|
ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН З ОСНОВАМИ МІКРОБІОЛОГІЇ Електронний посібник |
||
|
|||
13.1.
Мікроорганізми зони кореня і їх вплив на рослину 13.2. Симбіоз
мікроорганізмів з рослинами 13.3. Епіфітні мікроорганізми
і зберігання врожаю 13.4. Розвиток на рослинах токсичних грибів 13.1. Мікроорганізми
зони кореня і їх вплив на рослину На поверхні коренів і надземних частин рослин
виділяються органічні речовини, які синтезуються організмом
рослини. Це явище
називають екзоосмосом. Кількість сполук,
які виділяє рослина у продовж життя, може становити до 10 % маси
рослини і більше. Розглянемо склад мікрофлори зони кореня. Зазвичай виділяють “кореневі” мікроорганізми, які оселяються на самій
поверхні кореня – мікроорганізми
ризоплани і мікроорганізми, які оселяються в прилягаючих до
коренів рослин шарах ґрунту – мікроорганізми ризосфери. Здатність специфічних груп мікроорганізмів
розвиватися в ризосфері певних видів рослин і позитивно або негативно на них впливати
визначила необхідність чергування культур, тобто сівозміни. Рис. 1. Зони кореня 13.2. Симбіоз мікроорганізмів з рослинами Деякі рослини вступають в тісні симбіотичні взаємозв’язки з мікроорганізмами ґрунту. Складний комплекс, який утворюється коренями
рослин і грибом називають мікоризою “грибний корінь”. Ектотрофна мікориза – це мікориза, за якії гіфи гриба переплітаються і
утворюють навколо кореня свого роду чохол або муфту. При ендотрофній мікоризі гіфи гриба поширюються не тільки між клітинами екзодерми,
але і проникають в клітини кори кореня рослини. При ектоендотрофній мікоризі гіфи гриба утворюють зовнішній
чохол із міцелію, а також проникають всередину кореня, в клітини корової
паренхіми. Мікориза https://www.youtube.com/watch?v=rpu0B4KsP0U Рис. 2. Мікориза 13.3. Епіфітні мікроорганізми і зберігання
врожаю Частина мікроорганізмів, які розвиваються в зоні коренів рослин під час їх вегетації, переходить на
надземні органи і продовжує там розвиватися. Деяка кількість мікроорганізмів
потрапляє на поверхню рослин з пилом і комахами. Мікроорганізми, які
розвиваються на поверхні рослин, отримали назву епіфітів, або мікробів філосфери. Ці мікроорганізми не паразитують на
рослинах, а ростуть за рахунок нормальних виділень їх тканин і незначних
кількостей забруднень органічного походження, які потрапляють на поверхню
рослин. Важливу роль епіфітні мікроорганізми відіграють під час зберігання насіння. Псування насіння під дією мікроорганізмів залежить насамперед
від вологості і температури довкілля. Рис. 3. Епіфітна рослина 13.4. Розвиток на рослинах токсичних грибів До біологічно активних речовин, які виробляються
деякими групами мікроорганізмів, слід віднести токсини – речовини, які викликають захворювання
вищих організмів. Під час розвитку на злаках або кормах деяких грибів накопичуються отруйні речовини, які інколи викликають тяжкі отруєння – мікотоксикози. Рис. 4. Токсичні гриби Питання для самоконтролю 1. Від чого залежить утворення епіфітної мікрофлори? 2. Які види
мікроорганізмів можуть розвиватися на поверхні рослин? |
|||