Лого на Електронний підручник

ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА

Електронний лабораторний практикум з дисципліни

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Список використаних джерел

Укладачі

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ № 6

 

4. ОСНОВИ ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИНИЦТВА

 

4.4. Технологія переробки олійних культур

 

Лабораторне заняття № 6

Оцінювання якісті переробки олійної сировини. Технологічна схема виробництва олії

 

Мета: навчитись оцінювати якість переробки олійної сировини, закріпити знання зі складання технологічних схем.

Матеріали та обладнання: насіння соняшнику, терези, бюкс, сито з отворами діаметром 3 мм, розбірна дошка, олія, конічна колба, мірний циліндр, етиловий спирт, штатив, бюретка, 1% фенолфталеїн, 0,1н КОН, Державні стандарти на насіння соняшнику та олію.

Література. Л ‒ 6, c. 145 – 149, Л – 5, с.179 – 184.

Методичні вказівки

Ознайомитись з методиками та зробити аналіз якості соняшникової олії, скласти технологічну схему виробництва олії.

 

Завдання 1. Оцінити якість переробки олійної сировини

 

Вимоги стандарту до насіння соняшнику:

Під час здавання-приймання (обмежувальні): без запахів, які неможливо усунути, вологість не більше 15%, смітної домішки не більше 10%, олійної – не більше 7%.

Під час зберігання (базисні): вологість не більше 7%, смітної домішки не більше 1%, олійної – не більше 3%.

 

Базисні і обмежувальні норми для заготовлюваного насіння олійних культур, %

Культура

Норма щодо вологості

Норма щодо вмісту домішки

базисна

обмежу-вальна

смітної

олійної

базисна

обмежу-вальна

базисна

обмежу-вальна

Соняшник:

   південна зона

7

15

1

10

3

7

   північна зона

13

17

1

10

3

7

Льон:

   олійний

13

16

3

5

6

10

   довгунець

13

16

0

5

0

5

Гірчиця

13

14

2

5

6

10

Кунжут

12

13

2

5

6

10

Ріпак

9

15

2

5

6

10

Рижій

12

16

2

5

6

10

Соя

12

18

2

5

6

10

Арахіс

14

15

2

5

4

10

Мак олійний

10

14

1

5

2

10

 

Рис. 6.1. Базисні та обмежувальні вимоги стандарту для насіння олійних культур (папка рис.6.)

 

Відбір проб та середньодобового зразка (лаб 1), визначення зараженості насіння комірними шкідниками проводять, так само, як і зернових культур. До смітної домішки відносять весь прохід крізь сито з отворами діаметром 3 мм і залишку на ситі: мінеральні домішки (грудочки землі, гальку, шлак), органічні домішки (лузга, залишки листків, кошичків), порожні насінини (без ядра), насіння всіх дикорослих і культурних рослин, а також з явно пошкодженим ядром внаслідок самозігрівання чи сушіння.

До олійної (зернової) домішки відносять насінини соняшнику: шеретовані повністю – цілі і побиті ядра, частково шеретовані, пошкоджені самозігріванням, чи сушінням з сіро-жовтим і коричневим забарвленням, недозрілі, недорозвинені, пророслі, приморожені, щуплі, білясті, зі слабою лускою.

Методика визначення вмісту явних смітної та олійної домішок (ст.137, абзац 2) в насінні соняшнику: із середньодобового зразка беруть наважку масою 100г, просіюють крізь сито з отворами діаметром 3 мм. У сході сита на розбірній дошці виділяють фракції смітної та олійної домішок, зважують і визначають їх відсоток у взятій наважці. Прохід крізь сито відносять до смітної домішки.

Методика визначення кислотного числа олії: в  конічну колбу  відібрати 25 мл олії, додати 15 мл етилового спирту. Суміш титрують 0,1н розчином КОН в присутності 2-3 крапель 1% фенолфталеїну до появи блідо-рожевого забарвлення. Кислотне число олії Х (мг КОН) розраховують за формулою:

 

V ∙К ∙5,611,

X =         М

 

де V – об ′ єм 0,1н розчину лугу, витраченого на титрування, мл;

     К – поправка до титру 0,1 н розчину лугу;

     М – маса наважки, г;

     5,611 – постійна величина за використання КОН.

 

Класи насіння соняшнику

Клас

Кислотне число, мг КОН

заготівельні

приймальні

Вищий

Не більше 0,8

Не більше 1,3

І

0,9 –1,5

1,4 –2,2

ІІ

1,6 –3,5

2,3 –5,0

 

Рис. 6.2. Класи насіння соняшнику за кислотним числом

 

 

Визначення якості насіння соняшнику

 

Виконати завдання 1 робочого зошита.

 

Завдання 2. Технологічна схема виробництва олії

 

 

Рис. 6.3. Технологічна схема виробництва олії

 

Щоб забезпечити оптимальні умови переробки насіння олійних культур, його необхідно очистити від сторонніх органічних і мінеральних домішок. Для стабілізації технологічного процесу добування олії необхідне кондиціювання за вологістю. Застосовують теплове сушіння або активне вентилювання.

 

Рис. 6.4. Будова насінини деяких олійних культур

 

Одним із основних процесів, які забезпечують відокремлення оболонок від ядра, є обрушування (шеретування). Після обрушування рушанка розділяється на фракції: ядро, оболонки, ціле насіння і недорушене. Оболонки виводяться із виробництва, ядро направляється на подрібнення, а недоруш і ціле насіння надходить на повторне обрушування. Наступним іде процес подрібнення ядра. Подрібнене на вальцівках ядро називають м’яткою.

 

 

Виробництво олії холодного віджиму

 

Для зменшення сил, що зв’язують олію з поверхнею м’ятки, застосовують волого-теплову обробку м’ятки, що називається піджарюванням (температура +115 - 1200С, зволоження 2,0 - 1,5%, 40 ‒ 45хв). Продукт – мезга. Їі пресують, тривалість пресування залежить від швидкості обертання вала, розміру вихідної щілини, фізико-механічних властивостей матеріалу. Далі олія йде на очистку.

 

 

Виробництво олії пресовим методом

 

Під час вироблення олії екстракційним способом розчинником є бензин, гексан чи суміш бутан-пропану. Використовують схеми настоювання і послідовного обезжирювання. Місцела, яку одержують після екстракції, складається із леткого розчинника, олії і твердих часточок. Частинки твердої фракції відокремлюються від міцели відстоюванням, центрифугуванням та фільтрацією. Для відгонки леткого розчинника з місцели застосовують спосіб дистиляції. Спочатку місцелу підігрівають у дистиляторі парою до температури 100 ‒ 105°С. При цьому частина бензину випаровується і концентрація олії підвищується до 75 – 85%. Після цього місцела надходить у кінцевий дистилятор, де бензин повністю відганяється парою за температури 210 ‒ 220°С. Утворена олія виводиться на очистку.

 

 

Виробництво олії екстракцією

 

Для одержання олії високої якості необхідно ретельно провести її очистку, яку умовно поділяють на первинну і глибошу, яка називається рафінацією.

Залежно від глибини очищення і цільового призначення рослинна олія поділяється на види:

- нерафінована – очищена від механічних домішок у результаті первинної очистки;

- гідратована – очищена від фосфатидів і білків у результаті гідратації;

- рафінована – очищена від фосфатидів, вільних жирних кислот у результаті рафінації слабкими розчинами лугу та від фарбних речовин у результаті адсорбційної рафінації;

- рафінована дезодорована – очищена від ароматичних і смакових речовин, а також пестицидів і канцерогенних речовин в результаті дезодорації.

 

 

Очищення кукурудзяної олії

 

Виконати завдання 2 робочого зошита.

 

Питання для самоконтролю

 

1. Які показники якості перевіряють під час здавання-прийманні насіння олійних культур? (- вимоги Державних стандартів на насіння соняшнику)

2. Як називається продукт подрібнення ядра насіння соняшнику при виробництві олії?

3. Які розчинники використовують у разі екстракції олії?.

 

Попередня тема

На початок

Наступна тема