Лого на Електронний підручник

ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН З ОСНОВАМИ МІКРОБІОЛОГІЇ

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Лабораторні заняття

Глосарій

Список використаних джерел

Укладачі

1. ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИННОЇ КЛІТИНИ

 

1.1. Клітина як структурно-функціональна одиниця рослинного організму

1.2. Загальна морфологія рослинної клітини

1.3. Будова і фізіологічні функції компонентів клітини

1.4. Клітинні мембрани, їх будова, хімічний склад та функції

1.5. Амінокислоти, пептиди, білки, ферменти, нуклеїнові кислоти

1.6. Вітаміни, ліпіди, вуглеводи

1.7. Макроергічні сполуки

 

 

1.1. Клітина як структурно-функціональна одиниця рослинного організму

Клітинаце елементарна біологічна відкрита система, яка здатна до самовідтворення, саморегуляції та саморозвитку. Для проходження цих процесів у клітині повинен постійно відбуватися обмін речовин і вироблятися енергія. Клітина

 

Описание: Описание: Описание: Описание: D:\Валя\Фізіологія\Фізіологія\Фізіологія\1_1\1_1.files\клітина укр.jpg

Рис.1. Рослинна клітина

 

 

Анаболізм – це сукупність біохімічних процесів, які сприяють засвоєнню поживних речовин і енергії, утворенню тіла клітини (наприклад, фотосинтез). Анаболізм

Катаболізм це розпад органічних сполук, синтезованих під час анаболізму, на більш прості, необхідні для побудови нових органічних сполук і вивільнення певної кількості енергії. До катаболізму належить дихання. Катаболізм

Єдність цих двох типів обміну і складає основу життя.

 

 

1.2. Загальна морфологія рослинної клітини

Згідно із сучасними уявленнями, рослинна клітина складається з трьох основних частин оболонки, протопласта (протоплазма) і вакуолі (рис. 1). Клітинна оболонка відносно жорстка, складна у хімічному відношенні і є продуктом діяльності протопласта. Протопласт, тобто жива частина клітини, є колоїдним розчином із розміщеними у ньому структурними компонентами (ядро, пластиди, мітохондрії, ендоплазматична сітка, комплекс Ґольджі, рибосоми).

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Рис.1

Рис. 2. Структурні компоненти рослинної клітини

 

 

1.3. Будова і фізіологічні функції компонентів клітини

Клітинна оболонка та її функції

Оболонка клітини утворюється з продуктів секреторної діяльності протопласта, які послідовно нашаровуються у процесі розвитку клітини.

Завдяки проміжкам між фібрилами клітинна стінка має достатню гнучкість (рис. 3).

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Рис.2

Рис. 3. Структура мікрофібрили

 

Як правило, у вторинній оболонці виділяється три шаризовнішній, середній і внутрішній. У цих шарах кут розташування целюлозних мікрофібрил різний, що забезпечує твердість, незначну розтяжність оболонки і високу міцність усієї структури (рис. 4, 5).

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Рис.3

Рис. 4. Целюлозні волокна в окремих шарах клітинної стінки

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Рис.4

Рис. 5. Структура клітинної оболонки

 

 

Протопласт – це колоїдна система. Протопласт

Центральною і найважливішою органелою клітини є ядро (рис. 6).

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Рис.5

Рис. 6. Будова типового клітинного ядра

 

 

Клітина луски цибулі під час розгляду під світловим мікроскопом

https://www.youtube.com/watch?v=ATHfvjMxP5E.

 

 

Пластидице продукти життєдіяльності рослинної клітини. Вони утворюються з пропластид – маленьких амебоподібних тілець (d 0,05 – 0,5 мкм), які беруть початок від ініціальних часток, що відокремлюються від ядра і містять нуклеоплазму. У рослинних клітинах містяться три типи пластид: лейкопласти (безбарвні) (рис. 7), хлоропласти (зелені) (рис. 8) і хромопласти (оранжеві) (рис. 9). Сукупність пластид прийнято позначати поняттям пластидом.

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Рис. 6

Рис. 7. Лейкопласти в клітинах бульби картоплі

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Рис. 7

Рис. 8. Хлоропласти рослинної клітини

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Рис. 8

Рис. 9. Хромопласти рослинної клітини

 

 

Мітохондрії містяться у цитоплазмі всіх клітин еукаріотів. До складу мітохондрій входять білки, ліпіди, вітаміни, рибосоми, РНК, ДНК, ферментативний комплекс. Мітохондрії (рис. 10).

 

 

 

 

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: D:\Валя\Фізіологія\Фізіологія\Фізіологія\1_1\1_1.files\Мітохондрія.jpg

Рис. 10. Будова мітохондрії

 

 

 

Рибосомице ультрамікроскопічні утворення діаметром близько 0,2 мкм. (рис. 11).

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.11.jpg

Рис. 11. Рибосома (синтез білка)

 

Апарат Ґольджі це комплекс великих і малих порожнинбезладно­го” типу, оточених мембраною. Найбільш великим і типовим компонен­том апарату Гольджі є диктіосоми – кілька великих ущільнених цистерн (мембранних дисків).

Від країв цистерн відшнуровуються пухирці і зливаються з плазматичними мембранами, а синтезовані сполуки відкладаються поза протопластом (рис. 12, 13).

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.12.jpg

Рис. 12. Схематичне зображення частини диктіосом рослинної клітини

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.13.jpg

Рис. 13. Схема роботи апарату Ґольджі

 

 

Апарат Гольджі

https://www.youtube.com/watch?v=yKW4F0Nu-UY

 

 

Ендоплазматичний ретикул (ендоплазматична сітка) – це система мембран (каналів), що пронизують цитоплазму. (рис. 14).

 

Описание: Описание: Описание: Описание: D:\Валя\Фізіологія\Фізіологія\Фізіологія\1_1\1_1.files\ендопларет.jpg

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.14(1).jpg

Рис. 14. Ендоплазматичний ретикулум

 

 

Вакуоляце поширений відділ клітини, оточений біологічною мембраною – тонопластом. Вона заповнена водним розчином солей, органічних речовин, а також продуктами метаболізму клітини. (рис. 15).

 

Описание: D:\Валя\Фізіологія\Фізіологія\Фізіологія\1_1\1_1.files\вак.jpg

Рис. 15. Вакуоля рослинної клітини

 

 

Лізосомице малі сферичні, оточені мембраною тільця, у яких розміщені окремі ферменти або їх групи. (рис. 16, 17).

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.16.jpg

Рис. 16. Структура лізосоми

 

 

 

 

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.17.jpg

Рис. 17. Біологічна функція лізосом

 

 

Мікротрубочкице порожнисті, видовжені протоплазматичні частки діаметром 18 – 30 нм і довжиною кілька мікронів, складені з фібрилярних тяжів, основою яких є білок тубулін (рис. 18).

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.18.jpg

Рис. 18. Розміщення і структура мікротрубочки

 

 

1.4. Клітинні мембрани, їх будова, хімічний склад та функції

Цитоплазматична мембрана це ультратонкі структури товщиною 5 – 10 нм, утворені з білків (60 %), фосфоліпідів (40 %) і невеликої кількості вуглеводів (рис. 19).

 

 

 

 

Описание: Описание: D:\Валя\image001.jpg

Рис. 19. Рідинно-мозаїчна модель мембрани

 

 

1.5. Амінокислоти, пептиди, білки, ферменти, нуклеїнові кислоти

Амінокислоти це органічні кислоти, у вуглеводневому радикалі яких атом водню заміщений аміногрупою. Відомо понад 200 амінокислот, але до складу рослинних білків входять лише 20 (рис. 20, 21).

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\Рис. 20.png

Рис. 20. Загальна схема α-амінокислоти в неіонізованій формі

 

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\Рис.21.png

Рис. 21. Утворення пептидного зв'язку

 

 

Білкице високомолекулярні гетерополімери, побудовані з амінокислот. Загалом молекули білків включають від 100 амінокислотних залишків до кількох мільйонів (рис. 22).

Білки, що складаються лише із залишків амінокислот, називаються простими, або протеїнами.

Залежно від природи небілкової частини молекули білка, яка ще називається простетичною групою, протеїди поділяються на групи.

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\img_00030.png

Рис. 22. Структура білка

 

 

Функції білків

Ферментице високоспецифічні біологічні каталізатори. Будь-яка клітина містить тисячі ферментів, кожний з яких регулює відповідну хімічну реакцію або групу взаємопов’язаних реакцій.

 

 

 

 

 

 

50

Рис. 23. Активування молекули субстрату ферментом

 

 

Нуклеїнові кислоти – У клітині існують два типи функціонально різних нуклеїнових кислот: дезоксирибонуклеїнова кислота (ДНК), що міститься у хромосомах, хло­ропластах і мітохондріях, і рибонуклеїнові кислоти (РНК), які зустрі­чаються майже в усіх структурних компонентах живої клітини. ДНК і РНК належать до макромолекулярних сполук. (рис. 24).

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\Рис.24.png

Рис. 24. Нуклеїнові кислоти


 

 

1.6. Вітаміни, ліпіди, вуглеводи

Серед інших органічних речовин, які містяться у рослинах, вітаміни займають особливе місце. Вітаміни (від лат. vitaжиття) (рис. 25). є життєво важливими сполуками для рослинних і тваринних організмів. Вітаміни та їх значення.

 

 

 

 

 

 

Описание: Описание: D:\Валя\Фізіологія\Фізіологія\Фізіологія\1_1\1_1.files\витамини.jpg

Рис. 25

 

 

Основні представники водорозчинних вітамінів 

Вітамін С (аскорбінова кислота), хімічна формула – С6Н8О6 (рис. 26).

 

Описание: Описание: D:\Валя\Фізіологія\Фізіологія\Фізіологія\1_1\1_1.files\в с.jpg

Аскорбінова кислота                            Дезоксиаскорбінова кислота

Рис. 26. Вітамін С

 

Вітамін В1 (тіамін) свою назву отримав завдяки наявності в ньому атома сірки (рис. 27).

 

Описание: Описание: D:\Валя\Фізіологія\Фізіологія\Фізіологія\1_1\1_1.files\в 1.jpg

Рис. 27. Вітамін В1

 

Вітамін В2 (рибофлавін, вітамін росту) за хімічною природою є азотистою основою (рис. 28).

 

Описание: Описание: D:\Валя\Фізіологія\Фізіологія\Фізіологія\1_1\1_1.files\вітамін в2.jpg

Рис.28. Вітамін В2 

 

 

У групу жиророзчинних організмів входять Вітаміни групи А; Вітаміни групи D; Вітамін E; Вітамін K.

Вуглеводице найважливіші  і найпоширеніші органічні сполуки, які утворюються у процесі фотосинтезу (рис. 29, 30,31).

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.25.png

Рис. 29. Глюкоза

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.29.png

Рис.30. Сахароза

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.30.png

Рис.31. Целюлоза

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.31.jpg

Рис. 32. Схема класифікації вуглеводів

 

 

Ліпідами прийнято називати жири і жироподібні речовини – ліпоїди. (рис. 33, 34, 35).

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис. 32.png

Рис.33. Приклади структур, які утворюють фосфоліпіди у водних розчинах

 

 

 

 

1-21

 

Рис. 34

 

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.34.jpg

Рис. 35


 

 

1.7. Макроергічні сполуки

Накопичення і перенесення енергії у клітині може здійснюватися за допомогою хімічних сполук. Встановлено, що основною сполукою такого типу є аденозинтрифосфорна кислота – АТФ, до складу якої входять залишок азотистої основиаденін, рибоза і три залишки фосфорної кислоти (рис. 36).

 

 

Описание: Описание: D:\Валя\Фізіологія\Фізіологія\Фізіологія\1_1\1_1.files\ATф.png

Рис. 36

 

 

Віддаючи один або два фосфорних залишки різним акцепторам, вона відповідно перетворюється в АДФ (аденозиндифосфат) і АМФ (аденозинмонофосфат). Макроергічні сполуки (рис. 37).

 

Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: Описание: C:\Users\PK\Desktop\малюнки\Рис.36.jpg

Рис. 37

 

 

 

 

Питання для самоконтролю

 

1. Будова рослинної клітини. Основні органоїди клітини та їх функції.

2. Хімічний склад і структура цитоплазми.

3. Що необхідно розуміти під проникністю цитоплазми?

4. Будова біологічної мембрани, хімічний склад, функції.

5. Білки, їх будова і функції.

6. Ферменти, їх хімічна природа, властивості і локалізація.

7. Вітаміни, їх фізіологічна роль.

8. Макроергічні сполуки.

9. Значення і класифікація вуглеводів.

10. Які показники характеризують якість жирів?

11. Які незамінні амінокислоти входять до складу білків?

 

 

 

Лабораторне заняття 1

 

Плазмоліз і деплазмоліз, вихід барвних речовин із вакуолі. Визначення життєздатності насіння за забарвленням цитоплазми

На початок

Наступна тема