|
|
АНАЛІТИЧНА ХІМІЯ Електронний посібник |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ВСТУП |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Курс аналітичної хімії входить до циклу природничо-наукової підготовки,
який вивчають студенти різних спеціальностей.
Аналітична хімія розвиває загальні теоретичні основи хімічного аналізу, розробляє методи визначення компонентів у досліджуваному об’єкті, розв’язує задачі аналізу конкретного зразка невідомої речовини або суміші.
Рис. 1. Проведення досліджень
методами хімічного аналізу Основне завдання аналітичної хімії – забезпечити високу точність аналізу, його чутливість, швидкість і селективність. Залежно від мети аналізу його поділяють на якісний і кількісний:
Рис 2. Проведення якісного
аналізу
Рис 3. Проведення кількісного
аналізу
Your browser does
not support the video tag.
Наприклад, за допомогою якісного аналізу встановлено, що до складу сплаву бронзи входять Купрум та Алюміній.
Рис 4. Процес виготовлення
виробів з бронзи Це якісний склад, який визначено за допомогою якісного аналізу. Кількісний аналіз довів, що міді у сплаві міститься 89 %, а алюмінію – 11 %. Отже, це й буде його кількісний склад. Вивчаючи невідому речовину, спочатку виконують якісний аналіз, а потім кількісний. За природою об’єкта дослідження розрізняють аналіз неорганічних та органічних речовин.
У цьому навчальному виданні буде розглянуто лише якісний аналіз неорганічних речовин, як це склалося в класичному курсі аналітичної хімії. Теорія аналітичної хімії
містить вчення про відбір та
підготовку проб до аналізу, вибір
шляхів автоматизації аналізу, застосування методів статистичної обробки результатів аналізу (метрології), використання сучасних
комп’ютерних технологій для обробки результатів
дослідження. Завдяки міцним зв’язкам
з досягненнями фізики, математики, техніки аналітична хімія є наукою, що лежить на межі різних
наукових напрямів. Історичні
відомості про розвиток аналітичної хімії. Дослідження об’єктів навколишнього середовища цікавили наших пращурів ще з глибокої давнини. Таким об’єктами були руди, метали, корисні копалини. Алхіміки XIV-XVI ст.
проводили операції зважування
та безліч дослідів з вивчення властивостей речовин, що заклали основу хімічного
аналізу.
Рис. 6. Хімічний аналіз в алхімії У XVI-XVII ст. (період ятрохімії) з’явилися нові методи аналізу, які базувалися на реакціях у розчинах (наприклад, відкриття йонів Ag+ під час взаємодії
їх з йонами Cl-).
Рис. 7. Виготовлення ліків
за часів розвитку ятрохімії Родоначальником аналітичної хімії вважають англійського вченого Роберта Бойля, який увів термін
хімічний аналіз. До першої половини
XIX ст. аналітична хімія була основним розділом хімії. У цей час було відкрито багато хімічних елементів, виділено складові частини деяких природних сполук, встановлено закони сталості складу, закон кратних співвідношень, закон збереження маси речовини. У цей самий період було закладено основи систематичного аналізу, запропоновано методи аналізу, що базуються на утворенні перлів (забарвлених сплавів у полум’ї). Наприкінці XIX ст. систематичний якісний аналіз вдосконалили Г. Розе та К. Фрезеніус. У цей час спостерігалися
значні успіхи в розвитку кількісного аналізу. Було створено об’ємний (титриметричний) аналіз (Ф. Декруазіль і Ж.
Гей-Люссак), значно вдосконалювався
ваговий (гравіметричний) аналіз, розробляли метод газового
аналізу. Велике значення мав розвиток елементного аналізу органічних речовин (Ю. Лібіх).
Наприкінці XIX ст. у науці з’явилася теорія про рівновагу в розчинах за участю йонів (В. Оствальд). Тоді ж в аналітичній хімії розпочинається якісний аналіз йонів у водних розчинах. У XX ст. розробляють методи макроаналізу органічних сполук. Було запропоновано полярографічний аналіз (Я. Гейровський), з’являються фізико-хімічні методи аналізу. Великим поштовхом у розвитку хімічного аналізу стало відкриття хроматографії у 1903 році (М. Цвєт) і створення різних її варіантів. Великий внесок у розвиток аналітичної хімії зробили такі вчені, як Н. Меншуткін (його підручник з аналітичної хімії витримав понад 16 видань), М. Ільїнський, Л. Чугаєв. Вивчення комплексних сполук дало можливість значно розширити діапазони якісного та кількісного аналізу. Це, насамперед, роботи І. Алімаріна, А. Бабко. В аналітичній хімії поширені також фотометричний, атомно-абсорбційний методи аналізу.
Вимоги часу завжди були стимулом розвитку аналітичної хімії, її досягнення постійно були пов’язані з розвитком техніки, сільського господарства, промисловості, металургії, харчових технологій, медицини та фармакології, розробкою корисних копалин. Велику роль відіграє аналітична хімія в моніторингу об’єктів навколишнього середовища. Методи аналітичної хімії застосовують у контролі якості та безпечності харчової продукції. Нині в
Україні існують потужні школи в галузі аналітичної хімії, успішно
розробляються сучасні методи якісного і кількісного аналізу, біоаналітичні методи
аналізу, розширюється коло аналітичних об’єктів. Аналітична хімія пронизує та
інтегрує всі інші хімічні дисципліни. Формування професійних компетентностей майбутніх фахівців різних галузей знань
неможливе без вивчення аналітичної хімії. Цю науку широко застосовують в
харчових виробництвах, металургійній, хімічній, фармацевтичній промисловості,
під час аналізу корисних копалин, нафтопродуктів. Курс аналітичної хімії
розширює науковий світогляд фахівців різних галузей і сфер діяльності:
технологів, фахівців у галузях біотехнології, фармації, агрохімії та
ґрунтознавства, харчових виробництв, текстильної промисловості та інших, а
також розвиває світогляд та загальну культуру. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||