Лого на Електронний підручник

ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН З ОСНОВАМИ МІКРОБІОЛОГІЇ

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Лабораторні заняття

Глосарій

Список використаних джерел

Укладачі

ЗМІСТ

 

ВСТУП

1. Фізіологія рослинної клітини

1.1.Клітина як структурно-функціональна одиниця рослинного організму

1.2.Загальна морфологія рослинної клітини

1.3.Будова і фізіологічні функції компонентів клітини

1.4.Клітинні мембрани, їх будова, хімічний склад та функції

1.5.Амінокислоти, пептиди, білки, ферменти, нуклеїнові кислоти

1.6.Вітаміни, ліпіди, вуглеводи

1.7.Макроергічні сполуки

 

2. Фотосинтез

2.1. Фізико-хімічна суть фотосинтезу

2.2. Листок як орган фотосинтезу

2.3. Первинні процеси фотосинтезу. Світлова стадія

2.4. Темнова стадія. Метаболізм вуглецю під час фотосинтезу

2.5. Залежність інтенсивності фотосинтезу від зовнішніх умов

2.6. Шляхи підвищення інтенсивності й продуктивності фотосинтезу у посівах

 

3. Дихання рослин

3.1. Загальна характеристика дихання як фізіологічного процесу і його значення в житті рослин

3.2. Анаеробна фаза дихання (гліколіз)

3.3. Аеробна фаза дихання

3.4. Інші шляхи дихання

3.5. Біологія бродіння

3.6. Коефіцієнт дихання за різних субстратів дихання та різного ступеня забезпечення тканин киснем

3.7. Залежність дихання від зовнішніх і внутрішніх факторів

3.8. Способи керування диханням рослин

 

4. Водний обмін рослин

4.1. Значення води у житті рослин

4.2. Клітина як осмотична система

4.3. Залежність між осмотичним і тургорним тиском та водним потенціалом

4.4. Коренева система як орган поглинання води, кореневий тиск

4.5. Транспірація та її біологічне значення

4.6. Шляхи висхідної і нисхідної течій води. Водний баланс рослин

4.7. Фізіологічні основи зрошення

 

5. Фізіологічні основи кореневого живлення

5.1. Корінь як орган грунтового живлення рослин

5.2. Необхідні рослині макро- і мікроелементи, їх фізіологічна роль та порушення занестачі

5.3. Надходження речовин у рослину. Іонофори

5.4. Синтезуюча діяльність кореня

5.5. Ризосфера, мікориза, алелопатія

5.6. Фізіологічні основи застосування добрив

 

6. Ріст і розвиток рослин

6.1. Поняття про ріст і розвиток рослин

6.2. Принципи регуляції росту і розвитку

6.3. Культура ізольованих протопластів, клітин і тканин

6.4. Локалізація росту у вищих рослин, ріст органів

6.5. Фізіологія проростання насіння

6.6. Фактори регулювання росту і розвитку

6.7. Ритміка фізіологічних процесів

6.8. Кореляція. Полярність. Рух рослин

6.9. Морфологічні і біохімічні ознаки загальних вікових змін у рослин

6.10. Фізіологія цвітіння, формування насіння і плодів

6.11. Перетворення речовин під час дозріванні плодів

 

7. Пристосування і стійкість рослин

7.1. Холодостійкість рослин. Способи підвищення холодостійкості

7.2. Морозостійкість рослин. Процеси, що відбуваються у клітинах під час їх замерзання

7.3. Зимостійкість рослин. Причини зимової загибелі сільськогосподарських рослин

7.4. Вилягання рослин і його причини

7.5. Жаростійкість рослин

7.6. Посухостійкість рослин

7.7. Солестійкість рослин

7.8. Стійкість до шкідливих газоподібних виділень промисловості і транспорту

 

8. Морфологія і систематика мікроорганізмів

8.1. Загальні відомості із систематики мікроорганізмів. Прокаріоти і еукаріоти

8.2. Бактерії, їх коротка характеристика

8.3. Рух, розмноження і живлення мікроорганізмів

8.4. Актиноміцети, мікроскопічні гриби, віруси, фаги

 

9. Фізіологія і біохімія мікроорганізмів

9.1. Хімічний склад та дихання мікроорганізмів

9.2. Ферменти, пігменти, токсини та ароматичні речовини мікробів

9.3. Основні поняття метаболізму мікроорганізмів. Фотосинтез

9.4. Вплив різних факторів зовнішнього середовища на мікроорганізми

 

10. Перетворення мікроорганізмами сполук вуглецю

10.1. Спиртове бродіння

10.2. Молочнокисле бродіння

10.3. Пропіоновокисле, маслянокисле, оцтове і ацетонобутилове бродіння

10.4. Окислення окремих органічних речовин

10.5. Мікробіологічний розклад клітковини

 

11. Перетворення мікроорганізмами сполук азоту

11.1. Кругообіг азоту в грунті

11.2. Амоніфікація азотовмісних органічних сполук

11.3. Іммобілізація азоту в грунті

11.4. Нітрифікація, денітрифікація

11.5. Фіксація атмосферного азоту мікроорганізмами

 

12. Трансформація сполук сірки, фосфору і заліза в грунті

12.1. Біологічний цикл сполук сірки

12.2. Перетворення сполук фосфору

12.3. Перетворення сполук заліза

 

13. Взаємовідношення мікроорганізмів і рослин

13.1. Мікроорганізми зони кореня і їх вплив на рослину

13.2. Симбіоз мікроорганізмів з рослинами

13.3. Епіфітні мікроорганізми і зберігання врожаю

13.4. Розвиток на рослинах токсичних грибів

 

14. Мікробні біопрепарати і їх використання в сільському господарстві

14.1. Біопрепарат ризоторфін на основі бульбочкових бактерій

14.2. Біопрепарат азотобактерин на основі Azotobacter chroococcum

14.3. Біопрепарати на основі асоціативних азотфіксуючих бактерій

14.4. Інші мікробні грунтоудобрювальні біопрепарати

14.5. Мікоризація рослин

 

15. Використання мікроорганізмів і мікробних біопрепаратів для боротьби з хворобами і шкідниками сільськогосподарських рослин

15.1. Мікроби-антагоністи і їх використання для захисту рослин

15.2. Використання антибіотиків для захисту рослин

15.3. Використання мікробних біопрепаратів для боротьби з шкідниками сільськогосподарських культур

15.4. Стимуляція росту рослин біологічно активними речовинами

На початок