НМЦ

Технологія виробництва і переробки

продукції свинарства

Електронний посібник

 

ВФПО

7. Біобезпека свиногосподарств

 

7.1. Біобезпека та її складові

7.2. Внутрішня безпека підприємств з виробництва свинини

7.3. Основні правила дезінфекції свинарських приміщень

 

 

7.1. Біобезпека та її складові

Інтенсивне виробництво свинини неможли­ве без вжиття заходів біобезпеки. Відомо, що ос­новним засобом цього виробництва є живий ор­ганізм – свиня, яка постійно піддається ризикам захворювань, викликаних збудниками мікробіо­логічного характеру. Завдання системи біобезпеки на будь-якому свинарському підприємстві чи в ін­дивідуальному господарстві – убезпечити тварину від зараження хвороботворними мікроорганізма­ми. На рис. 7.1.1 наведені основні джерела зане­сення небажаної мікрофлори в свинячий організм. І завданням біобезпеки є перекрити всі ці шляхи проникнення інфекції на територію свиноферми і безпосередньо до тварини.

 

7.1

Рис. 7.1.1. Джерела занесення небажаної інфекції на ферму

 

Джерелом передачі патогенної мікрофлори мо­жуть бути повітря, корми, вода, транспортні засоби, сперма кнурів, дикі та свійські тварини, комахи, пта­хи, гризуни і людина. Це далеко не повний перелік джерел потрапляння хвороботворних мікроорга­нізмамів у організм свійських свиней.

Згідно з визначенням в Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвер­дженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111 (далі – Інструкція): «Біобезпека – безперервний процес оцінки та управління ризиком, який спрямований на уникнення або мінімізацію ризиків мікробіоло­гічного інфікування, яке може викликати хвороби людей або тварин, або внаслідок якого тварини ста­ють непридатними для використання у сільському господарстві чи будь-якого іншого використання» [1]. Іншими словами, це комплекс заходів, спрямо­ваний на попередження розповсюдження хворо­ботворних мікроорганізмів.

Біологічна безпека складається з трьох різних, але взаємопов’язаних компонентів [2]:

біоексклузія (ізоляція) – запобігання проник­ненню небажаних хвороботворних агентів на тери­торію ферми;

біостримування – недопущення поширення збудників хвороб із господарства;

біоменеджмент – контроль захворювань у господарстві: очищення та дезінфекція приміщень, транспорту, фомітів тощо, вакцинування свиней, контроль руху стада та інші заходи, націлені на зменшення патогенного навантаження та зміцнен­ня імунітету тварин.

Біоексклюзія та біостримування є переважно заходами зовнішньої біобезпеки, а біоменеджмент – внутрішньої.

До факторів зовнішньої біобезпеки відносять­ся заходи поза територією виробничих приміщень. Вони полягають у такому:

• моніторинг епізоотичної ситуації на прилеглих територіях та господарствах-партнерах для фор­мування адекватної програми вакцинацій та інших обробок, уникнення закупівлі тварин, кормів, під­стилки з заражених територій, прокладення тран­спортних маршрутів в обхід таких вогнищ.

• моніторинг виробничих об’єктів партнерів по­стачальників для попередження занесення інфекції з кормовими добавками, продуктами харчування та іншими препаратами;

• жорсткі вимоги щодо відбору, дослідження і ка­рантинування під час купівлі тварин та сперми;

• розробка маршрутів перевезення кормів, тва­рин і відходів виробництва, вимоги до транспорт­них засобів для перевезення свиней та кормів, а також спеціальні протоколи для водіїв чи супрово­джуючих;

• використання рамп і перевалкових майданчи­ків для розділення внутрішньої та зовнішньої зон;

• недопущення диких тварин і птахів на тери­торію господарства (подвійна огорожа, екрани від птахів);

• контроль за популяцією гризунів;

• мінімізація місць виплоду комах (в т.ч. крово­сисних) навколо господарств;

• знешкодження біологічних відходів;

• обмеження для працівників щодо утримання свиней, а також купівлі, заготівлі та переробки про­дуктів свинарства стороннього походження. Крім того, заборона участі в полюванні та відвідуванні місць перебування дикого кабана (ліс, плавні тощо);

• жорсткі вимоги до відвідувачів;

• дотримання відстані між виробничими будівля­ми всередині господарства, тваринницькими об’єк­тами сусідніх господарств та населення, населени­ми пунктами і основними дорогами ( рис. 7.1.2).

• розробка навчальних програми та навчання персоналу підприємства.

Імунізацію тварин (щеплення) проводять лише за наявності реальної можливості виникнення епі­зоотії (перебування тварин у зоні природного вог­нища інфекції, загрозливій зоні чи в епізоотичному вогнищі, або використання незнезаражених хар­чових відходів на корм тваринам тощо), вирішую­чи в кожному випадку, що застосовувати – живі чи інактивовані вакцини. Тому в кожному конкретно­му випадку слід визначити доцільність вакцинації з урахуванням епізоотичної ситуації, що склалася, та можливих наслідків застосування біопрепарату. Не можна проводити вакцинацію, якщо в ній немає необхідності.

Проблему для біобезпеки свиногосподарства становлять також свині в приватному секторі при­леглих населених пунктів, стихійні ринки живця та свинопродукції, несанкціоновані захоронення, не­обізнаність людей про шляхи передачі збудників хвороб.

 

7.2

Рис. 7.1.2. Рекомендована відстань між свинарськими господарствами різного рівня та населеними пунктами і основними шляхами

 

План біобезпеки господарства (документ, що визначає потенційні шляхи занесення та розповсю­дження хвороб з вичерпним переліком заходів для мінімізації ризиків) має враховувати заходи зовніш­ньої та внутрішньої біобезпеки.

Щоб створити дієвий план біобезпеки, потрібно знати:

• потенційні загрози (захворювання);

• шляхи їх передачі та способи зниження ризиків;

• превентивні заходи та контроль.

Заходи біобезпеки, які варто брати до уваги:


• місцезнаходження та план ферми і виробни­чої території;

• джерело постачання води та кормів для тва­рин, харчових продуктів для персоналу;

ветеринарно-санітарний статус території;

• наближеність до інших виробничих об’єктів;

• наявність і види дикої фауни;

• доставка (завантаження та доставка свиней і кормів; взаємодія з персоналом постачальника та компанії);

програма вакцинування свиней;

• основні способи передачі захворювання(нь).

 

 

7.2. Внутрішня безпека підприємств з виробництва свинини

 

7.2.3

Рис. 7.2.3. Шляхи передачі патогенів

 

Для забезпечення максимального рівня біобез­пеки в свиногосподарствах територія всіх ферм по периметру повинна мати зовнішню огорожу з суцільного паркану висотою 3-и метри (рис. 7.2.4). Основа паркану має бути у вигляді бетонного фун­даменту, заглибленого на 20 см в ґрунт для уник­нення потрапляння на територію ферми диких та свійських тварин. З цією ж метою не слід висаджу­вати дерева ближче, ніж 2-а метри до паркану.

 

7.2.4а

7.2.4б

Рис. 7.2.4. Огорожа: а) брудної зони; б) сірої зони

 

У випадку, якщо огорожа сітчаста, рекомендо­вано два контури, відстань між якими не менше 2 м. Цю «буферну» зону обов’язково регулярно очища­ти від рослинності, щоб не створювати прихистку для гризунів і птахів. Також помилково утримувати там сторожових собак, оскільки вони можуть ста­ти «посередниками» між зовнішнім середовищем та виробничою зоною. На території господарств заборонено утримувати собак (крім сторожових), котів, а також інші види тварин, включаючи пти­цю. Сторожові собаки мають бути зареєстровані, з відповідними відмітками в паспорті про щеплення проти сказу, обробки проти гельмінтів та постійно знаходитися лише на території господарства. Для годівлі сторожових собак дозволено використо­вувати лише корми, які не несуть ризик занесення збудників інфекційних хвороб.

Господарство повинно мати один контрольо­ваний пункт доступу: ворота та пропускник, які постійно зачинені. Доступ – за запитом. Це не доз­волить потрапити в господарство сторонньому транспорту і відвідувачам. Якщо в господарстві є додаткові в’їзди, вони мають бути постійно за­чиненими, а їх робота контролюватись керівниц­твом ферми або службою охорони.

Територія свиноферми має бути поділена на три зони: брудну (вся територія за винятком ви­робничої і адміністративно гсподарської зони), сіру (адміністративно–господарську) та чисту (ви­робничу) (рис.7.2.6).

Чиста (виробнича) зона повинна включати в себе тваринницькі приміщення та галереї, які їх об’єднують, ветеринарно-санітарні об’єкти, роз­ташовані відповідно до технологічного процесу, вигульні майданчики з твердим покриттям. Її те­риторію огороджують суцільною огорожею по всьому периметру, що унеможливлює проникнен­ня на неї сторонніх осіб, диких та безпритульних тварин. Навколо приміщень, в яких утримують свиней, не бажано створювати насадження пло­дово-ягідних дерев та кущів для зменшення ймо­вірності заселення їх синантропними та дикими тваринами.

 

7.2.5

Рис. 7.2.5. Попередження при вході на комплекс

 

7.2.6

Рис. 7.2.6. Приклад зонування свиногосподарства

 

7.2.7

Рис. 7.2.7. Розташування виробничих об’єктів по зонах свинокомплексу:

1 ‒ виробничі приміщення; 2 – гуртожиток з їдальнею; 3 – внутрішній санпропускник з сірої на чисту зону; 4 – з’єднувальні галереї;

5 – перевантажувальний майданчик для кормів з бункерами;

6 – завантажувально-розванта­жувальна рампа для свиней; 7 – карантинне приміщення; 8 – зовнішній санпропускник з брудної на сіру зону та офіс управління; 9 ‒ водонапірна башта та свердловина; 10 ‒ котельня;

11 – каналізаційно-насосна станція; 12 ‒гноєна­копичувальні лагуни для рідкої фракції гною; 13 – майданчик для зберігання твердої фракції гною;

14 – огорожа сірої зони; 15 – зовнішня огорожа свиинокомплексу (брудна зона); 16 – складські приміщення

 

7.2.8_1

7.2.8_2

7.2.8_3

7.2.8_4

Рис. 7.2.8. Чиста зона ‒ виробничі приміщення

 

7.2.9_1

7.2.9_2

7.2.9_3

7.2.9_4

Рис. 7.2.9. Чиста зона ‒ з’єднувальні галереї приміщень

 

У сірій зоні (адміністративно-господарській) знаходяться споруди адміністративно-господар­ських служб, об’єкти для інженерно-технічного обслуговування (гараж, технічні склади, меха­нічні майстерні), споруди для зберігання і при­готування кормів, гуртожитки для проживання персоналу, їдальня, склади матеріальних ціннос­тей, бункери для перевантаження комбікормів та бункери-накопичувачі кормороздавальних систем, котельні, дизель-генератори, водонапір­ні башти і свердловини та інше допоміжне облад­нання й техніка.

У брудній зоні розташовують каналізацій­но-насосні станції, сховища для тимчасового на­копичення твердої фракції гною, лагуни для збе­рігання його рідкої фракції, перевантажувальні майданчики для тварин та комбікормів.

Між зонами мають бути розташовані санітарні пропускники з душовими кабінами, під час про­ходу через які обов'язковою умовою є прийнят­тя душу протягом не менше 3-х хвилин та повна зміна взуття та одягу. При цьому всі цінні речі та мобільні телефони мають бути залишені на межі брудної та сірої зон у спеціальних шафах.

 

7.2.10_17.2.10_3

7.2.10_2

7.2.10_4

7.2.10_5

Рис. 7.2.10. Сіра зона: 1 ‒ перевантажувальні бункери для комбікорму;

2 ‒ бункери системи роздавання корму; 3 ‒ складські приміщення; 4 ‒ дизель-генератори; 5 ‒ перевантажувальні рампи для свиней; 6 – водонапірна башта

 

7.2.11_1

7.2.11_2

7.2.11_3

Рис. 7.2.11. Об’єкти брудної зони:

1 – каналізаційно-насосна станція; 2 ‒ лагуни для зберігання рідкої фракції гною;

3 ‒ сховища для тимчасового накопичення твердої фракції гною;

4 ‒ перевантажувальні майданчики для свиней;

5 ‒ перевантажувальні майданчики для комбікормів

 

Якщо ферма не має душової, можна вико­ристовувати данський метод. Хоча в сучасних умовах, коли свинарство протистоїть такій ве­ликій кількості ветеринарних загроз, його варто використовувати тільки для ферм-відгодівельни­ків.

 

7.2.12

Рис. 7.2.12. Орієнтовна схема санпропускника між сірою та чистою зонами:

1 – данські лавки для перевзування; 2 – шафки для одягу; стелажі для взуття; 5 ‒ рукомийник; 6 – шлюз з ультрафіолетовим випромінювачем

 

Данський метод:

1. Вхід у приміщення. Двері мають бути постій­но замкненими. Система при цьому має працю­вати так, щоб відмикати їх можна було ззовні та дистанційно з виробничого приміщення (щоб персоналу не доводилося постійно пересікати «брудну» й «чисту» зони).

2. У «брудній» зоні залишають верхній одяг та взуття. Вона відокремлена від «чистої» стіною, за винятком дерев’яної решітки, яка їх з’єднує.

3. Ретельно вимити руки. Витерти чистим руш­ником.

4. Перейти по дерев’яній решітці в «чисту» зону.

5. Перевдягнутися в одяг і взуття, надані фер­мою.

6. Перед тим, як увійти у виробниче приміщен­ня з «чистої» зони, стати у дезінфікувальну ванну для взуття.

Вхід у виробничу (чисту) зону господарств, а в деяких і в сіру зону дозволено тільки через ветсанпропускник, а в’їзд/виїзд транспорту за необхідності через постійно діючий дезбар’єр або дезінфекційний блок. На ветсанпропускнику мають вести такі журнали:


• виходу на роботу фахівців;

• відвідування сторонніми особами;

• руху матеріальних цінностей та кормів;

• руху та проведення дезінфекції транспорту;

• приготування дезрозчинів та заправки дез­бар’єрів;

прання та дезінфекції спецодягу.

 

7.2.13

Рис. 7.2.13. Послідовність проходження санпропускнику

 

7.2.14

Рис. 7.2.14. Схема данського санпропускника без душа та послідовність його проходження

 

7.2.15_1

7.2.15_2

7.2.15_3

Рис. 7.2.15. Реєстрація входу людей на територію комплексу та руху матеріальних цінностей

 

Рис. 7.2.16. Різний колір спецодягу для роботи в різних виробничих зонах свинокомплексу

 

Усі інші входи на виробничу зону господарств мають бути закриті. Обслуговуючий персонал за­безпечують спецодягом та спецвзуттям із розра­хунку не менше двох комплектів на працівника. Обладнання, інвентар, спецодяг, спецвзуття та інші предмети маркують і закріплюють за діль­ницею (цехом). Передавати зазначені предмети з однієї дільниці на іншу без попереднього зне­зараження заборонено. Для кожної зони бажано мати одяг відповідного кольору з метою відсте­жування руху персоналу територією комплексу.

Приносити на виробничу зону свій одяг, а та­кож виходити в спецодязі та спецвзутті, і вино­сити їх за межі виробничої зони та господарства заборонено. Одяг, який використовують під час щоденної роботи, слід знезаражувати і прати без переміщення на сусідні об'єкти. У разі організації на комплексі централізованого прання спецодяг, рушники та інші речі необхідно збирати і від­правляти для знезараження у вологонепроник­ній тарі. Спецодяг має дезінфікуватись методом замочування в дезінфікувальних розчинах з на­ступним пранням за температурного режиму не нижче 60°С упродовж години.

Ремонтувати і прати спецодягу слід за необ­хідності, але не рідше одного разу на тиждень, а також кожного разу під час переведення співро­бітника на обслуговування нової групи тварин, зокрема в межах однієї ділянки або бригади. Шафки, де зберігається спецодяг, мають дезінфі­кувати за необхідності, але не рідше одного разу на тиждень, а також кожного разу під час пере­ведення співробітника на обслуговування нової групи тварин, зокрема в межах однієї ділянки бригади.

У приміщенні санпропускника має бути знеза­ражений спецодяг для відвідувачів і спеціально виділена шафка.

Всередині чистої та сірої зон, а також на вхо­ді в кожне ізольоване приміщення чи секцію, на склади комбікормів, у кормокухню, ветеринар­но-санітарні об’єкти облаштовують дезкилимки/ дезванночки. Дезкилимки облаштовують так, щоб персонал не міг їх переступити або обійти (рис. 7.2.17).

 

Рис. 7.2.17. Правильне проходження дезкилимком

 

Під час переходу з одного приміщення в інше бажано змінювати взуття, або використовувати одноразові бахіли та рукавички. Рух персоналу всередині чистої зони має бути максимально об­меженим і тільки згідно з принципом від наймен­ших тварин до найстарших. За необхідності пер­соналу вийти в сіру чи брудну зону, це потрібно робити через санпропускник зі зміною одягу та взуття. В усіх зонах свинокомплексу облаштову­ють туалети з умивальниками. У середині чистої зони утримання та переміщення тварин відбува­ється за принципом «все зайнято – все порож­ньо».

Під час санітарного розриву секції миють за допомогою апаратів високого тиску та дезінфіку­ють.

Постійно виконують дезінсекцію та дератиза­цію приміщень. Тварини, яких завозять на свино­комплекс, проходять відповідне карантинування в окремих приміщеннях. Для обслуговування свиней закріплюють за кожною технологічною (виробничою) групою працівників, які пройшли медичне обстеження. Осіб, хворих на туберку­льоз, теніаринхоз, сальмонельоз та інші захворю­вання, спільні для людини і тварин, до роботи в господарствах не допускають.

 

Рис. 7.2.18. Утримання тварин за принципом «все зайнято – все порожньо»

 

Рис. 7.2.19. Очищення та миття секцій апаратами високого тиску

 

Всі матеріальні цінності, які потрапляють на територію ферми залежно від їх структури, ма­ють дезінфікувати розчином екоциду, або тем­пературною обробкою в термокамерах та уль­трафіолетовим опроміненням чи озонуванням у спеціальних камерах.

Переміщення персоналу, тварин та матеріаль­них цінностей між структурними підрозділами свинокомплексу мають бути чітко регламенто­вані та контролювати ветеринарна служба та служба безпеки.

Рис. 7.2.20. Дезінфекція приміщень

Вхід на територію свиноферми стороннім особам, а також в’їзд транспортного засобу, не пов’язаного з їх обслуговуванням, заборонений, а особи, що відвідують господарства, проходять санітарну обробку і реєструються в спеціально­му журналі. Крім того, особі, що відвідує вказані господарства (включаючи посадових осіб орга­нів, уповноважених на здійснення державного контролю (нагляду), не слід відвідувати інше гос­подарство, контактувати з домашніми або ди­кими свиньми (включаючи полювання) та брати участь у вжитті протиепізоотичних заходів що­найменше останні 2-а тижні.

Транспортні засоби з доставки кормів та пе­ревезення тварин мають бути чітко розділені між гілками виробництва та структурними під­розділами підприємства. Стоянка для автомо­білів відвідувачів, консультантів, працівників і власників має бути облаштована за периметром свинокомплексу. Кормовози, скотовози та інші транспортні засоби не повинні заїзджати в сіру, а тим більше чисту зону, а мають проводити заван­таження та розвантаження на спеціально облад­наних майданчиках у брудній зоні, під час заїзду, на яку мають організувати миття транспорту під високим водяним тиском з наступною дезінфек­цією.

Бажано, щоб приміщення, яке використовують для мийки та дезінфекції транспортних засобів було з підігрівом і добре освітленим, особливо упродовж зимових місяців.

Під час заїзду в сіру зону водії вантажівок, які поставляють на ферму продукцію, мають перш ніж вийти з машини, вдягнути бахіли або взуття, яке надає господарство.

 

а

б

Рис. 7.2.21. Дератизація території ферми:

а) план дератизацій; б) процес

 

Рис. 7.2.22. Термокамери для дезінфекції матеріальних цінностей

 

Рис. 7.2.23. Бокси з ультрафіолетовими випромінювачами

 

Рис. 7.2.24. Відеоконтроль переміщення на території комплексу

 

Рис. 7.2.25. Попереджувальні знаки перед входом на свиноферму

 

Рис. 7.2.26. Миття транспорту

 

 

 

 

Якщо водію знадобиться кілька раз заходити у машину, він має щоразу змінювати бахіли чи на­дягати нові, на надані йому в господарстві чобо­ти (за винятком випадків, коли транспорт вимили і продезінфікували перед цим, а водій не заїж­джав на інші свиноферми). Зручно використову­вати одноразові килимки для машини, які після від’їзду транспорту з господарства утилізують у спеціальному контейнері. Рахунки та інші доку­менти, які супроводжують вантаж, водій має за­лишати на пропускному пункті, чи пункті охоро­ни, не заходячи на територію ферми.

Комбікорми бажано транспортувати в спеці­альних транспортних засобах і перевантажувати у бункери тимчасового зберігання, чи спеціальні приміщення з сірої або брудної зони, уникаючи контакту водія з комбікормом і обладнанням у зоні, де знаходяться резервуари для зберігання корму (рис. 7.2.30).

Корми та кормові добавки не можна перево­зити у вантажівках, які використовують для тран­спортування свиней. Герметичні мішки потрібно продезінфікувати, перш ніж вносити у виробни­че приміщення. Якщо вони брудні, відкриті чи пошкоджені, їх повертають постачальнику. Після дезінфекції мішки з кормом або кормовими до­бавками не варто зберігати на підлозі (напри­клад, на піддонах). Це запобігає забрудненню і доступу до них гризунів. Уміст відкритих мішків бажано пересипати у ємності (бочки), які щільно закриваються кришкою. У жодному разі не мож­на завозити корми з іншої свиноферми. Одна з головних вимог до приміщень, де зберігають корми, – сухість.

 

Рис. 7.2.28. Приміщення для мийки і дезінфекції та сушіння автотранспорту

 

Рис. 7.2.29. Екіпірування водія зовнішнього транспорту

 

Рис. 7.2.30. Майданчики для перевантаження комбікормів

 

Рис. 7.2.31. Герметична упаковка для комбікормів і біологічних добавок

 

Під час використання сперми з інших ферм по­трібно враховувати, що сперма кнурів може міс­тити безліч патогенів: вірус РРСС, хвороби Ауєскі, КЧС, бруцели, лептоспіри, парво- і цирковіруси тощо.

Патогени можуть проникнути в господар­ство зі спермодозами, тому їх варто доставляти у двох упаковках. Зовнішню (паперовий пакет) знімають, перш ніж розмістити спермодози в хо­лодильник, який знаходиться в брудній зоні і цю упаковку вивозять із ферми в транспорті поста­чальника і утилізують у призначеному для цього місці. Внутрішня упаковка – поліетиленова. Її об­робляють дезінфектантом, перш ніж перенести спермодозу в чисту зону, однак у приміщення з тваринами заносять без неї (рис. 7.2.32).

 

Рис. 7.2.32. Тара для транспортування сперми кнурів

 

Часто свині, які не мають клінічних ознак за­хворювання, можуть стати джерелом зараження поголів’я (є носіями чи їх увели в стадо під час інкубаційного періоду). Тому менеджмент но­вопридбаного реммолодняку вимагає особли­вої уваги: купувати партію варто на одній фер­мі, мінімальний профілактичний карантин має тривати 30 діб, упродовж цього періоду тварин адаптують до мікрофлори господарства (контакт зі свинями, вибракуваними з основного стада, вакцинування), роблять всі необхідні аналізи. Бажано, щоб карантинне приміщення обслуго­вував окремий персонал. Якщо такої можливості немає, то працювати в ньому потрібно в кінці ро­бочого дня (щоб не повертатися після цього до основного стада). Перш ніж зайти в ізолятор, опе­ратор має прийняти душ, вдягнути чистий одяг та взуття. На багатьох фермах душової в каран­тинному приміщенні немає: змінне взуття, одяг та миття рук – оптимальні заходи біобезпеки в цьому випадку.

Для забезпечення технологічного процесу у чистій зоні закріплюють внутрішньогоспо­дарський транспорт, який не виїжджає в сіру і брудну зони. Водночас, на території чистої зони внутрішній транспорт розподіляють на “чистий” (підвезення кормів, свиней) та “брудний” (виве­зення гною, загиблих свиней, відходів забою). Необхідно розробити маршрути їх пересування для уникнення перетинання.

Відвантаження свиней з чистої зони для будь- яких цілей здійснюється через рампу за межами виробничої зони, бажано в брудній зоні (рис. 7.2.33). Таким чином, зовнішні транспортні засо­би, що перевозять свиней, не заїжджають на те­риторію чистої зони свиноферми.

 

Рис. 7.2.33. Шляхи переміщення вантажів та руху персоналу на фермі

 

Рампа не повинна мати дерев’яні елементи, оскільки їх погано дезінфікувати. Вона має бути сконструйована так, щоб забезпечити контроль руху свиней в одному напрямку (вони не можуть повертати назад, а працівники ферми не мають контактувати з вантажівкою та водієм. Водночас водій транспортного засобу має завантажити свиней без допомоги працівників ферми (рис. 7.2.34).

Рампу потрібно чистити і дезінфікувати піс­ля кожного використання. Якщо це роблять працівники ферми, то в кінці дня, коли вже не повертатимуться до тварин. Бажано, щоб зона завантаження/розвантаження мала дах (захист від пташок), двері, які замикаються на замок, і підігрів, щоб запобігти замерзанню під час миття взимку.

 

Рис. 7.2.34. Розвантажувально-завантажувальна рампа для свиней:

а – зовнішній вигляд; б – двосторонній прогін; в – завантажувальний трап,

г – майданчик для сктовоза (водій не заходить на рампу)

 

Рис. 7.2.35. Правильне (а) та неправильне (б) завантаження свиней на транспортний засіб

 

Транспортування свиней, що підлягають ви­мушеному забою на забійно-санітарний пункт (забійний майданчик), здійснюють спеціальним транспортом, що виключає витоки біоматеріалу. Вивіз трупів і боєнських відходів для утилізації/ видалення проводять спецавтотранспортом, або спеціальними причепами, які регулярно дезінфі­кують.

Рис. 7.2.36. Автомобіль з контейнером для збору і транспортування біологічних відходів та трупів тварин

Контейнер для падежу має знаходитися по­далі від виробничих споруд і бути захищеним від диких звірів. До нього має бути доступ з двох боків, щоб рух транспорту з ферми та із санвету­тильзаводів не перетинався.

Транспортування трупів до контейнера має бути останнім завданням робочого дня. Праців­ники «чистої зони» доставляють трупи до лінії відмежування, щоб персонал, який транспорту­ватиме їх до контейнера, не заходив на терито­рію з тваринами. Якщо працівникам ферми не­обхідно в той же день повернутися у чисту зону, вони мають обов’язково пройти санпропускник та виконати решту процедур, передбачених про­токолом біобезпеки. Захисний одяг і взуття, при­значені для роботи із падежем, знімають і перуть окремо від одягу, який використовують у чистій зоні. Трактор, причіп та будь-яке обладнання, яке використовують для транспортування трупів, мають бути вимитими і продезінфікованими. Причіп для транспортування трупів і біологічних відходів мають сконструйовати так, щоб не доз­воляти витоку рідин. Контейнер для зберігання трупів повинен закриватися і бажано мати охо­лодження.

 

Рис. 7.2.37. Контейнери для зберігання падіжу:

а, б – правильно; в – неправильно

 

Важливим чинником біобезпеки є водопоста­чання. Воду використовують як для напування тварин, так і для технічних цілей. І важливо уне­можливити потрапляння патогенів з водою. Тому свердловини, насосні станції і баки для зберігання води мають замикатися на замки. Резервуари для зберігання води мають бути чистими і закриватися, щоб запобігти проникненню у них гризунів і пта­хів. Їх потрібно регулярно спорожнювати, мити та дезінфікувати (бажано за графіком). Регулярно по­трібно проводити лабораторні аналізи води.

Можливий ризик, пов’язаний із купівлею об­ладнання. Щоб не допустити проникнення па­тогенів на ферму у такий спосіб, широко вико­ристовують метод фумігації (дезінфекція газом). Є інші два доступніші способи: занурення кожно­го елемента в дезінфікувальний розчин, а якщо він великого розміру – обробка дезінфектантом «уручну».

Надважливим є сумлінне ставлення персо­налу до своїх обов’язків з біобезпеки. Обслуго­вуючий персонал та працівники господарств зо­бов’язані проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди відповідно до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких під­лягають обов’язковим профілактичним медич­ним оглядам, та Порядку проведення обов’язко­вих профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 року № 559. Всі, хто працює в госпо­дарстві (власники, офісні працівник і робітники, які безпосередньо задіяні у виробництві), не по­винні приходити на роботу, коли мають виражені симптоми грипу (висока температура, кашель, ломота в тілі), також блювоту та пронос. Допуск у виробничі приміщення здійснюють тільки після санпропускника та перевдягання.

Співробітникам свиногосподарств не дозво­лено утримувати свиней в домогосподарствах, а ветеринарним фахівцям господарств заборо­нено обслуговування тварин, що знаходяться в особистому користуванні громадян.

На територію виробничої зони господарств заборонено приносити продукти тваринного по­ходження.

У разі необхідності керівництво господарства організовує приймання їжі співробітниками у відведених для цього місцях, які обладнані сані­тарним приміщенням та умивальниками.

Важливим чинником біобезпеки є імунізація тварин від найпоширеніших у регіоні захворю­вань. Перевіряють повноту і правильність прове­дення імунізації свиней проти заразних хвороб, діагностичних досліджень, що має відображати­ся в журналі для запису протиепізоотичних захо­дів, і мають відповідати даним актів про проведе­ні вакцинації та інших обробок свиней.

 

Рис. 7.2.38. Попередження виробничому персоналу ферми

 

 

 

7.3. Основні правила дезінфекції свинарських приміщень

Основна складова біобезпеки – дезінфек­ція. Поняття дезінфекції включає знищення на об'єктах середовища чи видалення з них пато­генних і умовно патогенних мікроорганізмів та їх продуктів життєдіяльності.

Об’єкти дезінфекції у свинарстві: територія ферм, усі тваринницькі допоміжні та побутові приміщення, які знаходяться на її території, інші споруди і наявне в них устаткування, транспорт­ні засоби, які використовують для перевезення тварин, кормів, сировини і продуктів тваринного походження, інвентар і предмети догляду за тва­ринами, одяг і взуття обслуговуючого персоналу, гній та інші об'єкти, з якими так чи інакше можуть контактувати тварини або обслуговуючий пер­сонал і які можуть бути фактором передачі збуд­ників хвороб від хворих тварин чи бактеріоносіїв до здорових, а в деяких випадках становити не­безпеку для людини.

Дезінфекція складається з двох послідовних операцій: очищення і власне дезінфекції.

Об'єкт, який підлягає дезінфекції, старанно механічно очищують, при цьому має бути чітко видно характер поверхні та колір матеріалу і ві­зуально не виявляти великі грудочки гною, кор­му чи інших механічних забруднень навіть у важ­кодоступних місцях.

Механічне очищення проводять сухим або вологим методом. Останнім методом очищають значно забруднені поверхні, які зволожують мийними засобами з подальшим механічним зачищенням. Під час підготовки до дезінфекції сухому очищенню піддають незначно забруд­нені поверхні, а також ті, що не підлягають зво­ложенню об'єкти (електроустановки, освітлю­вальні прилади, деякі види устаткування і т.п.). Попередню підготовку об'єкта для дезінфекції вологим методом раціонально виконувати за допомогою установок, які забезпечують високий тиск води. Заключний етап вологого очищення – санітарне миття. Воно сприяє повному видален­ню всіх забруднень з поверхонь, що підлягають дезінфекції.

Приміщення, устаткування, інвентар та інші об'єкти обробляють розчинами хімічних дезінфі­кувальних засобів шляхом рівномірного зрошу­вання поверхонь до повного їх змочування.

Для дезінфекції закритих приміщень застосо­вують також аерозолі, одержані з розчинів де­зінфікувальних засобів. Окремі об'єкти знезара­жують за допомогою інших фізичних та хімічних методів дезінфекції.

Поверхні приміщень зрошують дезінфікуваль­ними розчинами у такому порядку: спочатку, по­чинаючи з ближнього від входу кінця приміщен­ня, рівномірно зволожують підлогу у станках, міжстанкові перегородки, устаткування, стіни, а тоді стелю і підлогу в проході. Одночасно дезінфі­кують предмети догляду за тваринами та інвен­тар, який знаходиться у приміщенні.

Після нанесення дезінфікувальних розчинів витримують період експозиції, враховуючи та­кож корозійну дію дезінфектанту. Після закін­чення дезінфекції приміщення провітрюють, звільняють від залишків препарату напувал­ки, годівниці, канали гноєвидалення. Доступні для тварин ділянки приміщення і устаткування змивають водою. Приміщення провітрюють до повного видалення запаху препарату. Винесе­не перед дезінфекцією обладнання протирають розчином дезінфікувального засобу, витримують експозицію, тоді змивають водою. Після цього його встановлюють у приміщенні.

Дезінфекцію приміщень проводять кожного разу перед розміщенням нової партії свиней, а за утримання на глибокій підстилці – під час її за­міни.

 

Рис. 7.3.39. Нанесення дезінфікувальних розчинів

 

Приміщення кормоцехів, бункери-змішувачі, кормопроводи, інше виробниче обладнання для приготування та роздачі корму дезінфікують не рідше одного разу на місяць.

Періодичність дезінфекції приміщень сані­тарно-забійного пункту установлюють згідно з технологічними процесами, передбаченими на фермі. Інструмент, яким проводять ветеринар­но-санітарну експертизу та патолого анатоміч­ний розтин, дезінфікують після розтину кожної туші з підозрою на інфекційну хворобу чи в разі його забруднення.

Окремі об'єкти (складські приміщення, де збе­рігають тару, інвентар, корми) знезаражують за допомогою інших методів дезінфекції (терміч­ний, газовий, радіаційний, повітряний, паровий, пароповітряний, пароформаліновий тощо) від­повідно до чинних інструкцій та настанов щодо застосування дезінфекційних речовин.

Не рідше одного разу на місяць на фермі уста­новлюють санітарний день, упродовж якого про­водять ретельне очищення території виробничої зони, очищають від пилу вікна, стіни, стелю в побутових та допоміжних приміщеннях, коридо­рах.

 

 

Питання для самоконтролю

1. Що таке біобезпека?

2. З яких основних компонентів складається біобезпека на підприємстві з виробництва свинини та які компоненти можна віднести до зовнішньої, а які до внутрішньої біобезпе­ки?

3. Означте основні завдання біобезпеки на підприємствах з виробництва свинини в сучасних умо­вах.

4. Перерахуйте фактори зовнішньої біобезпеки.

5. Опишіть принципи відмежування свинокомплексу з точки зору біобезпеки.

6. Як зонуються свинокомплекси відповідно до вимог біобезпеки?

7. Опишіть алгоритм роботи санітарних пропускників на свинокомплексах.

8. Для чого практикують різний колір робочого одягу для працівників різних виробничих цехів на свинокомплексі?

9. Які існують заборони щодо внесення відвідувачами та робітниками свинокомплексу предметів та продуктів харчування?

10. Опишіть процедуру дезінфекції приміщень та її суть.

11. Що таке дератизація та з якою частотою її проводять?

12. Опишіть точки контролю заїзду транспортних засобів на територію свинокомплексу та функці­онування транспорту на виробництві з точки зору біобезпеки.

13. Яка патогенна мікрофлора може проникнути на свинокомплекс разом із спермопродукцією для осіменіння свиноматок?

14. Опишіть алгоритм руху вантажів, тварин і персоналу на свинокомплексі.

15. Як відбувається відвантаження свиней із чистої зони свинокомплексу?

16. Як відбувається переміщення та утилізація трупів тварин на свинокомплексі?

17. Основні вимоги з біобезпеки для персоналу.

18. Розкрийте поняття дезінфекції свинарських підприємств.

19. З яких основних операцій складається дезінфекція?

20. Які засоби використовують для дезінфекції у закритих приміщеннях?

21. Порядок дезінфекції поверхні приміщень дезінфікувальними засобами.

22. З якою частотою проводять дезінфекцію у виробничих та допоміжних приміщеннях свинокомп­лексу?

23. Що таке санітарний день та з якою частотою його проводять на свинокомплексах?

Попередня тема

На початок

Наступна тема