Лого на Електронний підручник

ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН З ОСНОВАМИ МІКРОБІОЛОГІЇ

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Лабораторні заняття

Глосарій

Список використаних джерел

Укладачі

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ 9

 

 

Мікроскопування збудників спиртового, маслянокислого бродіння. Мікроскопічне дослідження молочних продуктів. Мікробіологічна характеристика силосу. Якісна органолептична характеристика силосу та якісні реакції на молочну і масляну кислоти

 

Мета. Набуття умінь і навичок у мікроскопуванні збудників спиртового, маслянокислого бродіння, мікроскопічному дослідженні молочних продуктів, мікробіологічній характеристиці силосу та якісних реакцій на молочну і масляну кислоти.

 

 

Завдання 1

Мікроскопування збудників спиртового бродіння

Об'єкти дослідження. Дріжджі.

Матеріали та обладнання: мікроскоп, предметні і покривні скельця, бактеріологічні петлі, скляні палички, імерсійне масло.

Методичні вказівки

Для приготування мікропрепарату необхідно скляною паличкою нанести на предметне скло краплю рідини, яка бродить, накрити покривним скельцем і мікроскопувати з імерсією. Морфологічні ознаки дріжджів, а також клітини в стадії брунькування зарисувати.

 

 

Завдання 2

Мікроскопувати збудників молочнокислого бродіння.

Об'єкт дослідження. Кефір.

Матеріали та обладнання: мікроскоп, предметне та покривне скельце, бактеріологічна петля, метиленовий синій.

Методичні вказівки

Для приготування мікропрепарату роблять на предметному склі мазок кефіру, який після висушування на повітрі фіксують сумішшю спирту та ефіру (1:1) і зафарбовують метиленовим синім. Так, як кефір є продуктом змішаного бродіння, то він містить різноманітні види молочнокислих бактерій і дріжджі. Зробити рисунок мікропрепарату.

 

 

Завдання 3

Дати якісну органолептичну характеристику силосу, провести якісні реакції на молочну і масляну кислоти.

Об'єкти дослідження. Силос, кисле молоко.

Матеріали та обладнання: паперові фільтри, розчин сірчаної кислоти (10 %-й), 2 %-й розчин перманганату калію (КМпО4), колби, спиртівки, 0,1 Н розчин NaOH, фенолфталеїн, метиленовий червоний.

Методичні вказівки

До органолептичних показників силосу відносять: колір, запах, смак, консистенція силосної маси. Проаналізувати зразок, результати органолептичної характеристики занести в таблицю.

 

Показники номера зразка

Колір

Запах

Смак

Консистенція

Зразок 1

Зразок 2

 

Якісно молочну кислоту визначають переводом її в оцтовий альдегід. Скисле молоко фільтрують через паперовий фільтр і до 10 мл фільтрату в колбі добавляють 1 мл 10 %-го розчину сірчаної кислоти, нагрівають до кипіння і додають по краплях 2 %-ий розчин перманганату калію (КМnO4), при цьому молочна кислота майже повністю переходить в оцтовий альдегід. Під час нагрівання колби пари оцтового альдегіду викли¬кають загорання паперу, змоченого аміачним розчином нітрату срібла (AgNО3).

Наявність масляної кислоти визначають за допомогою отримання масляно-етило¬вого ефіру. Беруть 4 мл картопляної рідини в пробірку і добавляють 0,5 мл 96 %-го етилового спирту і 1 – 2 мл міцної сірчаної кислоти. Обережно збовтують і нагрівають до появи ананасного запаху, характерного для масляно-етилового ефіру. Зробити рисунок.

 

 

Завдання 4

Мікроскопування збудників масляного бродіння.

Об'єкт дослідження. Сира картопля.

Матеріали та обладнання: мікроскоп, предметні скельця, бактеріологічні петлі.

Методичні вказівки

Для вивчення маслянокислого бродіння використовують середовище з сирою картоплею. З цією метою нечищену дрібно нарізану картоплю кладуть у пробірку (1/3 частину), потім додають трохи крейди і заливають водою (2/3 частини пробірки).

Середовище пастеризують упродовж 10 хв за температури 80 °С і ставлять в термостат. Через 2 – 3 дні, картопля спливає догори внаслідок бурхливого газоутворення, що свідчить про маслянокисле бродіння. Під час мікроскопування рідини з накопичувальною культурою виявляються палички Clostridum pasteurianum веретеноподібної форми.

 

 

Питання для самоконтролю

 

1. Охарактеризувати збудників спиртового бродіння.

2. Які мікроорганізми характерні для спиртового бродіння?

3. Охарактеризувати типові і нетипові збудники молочнокислого бродіння.

4. Практичне значення молочнокислого бродіння?

5. Охарактеризувати збудників маслянокислого бродіння.

Попередня тема

На початок

Наступна тема