image001

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ПТАХІВНИЦТВА

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Додатки

Глосарій

Список використаних джерел

Укладачі

7. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА М’ЯСА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПТИЦІ

 

7.4. Технологія виробництва м’яса гусей

7.4.1. Цех виробництва інкубаційних яєць

7.4.2. Цех вирощування ремонтного молодняку

7.4.3. Цех вирощування гусенят на м’ясо

7.4.4. Годівля гусей

 

7.4.1. Цех виробництва інкубаційних яєць

 

Для цілорічного виробництва м’яса гусей стадо комплектують мінімум два рази: перший – ремонтним молодняком травневого виводу, другий – вересневого і використовують линяння. Період линяння три­ває 60 діб, другий період несучості триває 3–3,5 міс.

Доросле стадо утримують у пташниках із соляріями. Пташник обладнують аналогічно як і при утриманні батьківського стада качок. Секції роблять з розрахунку одну на 120 голів, щільність посадки – 1,5–2 гол./м2.

Гнізда розміщують вздовж поперечних перегородок секцій з роз­рахунку одне гніздо на 3–4 самки. Гнізда бажано встановлювати за 3–4 тижні до початку яйцекладки. Розміри гнізд, см: ширина – 40, довжи­на – 60, висота поріжка – 10.

Годують гусей з бункерних годівниць, фронт годівлі – 4 см/гол. при сухому типі годівлі і 10 см/гол. при годівлі вологими мішанками. У хо­лодний період року температуру повітря у пташнику підтримують на рівні 14 °С при відносній вологості повітря 70–80 %.

Оптимальна швидкість руху повітря у пташнику в холодний період року – 0,2–0,8 м/с, у теплий період року – 0,3–1,2 м/с. Під час яйцеклад­ки тривалість світлового дня підтримують на рівні 13 годин на добу.

З обох сторін пташника роблять солярії площею, яка у 1,5 разу перевищує площу пташника, 2/3 площі роблять з твердим покриттям. Канавки для купання розміщують посередині солярію.

Самців і самок утримують разом при природному паруванні за статевого співвідношення 1 : 3 (4) або використовують штучне осіменіння, статеве співвідношення 1 : 10 (15). Використовують гусаків-плідників з 8 місяців до 4–5 років.

 

7.4.2. Цех вирощування ремонтного молодняку

 

Для заміни однієї голови батьківського стада на вирощування приймаютьдобових гусенят, не розділених за статтю, або 2 самки і 4 сам­ці при розділенні за статтю. У 8–9 тижневому віці залишають 140 % самочок і 300 % самців відносно необхідної кількості дорослого стада.

У нашій країні молодняк гусей вирощують на глибокій підстилці, на сітчастій підлозі чи у кліткових батареях.

Приміщення для вирощування ремонтного молодняку готують при­близно так, як і для молодняку інших видів. Обладнання використову­ють таке як і при вирощуванні каченят і розташовують його у пташнику аналогічно. Пташник розбивають на секції місткістю 150–200 голів.

При вирощуванні ремонтного молодняку на глибокій підстилці, підстилку насипають шаром 8–10 см, а потім по мірі її забруднення підсипають чисту. Для обігріву використовують електробрудери чи ви­промінювальні установки. Перший тиждень життя температура у при­міщенні має бути 26 °С, під брудером – 32–30 °С. На другий тиждень вирощування температуру поступово знижують на 2–3 °С і до кінця третього тижня доводять її до 22 °С. Починаючи з 4-го тижня, локаль­ний обігрів відключають, а у приміщенні температуру підтримують на рівні 18–20 °С. Відносну вологість повітря підтримують на рівні 65–70 %. Свіже повітря подають у пташник з розрахунку у теплий пе­ріод року 1,5 м3, а у холодний – 5 м3 / год/кг живої маси.

Фронт годівлі має бути на рівні, см/гол., не менше: у віці 1–3 тиж­ні – 1,5, з 4 по 9 – 2, з 10 по 30 – 2,5 при сухому типі годівлі. При ком­бінованому типі – фронт годівлі необхідно збільшити вдвоє. Фронт на­пування 1–3 см/гол. (збільшують з віком).

Щільність посадки, гол./м2: 1–3 тижні – 4; 4–17–3; 18–34 – 1,5.

На вік статевої зрілості впливає світловий режим. При утриманні молодняку у безвіконних пташниках рекомендують підтримувати на­ступну тривалість світлового дня: перший тиждень – цілодобово, потім поступово тривалість світлового дня зменшують на 30 хв на добу і дово­дять до 14 год/добу. Починаючи з 9-го тижня тривалість світлового дня підтримують на рівні 10 год, з 17 до 30-тижневого віку – 7 годин. Інтен­сивність освітлення на рівні годівниць і напувалок має бути 25–30 лк.

До поїдання зелених кормів гусенят привчають з 2-тижневого віку, насипаючи зелений корм в окремі годівниці.

Для вирощування ремонтного молодняку з успіхом використову­ють літні табори, у які гусенят вивозять при досягненні навколишньої температури 15 °С, там же роблять навіси, де гусенята можуть хова­тись від негоди. Вигули організовують з розрахунку 2 м2/гол. Табо­ри організовують поблизу пасовищ, для кращого використання яких застосовують переносні загородки і через кожних 6 діб переміщають загородки на нову ділянку.

 

7.4.3. Цех вирощування гусенят на м’ясо

Гусенят на м’ясо вирощують на глибокій підстилці, на сітчастій підлозі, комбінованим способом або у кліткових батареях.

Підготовку пташника і обладнання використовують аналогічно як і при вирощуванні каченят. Для вирощування гусенят використову­ють обладнання типу ОГУ-12 (18). Дане обладнання виконане по типу одноярусних кліткових батарей. Воно складається із секцій розміром 208 × 208 см. Основу секцій становлять рами зварних конструкцій, за­кріплених на стійках і закриті сітчастими решітками з розміром комі­рок 16 × 16 мм. Крім цього в комплект обладнання входять: бункер для зберігання сухих кормів, канатно-дисковий кормороздавач, бункерні го­дівниці, вакуумні і жолобкові напувалки.

Жива маса добових гусенят повинна становити 90–115 г. Відібраних гусенят перевозять у спеціальних картонних чи пластмасових ящиках розміром 60 × 80 см і висотою 18 см, розділених на 4 секції по 40 голів у кожній. На дно ящика настеляють бумагу або стружку. Для вентиляції на зовнішніх стінках ящика роблять отвори на висоті 12–15 см розміром 1,5–2 см.

Температуру повітря перший тиждень життя підтримують на рівні 26 °С у пташнику і 30 °С під брудером. Починаючи з 2-го тижня, тем­пературу повітря поступово знижують і до кінця 3-го тижня доводять її до 22 °С. З четвертого тижня вирощування брудери відключають, а температуру повітря у пташнику підтримують на рівні 18–20 °С.

Перший тиждень життя використовують цілодобове освітлення, по­чинаючи з 2-го тижня світловий день поступово скорочують щоденно на 40 хв і доводять до 16 год/добу, з 3-го тижня і до кінця періоду виро­щування світловий день становить 14 годин. Інтенсивність освітлення в перші 2 тижні вирощування становить 25–30 лк, пізніше – 3–5 лк.

Гусенят утримують в окремих секціях місткістю 200–250 голів з щільністю посадки з добового до 10-добового віку – 10 гол./м2, пізні­ше – 5 гол./м2.

Фронт годівлі становить при сухому типі годівлі до 3-тижневого віку 1,5 гол./м2, починаючи з 4-тижневого – 2; при вологому типі годів­лі відповідно – 3 і 6 см/гол. Фронт напування – 2 см/гол.

У теплий період року, починаючи з 2-го тижня, гусенят можна ви­рощувати в літніх таборах або на відгодівельних майданчиках.

При вирощуванні гусенят у клітках використовують переобладна­ні кліткові батареї типу КБМ-2.

 

7.4.4. Годівля гусей

Гусенята інтенсивно ростуть перші два місяці. На початку вирощу­вання (1–3 діб) їх годують 6–7 разів на добу кормовою сумішшю, при­готовленою із дробленої кукурудзи, пшениці, гороху, сухого молока.

Ремонтний молодняк до 8-тижневого віку годують як гусенят, яких вирощують на м’ясо, а надалі вміст обмінної енергії і сирого протеїну в комбікормі зменшують (табл. 1).


 

Таблиця 1

Рецепти комбікормів для ремонтного молодняку та дорослих гусей, %

 

Компонент

Вік гусенят, тижнів

Гуси дорослі

1–3

4–8

9–34 (ремонтні)

продук­тивний період

непроду­ктивний період

Кукурудза

10,0

24,5

20,5

21,0

15,0

Пшениця

46,9

40,0

15,0

15,0

Овес

-

-

4,0

30,0

30,0

Ячмінь

-

-

-

-

19,7

Ячмінь без плівок

14,0

5,0

24,0

-

-

Горох

-

-

-

5,0

-

Висівки пшеничні

-

-

15,0

-

10,0

Шрот соняшниковий

9,0

15,0

3,6

7,7

4,0

Дріжджі кормові

7,0

2,0

2,0

3,0

3,0

Рибне борошно

7,0

3,0

1,0

3,0

1,0

М’ясо-кісткове борошно

-

2,0

2,0

5,0

3,0

Трав’яне борошно

3,0

4,0

5,0

5,0

10,0

Крейда, вапняк, черепашка

2,0

2,7

2,6

3,5

2,0

Фосфат обезфторений

-

0,6

0,8

0,5

1,0

Сіль

0,1

0,2

0,5

0,3

0,3

Вітамінно-мінеральний премікс

1,0

1,0

1,0

1,0

1,0

ВМІСТУ 100 Г

КОМБІКОРМУ, %

 

 

 

 

 

Обмінної енергії, ккал

282

278

254

263

247

МДж

1,18

1,17

1,07

1,10

1,03

Сирого протеїну

20,0

18,1

14,6

16,6

14,6

Сирого жиру

2,0

2,6

3,23

4,0

3,9

Сирої клітковини

3,3

5,6

6,0

6,6

8,3

Кальцію

1,44

1,57

1,41

2,11

1,64

 

Приміщення для гусей мають бути обладнані примусовою вентиля­цією. У приміщенні допускаються невеликі протяги, але при низькій во­логості повітря. У зимовий період року подають свіже повітря у кількос­ті 2–3 м3/год./кг живої маси, у перехідний – 4–6, у літній – 10–14. Швид­кість руху повітря в зимовий період року – 0,5 м/с, у літній – 0,8 м/с.

Утримують гусей зі щільністю посадки 6 гол./м2. Найкращим варі­антом є утримання у клітках, але використовують і утримання на гли­бокій підстилці.

У літній період року можна використовувати легкі навіси шири­ною не менше 5–6 м.

Основним обладнанням цеху для відгодівлі є машини для приму­сової від­годівлі (шнекові або поршневі), кормозапарник і місткість для зберігання кор­мів. У початковий період відгодівлі до кукурудзи добав­ляють соняшниковий шрот і м’ясо-кісткове борошно.

При відгодівлі основним кормом є кукурудза. При відгодівлі гу­сей витрати корму становлять перші 3 дні – 300–340 г/гол., з 4-го по 7-й – 450–580, з 8-го і до кінця відгодівлі – 670–990.

Готові для забою гуси важко дихають і мало рухаються. У них впалі очі і білуватий дзьоб. Гусей, які не досягли цього стану, відгодовують ще кілька діб.

 

Питання для самоконтролю

1. Чому повинно дорівнювати статеве співвідношення самців та самок гусей  у батьківському стаді?

2. Які способи вирощування ремонтного молодняку гусей використовують?

3. Дайте характеристику вирощуванню молодняку на глибокій підстілці.

4. Охарактеризуйте основні параметри мікроклімату при вирощуванні  гусей на м'ясо.

 

Попередня тема

На початок

Наступна тема