НМЦ

МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

Електронний посібник

 

ВФПО

1.3. ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ МИТТЯ СИРОВИНИ І ТАРИ

 

1.3.1. Призначення та класифікація обладнання

1.3.2. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

1.3.3. Будова і принцип роботи машин для миття сировини

1.3.4. Будова і принцип роботи машин для миття тари

1.3.5. Основні особливості інших типів мийних машин

1.3.6. Методика визначення продуктивності мийної машини

 

1.3.1. Призначення та класифікація обладнання

Мийне обладнання призначене для миття сировини, тари та інвентарю.

Вся рослинна сировина, що поступає на переробне підприємство, а також тара для розфасовування готових продуктів, ретельно промивається, для цього в основному використовується вода, а також миючі розчини.

Миття – один з основних процесів консервного виробництва, який впливає на якість кінцевого продукту.

Мета миття – видалити з поверхні сировини, тари, обладнання, інвентарю і приміщень забруднення, зокрема мікроорганізми.

Режими миття залежать від виду його об'єктів. Наприклад, для сировини різної консистенції застосовують неоднакові режими миття (жорсткий або м'який); для тари, обладнання, інвентарю та інших об'єктів режим миття вибирають залежно від рівня їх забруднення.

Поверхня сировини, тари, інвентарю, обладнання і виробничих приміщень може бути забруднена частками як мінерального, так і органічного походження.

Сировина звичайно забруднена частками ґрунту, піску, а також соком пошкоджених плодів і овочів, причому пісок може бути навіть у підшкірочковому шарі кабачків, огірків та інших овочів.

Тара, зокрема і скляна, звичайно забруднена частками мінерального походження, пилом. Поверхня жерстяної тари, як правило, покрита пилом і мінеральними маслами.

На внутрішній поверхні скляної тари звичайно знаходяться важкі забруднення, що складаються з твердої і рідкої фаз: частки продукту, що консервується, жири (частіше рослинне масло), які під час тривалого зберігання і висихання утворюють міцну плівку. Окремі компоненти рідкої фази забруднень, наприклад, вуглеводи і жири, адсорбуються вхідною в забруднення твердою фазою.

Складною може бути і тверда фаза забруднення, що включає частки кварцу, оксиду заліза, вугілля або плодів, овочів, тваринних тканин та ін. Тверда фаза забруднення звичайно має різну дисперсність, що впливає на адгезійну силу зчеплення часток забруднення з поверхнею, що відмивається.

Склад забруднень обумовлює різноманітність їх механічних властивостей, відмінність у силі зчеплення з тарою і, отже, у швидкості руйнування миючим розчином і неоднаковий вплив на ці властивості хімічного, механічного і фізичного впливів.

Забруднення будь-якого складу, як мінеральні, так і органічні та комбіновані, завжди містять мікроорганізми, зокрема і хвороботворні. Наявність у забрудненнях білків і вологи сприяє швидкому розмноженню і розвитку мікроорганізмів, тому всю тару перед технологічним використанням миють. Інвентар, обладнання і приміщення після миття дезінфікують для припинення життєдіяльності мікроорганізмів.

Сукупність процесів миття і дезинфекції називають санітарною обробкою.

Процес миття призначений для видалення бруду і мікроорганізмів із поверхонь сировини, тари і обладнання. Сировина і тара, які поступають на переробні підприємства харчової промисловості, піддаються підготовчим операціям – миттю й очищенню. У результаті миття видаляється бруд, плівки масел мінерального і рослинного походження, старі етикетки, зволожуються оболонки коренеплодів, що полегшує їх подальшу обробку.

Спосіб миття сировини (режим) визначається його механічними властивостями. Для миття томатів, персиків, вишень тощо використовується м'який режим. Жорсткий режим використовують для миття буряків, кабачків, моркви та ін.

Миття рослинної сировини проводять завантаженням у воду, ополіскуванням струменями води з насадок, використанням щіточних пристосувань, активним перемішуванням та тертям. У більшості мийних машин використовують комбінацію перелічених способів миття.

Тара на підприємствах (скляна, в деяких випадках металева) також піддається миттю, оскільки крім бруду, який знаходиться зовні тари, у її середині залишаються сухі залишки продукту, які складаються із цукру, органічних кислот, лугів. Вони утворюють на дні і стінках тари плівки.

У процесі обробітку пляшок і банок необхідно забезпечити їх фізичну і бактеріологічну чистоту. Цього досягають використанням мийних засобів.

Для миття рослинної сировини, тари використовують мийні машини різних типів і конструкцій.

Класифікацію машин можна провести за:

– принципом дії обладнання (періодичної та безперервної дії);

– оброблюваним об'єктом (для миття тари і сировини);

– способом дії мийного середовища (щіточні, шприцювальні, відмочувальні, відмочувально-шприцювальні);

– призначенням (спеціалізовані, універсальні).

Загальну класифікацію мийних машин наведено на рис. 1.

 

2в19

Рис. 1. Загальна класифікація мийних машин

 

1.3.2. Основні технологічні вимоги до конструкції обладнання

Машини для миття мають відповідати наступним технологічним вимогам:

– універсальність роботи;

– забезпечення чистоти об'єктів, що відмиваються;

– мінімальна витрата води та енергії;

– виключення псування сировини або бою і деформації тари;

– механізоване завантаження і вивантаження;

– простота виготовлення й обслуговування;

– мала металоємність і маса;

– безперервність роботи і можливість використання в потокових лініях;

– безпека обслуговування.

 

1.3.3. Будова і принцип роботи машин для миття сировини

Плоди і овочі, які надходять на переробку, миють для видалення залишків землі та отрутохімікатів. Для цього використовують різні типи мийних машин – переважно елеваторні та вентиляційні.

Відносно чисті плоди й овочі миють у м'якому режимі –відмочують та обполіскують чистою проточною водою, а сильно забруднені – за допомогою щіткових пристроїв, тобто в активному режимі миття, що передбачає механічний вплив на сировину. Корене- і бульбоплоди миють у жорсткому режимі впливу на сировину механічних активаторів (лопатей тощо). Мийним середовищем при цьому є питна оборотна і проточна вода. У машинах для миття сировини вона нетривалий час відмочується у ванні, потім переміщується конвеєром у душовий пристрій, де інтенсивно обробляється струменем води. Для кращого миття сировини воду у ванні турбулізують повітрям, що нагнітається вентилятором у барботер, розміщений під верхньою стрічкою конвеєра.

Класифікацію машин для миття сировини наведено на рис. 2.

 

апш

Рис. 2. Класифікація машин для миття сировини

 

Елеваторні мийні машини здебільшого уніфіковані: будуються на одній загальній базі і мають однотипні вузли й деталі. Створено п'ять типів мийних машин, які різняться наявністю щіток і пристроїв для подачі повітря і води. Найпоширеніші з них на консервних заводах КУВ-1 з повітряним компресором, щіткова і струшувальна з душовим пристроєм.

Універсальну мийну машину типу КУВ-1 зображена на рисунку 3.

Основні елементи машини – ванна 1 і розміщене в ній транспортне роликове полотно 17, яке приводиться в рух направляючими від електродвигуна 9 через пасову передачу, редуктор 8, ланцюгову передачу (на рисунку прикрита кожухом 10).

Ванну встановлюють на стійках 12, з’єднаних між собою рамою, на якій монтується повітряний компресор 15 і пускові пристосування 13 і 14 електродвигунів. Над ванною встановлено душове пристосування 6, вода до якого підводиться через кран 21. Ванна обладнана люками 7 і 19, краном 22 для підводу води і кранами 20 і 23 для зливу води. У нижній частині ванни встановлено натяжне пристосування 16 транспортера.

 

Рис. 3. Універсальна мийна машина КУВ-1: 1 – ванна, 2 – барботер, 3 – решітка,

4 – заслінка, 5 – трубопровід, 6 – душовий пристрій, 7 – люк, 8 – редуктор, 9 – електродвигун,

10 – кожух, 11 – лоток, 12 – стійк, 13, 14 – пускові пристосування, 15 – компресор, 16 – транспортер,

17 – роликове полотно, 18 – натяжне пристосування, 19 – люк, 20 – кран для зливу води, 21 – кран

душового пристосування, 22 – кран підводу води до ванни, 23 – кран для зливу води

 

Сировина поступає в ванну 1 на решітку 3, з якої подається на транспортне полотно, яке переміщує її до вихідного лотка 11. У процесі переміщення сировина миється в ванні і ополіскується з душового пристосування. Для рівномірного розподілення сировини на транспортері передбачено заслінку 4.

Для інтенсифікації процесу миття в нижню частину ванни компресором 15 по трубопроводу 5 через барботер 2 нагнітається повітря.

Продуктивність таких машин є в межах 3–10 т/год залежно від виду сировини.

Під час експлуатації мийних машин такого типу необхідно спостерігати за рівномірністю подачі сировини в машину (регулюють положенням заслінки) і рівномірного її розподілення на транспортері. Перевантаження машини не допускається.

Після кожної зміни ванну необхідно очищати і промивати водою, періодично прочищати сопла душового пристосування.

 

Обладнання для миття сировини і тари

Машини для миття плодоовочевої сировини

 

Технічна характеристика мийної машини КУВ-1

Продуктивність, т/год

10

Електродвигун: потужність, кВт

1,5

Частота обертання, хв-1

1420

Витрата води, м3/год

10

Швидкість транспортера, м/с

0.174

Габаритні розміри, мм

3790/155/1880

Маса, кг

962

 

 

Похожее изображение

Похожее изображение

Рис. 4. Елеваторні мийні машини

 

Барабанна мийна машина (рис. 5) належить до групи машин з жорстким режимом роботи. Вона складається з рами, двох барабанів, двох корит, завантажувального і випускного лотків, електродвигуна і передавального механізму. В коритах, які мають овальну форму і нахил по довжині в бік завантажувального лотка, розміщені мийні барабани, що складаються із сталевих планок. Біля вихідного отвору кожного барабана закріплено по одному черпаку (ковшу), призначеному для піднімання і видалення з них продукту.

 

image1

Рис. 5. Схема барабанної мийної машини: 1 – завантажувальний лоток, 2, 4 – мийні

барабани, 3, 5 – перекидні ковші першої та другої секцій, 6, 7 – корита першої та другої секцій

 

Барабанна мийна машина А9-КМ2 призначена для миття твердих плодів і овочів, її використовують у лінії виробництва овочевих закусочних консервів. Довжина частинок сировини, що піддається миттю, має становити 15–200 мм.

Змонтована машина (рис. 6) на зварному каркасі 11 з фасонного стального прокату. На каркасі укріплена ванна 12, розділена перегородкою на дві частини, в кожній з яких розміщені барабани 2 і 3 з однаковими довжиною і діаметром. За барабаном 3 розміщений третій барабан 4. Всі три барабани встановлені на загальному валу 7 і здійснюють обертальний рух. Вал 7 змонтований на каркасі в підшипниках коливання.

 

Рис. 6. Барабанна мийна машина А9-КМ2:

1 – лоток, 2,3,4 – барабан, 5 – двигун-редуктор, 6 – ланцюгова передача,

7 – вал, 8 – магнітний вентиль, 9 – лоток, 10 – люки, 11 – каркас, 12 – ванна

 

Перші два барабани призначені для відмочування і відокремлення бруду. Поверхня їх виконана з фасонних зігнутих стрічок. Між ними є щілини, крізь які бруд потрапляє у ванну і осідає на днищі, в якому є люки 10 для видалення бруду під час санітарної обробки машини. На третьому барабані 4 сировина начисто обполіскується проточною водою, для чого він обладнаний душовим пристроєм, а поверхня його перфорована. Подається сировина приймальним лотком 1, а відмита на наступну операцію – лотком 9.

Привід машини здійснюється від двигуна-редуктора 5 через ланцюгову передачу 6. Вода в душовий пристрій подається через запірний магнітний вентиль 8, зблокований з приводним електродвигуном.

Сировина з лотка 1 потрапляє на барабан 2, потім лопатями перекидається спочатку на барабан 3, а з нього спеціальним ковшем – на барабан 4. Промита сировина спрямовується в лоток 9 і далі.

 

video

не поддерживается вашим

 

Барабанна мийна машина

 

 

не поддерживается ваши

 

Миття моркови та калібровка за діаметром

 

 

video

не поддерживается ваши

 

 

 

Технічна характеристика машини А9-КМ2

Продуктивність, кг/год

3000

Витрата води, м3/с (м3/год)

0,00056 (2)

Частота обертання барабанів, с-1 (хв-1)

1,2 (12)

Встановлена потужність, кВт

1,1

Габаритні розміри, мм

3390 × 1270 – 1600

Маса, кг

700

 

Похожее изображение

 

Похожее изображение

Рис. 7. Барабанні мийні машини

 

Відцентрова мийна машина (рис. 8) також належить до групи машин з жорстким режимом роботи. Вона складається з циліндра і двох мийних дисків: великого і малого. До великого диска прикріплено лопатки, завдяки яким продукт обертається разом із диском. Під час обертання продукт поливається водою із розпилювача встановленого над циліндром.

 

9

Рис. 8. Функціональна схема відцентрової мийної машини: 1 – розпилювач

води, 2 – мийний циліндр, 3 – малий мийний диск, 4 – великий мийний диск, 5 – лопатка

 

Машини для миття овочів

 

Вібраційна мийна машина (рис. 9) має вигляд ванни, в яку частково занурено барабан з перфорованою поверхнею. До внутрішньої поверхні барабана приварено ковші, які розміщено по гвинтовій лінії. Мийні машини цього типу можуть виготовлятися і без барабана.

Ударна дія води на продукт здійснюється за допомогою вібратора, який має форму диска і приводиться в коливальний рух за допомогою ексцентрикового приводу. Кількість коливань має бути 920–940 за хвилину з амплітудою 10 мм. Якісне миття продукту досягається не тільки дією вібратора, а й завдяки багаторазовому падінню продукту з ковшів у воду та його інтенсивному перемішуванню.

 

16

Рис. 9. Схема вібраційної мийної машини: 1 – завантажувальна горловина, 2 – барабан з

перфорованою поверхнею, З – ківш, 4 – регулювальний пристрій, 5 – вивантажувальний лоток;

6 – ванна, 7 – вібратор, 8 – випускний кран, 9 – ексцентриковий привід, 10 – електродвигун,

11 – черв'ячний редуктор, 12 – зубчаста передача

 

Машини для миття овочів

 

Похожее изображение

 

Похожее изображение

Рис. 10. Вібраційні безбарабанні мийні машини

 

Основою щіткової мийної машини є ванна, у верхній частині якої встановлено п'ять блоків, зібраних з капронових чи гумових щіток (рис.11). Під щітковими блоками розміщено щітковий піддон, закріплений на кутниковій рамі. У передній частині ванни, на похилій ділянці встановлено решітку для видалення сторонніх твердих предметів. У кінці щіткових блоків розміщено елеватор і роликовий конвеєр, над якими влаштовано шприцювальні пристрої.

 

image1

Рис. 11. Схема щіткової мийної машини: 1 – похила решітка, 2 – щіткові барабани,

3 – щітковий піддон, 4 – елеватор, 5 – душовий колектор, 6 – роликовий конвеєр

 

Щіткова мийна машина Т1-КУМ-3 призначена для миття огірків, баклажанів, кабачків та інших відносно твердих плодів і овочів (рис. 12).

 

15

Рис. 12. Щіткова мийна машина Т1-КУМ-3: 1 – ванна, 2 – ексцентрики, 3 – блоки, 4 – піддон,

5,10 – шприцеві пристрої, 6 – елеватор, 7 – електродвигун, 8 – роликовий конвеєр, 9 – ролики

 

Основою машини є ванна 1, виготовлена з кутового і листового прокату. Вона прикріплена до чотирьох підпор із швелера. Для зручної і швидкої санітарної обробки машини дно ванни складається з двох трапецієподібних частин. У верхній частині ванни на одному рівні розміщені п'ять блоків 4, зібраних з капронових і гумових щіток. Під щітковими блоками є щітковий піддон 3, що складається з пяти секцій, закріплених на кутовій рамі. Кожна секція піддона складається з щіток, розмішених почергово, і планок. Рама секцій встановлена на ексцентриках 2, за допомогою яких регулюється зазор між нерухомими щітками, що обертаються, залежно від розмірів сировини, що піддається миттю, у межах 50 мм.

У передній частині ванни на похилій ділянці рами є металеві ґрати для збору сторонніх твердих предметів. У кінці щіткових блоків знаходиться елеватор 6 – це два похилі паралельні ланцюги зі скребками і планками, які утворюють ковші і укріплені на спеціальних ланцюгах. За елеватором йде роликовий конвеєр 8 що складається з двох паралельних горизонтальних ланцюгів з пальцями, на яких обертаються ролики 9 під час руху їх по напрямних, встановлених під конвеєром. Для регулювання натягу ланцюгів елеватора і конвеєра машина має натяжний пристрій.

Паралельно елеватору і роликовому конвеєру укріплені шприцеві пристрої 5 і 10, що складаються з колекторів і насадок. На трубопроводі, яким підводиться вода до шприцевих пристроїв, є запірний вентиль з електромагнітним приводом, зблокований з електродвигуном приводу 7, що забезпечує подачу води тільки тоді, коли машина працює. Вода з колекторів після обполіскування сировини надходить у ванну. Надлишок її у ванні разом з легкими домішками переливається в карман і видаляється з машини.

Привод щіткових блоків, елеватора і роликового конвеєра здійснюється ланцюговими передачами від електродвигуна через черв'ячний редуктор, на якому встановлено блок із зубчастого колеса і зірочки. Для натягу приводних ланцюгів призначені натяжні зірочки.

Сировина завантажується у передню частину ванни на металеві ґрати, а потім надходить під щіткові блоки, що обертаються. За їх допомогою вона очищається від бруду і одночасно транспортується вздовж ванни до елеватора, яким підіймається з ванни і подається на роликовий конвеєр, звідки по лотку спрямовується на наступну операцію.

Над елеватором і роликовим конвеєром сировина обполіскується чистою водою з шприцювальних пристроїв.

Машина комплектується електрошафою, в якій встановлені пускові і керувальні прилади. Шафа розміщена на відстані не більше ніж 2–3 м від машини.

 

Технічна характеристика машини Т1-КУМ-3

Продуктивність, кг/год для огірків

до 4000

для баклажанів і кабачків

8000

Витрата води, м3/год

3

Місткість ванни, м3

1,8

Швидкість руху конвеєра, м/с

0,182

Встановлена потужність, кВт

2,2

Габаритні розміри, мм

4850 × 1307 × 1350

Маса, кг

1725 кг

 

video не

поддерживается вашим

 

Лінії миття та інспекції овочів, фруктів і ягід

 

 

 

Щіткова мийна машина для огірків (цукіні)

 

 

Похожее изображение

Картинки по запросу щеточная моечная машина

Рис. 13. Щіткові мийні машини

 

Лопатева мийна машина (рис. 14) складається із завантажувального бункера і ванни. Ванна поділена на три частини. Перша призначена для відмочування сировини, друга для миття, а третя – для ополіскування. У кінці першого і третього відсіків розміщено колектори з отворами для подавання води. Лишки води з ванни видаляються через переливний кран. На валу, що проходить через три відсіки ванни, закріплено лопаті, які перемішують сировину і переміщують її вздовж ванни.

 

10

Рис. 14. Схема лопатевої мийної машини: 1 – завантажувальна горловина,

2 – перший відсік, 3 – вал; 4 – другий відсік, 5 – лопаті, 6 – третій відсік, 7 – електродвигун

 

Прикладом лопатевої машини для миття коренеплодів може бути машина КМЗ-57М (рис. 15) для миття цукрових буряків. Вона складається з мийної і вивантажувальної частини. У центрах мийної частини знаходиться сталевий вал 3 квадратного перерізу, який приводиться в рух електродвигуном 6 через редуктор з закріпленими на ньому муфтами 4, в які вставлені дерев'яні кулачки 5. Кулачки на валу розміщені по гвинтовій лінії і повернуті один до одного під кутом 45о. У головній частині мийки на валу, з'єднаному з валом за допомогою муфти, замість кулачка встановлено шнек 1, за яким у верхній частині розміщена перегородка 2, яка направляє цукровий буряк вниз.

Шнек подає сировину в мийну частину. Така будова дає можливість випливати на поверхню води, яка міститься у мийній частині, легким домішкам.

У мийній частині знаходиться подвійне дно – сітчасте 15 і суцільне 14. До суцільного дна прикріплені пісковловлювачі 13, днища яких відкриваються гідроциліндрами 17 і закриваються противагами 18. У сітчастому дні є вирізи, які закінчуються пастками для каміння 12. Горловини пасток закриваються секторними затворами 21.

Після закриття затворів каміння видаляється з пастки під час відкривання клапана 19. Керують секторним затвором і клапаном гідроциліндри 22, в які подається вода під надлишковим тиском 0,4–0,45 МПа, та противаги 20.

Вивантажувальна частина відділена від мийної перегородкою 6 з вирізом, розмір якого (і відповідно кількість поступаючих цукрових буряків) регулюється шибером за допомогою лебідки 23.

У вивантажувальній частині від окремого електродвигуна 10 через редуктор обертається вал 8 з ковшами 7. Ковші захвачують буряки і викидають їх у нішу між боковою і торцевою стінками.

Легкі домішки, які випливають на поверхню води подаються до зливного жолобу і виводяться з машини. У мийну частину машини постійно подається свіжа вода (70–80% від маси буряків). Брудна вода через щілини в корпусі видаляється з машини. Продуктивність таких мийних машин становить 880–1500 т/добу.

Обслуговування машини полягає в регулюванні кількості цукрових буряків і води, очищенні піскових і камінних пасток. Для запобігання поломок вала і приводу перевантаження цукровими буряками не допускається.

Миття плодоовочевої сировини, ягід, коренеплодів бажано проводити швидко, оскільки під час довгого перебування сировини у воді втрачається частина ароматичних, екстрактних та інших речовин.

 

1212

Рис. 15. Машина для миття цукрового буряку КМЗ-57М: 1 – шнек, 2 – перегородка, 3 – вал,

4 – муфти, 5 – кулачки, 6,10,16 – електродвигун, 7 – ковші, 8 – вал, 9 – шибер, 11 – перегородка,

12 – пастка для каміння, 13 – пісколовушки, 14 – суцільне дно, 15 – сітчасте дно, 17,22 – гідроциліндри,

18 – противаги, 19 – клапан, 20 – противага, 21 – заслінка, 23 – лебідка

 

Теоретичне обґрунтування.

 

video не

поддерживается вашим браузером.

 

Миття цукрового буряку 1

 

 

video не

поддерживается вашим браузером.

 

Миття цукрового буряку 2

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "машины для мойки сахарной свеклы"

Пов’язане зображення

Рис. 16. Кулачкова мийна машина

 

video не

поддерживается вашим браузером.

 

Обладнаня для переробки плодоовочевої продукції

 

 

1.3.4. Будова і принцип роботи машин для миття тари

Тару перед укладанням у неї харчових продуктів, за необхідності, миють. Сучасні мийні машини мають високу продуктивність і витрачають значну кількість води й електроенергії.

Вирішальними факторами, що обумовлюють належну якість миття, є: температура миючих розчинів і води, концентрація миючого розчину, тривалість миття, гідродинамічний вплив струменя миючого розчину і води під час внутрішнього і зовнішнього шприцювання банок, частота заповнення банок миючими розчинами та ін.

Температурний режим у мийних машинах має забезпечувати поступове нагрівання і наступне поступове охолодження, щоб уникнути термічного бою пляшок та банок. Нагрівання й охолодження проводять східчасто, переміщуючи їх з однієї зони в іншу; максимально припустимий перепад температур у сусідніх зонах не має перевищувати 30–35 0С. Гранична температура миючих рідин звичайно не більше 85 0С. Масова частка лужних розчинів коливається в межах 0,5–2,0 %.

Найбільше поширення знайшли відмочувально-шприцювальні машини з ланцюговим транспортером.

Сучасні пляшкомийні машини незалежно від марки включають такі основні елементи: механізми завантаження і вивантаження пляшок, пляшконосії, механізм переміщення пляшконосіїв, пристрій для зняття етикеток, шприцювальний пристрій, привод, підігрівник розчину у ваннах.

Якість вимитих пляшок визначають за наступними показниками: фізичною чистотою, бактеріальною чистотою і відсутністю залишків миючого розчину в пляшці.

Мийні машини мають забезпечувати чистоту об'єкта, що відмивається, виключення бою чи деформації тари (для бляшаних банок), мінімальну витрату води й енергії, механізацію вантажно-розвантажувальних робіт, простоту і надійність в експлуатації, безпеку обслуговування.

Машина для миття пляшок АММ-6 (рис. 17) є однією з найрозповсюдженіших у харчовій промисловості машин, призначених для миття пляшок місткістю 0,25; 0,30 і 0,50 л (дм3).

У звареному корпусі 7 знаходяться ванни 2 і 22 і відсіки теплої води та лужного розчину. Усередині корпусу змонтований транспортер носіїв пляшок 5. У передній частині корпусу розташовані подаючий 9 і відвідний 11 транспортери, нагромаджувач пляшок, виконаний у вигляді багатопотічного рольганга з розподільниками, пристрій ланцюгового типу для завантаження пляшок. На корпусі кріпиться пристрій для вивантаження пляшок 12.

 

13

Рис. 17. Машина для миття пляшок АММ-6: 1 – корпус, 2,22 – відмочувальна ванна, 3 – підігрівач,

4 – піддон, 5 – транспортер пляшконосіїв, 6 – труба, 7  загрузне пристосування, 8 – накопичувач, 9 – подаючий транспортер;,10 – пристосування попереднього обмиву, 11 – відвідний транспортер, 12 – пристрій вигрузки пляшок, 13 – відсік оборотної води, 14 – барботер, 15 – пристосування для лужного миття, 16 – піддон, 17 – пристрій для змиву етикеток, 18 – жолоб, 19 – відсік, 20 – барабан, 21 – підігрівач

 

Пляшки, що подаються транспортером, надходять у накопичувач 8, де обмиваються теплою водою, яка подається з відсіку до пристрою 10 для попереднього обмивання. Пристроєм 7 пляшки завантажуються в гнізда пляшконосіїв. Вода з пляшок разом з легкозмивними забрудненнями під час руху транспортера пляшконосіїв зливається в піддон 4.

Для більш ефективного підігріву пляшки перед надходженням у відмочувальну ванну обмиваються зовні гарячою водою, що надходить з піддона 16 у труби 6. У ванні відбувається відмочування забруднень і етикеток у лужному розчині. Змиті в пристрої 17 етикетки направляються жолобом 18 до барабана 20 етикеткознімача і вентилятором здуваються в лоток. У відмочувальній ванні і на похилій гілці транспортера пляшконосіїв продовжується відмочування забруднень у лужному розчині у відсіку 19. Встановлений у відсіку оборотної води 13 барботер 14 забезпечує необхідну турбулізацію потоків води.

На верхній гілці транспортера пляшки піддаються багаторазовому внутрішньому шприцюванню і зовнішньому ополіскуванню лужним розчином, гарячою, теплою і водопровідною водою за допомогою пристрою 15 для миття лугом і водою. Вимиті пляшки вивантажуються на відвідний транспортер 11. Температура миючих рідин регулюється автоматично.

 


Технічна характеристика машин АММ-6

Продуктивність, шт./год

6000

Витрата води, м3/год

6

Витрата пари, кг/год 260–450

 

Електродвигун кВт

31

Габаритні розміри, мм:

 

довжина

8100

ширина

5350

висота

2750

Маса, кг

5950

 

Обладнання для миття сировини і тари

 

поддерживается вашим браузером.

 

Машина для миття пляшок і зняття етикеток Б6 ВМГ-3

 

 

поддерживается вашим браузером.

 

Машина для миття пляшок АММ-6

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "машини для миття скляної тари"

Пов’язане зображення

Рис. 18. Машина для миття пляшок АММ-6

 

Пов’язане зображення

Пов’язане зображення

а

б

Рис. 19. Машини для миття пляшок: аMÄANDER; бGENESI

 

Скляна тара перед надходженням у виробничий цех проходить такі процеси обробки: підготовка до миття, миття, дезінфекція, ошпарювання. Основним процесом є миття скляної тари. Технологічний процес обробки скляної тари в різних сучасних мийних машинах приблизно однаковий.

Ефективність роботи машини для миття скляних банок, призначених для розфасовування харчових продуктів, оцінюють передусім за повнотою видалення бруду з внутрішньої і зовнішньої поверхонь та зменшенням мікробного засівання внутрішньої їх поверхні.

Більшість машин для миття скляної тари є відмочувально-шприцювальними. Тара у них занурюється в різні мийні розчини, а потім багаторазово шприцюється. Найпоширеніші багаторядні конвеєрні машини, які є високопродуктивними за порівняно малих габаритів.

За технологічним призначенням розрізняють машини для миття скляних пляшок і банок, дрібної скляної тари (від 0,2 до 1,0 л) та великої скляної тари (від 3 до 10 л).

Для миття склотари об'ємом 500–1000 мл Мінський СКТБ продовольчого машинобудування розробив автоматичні відмочувальні шприцеві мийні машини СП-57, СП-58, СП-59А, СП-59Б, СП-60М, СП-61, СП-68, СП-70, СП-72 і КМУ. Деякі з них випускаються серійно Мелітопольським машинобудівним заводом продовольчого машинобудування.

Машини типу СП (СП-60М, СП-70, СП-72) (рис. 20) призначені для миття скляної тари. Основою машини типу СП є корпус 4 з відкритою завантажувально-розвантажувальної частиною, з бічними люками і задніми дверцятами для обслуговування. У нижній частині корпусу розташовані дві відмочувальні ванни для миючого розчину і води, а у верхній частині – ванна для оборотної води шприцювання склотари.

Машини типу СП за принципом дії є ланцюговими, відмочувально-шприцювальними з ритмічно-переривчастим рухом основного транспортера з носіями.

Банки в машину подаються транспортером 1, потім надходять на валковий накопичувач 2, де відбувається розподіл банок за кількістю гнізд у носії. Зі столу завантаження банки захоплюються планками-штовхачами механізму завантаження 3 і подаються в гнізда носіїв 12, шарнірно прикріплених до ланцюгів дволанцюгового транспортера 6. Потім носії з банками входять у першу ванну 7 попереднього підігріву з водою температурою 40–45 °С. На петлі переходу від першої ванни до другої вода з банок виливається в першу ванну, а банки надходять в другу ванну 9 з миючим розчином температурою 70–90 °С. Надалі носії з банками рухаються вгору по похилій направляючій і по виході з ванни 9 шприцюються миючим розчином в основному для зняття етикеток.

Забруднені банки, пройшовши зону попереднього нагрівання парою, потрапляють у зону інтенсивного миття струменями води, далі в зону ополіскування чистою водою і надходять на сушіння струменями повітря з насадок. Сушіння проводиться шляхом здування крапель вологи за рахунок енергії, що нагнітається.

 

Пов’язане зображення

Рис. 20. Машина для миття скляних банок типу СП: 1 – транспортер, 2 – накопичувач,

3 – механізм завантаження, 4 – корпус, 5 – механізм вивантаження, 6 – транспортер, 7 – ванна

попереднього підігріву, 8,10,13 – теплообмінник, 9 – ванна, 11 – направляючі, 12 – носії,

14 – механізм видалення етикеток, 15,20 – зірочки, 16 – верхня ванна, 17,18,19 – насадки

 

На верхній ділянці основного транспортера банки піддаються внутрішньому і зовнішньому шприцюванню із насадок 17 оборотною водою з температурою 90 °С, а з насадок 18 – чистою проточною водою з температурою 60 °С. Після чистового ополіскування банки обробляються парою з насадок 19. Чисті банки потрапляють у механізм вивантаження 5 і виводяться з машини. Вода після попереднього і чистового обполіскувань збирається у верхній ванні 16 і, пройшовши фільтр, насосом подається знову на попереднє ополіскування.

Вода у ванні 7 попереднього підігріву склотари нагрівається теплообмінником 8, а в ванні 9 з миючим розчином – теплообмінниками 10 і 13. У машині СП-60М в першій ванні попереднього підігріву теплообмінник відсутній, а підігрів води здійснюється шляхом подачі оборотної води з верхньої ванни.

Механізм видалення етикеток 14 – це обертовий сітчастий барабан, усередині якого розміщений лоток збору етикеток. Миючий розчин з етикетками засмоктується насосом з другої ванни 9 всередину барабана. Етикетки присмоктуються до внутрішньої поверхні сітки барабана, піднімаються вгору, де здуваються в лоток. Повітряний потік створюється вентилятором, встановленим у задній частині машини. У міру наповнення лоток періодично очищають вручну.

Основний ланцюговий транспортер приводиться в рух від зірочок 20, які обертаються за допомогою храпового механізму. Зірочками 15 здійснюється натяг ланцюгів основного транспортера. Для запобігання випадання банок з носіїв на нижній гілці основного транспортера встановлені направляючі 11.

 


Таблиця 1

Технічна характеристика машин для миття скляної тари

Показники

СП-60М

СП-70

СП-72

И2-КАМ-6

Продуктивність, банок/год

3000

3200

6000

6000

Тривалість:

 

 

 

 

кінематичного циклу, с

12

7,54

9,4

9,6

перебування банок у машині, хв

13,4

18

12,4

15

Витрати:

 

 

 

 

води, м3/год

7,1

8,0

15,0

6,55

пари, кг/год

384

700

800

550

Потужність електродвигуна, кВт

18

18,6

19,2

18,6

Кількість:

 

 

 

 

носіїв у машині

71

65

83

98

гнізд у носії

10

7

16

16

Габаритні розміри, мм

6400×

4500×

6420×

5000×

 

×2700×

×2700×

×450×

×2840×

 

×2400

×2470

×2450

×2340

Маса, кг

8500

8940

13500

6500

 

Результат пошуку зображень за запитом "Машина для миття скляних банок типу СП"

Результат пошуку зображень за запитом "машина для мойки стекляных банок"

а

б

Рис. 21. Машини для миття скляних банок: а – типу СП, бUNIMAC-GHERRI

 

Мийна машина А9-КМ1-125 (рис. 22) призначена для санітарної обробки металевих консервних банок місткістю 54–889 мл перед наповненням їх продуктом. Вона має мийну камеру 1, станину 4, пароводяну комунікацію 3, приводну станцію 6, енергоустаткування 2, огородження 5. Всередині мийної камери 1, що складається із зварного корпусу і відкидних кришок, є ланцюговий конвеєр з носіями, на яких рухаються банки днищем догори вздовж камери, де вони послідовно обмиваються струменями гарячої води, пропарюються і виходять із машини.

Вал конвеєра приводиться в обертання ланцюговою передачею від приводної станції 6. Для орієнтування банок під час переміщення їх на конвеєрі слугують бічні напрямні і розміщений зверху рольганг; положення їх регулюється залежно від розмірів банок.

До дна корпусу приварений колектор, у який вставлені дві труби з отворами. На станині 4 кріпляться мийна камера, приводна станція 6 і пароводяна комунікація 3.

 

Рис. 22. Мийна машина А9-КМ1-125: 1 – мийна камера, 2 – енергоустаткування,

3 – пароводяна комунікація, 4 – станина, 5 – огородження, 6 – приводна станція

 

Технічна характеристика машини А9-КМ1-125

Продуктивність, банок/хв

80–100

Температура води, оС

60

Витрати:

 

води, м3/год

0,83

пари, кг/год

80

Споживана електроенергія, кВт-год

0,27

Габаритні розміри, мм

25009×10×1240

Маса, к

465

 

Мийна машина А9-КМЗ-250 (рис. 23) призначена для миття наповнених металевих банок. Складається з ванни 1, що має три секції, і мийних камер 12. Секція 8 служить для збору відпрацьованої води, яка зливається через патрубок 7, секція 6 – для збору основного мийного розчину, секція 5 з барботером 4 і трубчастим теплообмінником 2 – для обполіскувальної води, яка зливається через патрубок 3. Всередині мийної машини є ланцюговий конвеєр 11 з напрямними 10 для банок, колектор 15 з трубами 14 для мийного розчину і колектор 16 з трубами 17 для води. До мийної камери кріпляться лотки 9 і 19 для завантажування і вивантажування сировини, а також місткість 20 з концентрованим розчином. На бічній стінці мийної камери змонтований щиток 13 з приладами контролю і керування машиною.

Ланцюговий конвеєр приводиться в дію від двигуна-редуктора 18 через ланцюгову передачу. Мийний розчин і вода подаються у відповідні колектори з секцій ванни насосами 21 і 22. У ванні підтримується температура 70–80 °С. Під час пуску машини вода підігрівається за допомогою барботера, а під час сталого режиму – теплообмінником. За достатньої кількості гарячої води на підприємстві колектор її приєднується безпосередньо до мережі гарячої води.

 

Рис. 23. Мийна машина А9-КМЗ-250: 1 – ванна, 2 – теплообмінник, 3, 7 – патрубок,

4 – барботер, 5,6,8 – секція, 9,19 – лоток, 10 – напрямні, 11 – ланцюговий конвеєр, 12 – мийна камера,

13 – щиток, 14,17 – труба, 15,16 – колектор, 18 – двигун-редуктор, 20 – місткість, 21,22 – насос

 

Технічна характеристика машини А9-КМЗ-250

Продуктивність, банок/хв

125–250

Встановлена потужність, кВт

8,5

Витрати:

 

води, м3/год

0,8

пари, кг/год

140

Габаритні розміри, мм

3000×1200×1145

Маса, кг

1150

 

 

Моечные машины А9-КМ1-125, А9-КМ2-125, А9-КМ2-С

Результат пошуку зображень за запитом "Моечная машина А9-КМЗ-250"

а

б

Рис. 24. Машини мийні: а – А9-КМ1-125, б – А9-КМ2-С

 

1.3.5. Основні особливості інших типів мийних машин

Миття кожного виду обладнання і тари здійснюють відповідно до розроблених інструкцій. У них передбачені: періодичність миття, мийний розчин, послідовність операцій миття, температура мийних розчинів і ополіскувальної води, тривалість миття, засоби дезінфекції.

Способи миття: ручний, машинний і циркуляційний. Під час ручного миття користуються спеціальним інвентарем (щітками та ін.).

Механічним способом тару миють машини різних конструкцій (флягомийні, пляшкомийні, ящикомийні, для миття палет, контейнерів, візків, біг-боксів та ін.). Принцип роботи цих машин полягає в послідовному обполіскуванні тари й обладнання в закритих тунелях чи камерах холодною, гарячою водою і мийними розчинами, в окремих випадках здійснюється пропарювання й обсушування.

Механічні мийні машини поділяються на:

– стандартні тунельні;

– модульні тунельні;

– універсальні;

– спеціальні.

Циркуляційний спосіб миття полягає в послідовному прокачуванні через обладнання і трубопроводи води і мийних розчинів за допомогою спеціальних насосів. При цьому трубопроводи не розбирають.

Машина тунельного типу складається зі сталевого каркаса, у якому змонтований тунель і транспортер. У тунелі розташовані форсунки для мийних розчинів і ванни. Ці машини широко використовуються для миття ящиків.

 

Результат пошуку зображень за запитом "Модульные туннельные машины для мойки тары и инвентаря FUX"

Пов’язане зображення

Пов’язане зображення

Рис. 25. Машини тунельні стандартні

 

Машина тунельна стандартна (рис. 26) – це прямокутний корпус 1 із листової сталі, верхня частина якого утворює прямокутний тунель з двома вікнами, а в нижній – розташований бак для води. Через тунель проходить транспортер, ланцюги якого рухаються по напрямних 7. Вікна тунелю закриті гумовими заслінками, які обмежують розбризкування води під час миття ящиків.

Всередині машини встановлені труби з косими щілинами, через які вода з чотирьох сторін спрямовується на ящик. Вода нагнітається відцентровим насосом 11 і стікає в бак, де вона підігрівається парою за допомогою барботера 6 до 55 °С.

Машина забезпечена знімними кришками 9 і 10.

Вода і пар подаються в машину по трубопроводах, забезпеченим вентилями.

На всмоктувальній лінії насоса встановлений сітчастий фільтр.

Паропроводи для підведення пари до машин для миття тари повинні мати теплову ізоляцію і бути пофарбованими в червоний колір.

Всі машини повинні мати аварійні вимикачі манометри і термометри.

 

https://studfiles.net/html/2706/24/html_RtXLIUVLTb.3vqx/htmlconvd-cErZXS311x1.jpg

Рис. 26. Машина тунельна стандартна: 1 – корпус, 2 – фільтр, 3 – термометр,

4 – трубопровід для подачі води, 5 – вентиль, 6 – барботер, 7 – напрямні ланцюгів

Транспортера, 8 – ніжки, 9,10 – кришки, 11 – відцентровий насос

 

video не

поддерживается вашим браузером.

 

UNIKON ECO100

 

 

Машини тунельні модульні призначені для миття будь-яких типорозмірів тари та інвентарю, які використовуються на підприємствах харчової промисловості. Модульний принцип побудови машин дозволяє не тільки якісно мити від 300 до кількох тисяч предметів на годину, але і мити одночасно предмети різної конфігурації (ящики різних типорозмірів, ящики і форми, ящики, відра і кришки тощо).

Використання вискокопродуктивних турбомодулів обдування і модулів теплової сушки дозволяє якісно висушувати предмети з ефективністю до 100%. Запатентовані системи повернення тепла дозволяють ефективно заощаджувати електроенергію навіть на високопродуктивні машини потужністю до 1500 і більше предметів на годину, використовуючи енергію повітря, що видаляється.

Оптимальне розташування прецизійних форсунок системи ополіскування знижує витрату води на величину до 20% в порівнянні зі звичайними машинами.


 

машины для мойки контейнеров

hobart_fux.jpg

Рис. 27. Машина тунельна модульна

 

video не

поддерживается вашим браузером.

 

Тунельні миючі машини

 

video не

поддерживается вашим браузером.

 

 

video не

поддерживается вашим браузером.

 

 

 

Рис. 28. Схема модульної тунельної мийної машини: 1 – зона миття, 2 – зона циркуляційного

ополіскування, 3 – система зворотного руху тепла, 4 – зона сушіння; 5 – зона обдування,

6 – зона проточного ополіскування, 7 – нейтральна зона, 8 – завантаження тари

 

Універсальні мийні машини застосовуються для миття будь-якого технологічного інвентарю і тари, використовуються практично у всіх галузях харчової промисловості.

 

Результат пошуку зображень за запитом "универсальные моечные машины"

PROFI UXTHL

Рис. 29. Універсальні мийні машини

 

Пов’язане зображення

Пов’язане зображення

Пов’язане зображення

а

б

в

Рис. 30. Спеціальні мийні машини для миття: а – палет, б – рам, в – візків

 

Спеціальні мийні машини призначені для миття візків, контейнерів, біг-боксів, європіддонів, бочок, форм, відер, фляг, нестандартних ящиків, палет та іншого інвентарю.

 

video не

поддерживается вашим

 

UNIKON - PAL-2500

 

 

 

Флягомийні машини тунельного і карусельного типу відносяться до спеціальних мийних машин.

Забруднені фляги вручну встановлюють на транспортер горловиною вниз. Під час руху транспортера фляги спочатку обмиваються з усіх боків холодною водою, потім гарячим лужним розчином, далі гарячою водою. В останній секції стерилізуються парою внутрішні поверхні фляги й обполіскуються зовні холодною водою. Потім фляги вручну знімають із транспортера.

 

Результат пошуку зображень за запитом "мойка фляг"

Пов’язане зображення

Рис. 30. Машини для миття фляг і бідонів

 

1.3.6. Методика визначення продуктивності мийної машини

Продуктивність П (кг/с) мийної машини типу КУВ, визначають за формулою

 

П=В∙hjur,

 

де В – ширина стрічки, м;

h – висота шару продукту, м;

j  – коефіцієнт заповнення транспортера;

u – швидкість руху транспортера, м/с;

r – густина сировини, кг/м3.

 

Практичне заняття 2

ВИВЧЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ БУДОВИ, ПРИНЦИПУ РОБОТИ ТА РЕГУЛЮ­ВАНЬ УНІВЕРСАЛЬНОЇ МИЙНОЇ МАШИНИ

 

 

Питання для самоконтролю

 

1. Яка мета миття сировини і тари?

2. Що називають санітарною обробкою?

3. Які є способи миття сировини?

4. За якими критеріями проводять класифікацію мийних машин?

5. Які основні технологічні вимоги до конструкції мийних машин?

6. Які особливості будови та принципу роботи універсальної мийної машини КУВ-1?

7. Які особливості будови барабанної мийної машини?

8. Які основні елементи будови пляшкомийної машини?

9. Які особливості будови машини для миття скляних банок?

10. Які особливості будови машини тунельної стандартної?

 

Попередня тема

На початок

Наступна тема