ВСТУП
1. ПІДПРИЄМСТВО ЯК ОБ'ЄКТ ГОСПОДАРЮВАННЯ
1.1. Поняття економіки як науки, методи її
вивчення
1.2. Поняття підприємства, його роль і умови ефективної
роботи в ринковій економіці, законодавча база його функціонування
1.3. Організаційно-виробнича структура аграрних
підприємств та вплив мікро- і макросередовищ на їх діяльність
1.4. Реструктуризація підприємства
1.5. Класифікація підприємств
1.6. Основні виробничі та економічні показники
діяльності аграрних підприємств
2. ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ
2.1. Земельні ресурси як основа економічного
потенціалу
2.2. Земельний фонд України і його структура
2.3. Земельний кодекс України – основа
регулювання земельних відносин
2.4. Земельний кадастр і економічна оцінка землі
2.5. Економічна ефективність використання землі
та основні напрями її підвищен
3. ТРУДОВІ РЕСУРСИ
3.1. Персонал підприємства, його склад і
структура
3.2. Продуктивність праці, її показники і
методика визначення
3.3. Оплата праці, її форми і системи
4. МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ
4.1. Матеріально-технічна база підприємства
4.2. Тракторний парк і ефективність його
використання
4.3. Поняття розміру енергоресурсів
5. ОСНОВНІ ЗАСОБИ (НЕОБОРОТНІ АКТИВИ) АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ
5.1. Економічна сутність основних фондів
підприємства
5.2. Облік та оцінювання основних виробничих
фондів
5.3. Знос основних фондів підприємства
5.4. Амортизація основних фондів
5.5. Показники використання основних виробничих
фондів
5.6. Нематеріальні ресурси підприємства
6. ІНВЕСТИЦІЇ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ
6.1. Поняття, склад і структура інвестицій
6.2. Інвестиції, їх види та характеристика
6.3. Сутність та класифікація капітальних
вкладень підприємства
7. ОБОРОТНІ ЗАСОБИ (ОБОРОТНИЙ КАПІТАЛ) АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ
7.1. Сутність, склад і класифікація оборотних
засобів
7.2. Методика визначення ефективності
використання оборотного капіталу та її факторний аналіз
7.3. Нормування оборотних засобів
8. ІНФРАСТРУКТУРА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА (АГРОПРОМИСЛОВОГО
КОМПЛЕКСУ)
8.1. Інфраструктура в системі агропромислового
комплексу
8.2. Виробнича інфраструктура і її провідна роль
у створенні ринків і переробки сільськогосподарської продукції
8.3. Інфраструктура аграрного ринку в сфері
заготівель, зберігання і збуту сільськогосподарської продукції і
продовольства
8.4. Інфраструктура в сфері
матеріально-технічного забезпечення та обслуговування
8.5. Роль і завдання розвитку соціальної
інфраструктури
9. ВИТРАТИ ВИРОБНИЦТВА І СОБІВАРТІСТЬ ПРОДУКЦІЇ
9.1. Суть витрат і собівартості продукції
9.2. Види собівартості різних видів продукції,
робіт і послуг
9.3. Класифікація затрат виробництва і порядок їх
віднесення на певні види продукції
9.4. Послідовність і методи визначення
собівартості сільськогосподарської продукції
9.5. Калькулювання собівартості продукції
(робіт, послуг)
9.6. Значення, резерви і шляхи зниження
собівартості сільськогосподарської продукції
10. ЦІНОУТВОРЕННЯ НА ПРОДУКЦІЮ
10.1. Поняття про ціну. Її
функції і посилення ролі їх як основного регулятора розширеного відтворення в
умовах ринку
10.2. Принципи
ціноутворення
10.3. Система (види) цін на
сільськогосподарську продукцію
10.4. Особливості
формування світових цін. Види світових цін
10.5. Основні напрями
забезпечення паритету цін між промисловістю і сільським господарством
10.6. Ціновий моніторинг в
АПК
11. ЕКОНОМІЧНІ РЕЗУЛЬТАТИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА
11.1. Поняття ефекту та
ефективності виробництва. Види ефективності
11.2. Показники економічної
ефективності сільськогосподарського виробництва та методика їх визначення
11.3. Ступінь
рентабельності сільськогосподарського виробництва. Показники і методика
визначення рівня рентабельності і норми прибутку
11.4. Методика визначення
ефективності агрозооветеринарних та інших заходів у
сільському господарстві
11.5. Основні шляхи
підвищення рентабельності продукції
12. ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА ТА НАУКОВО-ТЕХНІЧНИЙ ПРОГРЕС
12.1. Інтенсифікація як
головний шлях збільшення виробництва сільськогосподарської продукції в умовах
ринку
12.2. Фактори, що
зумовлюють ефективність інтенсифікації виробництва
12.3. Поняття та окремі
види інноваційних процесів, їх основні ознаки і вимоги до оформлення
раціоналізаторських пропозицій. Науково-технічний прогрес
12.4. Методика визначення
економічної ефективності окремих нововведень. Досвід господарств зон
13. РОЗШИРЕНЕ ВІДТВОРЕННЯ І НАГРОМАДЖЕННЯ НА АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ
13.1. Суть і особливості
розширеного відтворення
13.2. Показники розширеного
відтворення
13.3. Валова продукція та
її складові
13.4. Особливості
формування ринків основних видів сільськогосподарської продукції і
продовольства
14. СПЕЦІАЛІЗАЦІЯ, КОНЦЕНТРАЦІЯ ТА ІНТЕГРАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ В
СІЛЬСЬКО-ГОСПОДАРСЬКОМУ ВИРОБНИЦТВІ
14.1. Спеціалізація як
форма суспільного поділу праці та її особливості у сільському господарств
14.2. Типи спеціалізованих
господарств
14.3. Суть концентрації
виробництва
14.4. Інтеграційні процеси
в сільськогосподарському виробництві
15. ПРОДУКЦІЯ: СУТНІСТЬ, РІЗНОВИДИ І КОНКУРЕНТНОСПРОМОЖНІСТЬ
15.1. Поняття якості,
характеристика її показників і значення для підвищення конкурентоспроможності
продукції
15.2. Методи визначення
якості продукції і вплив її рівня на результати виробництва
15.3. Стандартизація та
сертифікація продукції та послуг
16. ЕКОНОМІКА ГАЛУЗЕЙ РОСЛИННИЦТВА
16.1. ЕКОНОМІКА ЗЕРНОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЕКСУ
16.1.1. Зернопродуктовий
підкомплекс, його суть та ефективність
16.1.2. Народногосподарське
значення виробництва зерна
16.1.3. Економічна
ефективність виробництва зерна
16.2. ЕКОНОМІКА БУРЯКОЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА
16.2.1. Бурякоцукровий
підкомплекс, місце і роль в економіці АПК
16.2.2. Народногосподарське
значення цукрових буряків
16.2.3. Економічна
ефективність виробництва цукрових буряків та напрями її підвищення
16.3. ЕКОНОМІКА ОЛІЙНОГО ПІДКОМПЛЕКСУ АПК
16.3.1. Народногосподарське
значення соняшника
16.3.2. Ефективність, розвиток
та розміщення виробництва олійних культур
16.3.3. Шляхи підвищення
ефективності виробництва олійних культур
16.4. ЕКОНОМІКА КАРТОПЛЕПРОДУКТОВОГО ВИРОБНИЦТВА ТА ОВОЧЕПРОДУКТОВОГО
ПІДКОМПЛЕКСУ АПК
16.4.1. Народногосподарське
значення, розвиток та розміщення виробництва картоплі і овочів
16.4.2. Економічна
ефективність виробництва картоплі та напрями її підвищення
16.4.3. Економічна
ефективність виробництва овочів та напрями її підвищення
16.5. ЕКОНОМІКА ВИРОБНИЦТВА ПЛОДІВ, ЯГІД І ВИНОГРАДУ
16.5.1. Народногосподарське
значення, розвиток та розміщення садівництв
16.5.2. Економічна
ефективність виробництва плодів і ягід та напрями її підвищення
16.5.3. Народногосподарське
значення, розвиток та розміщення виноградарства
16.5.4. Економічна
ефективність виробництва винограду та напрями її підвищення
16.6. ЕКОНОМІКА ВИРОБНИЦТВА КОРМІВ
16.6.1. Кормова база та її
значення для розвитку тваринництва
16.6.2. Економічна оцінка
кормових культур та виробництва кормів
16.6.3. Напрями збільшення
виробництва кормів та підвищення його ефективності
17. ЕКОНОМІКА ГАЛУЗЕЙ ТВАРИННИЦТВА
17.1. ЕКОНОМІКА МОЛОКОПРОДУКТОВОГО ПІДКОМПЛЕКСУ АПК
17.1.1. Народногосподарське
значення, розвиток та розміщення скотарства
17.1.2. Економічна
ефективність скотарства та напрями її підвищення
17.2. ЕКОНОМІКА М'ЯСНОГО ПІДКОМПЛЕКСУ АПК
17.2.1. Характеристика м'ясопродуктового підкомплексу
17.2.2. Народногосподарське
значення, розвиток та розміщення свинарства
17.2.3. Економічна
ефективність свинарства та напрями її підвищення
17.3. ЕКОНОМІКА ВІВЧАРСТВА
17.3.1. Народногосподарське
значення, розвиток та розміщення вівчарства
17.3.2. Економічна
ефективність вівчарства та напрями її підвищення
|