|
ГІГІЄНА МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ Електронний посібник |
||
|
Cписок використаних джерел |
||
1. Про молоко та молочні продукти :
Закон України / Верховна рада України. – Офіц. вид. – Київ :
Парлам. вид-во, 2004. – 16 с. – (Бібліотека офіційних видань). Зі змінами і
доповненнями, внесеними Законами України від 30.11.2006 р. № 402-V, від 15.04.2010 р. № 2132-VI, від 16.10.2012 р. № 5462-VI, від 5.09.2013 р. № 442-VII, від 9.04.2014 р., № 1193-VII, від 12.02.2015 р. № 191-VIII. 2. Правила ветеринарно-санітарної експертизи молока і
молочних продуктів та вимог щодо їх реалізації (затв. Державним департаментом
ветеринарної медицини 20.04.2004 р., № 49; зареєстровано в Мін’юсті України
07.05.2004 р., № 579/9178). – (Бібліотека офіційних видань). 3. Допустимі рівні вмісту радіонуклідів цезію-137 і
стронцію-90 у продуктах харчування та питній воді (ДР–2006)
: Державні гігієнічні нормативи від 05.11.2006 (№ 61). – Київ, 2006. 4. Транспортування продовольчої продукці
: Державні санітарні норми та правила (затв. наказом МОЗ України від
14.05. 2004 р., № 239). – Київ, 2004. – 24 с. 5. Ветеринарні та санітарні вимоги до особистих підсобних
господарств населення – виробників сирого товарного молока (затв. наказом
Держдепартаменту ветеринарної медицини від 21.03. 2002, № 17). – Київ, 2002. – 13 с. 6. Ветеринарні та санітарні вимоги до пунктів закупівлі
молока від тварин, які утримуються в особистих підсобних господарствах
населення (затв. наказом Держдепартаменту ветеринарної медицини від 21.03. 2002,
№ 18). – Київ, 2002. – 10 с. 7. Про внесення змін до «Ветеринарних та санітарних вимог
до особистих підсобних господарств населення – виробників сирого товарного
молока», затверджених наказом Державного комітету ветеринарної медицини
України від 09.12.2010 р. № 547 та зареєстровані у Міністерстві юстиції
України від 10.01.2011 р. № 16/18754 як «Ветеринарні та санітарні вимоги до
особистих селянських господарств – виробників сирого товарного молока». 8. Державні санітарні правила для молокопереробних
підприємств. – ДСП 4.4.4.011–98. – Київ, 1998. – 55 с. 9. Ветеринарно-санітарні правила для ферм по виробництву молока : Ветеринарні правила і норми (видання офіційне)
(затв. наказом МОЗ України від 14.05. 2004 р., № 239).–
Київ, 2001. – 16 с. 10. Транспортування продовольчої продукції
: Державні санітарні норми та правила (затв. наказом МОЗ України від
14.05. 2004 р., № 239). – Київ, 2004. – 24 с. 11. Регламент 92/46 ЕЕС «Про встановлення медико-санітарних
правил виробництва і розміщення на ринку сирого
молока, молока, підданого тепловій обробці і продуктів на молочній основі» від
16.06 1992 р. 12. Регламент Європейського Парламенту та Ради «Про встановлення загальних принципів і вимог законодавства
щодо харчових продуктів» від 28.12. 2002 р. № 178/2002. 13. Рішення Комісії «Про встановлення санітарних та
гігієнічних вимог, а також вимог до ветеринарної сертифікації пастеризованого
молока, молочних продуктів та сирого молока, що призначені для споживання
людиною» від 29.04.2004 р. № 2004/436/ЄС 14. Будинки і споруди. Будівлі і споруди для тваринництва:
ДБН В.2.2.-1–95. 15. Відомчі норми технологічного проектування скотарських
підприємств, затверджені Мінсільгосппродом України :
ВНТП-СГ і П-46-1.94 (протокол НТР від 28 червня 1994 р., № 4). 16. Державні санітарні правила охорони атмосферного повітря
населених місць (від забруднення хімічними і біологічними речовинами) : ДСП 201–97, затверд. МОЗ України від 09.07.1997 р., №
201. 17. Ветеринарно-санітарні правила для молочних ферм, які
реалізують молоко за прямими зв’язками або у вільний продаж, затверд. Головним
державним інспектором ветеринарної медицини України від 21.06.1994 р. 18. Наказ Міністерства аграрної політики України «Про
запровадження ідентифікації і реєстрації великої рогатої худоби» від
17.09.2003 р. № 342, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09.10.2003 р., №
909/8230 (зі змінами). 19. Наказ Державного комітету ветеринарної медицини України
«Про затвердження форм журналів» від 27.08.2009 р. № 308. 20. Наказ Міністерства аграрної політики України і
Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої
політики «Про затвердження єдиних тимчасових базисних норм масової частки
жиру і масової частки білка у молоці коров’ячому незбираному» від 13.03.2006
р. № 113/76. 21. Порядок і періодичність контролю продовольчої сировини
і харчових продуктів за показниками безпеки : MB 05.08.07/1232. 22. Рекомендації щодо санітарно-мікробіологічного
дослідження змивів з поверхонь тест-об’єктів та об’єктів ветеринарного
нагляду і контролю, затверджені 23.12.2004 р. 23. Якісне визначення наявності антибіотиків і сульфамідних
речовин у молоці та молочних продуктах за допомогою Дельвотесту
: Інструкція з методів контролю І 10.10.1.7-067–2000, затверд.
Постановою Головного державного санітарного лікаря України 20.12.2000 р., №
67. 24. Санітарно-мікробіологічний контроль якості питної води : методичні вказівки, затв. наказом МОЗ України від
03.02.2005 № 60. – Київ, 2005. 25. Положення про медичний огляд працівників певних
категорій: НПАОП 0.03-4.02–94. 26. Молоко коров’яче – сировина. Технічні умови : ДСТУ 3662:2015. – [Чинний від 08.10.2017 р.]. – Київ:
мінекономрозвитку україни, 2017. – (Національний стандарт України). 27. Молоко козине − сировина. Технічні умови : ДСТУ 7006:2009. – [Чинний від 14.04.2009]. – Київ:
Держспоживстандарт України, 2010. – (Національний стандарт України). 28. Молочна промисловість. Виробництво молока та кисломолочних
продуктів. Терміни та визначення понять : ДСТУ
2212–2003. – Київ : Держспоживстандарт України,
2003. – (Національний стандарт України). 29. Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови : ДСТУ 2661:2010. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2010. – (Національний стандарт України). 30. Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль
за кількісними ознаками (ISO 8197:1988, IDT): ДСТУ ISO 8197–2004. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України). 31. Молоко та молочні продукти. Правила приймання,
відбирання та готування проб до контролювання : ДСТУ
4834:2007. – [Чинний від 01.01.2008]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2007. – (Національний стандарт України). 32. Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль
за якісними ознаками (ISO 5538:1987, IDT) : ДСТУ ISO 5538:2004. – [Чинний від 01.07.2004]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний
стандарт України). 33. Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання та
проб (ISO 707:1997, IDT): ДСТУ ISO 707:2002. – [Чинний від 01.09.2002]. – Київ : Держспоживстандарт
України, 2002. – (Національний стандарт України). 34. Молоко та молочні продукти. Методики визначення
температури і маси нетто : ДСТУ 6066:2008. – [Чинний від 31.12.2008]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – (Національний
стандарт України). 35. Молоко коров’яче сире. Визначення густини, масової
частки жиру, білка, сухої речовини та лактози ультразвуковим методом : ДСТУ 7057:2009. – [Чинний від 07.09.2009]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – (Національний
стандарт України). 36. Молоко. Метод визначення чистоти :
ДСТУ 6083:2009. – [Чинний від 01.09.2009]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2009. – (Національний стандарт України). 37. Молоко та молочні продукти. Метод визначення густини : ДСТУ 6082:2009. – [Чинний від 01.08.2009]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. –
(Національний стандарт України). 38. Молоко та вершки. Метод визначення термостійкості за
алкогольною пробою : ДСТУ 5073:2008. – [Чинний від 15.09.2008]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – (Національний
стандарт України). 39. Молоко та молочні продукти. Підготовка проб і розведень
для мікробіологічного досліджування : ДСТУ IDF 73A:2003. – [Чинний від 01.04.2003]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 40. Молоко та молочні продукти. Визначення Salmonella : ДСТУ IDF 122С:2003. – [Чинний від 01.01.2003]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 41. Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин.
Горизонтальний метод виявлення Salmonella : ДСТУ EN 12824:2004 (EN 12824:1997, IDT). – [Чинний від 07.01.2005]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2005. – (Національний стандарт України). 42. Молоко та молочні продукти. Визначення кількості
мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 30 ºС : ДСТУ IDF 73A:2003. – [Чинний від 01.06.2003]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 43. Молоко і продукти на основі молока. Визначення
кількості коагулазопозитивних стафілококів методом найімовірнішого числа:
ДСТУ IDF 83:2003. – [Чинний від 01.06.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний
стандарт України). 44. Молоко і молочні продукти. Підраховування кількості
коліформ. Метод підраховування колоній і метод визнечення найімовірнішого
числа (НІЧ) за температури 30 °С (IDF 73А:1985, IDT: ДСТУ IDF 73А–2003. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 45. Молоко і молочні продукти. Стандартний метод визначення
термонуклеази, продукованої коагулазопозитивними стафілококами у молоці та
молочних продуктах (IDF 83:1978, IDT): ДСТУ IDF
83–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003.
– (Національний стандарт України). 46. Молоко і молочні продукти. Визначення Salmonella (IDF 93 А: 1985, IDT): ДСТУ IDF
93А–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003.
– (Національний стандарт України). 47. Молоко і молочні продукти. Визначення кількості
мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 30 °С (IDF 100-В: 1991, IDT): ДСТУ IDF 100В–2003. – Вперше. – [Чинний від 01.07.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний
стандарт України). 48. Молоко. Визначення кількості психротрофних
мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 6,5 град С (ЮР
101-А:1991, IDТ):
ДСТУ IDF 101А:2003. – [Вперше. Чинний від
01.06.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний
стандарт України). 49. Молоко
і молочні продукти. Підготовка проб і розведень для мікробіологічного
дослідження (1DF 122С:1996, IDТ) : ДСТУ 1DF 122С:2003. – Вперше. – [Чинний від 01.04.2003].
– Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 50. Молоко. Гравіметричний метод визначення масової частки
жиру (Контрольний метод) (ISO 1211:1999, IDT) : ДСТУ ISO 1211–2002. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України). 51. Молоко знежирене, сироватка та маслянка. Гравіметричний
метод визначення масової частки жиру (контрольний метод) (ISO 7208:1999, IDT): ДСТУ ISO 7208–2002. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України). 52. Молоко, метод визначення масової частки лактози методом
рідинної хроматографії високороздільної здатності (ISO 11868:1997, IDT) : ДСТУ ISO 11868–2004. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України). 53. Молоко. Визначення масової частки кальцію
титрометричним методом (ISO 12081:1998, IDT) : ДСТУ ISO 12081–2004. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України). 54. Молоко. Визначення точки замерзання. Термісторний
кріоскопічний метод (ГОСТ 30562–97 (ISO 5764–87), IDT) : ДСТУ ГОСТ 30562–2003 (ISO 5764–87). – Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 55. Молоко і продукти на основі молока. Визначення
кількості коагулазопозитивних стафілококів методом найімовірнішого числа (ISO 5944:2001, IDT; IDF 60:2001, IDT) : ДСТУ ISO 5944:2005 (IDF 60:2001). – [Вперше. Чинний від 26.12.2005]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2007. – (Національний
стандарт України). 56. Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин.
Горизонтальний метод виявляння та підраховування Listeria monocytogenes. Частина 1. Метод виявляння :
ДСТУ ISO 11290-1:2003. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 57. Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин.
Горизонтальний метод виявляння та підраховування Listeria monocytogenes. Частина 2. Метод підраховування :
ДСТУ ISO 11290-2:2003. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України). 58. Молоко і молочні продукти. Методика підраховування
кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів,
дріжджів і плісеневих грибів за допомогою пластин :
ДСТУ 7089:2009. – [Вперше. Чинний від 27.10.2009]. – Київ :
Держспоживстандарт України, 2010. – (Національний стандарт України). 59. Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання : ДСТУ 7357:2013. – [Вперше. Чинний від
27.08.2013]. – Київ : Мінекономрозвитку України,
2014. – (Національний стандарт України). 60. Молоко коров’яче незбиране. Первинне оброблення,
зберігання і транспортування. Основні вимоги: ГСТУ 46.069−2003. [Чинний
від 08.01.2004 р.], затверд. наказом Мінгрополітики України від 08.01.2004 р.
№ 1. 61. Молоко коров’яче для вигодовування
сільськогосподарських тварин. Технічні умови : РСТ
УССР 1914–81. – [Чинний від 01.01.1983]. – Київ :
Вид-во стандартів, 1983. 62. Молоко пастеризоване для дитячого харчування. Технічні
умови : РСТ УССР 2016–91. – [Чинний від 01.07.1992]. – Київ : Вид-во стандартів, 1984. 63. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології
і стандартизації продуктів тваринництва [підруч. для студ. вищ. навч. закл.] / [О.М. Якубчак, В.І. Хоменко, С.Д. Мельничук та ін.]: за ред. О.М. Якубчак, В.І. Хоменка. – [2-е вид.]. – Київ : ТОВ Біопром. – 2005. – 799 с. 64. Козак М.В. Ветеринарно-санітарний та технологічний
контроль молока та молочних продуктів / М.В. Козак, Ю.Р. Гачак, Ю.І.
Остап’юк. – Львів, 2012. – 345 с. 65. Ветеринарно-санітарна експертиза молока і молочних
продуктів в Україні : навч.-метод. посібник / [І.В.Яценко,
М.М. Бондаревський, В.В. Кам’янський, Н.О. Югай, М.О. Дегтярьов]; за ред.
професора І.В. Яценка. – Харків : Еспада, 2013. –
384 с. 66. Експрес-довідник з ветеринарно-санітарної експертизи у
запитаннях та відповідях : навчальний посібник /
[А.М. Труш, І.В. Яценко, М.О. Дегтярьов, Н.О. Югай, І.Л. Цивірко, В.М.
Жиліна, М.М. Бондаревський, Л.В. Бусел]. – Харків : СПД Бровін О.В., 2009. – 248 с. 67. Мікробіологія молока і молочних продуктів з основами
ветеринарно-санітарної експертизи: навч. посіб. / [О.М. Бергілевич, В.В. Касянчук, В.З. Салата та ін.]; за ред. проф. В.В.
Касянчук. – Суми : Університетська книга, 2010. –
320 с. 68. Мікробіологія молока і молочних продуктів
: практикум / [О.М. Бергілевич, В.В. Касянчук, І.Г. Власенко та ін.]; за ред. В.В. Касянчук. – Суми :
Університетська книга, 2010. – 205 с. 69. Кравців Р.Й. Довідник лабораторних досліджень молока і
молочних продуктів / Р.Й. Кравців, Ю.Р. Гачак. – Львів, 2003. – 306 с. 70. Хоменко В.І. Ветеринарно-санітарна експертиза з
основами технології і стандартизації продуктів тваринництва / В.І. Хоменко,
В.Н. Ковбасенко; За ред. В.І. Хоменка. – Київ : Сільгоспосвіта, 1995. – 716 с. 71. Хоменко В.І. Практикум з ветеринарно-санітарної
експертизи з основами технології та стандартизації продуктів тваринництва і
рослинництва / [В.І. Хоменко та ін.].– Київ : Ветінформ, 1998. – 240 с. 72. Довідник
основних термінів та визначень щодо виробництва продукції тваринного
походження, переробки та комплексу заходів із забезпечення її якості /
[Н.В. Букалова, П.В. Микитюк, О.А. Хіцька та ін.]. – Біла Церква, 2005.
– 152 с. 73. Яценко І.В. Тлумачний словник термінів
ветеринарно-санітарної експертизи та судової ветеринарної медицини :
навчальний посібник / І.В. Яценко, А.М. Труш. – Харків: Еспада, 2010. – 350
с. 74. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології
і стандартизації продуктів тваринництва / [В.І. Хоменко, В.М.
Ковбасенко, М.К. Оксамитний та ін.]; За ред. В.І. Хоменка. – Київ :
Сільгоспосвіта, 1995. – 716 с. 75. Машкін М.Л. Молоко і молочні продукти / М.Л. Машкін. – Київ : Урожай, 1996. – 336 с. 76. Кількісне визначення нітратів і нітритів у біологічному
матеріалі / [З.П. Скородинськин, З.Г. Олійник, Д.Ф. Гуфрій, П.П. Коваленко та
ін.] // Вісник с.-г. науки, 1987. – №
7. – С. 35–36. 77. Справочник по ветеринарно-санитарной экспертизе пищевых
продуктов животноводства / [В.И. Хоменко, В.Я. Шаблий, Н.К. Оксамитный и
др.]; Под ред. В.И. Хоменко. – Київ : Урожай, 1989. – 352 с. 78. Машкін М.І. Технологія виробництва молока і молочних продуктів : навчальне видання / М.І. Машкін, Н.М.Париш. – Київ : Вища освіта, 2006. – 351 с. 79. Головко А.М. Ветеринарна санітарна мікробіологія
: навч. посіб. / А.М. Головко, І.О. Рубленко. – Київ :
Аграрна освіта, 2010. – 284 с. 80. Молоко та молочні продукти (GHP, НАССР) / за ред. О.М. Якубчак. – Київ
: Компанія Біоком, 2010. – 168 с. 81. Європейські вимоги до виробників молока та молочних продуктів : довідник / В.С. Тимошенко, А.В. Абрамова, В.Л. Іванова, Б.М. Куртяка, Р.П. Сімонова, І.В. Ємченко. – Львів :
ПП НТЦ Леонорм-СТАНДАРТ, 2007. – 220 с. – (Європейський вибір України). 82. НАССР. Аналіз небезпечних чинників та критичні точки контролю : підручник. – Київ :
Всесвітня лабораторія, 2002. – 275 с. 83. Система НАССР. Довідник / Упорядники :
B.C.
Тимошенко; за заг. ред. В.Л. Іванова. – Львів :
Леонорм-СТАНДАРТ, 2003. – 218 с. 84. Recomended
International Code of Practice General Principles of Food Hygiene, CAC / RCP
1-1969, Rev.3(1997), Amd. (1999).
Рекомендований міжнародний кодекс загальних принципів гігієни харчових
продуктів (CAC/RCP). 85. Довідник мікробіологічних методів дослідження харчових
продуктів і кормів для тварин згідно з міжнародними стандартами / [В.М.
Івченко, В.В. Шарандак,
О.І. Горбатюк та ін.]. – Біла Церква, 2006. 86. Головко А.М. Ветеринарна санітарна мікробіологія: навч.
посіб. / А.М. Головко,
І.О. Рубленко. – Київ : Аграрна освіта, 2010. – 284
с. 87. Білик Р.І. Сучасні тенденції розвитку органічного
молочного скотарства в світі та Україні / Р.І. Білик // Економіка і
менеджмент. – 2015. – № 5. – С. 2–8. 88. Білик Р.І. Вимоги до ветеринарного обслуговування
органічних молочних господарств / Р.І. Білик, С.А. Ткачук // Ветеринарна
медицина України. – 2015. – № 3 (229). – С. 29–33. 89. Касянчук В.В. Відмінність між маркуванням органічної та
екологічної продукції / В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, А.М. Марченко //
Матеріали доповідей учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне
виробництво і продовольча безпека» (18–20 квітня 2013 р). – Житомир : «Полісся», Житомирський національний
агроекологічний університет, 2013. – С. 255–259. 90. Бергілевич О.М. Особливості органічного виробництва
молока на молочних фермах / О.М. Бергілевич, А.М. Марченко, В.В. Касянчук // Матеріали доповідей
учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і
продовольча безпека» (18–20 квітня 2013 р). – Житомир :
«Полісся», Житомирський національний агроекологічний університет, 2013. – С.
434–236. 91. Бергілевич О.М. Органічне виробництво молока та
добробут корів // Матеріали доповідей учасників Міжнародної
науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека»
(18–20 квітня 2013р). – Житомир : «Полісся», Житомирський
національний агроекологічний університет, 2013. – С.437–439. 92. Бергилевич А.Н. Взаимосвязь стабильности аграрного
сектора и производства экологической молокопродукции / А.Н. Бергилевич, Г.А.
Скрипка, В.В. Касянчук // Материалы Международной научно-практической
конференции молодых ученых (г. Горки, 29–31 мая 93. Оцінка життєвого циклу та визначення екологічних
критеріїв виробництва молока на фермах / В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, А.І.
Остапенко, А.А. Гетя, В.С. Пахолюк // Науковий вісник Львівського
національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.
Ґжицького. Серія «Харчові технології». «Ветеринарні науки». – 2012. – № 2
(52), т. 14, ч. 3. – С. 66–71. 94. Вивчення санітарно-гігієнічних умов виробництва молока
на молочних фермах для забезпечення умов належної гігієнічної практики / М.П.
Остапюк, В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, О.О. Бергілевич // Науковий
вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та
біотехнологій імені С.З. Ґжицького. – Технічні науки, Серія «Харчові
технології». – Львів, 2010. – Том 12, № 3 (45), ч. 4. – С. 243–248. 95. Бергілевич
О.М. Управління мікробіологічними ризиками у харчовому ланцюгу виробництва
сирого молока ґатунку екстра / Бергілевич О.М. // Науковий вісник
Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія «Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції
тваринництва». – Київ, 2011. – Ч. 1. –
Вип. 167. – С. 12–18.
96. Роль ветеринарно-санітарного контролю мікробіологічнх
ризиків при виробництві молока на фермі / В.В. Касянчук, О.М.
Бергілевич, М.Д. Кухтін, М.П. Остапюк, О.О. Бергілевич, А.М. Марченко // Аграрний вісник
Причорномор’я. Збірник наукових праць Одеського державного аграрного ун-ту.
Серія «Ветеринарні науки». – Одеса, 2011. – Вип. 59. – С. 55–60. 97. Бергілевич
О.М. Теоретичне обгрунтування та розроблення виробничих мікробіологічних
критеріїв при виробництві сирого збірного молока корів /
О.М. Бергілевич, В.В. Касянчук // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини : зб.
наук. праць. Харківської державної
зооветеринарної академії. – 2012. – Серія «Ветеринарні науки». – Вип. 24, ч. 2.– С. 364–367. 98. Касянчук В.В. Показник кількості соматичних клітин у
збірному сирому молоці – важливе джерело інформації про його якість та умови
отримання. /В.В.Касянчук, О.І. Скляр, О.М. Бергілевич // Науково-виробничий щомісячник
«Ветеринарна медицина України». – 2013. – № 2. – С. 24–28. 99. Аналіз невідповідностей у молочних продуктах,
призначених для експорту за показниками безпечності / О.М. Єфімова, О.М.
Бергілевич, А.М. Марченко, В.В. Касянчук // Молочна індустрія. – 2014. – № 1. – С.
20–24. 100. Основні мікробіологічні ризики при оцінці
санітарно-гігієнічного стану виробництва молока на фермах / О.М. Бергілевич,
В.В. Касянчук, Є.А. Гришина, О.В. Терьохіна // Вісник Сумського НАУ. – Серія
«Ветеринарна медицина». Суми. – 2014. – Вип. 6 (35). – С. 94–98. 101. Особливості впровадження системи НАССР на молочних
фермах / В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, М.П.Остапюк, О.О. Бергілевич //
Наукові здобутки молоді у вирішенні актуальних проблем виробництва та
переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства : зб. праць за підсумками міжнар.
наук-практ. конференції молодих вчених, аспірантів і студентів НУБіП України.
– Київ, 2011. – С. 259. 102. Богатко Н.М. Ветеринарно-санітарний контроль молока за
показниками якості та безпечності / Н.М. Богатко, О.Ю.Голуб // Зб. наук.
праць Луганського НАУ. Серія «Ветеринарні науки». Вип. 92. – Луганськ : «Елтон-2», 2008. – С.
32–34. 103. Букалова
Н.В. Аналіз якісних та ветеринарно-санітарних показників питного
пастеризованого коров’ячого молока 2,5 % жирності / Н.В. Букалова, Н.М.
Богатко // Вісник Білоцерків. нац. аграр. ун-ту: зб. наук. праць. – Вип. 68,
Ч. 2. – Біла Церква, 2009– С. 14–17. 104. Богатко
Н.М. Особливості впровадження системи НАССР на молокопереробних підприємствах
України / Н.М. Богатко,
В.В. Власенко, Л.М. Богатко, В.З. Салата, В.І. Семанюк// Наук. вісник
Львівського нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Серія «Харчові технології». Серія «Ветеринарні науки».
– Львів, 2011. – Т. 13, № 4 (50), Ч. 4. – С. 171–176. 105. Ветеринарно-санітарні вимоги до якості та безпеки
молока коров’ячого відповідно до міжнародних вимог / [Н.М. Богатко, О.Ю.
Голуб, Н.В. Букалова, О.М. Джміль] // Науковий вісник Луганського
національного аграрного університету : Ветеринарні
науки. – Луганськ, 2011. – Випуск 24. – С. 9–13. 106. Виробництво молока та молокопродуктів – державна
політика молочної галузі України / [Н.М. Богатко, В.З. Салата, В.І. Семенюк, Н.В. Букалова, Т.Г. Мазур, Л.М. Богатко, Г.П. Щуревич, І.О.
Журбенко] // Наук. вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Гжицького. Серія «Харчові
технології». – Т. 14. – № 3 (53). – Ч. 3. – Львів, 2012. – С. 240–246. 107. Букалова Н.В. Підвищення якості молока та
продуктивності лактуючих корів на основі етологічних принципів / Н.В.
Букалова, Т.М. Приліпко // Тваринництво України, 2013. – № 3. – С. 15–18. 108. Букалова
Н.В. Санітарно-гігієнічний та бактеріологічний контроль виробництва
незбираного коров’ячого молока на фермі / Н.В. Букалова // Науковий вісник
ветеринарної медицини :
Зб. наук. праць. – Біла Церква, 2013. – Випуск 11 (101). – С.25 –28. 109. Вимоги
до маркування харчових продуктів – забезпечення їх безпечності та якості /
[Н.М. Богатко, Н.В.Букалова, В.З. Салата, М.В. Каблучко] // Наук. Вісник Львівського нац. ун-ту вет. медицини та
біотехнологій імені С.З. Гжицького. Серія «Харчові технології». Серія «Ветеринарні науки». –
Львів, 2013. – Т. 15, № 3 (57), Ч. 3. – С. 258–264. 110. Дегтерев Г.П. Качество молока в зависимости от
санитарного состояния доильного оборудования / Г.П. Дегтерев // Молочная
промышленность, 2000. − № 5. − С. 23 − 26. 111. Кухтин М.Д. Критерії ефективності одержання якісного та
безпечного молока / М.Д. Кухтин // Тваринництво України. – 2007. – №7. – С. 7 − 8. 112. Крижанівський Я. Й. Методичні підходи до визначення
бактеріологічних нормативів ефективності технологій одержання молока / Я.Й.
Крижанівський // Ветеринарна біотехнологія. – Київ − 2004, № 4. – С.
115 – 119. 113. Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі : ДСТУ 3662−1997. – Зміна № 1 [Чинний від
2007–28–04]. – К.: Держспоживстандарт України, 2007. – 9 с. 114. Постанова Європейського парламенту та Ради № 852/2004 та № 853/2004 від 29.04.2004. 115. Кривохижа Є.М. Корозійні властивості засобів для
санітарної обробки молочного обладнання / Є.М. Кривохижа // Вісник
Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій
імені С.З. Ґжицького. – 2008. – Т. 10, № 2. – Ч. 4. – С. 84 – 87. 116. Ветеринарні санітарно-гігієнічні правила для
господарств з виробництва молока коров’ячого сирого // Я.Й. Крижанівський,
І.П. Даниленко, Н.Ф. Моткалюк, В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, затв. науково-методичною
радою Державного комітету ветеринарної медицини України, протокол № 1 від 23
грудня 2010 р. – 2010 – 35с. 117. Санітарні правила щодо догляду за доїльним
устаткуванням та молочним інвентарем і контрою їх санітарного стану // Я.Й.
Крижанівський, І.П. Даниленко, Н.Ф. Моткалюк, В.В. Касянчук, О.М.Бергілевич, затв.
науково-методичною радою Державного комітету ветеринарної медицини України,
протокол № 1 від 23 грудня 2010 р. – 2010. – 25 с. 118. Методичні рекомендації щодо встановлення відповідності
мікробіологічним критеріям харчових продуктів та санітарно-гігієнічних умов
виробничого процесу // В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, Д.А. Засєкін, М.Д. Кухтін,
Т.О. Гаркавенко, О.О. Бергілевич, О.О. Каганець, А.М. Марченко, затв.
Науково-методичною радою Державної ветеринарної та фітосанітарної служби
України, від 21 грудня 2011 р. протокол № 4– 28 с. 119. Методичні рекомендації щодо застосування простежуваності
для контролю безпечності харчових продуктів в
харчовому ланцюгу / В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, Ю.М. Новожицька, А.М. Марченко О.М. Єфімова,
затв. і прийнято до впровадження Вченою радою Державний НДІ з лабораторної
діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, від 30 жовтня 2014 р. протокол № 5. |
|||