Лого на Електронний підручник

ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН З ОСНОВАМИ МІКРОБІОЛОГІЇ

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Лабораторні заняття

Глосарій

Список використаних джерел

Укладачі

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ 8

 

 

Ознайомлення з основними формами бактерій. Основні принципи культивування мікроорганізмів на поживних середовищах

 

Мета. Набуття умінь і навичок у мікроскопічному дослідженні бактерій паличкоподібної, кулястої звивистої форми

 

Завдання 1

Ознайомитися з основними формами бактерій.

Об'єкти вивчення. Мікробіологічні препарати із культур кулястої форми, мазки із зубного нальоту.

Матеріали та обладнання: мікроскопи, пробірки, чашки Петрі з культурами мікроорганізмів, готові забарвлені мазки з морфологічно різними видами мікроорганізмів, барвник метиленовий синій, предметні і покривні скельця, бактеріологічні петлі.

Методичні вказівки

Приготувати мікробіологічні препарати із культур подібних форм (мікрококи, стафілококи, диплококи, стрептококи, тетракоки і сарцини), паличкоподібних бактерій (циліндричні, яйцеподібні, веретеноподібні), а також мазки із зубного нальоту (звивисті форми).

Розглянути під мікроскопом указані препарати і зарисувати форми бактерій.

 

 

Завдання 2

Ознайомитись з принципами культивування мікроорганізмів на поживних середо¬вищах.

Об'єкти дослідження. Бактерії, термостат.

Матеріали та обладнання: пробірки з мікробними культурами, пробірки з поживними середовищами, чашки Петрі з МПА, бактеріологічні петлі, спиртівки, олівці по склу.

Методичні вказівки

Петлю або піпетку беруть у праву руку. Пробірки з культурою і з стерильним поживним середовищем тримають похило в лівій руці (досліджуваний матеріал) вводять петлю і, беручи невелику кількість культури (одну каплю), переносять її в іншу пробірку із стерильним середовищем. На щільне поживне середовище посів проводять на поверхні зигзагоподібно, в рідке середовище – круговими рухами. Посів уколом в стовпчик агара або желатину проводять бактеріологічною голкою, яку просовують від поверхні середовища по осі пробірки до самого дна. По шляху проходження голки залишаються мікроби.

Пастеровськими піпетками беруть рідкий матеріал або культуру. Стерильним пінцетом відламують запаяний кінець піпетки, набирають матеріал і переносять його в поживне середовище. Піпетку після використання опускають в дезінфікуючий розчин.

На пробірках або чашках олівцем по склу пишуть назву культури і дату посіву, після чого ставлять в термостат для культивування.

 

 

Питання для самоконтролю

 

1. Які морфологічні і фізіологічні ознаки основних груп мікроорганізмів?

2. Охарактеризувати систематику мікроорганізмів?

3. Які існують типи живлення бактерій?

4. Як розмножуються мікроорганізми?

Попередня тема

На початок

Наступна тема