|
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ
ПТАХІВНИЦТВА Електронний посібник |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
5. ТЕХНОЛОГІЯ
ГОДІВЛІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПТИЦІ |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5.1. Годівля молодняку та дорослої
сільськогосподарської птиці 5.1.1. Особливості травлення і
обміну речовин у птиці. Нормування поживних речовин. 5.1.2. Корми, їх характеристика. 5.1.3. Типи годівлі. Фазова та безфазова годівля. 5.1.4. Годівля молодняку та
дорослої птиці різних видів. 5.1.1. Особливості травлення і обміну речовин у птиці. Птиця
має багато біологічних і господарських особливостей, не властивих
сільськогосподарським тваринам, що належать до класу ссавців. Вона
відрізняється від останніх екстер’єром, будовою органів травлення, рівнем
перетравлювання корму, високою інтенсивністю обміну речовин, особливостями функції
розмноження, здатністю до більш високої оплати корму продукцією. У
птиці відсутні зуби. Міжщелепна й нижньощелепна кістки в процесі еволюції
видозмінилися на дзьоб із роговим чохлом. У
ротовій порожнині корм змішується з водою та слиною, багатою на муцин, і
після проковтування потрапляє в зоб. Там він також змішується з водою, слиною, муцинумісним секретом стравоходу та зобу й піддається
частковому впливу ферментів (амілаз і протеаз);
рН вмісту зобу – 4,5–5,8. За цих умов створюється
середовище для життєдіяльності бактерій, що беруть участь у розщепленні складних
органічних речовин корму. Місткість зобу обмежена (у курей 100–120 г корму),
а тривалість перебування корму в ньому не перевищує 1,0–1,5 год. Зернові
корми подрібнюють з метою збільшення площі стикання їх поживних речовин з
травним соком. Речовини швидше гідролізуються й краще використовуються
порівняно з речовинами цілого зерна. Вмістиме зобу із стравоходу надходить до залозистого шлунка, в якому міститься пепсин, соляна кислота, сичужний фермент
та муцин. У
залозистому шлунку корм переміщується з травним соком, а потім надходить до
м’язового шлунка. У ньому кормова маса перетирається кутикулою й дрібними
камінцями, перемішується з секретом залозистого і м’язового шлунків та їх
мікрофлорою. Кисле
середовище м’язового шлунка (рН 3,9 – 2,6 у курей, 2,3 – у качок) сприяє
розщепленню легкоперетравних білків до поліпептидів. Тут також триває
гідроліз вуглеводів під дією ферментів мікрофлори. М’язовий
шлунок випорожнюється рефлекторно при відкриванні пілоричного сфінктера.
Кормова маса надходить у дванадцятипалу кишку, потім у відділ кишечнику, де хімус
змішується з його соками та соком підшлункової залози й жовчю. Це сприяє
подальшому розщепленню основних поживних речовин корму: пептонів,
поліпептидів і білків під дією протеаз – до амінокислот; складних вуглеводів
під дією інвертаз та амілаз – до моноз; жирів під впливом ліпаз – до
гліцерину і жирних кислот. У
тонкому відділі кишечнику білки потрапляють під дію пепсину та хімозину
шлункового соку і в клубовій кишці – протеаз, соку підшлункової залози.
Протеїн кормів тваринного походження перетравлюється на 85–95%, рослинного –
на 80–85%. Вуглеводи
розщеплюються до моносахаридів під впливом амілази соку підшлункової залози й
амілази жовчі; на жир у дванадцятипалій кишці діють жовч і панкреатичний сік.
У результаті утворюються моногліцериди, гліцерин та жирні кислоти. У
сліпій кишці триває розщеплення вуглеводів, білків і жирів під дією залишкових
ферментів тонкого відділу кишечнику і ферментів мікроорганізмів. Останні
розщеплюють целюлозу. Але їх роль у перетравлюванні невелика, оскільки в
сліпу кишку потрапляє лише незначна частина хімусу. Швидкість просування хімусу травним каналом залежить, в
основному, від способу годівлі птиці та розміру часток корму. При сухому
способі годівлі (повнораціонний розсипний комбікорм) кормові маси проходять
через травний канал курчат і курок-несучок за 3–4 год. Продукти
розщеплення білків і вуглеводів, вода, мінеральні речовини й вітаміни
всмоктуються у тонкому відділі кишечнику. Зокрема вода і азотовмісні речовини
всмоктуються у сліпій кишці (в сліпих відростках). Всмоктування
насичених жирних кислот (пальмітинової і стеаринової) поліпшується за
присутності ненасичених кислот. Зважаючи на таку закономірність, ефективність
використання жирів можна підвищити, ввівши до складу раціону птиці складники
з певним (3:2) співвідношенням насичених і ненасичених кислот. Інтенсивність
всмоктування кальцію залежить від форми його сполук, а також наявності жовчі
та вітаміну В3. На
всмоктування та використання фосфору впливає рівень надходження кальцію. Неперетравлена
частина корму нагромаджується у прямій кишці і виділяється через клоаку у
вигляді посліду (кал і сеча). З сечею виводяться солі сечової кислоти. На
поживні речовини в організмі птиці бактерії діють тільки в сліпих відростках
(до них потрапляє 10–15% кормової маси). Це означає, що вони суттєво не
впливають на засвоєння целюлози та амідів. У
птиці відсутній фермент лактаза, який розщеплює молочний цукор. Тому молоко згодовують тільки в
сквашеному вигляді (цукор перетворився у легко засвоювану молочну кислоту). Порівняно
з іншими сільськогосподарськими тваринами, відзначаються більш високою
скороспілістю і рівнем інтенсивності обмінних процесів. Їм властива висока
температура тіла (40–42°С), значна рухливість, швидкий розвиток молодняку. Нормування поживних речовин Дефіцит
обмінної енергії – це основна причина низької продуктивності птиці. На
потреби птиці в енергії впливає температура повітря, яка зростає для
підтримання основних функцій організму при низькому вмісті протену в кормі.
Взагалі рівень енергетичних витрат залежить від виду, віку та статі птиці. У
молодняку потреба в ній більша, ніж у дорослої птиці. Також вона більша у
самців, ніж у самок. Нормування
протеїну в раціонах птиці має важливе значення, оскільки такі високобілкові
продукти, як яйця, м’ясо, а також пір’я можуть утворюватися лише при його
достатній кількості в раціоні. Вважається, що продуктивність птиці орієнтовно
на 20–30% визначається рівнем її протеїнового живлення. Слід зауважити, що з
відомих причин годівля птиці нормується не за перетравним, а за загальним
протеїном (протеїном корму). Дефіцит
протеїну в раціоні зразу ж негативно позначається на збереженості поголів’я
птиці та її продуктивності. Надлишок
протеїну також небажаний, оскільки збільшуються його витрати на енергетичні
цілі, що призводять до зростання вартості раціонів та зниження ефективності
виробництва продукції. Забезпечення
птиці протеїном залежить від рівня засвоєння азоту кормів, зумовленого
амінокислотним складом останніх, збалансованістю раціону за іншими
речовинами, температурою повітря тощо. Протеїн кормів рослинного походження за
співвідношенням амінокислот не відповідає потребам птиці. Тому для того, щоб
забезпечити потрібний рівень надходження таких незамінних амінокислот, як лізин,
метіонін, цистин, триптофан тощо, потрібно або збільшувати рівень надходження
цього протеїну на 15–26%, або його певну частину замінювати за рахунок кормів
тваринного походження чи застосовувати добавки зазначених амінокислот. Оскільки
повноцінність білка залежить від його амінокислотного складу, раціони
необхідно нормувати не тільки за загальним протеїном, а й за незамінними
амінокислотами. Зверніть увагу! Отже,
балансувати амінокислотний склад раціону можна такими способами: - збільшенням кількості основного білкового
корму; - добором та коригуванням набору кормів у
раціонах з урахуванням їх амінокислотного складу; - додаванням до кормової суміші амінокислот. Вуглеводи і жири належать до групи енергетичних речовин.
Сільськогосподарська птиця найефективніше використовує декстрини, цукри і
крохмаль. Інші вуглеводи для курей малоцінні (за винятком деяких пентозанів).
Тому частка таких зернових кормів, як кукурудза, пшениця, ячмінь, що містять
багато крохмалю, може становити в раціоні курей до 70% загальної кількості
зернових. Жир є джерелом незамінних жирних кислот, які в організмі
птиці не синтезуються (арахідонова, лінолева та ліноленова). Птиця
погано перетравлює клітковину, а тому максимальний її вміст, наприклад, у
комбікормах для курок-несучок становить 5%. Чим більше клітковини, тим
об’ємніший комбікорм. При цьому перетравність його знижується. І навпаки, чим
менше клітковини, тим ефективніше використання інших поживних речовин. Травні
соки курей не містять ферментів, здатних розщеплювати клітковину, хоча
деякою мірою цю функцію виконує мікрофлора сліпих відростків сліпої кишки.
Клітковина відіграє певну роль у перетравлюванні корму, стимулюючи
перистальтику, завдяки підтримання тонусу м’язів кишечнику. Важливу
роль у живленні птиці відіграє вибір корму та його споживання. У
курей важливе зорове сприйняття. Кури, качки й гуси бачать пшеничну зернину
на відстані близько 1,2 м. У індичок зір значно гостріший. Форму і колір
птиця розрізняє добре (крім синього). Тому в пташниках можна працювати при
синьому освітленні, не турбуючи цим тварин. Величину,
форму, характер поверхні корму птиця розпізнає також дзьобом. Відчуття
смаку у неї розвинуте погано. Але вона розрізняє кислий, солоний, солодкий і
гіркий смак. Домашня
птиця особливо чутлива до гірких речовин. Кухонна
сіль у розчиненому вигляді сприймається краще, ніж суха. Тому потрібно
контролювати її вміст у сухих кормосумішках, оскільки можливе отруєння. Птиця
неохоче п’є воду, температура якої перевищує 20°С (якщо температура води
35–45 °С, то птиця взагалі від неї відмовляється). Птиця
погано розрізняє запахи (кури на запах не реагують зовсім). Взаємодія
всіх органів чуттів дає можливість птиці вирізняти окремі корми.
Дослідженнями визначена така послідовність споживання цілого зерна: курями –
пшона, кукурудзи, ячменю, жита, вівса; індичками – ячменю, жита, вівса,
гороху, кукурудзи; качками – кукурудзи, пшона, ячменю, вівса, жита,
подрібненого зерна. 5.1.2. Корми, їх характеристика Зернові корми в цілому і подрібненому вигляді є основою годівлі
птиці. Вони легко засвоюються в організмі і птиці їх добре поїдають. У раціоні
птиці залежно від виду і віку зернові становлять 60-75 %.
Зернові бобові корми. Ці
корми містять значно більше протеїну (20–40 %) порівняно зі злаковими.
Відходи технічних виробництв. До
них належать макуха, шрот, висівки, кормові дріжджі. Макуху одержують, відтискаючи олію на пресах із
попередньо очищеного, перемеленого і обробленого теплом і вологою насіння
олійних рослин. Шрот одержують при екстрагуванні олії органічними
розчинниками. Після екстрагування розчинник видаляють, а залишки висушують. Залежно
від сировини макуха і шроти бувають соняшникові, лляні, соєві, бавовняні,
арахісові, рапсові тощо. Соєві макуха і шрот для молодняку і дорослої птиці є джерелом біологічно повноцінного протеїну, оскільки містять його 41–43 % і вище. Цими компонентами в раціоні птиці можна замінювати
продукти тваринного походження. Соняшникові макуха і шрот за вмістом лізину
поступаються відповідним соєвим продуктам переробки, а за кількістю
метіоніну і цистину, навпаки, переважають. Соняшникові макуха і шрот позитивно
впливають на розвиток молодняку і несучість птиці. Однак високий вміст
клітковини (шрот – 9,8 %, макуха – 13,3 %) обмежує введення їх у раціони
високопродуктивної птиці. Ріпакові шрот і макуха. Вони містять 33 % протеїну і 12–13 % клітковини. Використання цих кормів у годівлі птиці обмежується наявністю в них шкідливих речовин, які зменшують засвоєння йоду, необхідного для синтезу гормонів щитоподібної залози. Арахісові шрот і макуха належать до найкращих протеїнових кормів
рослинного походження. Їх можна вводити в комбікорми для молодняку в
кількості 8–10 %, а для дорослої птиці – 15–17 %. Бавовникові шрот і макуха за вмістом незамінних амінокислот
поступаються лише соєвим відходам технічних виробництв і можуть бути джерелом
повноцінного протеїну в комбікормах для птиці. Бавовникові шрот і макуху
вводять у комбікорми для молодняку старшого віку і дорослої птиці до
4 %.
Соковиті корми. Використовують на невеликих фермах чи в
присадибних господарствах, де птицю годують вологими мішанками. Найчастіше до
мішанок додають червону моркву, картоплю, цукровий буряк, силос, молоду траву
люцерни, конюшини, кропиви тощо. Вони
є джерелом повноцінного протеїну,
вітамінів, мінеральних речовин.
Кормовий жир виробляють на м’ясокомбінатах та інших
переробних підприємствах. Він складається переважно із суміші жирів –
яловичого, свинячого і баранячого. Кормовий жир використовують для
балансування раціонів за обмінною енергією та в якості джерела ненасичених
жирних кислот (лінолевої, ліноленової, арахідонової). Жири сприяють
всмоктуванню і депонуванню жиророзчинних вітамінів в організмі. При
застосуванні кормового жиру у бройлерів поліпшується ріст і якість м’яса.
Однак велика кількість жиру в раціоні може викликати у птиці розлад
травлення. Жир уводять у комбікорми для птиці в кількості 2–3 %. Вітамінні корми. До
них відносять: трав’яне борошно, свіжу зелень, білково-вітамінну біомасу
бактеріального синтезу та ін.
Мінеральні корми. Для
поповнення вмісту кальцію в комбікормах для птиці використовуються крейда,
черепашки, вапняки тощо.
5.1.3. Типи годівлі. Фазова та безфазова годівля У
сучасному птахівництві застосовують переважно два типи годівлі птиці: сухий
і комбінований. Сухий
тип годівлі. Птиця одержує сухі кормосуміші або розсипні
чи гранульовані повнораціонні комбікорми, які виготовляють за науково обґрунтованими
рецептами з врахуванням виду, віку птиці тощо. Використання повнораціонних
комбікормів надає можливість ефективно використовувати ресурси кормів,
сучасні технології годівлі птиці і забезпечувати її високу продуктивність,
збереженість і відтворювальні якості. Комбінований тип годівлі.
До складу раціону птиці включають сухий
комбікорм (або зерно й інші сухі корми) та вологі суміші. Сухий комбікорм має
бути в годівницях постійно, вологі суміші дають 1–2 рази протягом дня, а
зерно – на ніч. Комбінований спосіб годівлі передбачає також використання
соковитих кормів, але порівняно з вологим способом має ряд переваг: підвищує
рівень годівлі птиці, оскільки вона одержує суху суміш без обмежень протягом
доби; дає змогу механізувати роздавання кормів. Проте у промисловому
птахівництві, зважаючи на затрати праці та з урахуванням інших його переваг,
кращим вважають сухий спосіб годівлі птиці. Зверніть увагу! У
господарствах застосовують фазову і безфазову годівлю курей. При фазовій годівлі курям у віці 150–300 днів (перша фаза)
згодовують найбільш енергетичні і високопротеїнові комбікорми, 100 г яких
повинні містити 1134–1155 кДж обмінної енергії, 17–17,5% сирого протеїну,
3,1–3,2% кальцію і 0,8% фосфору. Така калорійність корму пояснюється тим. що
в цей період птиця росте і підвищується її несучість. Друга
фаза охоплює період від 300 до 420 днів. У цей період основні процеси росту
вже закінчуються (хоча жива маса може збільшуватись) і на кінець періоду
починає знижуватись несучість. Поживність раціонів у другу фазу зменшують і
вміст обмінної енергії доводять до 1113–1134 кДж, сирого протеїну – 15–16%
(мінеральні речовини в тих самих кількостях). Третя
фаза (від 420 днів до кінця продуктивного періоду) характеризується меншою
інтенсивністю обмінних процесів, значно знижується несучість і кури починають
жиріти. Тому в цей період у кормах знову зменшують вміст обмінної енергії до
1084 кДж і сирого протеїну – до 14%. Раціони
при фазовій годівлі треба змінювати поступово, бо кури чутливі до цих змін. При
безфазовій годівлі курям, починаючи з 150-денного віку і до вибракування на
забій, згодовують високопоживні комбікорми. При такій годівлі необхідно
регулювати денну даванку комбікорму залежно від інтенсивності яйцекладки.
Збільшення денної даванки комбікорму раціональне до того часу, поки кури
збільшують несучість. Потім зниженням її зменшують кількість згодованого
комбікорму. При
комбінованому типі годівлі курям згодовують ціле зерно, дерть, подрібнену
зелень, моркву, буряки, картоплю, комбінований силос, трав’яне борошно,
молочні відходи, дріжджі і білково-мінерально-вітамінну добавку. При
клітковому утриманні слід брати до уваги, що через обмеженість руху птиця
менше з’їдає комбікорму, ніж при утриманні на підлозі. Тому в комбікормі для
кліткових несучок вміст поживних речовин має бути більшим. Несучки
при клітковому утриманні більш схильні до збільшення живої маси за рахунок
відкладання жиру (особливо в печінці). Це негативно позначається на
життєздатності і несучості курей. Тому в комбікормах для кліткових несучок
необхідно точно контролювати енергопротеїнове відношення, яке має бути в
межах 160–165. При
виготовленні сипких комбікормів і згодовуванні їх у сухому вигляді необхідно
приділяти увагу мінеральному живленню. Балансування кальцію тільки за рахунок
меленої крейди може призвести до гіршого поїдання комбікормів і, як наслідок,
до зниження продуктивності та поганої якості шкаралупи яєць. Тому разом з
крейдою птиці треба згодовувати вапняк, черепашки та інші мінеральні корми. 5.1.4.
Годівля молодняку та дорослої птиці різних видів Молодняк
курей яєчних ліній в 150-денному віці переводять у групу курок-несучок,
м’ясних – у 180-денному. За
ефективністю використання поживних речовин курок-несучок прирівнюють до
високопродуктивних корів. Годівлю
яєчних курей нормують із урахуванням виробничого призначення останніх –
одержання інкубаційних чи харчових яєць. За вмістом основних поживних речовин
раціони курей батьківського практично не відрізняються від раціонів курей
промислового стада. До складу раціону племінної птиці вводять більш
високоякісні корми. Частка протеїну тваринного походження не повинна
перевищувати 20–25% загальної кількості, оскільки вищий його рівень викликає
зниження інкубаційних якостей яєць. Курей
промислового стада утримують у кліткових батареях, що дає можливість
підвищити несучість курей та знизити витрати корму на 10–15% порівняно з
відповідним показником у разі утримання на підлозі. При
системі нормування поживних речовин з розрахунку на 100 г сухого корму і
годівлі досхочу (сухий спосіб) не передбачається визначення фактичної потреби
птиці у поживних та біологічно активних речовинах, а лише передбачається
можливість її забезпечення. З
метою удосконалення годівлі застосовують фазову годівлю курок-несучок. На
відміну від системи нормованої годівлі, при якій орієнтуються на раціони
сталої поживності протягом усього продуктивного періоду, при фазовій годівлі
(і вільному доступі до корму) враховують вік та зміну рівня продуктивності
птиці за фазами відкладання яєць. Молодки
починають відкладати яйця в 150–170-денному віці, а ростуть до 300–360 днів.
Тому віковий період від 150 до 300 днів визначено як першу фазу. Враховуючи
швидке наростання несучості та збільшення живої маси птиці упродовж
зазначеного періоду, її годують із розрахунку забезпечення потреби (зокрема в
протеїні) на утворення яйця, приріст живої маси та нормальний фізіологічний
стан У
курок-несучок особливо напружений обмін поживних і біологічно активних
речовин. Зокрема звертається увага на потребу в мінеральних речовинах,
необхідних для утворення шкаралупи яйця. Остання являє собою кальцит
(кристалічний карбонат кальцію). Сировина для його утворення береться з
плазми крові, яку в свою чергу постачає «посередник» – скелет. Кальцій
вилучається з так званої порожнинномедулярної кісткової речовини трубчастого
кістяка. Контролює цей процес паращитоподібна залоза, діяльністю якої
регулюється концентрація іонів кальцію у крові. У побудові шкаралупи на 70%
використовується кальцій скелета. З
кожним яйцем курка виділяє 2,0–2,2 г кальцію. Товщина шкаралупи є спадковою
ознакою, що залежить як від наявності в раціонах кальцію, так і інших
мінеральних елементів (марганцю, цинку та інших), а також вітамінів
(передусім вітаміну А). Існують
свідчення, що курка, яка інтенсивно відкладає яйця, може багаторазово
оновлювати склад кістяка протягом року. З
підвищенням температури повітря у пташнику (влітку) потреба в мінеральних
речовинах зростає на 10–15%. Надходження
до організму курки-несучки 3,8 г кальцію за добу забезпечує нормальне формування
шкаралупи яйця. В умовах високої температури, крім меншого надходження
кальцію з кормом, через погіршення апетиту відбувається зниження рівня його
засвоєння. Перед
початком відкладення яєць запас кальцію в кістяку є достатнім для утворення
перших 6–30 яєць. Надалі курки-несучки використовують резерви кісткової
тканини й одночасно кальцій кормів. За нестачі його в раціоні з’являються
яйця з тонкою шкаралупою. Тому не слід вважати, що курки-молодки перед
початком продуктивного періоду нагромадили кількість кальцію, достатню на
тривалий час. Качки і гуси Хоча
кормова маса у травному каналі качок перебуває відносно недовго,
перетравність і засвоюваність поживних речовин у них значно вища, ніж у
курей. Основна
вимога до годівлі качок – щоб на момент несучості тварини пекінської породи
мали живу масу, кг: качки – 3,4–3,8, селезні – 3,8–4,1; кросу Х-11,
відповідно, 4,2 і 4,8 кг. У
раціонах качок частку кормів тваринного походження можна значно знижувати,
але пам’ятати, що повна відмова від протеїну тваринного походження викликає
зниження виводимості каченят. Тому вважається, що оптимальним є рівень
протеїну тваринного походження до 10 % його загальної кількості в раціоні. Качки
краще перетравлюють клітковину, ніж кури, проте її кількість не повинна
перевищувати 7 % сухої речовини раціону. Найефективнішим
в годівлі качок є застосування повнораціонних комбікормів, які роздають два
рази за добу. У разі, коли їх годують із самогодівниць, комбікорми засипають
2–3 рази на тиждень. На
фермах з комплектуванням батьківського стада два рази на рік застосовують
комбінований спосіб годівлі, згодовуючи до 45 % зернових (сухих) кормів і до
55 % кормосумішей з зеленої маси, коренебульбоплодів, комбінованого силосу та
інших кормів. При цьому вранці і в обід роздають вологі мішанки, на ніч –
зерно. Качок
за 2–3 тижні до початку відкладання яєць годують за раціонами репродуктивного
періоду. До складу повнораціонних комбікормів або вологих кормосумішок
додають рибний фарш, сухе знежирене молоко, трав’яне борошно, які зволожують
відвійками, сироваткою чи водою, додаючи мінеральні добавки, вітамінні
препарати та інші біологічно активні речовини. Каченят,
яких вирощують на м’ясо, годують лише повнораціонними комбікормами, які краще
гранулювати. Розмір гранул: для першого періоду вирощування (вік 2–3 тижні) –
2×4 мм; для другого (вік 4–8 тижнів) – 5×8 мм. Обмінна
енергія комбікорму (у 100 г ) для качок у віці 1–3 тижні – 1,17 МДж, 3–8
тижнів – 1,21–1,26 МДж. Вміст
протеїну відповідно до наведеного віку зменшується від 18 до 16%. Режим
годівлі каченят упродовж першого тижня вирощування 7–8, потім – 4 рази за
добу. Один раз на тиждень на 100 кг комбікорму додають 0,5 кг гравію (розмір
часток 2–4 мм). Фронт годівлі (при сухому способі) у віці 1–3 тижні – 1,5 см,
4–7 тижнів – 2 см на одну голову; при комбінованому способі годівлі – 4 см.
Фронт напування – 1–2 см. При
комбінованому способі годівлі каченятам згодовують вологі сумішки,
приготовані на сироватці або відвійках. До складу сумішок для каченят до
10-денного віку включають зернові борошнисті корми (без висівок), круто
зварені яйця без шкаралупи, сир та свіжу подрібнену траву. Каченятам після
3-тижневого віку до сумішок додають до 15–20 % (за масою добової потреби)
зелених чи інших соковитих кормів. Ремонтний
молодняк качок до 7-тижневого віку годують так, як і молодняк на м’ясо. Після
цього до 26-тижневого віку каченят вирощують на знижених (до 14 %) за
протеїном і обмінною енергією раціонах з метою запобігання завчасному
статевому дозріванню і ранньому відкладанню яєць. До раціону вводять до 7–10
% трав’яного борошна, зелених кормів або знижують на 20 % норму згодовування
повнораціонних комбікормів. Гуси мають здатність до споживання більшої
кількості зелених кормів, ніж птиця інших видів. Також вони можуть поїдати
більше інших соковитих кормів та трав’яного борошна. Коефіцієнт перетравності
клітковини у гусей найвищий – 40-50 %. При
підвищенні температури повітря і зниженні поїдання кормів енергетичну
цінність 100 кг кормосуміші потрібно доводити до 1,19 МДж, а вміст протеїну і
клітковини у ній, відповідно, до 16 та 8%. Згодовування
гусям протеїну тваринного походження позитивно впливає на їхню несучість.
Рекомендовано через кожні 10 днів в раціонах рослинний білок замінювати на
тваринний. При цьому несучість підвищується на 10–15 %, виводимість – на
8–10%. До
складу сухих кормосумішей для гусей вводять черепашки, вапняк або крейду у
кількості 2,6–3,0%, знефторені фосфати – 0,8–3,0%, сіль кухонну – не більше
0,5%. Співвідношення
між кальцієм і фосфором – 2,2–2,5: 1. Потрібно також забезпечувати нормований
рівень інших мінеральних елементів у раціонах. Гуси
споживають корм і вночі. Тому годівниці мають бути заповнені протягом усієї
доби. Дорослі
гуси можуть упродовж доби з’їдати до 2 кг зеленого корму, взимку – близько
300 г трав’яного борошна, до 200 г комбінованого силосу та майже 400 г
цукрових буряків. При
комбінованому способі годівлі раціони для гусок складають, орієнтуючись на
їхню несучість. Зазначений спосіб годівлі найчастіше застосовують в
осінньо-зимовий період, коли вони припиняють відкладати яйця. Фронт
годівлі для дорослих гусей батьківського стада – 6 см при сухому та 15–18 см
при комбінованому способі. Фронт напування – 2–4 см. Молодняк
гусей вирощують, застосовуючи як сухий, так і комбінований способи годівлі. При
комбінованому способі годівлі гусенятам згодовують сумішки, до складу яких
входить дрібно розмелене зерно, яйця, зварені вкруту (без шкаралупи), сир. Із
10-денного віку до мішанки додають протеїнові корми тваринного походження
(риб’яче, м’ясо-кісткове борошно), а також кормові дріжджі, шрот, свіжу
траву, моркву, мінеральні добавки. Зелені та інші соковиті корми
рекомендовано згодовувати з окремих годівниць або в суміші з борошнистими.
Величина часток подрібнених соковитих кормів 2–5 мм. При
інтенсивному вирощуванні на м’ясо гусенят згодовують повнораціонні комбікорми
до 6–8 разів за добу протягом першого тижня після виведення, а потім
переводять на 3–4-разову годівлю. Питання для
самоконтролю 1. Які основні
принципи нормованої годівлі сільськогосподарської птиці? 2. Які корми є
основою годівлі птиці? 3. Джерелом
яких речовин є корми тваринного походження? 4. Як
класифікують корми для птиці? 6. Чому в
годівлі птиці слід відмовитись від антибіотиків? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||