|
ФІЗІОЛОГІЯ РОСЛИН З ОСНОВАМИ МІКРОБІОЛОГІЇ Електронний посібник |
||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
Мікроскопування збудників спиртового, маслянокислого бродіння. Мікроскопічне дослідження молочних продуктів. Мікробіологічна характеристика силосу. Якісна органолептична
характеристика силосу та якісні реакції
на молочну і масляну кислоти Мета. Набуття умінь і навичок у мікроскопуванні збудників спиртового, маслянокислого
бродіння, мікроскопічному
дослідженні молочних продуктів, мікробіологічній характеристиці силосу та якісних
реакцій на молочну і масляну кислоти. Завдання 1 Мікроскопування збудників спиртового бродіння Об'єкти дослідження. Дріжджі. Матеріали
та обладнання: мікроскоп, предметні і покривні скельця, бактеріологічні петлі, скляні палички, імерсійне масло. Методичні вказівки Для приготування мікропрепарату необхідно скляною паличкою нанести на предметне скло краплю рідини, яка бродить, накрити покривним скельцем і мікроскопувати з імерсією. Морфологічні ознаки дріжджів, а також клітини в стадії брунькування зарисувати. Завдання 2 Мікроскопувати збудників молочнокислого бродіння. Об'єкт дослідження. Кефір. Матеріали
та обладнання: мікроскоп, предметне та покривне скельце, бактеріологічна петля, метиленовий
синій. Методичні вказівки Для приготування мікропрепарату роблять на предметному склі
мазок кефіру, який після висушування на повітрі фіксують сумішшю спирту та ефіру (1:1) і
зафарбовують метиленовим синім. Так, як кефір є продуктом змішаного бродіння, то він містить різноманітні
види молочнокислих бактерій і дріжджі. Зробити рисунок мікропрепарату. Завдання 3 Дати якісну органолептичну
характеристику силосу, провести якісні реакції на молочну і масляну кислоти. Об'єкти дослідження. Силос, кисле молоко. Матеріали
та обладнання: паперові фільтри, розчин сірчаної кислоти (10 %-й), 2 %-й розчин
перманганату калію (КМпО4), колби,
спиртівки, 0,1 Н розчин NaOH, фенолфталеїн, метиленовий червоний. Методичні вказівки До органолептичних показників
силосу відносять: колір,
запах, смак, консистенція силосної
маси. Проаналізувати зразок, результати органолептичної характеристики занести в таблицю.
Якісно молочну кислоту визначають переводом її в оцтовий альдегід. Скисле молоко фільтрують через паперовий фільтр і до 10 мл фільтрату в колбі добавляють 1 мл 10 %-го розчину сірчаної кислоти, нагрівають до кипіння і додають по краплях 2 %-ий розчин перманганату калію
(КМnO4), при цьому молочна
кислота майже повністю
переходить в оцтовий альдегід.
Під час нагрівання колби пари оцтового альдегіду викли¬кають загорання паперу, змоченого аміачним розчином нітрату срібла (AgNО3). Наявність масляної кислоти визначають за допомогою отримання масляно-етило¬вого ефіру. Беруть 4 мл картопляної рідини в пробірку і добавляють 0,5 мл 96 %-го етилового спирту і 1 – 2 мл міцної
сірчаної кислоти. Обережно збовтують і нагрівають до появи ананасного
запаху, характерного для масляно-етилового ефіру. Зробити рисунок. Завдання 4 Мікроскопування збудників масляного бродіння. Об'єкт дослідження. Сира картопля. Матеріали
та обладнання: мікроскоп, предметні скельця, бактеріологічні петлі. Методичні вказівки Для вивчення маслянокислого бродіння використовують середовище з сирою картоплею. З
цією метою нечищену дрібно нарізану картоплю кладуть у пробірку (1/3 частину), потім додають трохи крейди і заливають водою (2/3 частини пробірки). Середовище пастеризують упродовж 10 хв за температури 80 °С і ставлять в
термостат. Через 2 – 3 дні, картопля
спливає догори внаслідок бурхливого газоутворення, що свідчить про маслянокисле бродіння. Під час мікроскопування рідини з накопичувальною
культурою виявляються палички
Clostridum pasteurianum веретеноподібної форми. Питання для
самоконтролю 1. Охарактеризувати збудників спиртового бродіння. 2. Які мікроорганізми
характерні для спиртового бродіння? 3. Охарактеризувати типові і нетипові збудники молочнокислого бродіння. 4. Практичне значення
молочнокислого бродіння? 5. Охарактеризувати збудників маслянокислого бродіння. |
|||||||||||||||||