру).

3

Тварина нездатна ходити так швидко, як людина, не встигає за здоровими тваринами, також наявні ознаки оцінки «2».

 

с1

Важливо! Оцінювання слід виконувати, коли корови йдуть по прямій лінії по плоскій, рівній поверхні, при цьому їхню ходу розглядають ззаду і збоку. Слід оцінювати все поголів'я щомісяця або принаймні чотири рази на рік.

Необхідно фіксувати бали відповідно до ідентифікаційного номера тварини. Підрахунок балів є більш надійним, якщо його виконує незалежна особа. Тварин із ознаками кульгавості (2 або 3 бали) слід негайно обстежити і лікувати, оскільки раннє виявлення та лікування підвищує їх шанси на одужання.

 

 

image006-topaz-enhance

Оцінювання мобільності проводять, коли худоба йде по прямій лінії по плоскій, рівній поверхні, при цьому їхню ходу розглядають ззаду і збоку

(Educational and research centre for animal husbandry Logatec, Slovenia, 2024)

 

Щоб запобігти, лікувати та зменшити кількість випадків кульгання серед худоби, необхідним є комплексний підхід. Зокрема, слід систематично здійснювати догляд за копитами: кульгавим коровам або коровам із відрослими копитами проводять їх коригувальну обрізку. Здоровим коровам слід оглядати кінцівки 2-3 рази на рік і розчищати копита за необхідності. Можна застосовувати профілактичні та лікувальні ванни для кінцівок, доступ до пасовища може сприяти одужанню. Копита тварин мають бути чистими та сухими. Підлога в приміщенні має бути чистою та сухою, зі зручними місцями для відпочинку. Гумове покриття підлоги покращує комфорт, воно має бути якісним і стійким до ковзання.

 

 

image010-topaz-enhance

Багатошарова водопроникна підлога у корівнику

із гумовим покриттям покращує комфорт для тварин

(Fam. Simon Cretnik, Slovenia, 2024)

 

ВИБРАКУВАННЯ

Вибракування означає вилучення корів зі стада, продаж на забій або утилізація тварин, які загинули на фермі. Вибракування корів зі стада може бути як запланованим, так і незапланованим/нещасним рішенням, що є результатом хвороби, травми або кульгавості. З позиції добробуту і з економічних міркувань, корови повинні мати довголіття в стаді. Моніторинг кількості вибракувань, а також причин як запланованого, так і незапланованого вибракування забезпечує отримання інформації про здоров'я та добробут стада та є корисним інструментом управління і визначення сфер для покращення. Основними причинами вибракування є безпліддя, мастит, кульгавість, порушення обміну речовин, вік, низька молочна продуктивність тощо. Фіксація обставин вибракування є важливим чинником для встановлення її причин, особливо якщо багатьох тварин вибраковують передчасно.

 

Оцінювання вибракування

Оцінка

Опис

Ціль

Коефіцієнт заміни

Відсоток стада, заміненого за рік

<15 %

Середня кількість лактацій

Середня кількість лактацій корів за вибракування, щороку на фермі

>5 лактацій на корову

 

с1

Важливо! Для моніторингу та виявлення причин вибракування необхідно фіксувати деталі вибракування. Зокрема, кількість корів, які були піддані евтаназії, загинули на фермі або були відправлені на забій. Мають бути також зафіксовані причини вибракування, кількість лактацій під час вибраковування (в середньому за рік) та коефіцієнт заміни стада (% за рік).

 

Слід ретельно аналізувати основні причини вибракування, виявлені під час підрахунку балів, та вживати відповідних заходів. Загальне здоров’я стада може бути покращено оптимізацією годівлі, а також забезпеченням якісним утриманням і ветеринарним обслуговуванням. Вибракування тварин не слід відкладати, якщо благополуччя окремої особини під загрозою. Велика рогата худоба, яка не піддається успішному лікуванню та непридатна для транспортування та обробки, має бути піддана гуманній евтаназії на фермі кваліфікованим працівником.

МАСТИТ

arrow_direction_spin_down_md_nwm_v2

Мастит – це запальне захворювання тканин молочної залози, що є достатньо поширеним у молочної худоби.

 

 

 

Зазвичай, його спричиняють патогенні мікроорганізми навколишнього середовища, що потрапляють у сосковий канал. Моніторинг маститу як захід для оцінювання благополуччя відносно простий та доступний для більшості молочних стад і є необхідним для ефективного контролю захворювання.

 

Оцінювання рівня захворюваності на мастит

Оцінка

Опис

Ціль

Рівень захворюваності

Кількість обробок на 100 корів за рік

<10 %

Частота рецидивів

Кількість корів, які повторно інфікуються за рік

<10 %

Середній показник SCC по стаду

Кількість соматичних клітин (SCC) – на мілілітр молока. SCC <150, 000 – норма, >200, 000 вказує на інфекцію принаймні однієї чверті вимені,

>300, 000 – значна інфекція.

100-199

 

с1

Важливо! Слід фіксувати кількість соматичних клітин (SCC) на індивідуальному рівні, коли це можливо (наприклад, якщо використовується автоматична система доїння) або визначати середній показник SCC стада щотижня.

Середній показник SCC збільшується внаслідок наявності субклінічних випадків (у корів не виявляються явні симптоми) або кількох клінічних випадків (у корів виявляється симптоми) у стаді. Якщо зафіксовано збільшення SCC, слід здійснювати дослідження для ідентифікації інфікованих особин. Хворих тварин лікують. Хронічно інфікованих корів (за наявності стійкої інфекції або повторної інфекції з невеликою кількістю симптомів) вибраковують, щоб запобігти непотрібним стражданням і уникнути зараження решти стада.

 

Симптоми маститу, на які слід звернути увагу, охоплюють аномалії вимені (наприклад, набряк, підвищення місцевої температури, твердість, почервоніння, біль), неоднорідність молока (наявність пластівців, згустків, гною або водянистий вигляд), зміни поведінки (зниження апетиту, рухливості), зниження надоїв, підвищення температури тіла, запалі очі, діарея, зневоднення тощо. Запис випадків клінічного та субклінічного маститу здійснюють відповідно до ідентифікаційного номера тварини. Також зазначають, яка чверть вим'я уражена, наявні клінічні симптоми, дати спостережень, деталі лікування, проведення діагностичних бактеріологічних досліджень і результати проведеного лікування.

Профілактика захворювання полягає у створенні належних гігієнічних умов на фермі та проведенні необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

 

ОЦІНЮВАННЯ КОНДИЦІЇ (BCS)

Оцінювання кондиції тіла (BCS) є важливим інструментом управління фермою, який допомагає контролювати енергетичні резерви корови та приймати управлінські рішення упродовж лактації. Проводиться оцінювання відносної кількості жирового покриву через регулярні проміжки часу на предмет того, чи відповідає вона прийнятним рівням відповідно до стадії лактації та розведення. Шкала, яка використовується для вимірювання BCS, відрізняється в різних країнах, але низькі значення завжди вказують на виснаження, а високі – прирівнюються до ожиріння. Правильна кондиція має вирішальне значення для легкого отелення та уникнення надмірної втрати або збільшення ваги, що призводить до низької продуктивності, порушення обміну речовин і зниження добробуту.

 

Оцінювання кондиції тіла

Оцінка

Опис

Статура

5

 

Западина між коренем хвоста та кінцівками заповнена жировою тканиною, кістки тазу не прощупуються навіть за значного натискання

Дуже жирна

 

4

 

Западина між коренем хвоста та кінцівками заповнена, помітні складки жирової тканини. Клуби округлі

Жирна

3

 

Западина між коренем хвоста та кінцівками з невеликими жировими відкладеннями по всій площі, шкіра гладка. Сідничні горби з невеликими жировими відкладеннями; наявна невелика западина в клубах

Добра

 

2,5

 

Ідеальна

2

Западина між коренем хвоста та кінцівками – неглибока порожнина, шкіра еластична. На сідничних горбах жирові відкладення відсутні. Помітна половина відстані між поперечними та остистими відростками, котрі виступають як хвилі. Поперечні відростки можна визначити за закругленими кінцями. Клуби кутасті

Помірна

1

Западина між коренем хвоста та кінцівками – глибока порожнина без жирової тканини під шкірою. Шкіра еластична, але стан шерсті часто незадовільний. Клуби кутасті. Хребет виступає гострими верхів'ями, остисті відростки пилкоподібні

Худа

 

с1

Важливо! Підрахунок балів найкраще проводити, коли корови стоять біля годівниці. Оцінювання слід проводити, стоячи прямо за твариною для візуального огляду, оцінювання товщини жирового покриву і вираженість головки хвоста.

Ступінь розвитку жирових відкладень визначають промацуванням тіла тварини у місцях, найбільш характерних для відкладення жиру. Оцінювання слід здійснювати принаймні чотири рази на рік – під час отелення, через 60 днів після отелення, за 100 днів до сухостійного періоду та під час сухостійного періоду. Необхідно фіксувати бали відповідно до ідентифікаційного номера тварини.

 

 

image011-topaz-enhance

Під час поїдання кормів корів легко ідентифікувати за номером на бирці, що значно полегшує оцінювання кондиції тіла

(Fam. Simon Cretnik, Slovenia, 2024)

 

Під час лактації у корів не має втрачатися більше ніж 0,5 оцінки стану тіла у корів, що вимагає ретельного контролю за їх годівлею. Під час отелення велика рогата худоба має бути «не жирною». Правильний стан організму під час запліднення також допоможе уникнути дефіциту енергії. Ідеальна оцінка за отелення – 2,5-3, через 60 днів після отелення – 2-2,5, за 100 днів до і під час сухостійного періоду – 2,5-3.

Контроль за годівлею: слід враховувати особливості різних порід; корів з дуже низькою або високою кондицією тіла слід перевіряти щодня; тварин, у яких відбувається швидка зміна стану тіла (0,5 бала), годують відповідно до їхніх потреб з урахуванням стадії лактації; оцінку кондиції можна використовувати для управління планом годівлі на рівні стада.

 

КОМФОРТ

Оцінювання комфорту передбачає використання індексу використання стійла, тест на колінах і спостереження за поведінкою, щоб оцінити зручність місць для лежання тварин. Комфорт надзвичайно важливий для молочних корів, оскільки він пов’язаний із фізичним здоров'ям, включаючи рівень кульгавості та можливість вираження природної поведінка. Комфорт також важливий для виробників, оскільки покращений комфорт супроводжується збільшенням надоїв молока.

 

Оцінювання комфорту

Оцінка

Опис

Ціль

100 %

Всі корови, які не споживають корм, лежать у стійлах

Ідеальний рівень

100 %,

покращення є необхідним за <80 %

0-99%

Відсоток корів, що лежать у стійлах (від загальної кількості корів в приміщенні, які не споживають корм, лежать у стійлах)

 

с1

Важливо! Індекс використання стійла (SUI) є об’єктивним показником комфорту, який враховує доступність місць для лежання та бажання корів ними користуватися. Оскільки ця готовність залежить від періоду доби, тому підвищення валідності тест слід повторювати протягом 3 днів.

 

 

IMG_20240612_114252

Індекс використання стійла (SUI) визначається шляхом встановлення відсотка тварин, які не споживають корм і лежать на підлозі

(Fam. Simon Cretnik, Slovenia, 2024)

 

Тест на колінах є додатковим тестом на комфорт. Тест виконують ставши на коліна на поверхню підлоги у стійлі. Якщо людині незручно, це означає, що поверхня підлоги також є незручною для лежання худоби. Якщо після 25 секунд стояння на колінах вони стають мокрими, це означає, що вона занадто волога. Зручність і товщина підстилки, сухість і розміри стійла є надійними показниками комфорту для худоби.

Якщо оцінка SUI або тест на колінах вказують на те, що місця лежання недостатньо зручні, причину цього необхідно усунути. Забезпечення більшої кількості чистої підстилки, а також часта зміна підстилки або використання матеріалу, більш вбираючого вологу, сприяє підвищенню комфорту у стійлах. Слід забезпечити щонайменше на 5 % більше стійл, ніж корів, в ідеалі – на 20 % більше. Це гарантує, що вся худоба може лягти водночас, даючи змогу уникати менш бажаних місць і вибирати супутників, які лежать поруч. Стійла, які недостатньо відповідають породі корів або мають гострі виступи, спричиняють скорочення часу лежання.

Сигнали, що вказують на якісний комфорт: тварини лягають і підводяться плавно, не вагаючись і не торкаючись перегородок, корови можуть лежати прямо, зручно на боці, витягнути голову та одну ногу вперед, можуть стояти в стійлі всіма чотирма ногами, корови чисті, менше 10 % особин мають травми.

Сигнали, що вказують на незадовільний комфорт: є зміни в нормальній поведінці тварин (ремигання, споживання корму, загальна активність), корови жують стоячи, а не лежать після годівлі, лежать у проходах замість стійла, стоять або нахиляються в стійлі замість того, щоб лежати або нависають над стійлом, видно блискучі ділянки на обладнанні, що вказує на багаторазовий контакт із ним. Корови брудні, з великими ділянками бруду на ногах або вимені, що вказує на те, що підстилка забруднена або вони лежать поза стійлом. Є травми скакального суглоба, коліна або шиї, що вказує на погано підігнані стійла або недостатню кількість підстилки.

 

ЧИСТОТА

Оцінювання чистоти передбачає реєстрацію рівнів забруднення на різних частинах тіла тварини. Корови вважають за краще лежати і відпочивати в чистих місцях і демонструють явну перевагу сухій поверхні – вони проводять набагато більше часу, стоячи поза стійлами, коли підстилка волога. Тварини, вкриті брудом та/або фекаліями, вказують на проблему з добробутом, яка пов'язана з поганим управлінням та утриманням.

 

с1

Важливо! Чистоту корів оцінюють візуальним оглядом з відстані, що не перевищує 2 м, одного боку тварини, зокрема: нижньої частини живота, задніх кінцівок, боку, вимені та сосків. Ці частини класифікують як брудні, якщо площа >15 см 2 забруднена ґрунтом або гноєм.

 

 

image036-topaz-enhance

image035-topaz-enhance

Чистоту корів оцінюють візуальним оглядом

 

Чистота корів та їх утримання залежить від багатьох чинників, включаючи щільність посадки, тип підлоги, підстилку, температуру та рівень вологості у приміщенні. Частота прибирання у корівнику має прямий зв’язок з чистотою тіла тварин. Задня чверть, бік, хвіст і вим’я, найчастіше забруднюється від гною та рідких діарейних фекалій. Корови піддаються впливу бруду та фекалій, але вони намагаються уникнути забруднених територій, якщо можуть. Існує зв’язок між забрудненням корів та їх сприйнятливістю до шлунково-кишкових захворювань, маститу та пододерматиту. На забруднення корів, особливо задніх кінцівок і вим’я, також впливає конструкція стійла та довжина ланцюгів, конструкція корівника, підстилка, частота прибирання, щільність поголів’я та тривалість лежання. Забруднення шерсті фекаліями та сечею може призвести до подразнення шкіри та дискомфорту для тварини.

 

СТАДНА ПОВЕДІНКА

Оцінювання стадної поведінки дає змогу оцінити якість утримання. Відстань, на якій з’являються ознаки уникнення – це метод, який використовується для встановлення того, наскільки близько людина може підійти до корови, перш ніж вона відвернеться і спробує відійти. Оцінка вказує на емоційний стан, оскільки худоба, яка боїться людей, відчуває біль або стрес відвернеться швидше; спокійна і розслаблена – дає змогу людям підійти ближче і доторкнутися. Хоча реакція худоби на людей залежить також від її темпераменту, метод можна використовувати як загальний показник по стаду для оцінювання якості відносин людини і тварини.

 

Оцінювання стадної поведінки

Оцінка

Опис

Ціль

0

До морди корови можна доторкнутися

Ідеальний рівень ‒ це

все стадо 1-49 см.

Покращення необхідно, якщо

більшість особин

перебувають на відстані понад 50 см.

 

1-49

 

До корови можна наблизити на відстань 1-49 см перш ніж з’являться ознаки уникнення

50-99

До корови можна наблизитися на відстань 50-99 см до появи ознак уникнення

100-199

До корови можна наблизитися на відстань 100-199 см до появи ознак уникнення

>200 см

Корова демонструє ознаки уникнення на рівні >200 см.

 

с1

Важливо! Підрахунок балів є більш достовірним, якщо його проводить незнайома особа. Підрахувати бали найлегше, коли більшість корів повернулися в корівник після доїння. Необхідно дослідити усе стадо, коли це можливо, або принаймні 25 %. Оцінку слід проводити в зоні, де наявні 2 метри простору для корів, в ідеалі біля годівниці, коли їхня голова розташована над кормом.

Необхідно стати перед досліджуваною твариною, переконавшись, що вони знає про присутність людини. Слід підійти повільно (один крок на секунду), тримаючи руку прямо перед собою, при цьому дивитися на морду корови, а не в очі. Слід зупинитися, якщо тварина демонструє ознаки відходу (наприклад, відхід або поворот голови). Необхідно виміряти або оцінити відстань, досягнуту, коли корова відійшла (з точністю до 10 см). Тест повторюють пізніше, якщо реакція була нечіткою. Оцінку проводять двічі на рік (влітку та взимку).

 

 

image021-topaz-enhance

Для оцінювання стадної поведінки слід підійти до тварини повільно, тримаючи руку прямо перед собою

(Fam. Simon Cretnik, Slovenia, 2024)

 

Велика відстань вказує на те, що тваринники не виявляють достатньо позитивної уваги до стада, тому у худоби люди асоціюються із небезпечними подіями чи процедурами. Слід уникати заподіяння страху, болю чи стресу, де це можливо, і проводити більше часу із тваринами, говорити спокійним, тихим і розслабленим способом, оскільки це може зменшити страх перед людьми і посилювати позитивні асоціації з ними. Ознаки, що вказують на добру поведінку стада: тварини спокійні, розслаблені, товариські, спостерігається соціальне облизування, рогування (корови труться головами без явного конфлікту), охоче наближаються до людини, дають змогу їй підійти до них і торкнутися. Ознаки поганої стадної поведінки (стрес, агресія): удари головою, штовханина біля кормового бункера, погоня, бійки, тварина відходить від людини, боїться, при цьому видно білки очей.

 

СТАН ЗДОРОВ'Я

Стан здоров'я корів оцінюють, провівши їх клінічний огляд. Спостерігають за загальною поведінкою корів та реєструють ознаки, як-от пильність або пригніченість. Проводять обстеження слизової оболонки кон’юнктиви ока, яку оцінюють як вологу і рожеву, вологу і блідо-рожеву або суху і білу.

 

 

photo_2024-06-24_19-58-02

Стан здоров'я корів оцінюють, провівши їх клінічний огляд

(ферма Jakob Dolinar, Slovenia, 2024)

 

Оглядають вим'я та класифікують стан сосків як нормальний, деформований, тріснуті або сухі соски. Оцінюють візуально стан рубця, описують його як відсутні ознаки роздутого рубця або наявні ознаки роздутого рубця. Ознаками роздутого рубця (тимпанії) є здуття живота, яке особливо помітно зліва, де розташовується рубець. Скорочення рубця повністю відсутнє. Тварини відмовляються від корму, у них припиняються відрижка та жуйка, виникає почуття страху і неспокою.

Обстежують тварин на наявність виділень з носа, очей і вульви у корів, описують їх як відсутні (оцінка 0) або наявні (оцінка 1). Виділення з носа визначаються як чітко видимі: вони можуть бути прозорими, жовто-зеленого або іншого кольору, рідкої або густої консистенції.

 

 

image039-topaz-enhance

image040-topaz-enhance

Корів обстежують на наявність/відсутність виділень з носа

 

Очні виділення визначаються як чітко видимі виділення (вологі: серозні, слизові, гнійні або сухі) від ока, не менше 3 см завдовжки.

 

 

image040-topaz-enhance-2

image041-topaz-enhance

Корів обстежують на наявність/відсутність виділень з очей

 

Тварин перевіряють на наявність утрудненого дихання, діареї та ектопаразитів та оцінюють їх як відсутні (оцінка 0) або наявні (оцінка 1). Утруднене дихання визначається як глибоке або явно ускладнене. Видих помітно напружений, підтримується м'язами, часто супроводжується яскраво вираженим звуком, частота дихання може бути збільшена. Діарея визначається як наявність водянистих фекалій нижче кореня хвоста по обидва боки, при цьому площа забруднення принаймні розміром з руку.

 

 

image049-topaz-enhance

image050-topaz-enhance

Корів обстежують на наявність/відсутність ознак діареї

 

Наявність пошкоджень на шкірі корів оцінюють, оглядаючи окремі ділянки тіла: шиї, грудної клітки, зап’ясткового, тарзального суглобів, горбків тазових кісток з довільно обраного боку. Наявність уражених ділянок, набряків, локалізація і ступінь випадіння волосся можуть свідчити про незадовільні умови утримання, агресію, наявність ектопаразитів і травми. Травми різних частин тіла можуть бути пов’язані з різними чинниками ризику, що виникають через недосконалість життєвого простору. Травми тарзальної та зап’ясткової ділянок можуть бути спричинені жорсткою та дірявою підлогою. Ці ураження викликають біль і демонструють тісний зв’язок між неправильно сконструйованими тваринницькими приміщеннями та кількістю корів, які кульгаві, травмовані або мають ураження скакальних суглобів. Біль, спричинений пошкодженнями під час лежання або стояння, заважає коровам нормально відпочити. Окрім типу підлоги, ще одним ключовим чинником, що спричиняє зовнішні пошкодження тіла, є недосконалість огороджувальних конструкцій, які можуть обмежувати природну поведінку корів. Неправильно сконструйоване стійло може ускладнити вставання та лежання і призвести до більшої кількості травм скакальних суглобів. Можуть бути пошкодження на ділянках тіла, що виникають внаслідок надмірного тиску під час годівлі, наприклад, на грудях і шиї.

Корови, які хворі або травмовані та не отримують належної уваги, швидше за все, страждатимуть від болю, дискомфорту та страждань. Незважаючи на те, що є вагомі економічні причини для забезпечення тварин лікуванням, що дозволяє їм одужати, є також моральні вимоги щодо створення для них відповідних умов утримання і догляду. Догляд передбачає не тільки відповідне лікування, але й управління: ізоляція та захист від інших тварин, забезпечення чистої та зручної підстилки, надання легкого доступу до корму та води та інших засобів, які забезпечують комфорт та відновлення. В рамках оцінювання благополуччя стада доцільно також вивчати записи про проведене лікування хворих тварин.

 

ВЕДЕННЯ ЗАПИСІВ ЩОДО БЛАГОПОЛУЧЧЯ ТВАРИН

Усі записи, що стосуються здоров’я та благополуччя тварин, потрібно зберігати не менше ніж п'ять років. Записи мають бути надані уповноваженим представником під час проведення інспектування або на вимогу компетентних органів. Потрібно застосовувати тільки дозволені до використання в Україні ліки для тварин. Має бути наявна система обліку всіх ліків. Записи мають містити інформацію: постачальник і дата покупки, призначення, період лікування та ідентифікацію тварин, яких лікували. Для надання доказів ефективності впровадження вимог до здоров’я та благополуччя тварин оператор ринку зобов’язаний забезпечити документування: кожного випадку маститу, кульгавості, інших розладів здоров’я; кожного лікування тварин; кожного випадку смерті чи загибелі тварин тощо. Вести реєстр тварин разом з випадками загиблих тварин, використання кормів та годівлі тварин, огляду тварин у випадку виявлених невідповідностей, простежуваності, надзвичайних подій та форс-мажорних обставин, обліку молока, отриманого від корів, які хворіють на мастит та піддаються лікуванню тощо. Документування можна вести в електронній формі за умови доступу до документів лише працівників з відповідними повноваженнями.

 

Список використаних джерел

 

stick_figure_sit_in_question_mark_300_nwm

Питання для самоконтролю

1. Які методи можна застосовувати для оцінювання благополуччя у молочних корів?

2. Як здійснюється оцінювання рівня мобільності (рухливості) у корів?

3. Як і навіщо проводиться оцінювання рівня вибракування у корів?

4. Як і навіщо оцінюється кондиція тіла у корів?

5. Як і навіщо здійснюється оцінювання рівня комфорту для корів?

6. Як і навіщо проводиться оцінювання чистоти поверхні тіла у корів?

7. Як і навіщо оцінюється реакція худоби на людей?

 

 

 

Попередня тема

На початок

Наступна тема