|
ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ
РОСЛИННИЦТВА Електронний лабораторний практикум з дисципліни |
|||||||||||
|
ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ № 2 |
|||||||||||
2. ТЕХНОЛОГІЯ ПІСЛЯЗБИРАЛЬНОЇ ОБРОБКИ ЗЕРНОВИХ МАС ТА ПІДГОТОВКА ЇХ ДО ЗБЕРІГАННЯ 2.2. Очищення,сушіння та
вентилювання зернових мас Лабораторне заняття № 2 Визначення
вологості та засміченості зерна Мета: вивчити методики визначення вологості та засміченості зерна. Матеріали та обладнання: зерно
пшениці, сушильна шафа, бюкс, ексикатор, щіпці, терези, набір
сит, розбірні дошки, зразки елементів шкідливої домішки, бур'янів, Державний
стандарт на пшеницю. Література.
Л – 6, c. 25 – 36. Методичні вказівки Вивчити методики визначення вологості та
засміченості зерна та виконати досліди. Завдання 1. Визначити
вологість зерна
Вологість визначають прямим
(дистиляцією) і непрямим методами, причому перевагу віддають останнім. Основним
з них (стандартним) є висушування в електричній шафі за температури 130 °С
протягом 60 хв. Додаткові – електрометричні (ст.24, абзац 6) – методи
ґрунтуються на властивостях зерна – діелектричній проникності та
електропровідності.
Вимірювач вологості зерна
Wile 55 Методика визначення вологості основним
методом: Із середньодобової проби беруть де М1, М2
– маса наважки з бюксом до і після висушування, г, М3 – маса наважки до висушування без бюксу, г К – поправковий коефіцієнт (для зерна
проса, гречки, рису, сорго – 0,1, пшениці, жита, ячменю – 0,3, вівса – 0,35,
гороху, кукурудзи, чини, нуту – 0,45). Різниця між паралельними зважуваннями
не має перевищувати 0,25%. Прилади для
швидкого визначення вологості партій зерна: електровологоміри
ВП-4, ИВЗ, 13КЗ, «Трансгигро» (ст.24, абзац
6), вологоміри «Колос», (ст.25, абзац 2)
ВЗПК-1, «Нива-2», (ст.25, абзац 4) фотоелектричний аналізатор «Берег».
(ст.25, абзац 1)
Огляд тестера зерна AG MAC Ґ Таблиця 2.1. Визначення стану зерна
за вологістю, %
Виконати завдання 1 робочого зошита. Завдання 2. Визначити
засміченість зерна Рис. 2.1. Види домішок у зерновій маси (папка рис.2) Розрізняють
зернову та смітну домішки зернової маси, а в складі смітної виділяють
шкідливу. Склад кожної з домішок у зерні продовольчого призначення певної
культури нормується стандартом ГОСТ 30483-97. Вимогами стандарту керуються, визначаючи засміченість зерна продовольчого,
кормового і технічного призначення під час надходження його на
хлібоприймальні пункти. Наприклад, стандартом на пшеницю продовольчу, кормову
обмежувальна норма смітної домішки становить 5 %, зернової – 15, базисна – відповідно 1 % і 3 % (для озимої
пшениці). У складі смітної вміст шкідливої домішки не має перевищувати 1 %
(за сумою), в т. ч. ріжків – 0,5 %, гірчака –
0,1, в’язелю – 0,1 %. Визначення
засміченості зерна: із середньої проби беруть наважку
зерна пшениці масою Елементами
смітної домішки всіх культур є: мінеральна домішка (пісок, земля, галька),
насіння бур'янів, органічна домішка (полова, частинки стебел тощо), прохід
нижнього сита, зерна основної культури з явно зіпсованим ядром (прогнилі, запліснявілі, обвуглені,
підсмажені, виїдені шкідниками), шкідлива домішка. У партіях
зерна найчастіше трапляються такі елементи шкідливої домішки: гірчак
повзучий, гірчак рожевий, кукіль, амброзія, канадська ялинка. До смітної
домішки відносять також зерна культурних рослин, які значно відрізняються від
основної культури за хімічним складом, фізичними властивостями (наприклад, у
зерні продовольчої пшениці — зерно гороху, вівса тощо). Зернову
домішку становлять дрібні, щуплі, биті зерна основної чи близької до неї
культури (до 3%), які можуть бути використані за основним призначенням зерна
і не впливають на його залікову масу. За кожен відсоток-зернової домішки
понад базисні норми встановлено знижку в розмірі 0,1 % вартості зерна.
Методи визначення якості насіння сільськогосподарських культур
згідно з новими стандартами Виконати завдання 2 робочого зошита. Питання для самоконтролю 1. З якою метою визначають вологість зерна?
(ст.21, абзац 4) 2. З якою метою визначають засміченість зерна?
(ст.26, абзац 4) 3. Що таке критична вологість зерна? 4. Як класифікують зерно за вологістю? 5. Які домішки зерна пшениці відносять до шкідливих? |
||||||||||||