НМЦ

ЕКОНОМІКА, ОРГАНІЗАЦІЯ І ПЛАНУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА

Електронний посібник

 

ВФПО

ЗМІСТ

 

1. ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

1.1. Вступ. Підприємство як субʼєкт господарювання

1.1.1. Зміст, мета, завдання, предмет, міждисциплінарні зв’язки навчальної дисципліни «Економіка, організація і планування виробництва». Значення навчальної дисципліни для професійної підготовки фахівців харчової промисловості в ринкових умовах

1.1.2. Поняття підприємства, мета створення, цілі та напрямки його діяльності

1.1.3. Правові основи функціонування підприємства

1.1.4. Класифікація підприємств та їх об`єднань

1.1.5. Загальна й виробнича структура підприємства

1.2. Управління підприємством

1.2.1. Сутність та функції управління

1.2.2. Методи управління та їх класифікація

1.2.3. Загальна характеристика організаційної структури управління

1.2.4. Типи організаційних структур управління: лінійна, функціональна, лінійно-функціональна, дивізіональна, матрична

1.2.5. Органи управління підприємств різних організаційно-правових форм

1.3. Персонал підприємства та продуктивність праці

1.3.1. Склад і структура персоналу підприємства

1.3.2. Облікова, середньооблікова, явочна чисельність персоналу

1.3.3. Підготовка персоналу та підвищення його кваліфікації

1.3.4. Сутність і значення продуктивності праці

1.3.5. Показники й методи вимірювання продуктивності праці

1.3.6. Фактори та резерви підвищення продуктивності праці

1.4. Основні засоби

1.4.1. Суть виробничих засобів підприємства

1.4.2. Класифікація і структура основних засобів

1.4.3. Облік та оцінка основних засобів

1.4.4. Види спрацювання основних засобів: фізичне і моральне

1.4.5. Відтворення основних засобів (просте, розширене, звужене), джерела їх відтворення

1.4.6. Амортизація основних засобів: встановлення норм амортизації, нарахування амортизації та її використання

1.4.7. Оцінка ефективності використання основних засобів

1.4.8. Напрями підвищення ефективності використання основних засобів

1.5. Оборотні фонди й оборотні кошти

1.5.1. Поняття, склад, структура оборотних фондів підприємства

1.5.2. Поняття, склад фондів обігу підприємства

1.5.3. Поняття, склад, структура, класифікація оборотних коштів підприємства

1.5.4. Показники, що характеризують ефективність використання оборотних коштів

1.5.5. Нормування оборотних коштів підприємства

1.6. Нематеріальні активи

1.6.1. Поняття і види нематеріальних ресурсів

1.6.2. Поняття і класифікація нематеріальних активів підприємства

1.6.3. Визнання і оцінка нематеріальних активів

1.6.4. Амортизація нематеріальних активів

1.6.5. Правовий захист та ефективність використання нематеріальних активів

1.7. Собівартість продукції

1.7.1. Класифікація витрат підприємства

1.7.2. Сутність і види собівартості

1.7.3. Калькуляція собівартості продукції

1.7.4. Кошторис витрат

1.7.5. Напрями зниження собівартості продукції

1.8. Ціноутворення та фінансовий результат діяльності підприємства

1.8.1. Економічна сутність і функції ціни

1.8.2. Класифікація цін

1.8.3. Чинники ціноутворення

1.8.4. Методи ціноутворення

1.8.5. Порядок формування фінансового результату діяльності підприємства

1.9. Інвестиційна діяльність

1.9.1. Поняття, види, роль інвестицій у відтворенні виробничого потенціалу підприємства

1.9.2. Виробничі інвестиції, їх склад і структура

1.9.3. Оцінка економічної ефективності виробничих інвестицій

1.9.4. Чинники впливу на ефективність інвестицій

2. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА НА ПІДПРИЄМСТВАХ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

2.1. Організація виробничого процесу на підприємстві

2.1.1. Виробничий процес та його структура

2.1.2. Виробничий цикл

2.1.3. Види руху предметів праці у виробничому процесі

2.1.4. Принципи раціональної організації виробничого процесу

2.1.5. Типи виробництва

2.2. Організація основного виробництва

2.2.1. Методи організації основного виробництва

2.2.2. Класифікація потокових ліній

2.2.3. Організація роботи потокової лінії

2.3. Організація допоміжних виробництв та обслуговуючих господарств підприємства

2.3.1. Зміст діяльності та значення виробничої інфраструктури підприємства

2.3.2. Організація роботи ремонтного господарства

2.3.3. Організація роботи інструментального господарства

2.3.4. Організація роботи енергетичного господарства

2.3.5. Організація роботи транспортного господарства

2.3.6. Організація роботи складського господарства

2.3.7. Організація тарного господарства

2.4. Наукова організація праці та нормування праці на підприємстві

2.4.1. Завдання наукової організації праці на підприємстві

2.4.2. Основні напрями наукової організації праці

2.4.3. Суть і значення нормування праці

2.4.4. Види норм праці

2.4.5. Класифікація затрат робочого часу виконавця

2.4.6. Методи нормування праці

2.4.7. Режим роботи підприємства та його особливості в окремих галузях харчової промисловості

2.5. Організація оплати праці на підприємстві

2.5.1. Основи організації оплати праці на підприємстві

2.5.2. Тарифна система оплати праці

2.5.3. Форми і системи оплати праці

2.5.4. Доплати й надбавки до заробітної плати. Організація преміювання персоналу

3. ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

3.1. Теоретично-методологічні основи планування діяльності підприємства

3.1.1. Сутність, завдання, принципи, методи планування

3.1.2. Система планів підприємства

3.1.3. Бізнес-планування

3.2. Планування виробничої програми підприємства

3.2.1. Склад та завдання планування виробничої програми підприємства

3.2.2. Планування натуральних та вартісних показників виробничої програми

3.2.3. Виробнича потужність підприємства, галузеві особливості її визначення

3.3. Планування матеріально-технічного забезпечення підприємства

3.3.1. Основні завдання матеріально-технічного забезпечення підприємства

3.3.2. Мета, завдання та послідовність розробки плану матеріально-технічного забезпечення підприємства

3.3.3. Планування потреби в матеріальних ресурсах та запасах

3.4. Планування персоналу й оплати праці на підприємстві

3.4.1. Складові плану щодо персоналу й оплати праці

3.4.2. Планування чисельності персоналу підприємства

3.4.3. Планування продуктивності праці

3.4.4. Планування фонду оплати праці на підприємстві

3.5. Планування витрат, прибутку та рентабельності

3.5.1. Склад та мета плану щодо собівартості продукції

3.5.2. Вихідні дані для планування витрат

3.5.3. Методика (основні положення) планування витрат виробництва

3.5.4. Планування прибутку та рентабельності

3.6. Планування організаційно-технічного розвитку підприємства

3.6.1. Зміст, завдання плану організаційно-технічного розвитку підприємства

3.6.2. Класифікація заходів плану організаційно-технічного розвитку підприємства, джерела їх фінансування

3.6.3. Планування технічного та організаційного розвитку підприємства

На початок