|
ТЕХНОЛОГІЯ
ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА Електронний посібник |
||
|
9. ПІСЛЯЗБИРАЛЬНА ДОРОБКА, ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКА
БУЛЬБ КАРТОПЛІ |
||
9.1. Післязбиральна доробка, зберігання
та переробка бульб картоплі 9.1.1. Збирання і післязбиральна доробка бульб картоплі 9.1.2. Характеристика бульб картоплі як об’єкта
зберігання 9.1.3. Диференційований режим зберігання бульб 9.1.4. Способи зберігання бульб картоплі різного
цільового призначення 9.1.5. Виготовлення хрусткої картоплі (чіпсів) 9.1.1. Збирання і післязбиральна доробка
бульб картоплі
Основні фактори
вирощування картоплі, що впливають на якість та лежкість бульб: тип ґрунту, місце в сівозміні, реакція ґрунтового розчину, підготовка садивного матеріалу, вологісний режим ґрунту співвідношення мінеральних добрив, використання добрив з хлором, боротьба зі шкідниками та хворобами, боротьба з бур’янами. Застосовують
потокову й перевалкову, або переривчасту технології збирання бульб
картоплі. Мета підготовки – отримати партії, однорідні за
здатністю до зберігання. Післязбиральна обробка: оцінювання якості бульб, сортування, калібрування, очищення від домішок,
лікувальний процес (підвищена температура, доступ кисню, висока вологість,
невисоким шаром, щоб не було самозігрівання), закладання на зберігання. Збирання врожаю та первинна
обробка картоплі 9.1.2. Характеристика бульб картоплі як об’єкта зберігання
При вологості менше 80% картопля в’яне, не
глибокі пошкодження до Процеси зберігання картоплі: озеленіння,
проростання , потемніння , підмерзання, набування солодкого смаку, гниття. 9.1.3.
Диференційований режим зберігання бульб
Диференційований режим зберігання: – лікувальний період: 4–6 днів, t
15-200С, ВВП більше 80%, наявність кисню; – виведення в основний режим зберігання,: 10–40 днів, вентиляція, ВВП › 80%; – основний період, 140–230 днів, t 4–60С,
ранні сорти –1–20С; – вимушений спокій, – зниження
температури, щоб запобігти проростанню; – отеплення 10–12 днів перед використанням. Картоплесховище 9.1.4. Способи зберігання бульб картоплі різного цільового призначення
Більшість насінної і
кормової картоплі зберігають у буртах і траншеях. Продовольчу картоплю
зберігають переважно у стаціонарних сховищах з активною і примусовою
вентиляцією. У ранньовесняний період продовольчу картоплю зазвичай перевозять
у холодильниках, чим досягають зниження температури продукції та гальмування
процесу проростання. Товарну обробку та
фасування картоплі перед її реалізацією проводять на сортувальних і
фасувальних машинах. Насінну картоплю сортують, затарюють
і розміщують під тонким шаром соломи для захисту її від весняних приморозків
та для озеленення. Особливо ретельно відбирають хворі бульби, а здорові,
придатні для садіння, обов’язково дезінфікують, обробляючи фунгіцидами. Зберігання бульб картоплі
насіннєвого призначення 9.1.5. Виготовлення хрусткої картоплі (чіпсів)
Рис. 9.1. Технологічна схема виготовлення чіпсів Виробництво чіпсів 9.1.6.
Виробництво крохмалю
Рис. 9.2. Технологічна схема виробництва
крохмалю Способи рафінування крохмального молока: – екстенсивний – у чанах, нахилених
жолобах, в яких розшаровується молоко; – центрифугування; – батарейними гідроциклонами:
крохмальне молоко поступово проходить, концентруючись від 3 до 40% після
третьої батареї. Виробництво крохмалю 9.1.7. Виробництво спирту
В основі виробництва етилового спирту з бульб
картоплі лежать два біохімічних процеси: • гідроліз (оцукрювання) крохмалю, що міститься в
сировині, і зброджування цукрів, що утворилися, на спирт і вуглекислий газ; • фізичний
процес розділення рідин за точками кипіння. Рис. 9.3. Технологічна схема виробництва
спирту-сирцю з картоплі Питання для самоконтролю 1. Які особливості хімічного
складу картоплі? 2. Охарактеризуйте бульби картоплі як об’єкт
зберігання. 3. Які вимоги до якості картоплі, призначеної для
переробки? |
|||