НМЦ

МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ПЕРЕРОБКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

Електронний посібник

 

ВФПО

1.11. ОРГАНІЗАЦІЯ МЕХАНІЗОВАНИХ РОБІТ ІЗ ПЕРЕРОБКИ ТА ЗБЕРІГАННЯ

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ. ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ МЕХАНІЗОВАНИХ РОБІТ

 

1.11.1. Вибір приміщень

1.11.2. Визначення об’ємів переробки і зберігання сільськогосподарської продукції

1.11.3. Річний наробіток обладнання виробничої дільниці

1.11.4. Визначення кількості обслуговуючого персоналу для виконання налагоджувальних, монтажних і обслуговувальних робіт

1.11.5. Розрахунок норм часу на виконання механізованих робіт переробки і зберігання сільськогосподарської продукції

1.11.6. Виконання економічного обґрунтування механізованих робіт, розрахунку собівартості впровадження у виробництва об’єктів механізації та визначення і обґрунтування їх доцільності

 

1.11.1. Вибір приміщень

 

Площу виробничої дільниці визначаємо за формулою

 

F= F0 K,

 

де F0загальна площа виробничого і технологічного обладнання, яке розміщується на підлозі дільниці, м2;

Kкоефіцієнт, який враховує відстань між обладнанням згідно з вимогами охорони праці,

К = 3,5...4,5.

 

На дільниці встановлюють санітарно-технічні пристрої опалення, освітлення, вентиляція, кондиціонери тощо.

 

1.11.2. Визначення об’ємів переробки і зберігання сільськогосподарської продукції

 

Визначаємо режим роботи виробничої дільниці

 

,

 

 

де Вкількість робочих днів протягом тижня, В= 5 (6);

tтривалість робочої зміни, год, t = 8 (7);

n кількість змін.

Враховуючи сезонність надходження сільськогосподарської продукції будуємо річний графік роботи виробничої дільниці.

 

1.11.3. Річний наробіток обладнання виробничої дільниці

 

WP = nt,

 

де nкількість робочих змін за рік;

t тривалість робочої зміни, год.

 

1.11.4. Визначення кількості обслуговуючого персоналу для виконання налагоджувальних, монтажних і обслуговувальних робіт

 

Річну кількість налагоджувальних робіт визначаємо за формулою

 

 

 

де Вкількість виробничого обладнання на дільниці даного типу;

ННР наробіток обладнання між наладками (згідно з графіком ППР), год;

Wрічна трудомісткість робіт на дільниці, люд/год.

 

Кількість монтажних робіт на рік визначаємо за формулою

 

 

 

де НМ – наробіток виробничого обладнання між монтажними роботами, год; визичають згідно з графіком планово-попереджувальних ремонтів і середньорічної кількості монтажних робіт.

 

Кількість періодичних обслуговувань визначаємо за формулою

 

 

де НПО   наробіток виробничого обладнання між періодичними обслуговуваннями, год; беремо з нормативних таблиць.

 

Кількість налагоджувальних, монтажних і обслуговувальних робіт розраховуємо для кожного типу обладнання окремо.

Необхідно враховувати, що ЩТО виконують по закінченні кожної зміни безпосередньо оператори виробничого процесу і в розрахунок не береться.

Розраховуємо загальну трудомісткість налагоджувальних, монтажних і ПО робіт для кожного типу обладнання, а потім визначаємо загальнорічну трудомісткість

 

 

 

де МНР , Мм, МПО – відповідна трудомісткість налагоджувальних, монтажних і обслуговувальних робіт, люд/год.

 

Трудомісткість налагоджувальних, монтажних і обслуговувальних робіт для кожного типу виробничого обладнання беруть із нормативних таблиць.

Розраховуємо кількість обслуговуючого персоналу для виконання налагоджувальних, монтажних та обслуговувальних робіт

 

 

 

де Фр річний фонд часу робітникам, год

 

1,

 

 

де dkкількість календарних днів року;

dВкількість вихідних днів;

dcкількість святкових днів;

dВПкількість днів відпустки;

dПВ   кількість передвихідних днів;

dПскількість передсвяткових днів;

t тривалість робочого дня, год;

t1 скорочення робочого дня, год;

ηкоефіцієнт використання робочого часу, η = 0,8..0,85.

 

1.11.5. Розрахунок норм часу на виконання механізованих робіт переробки і зберігання сільськогосподарської продукції

 

 

 

де Тоосновний час на виконання роботи, хв;

Тддодатковий час на виконання роботи, хв;

Тдопдопоміжний час на виконання роботи, хв;

Тпппідготовчо-заключний час на виконання роботи, хв;

Nкількість однотипних робіт.

 

Основний час розраховують на кожну операцію залежно від її структури.

Додатковий, допоміжний та підготовчо-заключний час знаходимо за нормативними таблицями.

 

1.11.6. Виконання економічного обґрунтування механізованих робіт, розрахунку собівартості впровадження у виробництво об’єктів механізації та визначення і обґрунтування їх доцільності

 

Економічний ефект від впровадження прогресивного обладнання у виробництво харчових продуктів отримують за рахунок зниження собівартості продукції.

Річну економію грошових витрат визначаємо за формулою

 

Ер=(С12) Фпр,

 

Де С1вартість одиниці продукції до впровадження прогресивного обладнання, грн.;

С2вартість одиниці продукції після впровадження прогресивного обладнання, грн.;

Фпррічний об’єм валової продукції, т.

 

При закупівельній ціні Цз, грн, рівень рентабельності виробництва харчової продукції у відсотках буде становити

 

 

 

Термін окупності капітальних витрат у роках (затрат на придбання нового прогресивного обладнання) знаходимо за формулою

 

 

 

де Ккапітальні витрати на придбання нового обладнання, грн.

 

Впровадження нового прогресивного обладнання, а відповідно і нової технології виявиться для підприємства економічно ефективним, якщо це призведе до зростання продуктивності праці.

Затрати праці на виробництво одиниці продукції харчових виробництв визначаємо за формулою

 

 

 

де ТПРсумарні затрати праці на виробництво продукції харчових виробництв, грн.

 

Коефіцієнт зростання продуктивності праці під час впровадження прогресивного обладнання визначаємо за формулою

 

 

 

де tПФТфактичні затрати праці на виробництво одиниці продукції, грн/т (береться із річного звіту підприємства).

 

Питання для самоконтролю

 

1. Залежно від чого визначають площу виробничих приміщень?

2. Як визначають фонд часу робітника?

3. Як проводять розрахунок об’ємів переробки продукції?

Попередня тема

На початок

Наступна тема