|
ТЕХНОЛОГІЯ
ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА Електронний
посібник |
||
|
ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ 5 |
||
ОЦІНКА ЯКОСТІ КРУП Мета: навчитись давати оцінку якості
круп. Матеріали
та обладнання: гречана
крупа, пшоно, шпателі, набори сит, лупа, розбірні дошки, терези, бюкси, водяна баня, порцелянова чашка,
сушильна шафа, ексикатор, щіпці, Державний стандарт на гречану крупу та пшоно, еталони. Література. Л – 6, c. 116 – 119; Л – 2, с. 54 –55. Методичні
вказівки Ознайомитись з методиками та зробити аналіз якості
гречаної крупи (І варіант) та пшона (ІІ варіант) за всіма показниками. Завдання 1. Відбір проб, визначення зараженості круп комірними
шкідниками 2. Органолептична оцінка, визначення вологості та крупності круп Завдання
1. Відбір проб, визначення зараженості круп комірними шкідниками
Методика відбору об’єднаної проби круп (практикум,
ст.111, абзац 1). З партії
крупи не більше 10 мішків мішковим щупом виїмки беруть із кожного мішка, з
партії 10–100 мішків – з 10 та ще з кожного десятого мішка. Відібрані
виїмки висипають окремо на одну поверхню і порівнюють за однорідністю. Якщо вони за зовнішнім виглядом не відрізняються, то їх з’єднують і одержують вихідний зразок. Якщо маса зразка становить Якість крупи визначають за
результатами аналізу об'єднаної проби органолептично,
а також фізичними (розварюваність,
вологість) і хімічними (зольність (практикум,
ст.113, абзац 5)) методами. Послідовність проведення
аналізів: у лабораторії середній зразок
зважують, реєструють, проставляють порядковий
номер на картці та на всіх супровідних документах. Якість визначають за показниками, передбаченими для кожного виду крупів, у такій
послідовності: – зараженість комірними
шкідниками; – колір, запах, смак, наявність
хрускоту; – вологість; – вміст металодомішок; – крупність чи номер крупи та
вміст домішок; – вміст доброякісного ядра (практикум, ст.113, абзац 5); – зольність (практикум, ст.113, абзац 5). Зараженість
комірними шкідниками характеризується кількістю особин шкідників в а) на ситах з округлими
отворами діаметром 2,5 та
1,5 мм – ядро гречаної крупи,
вівсяні недроблені крупи, вівсяні пластівці «Геркулес», рис, перлові
крупи № 1 та 2, пшеничні
– «Полтавська» №1,та 2 і
горох лущений цілий та колотий; б) на ситах з довгастими
отворами 1,2 X 2,0мм, з округлими
діаметром в) на дротяних
ситах з отворами діаметром
Залишок
(схід) та прохід з
кожного сита розглядають на зараженість
комірними шкідниками, встановлюють вид шкідників і підраховують їх кількість. Неживі особини відносять до смітної домішки. Після
просіювання визначають також зараженість крупів кліщами. Прохід сита розсипають тонким
шаром на склі, під яке підкладають чорний папір, розглядають через лупу
з 5–10-кратним збільшенням і підраховують
кількість кліщів. При температурі досліджуваних зразків, нижчій за 15–18°С,
перед визначенням їх обігрівають при температурі
25–30°С упродовж 10–20 хв.
Зараженість комірними шкідниками крупів усіх видів стандартами не допускається. Якщо шкідників у пробах не виявлено, пробу приєднують до всієї партії і використовують для інших аналізів. При виявленні шкідників партію крупи бракують. Вимоги
стандартів до наявності шкідників у крупах: не допускається. Виконати завдання 1 робочого зошита. Завдання 2. Органолептична оцінка,
визначення вологості та крупності круп
Колір: частину
середнього зразка висипають на чорний папір, порівнюють з еталоном відповідного виду і
сорту при денному чи штучному освітленні. Запах:
близько Смак та наявність хрускоту від мінеральних домішок: визначають після розжовування 2–3 г крупи. Сенсорний аналіз гречаної крупи Сенсорний аналіз пшона Визначення вологості круп. Із
зразка беруть
Методика визначення крупності круп, вмісту битого ядра.
Наважки просіюють на ситах, набір яких встановлений відповідним стандартом.
Гречані, крупи просіюють вручну або на механічних розсівах, крупи манні,
кукурудзяні та інші – на лабораторних розсівах. Залишок
без виділення домішок та прохід нижнього сита зважують на технічних вагах з точністю до Лабораторний аналіз гречаної крупи Виконати завдання 2 робочого зошита. Питання для самоконтролю 1. Якими методами визначають якість круп? (практикум,
ст.111, абзац 3) 2. Як враховують неживих особин шкідників при
визначенні зараженості круп? (практикум,
ст.112, абзац 3) 3. За якими показниками визначають якість круп? (практикум,
ст.112, абзац 1) |
|||