|
ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ
РОСЛИННИЦТВА Електронний лабораторний практикум з дисципліни |
|||||||||||
|
ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ № 1 |
|||||||||||
2. ТЕХНОЛОГІЯ ПІСЛЯЗБИРАЛЬНОЇ ОБРОБКИ ЗЕРНОВИХ МАС ТА ПІДГОТОВКА ЇХ ДО ЗБЕРІГАННЯ 2.1. Характеристика та фізіологічні
властивості зернових мас як об’єктів зберігання Лабораторне заняття № 1 Підготовка
партій товарного зерна і відбір проб для аналізу. Визначення органолептичних
показників якості зернових мас Мета: вивчити методики підготовки партій товарного зерна і відбору проб
для аналізу, навчитись визначати органолептичні показники якості зернових
мас. Матеріали та обладнання: зразки різного за якістю зерна, терези, дерев’яні планки зі
скошеними ребрами. Література. Л – 6, c. 7 – 17. Методичні вказівки Ознайомитись з особливостями підготовки партій
товарного зерна, вивчити методики відбору проб зерна для аналізу, визначення
забарвлення, запаху, смаку зерна та виконати досліди. Завдання 1. Підготувати
партії товарного зерна
У разі надходження зернової маси на тік оцінюють її якість для визначення режиму зберігання та технології післязбиральної обробки, виявляючи при цьому потребу в сушінні, відповідному наборі зерноочисних машин. Режим
технологічних процесів визначають також залежно від цільового призначення
зернових мас. Одночасно працюють над формуванням партій зерна для реалізації
на хлібоприймальний пункт у рахунок державного замовлення та на інші цілі. Зернова
маса, що надходить від збирання навіть однієї культури, відрізняється за вологістю, засміченістю та
іншими показниками. Виявляючи їх під час оцінювання якості, формують окремі
партії зернових мас за ступенем стиглості, вологістю та засміченістю. Це дає
можливість визначити режим короткочасного зберігання залежно від якості
зерна, мінімальний набір зерноочисних машин, не допускаючи зайвих обробок,
які призводять до підвищення травмованості зерна. Після визначення якісного
складу зернової та смітної домішок до кожної зерноочисної машини підбирають
певний набір сит, встановлюють режим аспірації. Партія
зерна – це відповідна кількість однорідної за якістю зернової маси,
призначеної для зберігання чи реалізації. Перед реалізацією зерно на
хлібоприймальний пункт перевіряють у лабораторії підприємства. Виконати завдання 1 робочого
зошита. Завдання 2.
Відбирати проби для аналізу
Точкова проба зерна – це проба,
відібрана від партії зерна за один прийом з одного місця. Для відбору проби
використовують конусні, циліндричні, мішкові щупи і механічні пробовідбірники (рис 1 с.6). Особливості відбору проб
з автомобілів: якщо довжина кузова до
Пробовідбірник зерна DV Stork Rail для великих зерновозів Особливості відбору проб зерна, що
зберігається насипом: до Рис. 1.1. Відбір проб зерна, що зберігається насипом Особливості відбору
проб затареного у мішки зерна: якщо до 10 мішків,
то пробу відбирають із кожного другого, з 10–100 мішків – з 5-го плюс 5 % від
загальної кількості мішків у партії. Проби із зашитих мішків беруть мішковим
щупом, розсуваючи мішковину в трьох доступних місцях. Щуп вводять у напрямку
до середини мішка жолобом униз, потім повертають його на 1800 і
виймають. Загальна маса точкових проб не повинна бути меншою за Рис. 1.2. Відбір проб затареного у
мішки зерна та з полімерного рукава Об'єднана
проба – це сукупність точкових проб. На етикетці зазначають назву культури, номер машини, комори, маса партії, час
відбору проби, маса. За об’єднаною пробою визначають органолептичні
показники, зараженість, тип і підтип, вологість. Середньодобова проба (рис 2, с.8) – це
проба зерна, що формується з об'єднаних проб, відібраних з кількох однорідних
за якістю партій зерна, які надійшли з одного господарства протягом
оперативної доби. За середньою пробою
визначають відповідність якості зерна стандарту. Рис. 1.3. Поділ зразка
зерна на трикутники для відбору середньої проби методом конверта Розподільником БИС-1 (рис 4, с.9) можна змішувати проби, розподіляти їх навпіл, виділяти наважки
заданої величини. Таблиця 1.1. Терміни зберігання середньої проби
Система відбору проб зерна з залізничних вагонів Виконати завдання 2 робочого
зошита.
Завдання 3.
Визначити органолептичні показники якості зернових мас
Колір зерна визначають при розсіяному денному світлі, порівнюючи з
еталоном. Рис. 1.4. Зовнішній вигляд здорового та фузаріозного зерна Визначають
запах
як цілого, так меленого зерна. З попередньо перемішаного середнього зразка
беруть на долоню близько Визначення
смаку зерна:
із середнього зразка беруть близько Виконати завдання 3 робочого
зошита.
Питання для самоконтролю 1. З якою метою оцінюють
якість зернової маси під час надходження на зберігання?
(ст.5, абзац 4) 2. За якими показниками
формують окремі партії зерна? (ст.6, абзац 2) 3. Які показники якості зерна відносяться до органолептичних? (ст.11, абзац 1) |
||||||||||||