НМЦ

Технологія виробництва і переробки

продукції свинарства

Електронний посібник

 

ВФПО

6. Виробництво свинини в індивідуальних та малих фермерських господарствах

 

6.1. Виробництво свинини у дрібних і малих господарствах

6.2. Виробництво свинини у фермерських свиногосподарствах середніх розмірів

 

 

Україна має давні традиції вирощування сви­нини в присадибних господарствах. За останні роки близько половини всієї виробленої свинини в Україні припадало на індивідуальні присадибні господарства. І хоч кількість цих господарств че­рез різні чинники неухильно скорочується, а об­сяги виробництва, в зв’язку з цим, зменшуються, його частка на ринку виробництва свинини зали­шається досить суттєвою.

 

 

6.1. Виробництво свинини у дрібних і малих господарствах

До першої категорії відносяться здебільшого індивідуальні присадибні господарства, які ви­рощують свиней для потреб власної родини, а надлишки реалізують на місцевих ринках. Таких господарств в Україні велика кількість, і вони ви­різняються в основному екстенсивним веденням виробництва з використанням місцевих кормо­вих ресурсів, генотипів тварин та низьким рівнем механізації виробничих процесів. Особливістю утримання свиней в підсобних господарствах на­селення, в першу чергу, є невелике поголів’я тва­рин. Це обумовлює практично відсутність засобів механізації виробничих процесів. При цьому си­стема утримання може бути вигульною та безви­гульною, спосіб утримання – підлогово-станковий, спосіб відтворення – переважно туровий, вирощу­вання – одно- або двофазне. Переважно поголів’я утримують на суцільній підлозі, хоча є і приклади використання частково та повністю щілинної під­логи. Як правило, у більшості таких господарств закуповують поголів’я поросят масою 8–10 кг на­весні та відгодовують упродовж теплого періоду року з використанням об’ємних кормів власного виробництва, харчових відходів та дерті різних злакових зернових. Тип годівлі, як правило, мало концентратний або помірно концентратний. Тва­рин відгодовують до важких вагових кондицій для отримання товстого шару сала. Рівень приростів досить низький, і відповідно оплата кормів приро­стами низька. Але за рахунок низької собівартості кормових ресурсів і відсутності витрат на оплату праці собівартість продукції є конкурентною на ринку свинини і такі господарства стабільно іс­нують як в сільській місцевості, так і приватному секторі міст.

Малі господарства набули розповсюдження після розпаду радянської системи, яка обмежу­вала кількість утримання поголів’я свиней для од­ного домогосподарства. Це також господарства, в яких практично не використовують найману пра­цю, але вони відрізняються більшою інтенсивністю виробництва. Здебільшого це ферми, які дорощу­ють і відгодовують свиней, рідше господарства, які мають свої репродуктори. Під час годівлі вони використовують концентратний тип у поєднанні з об’ємистими кормами власного виробництва та зеленими з навколишніх угідь. Тут виробництво цілорічне і вже здебільшого ритмічне, використо­вують елементи механізації певних виробничих процесів.

Для власного індивідуального господарства автор цього посібника як найдоцільнішим обрав 35-добовий ритм виробництва. Товарна свино­ферма на 200 голів реалізації в рік із закінченим циклом передбачає цілорічну трифазну систему виробництва свинини з потоковою організацією роботи та використанням принципу «усе порож­ньо – усе зайнято» і розділена на дві виробничі зони: репродукції й відгодівлі (рис.6.1.1).

 

6.1.1

Рис.6.1.1. Схема розміщення виробничих

приміщень на свинофермі індивідуального

господарства:

І – зона відтворення, ІІ – зона репродукції,

ІІІ, IV – зона дорощування V – зона відгодівлі.

1 – станок для опоросу свиноматок, 2 – станок для індивідуального утримання хо­лостих та поросних свиноматок, 3 – індивідуальна годівниця, 4 – кормовий автомат, 5 – тепла підлога, 6 – знімна перегородка лігва для свиней, 7 – решітчаста огорожа

 

На фермі кожні п’ять тижнів осіменяють дві свиноматки, стільки ж пороситься. У цей же пе­ріод часу 20 поросят відлучають від свиноматок і 19 переводять на відгодівлю. Річна розрахункова потужність індивідуального господарства – 200 го­лів, або 240 ц свинини в живій масі. Одночасно на фермі утримують вісім свиноматок, одну ремонт­ну свинку, 40 поросят на дорощуванні та скільки ж на відгодівлі. Відповідно до проєкту, свинарник складається з репродуктора, який розрахований на вісім індивідуальних станків для холостих та по­росних маток (рис. 6.1.1 поз. 2) та два станки для опоросу (рис. 6.1.1 поз. 1). Через коридор це при­міщення сполучається з двома відділеннями для дорощування поросят (рис. 6.1.1 поз. 3 та 4). Цим же коридором репродуктор з’єднаний з зоною відгодівлі (рис. 6.1.1 поз. 5 та 6). Таке планування пов’язане з труднощами в підтримці ритмічного виробництва за незначної кількості свиноматок.

Маточник для утримання холостих та поро­сних свиноматок збудовано в одному приміщенні з двома станками для опоросу (рис. 6.1.2). Остан­ні розмірами 1,7 на 2,7 м з фіксацією свиноматки упродовж всього підсисного періоду та повністю щілинною підлогою. Терморегулювання здійсню­ється влітку за допомогою вентилятора з розпи­люванням води, а взимку – за допомогою того ж вентилятора з підігрівачем. Для створення ло­кального мікроклімату в лігві поросят використо­вую барліжку, з можливістю фіксації в ній поросят, підігрівальний електрокилимок та інфрачервону лампу в кришці барліжки. Від сектору для холостих та поросних маток їх відділяють легкою з’ємною полікарбонатною перегородкою. Утримання хо­лостих та поросних свиноматок здійснюється у 8-ми індивідуальних станках розміром 0,7 на 2,35м на частково щілинній бетонній підлозі. Годівля всіх свиноматок з автоматів фірми Hog Slat для змен­шення втрат корму та його закисання влітку. Для збільшення об’єму до нього використовую додат­кові ємності, що дає змогу засипати корм один раз на добу.

 

6.1.2

Рис. 6.1.2. Станок для опоросу свиноматок з барліжкою для поросят і дозатором корму з додатковою ємністю

 

Напування свиноматок відбувається за допо­могою ніпельних автонапувалок, а підсисних по­росят – за допомогою мисочкових автонапувалок з ємностями, в які в перші дні життя наливаю спе­ціальні розчини.

 

6.1.3

Рис. 6.1.3. Приміщення для дорощування поросят від 7 до 20 кг

 

Приміщення для першого періоду дорощу­вання має пристрої для підтримання параметрів мікроклімату для поросят, яких за необхідності можна відлучати через три тижні, а то й раніше (рис. 6.1.3). Воно має площу близько 8м2, третина підлоги якого є перфорованою та виготовленою з пластикової решітки над ванною, заглибленою на 60 см. Ще одна третина підлоги обладнана елек­тропідігрівом та легкою з’ємною полікарбонатною кришкою з двома отворами для інфрачервоних ламп. На решті суцільної підлоги, яка не підігріва­ється, обладнано кормовий автомат для поросят. Напування відбувається за допомогою чашкової автонапувалки, яка з’єднана як з водопровідною системою, так і за необхідністю з 80-літровою єм­ністю для приготування необхідних розчинів. При­міщення має тільки одну зовнішню стіну, яка тер­моізольована. За значного зниження температури ззовні приміщення обігрівають УФО-обігрівачем потужністю 1,2 кВт. Повітрообмін здійснюється за рахунок побутового витяжного вентилятора, який знаходиться на зовнішній стіні та припливного кла­пана, який розташовано в стіні, що виходить у ко­ридор. Регулюється повітрообмін за рахунок реле часу та термореле, які включені в електроланцюг послідовно. Через реле часу задається експози­ція увімкнення вентилятора кожні 15 хвилин. Вона може бути від 0,5 до 14,5 хвилин на кожну чверть часу, залежно від віку поросят і температури по­вітря ззовні, тобто кожні 15 хвилин вмикається вентилятор на заданий вручну проміжок часу. За зниження температури нижче заданої на термо­реле електричний ланцюг розмикається і венти­лятор вимикається. У цьому приміщенні створено можливість для підтримання температури 28–30оС за задовільної вологості.

У приміщенні для дорощування утримують поросят від 7 до 20 кг після відлучення протягом наступних 35 діб. Залежно від віку та маси під час відлучення – маса під час переведення в наступ­ну секцію дорощування складає 18–25 кг. Секція заключного дорощування має площу 10 м2, 40% з якої – це полімерна перфорована підлога над бе­тонною ванною, глибиною 0,6 м (рис. 6. 1.4).

 

6.1.4_1

6.1.4_2

Рис. 6.1.4. Монтаж полімерної решітчастої підлоги над гноєзбірною ванною

 

Цю частину підлоги оснащено пластиковою кришкою з отворами для двох інфрачервоних ламп. Інші 60% площі станка обладнані бетонною решітчастою підлогою з шириною щілинної части­ни 15 мм і суцільної 150 мм (рис. 6.1.5).

 

6.1.5

Рис. 6.1.5. Монтаж бетонної решітчастої підлоги над гноєзбірною ванною

 

6.1.6_1

6.1.6_2

Рис. 6.1.6. Екстравідділення в станку для заключної фази дорощування підсвинків

 

При вході в секцію, з одного боку годівниці обладнане екстравідділення для ізоляції про­блемних, або найагресивніших поросят. Таке роз­ташування дає змогу в штатному режимі вико­ристовувати обидві частини годівниці (рис. 6.1.6), а за необхідності відокремити одне або кілька поросят, не вилучаючи їх з секції і не створюючи їм додаткового фронту годівлі, напування і мікро­клімату (рис. 6.1.7). Водночас ізольовані тварини контактують через сітку станка, що спрощує їх по­вернення назад в основну групу після одужання.

Вентиляція взимку аналогічна попередньому приміщенню. Влітку вентилювання здійснюється за допомогою системи Турушева, яка включає в себе припливний вентилятор та перфорований поліетиленовий рукав.

Годівля здійснюється за допомогою кормового автомату типу «Groba» з об’ємом бункера 200 л. На­пування – з чашкової автонапувалки. В цьому при­міщенні поросят також утримують 35 діб і за до­сягнення віку 98 діб та маси 40–50 кг переводять на один з майданчиків з відкритим фасадом для відгодівлі (рис.6.1.7).

 

6.1.7

Рис. 6.1.7. Майданчики з відкритим фасадом для відгодівлі свиней

 

Ці майданчики мають площу 24 та 27 м2 і поділе­ні на частину (2/3 загальної площі), яка відкрита та огороджена канілірованою сіткою, а решта площі з трьох боків огороджена стіною в половину шла­кового блоку з утепленою стелею. Передня стінка розбірна та виготовлена з дерев’яних дощок тов­щиною 50 мм (рис. 6.1.8 та 6.1.9). Взимку ця частина майданчика, яка має суцільну бетонну підлогу, є зоною відпочинку і встилається товстим шаром со­лом’яної підстилки. Решта майданчика має щілинну бетонну підлогу над бетонованою ванною глиби­ною 60 см (рис 6.1.8). Тварини потрапляють у зону відпочинку через спеціальний лаз, закритий рухо­мою прорезиненою фіранкою. У теплу пору року для поліпшення вентилювання всієї секції дерев’я­ну стінку демонтують, а фіранку підіймають і свині вільно переміщаються територією всієї секції.

 

6.1.8_1

6.1.8_2

Рис. 6.1.8. Майданчики з відкритим фасадом для відгодівлі свиней (зимовий варіант)

 

6.1.9_1

6.1.9_2

Рис. 6.1.9. Майданчики з відкритим фасадом для відгодівлі свиней (літній варіант)

 

Годівлю тварин здійснюють за допомогою кор­мових автоматів, від яких у холодну пору року від’єднують водопостачання. Також секції облад­нані лотковими годівницями з розрахунку 30 см на одну свиню для згодовування рідких мішанок, об’ємних і зелених кормів. Заповнення кормових автоматів в усіх технологічних групах проводять уручну. Напування здійснюють з утеплених чашко­вих автонапувалок. На період значного зниження зовнішньої температури передбачено додаткову термосну автонапувалку в зоні відпочинку. Відго­дівлю здійснюють 70 діб.

Видалення гною в усіх приміщеннях вакуум­но-самопливне, в бетонований резервуар розмі­рами 2,2×2,2×3,7м (рис. 6.1.10), який має гноєзмі­шувач.

 

6.1.10_1

6.1.10_2

Рис. 6.1.10. Резервуар для збору та зберігання гною

 

Рідкий гній впродовж всього року, з періодич­ністю приблизно один раз на місяць зливають з ванн, гомогенізують гноєзмішувачем і за допомо­гою фекального насоса (рис. 6.1.11), з каменезахис­ною насадкою викачують у полімерну ємність, яку за допомогою автомобільного причепу вивозять на поля як добриво.

 

6.1.11

Рис. 6.1.11. Фекальний насос з каменезахисною насадкою

 

Транспортування гною за межі садиби прово­дять за допомогою асенізаційних ємностей взим­ку та пластикової ємності об’ємом в 1 м3 і побуто­вого фекального насоса влітку.

Ритм виробництва 35 діб обрано як найопти­мальніший для такого об’єму виробництва. Пере­ведення свиноматки на опорос за 5 діб, підсисний період – 28 діб та 2-і доби для миття та дезінфекції секції. Для синхронізації подальшого процесу до­рощування та відгодівлі інколи приходиться відлу­чати поросят як у 21, так і в 35 діб. Закінчення від­годівлі відбувається в 150–165 діб.

Для напування і технічних потреб індивідуаль­ної свиноферми щодобово потрібно 700 л води, а щорічно 256 м3. Цю потребу задовольняю за допо­могою власної уже існуючої свердловини, дебет якої значно перевищує розрахункову потребу, та безбаштової водокачки. Забезпечення резервно­го водопостачання здійснюється шляхом облад­нання резервних ємностей в кожному з примі­щень свиноферми. Влітку подача води в ці ємності здійснюється через систему водяного опалення, що дозволяє знижувати температуру в зоні утри­мання дорослих тварин.

У результаті виробничих процесів на індивіду­альній свинофермі виділяють у середньому 0,65м3 гнойових стоків.

Годую підсисних і відлучених поросят у перші два тижні купованими престартерними кормами, а свиней всіх інших статево-вікових груп – повно­раціонними концентратними сумішами на основі купованих зернових кормів, соняшникового та соєвого шроту або макухи з використанням білко­во-вітамінно-мінеральних концентратів та премік­сів провідних фірм, які виробляють на ринку Укра­їни. Для подрібнення зерна маю мініподрібнювач власного виробництва продуктивністю 300–450кг на годину.

Для попереднього зміщування використовую перевірений часом мінізмішувач «п’яна бочка», для основного зміщування – вертикальний змішу­вач типу «Княжна Авіла». Основну частину зерна купую під час збирання врожаю. Для цього маю сховища для одночасного зберігання 52 тонн зер­на. Витрати кормів на 1 кг приросту молодняку склали за 2016 рік 2,96 кг.

Під час виробництва не використовую найма­них робітників, окрім розвантаження зерна під час закладання на зберігання. Основним наванта­женням під час виробництва, є підготовка кормів, яка займає в мене один з двох вихідних, близько 6–8 годин. Решту робіт, таких як, заповнення годів­ниць, профілактичні заходи встигаю виконувати з 6 до 730 годин ранку, перед від’їздом на роботу. Під час відрядження та приймання опоросів допома­гають дружина та донька.

Аналогічний за потужністю спроєктований і введений в дію в двох приміщеннях свинарник з шириною – 6,7 м та довжиною репродуктора 10,2 м, а відгодівельника – 8,5м (рис. 6.1.12).

 

6.1.12

Рис. 6.1.12. Ескізна схема свинарника та розташування станків у ньому

 

Для функціонування цієї свиноферми необхід­ний такий набір основного і допоміжного облад­нання (табл. 6.1.1).

Передбачено досягнення живої маси 120 кг у віці 190–200 діб. За рік планується отримати і від­годувати 220 голів свиней та реалізувати 25,2 ц в живій масі, що має дати 756 тис. грн виручки.

Враховуючи сучасний рівень рентабельності в приватному секторі виробництва свинини в 24%, щорічний прибуток від реалізації свиней складе 181 тис. грн.

 

Таблиця 6.1.1

Вартість будівництва та оснащення свиноферми на 10 продуктивних свиноматок індивідуаль­ного господарства в цінах 2016 року

 

Під час будівництва свинарника господарським способом його вартість складе 486 тис. грн. Купів­ля поголів’я свиней коштуватиме 40 тис. грн, тобто інвестиції в основні засоби виробництва складуть 526 тис. грн. Таким чином окупність проєкту сягне 2,9 роки.

Для цієї категорії виробників свинини вчені Сумського НАУ та Дніпровського агроуніверсите­ту розробили пілотний проєкт модульної малої свиноферми з закінченим циклом виробництва для індивідуальних господарств населення, який впроваджено Придніпровським науково- навчаль­ним інноваційним центром. Основою для створен­ня міні-ферми є уніфікований виробничий модуль за одним з варіантів (рис. 6.1.13 а,б). Перший ва­ріант (рис. 6.1.13 а) – це мінімально можлива кон­фігурація міні-свиноферми з закінченим циклом, виробнича потужність при цьому складе – до 90 товарних свиней (жива вага 110 кг) на рік. У разі реалізації цього варіанту розширення міні-ферми можна проводити поступовою добудовою анало­гічних модулів. Другий варіант є розвитком ідеї, закладеної в першому (рис. 6.1.13, б) має виробни­чу потужність 170 товарних свиней на рік. Збіль­шивши довжину приміщення, можна збільшувати виробничу потужність міні-ферми, так, наприклад, виробничий модуль на 15 основних свиноматок здатен забезпечити виробничу потужність до 260 товарних свиней на рік, на 20 – до 340 голів.

 

6.1.13

Рис. 6.1.13. План виробничого модулю на 5 (а) та 10 (б) основних свиноматок:

1 – секція опоросу; 2 – секція холостих і поросних свиноматок;

3 – секція дорощування; 4 – секція відгодівлі

 

Крім виробничого модуля, передбачено кор­моприготувальне відділення зі складом сировини (зернові компоненти суміші, БМВД та ін.), розрахо­ваний на місячний запас.

Технологічний процес передбачає цілорічну трифазну систему виробництва свинини з потоко­вою організацією роботи за 6-тижневого виробни­чого ритму, який базується на утриманні окремих технологічних груп тварин у спеціальних секціях за диференційованої годівлі та спеціалізованого утримання.

Будівельну частину модуля виконано з сен­двіч-панелей на стрічковому фундаменті. Висота стелі в приміщенні – 2,4 м.

Усе поголів'я планується утримувати на щі­линній підлозі в спеціалізованих секціях вироб­ничого модуля (рис. 6.1.13 а, б), які забезпечують розміщення тварин за фізіологічними періодами з урахуванням необхідного часу для дезінфекції та ремонту. Годують свиней повнораціонними комбі­кормами власного виробництва з використанням БМВД. Тип годівлі – сухий зі зволоженням у годів­ницях. Роздавання кормів – у ручну. Водопоста­чання та напування – від існуючого водопроводу або з власного джерела (свердловина, оснащена безбаштовим водонапірним обладнанням). Вида­лення гною – вакуумно-самопливна система, про­міжне накопичення – гноєзбірник, розрахований на місячний об’єм зберігання.

Потребу в ресурсах та вихід продукції наведе­но в табл. 6.1.2.

Для обладнання базового модуля необхідний такий перелік основного і допоміжного обладнан­ня (табл.6.1.3):

 

Таблиця 6.1.2

Потреба в ресурсах та вихід продукції для модульної свиноферми різної потужності

Показник

Кількість продуктивних свиноматок, гол

5

10

15

20

Потреба в кормах, т/ добу (рік)

0,12 (42)

0,23 (83)

0,34 (124)

0,45 (163)

Потреба в воді, м3/ добу (рік)

0,39 (131)

0,27 (259)

1,2 (390)

1,5 (512)

Вихід гною, т/добу (рік)

0,29 (105)

0,56 (206)

0,84 (306)

1,11 (404)

Потужність, гол/рік

90

170

260

340

Вихід м’яса в живій вазі, т/рік

9,9

18,7

28,6

37,4

 

Таблиця 6.1.3

Орієнтовний перелік обладнання для базового модуля на п’ять продуктивних свиноматок

 

Враховуючи низьку насиченість вітчизняного ринку свининою через низьку купівельну спро­можність населення та прогнозоване збільшення попиту, слід відзначити перспективність розвит­ку індивідуальних присадибних господарств на промисловій основі. Інший бік цього проєкту – це збільшення зайнятості та підвищення самодостат­ності сільських індивідуальних господарств тери­торіальних громад. Ці аспекти сприятимуть зни­женню соціальної напруги сільських територій та підвищенню рівня добробуту сільського населен­ня.

 

 

6.2. Виробництво свинини у фермерських свиногосподарствах середніх розмірів

Враховуючи появу на селі фермерських гос­подарств та наявність у них типових приміщень радянської забудови, суттєвим фактором у вироб­ництві свинини стануть ферми середніх розмірів, які утримують від 200 до 3000 голів одночасно. Особливістю таких ферм є збільшений ритм ви­робництва, як правило, – це 21 доба, та здебільшо­го часткова автоматизація виробничих процесів (гноєвидалення, вентиляція, напування).

Годівля в таких господарствах здебільшого повнораціонними коибікормами, приготованими з власної зернової сировини і покупних преміксів, а частіше білково-вітамінно-мінеральних концен­тратів (далі – БМВК, або БМВД).

Такі ферми проєктували як у типових примі­щеннях радянських часів, так і в спорудах, які бу­дували під конкретний проєкт. У цьому посібнику наводимо кілька варіантів діючих проєктів свино­ферм з замкнутим циклом з річною потужністю близько 1000, 2000 та 3000 відгодівельних свиней на рік. Ефективність виробництва свинини на них нижча у порівнянні з великими промисловими фермами, але вони працюють за рахунок вико­ристання власної робочої сили родини фермера, є джерелом збуту надлишків власної кормової си­ровини, і зайнятості та цілорічних фінансових над­ходжень для родин фермера.

Під час розробки об’ємно-планувальних і тех­нологічних рішень свиноферми на 48 продуктив­них свиноматок, або 1075 голів відгодівельного по­голів’я на рік, враховували побажання замовника щодо ширини приміщення 12 м. Враховуючи типо­розміри станка для опоросу та ширину приміщен­ня, ми отримали технологічну групу свиноматок на опоросі в кількості шести голів (рис 6.2.1 поз.1). Далі з урахуванням цього фактору і розраховано ферму для родинного господарства. Враховуючи важкість комплектування однорідних груп для утримання поросних свиноматок, запроєктували для утримання як умовно поросних свиноматок, свиноматок зі встановленою поросністю в індиві­дуальних станках упродовж всього періоду (рис 6.1.2 поз.2), що поліпшує менеджмент цієї техноло­гічної групи тварин.

 

6.2.1

Рис. 6.2.1. Ескізна схема розташування поголів’я свиней на репродукторі родинної товарної ферми на 48 продуктивних свиноматок

 

З іншого боку відділення для опоросу для уник­нення перетину шляхів руху дорослих тварин і мо­лодняку спроєктовані три секції для дорощуван­ня поросят розміром на 72 голови кожна, по два станки в секції (рис 6.2.1 поз.3).

Відгодівлю заплановано, за побажанням за­мовника, в окремому приміщені площею 260 м2, в шести окремих секціях по 70 голів у кожній з ви­користанням глибокого шару піщано-солом’яної підстилки та автоматизованою системою кормо­роздавання і напування.

Виробничу характеристику родинної ферми наведено в табл. 6.2.1.

Тривалість фізіологічних періодів у зоні репро­дукції загальноприйнята для трифазної технології і складає 147 діб (21 тиждень). Під час вирощування та відгодівлі – підсисний період – 28 діб (4 тижні) + дорощування – 56 діб (8 тижнів) + відгодівлю – 126 діб (18 тижнів, до важких вагових кондицій з вико­ристанням глибокої незмінної підстилки), разом – 210 діб (30 тижнів).

 

Таблиця 6.2.1

Виробнича характеристика родинної товарної ферми на 48 продуктивних свиноматок

Показники

Обсяг виробництва

за 1 ритм

за рік

Кількість ритмів

1

17

Реалізація свинини в живій масі, ц

79

1350

Середня жива маса однієї голови, ц

130

130

Зняти з відгодівлі свиней, голів

61

1038

Поставити на відгодівлю свиней, голів

63

1070

Відлучити поросят від маток, голів

66

1126

Отримати поросят під час опоросу, голів

72

1224

Отримати опоросів

6

102

Осіменити свиноматок, голів

8

136

Кількість тварин одночасного утримання, голів

719

719

Загальна кількість основних виробничих площ, м2

530

530

 

Утримання пісних свиноматок з поросятами та дорощування тварин на повністю щілинній полі­мерній підлозі. Холостих і поросних свиноматок на частково щілинній бетонній підлозі. Видален­ня гною на репродукторі вакуумно-самопливне з ванн під щілинною підлогою до загального асепти­ка, а далі на поля або в місце постійного зберіган­ня.

Вентиляція примусова, негативного тиску з да­ховими вентиляторами і стінними клапанами.

Годівля вручну зі спеціально запроєктованих кормових проходів. Опалення водяне від твердо­паливного піролізного котла на солом’яних тюках на всі сектори репродуктору. Створення локально­го мікроклімату для підсисних поросят і дорощу­вання за рахунок електрокилимків та інфрачерво­них випромінювачів. Утримання відгодівельного молодняку на суцільній бетонній підлозі групами по 60 голів, з використанням глибокої піщано-со­лом’яної підстилки та природній вентиляції. При­бирання підстилки вручну після звільнення секції від свиней. Годівля в цьому секторі за допомогою кормових автоматів із завантаженням їх за допо­могою спірального транспортера корму. Напуван­ня свиней планується за допомогою термосних автонапувалок з розрахунку одна штука на станок.

Розрахункові витрати води з урахуванням по­треб на напування і технологічні потреби, кормів та виходу гною розраховані згідно з ВНТП-АПК-02.05. Свинарські підприємства (комплекси, ферми, малі ферми) // Міністерство аграрної політики України (Мінагрополітики України) // Київ, 2005) наведені в таблиці 6.2.2.

Таблиця 6.2.2

Розрахунок потреби в воді, кормах та виходу гною

Показник виробництва

На добу

На рік

Потреба у воді, м3

3,89

1419

Потреба у кормах, тонн

1,18

429,28

Вихід рідкого гною з репродуктора, тонн

0,83

303

Вихід твердого гною з відгодівельника, тонн

0,68

250

Відлучити поросят від маток, голів

66

1126

Отримати поросят під час опоросу, голів

72

1224

Отримати опоросів

6

102

 

На фермі використовують помісних свиноматок канадського походження та сперму термінальних кнурів синтетичної лінії «максгро» ірландського походження. Для ремонту стада використовують кращих свиноматок власного стада, яких почер­гово осіменяють спермою кнурів великої білої та ландрас порід ірландського походження.

Вартість обладнання репродукторного відді­лення свиноферми становила в 2016 році 18756 € при курсі 30 грн за 1 €. Вартість побудови гноєвих ванн становила близько 970 грн/ м2.

За майже п’ятирічний термін експлуатації ро­динної ферми рентабельність виробництва сви­нини за рахунок неврахованих факторів робочої сили та транспортних послуг складала від 27,6 до 86,3%.

Наступним прикладом є спроєктована в рамках програми стартап для прифронтових територій Донбасу родинна ферма на 80 свиноматок замкну­того циклу, або близько 2000 голів відгодівельних свиней на рік з одночасним утриманням 1100 го­лів. Ця родинна ферма працює на повністю купо­ваних кормах і обслуговується тільки власником. Складається з репродуктора та відгодівельника, розташованих в одному приміщенні (рис.6.2.2), де й проживає її власник.

 

6.2.2

Рис. 6.2.2. Зовнішній вигляд родинної ферми на 2000 свиней річного виробництва

 

6.2.3

Рис. 6.2.3. Ескізна схема репродукторного відділення родинної ферми на 2000 свиней річного виробництва

 

Ферма функціонально поділена на два відді­лення – репродукторне (рис. 6.2.3) і відгодівельне з окремим входом у кожне, які сполучені тамбур­ним перегоном для підсвинків з дорощування на відгодівлю. Репродуктор складається з відділення для утримання холостих і умовно-поросних сви­номаток на 64 індивідуальні станки (рис. 6.2.4), двох секцій для опоросу свиноматок і утримування підсисних поросят до 28-добового віку (рис. 6.2.5) та трьох секцій для дорощування по 120 голів кожна (рис. 6.2.6).

 

6.2.4_1

6.2.4_2

Рис. 6.2.4. Секція для утримання холостих і поросних свиноматок родинної ферми на 2000 голів річного виробництва

 

Весь час від відлучення поросят і до переведення на наступний опорос свиноматок утримують в індивідуаль­них станках на частково щілинній бе­тонній підлозі за ручного роздавання та дозування корму зі спеціально за­планованих кормових проходів.

 

6.2.5_1

6.2.5_2

Рис. 6.2.5. Ескізна схема репродукторного відділення родинної ферми на 2000 свиней річного виробництва

 

На 110 день поросності їх переводять у відділен­ня для опоросу, яке налічує дві секції по 10 станків кожна (рис. 6.2.5). У цих секціях також годівлю про­водять уручну з додатково облаштованих кормо­вих проходів. Для зменшення кратності годівлі та з метою попередження розсипання та закисання корму в годівницях на кожній з них встановлений дозатор корму «за потребою» (рис. 6.2.6), який доз­воляє свиноматці отримувати потрібну порцію кор­му у потрібний час і в тій дозі, на яку в неї є апетит. Зайвого корму в годівниці не залишається і його не вигортає свиноматка, і він не закисає.

 

6.2.6

6.2.7

Рис. 6.2.6. Дозатор корму за потребою

Рис. 6.2.7. Станок для опоросу свиноматок родинної ферми на 2000 голів річного виробництва

 

На фермі використані колишні данські станки для опоросу розміром 1,5 на 2,5 м, з частково щі­линною підлогою (рис. 6.2.7), барліжками в зоні від­починку поросят з можливістю їх фіксації (рис. 6.2.8) та локальним обігрівом за рахунок теплих електро­килимків та інфрачервоних ламп (рис. 6.2.7).

6.2.8

Рис. 6.2.8. Барліжка для локального обігріву поросят

Поросят утримують під свиноматкою у серед­ньому 28 діб, після чого її переводять у відділення для осіменіння, а поросята ще 7 діб знаходяться в станку для опоросу з годівлею зволоженим кормом з жолобкових годівниць. На 35 добу поросят пере­водять у відділення для дорощування (рис 6.2.9), разом з ними переносять після дезінфекції жолоб­кові годівниці, до яких вони вже звикли.

Для підвищення рівня біобезпеки секції спроєк­товані таким чином, що в кормові автомати є мож­ливість засипати корм вручну без входження у ста­нок. Ще 10 діб після переведення на дорощування поросят годують вологими кормами з жолобкових годівниць, і одночасно вони звикають до сухого корму, який постійно є в кормових автоматах. Напу­вають поросят за допомогою чашкових автонапу­валок. Конструктивно станок облаштований таким чином, що в зоні лігва встановлено суцільну пере­городку, а в зоні з решітчастою підлогою – прозору, що сприяє кращій організації станка. Підігрів лігва поросят – за рахунок електрокилимків з розрахун­ку 0,06 м2 на одне порося. У холодну пору року, а також у теплу після миття і дезінфекції суцільну ча­стину підлоги обігрівають за рахунок водяного підігріву, вмонтованого в підлогу. По досягненню поросятами маси 30–35 кг (рис. 6.2.10) підсвинків передають на відгодівлю через спеціально облад­наний шлюз.

 

6.2.9_1

6.2.9_2

Рис. 6.2.9. Секції для дорощування поросят свиноматок родинної ферми на 2000 голів річного виробництва

 

Відгодівельник сплановано як п’ять ізольованих секцій, які мають по чотири станки з частково-щі­линною бетонною підлогою для розміщення 30 го­лів відгодівельного молодняку (рис. 6.2.11). Обігрі­вання приміщення відбувається за рахунок водяної теплої підлоги в суцільній частині станка.

 

6.2.10

6.2.11

Рис. 6.2.10. Маса підсвинків під час переведення на відгодівлю

Рис. 6.2.11. Станок для відгодівлі свиней

 

Годують у відгодівельнику сухими розсипчасти­ми кормами з кормових автоматів, встановлених у перегородках станків. Заповнення кормових авто­матів здійснюється вручну, з проходів. У перспекти­ві планується механізувати цей процес за рахунок встановлення трос-шайбового транспортеру кор­му. Напування – за допомогою чашкових автонапу­валок.

Видалення гною з приміщень вакуумно-са­мопливне (рис. 6.2.12), за допомогою підрешіт­частих гноєзбірних ванн та системи каналізаційних труб до гноєзбірного асептика, а далі мобільним транспортом на поля.

Опалення приміщень здійснюють за рахунок теплої підлоги, шляхом подачі теплоносія трубами вмонтованими в суцільну частину підлоги станків (рис. 6.2.13).

 

6.2.12

Рис. 6.2.12. Система гноєвидалення з приміщень

 

6.2.13

Рис. 6.2.13. Система опалення приміщення

 

6.2.14

Рис. 6.2.14. Система вентиляції приміщення

 

Система вентиляції негативного тиску попереч­на (рис. 6.2.14). Вентилювання здійснюється за ра­хунок стінних відцентрових ветиляторів, встанов­лених у кожній секції, та повітрозабірних клапанів, обладнаних у протилежній стіні.

На родинній свинофермі використовують висо­копродуктивне поголів’я свиноматок F1 (рис. 6.2.15) та кнурів термінальної лінії «MaxGrow» ірландської фірми Hermitage Genetics.

 

6.2.15

Рис. 6.2.15. Свиноматка ірландської фірми Hermitage Genetics під час опоросу

 

Свиноферму річного виробництва на 3000 голів відгодівельного молодняку або 2000 голів одночас­ного утримання було спроєктовано як підсобне господарства великої зернової компанії для пе­реробки відходів виробництва зерна в продукцію свинарства та отримання органічних добрив для рослинництва. Розташування виробничих цехів сплановано в одному приміщенні колишнього від­годівельника з розмірами 21× 91 м. Крім основного виробничого модуля, ферма має кормоприготу­вальне відділення зі складом кормів. За територі­єю ферми – гноєсховище (рис. 6.42). Генеральний план спроєктовано з урахуванням технологічних, санітарно-гігієнічних та зооветеринарних вимог. Розміщення виробничих будівель і систему доріг спроєктовано таким чином, щоб не перетинались транспортні потокі готової продукції, кормів і гною. Територію ферми розбито на зони, огороджено щільним парканом та обладнано санпропускника­ми з дезбар’єрами.

Для цього проєкту, на відміну від попередніх, характерний вищий рівень механізації виробни­чих процесів. На цій фермі кожну технологічну гру­пу утримують в ізольованій секції з дотриманням принципу «все порожньо – все зайнято». На рис. 6.2.17 показано розташування виробничих та допо­міжних приміщень виробничої зони свиноферми.

 

6.2.16

Рис. 6.2.16. Схема генерального плану:

1 – свинарник; 2 – кормоприготувальне відділення зі складом; 3 – проміжний гноєзбірник; 4 – санпропусник; 5 – бункер для комбікорму; 6 – водонапірна башта; 7 – трансформаторна підстанція; 8 – дезбарєр; 9 – гноєсховище

 

6.2.17

Рис. 6.2.17. Розміщення виробничих цехів у свинарнику

 

Приміщення для утримання кнурів розміщено поряд з пунктом штучного осіменіння (далі – ПШО), та цехом холостих і поросних маток (рис. 6.2.17 поз. 5). Кнурів утримують в індивідуальних станках на частково щілинній підлозі. Беруть сперму в кнурів мануальним методом у манежі, який розташовано поруч (рис. 6.2.17 поз. 6). Контроль якості сперми і готування спермодоз проводять у лабораторії пункту штучного осіменіння, яка знаходиться по­руч із приміщенням для кнурів (рис. 6.2.17 поз. 7).

Холостих і поросних свиноматок утримують в окремій секції (рис. 6.2.17 поз.6), в індивідуальних станках на частково щілинній підлозі (рис.6.43). На відміну від раніше описаних ферм, тут роздавання кормів автоматизовано за рахунок бункерів-нако­пичувачів, трос-шайбового транспортеру та об’єм­них дозаторів.

Технологічна група тварин на осіменінні скла­дається зі свиноматок після відлучення поросят, повторної охоти і ремонтних свинок. Її розмір – 25 голів. Після підтвердження поросності на 32–35 день після осіменіння за допомогою УЗД-сканера поросних свиноматок залишають на своїх місцях, а тварин, в яких поросність не підтверджено, перево­дять у ту частину приміщення, де розміщують сви­номаток після відлучення поросят. Таким чином, у цьому відділенні одночасно утримують шість груп – дві по 25 голів і 4-и по 20–22 голови.

Виявлення охоти у свиноматок проводять за допомогою кнурів-пробників, яких проганяють проходом два рази на добу. Годують тварин сухими повнораціонними комбікормами, приготовлени­ми за спеціально розробленими рецептами в кор­моцеху, доставка якого до бункера-накопичувача здійснюється причепним бункером-завантажува­чем типу ЗСК з об’ємом 4 м3.

Цех підсисних свиноматок і поросят знаходить­ся в двох секціях, які налічують по 20 станків (рис. 6.2.19), що примикають до цеху холостих і поросних маток (рис. 6.2.17 поз. 2). Це досить тепле приміщен­ня з регульованими параметрами мікроклімату за допомогою системи вентиляції негативного тиску з витяжними даховими вентиляторами і стінни­ми припливними клапанами в кожній секції (рис. 6.2.20). Система опалення – водяна від індивідуаль­ного твердопаливного котла і системи твін-труб, розташованих під впускними клапанами системи вентиляції.

Транспортування, дозування і роздавання кор­му аналогічно попередньому цеху.

 

6.2.18_1

6.2.18_2

Рис. 6.2.18. Утримання холостих і поросних свиноматок на фермі

 

Для миття, дезінфекції та сушіння свиноматок перед постановленням на опорос передбачене відділення цього ж приміщення (рис. 6.2.17 поз. 8), яке обладнане підігрівачем води термосного типу і феном зі спеціальними рукавами для сушіння сви­номатки в холодну пору року. Миття і дезінфекцію здійснюють за допомогою апаратів високого тиску та спеціальних насадок до них. Для випадку заплід­нення всіх холостих свиноматок передбачено екс­тра секцію, яка складається з двох резервних стан­ків для опоросу і двох станків для дорощування (рис.6.2.17 поз. 9). Період утримання свиноматки в секції з урахуванням санітарних днів – 42 доби. Сви­номаток у секцію ставлять у понеділок, а відлуча­ють від поросят у четвер четвертого тижня лактації. Поросята ж знаходяться в секціях ще один тиждень, після чого їх переводять на дорощування в п’ятни­цю п’ятого тижня життя.

6.2.19

Рис. 6.2.19. Утримання підсисних свиноматок з поросятами на фермі

У п’ятницю після переведення поросят, відпо­відно до принципу «пусто–зайнято», замочують во­дою все обладнання секції, після чого в суботу ми­ють апаратом високого тису і дезінфікують. Після миття і дезінфекції в суботу і неділю секцію сушать теплоелектрокалорифером до повного висихання бетонних конструкцій перед постановленням но­вої технологічної групи свиноматок, яке проводять у понеділок. У випадку незапланованого нормаль­ного опоросу свиноматку з поросятами поміща­ють у екстрасекцію з наступним її переміщенням в основну після її миття та обтирання дезрозчином поросят.

Відлучення поросят проводять одночасно у віці 28–30 діб, з переводом їх у цех дорощування через вісім діб. Свиноматок після відлучення пере­водять у відділення для осіменіння з метою підго­товки до наступного циклу відтворення, після чого ретельно миють і дезінфікують прохід, яким через тиждень переганяють поросят у цех дорощування (рис. 6.2.17 поз. 3).

Система роздавання кормів включає бункер-на­копичувач комбікормів, тросо-шайбовий тран­спортер, дозатори та індивідуальні годівниці для свиноматок, групові переносні годівниці для поро­сят. Годівля свиноматок – дозована, сухими повно­раціонними комбікормами. Підгодівлю підсисних поросят розпочинають з 7-го дня життя спеціаль­ними престартерними комбікормами. Видален­ня гною передбачене за допомогою вакуум-са­мопливної системи періодичної дії.

Для дорощування відлучених поросят обладна­не відділення, яке складається з 3-ох ізольованих секції місткістю 230–240 (технологічна група) голів кожна, що дозволяє утримувати до 720 поросят від 35-денного до 90–93-добового віку. Усі секції облад­нані груповими станками на 30 голів поросят (рис. 6.2.20). У кожному станку установлені по 2-і групові чашкові напувалки і дві годівниці на 2-а станки. По­росят утримують на частково щілинній металевій підлозі без підстилки. Для обігріву поросят у зоні відпочинку в центрі станка обладнана тепла підло­га з водяним підігрівом і для підтримання темпера­тури в перший тиждень дорощування передбачені інфрачервоні обігрівачі. Температура підлоги під випромінювачами регулюється в перший тиждень на рівні 32оС зі зниженням до закінчення дорощу­вання на рівні 23оС. Для дорощування відсталих у рості поросят заплановано два станки в екстрасек­ції з резервними станками для опоросу. Останні, за відсутності свиноматок можуть також використо­вуватися для цих цілей. Підтримка температури в приміщенні за допомогою водяного опалення ана­логічна маточнику для опоросу.

 

6.2.20

6.2.21

Рис. 6.2.20. Секція для дорощування поросят

Рис. 6.2.21. Приміщення для відгодівлі свиней

 

Система вентиляції в цеху – аналогічна сис­темі вентиляції в маточнику, і забезпечуватиме автоматичне регулювання мікроклімату. Система годівлі складається з бункера-накопичувача комбі­кормів, тросошайбового транспортера і групових кормових автоматів типу Grobe для поросят. Вида­лення гною передбачене за допомогою вакуум-са­мопливної системи.

Цех відгодівлі (рис. 6.2.17 поз. 4) розташований у протилежній репродуктору частині свинарника. Для відгодівлі поголів'я передбачено 5 секцій, по 8 станків на 25–28 голів у кожній (рис. 6.2.17). Свиней утримують на частково щілинній бетонній підлозі без підстилки. Вентиляція – за допомогою дахових витяжних вентиляторів і стінних припливних кла­панів з автоматичним регулюванням параметрів мікроклімату. Опалення – водяне за допомогою ре­гістрів від індивідуального твердопаливного котла.

Система годівлі містить у собі бункер-накопи­чувач комбікормів, тросошайбовий транспортер і групові кормові автомати типу Absving для свиней з розрахунку один на два станки. Видалення гною аналогічне попереднім секціям. У секції на відгодів­лі молодняк утримується до досягнення товарних кондицій 105–1130 кг, після чого через вивантажу­вальну рампу реалізують на ринок або переробним підприємствам.

Забезпечення технологічного процесу ферми з виробництва свинини здійснюється за рахунок комплексу машин для виконання певних техноло­гічних операцій загального призначення.

Водопостачання ферми здійснюється з існую­чої свердловини з водонапірної башти Рожновсько­го. Зовнішня мережа господарського водопроводу тупикова з підключенням. Напір у точці підключен­ня становить 12 м. Зовнішні мережі водопостачан­ня виготовлені з полімерних напірних труб ГОСТ 9583-75 і укладені на глибині 1,6 м від спланованої поверхні грунту до верху труби. На мережі встанов­лено водопровідний колодязь по ТП 901-09-11.84 із установленої з запірною арматурою. Внутрішні ме­режі водопроводу виготовлені з пластикових труб.

 

6.2.22

Рис. 6.2.22. Схема компонування системи водопостачання свинарника

 

Середньодобова витрата води на фермі визна­чається виходячи з добової потреби на одну голову (приймається згідно з ВНТП АПК-02.05 «Свинарські підприємства») і складає 14,3 м3 на добу. Загальний необхідний обсяг резервуара водонапірної спору­ди (з урахуванням добового споживання, аварій­ного і протипожежного запасів) складає 10 м3. Для поліпшення якості води використовують станцію водопідготовки, розташовану в тамбурі приміщен­ня нижче рівня ґрунту, та медикатори для введення мікродоз різних речовин у воду.

Приготування та роздавання кормів здійснюють за загальноприйнятою схемою. Середньодобові ви­трати кормів на фермі складають 3,7 тонни на добу. Приготування кормів здійснюють за допомогою дискової дробарки Skold продуктивністю 3 т/год і вертикального змішувача «Dozamech» продуктив­ністю 1 т/год та системи шнеків. Підвіз кормів від кормоприготувального відділення до бункерів-на­копичувачів і їх завантаження проводять за допо­могою завантажувача ЗКП-8А, який агрегатується із трактором ЮМЗ-6. Привід вивантажувальних шне­ків від ВВП трактора через карданний вал, підйом і опускання вивантажувального шнека за допомо­гою гідронасосу.

Для кожної з технологічних груп передбачено бункер тимчасового зберігання відповідної ємності.

Створення мікроклімату в тваринницьких при­міщеннях свиноферми здійснюється через витяж­ні шахти з метеликовим клапаном, розташовані в перекритті приміщень (висота над рівнем щілин­ної підлоги 1700–1800 мм) та з припливом повітря через клапани, розташовані в стінах, які відкрива­ються та закриваються за допомогою сервомотору EGM-100A автоматично відповідно до команд при­ладу управління мікрокліматом з датчиком темпе­ратури PTE-6AHQX-L (рис. 6.2.23). Для всіх цехів си­стему вентиляції створено за одним принципом.

 

6.2.23

Рис. 6.2.23. Схема розміщення обладнання для створення мікроклімату (без опалення секцій опоросу, дорощування та відгодівлі)

 

Відмінності є у системі опалення – у секціях хо­лостих і поросних свиноматок опалення відсутнє. В інших приміщеннях воно здійснюється за допо­могою системи FIN Pipe (твін-труби), розташованої під припливними клапанами, а у відгодівельному відділені – за рахунок чавунних круглих радіаторів. Нагріває воду твердопаливний піролізний котел на солом’яних та соняшникових пелетах. Окрім того, окремо забезпечений локальний обігрів поро­сят-сосунів на дорощувані. Для перших кожен ста­нок оснащений інфрачервоною лампою і електрич­ним килимком. Для других у станках є тепла підлога з інфрачервоними опромінювачами над нею.

Кондиціювання повітря передбачено в секціях холостих і поросних свиноматок та на відгодівлі і здійснюється за допомогою розпилу води форсун­ками, розташованими над припливними клапанами.

Видалення та утилізація гною здійснюється в усіх секціях за допомогою вакуумно-самопливної системи періодичної дії. На фермі добовий вихід гною складає близько 10 м3, а річний – 3650м3. Роз­міщення і конструкція системи видалення гною на цій свинофермі наведено на рис. 6.2.24.

 

6.2.24а

а

6.2.24б

б

Рис. 6.2.24. Розміщення і конструкція системи видалення гною:

а – каналізація та ванни; б – щілинна підлога

 

На свинофермі використано пластикову щілин­ну підлогу в секціях опоросу і дорощування, бе­тонну – у секціях холостих і поросних свиноматок, кнурів та на відгодівлі. Гній з внутрішньої каналізації потрапляє до гноєзбірника біля приміщення, звідки за допомогою довговалового фекального насосу поліетиленовим напірним трубопроводом діаме­тром 110 мм перекачується до лагун (гноєсховищ). Біля лагуни облаштований колодязь, в якому вста­новлено два триходові крани, які дають можливість перенаправляти подачу гною до лагун.

Орієнтовний склад основних машин та облад­нання свиноферми з замкнутим циклом, потужніс­тю 3000 товарних свиней на рік та його вартість у цінах 2012 року наведено в таблиці 6.2.3.

Для забезпечення допоміжних процесів вико­ристовують переносні ваги для зважування поро­сят під час переведення на дорощування і відгодів­лю та стаціонарні ваги для зважування тварин під час реалізації та дозування кормів.

Для прибирання приміщень під час зміни пого­лів'я використовують апарати високого тиску типу KARCHER HD 2000 Super. Це трифазний апарат ви­сокого тиску без підігріву води із продуктивністю (макс. 1800 л/год) і робочим тиском 200 атмосфер.

Режим роботи свиноферми – однозмінний, у маточ­нику – двозмінний. Всього на фермі працює 4-и по­стійних працівники, які підміняють один одного на вихідні та під час опоросу свиноматок (табл. 6.2.4).

 

Таблиця 6.2.3

Технологічний комплекс основних машин і обладнання

 

Таблиця 6.2.4

Орієнтовна кількість працівників

Професії

Кількість штатних одиниць

Завідувач ферми, ветлікар і технік штучного осіме­ніння

1

Оператор з приймання опоросів та обслуговування підсисних свиноматок і поросят на дорощуванні

1

Оператор з обслуговування відгодівельного пого­лів’я, холостих та поросних свиноматок

1

Оператор комбікормової установки, тракторист, слюсар, механік

1

Всього на фермі

4

 

На свинофермі використовують свиноматок ві­тчизняної великої білої породи під час схрещуван­ня з кнурами термінальних генотипів різних фірм. Закупівля ремонтних свинок здійснюється в основ­ному з племрепродукторів, розташованих непода­лік.

За вісім років роботи річна рентабельність фер­ми, за інформацією власників, складала від 16,8 до 83,7% в різні роки.

В додатку 6.10. наведені ескізні креслення малих і середніх ферм різної потужності.

 

 

Питання для самоконтролю

1. Класифікація господарств в Україні за чисельністю поголів’я одночасного утримання.

2. Особливості виробництва свинини в індивідуальних присадибних господарствах.

3. Особливості виробництва свинини в малих господарствах.

4. Яку кількість води за добу та на рік потрібно забезпечити для напування та технічних потреб індивідуальної свиноферми?

5. Особливості утримання та годівлі свиней у дрібних і малих господарствах.

6. Яку кількість поголів’я свиней утримують у господарствах середніх розмірів?

7. Назвіть основні варіанти розміщення поголів’я свиней у господарствах середніх розмірів?

8. Засади створення мікроклімату у господарствах середніх розмірів.

9. Принципи годівлі на підприємствах з виробництва свинини середніх розмірів.

10. Принципи видалення та утилізації гною у господарствах середніх розмірів.

 

Попередня тема

На початок

Наступна тема