|
ТЕХНОЛОГІЯ
ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА Електронний посібник |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
2. ТЕХНОЛОГІЯ
ПІСЛЯЗБИРАЛЬНОЇ ОБРОБКИ ЗЕРНОВИХ МАС ТА ПІДГОТОВКА ЇХ ДО ЗБЕРІГАННЯ |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.2. Очищення, сушіння та вентилювання зернових мас 2.2.1. Заходи щодо підвищення стійкості зернових
мас під час зберігання 2.2.2. Очищення зерна. Види
сортування зерна 2.2.3. Активне вентилювання
зернових мас 2.2.4. Способи і режими
сушіння зерна 2.2.5. Організація післязбиральної обробки зерна на току 2.2.1.
Заходи щодо підвищення стійкості зернових мас під час зберігання
З мінімальними втратами в якості та кількості
зберігається суха й вільна від домішок та комах зернова маса. Для отримання
такої вживають цілу низку заходів, а саме: 1) підготовка току та сховищ до приймання нового
врожаю; 2) правильне визначення якості зернової маси, яка
надходить від комбайнів; 3) організація очищення, сушіння, знезереження; 4) організація зберігання; 5) контроль за зберіганням та якістю проведення
технологічних операцій. Для визначення
режиму післязбиральної доробки зернової маси кожну
її партію під час надходження на тік аналізують за вологістю, смітністю і наявністю зернових домішок з визначенням якості та параметрів кожного компонента.
За результатами аналізу роблять
висновок про потребу в сушінні,
тимчасовому консервуванні
зерна, використанні певного
набору робочих органів
для розділення зернової маси на компоненти. 2.2.2. Очищення зерна. Види сортування зерна
Головна особливість очищення полягає у видаленні домішок. Під час обробки дуже травмується зерно з
високою склоподібністю – пшениця, рис, з
зернобобових – квасоля, соя, тому
під час збирання молотильний барабан
не повинен мати більше 400 об/хв. Для зниження травмування максимально знижують висоту падіння зерна, кут нахилу самотічних труб.
Ковші норій повинні бути добре завантажені,
швидкість стрічок транспортерів не повинна перевищувати 2 м/с. Сепарування – процес розділення
зернової маси на окремі фракції (сортування зерна). Таблиця 2.2.1. Основні етапи
очистки зерна
Процес очищення
зернової маси та насіння базується на використанні технологічних її
властивостей: аеродинамічність,
стан чи форма поверхні, геометричні розміри (довжина, товщина,
ширина зерна), щільність, колір. Рис. 2.2.1. Принципи та способи очищення
зерна: а – за довжиною на трієрній (комірковій) поверхні; б
– за шириною на ситах з круглими отворами; в
– за товщиною на ситах з довгастими
отворами; г – за формою на ситах із фасонними отворами; д – за формою по нахиленій
рівній (гладкій) поверхні; е
– за станом поверхні на ворсистій
площині; ж – за станом поверхні на магнітонасіннєочисній машині після змішування зерна з магнітним порошком; з – за різницею в аеродинамічних
властивостях
зерна та домішок ппід час вертикальної течії повітря; и – за різницею
в аеродинамічних властивостях
під час горизонтальної течії;
к – за густиною
у вібруючому зерновому шарі;
л – за густиною
в рідині; м
– за пружністю; н – за механічною міцністю
п – за кольором;
р – в електричному
полі; с –
за магнітними властивостями Процеси розділення
компонентів зернової маси в зерноочисних машинах, як правило, відбуваються
послідовно, паралельно чи комбіновано. Для очищення зерна
використовують або окремі машини, або поточні технологічні
лінії. Поточні лінії
поділяють на: 1. Зерноочисні
агрегати вороху (ЗАВ), які використовують переважно в
південних областях, де на післязбиральну доробку надходить зернова маса
вологістю до 16%. 2.
Зерноочисно-сушильні комплекси (КЗС) – у господарствах лісостепової
та поліської зон. 3. Спеціальні
лінії. 2.2.3.
Активне вентилювання зернових мас
За інтенсивністю
та характером руху повітря в насипу розрізняють вентилювання пасивне й активне, безперервне й переривчасте. Активним вентилюванням називають
примусове продування зернової маси атмосферним повітрям без
переміщення її. Його
проводять для збереженості якості сирого і вологого зерна, яке знаходиться в чеканні на сушіння, шляхом
зниження температури, а також охолодження
партій зерна, що зберігається, для
підвищення їх стійкості, запобігання розвитку плісені і шкідників хлібних запасів. В
окремих випадках активне вентилювання зерна використовують
для прискорення процесу післязбирального дозрівання,
вирівнювання температури і вологості зернової маси. Залежно від призначення є різні
види вентилювання:
профілактичне, для охолодження зерна, для проморожування
зерна, для сушіння зерна і насння, ліквідування самозігрівання, дегазації. Кожна установка складається з одного
або декількох вентиляторів з електродвигунами, системи
підвідних і розподільних повітропроводів і каналів. Найбільш поширеніші
такі установки: ·
стаціонарні з влаштуванням
постійних каналів у підлозі складу або майданчика; ·
підлогові переносні, що мають
систему переносних повітрерозподільних решіток, які кладуть у
потрібному місці на підлозі складу або майданчика; ·
бункери і силоси; ·
пересувні трубні. Рис. 2.2.2. Типи установок для активного
вентилювання зерна 2.2.4. Способи і режими сушіння зерна
· видалення з матеріалу
будь-якої рідини, · збільшення вмісту сухої речовини, · приведення зерна і насіння до стійкого стану, ·
підтримання високої життєдіяльності насінєвого
матеріалу, ·
підтримання якості продовольчого зерна ппід час
зберігання. Застосовують три способи
сушіння (зневоднення) зерна: теплове (зокрема вакуумне; сорбційне (контактне); механічне (відтискання, центрифугування у мийних
машинах на борошномельних заводах). Серед
численних способів
теплового сушіння, які різняться способом передачі теплоти зерну, найпоширенішим є
конвективний. Робота зерносушарки Рис. 2.2.3. Види зерносушарок: камерні, шахтні, стрічкові, барабанні,
рециркуляційні. Принцип роботи мобільної
зерносушарки MECMAR Таблиця 2.2.2 Особливості
сушіння зерна окремих культур
2.2.5. Організація післязбиральної обробки зерна на току
Мета організації післязбиральної обробки зерна –
отримати суху, вільну від домішок та шкідників зернову масу, яка зможе довгий
час зберігатися з мінімальними втратами якості та кількості. Організація післязбиральної обробки зерна на току включає: 1. Підготовку току та сховищ до приймання нового
врожаю: зачищення складів, ремонт приміщень, профілактика та боротьба зі
шкідниками. 2. Правильне визначення якості зернової маси, яка
надходить від комбайнів: визначення вологості, вмісту домішок та за
результатами зробити висновок про потребу в сушінні,
тимчасовому консервуванні
зерна. 3. Очищення: виділення домішок. 4. Сушіння чи охолодження. 5. Боротьба зі шкідниками і хворобами. 6. Хімічне консервування (при потребі). 7. Зберігання. 8. Контроль за зберіганням та якістю проведення
технологічних операцій. 1. Які є поточні лінії
для післязбиральної доробки
зернових мас? 2. Назвіть основні технологічні умови сушіння зерна на шахтних сушарках? 3. Який фактор є визначальним за повітряно-сонячного сушіння зернової маси? 4. Для яких партій
зерна використовують барабанні
сушарки? 5. Для якого зерна найдоцільніше
використовувати камерні сушарки? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||