НМЦ

Технологія виробництва і переробки

продукції свинарства

Електронний посібник

 

ВФПО

9. Маркетинг і економіка продукції свинарства

 

9.1. Особливості маркетингу продукції свинарства

9.2. Економічна ефективність виробництва продукції свинарства

 

9.1. Особливості маркетингу продукції свинарства

Більшість сучасних науковців на сьогоднішній день трактують маркетинг як діяльність госпо­дарюючого суб’єкта з розробки, виробництва та реалізації продукції, яка задовольняє по­требу споживачів та відповідає їх запитам, для максимізації прибутку. Таким чином, основним завданням маркетингу є вивчення того, що хоче споживач, що його спонукає до купівлі, а потім у процесі виробництва зробити все необхідне, щоб задовольнити цю потребу. Таким чином, мо­жемо говорити, що маркетингові функції підпри­ємства реалізуються у ході пошуку відповідей на низку комплексних питань:

- кому продавати;

- що продавати;

- як продавати?

Ці запитання постійно турбують свинарів, оскільки є одним з визначальних чинників при­бутковості бізнесу. Тож для отримання прибутку вони мають подивитися на свою продукції з по­зиції маркетолога (рис. 9. 1).

 

9.1

Рис. 9.1. Блок-схеми управління збутовою діяльністю. Підприємства-виробника продукції свинарства

 

Кому продавати? Основна філософія марке- тингу полягає в тому, що важливо розуміти ви­моги споживачів та наскільки вироблена про­дукція може їх задовольнити. Адже, щоб отриму­вати максимальну ціну переробників потрібно максимально наблизити свій продукт до потреб покупця. А для цього потрібно знати, хто буде споживачем? Частково відповідь на це запитан­ня має бути відома ще до початку становлення підприємства, оскільки кінцева продукція буде залежати від спрямування та типу господарства, зокрема, ферми-нуклеуси, племінні господар­ства вирощують і реалізують чистопородний та гібридний ремонтний молодняк (у разі наяв­ності кнурів можуть реалізувати і спермопро­дукцію), і в цьому випадку споживачем будуть підприємства (фірми), орієнтовані на подальше масове вирощування свиней. Якщо мова йде про репродуктори, то вони вирощують товар­них поросят після дорощування, відгодівельні підприємства та товарні господарства закрито­го циклу в якості кінцевого продукту матимуть свиней забійних кондицій і в цьому випадку гру­па споживачів буде значно відрізнятися – торго­вельні мережі, магазини тощо.

Набір маркетолога дає широкий спектр ін­струментів для виявлення споживчого попиту в процесі маркетингового дослідження. Їх можна розділити на дві групи: «кабінетні дослідження» та «польові дослідження».

«Кабінетні дослідження» – це робота з ін­формацією, яку попередньо вже було зібрано, опрацьовано і концентровано в певному міс­ці з якоюсь метою. Таку інформацію називають «вторинною». Її використання буде корисним для встановлення загальних тенденцій на рин­ку продукції свинарства. До основних джерел вторинної інформації можуть бути віднесені статистичні збірники, в яких наведено інформа­цію про динаміку поголів’я свиней, рівень спо­живання продукції населенням, імпорт і експорт продукції. Як правило, таку інформацію подають як загалом по державі, так і в розрізі регіонів. Проте, слід пам’ятати, що дуже часто така інфор­мація є не зовсім достовірною. Тому, в будь яко­му випадку, вимагає додаткового аналітичного опрацювання.

Іншим джерелом вторинної інформації є спеціалізовані друковані журнали та сайти, зо­крема, до таких можна віднести «Прибуткове свинарство», «Свинарство України», Pigua.info (Свинарство в Україні та світі) asu.pigua.info (Сайт асоціації свинарів України) (рис. 9.2). Ок­ремі розділи, присвячені розвитку свинарства в Україні, дуже часто можна знайти у широкопро­фільних аграрних виданнях, які ведуть рубрики, присвячені тваринництву.

До важливих джерел отримання вторинної інформації також слід віднести спеціалізовані заходи – виставки, семінари, круглі столи, кон­ференції тощо. Як правило, тут збираються фа­хівці за напрямом, які обговорюють найостан­ніші тенденції та проблеми в галузі. Отримана інформація буде корисною для розуміння про­цесів, що відбуваються і відповідного коригу­вання бізнесу.

І, звичайно, не слід забувати про засоби кому­нікації, які в останні роки набули великої попу­лярності – профільні групи, сторінки та чати в соціальних мережах.

Проте вся інформація, про яку йшла мова є загальною і вимагає додаткового аналізу та оп­рацювання. І може виявитися так, що ми не от­римаємо відповіді на питання, які нас цікавлять. У такому випадку необхідно використовувати «польові дослідження».

Найпопулярнішими формами проведення «польових досліджень» є опитування та спо­стереження. В останні роки набуває популяр­ності робота зі споживачем методом фокусу­вання, суть якого полягає в цілеспрямованому відбиранні так званої "фокус-групи" (6–9 осіб) і всебічному обговоренні з нею проблеми, що цікавить дослідників, і котре скеровується про­фесійним «модератором». Спостереження є аналітичним методом, за допомогою якого ви­вчають і фіксують теперішню і минулу поведін­ку. Сутність опитування полягає в прямому чи опосередкованому контакті зі споживачем чи експертом, під час якого отримують відповіді на необхідні питання. Найчастіше опитування про­водять за допомогою анкет.

Підприємство, орієнтоване на довгострокову роботу на ринку, мусить постійно проводити «по­льові дослідження» за ключовими позиціями своєї діяльності – ціна, якість, бренд, конкуренти тощо. Отримання якісної первинної інформації дасть можливість уникнути помилок та передбачити економічні втрати. Маркетингові дослідження можливо проводити самостійно або звернутися до спеціалізованих фірм, які займаються цим ви­дом діяльності.

 

9.2

Рис. 9.2. Сайт Pigua.info (Свинарство в Україні та світі) з аналізом цін на продукцію свинарства в розрізі країн світу

 

У будь-якому випадку, слід пам’ятати, що пра­вильне визначення цільового ринку значно спро­стить подальшу виробничу діяльність підприєм­ства-виробника продукції свинарства, допоможе уникнути додаткових витрат, пов’язаних з просу­ванням продукції на ринок та впливом на нецільо­вого споживача.

Що продавати? Оскільки основним результатом виробничої діяльності вітчизняних свинарів є тва­рини забійних кондицій, сконцентруємо свою ува­гу саме на цьому виді продукції.

Виробникові, який хоче знати, що він продає, варто постійно збирати та аналізувати інформацію про результати забою реалізованого свинопого­лів’я, щоб розуміти якісні характеристики вироще­них тварин. Втім, це можливо за умови, що забій­не підприємство має обладнання для визначення якісних характеристик туші. Необхідно розуміти, як варіюються показники тварин однієї товарної партії, бо партії свиней відрізняються одна від од­ної. Тривалий збір і моніторинг такої інформації дозволить визначити вплив зміни раціонів, умов утримування, лікування тварин на м’ясні характе­ристики туші та якість м’яса.

Середня маса свиней, яких реалізують на забій у світі, з середини 70-х років до середини 80-х ро­ків ХХ ст. змінювалася незначно, але з 1986-го року вона зростала майже на 0,5 кг. Наприклад, у 1986 ро- ці маса свиней забійних кондицій в середньому ся­гала 112 кг, порівняно з 117 кг у 1995-му році.

Нині спостерігають глобальний тренд збільшен­ня забійних кондицій. Це частково пояснюється змінами в генетиці та підходах до годівлі тварин, проте ключовий чинник – преференції м’яспере­робників. Залежно від власних потреб закупівель­ники визначали градацію забійних кондицій, а за тварин у найвигіднішій для переробників «ваговій категорії» готові були платити максимальну ціну. При цьому варто розуміти, що собівартість забою як важчих, так і легших свиней однакова, а вихід окремих частин (шинки, вирізки) буде більшим. Тож виходить, що важчі м’ясні свині, як правило, вигідніші для переробників, адже саме такі дають більший вихід цінних частин.

Оскільки вимоги до товарних свиней можуть відрізнятися залежно від потреб переробника, для визначення оптимальної маси групи тварин можна орієнтуватися на вимоги вашого основ­ного контрагента. Тобто оптимальна маса реалі­зації на забій для товарних свиней буде станови­ти середню масу партії тварин, маржинальний дохід від продажу яких буде максимальним.

Звичайно, єдиного показника оптималь­ної забійної маси немає, адже на цей показник впливає низка чинників: вік тварин, вимоги до мінімальної площі з розрахунку на одну голову, генетика, виробничі показники, преференції покупця, очікувана динаміка цін. Генетика, ви­робничі показники та преференції покупця, за­звичай, визначають загальні кондиції реалізації товарного поголів’я для більшості операторів. Виробники намагаються досягти «цільового» рівня виробничих показників (конверсія корму, середньодобові прирости) тварин, які б відпо­відали вимогам закупівельників щодо маси та конкретних характеристик туші. Проте ці показ­ники значною мірою коливаються залежно від генетики тварин.

Вік тварин і вимоги до мінімальної норми площі визначають фактичну масу, в якій тварин відправляють на забій. Оскільки у більшості ви­робників площі відгодівельних майданчиків об­межені, час реалізації безпосередньо залежить від потреб у вільних виробничих площах для наступної партії. Це, зокрема, простежується у відчутному сезонному коливанні середньої за­бійної маси тварин. Окремі виробники визнача­ють найвдаліший час для реалізації з огляду на очікуване коливання цін. Наприклад, коли ціни закупівлі вищі за прогнозовані, виробники бу­дуть намагатися реалізувати товарне поголів’я якнайшвидше, щоб встигнути до послаблення цін. І навпаки, коли ціни мають тенденцію до зни­ження, виробники не поспішають з реалізацією. Так, зниження рівня цін зазвичай призводить до зменшення пропозиції та, відповідно, до важчих та жирніших тварин у подальшому, що збільшує обсяги реалізованої свинини та спричиняє ще більший тиск на ціни. Висхідний рух цін, навпа­ки, заохочує збувати товарні партії з тваринами меншої вгодованості, що обмежує сукупну про­позицію м’яса свиней та слугує підтримкою для котирувань.

Як продавати? Важливим питанням органі­зації маркетингової діяльності підприємства з виробництва свинини є формування правиль­ної ціни продажу продукції, яка б забезпечила не лише покриття собівартості, а й враховувала прибуток і в той же час відповідала ситуації на ринку та забезпечувала конкурентоспромож­ність. Існує декілька методів формування ціни на продукцію тваринництва, окрема й свинар­ства, але ми зупинимося на найпростіших.

Основним методом ціноутворення на підпри­ємстві є модель «середні витрати плюс прибу­ток», відповідно до якої здійснюється нараху­вання визначених націнок на повну собівартість товару. Необхідно акцентувати увагу на тому, що собівартість має враховувати не лише виробни­чі витрати, а й усі пов’язані з транспортуванням, просуванням і т.д.

Розрахунок ціни на підставі цільового при­бутку є різновидом методики визначення ціни за середніми витратами (собівартістю). Особли­вість його полягає в тому, що ціну поставлено в жорстку залежність від загального розміру при­бутку, який підприємство передбачає одержати від продажу певної продукції.

Метод ціноутворення «за рівнем поточних цін» («за рівнем конкуренції») полягає в тому, що ціну встановлюють як функцію цін на аналогічну продукцію у конкурентів.

Установлення ціни на підставі результатів торгів є різновидом методу «за рівнем поточних цін» і застосовується для одержання замовлен­ня на виготовлення певної продукції. У цьому випадку мова йде про участь у тендерних тор­гах, які оголошують державні підприємства чи установи на постачання м’яса свиней, напри­клад, для потреб армії.

Метод ціноутворення «за рівнем попиту» передбачає встановлення ціни за допомогою пробного продажу товару в різних сегментах ринку. При цьому враховують умови продажу, кон'юнктуру ринку, супутні послуги. За викори­стання цього методу в різних місцях (сегментах) ринку на ті самі товари ціни можуть бути різни­ми.

Метод установлення ціни за місцем похо­дження товару полягає в тому, що товар пе­редають транспортній організації за умови "франко-вагон", після чого всі права на товар і відповідальність за нього переходять до покуп­ця (замовника).

Застосування методу встановлення зональ­них цін полягає в тому, що підприємство (фірма) виокремлює кілька зон, у межах яких встанов­люються єдині ціни залежно від рівня тран­спортних витрат.

За встановлення цін зі знижками підприєм­ство-продавець змінює свою вихідну ціну та встановлює певну знижку, ураховуючи достро­кову оплату рахунків, закупівлю великого обся­гу продукції або позасезонну тощо. Це дає змогу підприємству підтримувати більш стабільний рі­вень виробництва впродовж року.

Виробники свинини, які реалізують свиней безпосередньо на бійні та/чи м’ясокомбінати, можуть отримувати розрахунок за поставлені партії за:

живу масу тварин;

якість туші;

• контрактованою ціною.

Практично весь живець в Україні, в країнах Північної Америки, Азії, а також близько трети­ни товарних свиней в США реалізують за живою масою та візуальною оцінкою закупівельника. Враховуючи те, що м’ясопереробники мають доступ до інформації про вихід окремих м’яс­них частин туш з закуплених раніше партій окремого постачальника, ключовим фактором ціноутворення, крім фактичної маси тварин, є репутація постачальника, заснована на якості туш з попередніх закупок. Основною перева­гою такої системи розрахунків для виробника свинини є те, що сума доходу від реалізації ві­дома практично одразу після зважування тва­рин. Найбільший її недолік — те, що зазвичай за візуального оцінювання нежирні тварини з високим вмістом м’язової тканини будуть кош­тувати практично стільки ж, скільки жирніші свині з нижчим відсотком «м’ясності». Саме тому ця опція буде не вигідною для виробників, які реалізують тварин, забійні характеристики яких вищі за середні.

Система розрахунку за якістю туш чи забійну масу/забійний вихід є найпоширенішою у світі, зокрема у більшості країн ЄС, США та Канаді. Від­повідно до такого підходу оцінюють вихід піс­ного м’яса у кожній туші. Так, на фактичну ціну впливає забійний вихід туші та товщина шпику, який вимірюють вручну (візуально, лінійкою) або апаратно (за допомогою сканера). Окремі переробники додатково включають у формулу вихід окремих м’язових частин, зокрема вирізки та/чи шинки.

Ключовою перевагою такого підходу є спра­ведливіша оцінка якісних характеристик туш після забою. Крім того, переробники, які засто­совують апаратно оцінювання, можуть зібрати інформацію за результатами забою та напра­вити її постачальнику для подальшого аналізу та прийняття управлінських рішень щодо маси забою, генетики, годівлі тощо. Недолік такого методу – невизначеність для свинаря: оціню­вання туш переважно здійснюють без участі постачальника, формули розрахунку можуть коливатися залежно від пріоритетних для пере­робника параметрів, обладнання для оцінюван­ня і, навіть, майстерності персоналу, що оцінює. Як наслідок, постачальник отримує результати забою реалізованої партії після продажу отри­маних з неї туш.

Третя опція розрахунків – контрактні про­дажі – поступово набувають популярності на ринку свинини, зокрема поширені у США. Близько 15% свиней, які надходять на забій у цій країні, реалізують за ціною, заздалегідь обумовленою між свиногосподарством та м’ясопереробником. У такий спосіб останній гарантує завантаженість бійні у певний час у майбутньому, а виробник свинини «страхує» себе від раптового падіння ціни.

Контрактне ціноутворення зазвичай буває двох типів: короткострокове (в якому закупі­вельник страхує ризики за рахунок фіксації ціни) та довгострокове. Довгострокові уго­ди здійснюють у двох формах. Так, ціна може складатися з базової на конкретному ринку та узгодженої премії чи знижки. Зокрема, відсоток цінової надбавки чи дисконту можуть варіювати залежно від якості туш згідно з градацією кон­кретного переробника. Другий тип — угода про розподіл ризиків між покупцем та продавцем. Формула ціни залишається такою (базова + пре­мія/знижка), проте в контракті фіксують макси­мальне та мінімальне значення ціни, базову ціну плюс премію чи знижку. Якщо розрахована ціна виходить за межі цього діапазону, обидві сторо­ни розділяють різницю на основі попередньо домовлених умов, найчастіше – порівну.

Беручи до уваги переваги та недоліки кожно­го з цих методів розрахунку, окремі оператори можуть ситуативно користуватися різними: так, тварин з кращими характеристиками реалізува­тимуть тим переробникам, які оцінюють якість туш, жирніших — за живою масою.

Частота реалізації живця залежить від ци­клу виробництва, завантаженості виробничих приміщень та низки інших чинників. Проте ре­гулярна реалізація живця забезпечує більшу однорідність товарних груп за віком, масою та кондицією. Більше значення для виробника цей чинник набуває тоді, коли ціна відчутно варіює від якісних параметрів туші (її маси, вмісту піс­них частин).

Чи продавати тварин зі знижкою на вміст шлунково-кишкового тракту (далі – ШКТ)? Нара­зі не всі свиногосподарства мають можливість обмежити доступ тварин до корму перед забо­єм, а переробники досить часто наполягають на наданні 2–3% знижки на вміст ШКТ. Маса свиней від моменту сортування до фактичного виванта­ження на забійних потужностях змінюється. Так, під час завантаження тварини втрачають близь­ко 1% своєї маси та не менше 1% на кожні 100 км транспортування. Крім того, втрати можуть зрости за надто спекотних чи захолодних погод­них умовах.

Якщо ферма не має можливості зупиняти го­дівлю перед відвантаженням товарної партії, ціна реалізації для переробника з більшим ра­діусом заготівлі має не тільки перевищити ціну локального забою, а й покрити очікувані втрати маси тварин через транспортування.

Крім того, дослідження демонструють, що маса туші практично не змінюється, якщо тва­рин забили впродовж 12-и годин після відванта­ження з ферми. Тож свинарі, які отримують оп­лату за якість туш, мають переконатися, що їхнє товарне поголів’я забивають саме у цей промі­жок часу.

Таким чином, виробники, які прагнуть реа­лізувати товарних свиней за найвищою ціною, мають постійно відстежувати та аналізувати загальну ситуацію на ринку, запити споживачів та переробників, якісні показники своєї продук­ції та, відповідно, пристосовуватися до потреб ринку, щоб максимально їх задовольнити.

Крім оптимальної маси та забійних характе­ристик туш, важливим аспектом для вдалих про­дажів є правильне позиціонування – формуван­ня у потенційного покупця думки про цінність, унікальність і конкурентні переваги продукції.

Наразі більшу додану вартість тваринам мо­жуть додати:

• вирощування в умовах, що відповідають вимогам благополуччя тварин та/чи з викорис­танням технологій, що мінімізують вплив на до­вкілля;

    унікальні смакові якості свинини;

    вирощування без застосування антибіоти­ків;

    органічне виробництво.

Хоча поки для більшості вітчизняних спожи­вачів ці фактори не будуть визначальними під час покупки свинини, поступово запит на таку продукцію сформується і незабаром українці будуть готові «голосувати гривнею» за м’ясо від­повідних характеристик.

Проте для підприємств, орієнтованих на дов­гострокову діяльність на ринку продукції сви­нарства, такі засоби просування продукції, як реклама, PR та брендинг є визначальними.

Бренд – це впізнаваність підприємства чи його продукції на ринку за рахунок позитив­них характеристик, які знайшли відображення у свідомості споживача. Бренд забезпечує пізна­ваність і сприяє тому, що споживач зробить по­купку і в подальшому, а також рекомендує про­дукт іншому споживачу. А для цього потрібно йому допомогти, створивши візуалізований об­раз, який буде відображатися у його свідомості.

Розрізняють фірмовий і продуктовий бренд (рис. 9.2). У першому випадку йде мова про пізнаваність підприємства – його товарного знаку, в другому – забезпечується просування і підтримка конкретного товару чи групи товарів. Актуальним є і парасольковий бренд – явище, коли під єдиною назвою пропонують декілька різних за своїми характеристиками продуктів. Ця конфігурація краща під час виходу на ринок нового продукту і розвитку нового бренда.

Його формування нерозривно пов’язане з ре­єстрацією торгової марки, оскільки вона забез­печує не лише візуальне сприйняття, а й захист інтелектуальних прав. Про важливість бренду­вання може свідчити досвід вітчизняних ком­паній, які займаються виробництвом продукції тваринництва. Вітчизняні підприємці досить ча­сто плутають рекламу і PR (зв’язки з громадські­стю), вважаючи, що це одне і теж. Проте роль і завдання, які виконують ці види маркетингових комунікацій, суттєво відрізняються. Реклама – це платна форма неособистої пропозиції товару з метою вплинути певним чином на аудиторію, привернути увагу, викликати інтерес, передати споживачеві інформацію і змусити його діяти певним чином. В Україні діє Закон «Про рекла­му», який визначає особливості її здійснення, джерела, за допомогою яких можна розпов­сюджувати рекламу тощо. Правильно органі­зована рекламна кампанія здатна сформувати надходження доданої вартості підприємству. Проте перед її початком необхідно чітко ви­значити: на кого вона буде розрахована. Якщо мова йде про товари широкого вжитку, зокрема продукти м'ясопереробки, то в цьому випадку можемо використовувати широкий перелік за­собів поширення – телебачення, радіо, білбор­ди, таргентингову рекламу тощо. Все залежить від бюджету, який може дозволити собі підпри­ємство. Проте, коли мова йде про специфічну продукцію, як то туші чи напівтуші свиней, то до джерела подачі реклами необхідно підходити більш виважено. Враховуючи, що цільова група споживачів є досить специфічною, необхідно шукати джерело подачі рекламної інформації, яке принесе найбільшу ефективність. Це може бути реклама у спеціалізованих виданнях, роз­міщення банерів та розповсюдження рекламної продукції на спеціалізованих виставках, семіна­рах чи інших заходах з великою концентрацію потенційних споживачів, поштова розсилка ви­значеним потенційним клієнтам.

PR (зв’язки з громадськістю) – це діяль­ність, спрямована на досягнення довгостроко­вого взаєморозуміння між підприємством та різними соціальними групами людей на основі цілеспрямованого формування громадської думки та управління нею.

Важливість PR полягає у тому, що підприєм­ство формує позитивний імідж навколо своєї ді­яльності у людей, які не є потенційними спожи­вачами його продукції. Враховуючи специфіку виробництва продукції свинарства, пов’язану з запахом, відходами життєдіяльності свиней тощо, побудова діалогу з представниками міс­цевого середовища є важливим завданням.

До інструментів PR належать:

співпраця з засобами масової інформації – надання інтерв'ю та коментарів з певних питань, розповсюдження новин у вигляді пресрелізів або креативних розсилок, написання й розмі­щення статей на платній основі;

спеціальні події – заходи, єдиною метою яких є короткострокове звернення уваги зде­більшого ЗМІ, іноді кінцевих споживачів та ін­ших цільових аудиторій. До них можна віднести як пресконференції, престури, круглі столи, так і презентації, дегустації, благодійні заходи, фо­тосесії;

продакт плейсмент – наче ненавмисна демон­страція у фільмах, телевізійних передачах, комп'ю­терних іграх, музичних кліпах або книгах комер­ційних продуктів чи логотипів. Цей прийом можна розглядати як PR, так і рекламний інструмент.

 

Рис. 9.3. Приклади брендів різного призначення

 

 

9.2. Економічна ефективність виробництва продукції свинарства

В умовах ринкової економіки визначальним фактором, який дозволяє визначити доцільність тієї чи іншої господарської діяльності, є поняття її ефективності. Походячи від кореня «ефект», ці по­няття, хоча і є дуже спорідненими, проте мають різ­ну суть.

Так, ефект – корисний наслідок процесу, тобто кінцевий результат, де реалізується мета виробни­цтва. Наприклад, ефект від застосування кормових добавок у свинарстві виражається в збільшенні середньодобових приростів живої маси, зменшен­ні конверсії корму та, відповідно, зниженні витрат кормів на 1 ц приросту живої маси. Поняття еко­номічного ефекту має фундаментальне значення й відбиває його визначальну роль у розвитку су­спільства, досягненні його цілей. Власне, під «еко­номічним» ефектом варто розуміти абсолютний результат виробничого процесу – виготовлення продукції або отриманий дохід.

Ефективність – це економічна категорія, яка кількісно визначається через відношення ефекту (результату) до витрат, що зумовили одержання цього результату. Економічна ефективність пов’яза­на з вартісною оцінкою виходу продукції та кінцево­го результату виробництва, яку порівнюють із залу­ченими у виробництво та витраченими ресурсами.

В економічній літературі зустрічаються випадки ототожнення понять “критерій” і “показник еконо­мічної ефективності”, хоча між ними існує принци­пова різниця. Вона виражається в тому, що крите­рій, на відміну від показника, з більшою повнотою відображає категорії ефективності. Кожен окремо взятий показник характеризує лише одну з її сто­рін, і тільки в сукупності вони дають всебічний кіль­кісний вимір.

Головне ж завдання показників економічної ефективності – відзначатися універсальністю застосування. Основні показники економічної ефективності мають бути єдиними для всіх видів економічної діяльності, незалежно від галузевої приналежності чи категорії підприємства. Тоді можна буде порівнювати ефективність діяльності сільськогосподарських підприємств з результата­ми інших видів підприємницької діяльності. Для оцінювання економічної ефективності галузі сви­нарства необхідні конкретні показники, що відбра­жають вплив різних факторів на процес виробни­цтва. Тільки система показників дозволяє провести комплексний аналіз і зробити висновки про основ­ні напрямки підвищення економічної ефективності виробництва продукції свинарства.

Пропонуємо систему вартісних і натуральних показників, на основі яких можна визначити рівень економічної ефективності виробництва свинини (табл. 9.1).

 

Таблиця 9.1

Система показників оцінювання економічної ефективності функціонування підприємств

з виробництва свинини

 

ПОКАЗНИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА СВИНИНИ

натуральні

вартості

• Середньодобові прирости на дорощуванні та від­годівлі, г

• Витрати корму на 1 ц приросту живої ваги, к. од.

• Вихід приплоду поросят на 100 свиноматок, голів

• Період вирощування, дорощування, відго-дівлі до забійної маси, днів

• Рівень падежу свиней, %

• Виробництво м’яса на одну голову свиней, кг

• Виробництво м’яса на одну свиноматку, кг

• Виробництво м’яса свиней на 100 га ріллі, ц

• Коефіцієнт співвідношення виробленого м’я-са свиней у живій масі до кількості серед-ньорічного поголів’я

• Рівень рентабельності, %

• Рентабельність продажу, %

• Норма прибутку, %

• Фондовіддача, грн

• Фондомісткість, грн

• Фондозабезпеченість, грн

• Фондоозброєність, грн

• Собівартість 1 ц живої маси, грн

• Ціна 1 ц живої маси, грн

• Прибуток на 1 ц реалізованого м’яса, грн

• Прибуток на одну голову свиней на відгодівлі, дорощуванні, грн

• Прибуток на одну свиноматку в рік, грн

• Прибуток на 100 га ріллі, грн

• Прибуток на одного середньорічного працівника, грн

• Оплата корму, грн. Прибуток на 1 кв. м. площі, в яку інвестують гроші, грн

Джерело: Збарський В.К., Мацибора В.І., Чалий A.A. [та ін.]/Економіка сільського господарства: [навч. посібник];

за ред. В.К. Збарського і В.І. Мацибори. Київ: Каравела, 2009. 264 с.

 

З табл. 9.1 видно, що натуральні показники ви­робництва свинини як середньодобові прирости на відгодівлі та дорощуванні, витрати корму на кі­лограм приросту, період відгодівлі та інші зазначе­ні показники є основою для визначення вартісних (рис. 9. 4).

 

9.4

де П прибуток від реалізації; Сп повна собівартість продукції; Вп виручка від реалізації; Q кількість проданої продукції; Ос середньорічна вартість основних фондів; Об середньорічна вартість оборотних фондів; Вз вартість землі

Рис. 9.4. Схема побудови показників економічної ефективності виробництва свинини та методика їх розрахунку

Джерело: авторська розробка

 

Враховуючи концепцію поняття «ефективність» для виробництва свинини, розуміємо, що макси­мально ефективною діяльність підприємства буде тоді, коли позитивна різниця між отриманим чи­стим доходом від реалізації та витратами на вироб­ництво продукції буде найбільшою, тобто за умов максимізації прибутку, який є ключовою метою діяльності будь-якого підприємства, що працює в умовах ринкової економіки.

Таким чином, для максимізації прибутку підпри­ємство може скористатися викладеними у першо­му пункті цього розділу підходами для підвищення результативності маркетингової діяльності.

Проте варто розуміти, що в умовах ринкової економіки можливість виробника впливати на ціну реаліза­ції досить обмежена та опосередкована, оскільки вона формується під впливом співвідношення по­питу та пропозиції.

Тим не менш виробник має більше можливостей для маневру з витратами виробництва. При цьому, варто розуміти, що суттєве зниження витрат ще не є запорукою ефективності виробництва. Так, непо­мірковане урізання витрат на годівлію, ветеринар­ні препарати чи інші варіанти економії негативно вплинуть на виробничі результати тварин. Тож одним з ключових напрямків підвищення ефек­тивності виробництва є оптимізація витрат – ско­рочення вартості використовуваних виробничих ресурсів до межі, коли це не чинить негативного впливу на виробничі результати та, як наслідок, прибутковість діяльності підприємства.

Отже, такого результату можна досягнути за ра­хунок удосконалення процесу закупівлі, зберіган­ня та витрат вхідних виробничих ресурсів (кормові інгредієнти, ветеринарні препарати та генетична продукція, ГСМ тощо), модернізації виробничої системи та основних фондів, оптимізації затрат на оплату праці та підвищення продуктивності праці за рахунок введення ефективної системи мотивації персоналу тощо.

Прикладами відповідних заходів на свиногоспо­дарстві можуть бути:

• підвищення продуктивності тварин та якості продукції (скорочуються всі витрати в розрахунку на одиницю продукції);

• ліквідація перевитрати кормів за рахунок складання збалансованих раціонів годівлі тварин, впровадження науково обґрунтованих методів від­годівлі;

• підвищення продуктивності праці (здійснен­ня комплексної механізації та автоматизації всіх процесів);

• поліпшення умов утримання тварин і догляду за ними.

Не зважаючи на відносну уніфікованість клю­чових напрямків оптимізації витрат і підвищення ефективності виробництва та реалізації, практичні рішення мають прийматися виходячи з умов та об­ставин роботи кожного унікального підприємства.

Собівартість продукції – це грошова форма витрат на підготовку її виробництва, виготовлен­ня і збут. Це поняття комплексно характеризує ступінь використання усіх ресурсів підприємства, а значить і рівень техніки, технології та організа­ції виробництва. За інтенсивнішого використання виробничих ресурсів, успішнішого удосконалення техніки, технології і організації виробництва рівень собівартості виробництва знижується. Тому собі­вартість є одним з важливих показників ефектив­ності виробництва та важливим індикатором ниж­ньої допустимої межі цін для виробника.

За етапами формування витрат залежно від сту­пеня готовності продукції до реалізації розрізню­ють технологічну, цехову, виробничу та повну (ко­мерційну) собівартість.

Для економічного оцінювання варіантів нової техніки і вибору найефективнішого з них розра­ховують технологічну собівартість, яка є сумою витрат, безпосередньо пов’язаних з виконанням технологічних операцій на певній виробничій лан­ці (корми та ветеринарні препарати).

Цехова собівартість включає всі витрати цеху на виробництво певного виду продукції, тобто витра­ти на корми, ветеринарні препарати, спермопро­дукцію, енергію, заробітну плату виробничих ро­бітників, витрати на утримання та експлуатацію обладнання та цехові витрати.

Виробнича собівартість – це загальні витрати підприємства на виробництво певного виду про­дукції. Вона складається із цехової собівартості та загальновиробничих витрат.

Повна (комерційна) собівартість – це витрати на виробництво і реалізацію продукції. Вона вклю­чає виробничу собівартість і невиробничі витрати.

Узагальнена структура собівартості виробни­цтва свинини виглядає таким чином (рис. 9.5):

 

9.5

Рис. 9.5. Структура собівартості виробництва свинини

 

Таблиця 9.2

Витрати на ремонтну свинку до першого опоросу

Показник

Значення

Закупівельна вартість ремонтної свинки масою100 кг, грн

8 700

Тривалість першої «охоти» до осіменіння (2–3 ци­кли), діб

56

Середньодобове споживання корму до осіменіння, кг

3

Середня вартість 1 кг корму для поросних свинома­ток, грн

5,86

Витрати на корм до осіменіння, грн

1 510

Частка кормів у структурі собівартості, %

65,0

Кількість опоросів, шт.

5

Кількість оприбуткованих поросят, шт.

60

Перерозподіл вартості ремонтної свинки на один опорос, грн

1 642 (8 210/5)

Перерозподіл вартості ремонтної свинки на одне порося, грн

137 (8 210/60)

Вартість осіменіння, грн

125

Тривалість поросності, діб

115

Середньодобове споживання корму в період по­росності, кг

3

Середня вартість 1 кг корму для поросних свинома­ток, грн

5,86

Витрати на корм до опоросу, грн

2 004

Частка кормів у структурі собівартості, %

73,0

Амортизація біологічних активів, грн

1 642

Загальна собівартість періоду поросності, грн

4 537

 

378

 

Чи перекладати повністю цю вартість на молод­няк, який народиться, та який механізм перероз­поділу застосувати – спірне питання. Розглянемо декілька варіантів: розподіл вартості на кількість опоросів чи оприбуткованих поросят (рис.9.5).

За середній період експлуатації свиноматки (2–3 роки) мають 4–6 опоросів. За цей час тварина наби­рає масу до вищих кондицій, тож на момент реалі­зації матиме масу понад 200 кг.

Ураховуємо, що до осіменіння (у масі близько 135 кг) ще півтора–два місяці свинку потрібно буде годувати.

Загалом розрахунок витрат на ремонтну свинку до її першого опоросу складає 1 620 грн.

Однак під час реалізації такої «ремонтної свин­ки» потрібно враховувати її собівартість. За об­раної методики перерозподілу вартості (це може бути ліквідаційна вартість 1 кг чи 1 гол., наприклад, 10 грн/кг або 2000 грн/гол. маємо ліквідаційну вар­тість 2000 грн.

Навіть за ціни 30 грн/кг ми можемо виручити понад 4 000 (6 000–2000 грн), то ж така реалізація частково окупає витрати на її придбання. Таким чином, вартість, що перекладається на молодняк складає 8 215 (10 210–2000) гривень.

Для технологічного періоду, який можна охарак­теризувати як формування приплоду тривалістю в середньому 114 днів, витрати наведені нижче.

 

9.6

Рис. 9.6. Собівартість поросяти після опоросу, грн/гол.

 

9.7

Рис. 9.7. Структура собівартості опоросу

 

Наступним етапом формування собівартості свинини є підсисний період, середня тривалість якого в промислових підприємствах України скла­дає здебільшого 28 діб або 4 тижні. У табл. 9.3 наве­дені основні складові витрат у цей період форму­вання собівартості.

 

Таблиця 9.3

Витрати на свиноматку та поросят у підсисний період

Показник

Значення

1

2

Тривалість підсисного періоду, діб

28

Середньодобове споживання лактаційного корму за період, кг

7,5

Вартість 1 кг лактаційного корму, грн

8,06

Витрати на корм для свиноматки під час лактації, грн

1 934

Витрати передстартового корму до відлучення поросят на гніздо (12 голів), грн

227,0

Частка кормів для свиноматок за підсисний період у структурі собівартості, %

76,56

Частка кормів для поросят за підсисний період у структурі собівартості, %

23,63

Загальна собівартість періоду, грн

3 487

Собівартість поросяти після підсисного періоду, грн/гол

668,73

 

Загальні витрати за цей період склали в нашому прикладі 3 487 грн у розрахунку на 11 отриманих поросят середньою масою 7,5 кг. Структуру собі­вартості утримання свиноматки, гнізда поросят і їх сумарну собівартість наведено на графіках, рис. 9.8 – 9.10.

 

9.8

Рис. 9.8. Структура собівартості утримання свиноматки під час підсисного періоду

 

9.9

Рис. 9.9. Структура собівартості утримання гнізда поросят під час підсисного періоду

 

9.10

Рис. 9.10. Структура сумарної собівартості утримання свиноматки з поросятами під час підсисного періоду

 

Далі розглянемо етапи вирощування поросят відповідно до кормової програми, тобто поетап­но, відповідно до зміни рецептури, а відповідно і вартості комбікорму. Поросята після відлучення і до досягнення маси 30 кг проходять декілька кор­мових етапів вирощування: за досягнення 10–12 кг (приблизно 42-га доба) та 30 кг (приблизно 70–78 доба). У цей період вони споживають предстартер­ний та стартерний комбікорми, тож собівартість поросяти на дорощуванні включатимуть статті ви­трат, перелічені в табл. 9.4 та на рис. 9.11.

 

Таблиця 9.4

Витрати на поросят у перший період дорощування до досягнення маси 30 кг на 77 добу життя

Показник

Значення

Загальні витрати до опоросу, грн

4 537

Загальні витрати на свиноматку та поросят у підсисний період, грн

3 487

Разом (у перерахунку на 11 від’ємних поросят), грн

7 356

(8 024/12х11)

5,86

Кількість поросят під час відлучення, гол.

11

Вартість одного поросяти на момент відлучення, грн

668,73

Витрати передстартового та стартового кормів за 42 доби після відлучення, грн/гол.

6 444

Частка кормів для поросят за період дорощування у струк­турі собівартості, %

78,6

Собівартість періоду, грн

8 199

Кількість поросят після дорощування, гол.

10,5

Собівартість поросяти після періоду дорощування, грн/гол.

1 414,10

 

9.11

Рис. 9.11. Структура собівартості утримання поросят на дорощуванні

 

9.12

Рис. 9.12. Структура собівартості відгодівлі поросят у перший (гроверний) та другий (фінішний) періоди 30 – 115 кг (77 – 180 діб)

 

За досягнення оптимальної ваги переведення до наступного етапу вирощування (25–30 кг на 70–78 добу) більшість сучасних промислових гос­подарств тварин переводять на відгодівлю, де, як правило, також використовують два або навіть три раціони годівлі з різною вартістю комбікорму. Для прикладу формування собівартості на цьому виробничому етапі розглянемо відгодівлю з ви­користанням двох раціонів годівлі – гроверним комбікормом від маси 30 до маси 60 кг та фінішним комбікормом від 60 до 115 кг. На першому (гровер­ному) та другому (фінішному) етапах відгодівлі ма­тимемо витрати, наведені в табл. 9.5.

 

Таблиця 9.5

Витрати на поросят певного періоду відгодівлі за живої маси 30–115 кг

Показник

Значення

Жива маса поросят на початку періоду відгодівлі, кг

30

Жива маса поросят на кінець періоду відгодівлі, кг

115

Тривалість періоду, діб

42

Середньодобове споживання гроверного корму, кг

2,14

Вартість 1 кг корму, грн

6,41

Вартість корму в перший період відгодівлі, грн

577

Тривалість періоду, діб

63

Середньодобове споживання гроверного корму, кг

2,82

Вартість 1 кг корму, грн

5,8

Вартість корму в другий період відгодівлі, грн

1 027,4

Загальні витрати періоду відгодівлі, грн

1 604,4

Собівартість поросяти вагою 30 кг, грн/гол.

1 414,1

Собівартість поросяти вагою 115 кг, грн/гол.

3 489,0

Собівартість 1 кг поросяти вагою 115 кг, грн/кг

30,34

 

Аналізуючи витрати на одну відгодівельну голо­ву за періодами формування собівартості (рис.9.13), бачимо, що найбільша частка витрат припадає на період відгодівлі – 58,8%. На дорощуванні витрача­ється 21,12% від загальної суми витрат, тоді як у під­сисний період і період поросності формують 11,82 та 8,26% сукупних витрат вирощування відповідно.

Враховуючи всі вищеперелічені розрахунки со­бівартості відповідних періодів, отримуємо струк­туру собівартості в розрізі статей витрат і виробни­чих етапів вирощування (рис. 9.14).

 

9.13

Рис. 9.13. Узагальнена структура собівартості виробництва свинини

 

9.14

Рис. 9.14. Структура повної собівартості виробництва свинини

 

За середньої реалізаційної ціни на період розрахунку 45,6 грн рентабельність реалізації свинини скла­де (38 – 30,34) / 38 х 100% = 20,16%.

 

 

Питання для самоконтролю

1. У чому полягає відмінність між «польовими» та «кабінетними» дослідженнями?

2. Які методи ціноутворення застосовують під час реалізації продукції свинарства?

3. Які якісні характеристики необхідно враховувати під час виробництва продукції сви­нарства?

4. У чому полягає відмінність між фірмовим та товарним брендом? Наведіть приклади.

5. У чому полягає відмінність між рекламою та PR?

6. Які основні групи показників використовують під час виробництва продукції свинар­ства?

7. Опишіть процес формування собівартості передзабійної живої маси свиней.

8. Які основні статті витрат входять до структури собівартості відгодівлі поросят?

Попередня тема

На початок

Наступна тема