Лого на Електронний підручник

ГІГІЄНА МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Список використаних джерел

Укладачі

Cписок використаних джерел

 

1. Про молоко та молочні продукти : Закон України / Верховна рада України. – Офіц. вид. – Київ : Парлам. вид-во, 2004. – 16 с. – (Бібліотека офіційних видань). Зі змінами і доповненнями, внесеними Законами України від 30.11.2006 р. № 402-V, від 15.04.2010 р. № 2132-VI, від 16.10.2012 р. № 5462-VI,  від 5.09.2013 р. № 442-VII, від 9.04.2014 р., № 1193-VII, від 12.02.2015 р. № 191-VIII.

2. Правила ветеринарно-санітарної експертизи молока і молочних продуктів та вимог щодо їх реалізації (затв. Державним департаментом ветеринарної медицини 20.04.2004 р., № 49; зареєстровано в Мін’юсті України 07.05.2004 р., № 579/9178). – (Бібліотека офіційних видань).

3. Допустимі рівні вмісту радіонуклідів цезію-137 і стронцію-90 у продуктах харчування та питній воді (ДР–2006) : Державні гігієнічні нормативи від 05.11.2006 (№ 61). – Київ, 2006.

4. Транспортування продовольчої продукці : Державні санітарні норми та правила (затв. наказом МОЗ України від 14.05. 2004 р., № 239). – Київ, 2004. – 24 с.

5. Ветеринарні та санітарні вимоги до особистих підсобних господарств населення – виробників сирого товарного молока (затв. наказом Держдепартаменту ветеринарної медицини від 21.03. 2002, № 17).  – Київ, 2002. – 13 с. 

6. Ветеринарні та санітарні вимоги до пунктів закупівлі молока від тварин, які утримуються в особистих підсобних господарствах населення (затв. наказом Держдепартаменту ветеринарної медицини від 21.03. 2002, № 18).  – Київ, 2002. – 10 с. 

7. Про внесення змін до «Ветеринарних та санітарних вимог до особистих підсобних господарств населення – виробників сирого товарного молока», затверджених наказом Державного комітету ветеринарної медицини України від 09.12.2010 р. № 547 та зареєстровані у Міністерстві юстиції України від 10.01.2011 р. № 16/18754 як «Ветеринарні та санітарні вимоги до особистих селянських господарств – виробників сирого товарного молока».

8. Державні санітарні правила для молокопереробних підприємств. – ДСП 4.4.4.011–98. – Київ, 1998. – 55 с.

9. Ветеринарно-санітарні правила для ферм по виробництву молока : Ветеринарні правила і норми (видання офіційне) (затв. наказом МОЗ України від 14.05. 2004 р., № 239).– Київ, 2001. – 16 с.

10.   Транспортування продовольчої продукції : Державні санітарні норми та правила (затв. наказом МОЗ України від 14.05. 2004 р., № 239). – Київ, 2004. – 24 с.

11.   Регламент 92/46 ЕЕС «Про встановлення медико-санітарних правил виробництва і розміщення на ринку сирого молока, молока, підданого тепловій обробці і продуктів на молочній основі» від 16.06 1992 р.

12.   Регламент Європейського Парламенту та Ради «Про встановлення загальних принципів і вимог законодавства щодо харчових продуктів» від 28.12. 2002 р. № 178/2002.

13.   Рішення Комісії «Про встановлення санітарних та гігієнічних вимог, а також вимог до ветеринарної сертифікації пастеризованого молока, молочних продуктів та сирого молока, що призначені для споживання людиною» від 29.04.2004 р. № 2004/436/ЄС

14.   Будинки і споруди. Будівлі і споруди для тваринництва: ДБН В.2.2.-1–95.

15.   Відомчі норми технологічного проектування скотарських підприємств, затверджені Мінсільгосппродом України : ВНТП-СГ і П-46-1.94 (протокол НТР від 28 червня 1994 р., № 4).

16.   Державні санітарні правила охорони атмосферного повітря населених місць (від забруднення хімічними і біологічними речовинами) : ДСП 201–97, затверд. МОЗ України від 09.07.1997 р., № 201.

17.   Ветеринарно-санітарні правила для молочних ферм, які реалізують молоко за прямими зв’язками або у вільний продаж, затверд. Головним державним інспектором ветеринарної медицини України від 21.06.1994 р.

18.   Наказ Міністерства аграрної політики України «Про запровадження ідентифікації і реєстрації великої рогатої худоби» від 17.09.2003 р. № 342, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09.10.2003 р., № 909/8230 (зі змінами).

19.   Наказ Державного комітету ветеринарної медицини України «Про затвердження форм журналів» від 27.08.2009 р. № 308.

20.   Наказ Міністерства аграрної політики України і Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики «Про затвердження єдиних тимчасових базисних норм масової частки жиру і масової частки білка у молоці коров’ячому незбираному» від 13.03.2006 р. № 113/76.

21.   Порядок і періодичність контролю продовольчої сировини і харчових продуктів за показниками безпеки : MB 05.08.07/1232.

22.   Рекомендації щодо санітарно-мікробіологічного дослідження змивів з поверхонь тест-об’єктів та об’єктів ветеринарного нагляду і контролю, затверджені 23.12.2004 р.

23.   Якісне визначення наявності антибіотиків і сульфамідних речовин у молоці та молочних продуктах за допомогою Дельвотесту : Інструкція з методів контролю І 10.10.1.7-067–2000, затверд. Постановою Головного державного санітарного лікаря України 20.12.2000 р., № 67.

24.   Санітарно-мікробіологічний контроль якості питної води : методичні вказівки, затв. наказом МОЗ України від 03.02.2005 № 60. – Київ, 2005.

25.   Положення про медичний огляд працівників певних категорій: НПАОП 0.03-4.02–94.

26.   Молоко коров’яче – сировина. Технічні умови : ДСТУ 3662:2015. – [Чинний від 08.10.2017 р.]. – Київ: мінекономрозвитку україни, 2017. – (Національний стандарт України).

27.   Молоко козине − сировина. Технічні умови : ДСТУ 7006:2009. – [Чинний від 14.04.2009]. – Київ: Держспоживстандарт України, 2010. – (Національний стандарт України).

28.   Молочна промисловість. Виробництво молока та кисло­молочних продуктів. Терміни та визначення понять : ДСТУ 2212–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

29.   Молоко коров’яче питне. Загальні технічні умови : ДСТУ 2661:2010. – Київ : Держспоживстандарт України, 2010. – (Національний стандарт України).

30.   Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль за кількісними ознаками (ISO 8197:1988, IDT): ДСТУ ISO 8197–2004. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України).

31.   Молоко та молочні продукти. Правила приймання, відбирання та готування проб до контролювання : ДСТУ 4834:2007. – [Чинний від 01.01.2008]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2007. – (Національний стандарт України).

32.   Молоко та молочні продукти. Відбирання проб. Контроль за якісними ознаками (ISO 5538:1987, IDT) : ДСТУ ISO 5538:2004. – [Чинний від 01.07.2004]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України).

33.   Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання та проб (ISO 707:1997, IDT): ДСТУ ISO 707:2002. – [Чинний від 01.09.2002]. –  Київ : Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України).

34.   Молоко та молочні продукти. Методики визначення температури і маси нетто : ДСТУ 6066:2008. – [Чинний від 31.12.2008]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – (Національний стандарт України).

35.   Молоко коров’яче сире. Визначення густини, масової частки жиру, білка, сухої речовини та лактози ультразвуковим методом : ДСТУ 7057:2009. – [Чинний від 07.09.2009]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – (Національний стандарт України).

36.   Молоко. Метод визначення чистоти : ДСТУ 6083:2009. – [Чинний від 01.09.2009]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – (Національний стандарт України).

37.   Молоко та молочні продукти. Метод визначення густини : ДСТУ 6082:2009. – [Чинний від 01.08.2009]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – (Національний стандарт України).

38.   Молоко та вершки. Метод визначення термостійкості за алкогольною пробою : ДСТУ 5073:2008. – [Чинний від 15.09.2008]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2009. – (Національний стандарт України).

39.   Молоко та молочні продукти. Підготовка проб і розведень для мікробіологічного досліджування : ДСТУ IDF 73A:2003. – [Чинний від 01.04.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

40.   Молоко та молочні продукти. Визначення Salmonella : ДСТУ IDF 122С:2003. – [Чинний від 01.01.2003]. –  Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

41.   Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення Salmonella : ДСТУ EN 12824:2004 (EN 12824:1997, IDT). – [Чинний від 07.01.2005]. –  Київ : Держспоживстандарт України, 2005. – (Національний стандарт України).

42.   Молоко та молочні продукти. Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 30 ºС : ДСТУ IDF 73A:2003. – [Чинний від 01.06.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

43.   Молоко і продукти на основі молока. Визначення кількості коагулазопозитивних стафілококів методом найімовірнішого числа: ДСТУ IDF 83:2003. – [Чинний від 01.06.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

44.   Молоко і молочні продукти. Підраховування кількості коліформ. Метод підраховування колоній і метод визнечення найімовірнішого числа (НІЧ) за температури 30 °С (IDF 73А:1985, IDT: ДСТУ IDF 73А–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

45.   Молоко і молочні продукти. Стандартний метод визначення термонуклеази, продукованої коагулазопозитивними стафілококами у молоці та молочних продуктах (IDF 83:1978, IDT): ДСТУ IDF 83–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

46.   Молоко і молочні продукти. Визначення Salmonella (IDF 93 А: 1985, IDT): ДСТУ IDF 93А–2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

47.   Молоко і молочні продукти. Визначення кількості мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 30 °С (IDF 100-В: 1991, IDT): ДСТУ IDF 100В–2003. – Вперше. – [Чинний від 01.07.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

48.   Молоко. Визначення кількості психротрофних мікроорганізмів. Метод підрахунку колоній за температури 6,5 град С (ЮР 101-А:1991, IDТ): ДСТУ IDF 101А:2003. – [Вперше. Чинний від 01.06.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

49.   Молоко і молочні продукти. Підготовка проб і розведень для мікробіологічного дослідження (1DF 122С:1996, IDТ) : ДСТУ 1DF 122С:2003. – Вперше. – [Чинний від 01.04.2003]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

50.   Молоко. Гравіметричний метод визначення масової частки жиру (Контрольний метод) (ISO 1211:1999, IDT) : ДСТУ ISO 1211–2002. – Київ : Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України).

51.   Молоко знежирене, сироватка та маслянка. Граві­метричний метод визначення масової частки жиру (контрольний метод) (ISO 7208:1999, IDT): ДСТУ ISO 7208–2002. – Київ : Держспоживстандарт України, 2002. – (Національний стандарт України).

52.   Молоко, метод визначення масової частки лактози методом рідинної хроматографії високороздільної здатності (ISO 11868:1997, IDT) : ДСТУ ISO 11868–2004. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України).

53.   Молоко. Визначення масової частки кальцію титрометричним методом (ISO 12081:1998, IDT) : ДСТУ ISO 12081–2004. – Київ : Держспоживстандарт України, 2004. – (Національний стандарт України).

54.   Молоко. Визначення точки замерзання. Термісторний кріоскопічний метод (ГОСТ 30562–97 (ISO 5764–87), IDT) : ДСТУ ГОСТ 30562–2003 (ISO 5764–87). – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

55.   Молоко і продукти на основі молока. Визначення кількості коагулазопозитивних стафілококів методом найімовірнішого числа (ISO 5944:2001, IDT; IDF 60:2001, IDT) : ДСТУ ISO 5944:2005 (IDF 60:2001). – [Вперше. Чинний від 26.12.2005]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2007. – (Національний стандарт України).

56.   Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод виявляння та підраховування Listeria monocytogenes. Частина 1. Метод виявляння : ДСТУ ISO 11290-1:2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

57.   Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод виявляння та підраховування Listeria monocytogenes. Частина 2. Метод підраховування : ДСТУ ISO 11290-2:2003. – Київ : Держспоживстандарт України, 2003. – (Національний стандарт України).

58.   Молоко і молочні продукти. Методика підраховування кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, дріжджів і плісеневих грибів за допомогою пластин : ДСТУ 7089:2009. – [Вперше. Чинний від 27.10.2009]. – Київ : Держспоживстандарт України, 2010. – (Національний стандарт України).

59.   Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання : ДСТУ 7357:2013. – [Вперше. Чинний від 27.08.2013]. – Київ : Мінекономрозвитку України, 2014. – (Національний стандарт України).

60.   Молоко коров’яче незбиране. Первинне оброблення, зберігання і транспортування. Основні вимоги: ГСТУ 46.069−2003. [Чинний від 08.01.2004 р.], затверд. наказом Мінгрополітики України від 08.01.2004 р. № 1.

61.   Молоко коров’яче для вигодовування сільськогосподарських тварин. Технічні умови : РСТ УССР 1914–81. – [Чинний від 01.01.1983]. – Київ : Вид-во стандартів, 1983.

62.   Молоко пастеризоване для дитячого харчування. Тех­нічні умови : РСТ УССР 2016–91. – [Чинний від 01.07.1992]. – Київ : Вид-во стандартів, 1984.

63.   Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва [підруч. для студ. вищ. навч. закл.] / [О.М. Якубчак, В.І. Хоменко, С.Д. Мельничук та ін.]: за ред. О.М. Якубчак, В.І. Хоменка. – [2-е вид.]. – Київ : ТОВ Біопром. – 2005. – 799 с.

64.   Козак М.В. Ветеринарно-санітарний та технологічний контроль молока та молочних продуктів / М.В. Козак, Ю.Р. Гачак, Ю.І. Остап’юк. – Львів, 2012. – 345 с.

65.   Ветеринарно-санітарна експертиза молока і молочних продуктів в Україні : навч.-метод. посібник / [І.В.Яценко, М.М. Бондаревський, В.В. Кам’янський, Н.О. Югай, М.О. Дегтярьов]; за ред. професора І.В. Яценка. – Харків : Еспада, 2013. – 384 с.

66.   Експрес-довідник з ветеринарно-санітарної експертизи у запитаннях та відповідях : навчальний посібник / [А.М. Труш, І.В. Яценко, М.О. Дегтярьов, Н.О. Югай,  І.Л. Цивірко,  В.М. Жиліна, М.М. Бондаревський, Л.В. Бусел]. – Харків : СПД Бровін О.В., 2009. – 248 с.

67.   Мікробіологія молока і молочних продуктів з основами ветеринарно-санітарної експертизи: навч. посіб. / [О.М. Бергілевич, В.В. Касянчук, В.З. Салата та ін.]; за ред. проф. В.В. Касянчук. – Суми : Університетська книга, 2010. – 320 с.

68.   Мікробіологія молока і молочних продуктів : практикум / [О.М. Бергілевич, В.В. Касянчук, І.Г. Власенко та ін.]; за ред. В.В. Касянчук. – Суми : Університетська книга, 2010. – 205 с.

69.   Кравців Р.Й. Довідник лабораторних досліджень молока і молочних продуктів / Р.Й. Кравців, Ю.Р. Гачак. – Львів, 2003. – 306 с.

70.   Хоменко В.І. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва / В.І. Хоменко, В.Н. Ковбасенко; За ред. В.І. Хоменка. – Київ :  Сільгоспосвіта, 1995. – 716 с.

71.   Хоменко В.І. Практикум з ветеринарно-санітарної експертизи з основами технології та стандартизації продуктів тваринництва і рослинництва / [В.І. Хоменко та ін.].– Київ : Ветінформ, 1998. – 240 с.

72.   Довідник основних термінів та визначень щодо виробництва продукції тваринного походження, переробки та комплексу заходів із забезпечення її якості / [Н.В. Букалова, П.В. Микитюк, О.А. Хіцька та ін.]. – Біла Церква, 2005. – 152 с.

73.   Яценко І.В. Тлумачний словник термінів ветеринарно-санітарної експертизи та судової ветеринарної медицини : навчальний посібник / І.В. Яценко, А.М. Труш. – Харків: Еспада, 2010. – 350 с.

74.   Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва / [В.І. Хоменко, В.М. Ковбасенко, М.К. Оксамитний та ін.]; За ред. В.І. Хоменка. – Київ : Сільгоспосвіта, 1995. – 716 с.

75.   Машкін М.Л. Молоко і молочні продукти / М.Л. Машкін. – Київ : Урожай, 1996. – 336 с.

76.   Кількісне визначення нітратів і нітритів у біологічному матеріалі / [З.П. Скородинськин, З.Г. Олійник, Д.Ф. Гуфрій, П.П. Коваленко та ін.]  // Вісник с.-г. науки, 1987. – № 7. – С. 35–36.

77.   Справочник по ветеринарно-санитарной экспертизе пище­вых продуктов животноводства / [В.И. Хоменко, В.Я. Шаблий, Н.К. Оксамитный и др.]; Под ред. В.И. Хоменко. – Київ : Урожай, 1989. – 352 с.

78.   Машкін М.І. Технологія виробництва молока і молочних продуктів : навчальне видання / М.І. Машкін, Н.М.Париш. – Київ : Вища освіта, 2006. – 351 с.

79.   Головко А.М. Ветеринарна санітарна мікробіологія : навч. посіб. / А.М. Головко, І.О. Рубленко. – Київ : Аграрна освіта, 2010. – 284 с.

80.   Молоко та молочні продукти (GHP, НАССР) / за ред. О.М. Якубчак. – Київ : Компанія Біоком, 2010. – 168 с.

81.   Європейські вимоги до виробників молока та молочних продуктів : довідник / В.С. Тимошенко, А.В. Абрамова, В.Л. Іванова, Б.М. Куртяка, Р.П. Сімонова, І.В. Ємченко. – Львів : ПП НТЦ Леонорм-СТАНДАРТ, 2007. – 220 с. – (Європейський вибір України).

82.   НАССР. Аналіз небезпечних чинників та критичні точки контролю : підручник. – Київ : Всесвітня лабораторія, 2002. – 275 с.

83.   Система НАССР. Довідник / Упорядники : B.C. Тимошенко; за заг. ред. В.Л. Іванова. – Львів : Леонорм-СТАНДАРТ, 2003. – 218 с.

84.   Recomended International Code of Practice General Principles of Food Hygiene, CAC / RCP 1-1969, Rev.3(1997), Amd. (1999). Рекомендований міжнародний кодекс загальних принципів гігієни харчових продуктів (CAC/RCP).

85.   Довідник мікробіологічних методів дослідження харчових продуктів і кормів для тварин згідно з міжнародними стандартами / [В.М. Івченко, В.В. Шарандак, О.І. Горбатюк та ін.]. – Біла Церква, 2006.

86.   Головко А.М. Ветеринарна санітарна мікробіологія: навч. посіб. / А.М. Головко, І.О. Рубленко. – Київ : Аграрна освіта, 2010. – 284 с.

87.   Білик Р.І. Сучасні тенденції розвитку органічного молочного скотарства в світі та Україні / Р.І. Білик // Економіка і менеджмент. – 2015. – № 5. – С. 2–8.

88.   Білик Р.І. Вимоги до ветеринарного обслуговування органічних молочних господарств / Р.І. Білик, С.А. Ткачук // Ветеринарна медицина України. – 2015. – № 3 (229). – С. 29–33.

89.   Касянчук В.В. Відмінність між маркуванням органічної та екологічної продукції / В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, А.М. Марченко // Матеріали доповідей учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека» (18–20 квітня 2013 р). – Житомир : «Полісся», Житомирський національний агроекологічний університет, 2013. – С. 255–259.

90.   Бергілевич О.М. Особливості органічного виробництва молока на молочних фермах / О.М. Бергілевич, А.М. Марченко, В.В. Касянчук // Матеріали доповідей учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека» (18–20 квітня 2013 р). – Житомир : «Полісся», Житомирський національний агроекологічний університет, 2013. – С. 434–236.

91.   Бергілевич О.М. Органічне виробництво молока та добробут корів // Матеріали доповідей учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека» (18–20 квітня 2013р). – Житомир : «Полісся», Житомирський національний агроекологічний університет, 2013. – С.437–439.

92.   Бергилевич А.Н. Взаимосвязь стабильности аграрного сектора и производства экологической молокопродукции / А.Н. Бергилевич, Г.А. Скрипка, В.В. Касянчук // Материалы Международной научно-практической конференции молодых ученых (г. Горки, 29–31 мая 2013 г.) «Молодежь и инновации. – 2013». – Часть 2. Раздел 2 «Экология сельского хозяйства». – Горки, Беларусь, 2013. – C. 215–219.

93.   Оцінка життєвого циклу та визначення екологічних критеріїв виробництва молока на фермах / В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, А.І. Остапенко, А.А. Гетя, В.С. Пахолюк // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Серія «Харчові технології». «Ветеринарні науки». – 2012. – № 2 (52), т. 14, ч. 3. – С. 66–71.

94.   Вивчення санітарно-гігієнічних умов виробництва молока на молочних фермах для забезпечення умов належної гігієнічної практики / М.П. Остапюк, В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, О.О. Бергілевич // Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. – Технічні науки, Серія «Харчові технології». – Львів, 2010. – Том 12, № 3 (45), ч. 4. – С. 243–248.

95.   Бергілевич О.М. Управління мікробіологічними ризиками у харчовому ланцюгу виробництва сирого молока ґатунку екстра / Бергілевич О.М. // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія «Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва». – Київ, 2011. – Ч. 1.  – Вип. 167. – С. 12–18.

96.   Роль ветеринарно-санітарного контролю мікробіологічнх ризиків при виробництві молока на фермі / В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, М.Д. Кухтін, М.П. Остапюк, О.О. Бергілевич, А.М. Марченко // Аграрний вісник Причорномор’я. Збірник наукових праць Одеського державного аграрного ун-ту. Серія «Ветеринарні науки». – Одеса, 2011. – Вип. 59. – С. 55–60.

97.   Бергілевич О.М. Теоретичне обгрунтування та розроблення виробничих мікробіологічних критеріїв при виробництві сирого збірного молока корів / О.М. Бергілевич, В.В. Касянчук // Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини : зб. наук. праць. Харківської державної зооветеринарної академії. – 2012. – Серія «Ветеринарні науки». – Вип. 24, ч. 2.– С. 364–367.

98.   Касянчук В.В. Показник кількості соматичних клітин у збірному сирому молоці – важливе джерело інформації про його якість та умови отримання. /В.В.Касянчук, О.І. Скляр, О.М. Бергілевич // Науково-виробничий щомісячник «Ветеринарна медицина України». – 2013. – № 2. – С. 24–28.

99.   Аналіз невідповідностей у молочних продуктах, призначених для експорту за показниками безпечності / О.М. Єфімова, О.М. Бергілевич, А.М. Марченко, В.В. Касянчук // Молочна індустрія. – 2014. – № 1. – С. 20–24. 

100. Основні мікробіологічні ризики при оцінці санітарно-гігієнічного стану виробництва молока на фермах / О.М. Бергілевич, В.В. Касянчук, Є.А. Гришина, О.В. Терьохіна // Вісник Сумського НАУ. – Серія «Ветеринарна медицина». Суми. – 2014. – Вип. 6 (35). – С. 94–98.

101. Особливості впровадження системи НАССР на молочних фермах / В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, М.П.Остапюк, О.О. Бергілевич // Наукові здобутки молоді у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства : зб. праць за підсумками міжнар. наук-практ. конференції молодих вчених, аспірантів і студентів НУБіП України. – Київ, 2011. – С. 259.

102. Богатко Н.М. Ветеринарно-санітарний контроль молока за показниками якості та безпечності / Н.М. Богатко, О.Ю.Голуб // Зб. наук. праць Луганського НАУ. Серія «Ветеринарні науки». Вип. 92. – Луганськ : «Елтон-2», 2008. – С. 32–34.

103. Букалова Н.В. Аналіз якісних та ветеринарно-санітарних показників питного пастеризованого коров’ячого молока 2,5 % жирності / Н.В. Букалова, Н.М. Богатко // Вісник Білоцерків. нац. аграр. ун-ту: зб. наук. праць. – Вип. 68, Ч. 2. – Біла Церква, 2009– С. 14–17.

104. Богатко Н.М. Особливості впровадження системи НАССР на молокопереробних підприємствах України / Н.М. Богатко, В.В. Власенко, Л.М. Богатко, В.З. Салата, В.І. Семанюк// Наук. вісник Львівського нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Серія «Харчові технології». Серія «Ветеринарні науки». – Львів, 2011. – Т. 13, № 4 (50),  Ч. 4. – С. 171–176.

105. Ветеринарно-санітарні вимоги до якості та безпеки молока коров’ячого відповідно до міжнародних вимог / [Н.М. Богатко, О.Ю. Голуб, Н.В. Букалова, О.М. Джміль] // Науковий вісник Луганського національного аграрного університету : Ветеринарні науки. – Луганськ, 2011. – Випуск 24. – С. 9–13.

106. Виробництво молока та молокопродуктів – державна політика молочної галузі України / [Н.М. Богатко, В.З. Салата, В.І. Семенюк, Н.В. Букалова, Т.Г. Мазур, Л.М. Богатко, Г.П. Щуревич, І.О. Журбенко] // Наук. вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Гжицького. Серія «Харчові технології». – Т. 14. – № 3 (53). – Ч. 3. – Львів, 2012. – С. 240–246.

107. Букалова Н.В. Підвищення якості молока та продуктивності лактуючих корів на основі етологічних принципів / Н.В. Букалова, Т.М.  Приліпко // Тваринництво України, 2013. – № 3. – С. 15–18.

108. Букалова Н.В. Санітарно-гігієнічний та бактеріологічний контроль виробництва незбираного коров’ячого молока на фермі / Н.В. Букалова // Науковий вісник ветеринарної медицини : Зб. наук. праць. – Біла Церква, 2013. – Випуск 11 (101). – С.25 –28.

109. Вимоги до маркування харчових продуктів – забезпечення їх безпечності та якості / [Н.М. Богатко, Н.В.Букалова, В.З. Салата, М.В. Каблучко] // Наук. Вісник Львівського нац. ун-ту вет. медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Серія «Харчові технології». Серія «Ветеринарні науки». – Львів, 2013. – Т. 15, № 3 (57), Ч. 3. – С. 258–264.

110. Дегтерев Г.П. Качество молока в зависимости от санитарного состояния доильного оборудования / Г.П. Дегтерев // Молочная промышленность, 2000. − № 5. − С. 23 − 26.

111. Кухтин М.Д. Критерії ефективності одержання якісного та безпечного молока / М.Д. Кухтин // Тваринництво України. – 2007. – №7. – С. 7 − 8.

112. Крижанівський Я. Й. Методичні підходи до визначення бактеріологічних нормативів ефективності технологій одержання молока / Я.Й. Крижанівський // Ветеринарна біотехнологія. – Київ − 2004, № 4. – С. 115 – 119.

113. Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі : ДСТУ 3662−1997. – Зміна № 1 [Чинний від 2007–28–04]. – К.: Держспоживстандарт України, 2007. – 9 с. 

114. Постанова Європейського парламенту та Ради № 852/2004 та № 853/2004 від 29.04.2004.

115. Кривохижа Є.М. Корозійні властивості засобів для санітарної обробки молочного обладнання / Є.М. Кривохижа // Вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. – 2008. – Т. 10, № 2. – Ч. 4. – С. 84 – 87.

116. Ветеринарні санітарно-гігієнічні правила для господарств з виробництва молока коров’ячого сирого // Я.Й. Крижанівський, І.П. Даниленко, Н.Ф. Моткалюк, В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, затв. науково-методичною радою Державного комітету ветеринарної медицини України, протокол № 1 від 23 грудня 2010 р. – 2010 – 35с.

117. Санітарні правила щодо догляду за доїльним устаткуванням та молочним інвентарем і контрою їх санітарного стану // Я.Й. Крижанівський, І.П. Даниленко, Н.Ф. Моткалюк, В.В. Касянчук, О.М.Бергілевич, затв. науково-методичною радою Державного комітету ветеринарної медицини України, протокол № 1 від 23 грудня 2010 р. – 2010. – 25 с.

118. Методичні рекомендації щодо встановлення відповідності мікробіологічним критеріям харчових продуктів та санітарно-гігієнічних умов виробничого процесу // В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, Д.А. Засєкін, М.Д. Кухтін, Т.О. Гаркавенко, О.О. Бергілевич, О.О. Каганець, А.М. Марченко, затв. Науково-методичною радою Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України, від 21 грудня 2011 р. протокол № 4– 28 с.

119. Методичні рекомендації щодо застосування простежуваності для контролю безпечності харчових продуктів в харчовому ланцюгу / В.В. Касянчук, О.М. Бергілевич, Ю.М. Новожицька, А.М. Марченко О.М. Єфімова, затв. і прийнято до впровадження Вченою радою Державний НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, від 30 жовтня 2014 р. протокол № 5.

На початок