Лого на Електронний підручник

ГІГІЄНА МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Список використаних джерел

Укладачі

Зміст

 

1. ГІГІЄНА МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ ТА ЇЇ СИСТЕМА

1.1. Визначення понять

1.2. Предмет, завдання і значення навчальної дисципліни «Гігієна молока і молочних продуктів»

1.3. Об’єкти гігієни молока і молочних продуктів

1.4. Методи гігієни молока і молочних продуктів

1.5. Системт навчальної дисципліни «Гігієна молока і молочних продуктів»

1.6. Зв’язок дисципліни «Гігієна молока і молочних продуктів» з іншими навчальними дисциплінами

1.7. Варіанти використання молока і молочних продуктів

1.8. Основні поняття з гігієни молока і молочних продуктів

1.9. Принципи гігієни молока і молочних продуктів в Україні

 

2. МОЛОКО: ФІЗИКО-ХІМІЧНІ Й БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ВИДОВІ ОСОБЛИВОСТІ

2.1. Значення молока в харчуванні людини

2.2. Хімічний склад молока

2.3. Фізичні властивості молока

2.4. Біохімічні властивості молока

2.5. Види молока залежно від стадії лактації

2.6. Видові особливості молока

2.7. Морфологічні та фізіологічні особливості молочних залоз тварин

2.8. Лактація

2.9. Фактори, що впливають на молочну продуктивність та якість молока

 

3. ГІГІЄНА ОТРИМАННЯ МОЛОКА НА ФЕРМАХ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ В НОВІТНІХ УМОВАХ

3.1. Гігієна отримання молока на молочнотоварних фермах суб’єктів господарювання

3.2. Гігієнічні вимоги до первинної обробки молока на молочнотоварних фермах суб’єктів господарювання

3.3. Гігієнічні вимоги до особистих селянських господарстввиробників сирого товарного молока

3.4. Вплив на якість молока різних речовин

3.5. Ветеринарно-санітарні заходи, що забезпечують отримання якісного молока

3.6. Характеристика забруднень молочного устаткування

3.7. Гігієнічні вимоги до молочного устаткування і обладнання

3.8. Вимоги до засобів для миття молочного устаткування

3.9. Вимоги до засобів для дезінфекції молочного устаткування

3.10. Контроль санітарного стану доїльних апаратів і установок

3.11. Особиста гігієна працівників молочних ферм суб’єктів господарювання

3.12. Гігієна виробництва органічного молока і молочних продуктів

3.13. Гігієнічні вимоги до транспортування молока на молокопереробні підприємства

 

4. МІКРОФЛОРА МОЛОКА. ГІГІЄНА ТА ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНЕ ОЦІНЮВАННЯ МОЛОКА ХВОРИХ ТВАРИН ТА ЗАБРУДНЕНОГО РАДІОНУКЛІДАМИ

4.1. Джерела контамінації молока мікроорганізмами

4.2. Мікрофлора молока

4.3. Фази мікрофлори сирого молока

4.4. Ветеринарно-санітарне оцінювання молока від інфекційно хворих тварин

4.5. Ветеринарно-санітарне оцінювання молока за незаразних хвороб та отруєнь корів

4.6. Гігієна молока і молочних продуктів, забруднених радіонуклідами

4.7. Молоко як джерело харчових отруєнь

4.8. Мастит. Ветеринарно-санітарне оцінювання молока за маститу

4.9. Методи знезараження молока, отриманого від хворих тварин

 

5. ГІГІЄНА ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА НА МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ. ГІГІЄНА ВИРОБНИЦТВА ПИТНОГО МОЛОКА І ВЕРШКІВ

5.1. Технологія виробництва питного молока

5.2. Гігієнічні вимоги до сировини для виробництва молока питного пастеризованого та пряженого

5.3. Зміни молока за теплової обробки і наступного зберігання

5.4. Класифікація молока коров’ячого питного

5.5. Особливості молока коров’ячого питного різних видів

5.6. Показники якості й безпечності молока питного

5.7. Гігієнічно-санітарний контроль питного молока

5.8. Правила маркування, пакування, транспортування, зберігання і приймання питного молока

5.9. Гігієна виробництва вершків

 

6. ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ТА ДЕРЖАВНІ САНІТАРНІ ПРАВИЛА ДО МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ

6.1. Правове регулювання виробництва та обігу молока і молочних продуктів в Україні

6.2. Гігієнічні вимоги та державні санітарні правила до молокопереробних підприємств

6.3. Особиста гігієна працівників молокопереробних підприємств

6.4. Застосування системи НАССР в умовах молокопереробних підприємств

6.5. Застосування принципів НАССР під час виробництва та заготівлі молока

 

7. ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ПУНКТІВ ЗАКУПІВЛІ МОЛОКА ТА РЕАЛІЗАЦІЇ МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ НА АГРОПРОМИСЛОВИХ РИНКАХ ВІД ТВАРИН, ЯКІ УТРИМУЮТЬСЯ В ОСОБИСТИХ ПІДСОБНИХ ГОСПОДАРСТВАХ НАСЕЛЕННЯ І З ФЕРМ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

7.1. Гігієнічні вимоги до пунктів закупівлі молока від тварин, яких утримують в особистих підсобних господарствах населення

7.2. Вимоги до організації контролю якості та безпеки молока, що надходить на пункти закупівлі

7.3. Гігієнічні вимоги щодо збору та первинної обробки молока закупівельним пунктом

7.4. Гігієнічні вимоги до молока, що закуповують

7.5. Гігієнічні вимоги до реалізації молока на агропромислових ринках з ферм (господарств) суб’єктів господарювання

7.6. Гігієнічні вимоги до реалізації на агропромислових ринках молока та молочних продуктів від тварин, яких утримують в особистих підсобних господарствах населення

 

8. СУЧАСНІ ВИМОГИ ЗАКОНОДАВСТВА КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ДО МОЛОКА-СИРОВИНИ І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

8.1. Вимоги до сирого молока та здоров’я тварин

8.2. Санітарно-гігієнічні умови ЄС до виробничого господарства

8.3. Санітарно-гігієнічні правила ЄС до отримання сирого молока на фермі

8.4. Вимоги законодавства ЄС до виробництва питного молока та молочних продуктів

 

9. ЛАБОРАТОРНІ МЕТОДИ КОНТРОЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МОЛОКА

9.1. Відбір середніх проб молока для досліджень

9.2. Методи консервування проб молока для досліджень

9.3. Біосенсорне оцінювання молока. Дефекти органолептичних показників молока

9.4. Методики визначення температури та маси нетто згідно з ДСТУ 6066

9.5. Визначення чистоти молока згідно з ДСТУ 6083

9.6. Визначення густини молока згідно з ДСТУ 6082

9.7. Визначення кислотності молока

9.8. Визначення термостійкості молока і вершків за алкогольною пробою згідно з ДСТУ 5073

9.9. Визначення масової частки жиру в молоці

9.10. Мікроскопія жирових кульок

9.11. Визначення масової частки білків у молоці

9.12. Визначення масової частки молочного цукру

9.13. Визначення масових часток сухої речовини і води у молоці

9.14. Визначення показників якості молока за допомогою аналізатора «Ekomilk»

9.15. Визначення вмісту вітамінів у молоці

9.16. Методи визначення фальсифікації молока

9.17. Визначення у молоці інгібувальних речовин

9.18. Методи контролю температурної обробки сирого молока

9.19. Визначення кетонових тіл у молоці

9.20. Методи визначення молока, отриманого від корів, хворих на мастит

9.21. Визначення крові та гною у молоці

9.22. Кількісна реакція на бруцельоз

9.23. Мікробіологічні дослідження молока і молокопродуктів

На початок