Лого на Електронний підручник

МІКРОБІОЛОГІЯ

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Додатки

Список використаних джерел

Укладачі

2. СПЕЦІАЛЬНА МІКРОБІОЛОГІЯ

 

2.10. Мікрофлора лікувальних і ферментних препаратів тваринного походження

2.10.1. Мікрофлора гематогену, шлункового соку

2.10.2. Мікрофлора сичужного ферменту та пепсину

2.10.3. Мікрофлора желатину

 

 

2.10.1. Мікрофлора гематогену, шлункового соку

Медичні препарати виготовляють у вигляді порошків і рідин. Закупорюють їх у флакони й ампули.

Рис. 121. Гематоген

Гематоген. Рідкий гематоген готують із дефібринованої крові великої рогатої худоби або свиней, додаючи цукровий сироп, етиловий спирт і ароматичні речовини (гліцерин).

Для приготування гематогену кров збирають стерильним пустотілим ножем, по якому кров витікає у стерильний посуд. Таким методом у крові виявляють тільки поодинокі клітини мікробів.

шлунковий сік

Рис. 122. Шлунковий сік

Адже кров може бути обсіменена мікробами і під час приготування гематогену. В 1мл гематогену може бути декілька тисяч мікробів, тоді як ув чисто приготованому гематогені міститься тільки декілька їх сотень. Взагалі у гематогені міститься спирт і гліцерин, бактерії поступово відмирають у такому середовищі. Через 30 днів у ньому можуть залишитися тільки спорові форми. Крім бактерій, у гематогені можуть бути дріжджові клітини, що викликають бродіння цукру, і як результат – псування гематогену під час зберігання.

Гематоген пастеризують, але й після такої обробки в деяких випадках можуть зберігатися життєздатними, крім спор, патогенні бактерії кишечної групи. Тому кожну партію гематогену піддають бактеріологічному дослідженню. У доброякісному гематогені не повинно бути патогенних мікробів, кишечної палички й протея.

Загальна кількість мікробів не повинна перевищувати 2000 клітин в 1мл. Гематоген, що містить велику кількість мікробів, слід вторинно пастеризувати.

Шлунковий сік отримують екстрагуванням із слизової оболонки свинячих шлунків і сичугів великої рогатої худоби. У ньому не повинно бути хвороботворних мікробів, плісеневих грибів, кількість дріжджів не повинна перевищувати 100 в 1мл.

 

2.10.2. Мікрофлора сичужного ферменту та пепсину

Рис. 123. Пепсин

Сичужний фермент виготовляють у вигляді порошку. Виділяють його з сичуга молочних телят і ягнят. Звичайна мікрофлора сичужного порошку – спороносні сапрофітні палички й коки. За незадовільного санітарного стану обладнання і приміщень, а також антисанітарних умов зберігання, сичужний порошок може бути обсіменений кишковою паличкою, бактеріями з групи сальмонел, протеєм і деякими спороутворюючими сапрофітними мікроорганізмами.

Пепсин, що випускається у вигляді порошку, виготовляють із слизової оболонки шлунків свиней і сичугів великої рогатої худоби. Наявність будь-яких консервуючих речовин або антисептиків, крім кухонної солі, у порошку не дозволяється. У пепсині не повинно бути патогенних мікробів. Загальна кількість мікроорганізмів в 1г порошку не повинна перевищувати 2000 клітин.

 

2.10.3. Мікрофлора желатину

Рис. 124. Сарцини

Відповідно до призначення, залежно від якісних показників розрізняють харчовий, технічний і фотожелатин. Для виробництва желатину використовують тканини й органи туш достатньо багатих калогеном: кістки, обрізки шкіри, сухожилля тощо. Сировина не повинна містити решток крові, забруднень і повинна бути без ознак гнильного розкладу (ослизнення, гнильного або аміачного запаху).

У процесі збору, обробки сировини і зберігання желатину може бути забруднення багатьма видами бактерій, дріжджових і плісеневих грибів. Желатин є добрим поживним середовищем для багатьох мікроорганізмів, і під час зберігання його на складах або в торговельній мережі в умовах підвищеної вологості в ньому може розвиватися велика кількість різної мікрофлори. В 1 г желатину виявляють від 10 000 до 300 000 мікробних тіл.

Серед цих мікробів переважають коки, сарцини і спороносні сапрофітні палички. Часто виявляють кишкову паличку, а інколи бактерії з групи сальмонела. Санітарне оцінювання желатину проводять за результатами бактеріологічного дослідження.

 

Питання для самоконтролю

 

1. Сичужний фермент, його використання

2. Із чого виготовляють пепсин?

3. Яким методом отримують шлунковий сік?

4. Яка мікрофлора зустрічається у гематогені?

Попередня тема

На початок

Наступна тема