|
ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ
ПТАХІВНИЦТВА Електронний посібник |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4.1. Поняття про інкубацію. Типи інкубаторів 4.1.1.
Поняття про інкубацію, її переваги над природним виведенням. 4.1.2. Типи інкубаторів, їх характеристика. 4.1.3. Збирання, зберігання, транспортування та
передінкубаційна обробка яєць птиці. 4.1.1. Поняття про інкубацію, її переваги над природним виведенням Інкубація яєць – складний процес, який вимагає спеціальних
знань. Від умов інкубації залежить яким чином відбувається процес
ембріонального розвитку птиці. Для одержання позитивних результатів інкубації
необхідне виконання деяких умов: наявність сучасних інкубаторів, основних та
допоміжних приміщень, біологічно повноцінних яєць, добре обізнаного, знаючого
свою справу персоналу, суворе дотримання послідовності технологічного
процесу. Штучна інкубація має
важливе значення в розвитку птахівництва. З
переходом його на промислову основу інкубація стала однією із ланок
технологічного процесу виробництва яєць і м’яса птиці і має свої переваги: · проводиться протягом усього року і не залежить від
наявності квочок; · цілорічна інкубація усуває сезонність
відтворення птиці та виробництва продукції птахівництва; · дозволяє отримувати для вирощування в
потрібній кількості великі партії одновікового молодняку; · велике значення для м’ясного птахівництва,
від м’ясних видів птиці майже всі яйця використовуються для інкубації з метою
одержання великої кількості м’ясного молодняку. За допомогою квочок зробити
це неможливо; · витрати праці на штучну інкубацію та
собівартість добового молодняку значно менші порівняно з виведенням молодняку
під квочками; · полегшує проведення племінної роботи
(індивідуальне виведення молодняку підвищує ефективність добору та підбору
птиці). 4.1.2. Типи інкубаторів, їх характеристика На даний час в Україні для інкубації яєць
сільськогосподарської птиці використовують інкубатори
«ІУП-Ф-45» та «ІУВ-Ф-15» (Росія), «Рас Реформ» (Голландія),
«Петерсайм» (Бельгія), «Чік Мастер» (США), «Вікторія» (Італія), «Інка» (Україна)
та ін. Інкубатори типу «Універсал-55» ще досить поширені в господарствах, не
зважаючи на те, що їх випуск припинено. Вказані інкубатори призначені для
інкубації яєць птиці усіх видів. Основні технічні параметри інкубаторів типу
«Універсал» наведено в таблиці. Для
інкубації використовують яйця від клінічно здорової птиці, благополучної за
інфекційними захворюваннями. Таблиця 4.1.1 Характеристика інкубаторів
4.1.3. Збирання, зберігання, транспортування та передінкубаційна
обробка яєць птиці Інкубаційні яйця необхідно збирати сухими, чистими руками, щоб не зруйнувати надшкаралупну плівку (кутикулу). Збирати яйця у гніздах треба якомога
частіше, зокрема яйця курей, індичок і цесарок – через 2–3 години, а качок і
гусок – через годину. Інкубаційні
яйця укладають у горбасті картонні прокладки тупим кінцем догори за ОСТ 1345.
У кожній прокладці курячих яєць розміщують не більше 30. Яйця
качок, індиків і гусей мають
більшу масу і розміри, а тому їх укладають по
15 штук. Прокладки з яйцями складають у картонні ящики за ГОСТом 13513. Прокладки
і ящики повинні бути сухими, продезінфікованими, без плісені і сторонніх
запахів. У
кожний ящик з інкубаційними яйцями вкладають етикетку, на якій вказані:
прізвище чи номер сортувальника яєць, метод дезінфекції тари і яєць, назва
дезінфікуючого засобу. Для
транспортування яєць краще використовувати спеціальні автомашини моделі 3 716
(біля 36 тисяч яєць курей) чи 5 702 (біля 65 тисяч яєць курей), які
забезпечують їх збереження. Швидкість руху автомашини повинна забезпечувати
збереження якості інкубаційних яєць і по асфальтовій дорозі не перевищувати
60 км на годину, по ґрунтовій – не більше 30. Забороняється допускати тряску
чи різні поштовхи. Температура біля яєць при транспортуванні повинна бути в
межах 8,0–23,0 °С, відносна вологість – 60–80 %. Інкубаційні
якості яєць можуть значно знижуватись під впливом несприятливих умов. Для
того, щоб одержати високий вивід молодняку, важливо зберегти інкубаційні
якості яєць з моменту їх знесення до закладки в інкубатор. Знесене
яйце охолоджується, але зародок у ньому залишається живим, у нього лише
сповільнюються всі процеси життєдіяльності. За
тривалого зберігання в яйці виникають глибокі незворотні морфологгічні, фізико-хімічні
і біохімічні зміни. Білок
поступово окислюється: під дією ферментів у ньому відбувається розпад
білкових молекул. Він втрачає воду із-за випаровування її через пори
шкаралупи та дифузії в жовток, зникає його шаруватість та бактеріологічні
властивості. Жовток стає рідким із-за розпаду в ньому азотистих сполук, жирів і утворення вільної води. Жовткова оболонка втрачає еластичність і
збільшується її проникність. У клітинах бластодиска змінюється структура ядра
і протоплазми. Їх здатність до ділення і перетворення на тканини і органи
ембріона знижується. Під
час зберігання із яйця не лише випаровується вода, а й виділяється
вуглекислота. Яйце втрачає свою масу. Всі ці зміни можна назвати старінням
яйця. При інкубації старих яєць не тільки зменшується їх виводимість,
а й сильно погіршується якість виведеного молодняку. При зберіганні
за нормальних умов курячих
і індичих яєць протягом 6-ти діб, качиних і цесариних – 8, гусячих – 10 діб виводимість майже не змінюється. Режими зберігання інкубаційних яєць птиць різних
видів наведено в таблиці. Таблиця 4.1.2. Режими
зберігання інкубаційних яєць
У
випадку необхідності тривалого зберігання інкубаційних яєць використовують
спеціально розроблені методи. Найпростіший з них – підігрів яєць. Його
починають не пізніше ніж через 3 доби після знесення. Яйця укладають у лотки
і підігрівають в інкубаторі при температурі 37,5–38,0 °С і відносній
вологості 55–70 % протягом 5 годин. Потім у лотках їх переносять до яйцескладу, де зберігають до закладання в інкубатор.
Добре зберігати яйця в атмосфері, збагаченій азотом або в озонованому
середовищі. Одним із важливих заходів при інкубації яєць є їх дезінфекція.
Першу дезінфекцію яєць проводять безпосередньо у пташнику, не пізніше ніж
через дві години після їх збору. Друга дезінфекція яєць повинна проводитись
на складі (в дезкамері) після сортування й укладання їх у лотки. Якщо
зберігання яєць до інкубації триває декілька діб, то в такому разі перед
закладанням у інкубатор їх знову дезінфікують. Якщо яйця інкубують за схемою
"одна партія у шафі", то цю дезінфекцію можна роботи не у
дезкамері, а в інкубаторі. У процесі інкубації дезінфекцію, як правило, не
проводять. Проводять
дезінфекцію яєць
різними методами: фізичними (ультрафіолетове
і лазерне опромінення,
аероіонізація, теплова обробка) і хімічними (формалін, антибіотики, перекис водню та ін). Останнім часом розроблено нові препарати для дезінфекції інкубаційних яєць: «ВВ-1», «ВВ-5», «АТМ-арома»,
«Віркон-С», «Бактерицид», «Біодез»,
«Полідез» тощо. У
птахівницьких господарствах України для дезінфекції інкубаційних яєць
продовжують використовувати пару формальдегіду. Зверніть увагу! Для дезінфекції інкубаційних яєць курей парою
формальдегіду на 1 м3 камери використовують: * 20 г перманганату калію, * 30 мл 40 %-го формаліну, * 20 мл води. Експозиція – 30 хвилин. Інкубація яєць https://www.youtube.com/watch?v=MySER94vjfY Питання для самоконтролю 2.
Назвіть переваги штучної інкубації яєць. 3.
Назвіть типи сучасних інкубаторів. 4. Вкажіть терміни зберігання інкубаційних яєць птиці різних видів. 5. Які використовують препарати для дезінфекції
яєць? |