НМЦ

Технологія виробництва і переробки

продукції свинарства

Електронний посібник

 

ВФПО

3. Основи промислової технології у свинарстві

 

3.1. Поняття технології виробництва свинини та основних її елементів

3.2. Класифікація технологій виробництва свинини

 

 

3.1. Поняття технології виробництва свинини та основних її елементів

Глобалізація ринку свинини підвищує рівень кон­кретності на ньому, що, в свою чергу, вимагає підви­щення ефективності її виробництва, що стосується всіх його ланок. На сьогодні виробництво свинини, не залежно від розмірів підприємства, максималь­но наближається до потокової системи, яка раніше використовувалась лише на великих промислових комплексах. У зв’язку з цим особливого значен­ня набуває розуміння фахіцями-технологами ос­новних принципів технологічної складової процесу виробництва продукції свинарства.

Спрощено технологія виробництва свинини є ланцюгом перетворення сировини у вигляді кормів у кінцевий продукт – м’ясо, завдяки біологічному об’єкту, яким є свиня (рис. 3.1.1).

У сучасних умовах до цього ланцюга долучаєть­ся низка допоміжних ланцюгів для забезпечення найбільш ефективного перетворення.

Сучасне свинарське підприємство (ферма, комп­лекс) (рис. 3.1.2) як виробничий об’єкт – це узгодже­на сукупність основних та допоміжних виробничих будівель (споруд), розміщених на єдиному гене­ральному плані відповідно до будівельних і техно­логічних норм, сполучених інженерно-технічними комунікаціями і системами, забезпечених облад­нанням та засобами механізації та укомплектованих персоналом відповідної кваліфікації. У сьогоднішніх умовах свинарські підприємства можуть розташо­вуватись на декількох спеціалізованих майданчи­ках, а інколи є кооперацією різних підприємств, які виконують певні складові для отримання кінцевого продукту – високоякісної свинини.

 

Рис. 3.1.1. Спрощена схема технології виробництва свинини

 

Рис. 3.1.2. Сучасне свинарське підриємство

 

Для будь-якого сучасного свинарського підпри­ємства основою виробництва є чітко прописана технологія з ретельно прорахованими і узгодже­ними її складовими. Технологія (від грецького tесhпе – мистецтво, майстерність, уміння та ло­гія – наука) – це система взаємозв’язаних заходів і прийомів раціонального ведення свинарства на основі біологічних закономірностей свиней, яка забезпечує оптимальні біологічні, технологічні та організаційні умови виробництва для одержан­ня потрібної кількості продукції заданої якості за оптимальних затрат праці та витрат коштів. Ос­новним завданням технології є розподіл всього процесу виробництва на складові для створення економічно найраціональніших комбінацій робо­чої сили, способів і засобів виробництва свинини для їх ефективного використання та виробництва продукції з найменшими витратами. Робочим до­кументом технології є технологічна карта, яка ви­значає технологічну схему, тобто послідовність операцій виробництва з урахуванням внутріш­ньовиробничої спеціалізації, основних параметрів підприємства загалом та його підрозділів, особли­востей технологічного процесу з урахуванням конкретних умов господарства. Сучасним критері­єм оцінювання будь-якої технології в свинарстві є відповідність фізіологічних, етіологічних потреб та генетичних особливостей свиней до створюваних для них штучних умов довкілля.

Для розрахунку основних параметрів виробни­чого процесу необхідно визначитись з основними його параметрами. У першу чергу, з’ясувати кіль­кість і якість продукції, яку плануєте виробити, далі визначитися з якої сировини буде вироблено цю продукцію, потім, за допомогою яких тварин, і далі, в яких умовах (рис. 3.1.3).

 

Рис. 3.1.3. Основні етапи розрахунку виробничого процесу в свинарстві

 

Основою технології є виробничий процес, який включає низку технологічних процесів, поділених на технологічні операції, які є періодичними і що­денними.

Процес виробництва продукції свинарства є цілеспрямованою сукупністю технологічних про­цесів, що включає планування, матеріально-тех­нічне забезпечення, організацію та управління і збут продукції. Результатом виробничого процесу є запланований вид та об’єм продукції, який від­повідає визначеній меті виробництва. На репро­дукторних підприємствах – це молодняк 28- чи 78-добового віку (рис. 3.1.4, 3.1.5), для господарств з замкненим циклом чи відгодівельників – відго­дівельний молодняк відповідної живої маси (рис 3.1.6), племінні свинки і кнурці для племінних гос­подарств (рис 3.1.7).

 

рис 3 1 4

Рис. 3.1.4. Схема виробничого процесу свинокомплексу з виробництва товарних відлучених поросят

 

рис 3 1 4 б

Рис. 3.1.5. Схема виробничого процесу свинокомплексу з виробництва товарних підсвинків

 

рис 3 1 5

Рис. 3.1.6. Схема виробничого процесу товарного свинокомплексу з замкненим циклом виробництва

 

рис 3 1 7

Рис. 3.1.7. Схема виробничого процесу племінного свиногосподарства

 

У свою чергу, виробничий процес складається з низки технологічних процесів. Технологічний процес – це хід прямих узгоджених операцій, об’єднаних за місцем, часом і призначенням, які необхідно виконати для перетворення вихідного предмета праці на кінцевий продукт. Наприклад, операції з виробництва комбікорму, вихідний про­дукт – це зерно, білкові та енергетичні добавки, мінерально-вітамінні премікси, які через низку технологічних операцій (подрібнення, екструду­вання, змішування, грануляцію) перетворюють­ся на кінцевий продукт – комбікорм. Характерна особливість технологічного процесу – отримання продукції певної якості та заданої кількості. У цеху холостих і умовно поросних свиноматок вихідним продуктом є холоста свиноматка чи ремонтна свинка, а кінцевим продуктом свиноматка зі вста­новленою поросністтю.

 

Рис. 3.1.8. Виробничий процес вирощування товарних свиней

 

Як видно з рис. 3.1.8, виробничий процес виро­щування товарних свиней для забою включає такі технологічні процеси: підготовка свиноматки до опоросу, опорос і вирощування поросят до відлу­чення, їх дорощування до передачі на відгодівлю і власне відгодівля молодняку свиней.

Складовою кожного технологічного процесу та його основними елементами є технологічна опе­рація, яку виконують на одному робочому місці і спрямовано на зміну стану, або розміщення об’єк­та у просторі та яка включає всі дії працівників і обладнання для одного, або кількох об’єктів ви­робництва. Як зображено на рис. 3.1.8, до техноло­гічного процесу підготовки свиноматки до опоро­су входять операції з підготовки місця утримання свиноматок, прийом їх з цеху опоросу, годівля, водопоїння, підтримання зоогігієнічних параме­трів утримання, видалення гною, забезпечення здоров’я, виявлення свиноматок у стадії статевої охоти, їх осіменіння, діагностика поросності, пере­ведення в приміщення для свиноматок зі встанов­леною поросністю, а потім у цех опоросу.

У цеху для опоросу основні технологічні опе­рації будуть такими: підготовка приміщення для проведення опоросу, розміщення свиноматок у станки для опоросу, проведення опоросу, виро­щування поросят до відлучення, відлучення поро­сят і передача їх на відгодівлю, переведення сви­номаток у цех відтворення. Аналогічний поділ є і в інших технологічних процесах.

Всі технологічні операції за періодичністю під­розділяють на щоденні та циклічні. Перші викону­ють щоденно, навіть кілька разів на день (годівля та напування тварин, контроль параметрів мікро­клімату, огляд поголів’я, прибирання кормових та службових проходів тощо). Другі – періодично, на певних фазах технологічного процесу. Наприклад, встановлення свиноматок у цех осіменіння, пере­ведення їх на опорос, введення залізовмісних пре­паратів, кастрація, сортування тварин, відлучення поросят, переведення на відгодівлю, проведення ветеринарно-профілактичних обробок та ін. За однієї системи виробництва одні й ті ж операції можуть бути щоденними, або циклічними. Так, за механічного способу видалення гною, ця операція є щоденною, тоді як за вакуумно-самопливного способу – циклічною.

За призначенням технологічні операції роз­діляють на основні (технологічні) та допоміжні. Основні операції забезпечують поетапні якісні зміни предмета праці (очищення, подрібнення та змішування кормів, видача кормів у годівниці й т.д.), допоміжні операції забезпечують виконання основних (у першу чергу, це будь-які транспортні та підготовчі операції). Наприклад, штучне осіме­ніння свиноматок – операція основна. У результа­ті її виконання холоста свиноматка стане умовно поросною, тобто змінить свій фізіологічний стан. Але для здійснення цієї операції необхідно прове­сти допоміжні: виявити стан статевої охоти у сви­номатки, підготувати сперму, обробити зовнішні статеві органи тощо. Підготовчі роботи, пов’язані з отримання продукції, є частиною загального про­цесу або робочої операції.

Виконання операції складається з окремих при­йомів праці, під якими розуміють закінчені рухи працівника. Наприклад, оброблення статевих ор­ганів свиноматки, введення катетера, під’єднання пакету чи флакону зі спермодозою та ін. На схемі, наведеній у рис. 3.1.9 та 3.1.10, зображені основні прийоми праці під час допоміжної операції техно­логічного процесу підготовки свиноматки до опо­росу, підпроцесу – виявлення свиноматки в охоті та її осіменіння і основної операції цього підпро­цесу – осіменіння свиноматки.

 

Обґрунтування інженерних рішень при проектуванні свиноферм Дудуін

 

рис 3 1 8а

Рис. 3.1.9. Послідовність прийомів під час осіменіння свиноматки

 

рис 3 1 9

Рис. 3.1.10. Послідовність додаткових прийомів праці під час виявлення свиноматки в охоті

 

Поняття «технологічний процес» і «технологіч­на операція» можуть мати значення однієї і тієї ж роботи, але в одному випадку це буде визначатися як технологічний процес, а в іншому – як техноло­гічна операція. Наприклад, виробництво комбі­корму відносно кормоцеху як виробничої одини­ці є технологічним процесом, бо в цьому випадку комбікорм – готовий продукт цього виробництва. Щодо всього свинарського комплексу виробни­цтво комбікорму є технологічною операцією, в результаті виконання якої виробляють сировину. Готовим продуктом для комплексу в цілому є від­годований до певних кондицій молодняк.

Технологічна схема процесу виробництва пе­редбачає зведення вихідних принципових пози­цій і основних характеристик способів та засобів виробництва, які закладають у процес. Вона за­лежить від розміру ферми, прийнятої політики виробництва та організації праці на підприємстві. Так, технологічна схема виробництва молодняку на репродукторній фермі може передбачити роз­ділення процесу виробництва і виконання його на таких виробничих дільницях: холостих і умовно поросних свиноматок, свиноматок зі встановле­ною поросністю, підсисних свиноматок і дорощування молодняку від 21–35 добового до 70–84 до­бового віку.

Можлива й інша схема з дільницями: холостих і поросних свиноматок, підсисних свиноматок і до­рощування молодняку від 21-35 – добового до 70- 84 – добового віку.

За однофазного методу вирощування молодня­ку (рис. 3.1.11) процес може бути схематично по­будований так: 1 – дільниця холостих і поросних свиноматок; 2 – дільниця підсисних свиноматок та вирощування і відгодівлі молодняку до 6-місячно­го віку.

 

Рис. 3.1.11. Технологічна схема виробничого циклу за однофазної технології вирощування молодняку свиней

 

Кожна операція чи процес вимагає певного часу для її виконання, який визначається біологічними особливостями, рівнем годівлі та особливостями утримання тварин, засобами механізації та їх про­дуктивністю.

Технологічний час – це час, упродовж якого предмет праці підлягає дії (фізіологічний процес) згідно з установленими вимогами. Наприклад, процес подрібнення зерна залежить від його властивостей, вологості, типу дробарки та її про­дуктивності. Тоді як технологічний час упродовж якого холоста свиноматка стане підсисною – ви­значений її біологічними особливостями.

Технологічна група тварин – це чітко кількіс­но визначена група тварин, об’єднаних за основ­ною технологічною ознакою. Наприклад, за пев­ний проміжок часу формується група холостих свиноматок, яка після їх осіменіння стає групою умовно поросних свиноматок. Усі тварини в якій, незалежно від віку, породи або поросності, об’єд­нані в групу за єдиною ознакою, в цьому випадку є час їхнього осіменіння.

Ці ж тварини після ультразвукового підтвер­дження поросності складуть технологічну групу свиноматок зі встановленою поросністю, основ­ною об’єднуючою їх ознакою є термін поросності.

Ці ж свиноматки, які досягли 111 дня пороснос­ті та переведені на опорос, складуть технологічну групу підсисних свиноматок, об’єднуючою озна­кою для них є фізіологічний стан лактації.

Тварини, змінюючи свій фізіологічний стан і частково кількість, рухаються технологічним лан­цюжком з певною чітко визначеною періодичні­стю, яка визначається ритмом виробництва.

Ритм – це матеріальна характеристика вироб­ничого процесу, що визначає обсяг готової про­дукції, яку виробляють за крок ритму (кількість свиноматок і молодняку в технологічній групі, їх жива маса або приріст за певний період, кількість молодняку, яку знімають з відгодівлі, або його жива маса і т. д.). Ритмічність виробництва є осно­вою роботи сучасних промислових господарств. Вони працюють за чітко визначеними проміжками часу, впродовж яких видається певна кількість го­тової продукції та проходить переміщення певних технологічних груп у виробничому процесі. Такий час називається кроком ритму.

Крок ритму (такт) – тимчасова характеристика технологічного процесу, яка характеризує трива­лість формування технологічної групи тварин або інтервал, через який відбувається черговий рух поголів’я технологічних груп. Вимірюється він у днях і залежить від розмірів підприємства та кіль­кості технологічних груп.

Оптимальним, з точки зору фізіології свиней та організації виробничого процесу, крок ритму має дорівнювати числу кратному семи (7 діб для комп­лексів, які налічують понад 200 свиноматок, або 21 добу з меншою їх кількістю).

На сьогодні більшість індустріальних свинар­ських підприємств використовують потоково-рит­мічне виробництво свинини, що передбачає безперервність технологічного процесу і безпе­рервне формування вихідних технологічних груп за їх ритмічного руху і одержання готової продук­ції за визначені терміни.

 

 

3.2. Класифікація технологій виробництва свинини

В Україні використовують різноманіття техно­логічних рішень під час виробництва свинини. Загалом ці технології можна умовно поділити за певними критеріями (рис. 3.2.1).

 

рис 3 2 1

Рис. 3.2.1. Умовна класифікація технологій виробництва свинини в Україні

 

За інтенсивністю виробництва – екстенсив­ні та інтенсивні. Екстенсивна технологія – це си­стема ведення свинарства, за якої ріст обсягів ви­робництва визначається за рахунок збільшення поголів’я тварин, а не поліпшення якісних показни­ків (виходу поросят, середньодобових приростів тощо). Низький рівень продуктивності обумовлю­ється недостатнім генетичним потенціалом стада, низькою та незбалансованою поживністю раціонів, незадовільними умовами утримання та обслугову­вання тварин, відсутністю чіткої організації праці, комплексом безгосподарності.

Інтенсивні технології базуються на раціонально­му використанні технічних матеріальних і трудових ресурсів, нарощуванні потужностей виробництва та технічного обладнання, науково-технічному про­гресі у різних галузях виробництва. Характерною особливістю інтенсифікації виробництва продукції тваринництва є його виробництво на промисловій основі, висока ефективність і поліпшення умов ра­ціональної спеціалізації праці робітників і високої її продуктивності.

Основні показники, які характеризують рівень ін­тенсивності технології – це валова кількість і якість продукції, собівартість і затрати праці з розрахунку на 1 ц свинини, окупність капіталовкладень.

Інтенсифікація тваринництва передбачає суттєве підвищення продуктивності тварин, яка досягаєть­ся розробкою і впровадженням довгострокових програм генетичного поліпшення порід.

Головними умовами впровадження інтенсивних технологій є організація потокової системи вироб­ництва та удосконалення системи утримання тва­рин, випереджаючий розвиток кормової бази та поліпшення якості кормів, використання прогре­сивних форм організації праці. Інтенсивні техноло­гії дають змогу забезпечити високоефективне ви­користання тварин за істотного зменшення затрат праці та коштів на одиницю продукції.

Інтенсифікація галузі свинарства означає збіль­шення обсягу продукції з кожного метра вироб­ничих потужностей, з кожної голови свиней най- економічнішими засобами, з високою віддачею капіталовкладень.

За характером виробництва – на непромисло­ву та промислову.

Промислова (індустріальна) технологія у зв’язку зі світовою тенденцію до концентрації та спеціалізації виробництва свинини. Під час впро­вадження промислової технології виробництва продукції тваринництва виникає необхідність ви­рішення складного комплексу зооветеринарних, інженерно-технічних, агрономічних і організацій­но-економічних питань, до яких, перш за все, від­носять такі: організація потокового виробництва продукції під час використання штучного осіме­ніння тварин; повноцінна годівля тварин – одна з головних умов забезпечення високої продуктив­ності; розробка способів утримання тварин на ре­продукторних і відгодівельних фермах в умовах максимальної механізації галузі; розробка нових та удосконалення існуючих архітектурно-будівельних рішень під час проєктування та будівництва ферм і комплексів.

Характерною особливістю промислової техно­логії виробництва продукції тваринництва є його висока ефективність і поліпшення умов праці (рис. 3.2.2). Цього досягають у результаті спеціалізації виробництва, концентрації поголів’я тварин на фермах до оптимальних розмірів, рівномірного впродовж року одержання продукції, потоковості, економічності технологічних операцій і високого рівня їх механізації та автоматизації, раціональної спеціалізації праці робітників та високої ефектив­ності. Основу промислової технології складають потоковість виробництва, спеціалізація окремих приміщень або секцій за виробничими групами тварин однорідних за фізіологічним станом, дотри­мання технологічних норм утримання тварин і мож­ливість застосування принципу “все вільно – все зайнято”, ритмічність всіх технологічних процесів, повноцінність годівлі, високий рівень зоотехнічної і племінної роботи, своєчасна профілактика та ліку­вання тварин, чітка організація праці, спеціалізація працівників на окремих технологічних операціях.

 

рис 3 2 2

Рис. 3.2.2. Інтенсивна технологія виробництва свинини

 

Енергоощадна технологія виробництва свини­ни передбачає поєднання переваг промислового вирощування свиней з вирощуванням на глибокій підстилці; використання етологічних особливостей свиней в основних технологічних процесах; вико­ристання енергії відходів основного виробництва; максимальне використання виділюваного тепла; використання легкозбірних будівельних конструк­цій; зниження собівартості продукції (рис. 3.2.3).

 

рис 3 2 3

Рис. 3.2.3. Енергоощадна технологія виробництва свинини

 

За способом вирощування – одно-, дво- три- та чотирифазну. Фаза виробництва визначається пе­реміщенням тварин з одного приміщення в інше.

Однофазне вирощування – коли маток після відлучення поросят у віці 21–35 діб переводять у приміщення для осіменіння, а молодняк залишають у станках-маточниках, що трансформуються, для дорощування й відгодівлі, а потім з цих же станків відправляють на м’ясокомбінат (рис. 3.2.4).

 

рис 3 2 4

рис 3 2 4б

рис 3 2 4в

Рис. 3.2.4. Однофазне вирощування свиней:

а – приміщення зі станками для опоросу; б – це ж приміщення з демонтованими станками для опоросу перед відлученням свиноматок; в – це ж приміщення під час відгодівлі свиней

 

Перевагою такої системи є відсутність перегру­пувань і перегонів, що зменшує стресовий стан тварин, вони менше хворіють, краще розвивають­ся, швидше нарощують масу, у зв’язку з чим скоро­чуються строки відгодівлі, краще використаються корми. До недоліків такого утримання відносяться: нераціональне використання площі приміщень, не­обхідність системи опалення й вентиляції, усклад­нення санації приміщень, що призводить до зни­ження продуктивності праці. Через ці недоліки однофазне утримання практично не використову­ють у промислових господарствах України.

Двофазне – це вирощування, при якому поросят від народження до здавання на м’ясо переміщають один раз. Після відлучення свиноматок відправля­ють у цех осіменіння, а поросят залишають у цих же станках до досягнення маси 25–30 кг, після чого їх відправляють у цех відгодівлі. За такого способу ви­рощування вплив стресів у тварин від переміщен­ня й перегонів частково знижається. Це пов’язане з тим фактом, що до маси 30 кг поросятам достатньо площі станка для опоросу. Але для такого вирощу­вання використовують спеціальні станки для опо­росу, в яких трансформується клітка для обмежен­ня руху свиноматки (рис. 3.2.5).

 

Рис. 3.2.5. Станки для двофазного вирощування поросят:

а ‒ СД-Ф-1/10; б ‒ FT-30А фірми Aco Funki; в – варіанти трансформації станка для опоросу і г – для дорощування; д ‒ для відгодівлі

 

Двофазна система вирощування має низку пози­тивних факторів, але їх сумарна перевага не ком­пенсує вартість утримання поросят до переведення на відгодівлю у свинарнику маточнику, обладнання якого суттєво дорожче цеху дорощування. Тому ця система вирощування також обмежена на промис­лових підприємствах України.

Найпоширенішим у промисловому свинарстві України є трифазне вирощування, за якого поро­сят після відлучення переводять у цех дорощуван­ня, де вони залишаються до досягнення маси 25–30 кг, а потім переходять у цех відгодівлі, в якому їх утримують до здавання на м’ясокомбінат (рис. 3.2.6).

 

Рис. 3.2.6. Станок для однофазного вирощування поросят:

а – перші дні; б – з 10 дня і до передачі на відгодівлю

 

Цей спосіб вирощування є найжорсткішим для тварин у фізіологічному плані і спричиняє стреси під час двох перегрупувань, які знижують продук­тивність тварин, але, з економічної точки зору, є найбільш виправданим.

Останнім часом для оптимізації площі станка на відгодівлі використовують чотирифазне вирощу­вання, за якого відгодівля поділяється на дві фази, під час першої, яка вимагає меншої площі станка на одну голову, тварин ставлять вдвічі більше від нор­ми для заключної відгодівлі, і з досягненням маси 60–65 кг їх розподіляють на два станки, або перево­дять у приміщення зі станками більшої площі.

За системами утримання всі технології поділя­ються на ті, які використовують вигульну та безви­гульну системи утримання.

Вигульну систему утримання свиней широко використовували в багатьох господарствах з виро­щування свиней. Вона поділяється на режимно-ви­гульну та вільно-вигульну, а у весняно-літньо-осін­ній період – табірно пасовищну (рис. 3.2.7).

 

Рис. 3.2.7. Трифазна система вирощування молодняку свиней

 

За режимно-вигульної системи свині користують­ся вигульними майданчиками у часи, які визначені розпорядком дня, а за вільно-вигульної системи утримання тварини вільно виходять на вигульні майданчики через спеціально влаштовані лази.

Вигульні майданчики роблять з твердим покрит­тям, а для їх з’єднання з приміщенням (груповими станками на 25–30 голів кожний) застосовують лази. Вигульні майданчики розміщують по периметру повздовжніх стін свинарників з розподілом на ок­ремі секції за кількістю тварин. Прогулянки свиней на майданчиках мають не тільки фізіологічне зна­чення (природне ультрафіолетове опромінювання, поліпшення окислювально-відновних процесів, під­вищення відтворної здатності, профілактика захво­рювань кінцівок), а й санітарно-гігієнічне, оскільки саме в цей період тварини звільняються від калу і сечі, завдяки чому приміщення не забруднюються екскрементами і шкідливими газами. У літній період свиней виводили в літні табори, за рахунок чого оз­доровлювали та ремонтували основні приміщення (рис. 3.2.8).

 

Рис. 3.2.8. Вільно-вигульна система утримання:

а – поросних свиноматок; б – кнурів

 

Але в останні десятиліття, через погіршення епі­зоотичної ситуації в свинарстві та інтенсифікації самого процесу такі системи утримання практично не використовують. У переважній більшості госпо­дарств нині використовують безвигульну систему утримання, за якої тварин від народження до реалі­зації утримують у відповідних приміщеннях, облад­наних індивідуальними або груповими станками, залежно від виробничого використання свиней. Ця система утримання призводить до ослаблення кон­ституції тварин, скорочення тривалості їх викори­стання, підвищує рівень відтворної здатності, але є найбільш економічно доцільною в сучасних умовах виробництва.

За всіх систем утримання в господарствах вико­ристовують в основному станково-підлоговий спосіб утримання тварин. Інші способи, такі як контейнерний, клітково-батарейний, ярусний способи утримання не знайшли широкого викори­стання в сучасному свинарстві.

За станково-підлогового способу свиней утри­мують індивідуально, або групами різних розмі­рів. Індивідуально утримують кнурів і холостих та умовно поросних свиноматок (рис. 3.2.9). У бага­тьох країнах світу в таких станках утримують сви­номаток зі встановленою поросністю до переве­дення на опорос.

 

Рис. 3.2.9. Літньо-табірна система утримання:

а – підсисних свиноматок; б ‒ свиноматок зі встановленою поросністю;

в – ремонтних свинок

 

Рис. 3.2.10. Індивідуальне станково-боксове утримання:

а ‒ свиноматок; б ‒ кнурів

 

Рис. 3.2.11. Індивідуальне утримання підсисних свиноматок

 

Також індивідуально утримують підсисних сви­номаток з поросятами (рис. 3.2.11).

Поросят під час дорощування і підсвинків під час відгодівлі та свиноматок зі встановленою по­росністю утримують групами. Умовно групове утримання поділяється на дрібногрупове (10–12 голів, гніздове), утримання групами середніх роз­мірів 20–40 голів і великогрупове – понад 40 голів (рис. 3.2.12).

 

Рис. 3.2.12. Підлогово-станковий спосіб утримання свиней:

а – дрібними: б – середньої чисельності; в, г ‒ великими групами

 

За великогрупового утримання свиноматок зі встановленою поросністю розміщують стабільни­ми та динамічними групами. Стабільні групи фор­муються одночасно впродовж обмеженого періо­ду і зберігають свій склад до завершення періоду, що сприяє більш спокійному протіканню періоду утримання.

Динамічні групи бувають до 600 голів. У них пе­ріодично вилучають та вводять тварин. Цей процес призводить до постійної боротьби за ранг у групі та спричиняє стресові явища для тварин.

За способом відтворення технології бувають цілорічно ритмічні та турові. У більшій частині господарств використовують цілорічно ритмічний спосіб відтворення свиней, за якого все поголів’я спаровують рівномірними групами через певні про­міжки часу впродовж всього календарного року. Такий спосіб відтворення сприяє рівномірному от­риманню продукції впродовж року, ефективнішому використанню приміщень та тварин і рівномірному навантаженню на обслуговуючий персонал.

За турового способу відтворення все репро­дуктивне поголів’я спаровують два або чотири рази на рік. Такий спосіб відтворення практику­ють господарства з екстенсивною енергоощадною технологією виробництва, яка передбачає опорос свиноматок у березні–квітні та вересні–жовтні в приміщеннях без опалення, з використанням гли­бокої незмінної підстилки. Він спричиняє нерів­номірне і неефективне використання приміщень, зменшує інтенсивність використання маточного поголів’я, створює нерівномірне навантаження на обслуговуючий персонал і ускладнює одночасну реалізацію великої партії відгодованих свиней.

Системи годівлі в сучасному свинарстві вико­ристовують сухий, вологий та рідкий способи годівлі.

За сухого та вологого способів годівлі в переваж­ній більшості господарств використовують концен­тратний тип годівлі, за якого повнораціонні корми в гранульованому, або розсипному вигляді за до­помогою шнекових, ланцюгово- та тросо-шайбових транспортерів доставляються до годівниць, де їх у такому ж або зволоженому вигляді споживають тва­ринами.

За рідкого способу годівлі можливе викори­стання мало- та помірно-концентратного типів го­дівлі. Конструкція засобів, які забезпечують рідкий тип годівлі, дозволяє включати в раціон свиней рідкі та тверді відходи виробництв, рослинні й тва­ринні жири, карнаж, комбінований силос та інші неконцентровані корми, але за таких типів годівлі ускладнюється балансування раціонів за енерге­тичною поживністтю.

 

Рис. 3.2.13. Типи годівлі:

а – сухий; б – вологий; г ‒ рідкий

 

Рис. 3.2.14. Методи розведення: а – чистопородне; б – схрещування; г ‒ гібридизація

 

Методи розведення, які використовують у сви­нарстві, наведено на рис. 3.2.14.

Найпоширенішою в сучасному промисловому виробництві свинини є гібридизація, яка дозво­ляє більш повно розкрити генетичний матеріал та використати біологічні особливості свиней. Такий метод розведення дозволяє отримати на 1525% вищий рівень продуктивності свиней без суттє­вого збільшення вкладень та підвищити опірність організму несприятливим чинникам зовнішнього середовища.

 

 

Питання для самоконтролю

1. Дайте визначення терміну «технологія».

2. Що таке виробничий процес з виробництва продукції свинарства?

3. Що таке технологічна операція?

4. Що таке щоденні та циклічні технологічні операції?

5. Що таке «технологічний час», «технологічна група тварин».

6. Що таке ритм та крок ритму?

7. Як поділяються технології за інтенсивністю виробництва?

8. Як поділяються технології за характером виробництва?

9. Як поділяються технології за способом вирощування свиней та який спосіб є найпоширеніший в Україні?

10. Охарактеризуйте вигульну та безвигульну системи утримання.

11. Охарактеризуйте цілорічно ритмічний та туровий спосіб відтворення свиней.

12. Які системи годівлі використовують у сучасному свинарстві?

13. Який тип годівлі найпоширеніший в Україні та світі й чому?

14. Які методи розведення використовують у свинарстві?

Попередня тема

На початок

Наступна тема