НМЦ

МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

Електронний посібник

 

ВФПО

ЗМІСТ

ВСТУП

1.1. ПІДЙОМНЕ ОБЛАДНАННЯ

1.1.1. Призначення та класифікація підйомного обладнання

1.1.2. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

1.1.3. Прості підіймальні механізми

1.1.4. Будова та принцип роботи кран-балок та кранів спеціального призначення

1.1.5. Крани-штабелери

1.1.6. Підйомники

 

1.2. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ТРАНСПОРТУВАННЯ СИРОВИНИ, ТАРИ І ПРОДУКЦІЇ

1.2.1. Призначення та класифікація транспортуючого обладнання

1.2.2. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

1.2.3. Коротка характеристика обладнання та конструктивні відмінності

1.2.4. Будова та принцип роботи стрічкових, скребкових, роликових, гвинтових конвеєрів

1.2.5. Будова та принцип роботи елеваторів

1.2.6. Пневматичні транспортні установки

1.2.7. Машини безрейкового транспорту

1.2.8. Насоси

1.2.9. Методика визначення продуктивності конвеєрів

 

1.3. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ МИТТЯ СИРОВИНИ І ТАРИ

1.3.1. Призначення та класифікація обладнання

1.3.2. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

1.3.3. Будова і принцип роботи машин для миття сировини

1.3.4. Будова і принцип роботи машин для миття тари

1.3.5. Основні особливості інших типів мийних машин

1.3.6. Методика визначення продуктивності мийної машини

 

1.4. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ГРУБОГО І ТОНКОГО ПОДРІБНЕННЯ

1.4.1. Призначення та класифікація обладнання для подрібнення

1.4.2. Загальні схеми (способи) подрібнення сировини

1.4.3. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

1.4.4. Механізми різання. Будова і принцип роботи машин для подрібнення овочів і фруктів

1.4.5. Будова і принцип роботи дробарок (робочі органи)

1.4.6. Гомогенізація сировини

1.4.7. Будова і принцип роботи протиральних машин

1.4.8. Методика визначення продуктивності гомогенізатора

 

1.5. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ТЕПЛОВОЇ ОБРОБКИ СИРОВИНИ І ПРОДУКЦІЇ

1.5.1. Призначення та класифікація обладнання

1.5.2. Основні вимоги до конструкції та експлуатації теплового обладнання

1.5.3. Будова і принцип роботи апаратів для бланшування, обшпарювання і підігріву сировини

1.5.4. Будова і принцип роботи обжарювальних апаратів і печей

1.5.5. Теплообмінні апарати

1.5.6. Обладнання для стерилізації та пастеризації продукції

1.5.7. Будова і принцип роботи сушильних установок

1.5.8. Методика визначення продуктивності бланшувача

 

1.6. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ НАПОВНЕННЯ, ДОЗУВАННЯ Й УКЛАДАННЯ ПРОДУКЦІЇ

1.6.1. Призначення та класифікація обладнання

1.6.2. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

1.6.3. Різновиди конструкції дозувальних пристроїв

1.6.4. Обладнання для укладання продукції в тару

1.6.5. Особливості конструкції зарубіжних аналогів

1.6.6. Методика визначення продуктивності наповнювального автомату

 

1.7. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ГЕРМЕТИЗАЦІЇ Й ПАКУВАННЯ ПРОДУКЦІЇ

1.7.1. Призначення, маркування та класифікація обладнання

1.7.2. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

1.7.3. Будова і принцип роботи напівавтоматичних закатних машин

1.7.4. Будова і принцип роботи автоматичних закатних машин

1.7.5. Особливості конструкції зарубіжних аналогів

1.7.6. Методика визначення продуктивності закатної машини

 

1.8. ЕТИКЕТУВАЛЬНЕ ОБЛАДНАННЯ

1.8.1 Призначення та класифікація обладнання

1.8.2. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

1.8.3. Будова і принцип роботи лінійних етикетувальних машин

1.8.4. Карусельні етикетувальні машини

1.8.5. Друкувальні пристрої

1.8.6. Особливості конструкції зарубіжних аналогів

 

1.9. ТАРА ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ І ТРАНСПОРТУВАННЯ СИРОВИНИ ТА ПРОДУКЦІЇ

1.9.1. Призначення та класифікація тари

1.9.2. Основні технологічні вимоги до конструкції тари

1.9.3. Скляна тара, її характеристика та галузь застосування

1.9.4. Металева тара, її конструкція, характеристика та галузь застосування

1.9.5. Паперова тара, її характеристика та галузь застосування

1.9.6. Дерев'яна тара, її характеристика та галузь застосування

1.9.7. Полімерна тара

 

1.10. ХОЛОДИЛЬНЕ ТЕХНОЛОГІЧНЕ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

1.10.1. Призначення та класифікація холодильного обладнання

1.10.2. Основні технологічні вимоги до холодильного обладнання

1.10.3. Конструктивні особливості холодильного обладнання

1.10.4. Типи систем повітророзподілу в камерах зберігання харчових продуктів

1.10.5. Обладнання камер охолодження і заморожування м'яса

1.10.6. Обладнання для охолодження плодів і овочів

1.10.7. Будова та принцип роботи морозильних апаратів

 

1.11. ОРГАНІЗАЦІЯ МЕХАНІЗОВАНИХ РОБІТ ІЗ ПЕРЕРОБКИ ТА ЗБЕРІГАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ. ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ МЕХАНІЗОВАНИХ РОБІТ

1.11.1. Вибір приміщень

1.11.2. Визначення об’ємів переробки і зберігання сільськогосподарської продукції

1.11.3. Річний наробіток обладнання виробничої дільниці

1.11.4. Визначення кількості обслуговуючого персоналу для виконання налагоджувальних, монтажних і обслуговувальних робіт

1.11.5. Розрахунок норм часу на виконання механізованих робіт переробки і зберігання сільськогосподарської продукції

1.11.6. Виконання економічного обґрунтування механізованих робіт, розрахунку собівартості впровадження у виробництва об’єктів механізації та визначення і обґрунтування їх доцільності

 

2.1. МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ МЕХАНІЗАЦІЇ ПРОЦЕСІВ ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНА

2.1.1. Технологічний процес переробки зерна

2.1.2. Вимоги до машин для переробки зерна

2.1.3. Очищення та сортування зернової суміші

2.1.4. Машини для очищення поверхні зерна сухим і мокрим способом

2.1.5. Гідротермічна обробка зерна

2.1.6. Машини для подрібнення зерна

2.1.7. Просіювання борошна

2.1.8. Компонування ліній для переробки зерна на борошно і крупи

2.1.9. Методика визначення продуктивності вальцьового млина

 

2.2. МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ МЕХАНІЗАЦІЇ ПРОЦЕСІВ ВИРОБНИЦТВА ХЛІБОБУЛОЧНИХ ТА КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ

2.2.1. Технологічний процес виробництва хлібобулочних виробів

2.2.2. Призначення та класифікація хлібопекарського обладнання

2.2.3. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

2.2.4. Обладнання для підготовки сировини

2.2.5. Будова та принцип роботи тістомісильних машин

2.2.6. Оброблення тіста

2.2.7. Особливості будови і принципу роботи термопечей

2.2.8. Виробництво макаронних виробів

2.2.9. Машини для виробництва кондитерських виробів

2.2.10. Методика визначення продуктивності тістомісильної машини

 

2.3. МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ МЕХАНІЗАЦІЇ ПЕРЕРОБКИ ПЛОДІВ І ОВОЧІВ

2.3.1. Основні етапи технологічного процесу переробки плодів і овочів

2.3.2. Класифікація рослинної сировини

2.3.3. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

2.3.4. Обладнання для інспектування та калібрування сировини

2.3.5. Будова і принцип роботи пресового обладнання

2.3.6. Будова і принцип роботи фільтрів

2.3.7. Будова і принцип роботи випарних установок

2.3.8. Особливості компоновки технологічних ліній

2.3.9. Методика визначення продуктивності гвинтового пресу

 

2.4. МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ МЕХАНІЗАЦІЇ ПЕРЕРОБКИ М'ЯСА І РИБИ

2.4.1. Основні етапи технологічного процесу виробництва м'ясних виробів

2.4.2. Призначення та класифікація обладнання, його коротка характеристика

2.4.3. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

2.4.4. Будова і принцип роботи обладнання для подрібнення м'яса

2.4.5. Обладнання для перемішування фаршу

2.4.6. Будова і принцип роботи обладнання для наповнення оболонок ковбасних виробів

2.4.7. Особливості будови обладнання для копчення м'яса і риби

2.4.8. Особливості, компоновка технологічних ліній та технічні вимоги до них

2.4.9. Методика визначення продуктивності подрібнювача м'яса

 

2.5. МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ МЕХАНІЗАЦІЇ ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА

2.5.1. Основні етапи технологічного процесу переробки молока

2.5.2. Призначення та класифікація обладнання, його коротка характеристика

2.5.3. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

2.5.4. Обладнання для зберігання молока

2.5.5. Механічне оброблення молока і молочних продуктів

2.5.6. Теплова обробка молока

2.5.7. Будова і принцип роботи характерного обладнання для виготовлення масла і сиру

2.5.8. Методика визначення продуктивності сепаратора молока

 

2.6. МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ МЕХАНІЗАЦІЇ ПЕРЕРОБКИ НАСІННЯ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР

2.6.1. Характеристика олійних культур

2.6.2. Основні етапи технології переробки насіння соняшнику

2.6.3. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

2.6.4. Машини для обрушення насіння

2.6.5. Будова і принцип роботи машин для подрібнення ядра

2.6.6. Обладнання для витягування олії

2.6.7. Компонування технологічних ліній

На початок