|
|
МАШИНИ ТА
ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ Електронний посібник |
|
||
1.11. ОРГАНІЗАЦІЯ МЕХАНІЗОВАНИХ РОБІТ ІЗ ПЕРЕРОБКИ ТА ЗБЕРІГАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ. ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ МЕХАНІЗОВАНИХ
РОБІТ |
|||||
1.11.2. Визначення об’ємів переробки і зберігання сільськогосподарської
продукції 1.11.3. Річний наробіток обладнання виробничої дільниці 1.11.1. Вибір приміщень Площу виробничої
дільниці визначаємо за
формулою F= F0 K, де F0 – загальна площа виробничого і технологічного обладнання, яке розміщується на
підлозі дільниці, м2; K – коефіцієнт,
який враховує відстань між обладнанням згідно з вимогами охорони праці, К = 3,5...4,5. На дільниці встановлюють
санітарно-технічні пристрої
опалення, освітлення, вентиляція, кондиціонери
тощо. 1.11.2. Визначення об’ємів переробки і зберігання сільськогосподарської продукції Визначаємо режим роботи
виробничої дільниці , де В – кількість робочих днів протягом тижня, В= 5 (6); t – тривалість
робочої зміни, год, t = 8 (7); n – кількість змін. Враховуючи сезонність надходження сільськогосподарської
продукції будуємо річний графік роботи виробничої дільниці. 1.11.3. Річний наробіток
обладнання виробничої дільниці WP = nt, де n – кількість робочих змін за рік; t – тривалість робочої зміни, год. 1.11.4. Визначення кількості
обслуговуючого персоналу для виконання
налагоджувальних, монтажних
і обслуговувальних робіт Річну кількість налагоджувальних
робіт визначаємо за
формулою де В – кількість виробничого
обладнання на дільниці даного типу; ННР – наробіток
обладнання між наладками
(згідно з графіком ППР),
год; W – річна трудомісткість
робіт на дільниці,
люд/год. Кількість монтажних робіт на рік визначаємо за формулою де НМ – наробіток виробничого обладнання між монтажними роботами,
год; визичають згідно з графіком планово-попереджувальних ремонтів і
середньорічної кількості монтажних робіт. Кількість періодичних обслуговувань
визначаємо за формулою де НПО – наробіток виробничого
обладнання між періодичними обслуговуваннями,
год; беремо з нормативних
таблиць. Кількість налагоджувальних, монтажних
і обслуговувальних робіт розраховуємо для кожного типу обладнання окремо. Необхідно враховувати, що ЩТО виконують
по закінченні кожної зміни безпосередньо оператори виробничого процесу і в розрахунок не береться. Розраховуємо загальну трудомісткість
налагоджувальних, монтажних
і ПО робіт для кожного типу
обладнання, а потім визначаємо загальнорічну трудомісткість де МНР , Мм, МПО – відповідна трудомісткість налагоджувальних,
монтажних і обслуговувальних
робіт, люд/год. Трудомісткість налагоджувальних, монтажних
і обслуговувальних робіт для кожного типу виробничого обладнання беруть із нормативних таблиць. Розраховуємо кількість обслуговуючого
персоналу для виконання налагоджувальних,
монтажних та обслуговувальних
робіт де Фр – річний
фонд часу робітникам, год 1, де dk – кількість
календарних днів року; dВ – кількість вихідних
днів; dc – кількість
святкових днів; dВП – кількість днів відпустки; dПВ – кількість передвихідних
днів; dПс – кількість передсвяткових
днів; t – тривалість робочого
дня, год; t1 – скорочення робочого
дня, год; η – коефіцієнт використання робочого
часу, η = 0,8..0,85. 1.11.5. Розрахунок норм часу на виконання
механізованих робіт переробки і зберігання сільськогосподарської продукції де То – основний час на виконання
роботи, хв; Тд – додатковий час на виконання роботи, хв; Тдоп – допоміжний час на виконання роботи, хв; Тпп – підготовчо-заключний час на виконання
роботи, хв; N – кількість однотипних робіт. Основний час розраховують на кожну
операцію залежно від її структури. Додатковий, допоміжний та підготовчо-заключний
час знаходимо за нормативними
таблицями. 1.11.6. Виконання економічного обґрунтування механізованих робіт, розрахунку собівартості впровадження у виробництво об’єктів механізації та визначення і обґрунтування їх доцільності Економічний ефект від впровадження прогресивного обладнання у виробництво харчових продуктів отримують за рахунок зниження собівартості продукції. Річну економію грошових витрат визначаємо
за формулою Ер=(С1-С2) Фпр, Де С1 – вартість
одиниці продукції до впровадження прогресивного обладнання, грн.; С2 – вартість
одиниці продукції після впровадження прогресивного обладнання, грн.; Фпр – річний об’єм валової продукції, т. При закупівельній
ціні Цз, грн, рівень рентабельності
виробництва харчової продукції у відсотках буде становити Термін окупності капітальних
витрат у роках (затрат на придбання
нового прогресивного обладнання)
знаходимо за формулою де К – капітальні витрати
на придбання нового обладнання,
грн. Впровадження нового прогресивного обладнання,
а відповідно і нової технології виявиться для підприємства економічно ефективним, якщо це призведе до зростання продуктивності праці. Затрати праці на виробництво
одиниці продукції харчових виробництв визначаємо за формулою де ТПР – сумарні
затрати праці на виробництво продукції харчових виробництв, грн. Коефіцієнт зростання продуктивності
праці під час впровадження прогресивного обладнання визначаємо за
формулою де tПФТ – фактичні затрати праці на виробництво одиниці продукції, грн/т (береться із річного звіту
підприємства). Питання для самоконтролю 1. Залежно від чого визначають площу виробничих
приміщень? |
|||||