|
ГІГІЄНА МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ Електронний посібник |
|
|
В електронному
посібнику «Гігієна молока» важливе місце відведено питанню санітарних заходів
та умов, спрямованих на якість та
безпечність молока, його
придатності до споживання, а також контролю ризиків на всіх етапах
виробництва, транспортування, приймання, зберігання й реалізації молока. Значною мірою
висвітлено фізико-хімічні й біологічні властивості, та видові особливості, акцентовано увагу на
гігієну отримання на фермах, зокрема
органічного виробництва молока, ветеринарно-санітарна оцінка продукту щодо хвороб тварин. Сформульовано
сучасні вимоги України та країн ЄС до молока-сировини і молочних продуктів.
Наведено гігієнічні вимоги та державні санітарні правила до молокопереробних
підприємств, пунктів закупівлі молока і його реалізації на
агропромислових ринках від тварин, яких утримують в особистих підсобних
господарствах населення, та з ферм суб’єктів господарювання; показано
принципи застосування системи НАССР в умовах
молокопереробних підприємств. Подано сучасні лабораторні методи контролювання
показників якості й безпечності молока. Для підготовки фахівців ступеня вищої освіти «магістр», галузі знань 21 «Ветеринарна
медицина», а також для слухачів
післядипломної освіти, практикуючих лікарів ветеринарної медицини, які
здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за харчовими
продуктами. |
|