|
|
ЕКОНОМІКА, ОРГАНІЗАЦІЯ І ПЛАНУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА Електронний посібник |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА НА ПІДПРИЄМСТВАХХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Організація праці на підприємстві – це система
виробничих взаємозв’язків працівників із засобами виробництва та між собою,
що утворює певний порядок здійснення трудового процесу. Впровадження наукової організації праці (НОП) спрямоване на
рішення економічних, соціальних і психофізіологічних завдань.
Економічні завдання передбачають, що широке
впровадження НОП повинно, з одного боку, сприяти найбільш повному
використанню техніки, матеріалів, сировини, енергетичних ресурсів, а з іншого
– забезпечувати підвищення ефективності живої праці. Врешті-решт НОП
спрямована на прискорення темпів зростання продуктивності суспільної праці в
цілому та на зростання прибутків підприємств. Соціальні завдання спрямовані на виховання в
процесі праці людини, для якої творча праця, яка справедливо оплачується, є
першою життєвою потребою і самореалізацією; вона задовольняє як первинні, так
і вторинні мотиваційні потреби людини (ієрархія потреб за Маслоу). Психофізіологічні завдання полягають у створенні
найсприятливіших виробничих умов, які забезпечують збереження в процесі праці
здоров'я та працездатності людини – головної виробничої сили суспільства.
Розподіл праці – це розмежування діяльності людей у процесі
сумісної роботи. Мета розподілу праці в тому, щоб забезпечити такий
розподіл праці між виконавцями, який сприяє спеціалізації працівників, надбанню
ними необхідних знань і навичок, встановленню їх відповідальності за довірену
справу і утворенню чіткої взаємодії між працівниками в процесі колективної
праці. Розподіл праці на підприємствах знаходить своє відображення
в розстановці робітників по цехах, а в середині цеху – по ділянках, лініях і
робочих місцях, спеціалістів, службовців, керівників по відділах (групах,
бюро) заводоуправління, апарату управління цехом. Правильний розподіл праці і закріплення виконавців за
робочими місцями обумовлює дотримування таких вимог: коло функцій і
обов’язків кожного працівника точно регламентується; кожний працівник несе
відповідальність за стан робочого місця, що за ним закріплено; має бути
належним облік виконаної роботи, отриманих матеріальних цінностей для
виготовлення продукції і обслуговування робочого місця. Кооперування – це участь працівників в одному або декількох, але
зв’язаних між собою процесах виробництва. Головне завдання кооперування
праці – забезпечення найбільшого узгодження в роботі окремих працівників
або груп працівників для ефективного виконання виробничого завдання.
Кооперування праці забезпечує неперервність виробничого процесу і скорочує
його тривалість. Розрізняють кооперування міжцехове (між цехами і
службами підприємства), внутрішньоцехове (між ділянками, бригадами, ланками,
групами робітників, окремими робітниками) (рис. 2.60).
Однією із форм кооперування праці є бригадна організація
праці. Бригадна організація праці має в порівнянні з
індивідуальною низку переваг: сприяє поліпшенню трудової дисципліни, скорочує
тривалість виробничого циклу, забезпечує колективну відповідальність за
якість продукції, спрощує облік результатів праці, знижує трудомісткість
нормування і розрахунків заробітної плати, утворює умови для колективної
взаємодопомоги в роботі.
Норми праці, а також методи і технічні засоби, що застосовуються
в практиці технічного нормування, широко використовують для
найрізноманітніших цілей в організації праці: вибору раціональних форм
розподілу і кооперування праці, забезпечення правильної розстановки
робітників, визначення їх чисельності, організації багатоверстатного
обслуговування, комплектування бригад, вдосконалення організації і
обслуговування робочих місць, розробки раціональних режимів праці і
відпочинку та ін.
Раціональна організація робочого
місця є необхідною умовою безперебійної і високопродуктивної праці. Організація робочого місця –
це система заходів щодо утворення найблагоприємніших умов для ліквідації втрат
робочого часу, ефективного використання засобів виробництва за мінімальних
фізичних навантажень і нервової напруги робітника. Планування робочого місця
передбачає раціональне розміщення засобів і предметів праці та
місцезнаходження робітника, зручність роботи і раціональне використання
виробничої площі, ліквідація зайвих рухів і затрат робочого часу (рис. 2.62).
З цією метою предмети праці, інструменти, тару і знаряддя праці розташовують
так, щоб ними було зручно користуватися, вони мають знаходитися на постійному місці в зоні
оптимального досягання рук робітника і оптимального поля бачення. Важливе
значення мають забезпечення зручної
пози робітника під час роботи, утворення безпечних умов праці і нормального освітлення
робочого місця, а також розташування органів управління, машиною, пристроями,
засобами контролю і зв’язку.
Оснащення робочого місця –
забезпечення його технічними засобами, організаційним оснащенням і технічною
документацією. Технічні засоби –
це технологічне обладнання, допоміжне обладнання (транспортери, підйомні
засоби тощо), інструменти і пристрої, контрольні прилади і пристрої. Вони
мають забезпечувати максимальне звільнення робітника від тяжкої фізичної
праці і застосування раціональних прийомів праці, зручність робочої пози і
легкість управління, безпечність роботи, благоприємні санітарно-гігієнічні
умови праці, а також відповідати вимогам технічної естетики. Організаційне оснащення
робочого місця включає виробничі меблі
(стільці, підставки тощо), засоби для зберігання інструментів, запасних
частин, матеріалів (робочі столи, тумбочки, шафи), виробничу тару (ящики,
піддони, контейнери), засоби сигналізації і зв’язку, огороджувальні устрої
(рис. 2.63). До технічної
документації відносять інструктивну,
довідкову документацію, креслення та ін.
Обслуговування робочого місця включає
своєчасне доведення завдання і документації до бригад і робітників,
забезпечення роботи обладнання в робочому стані, безперебійне забезпечення
сировиною, матеріалами, тарою і енергією, вивіз готової продукції і видалення
відходів виробництва, контроль за якістю сировини і готової продукції,
підтримання на робочому місці порядку, чистоти, здорових і безпечних умов
праці.
Створення працівникам сприятливих
санітарно-гігієнічних, психофізіологічних і естетичних умов праці – одне з
найважливіших завдань організації праці.
Санітарно-гігієнічними умовами праці є
температура повітря і його вологість, наявність у ньому шкідливих сумішей і
газів, виробничий шум, освітлення, вібрація, контакт з розчинами солей, луг,
теплове випромінювання, гігієна працівників тощо. Параметри
санітарно-гігієнічних факторів встановлені санітарними нормами проєктування
промислових підприємств і іншими нормативними документами.
Психофізіологічні умови праці
характеризуються важкістю праці і напругою уваги, ритмом роботи і
монотонністю праці, робочим положенням під час виконання роботи. Основним
напрямом усунення важких робіт, що вимагають великих фізичних зусиль, є
механізація праці.
Естетичні умови праці
(виробнича естетика) передбачає художнє оформлення виробничого обладнання,
приміщень і оснащення робочих місць, поліпшення форми і якості робочого
одягу, музичне супроводження, благоустрій і озеленення цехів і території,
забезпеченість гардеробами, душовими, їдальнями, їх художнє оформлення.
Оптимізація режимів праці і відпочинку –
це встановлений на підприємстві порядок чергування часу роботи і часу
відпочинку протягом робочого дня, тижня, місяця, року. Його визначають
встановлена тривалість робочого дня, час початку і закінчення роботи, час
надання і тривалість обідньої перерви, періодичність і тривалість перерв на
відпочинок. Виходи робітників на роботу
регулюються графіками. Графіки складаються для неперервного і перервного виробництва,
залежно від тривалості зміни і кількості робочих днів на тиждень. Неперервна робота характерна для
холодильників, компресорних котельних та інших цехів допоміжного виробництва.
Планування трудових
показників здійснюється у вигляді розробки плану
з праці, який є найважливішим розділом плану економічного і соціального
розвитку підприємства.
Мотивація праці – це
спонукання до виконання певної роботи та вирішення поставлених завдань для
досягнення власних цілей і цілей підприємства. Мотивація може бути позитивною
та негативною. Позитивна мотивація
передбачає такі заохочення, які викликають у працівників гарний настрій та
позитивні емоції. Такими заохоченнями можуть бути бонуси, надбавки до
окладів, безкоштовне навчання та відвідування курсів. Негативна мотивація
передбачає покарання у вигляді позбавлення премій та переведення на більш
низьку посаду. Дисципліна праці передбачає добросовісне виконання
працівниками трудових функцій, службових обов’язків, розпоряджень і наказів
керівників, суворе дотримання інструкцій норм поведінки, розпорядку робочого
дня і прояв при цьому можливо більшої ініціативи, старання, творчості. Дисципліна праці включає трудову,
технологічну і виробничу дисципліну.
Коли методи переконання на
порушників дисципліни не досягають мети, використовують примусові методи:
притягування до адміністративної і матеріальної відповідальності на основі
діючих норм права, а також застосування економічних санкцій.
Необхідними визнаються витрати, відповідні ефективному для
конкретних умов виробництва використанню трудових та матеріальних ресурсів в
умовах дотримання науково обгрунтованих режимів праці та відпочинку. Встановлення норми часу на виготовлення одиниці продукції
за одиницю часу, за визначених організаційно-технічних умов, і є суттю
нормування праці.
Під час нормування праці працівників застосовуються такі види норм праці: норма часу,
норма виробітку, норма обслуговування, норма (норматив) чисельності,
нормоване завдання.
Усі види затрат часу виконавця ділять на необхідні або
такі, що нормуються, та зайві або такі, що не нормуються. До
перших відноситься час роботи і час перерв на відпочинок та особисті потреби (рис. 2.68).
Технічно обґрунтована норма часу Нч розраховується за формулою:
Сума основного і допоміжного часу складає оперативний
час – Топ
Основний і допоміжний час визначають за допомогою методів
технічного нормування або за встановленими нормативами, а час на відпочинок і
особисті потреби і час на обслуговування робочого місця – у відсотках до
оперативного часу. Технічно обґрунтована норма виробітку Нв за зміну визначається за формулою:
Між нормою часу і нормою виробітку існує обернено
пропорційна залежність.
За допомогою аналітичного методу установлюються технічно
обґрунтовані та оптимальні норми праці, які є прогресивними. На основі
сумарного (дослідно-статистичного) методу встановлюються дослідно-статистичні
норми, які широко застосовуються на практиці у зв’язку з простотою
розрахунку.
Аналітичний метод нормування праці передбачає вивчення трудового процесу, організації праці на робочому
місці, ефективності використання техніки та робочого часу. Робота, що
підлягає аналітичному нормуванню, розбивається на її складові технологічні та
трудові елементи, котрі ретельно аналізуються. Потім на основі аналізу
проєктуються раціональні прийоми та методи виконання цих елементів і
проводиться відповідний їм розрахунок необхідних затрат робочого часу.
Аналітично-дослідницький метод нормування передбачає всебічне вивчення
процесу праці під час розробки норм. При цьому методі вивчається виробнича
операція і затрати робочого часу за окремими елементами операції на робочому
місці шляхом безпосереднього спостереження. Операцію ділять на прийоми,
вивчають кожен прийом окремо безпосередньо на робочому місці. Він
застосовується у масовому і крупносерійному виробництві. В деревообробній і
целюлозно-паперовій промисловості він є основним методом нормування праці. Аналітично-розрахунковий метод передбачає встановлення норм
за допомогою нормативів часу. Нормативами часу називають встановлену
тривалість виконання окремих елементів операції або робіт. Нормативи
встановлюються в умовах раціональної організації виробництва під час повного
використання устаткування, предметів праці і робочого часу робітників.
Аналітично-розрахунковий метод використовується під час нормування праці в
серійному виробництві, під час нормування робіт у ремонтно-механічних
майстернях тощо. Під час використання сумарного методу норми
розраховуються на операції в цілому без аналізу та проєктування їх структури. На основі такого методу
норми встановлюються нормувальником чи майстром на основі особистого досвіду,
тобто ґрунтується на вже досягнутому рівні виробництва і не стимулює росту
продуктивності праці. Норми, які встановлені сумарним методом нормування
праці, називають досвідно-статистичними і використовують лише в
індивідуальному виробництві.
У ході підготовки до спостереження необхідно вивчити
технологічний процес, організацію робочого місця, порядок його
обслуговування, поділ і кооперацію праці між різними групами робітників.
Особливе значення має правильний вибір робітника для проведення
спостереження. Важливим елементом підготовки є ознайомлення робітника зі
змістом і призначенням фотографії робочого часу. Проведення спостереження ведеться за поточним часом
із точністю не більше 30 секунд. Запис результатів спостереження ведеться в
спеціальній формі всіх без винятку затрат робочого часу. Оброблення результатів спостереження
складається з таких робіт: перевірка результатів запису спостережень,
відповідність суми затрат робочого часу загальної тривалості спостереження,
наявність помилок у записі; обчислення тривалості затрат робочого часу за
окремими вимірами; ставлення індексів за кожною дією робітника; складання за
результатами спостереження зведення однойменних витрат; складання фактичного
та нормативного балансу робочого часу. Аналіз результатів спостереження складається у визначенні
нераціональних витрат і втрат робочого часу. Установлюються їхні причини. На
основі фактичного та нормативного балансу затрат робочого часу встановлюються
частки оперативного часу, часу на обслуговування тощо. Зіставлення фактичного
та нормативного балансів дозволяє визначити можливий ріст продуктивності
праці за рахунок усунення втрат і непродуктивних затрат робочого часу. На цій підставі розробляється
план заходів щодо поліпшення використання робочого часу із вказівкою
строків їхнього виконання, очікуваного ефекту, необхідних витрат, джерел
фінансування та відповідальних за виконання.
Трудові відносини важко регулювати, не встановивши
режим роботи. Від того, наскільки раціонально і правильно чергується час
праці та відпочинку, залежить продуктивність та інтенсивність виробництва.
Окрім цього, до режиму роботи також відносять структуру
робочого тижня, графіка змінності, графіки роботи, вахтовий метод робіт,
установлення неповного робочого часу та часу відпочинку.
Це можуть бути колективний договір і Правила внутрішнього
трудового розпорядку. У колективному договорі зобов’язання сторони
роботодавця щодо організації робочого часу (графік роботи) формуються з
урахуванням відповідних законодавчих норм. Режим праці й відпочинку – це порядок чергування
та продовженості періодів роботи й відпочинку. Режими праці й відпочинку регулюються Кодексом
законів про працю України. Раціональне використання робочого часу на підприємстві
починається із встановлення найдоцільніших режимів праці й відпочинку. Розрізняють
змінний, добовий, тижневий та місячний режими. Змінний режим праці й відпочинку визначає
тривалість змін, час їх початку і закінчення, тривалість і час початку і
закінчення перерв у роботі. Добовий режим праці й відпочинку включає
кількість змін (циклів) за добу. Тижневий режим праці й відпочинку передбачає
різні графіки роботи, кількість вихідних днів за тиждень, робота у вихідні чи
святкові дні, порядок чергування змін. Місячний режим праці й відпочинку визначає
кількість робочих і неробочих днів у даному місяці, кількість працівників,
які отримують відпустки, тривалість основних і додаткових відпусток.
Правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються
трудовими колективами за поданням роботодавця та виборного органу первинної профспілкової
організації (профспілкового представника) на основі типових правил,
визначається трудовий розпорядок на підприємствах, в установах та
організаціях (ст. 142 КЗпП).
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||