Лого на Електронний підручник

ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН З ОСНОВАМИ МІКРОБІОЛОГІЇ

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Лабораторні заняття

Глосарій

Список використаних джерел

Укладачі

11. ПЕРЕТВОРЕННЯ МІКРООРГАНІЗМАМИ СПОЛУК АЗОТУ

 

11.1. Кругообіг азоту в грунті

11.2. Амоніфікація азотовмісних органічних сполук

11.3. Іммобілізація азоту в грунті

11.4. Нітрифікація, денітрифікація

11.5. Фіксація атмосферного азоту мікроорганізмами

 

 

11.1. Кругообіг азоту в грунті

Від азотного живлення в більшості залежить величина врожаю сільськогосподарських культур.

Перетворення азоту і сполук, до яких він входить, досить складні, але в них можна виділити основні напрями, які визначають кругообіг азоту в природі:

 

Рис. 1

Рис. 1

 

 

11.2. Амоніфікація азотовмісних органічних сполук

Амоніфікація – це мінералізація азотистих органічних речовин з утворенням аміаку:

 

 

Рис. 2

Рис. 2

 

 

Амоніфікації зазнають білки, сечовина, хітин тощо.

Амоніфікація білкових речовин

До факультативно-анаеробних мікроорганізмів відносяться Escherichia coli, Proteus vulgaris: та ін., до анаеробів – Clostridium putrificus, Cl. sporogenes тощо  (рис. 3).

 

 

Рис. 3

Рис. 3(1)

Рис. 3. Амоніфікатори білків

 

 

Амоніфікація нуклеїнових кислот

Амоніфікація сечовини

Уробактерії

Під дією мікроорганізмів, які містять фермент уреазу, сечовина в декілька етапів перетворюється в аміак і диоксид вуглецю:

 

 

Рис. 4

Рис. 4

 

 

Утворена на першому етапі вуглеаміачна сіль нестійка і швидко розкладається:

 

 

Рис. 5

Рис. 5

 

 

Амоніфікація хітину

Амоніфікація ціанаміду кальцію

Далі гідроліз сечовини проходить під впливом уробактерій:

 

 

 

014

Рис. 6

 

 

 

11.3. Іммобілізація азоту в грунті

За певних умов наявні в грунті мінеральні форми азоту переходять в недоступні для рослин сполуки. Один із таких процесів виникає в результаті інтенсивного розвитку мікроорганізмів, які споживають азот і перетворюють його в білок цитоплазми. Подібний процес називають іммобілізацією азоту.

 

 

Рис. 6(а)

Рис. 6 а

Рис. 6(б)

Рис. 6 б Внесення соломи у ґрунт

 

 

Іммобілізація – процес протилежний мінералізації.


 

 

11.4. Нітрифікація, денітрифікація

Аміак, який утворився в ґрунті, гної і воді під час розкладання органічних речовин, досить швидко окисляється до азотистої, а потім до азотної кислоти. Такий процес називають нітрифікацією.

Під час першої фази аміак під впливом нітрифікаторів (Nitrosomonas, Nitrosocystis, Nitrosospira) окис­люється до азотистої кислоти:

 

 

Рис. 7

Рис. 7(1) 

Рис. 7

 

Під час другої фази азо­тиста кислота окислюється нітрифікаторами (Nitrobacter) до азотної кислоти:

 

 

Рис. 8

Рис. 8(1) 

Рис. 8

 

 

Денітрифікація

Азот ґрунту може втрачатися і внаслідок різних хімічних реакцій (непряма денітрифікація). Так, в кислих ґрунтах під час реакції середовища нижче рН 5,5 не виключається наступна хімічна реакція з втратою NO:

 

 

Рис. 9

Рис. 9

 

 

Молекулярний азот утворюється хімічним шляхом під час реакції між азотистою кислотою і амінокислотами або солями амонію, яка проходить за такої ж кислотності:

 

Рис. 10

Рис. 10

 


 

 

11.5. Фіксація атмосферного азоту мікроорганізмами

Азотфіксація – біологічний процес, і єдиними організмами, здатними його здійснити, є прокаріоти (еубактерії та архебактерії).

Симбіотична фіксація азоту

Бульбочкові бактерії – грамнегативні, безспорові, рухо­мі, аеробні палички. Під час старіння культури утворюють клі­тини з розгалуженням грушоподібної або кулястої фор­ми – бактероїди. Бульбочкові бактерії можуть асимілювати різноманітні форми азоту – солі амонію, азотної кислоти, амінокислоти. Молекулярний азот вони фіксують у симбіозі з бобовими рослинами (рис. 11).

 

 

Рис. 11

Рис. 11. Бульбочки на коренях бобових рослин

 

 

Фіксація атмосферного азоту вільноживучими мікроорганіз­мами

Азобактерин

 

 

Питання для самоконтролю

 

1. Що таке амоніфікація білкових речовин?

2. Найбільш поширені збудники амоніфікації.

3. Умови і збудники розкладу сечовини.

4. Суть процесів нітрифікації і денітрифікації і збудники цих процесів.

5. Хімізм і умови, які сприяють нітрифікації, денітрифікації і азотфіксації.

6. Вільноживучі азотфіксуючі бактерії.

7. Симбіотичні бактерії, які здатні фіксувати атмосферний азот.

8. Характерні особливості бульбочкових бактерій.

9. Вплив бульбочкових бактерій на збагачення ґрунту азотом.

Попередня тема

На початок

Наступна тема