|
|
Технологія виробництва і
переробки продукції свинарства Електронний посібник |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. Розведення свиней |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.1. Біологічні особливості свійських свиней 2.2. Поняття породи
і її структура 2.3. Основні породи
свиней в світі і в україні 2.4. Сучасні системи розведення свиней 2.5. Методи
селекції у сучасному свинарстві 2.6. Екстер’єр
свиней та методи його оцінювання 2.8. Добір та
підбір у свинарстві 2.9. Добір у
племінному і товарному свинарстві 2.1. Біологічні особливості свійських
свиней Під час одомашнення у свиней
відбулися значні зміни в анатомо-фізіологічних особливостях. Кардинально
змінилася пропорція тіла, зменшилися певні органи за рахунок збільшення
інших, придатніших для інтенсивного виробництва свинини. Зменшився волосяний
покрив, окрас тіла тварин. Нічний спосіб життя змінився на денний. Сучасні
дорослі свині мають 44 зуби, у них налічується всього 13–18 сальних залоз, що
ускладнює процес терморегуляції в спеку. У сучасної свійської свині
температура тіла становить 38–40°С, кількість дихальних рухів – 15–20, а кількість
ударів сер- ця – 60–90 на хвилину. У новонароджених поросят місткість шлунку
становить 25–30 мл. У той час як у дорослих особин вона збільшується до 6–8
л. Дорослі свині виділяють за добу 10–15 л слини, довжина тонкого відділу
кишечника у них становить 18–20 м, а товстого – 6,5–7,0 м. Під час одомашнення поряд з
морфологічними змінами у тварин відбулися під дією добору, здійснюваного
людиною, зміни в біологічних особливостях організму. На рис. 2.1.1. наведені
основні біологічні особливості сучасних свійських свиней, які використовують
за інтенсивного виробництва свинини.
Всеїдність свиней (рис. 2.1.2)
успадкована від диких предків. Сучасні свині здатні поїдати понад 130 видів
кормів рослинного, тваринного, мінерального та синтетичного походження. Вони
добре використовують пасовища та поїдають відходи харчування людини. Основа
харчування свиней – це зернові корми, де вони є конкурентом людини. Також
свині споживають грубі, соковиті та зелені корми. Поліестричність – властивість сучасної дорослої свині проявляти статеву охоту кожні
18–21 добу впродовж всього року, тоді як дикі їх предки приходять в охоту
раз на рік. Поліестричність сприяє отриманню цілорічних опоросів з заданими
ритмами і є основою в плануванні виробництва свинини (рис. 2.1.3). Короткий термін вагітності зменшився від 124–140 діб у дикої свині до 108–128 діб у свійської.
Середній термін поросності (вагітності) у сучасних свиней складає 115 діб, що
дозволяє одержати від однієї свиноматки 2,2–2,5 опороси за рік та відлучити
за цей період 28–34 поросяти і виробити до 3,6–4,1 т свинини (рис. 2.1.4).
Багатоплідність – ознака, яка суттєво змінилась
під впливом штучного добору (рис. 2.1.5). Дика свиня в середньому приводить раз у рік по 4–6 поросят за опорос,
тоді як свійська культурних порід – по 14–18 поросят, з яких 10–16, як
правило, є життєздатними і до відлучення зберігається 10–14 голів. Відомі
випадки, коли за один опорос свиня народжувала 30–35 поросят. Великоплідність, або середня жива маса одного поросяти під час народження також змінилась
під дією селекції (рис. 2.1.6). Так, середня маса поросяти у дикої свині
складає 850 грам з коливаннями 600–1600 г, водночас у свійських сучасних
свиней цей показник становить 1000–1600 г, при цьому в більш багатоплідних
лініях свиней він є нижчим – 800–1400 г, а менш багатоплідних – вищим і
досягає 1500–800 г. Молочність – це здатність свиноматки утворювати і виділяти в середньому до 270 кг
молока за лактацію, а у деяких свиноматок досягає 400–450 кг (рис. 2.1.7).
Вим’я свині складається з 12–16 автономних часток, кожна з яких є
самостійною молочною залозою. Молокоутворення у свиноматок в
період лактації відбувається нерівномірно, найбільша його кількість
виділяється в перші 18–21 добу підсисного періоду, після чого його секреція
поступово зменшується. Ця закономірність лежить в основі найпоширеніших у
промисловому свинарстві термінів відлучення поросят – 21 та 28 діб. У перші дні лактації свиноматка
виділяє молозиво, яке містить велику кількість сухих речовин, а його білок
містить до 40% гамма-глобулінів, котрі входять до складу імунних тіл, що
сприяє утворенню в організмі поросят клострального імунітету проти різних
захворювань, тому дуже важливо для новонародженого поросяти отримати молозиво
в першу годину життя. Молоко свині містить на 50– 60%
більше сухих речовин, білків, жирів і загальної енергії в порівнянні з
коров’ячим. Поросята перетравлюють на 90–96% усі поживні речовини, що
виділяються свиноматкою з молозивом та молоком. Ці речовини вони добре
засвоюють, що сприяє вищій швидкості росту в перші місяці життя порівняно з
молодняком тварин інших видів. До відлучення в тритижневому віці маса
поросяти збільшується майже вчетверо, а під час відлучення у чотиритижневому
віці – більш ніж у п’ять разів. У недалекому минулому, відповідно до чинної
інструкції з бонітування свиней, визначалася умовна молочність свиноматок за
живою масою гнізда поросят у 21-денному віці.
Скороспілість – це здатність свиней в короткий термін досягати господарської зрілості
(рис. 2.1.8). Статевої зрілості свині досягають в 4–5-місячному віці, але їх
організм не дозрілий для нормального подальшого відтворення, тоді як їх дикі
предки десь у півторарічному віці. Науковими дослідженнями та практикою
передових підприємств доведено, що оптимальним віком першого парування
свинок сучасних генотипів є 240–260 діб за маси свинки 135–140 кг. За
сучасних умов утримання і годівлі свині більшості порід досягають живої маси
100 кг у віці 5,5–6,0 місяців (160–180 діб), тоді як їх дикі предки такої
маси досягають у 2–3 – річному віці. Висока оплата корму приростами характерна для свиней, і за цим показником вони поступаються тільки
птиці (рис. 2.1.9). Витрати кормів на 1 кг приросту свинями сучасних порід
становлять 2,8– 3,5 корм.од., в той час як під час відгодівлі молодняку
великої рогатої худоби – 6,5–8, овець – 6–10 корм.од. Високий забійний вихід визначається відсотковим співвідношенням забійної маси до передзабійної
живої маси тварин після 12-годинної голодної витримки (рис. 2.1.10). У свиней
живою масою 80–100 кг він складає 70–75%, у 100–120 кг – 76–80, 150 кг і
більше – 80–82, а у добре відгодованих свиней – 83–85 %, тоді як забійний
вихід великої рогатої худоби досягає 50–60, а овець – 44–52%.У тушах свиней
вихід м’якості (м’яса і сала) складає 87–89%, а кісток – 11–13% (менш ніж у
інших видів тварин у 2,5 разу). Поживність і смакові якості
свинини (рис. 2.1.11). Свинина є
біологічно повноцінним продуктом харчування і відрізняється високим вмістом
жиру. У 1 кг м’яса свиней середньої вгодованості міститься 3050 ккал, жирної
– 4060, а у 1 кг сала – 8100 ккал, тоді як 1 кг яловичини та баранини від
тварин середньої вгодованості відповідно 1500 і 1200, жирної кондиції – 1520
і 1240 кілокалорій. Свинина відрізняється оптимальним співвідношенням
прошарків м’язової та жирової тканини в м’ясі, що надає їй відмінних смакових
якостей. Білок свинячого м’яса засвоюється людиною на 90–95%.
Тривалість життя та
господарського використання (рис.
2.1.12). У природних умовах тривалість життя дикого кабана складає 12–14 років.
Тривалість життя свійських свиней обумовлена економічною доцільністю їх
використання. Так, свиноматок використовують в основному 3,5–4 роки, кнурів
дещо більше. На ці параметри впливають інтенсивність використання тварин та
коефіцієнт заміни стада. Про потенційні можливості свиней свідчать
зареєстровані факти довголіття окремих тварин. Так, в Угорщині одна свиноматка
прожила 22 роки і народила 414 поросят за 46 опоросів. Найбільший в світі
кнур мешкав у США, його жива маса у віці 12 років склала 1157,5 кг, висота у
холці дорівнювала 152 см, а довжина тулуба – 274 см. У Китаї зареєстровано
кнура, який важив 900 кг у віці 5 років.
2.2. Поняття породи і її структура Аналізуючи історію походження
вітчизняних порід свиней, академік О.І. Овсянников вказував, що їх створення
відбувалося трьома шляхами. Перший – виведення порід без міжпородного схрещування на основі акліматизації
імпортних порід одночасно в різних природно-економічних зонах країни і
поглибленої селекційно-племінної роботи з тваринами в бажаному напрямі. Так
створили велику білу породу свиней. Другий шлях – це створення порід на основі місцевих груп поліпшених свиней з
використанням кнурів зарубіжних порід. За цим методом виведено, наприклад,
миргородську та інші породи свиней. Третій шлях – експериментальний, який ґрунтується на плановому, цілеспрямованому
схрещуванні місцевих свиней, добре пристосованих до кормових і господарських
умов зони, з високопродуктивними вітчизняними або зарубіжними заводськими
породами. Цим шляхом виведено більшість вітчизняних порід, зокрема українську
степову білу, українську степову рябу, полтавську та українську м’ясні,
червону білопоясу породи та інші (рис. 2.2.1).
Відповідно до Положення про
апробацію селекційних досягнень у тваринництві, порода – це чисельна група
свиней (не менше 1500 основних свиноматок, 150 основних кнурів) спільного
походження, схожих за екстер’єром та конституцією і продуктивністю, які
стійко передаються своїм нащадкам. Основними властивостями породи є:
спільність
походження, яка визначає та вказує на схожість тварин за низкою
продуктивних, фізіологічних та морфологічних особливостей;
чисельність тварин
у породі має бути не менш як 1500 маток і 150 кнурів-плідників;
константність
– надзвичайно цінна ознака, що забезпечує стійкість у спадкуванні ознак, характерних
для породи. Основними структурними
елементами породи є (рис. 2.2.2):
породна група – це група тварин, створена в результаті творчої діяльності людини в
певних господарських і природних умовах шляхом докорінного поліпшення заводського
типу однієї породи під час чистопородного розведення або схрещування з іншими
породами (видами), має господарську і племінну цінність, певну специфічність
морфологічних, фізіологічних, продуктивних та інших господарсько корисних
ознак, що підтримуються добором та підбором і відрізняють їх від інших
породних груп чи порід, пристосована до умов зони розведення. Як і порода,
породна група має певну генеалогічну структуру, розводиться «в собі» і
налічує у складі селекційних стад не менше 1000 основних свиноматок та 100
основних кнурів-плідників. Породну групу мають розглядати як перехідну форму
на шляху створення нової високопродуктивної породи; внутріпородний тип – обмежена група тварин (200 основних свиноматок і 20 основних кнурів), яка
є частиною породи, створена в племінному заводі і його «дочірніх» стадах у
результаті тривалої творчої роботи селекціонерів шляхом розведення за
генеалогічними лініями та родинами. У результаті цього у тварин створено
спадково стійку специфічність у морфологічних, фізіологічних, продуктивних
та інших господарсько корисних ознаках, які притаманні цьому племінному
заводу; генеалогічна лінія (родина) – група високопродуктивних кнурів чи маток у породі, породній групі,
внутріпородному або заводському типі, яка походить від видатного
родоначальника (родоначальниці) і типізована на нього (на неї) в низці
поколінь за однією або кількома ознаками; споріднена група – група тварин у генеалогічній лінії (родині), що походить від
високопродуктивного предка і об’єднує його потомків 4 – 6 поколінь; заводська лінія – група високопродуктивних племінних тварин, яка бере початок від одного
або кількох видатних родоначальників, відрізняється якістю, своєрідністю та
успадкувала характерні для родоначальника властивості, які підтримуються
цілеспрямованим добором та підбором. У заводську лінію включають усіх тварин,
що відповідають вимогам стандарту (типу) лінії та завданням племінної роботи
з нею, і які пов’язані з родоначальником як через його чоловічих, так і
жіночих нащадків. У лінії як мінімум має бути 50 основних свиноматок і 6
основних кнурів-плідників; спеціалізований тип – самостійна і досить велика група (не менше 300 основних свиноматок і
30 основних кнурів), створена на міжнародній або внутріпородній основі,
відселекційована на переважно батьківські або материнські властивості, в
межах кількох поколінь розводиться «в собі», має характерний тип тілобудови і
свою специфічну генеалогічну структуру, що забезпечує підтримання і
вдосконалення продуктивності, високу комбінаційну здатність з іншими
генотипами у разі одержання гібридів; спеціалізована лінія – генетично відокремлена група тварин, виведена на міжпородній основі,
розводиться в низці поколінь ізольовано від інших масивів і відселекційована
у спеціальному напрямі продуктивності. Тварини лінії подібні за типом
тілобудови, мають аналогічну масть і високу комбінаційну здатність за
поєднання зі спеціалізованими генотипами іншого напряму продуктивності, що забезпечує
високий ефект гетерозису. У базових господарствах цієї популяції має бути не
менше 200 основних свиноматок і 20 основних кнурів-плідників. 2.3. Основні породи свиней в світі і в україні Тривалий час в усіх регіонах
свиней розводили екстенсивно, що не вимагало докорінної зміни їх продуктивності.
З розвитком капіталізму в Європі виникла необхідність значного збільшення
виробництва м’яса для населення промислових регіонів, що за умов
екстенсивного ведення тваринництва вже виявилось проблематично. Основним постачальником
висококалорійного м’яса для робітників, які мали значну частку фізичної
праці, було свинарство. Але низька продуктивність свиней в примітивних
умовах утримання не дозволяла суттєво наростити його виробництво, що
спонукало виробників свинини до поліпшення умов утримання та добору кращих
тварин для подальшого розведення. Впровадження реєстрації продуктивності
тварин та на їх основі створення племінних книг дало початок породоутворювальному
процесу. Перші культурні породи свиней створили в Англії в кінці XVIII сторіччя. З середини ХVІІІ – до
початку ХХ сторіччя населення споживало переважно жирну свинину. Починаючи з
70-х років минулого сторіччя, коли відбувалася науково-технічна революція,
почався попит на м’ясну свинину. Процес породоутворення відбувається постійно.
Залежно від вимог споживача змінюється напрям продуктивності існуючих порід
і створюються нові. З підвищеним попитом на м’ясну
свинину в останні роки різними методами працюють над поліпшенням м’ясних
якостей вітчизняних та створенням нових м’ясних порід свиней. На сьогодні в світі налічується
близько 100 порід свиней. У додатку 2.1. наведено основні породи свиней,
які розводять у країнах з розвиненим свинарством. В Україні, за даними Інституту
свинарства і АПВ НААН, на початку 2019 року розводять 10 вітчизняних порід
свиней, структуру поголів’я яких зображено на рис. 2.3.1.
Основною з вітчизняних порід є
велика біла порода, яка займає близько 65% чисельності поголів’я вітчизняних
порід (рис. 2.3.2). Її чисельність останніми роками значно знизилася водночас
з підвищенням чисельності свиней породи ландрас. Інші вітчизняні породи
свиней займають меншу частку в загальному поголів’ї (в додатку 2.2.1
наведено характеристики вітчизняних порід свиней, а в додатку 2.2.2 їх
відеоогляд). Враховуючи низький рівень
матеріальної бази вітчизняного племінного свинарства, а звідси й повільні
темпи племінної роботи, і як наслідок, породи вітчизняної селекції не
характеризувалися високими рівнем продуктивності та м’ясними якостями туш. У
період становлення галузі більшість промислових господарств України
використовують для виробництва свинини генотипи зарубіжних генетичних
компаній (рис. 2.3.3).
При цьому досить часто маточне
поголів’я та кнурів чи спермопродукцію закуповують у різних постачальників.
Як результат – значна частка промислового поголів’я свиней в Україні
представлена «міжгенетичними гібридами», тож досить важко сформувати чіткий
розподіл промислового сектору за генетикою. За інформацією аналітичного
відділу Асоціації «Свинарі України», що базується на оцінюванні виробника, а
саме: до якої генетики він зараховує поголів’я свиноматок свого підприємства.
Об’єктом дослідження стало 87 компаній, чиє сукупне маточне поголів’я
складає близько 200 тис. гол., чи 95% поголів’я основних свиноматок станом на
початок 2020 року. За результатами опитування промислових виробників свинини,
генетичний профіль промислового маточного поголів’я зображено на рис. 2.3.5.
За даними опитування близько 40% припадає на данську генетику в основному
компанії Данбред. Друге місце за чисельністю маточного поголів’я в Україні
посідає англійська компанія PIС – 21,2%.
Приблизно стільки ж в українських підприємствах свиноматок французької
генетики, з яких 13,7% припадає на продукт компанії СhoiceGenetics та близько 8% – Ахiom. Також у
промислових господарствах України, хоч і не так масштабно, представлені серед
маточного поголів’я генетичні компанії Ra-SeGenetics, Hypor Fi- Si-Gi (рис. 2.3.4), але широко використовуються їх чистопородні та термінальні
кнури.
Також варто відзначити, що
деякі великі оператори продовжують працювати з тваринами вітчизняної
селекції і їх частка сягає 6,6% сукупного маточного поголів’я
сільськогосподарських підприємств. Породи свиней України Щодо підприємств, що не увійшли
до переліку опитаних, вони представлені невеликими комплексами (менше 500
гол. маточного поголів’я). За оцінками експертів ринку генетики для свинарства
в Україні, саме такі оператори найбільш схильні закуповувати ремонтний
молодняк у різних постачальників та «експериментувати» з програмами
відтворення. 2.4. Сучасні системи розведення
свиней У сучасному свинарстві залежно
від розміру, напряму їх спеціалізації та категорії господарств (племінні чи
товарні) використовують три основних методи розведення: чистопородне,
схрещування і гібридизацію. В умовах України чистопородним
розведенням свиней займаються племінні заводи та репродуктори, які розводять
як вітчизняні, так і зарубіжні породи. У товарних господарствах використовують
схрещування та внутрішньовидову гібридизацію. Це дає змогу ефективно
застосовувати ефект гетерозис, який підвищує рівень продуктивності тварин, що
призводить до поліпшення економічних показників господарств. У товарному свинарстві
використовують в основному промислове (рис. 2.4.1) та перемінне схрещування
(рис. 2.4.2). Під час промислового схрещування свиноматок однієї породи
покривають кнурами іншої породи та весь товарний молодняк відгодовують і
здають на м’ясокомбінат. Під час перемінного схрещування частину помісних
свинок залишають для відтворення і покривають кнурами третьої породи.
Гібридизація – це спарювання спеціально відселекційонованих на поєднувальну здатність ліній та порід. Під час гібридизації показники продуктивності потомства перевершують
продуктивність обох батьківських форм. Найвищий прояв ефекту гетерозису можна
отримати під час використання внутрішньопородної гібридизації, схему якої
наведено на (рис. 2.4.3). Залежно від методів і схем
схрещувань гібридизацію поділяють на міжпородну, породно-лінійну та
міжлінійну. Під час міжпородної
гібридизації схрещують тварин спеціалізованих порід, перевірених на комбінаційну
здатність. Породно-лінійна гібридизація
передбачає одержання гібридного молодняку методом схрещування певних порід
та їх помісей з кнурами спеціалізованих ліній. Під час міжлінійної
гібридизації свиноматок спеціалізованих ліній схрещують з кнурами інших спеціалізованих
ліній. Систему гібридизації можна
зобразити у вигляді піраміди. На вершині розташовані некулісні стада, в яких
проводять роботу з тваринами прапрабатьківської форми (GGP grandgrandparents) – це чистопородні тварини з найкращими генетичними якостями, які
мають найвищу селекційну цінність і їх використовують під час розведення
певної лінії або породи (чистопородне розведення). У більшості випадків
генетичні компанії таких тварин не продають або ж вони дуже дорогі. Це
племінне ядро. Воно займає до 2,0% від основного стада.
Прабатьківська форма (GP-grandparents) – це тварина, від якої отримують батьківську свинку для товарних ферм, що
займаються виробництвом поросят для відгодівлі. Вона може бути чистопородна,
а може бути отримана в результаті схрещування кількох порід, залежно від
схеми гібридизації певної генетичної компанії. В окремих випадках можна
використовувати у себе в господарстві GP-свинку для отримання власних GP-свинок, якщо вона чистопородна (частка таких свинок у стаді складає, як
правило, 10–13%). Батьківська форма (PS parent stock, або F1, F,) – це свинка, яка здебільшого є багатопородною і використовують її для
отримання відгодівельних поросят. На заключній стадії
гібридизації для осіменіння свиноматок F1 використовують кнурів термінальних
ліній. Це кнур, якого використовують на фінальній стадії гібридизації,
тобто для отримання відгодівельних поросят. Він може бути як чистопорідним,
так і багатопородним, відселекційований за відгодівельними та м’ясними
якостями. Для отримання материнських
ліній в усьому світі здебільшого використовують породи велику білу (йоркшир)
та ландрас як під час прямого, так і зворотного схрещування. Тому, що ці дві
породи мають найкращі материнські якості (багатоплідність, молочність,
збереженість поросят і т.д.). На рисунку 2.4.4 наведено схему гібридизації з
використанням двопородних свиноматок F1та F2.
В якості батьківських форм
використовують чистопородних тварин та їх помісі з високою енергією росту
та підвищеними м’ясними якостями. Основними з них є дюрок, п’єтрен, гемпшир.
У більшості генетичних компаній для гібридизації використовують
термінальних кнурів синтетичних ліній, виведених на основі вищеперелічених
порід. В Україні з її різноманіттям
свинарських господарств як за розміром, так і фінансовими можливостями
використовують такі варіанти отримання материнських форм для гібридизації: А) закупівля ремонтних свинок F1 та кнурів термінальних ліній,
або сперми від них і отримання гібридного відгодівельного молодняку. Це
найпростіший, але найменш поширений в Україні варіант. Для нього потрібний
постійний карантин та моніторинг здоров’я і адаптації завезеного поголів’я.
У сучасних епізоотичних умовах цей варіант є дуже ризикованим з точки зору
біобезпеки господарства; Б) за якого раз у 3–5 років
закуповують чистопородних тварин GGP як батьківської, так і материнської лінії, за можливості користуються
супроводом генетичних компаній, у своєму стаді мають нуклеуси материнських
та батьківських форм. Отримують як ремонтну свинку F1, так і кнурів батьківської
форми у себе в господарстві. Кількість GGP та GP складає 10–15%. Мінімальний
розмір стада за такого варіанта має складати 600 свиноматок.
При цьому господарство менше
залежать від постачальників генетики, має стабільний ветеринарний статус і
рівень біобезпеки. Не потрібна адаптація ремонтних свинок до умов
господарства. До недоліків цього варіанта можна віднести більшу вартість
молодняку, який закуповують, вартісний супровід генетичної компанії, нижчий
статус здоров’я та продуктивності чистопородних тварин. Необхідні кваліфікація фахівця
селекціонера та умови для вирощування ремонтних свинок та кнурців;
В) за якого закуповують
чистопородних свинок материнської лінії, покривають їх спермодозами від
чистопородних кнурів материнських ліній, які закуповують на племінних заводах
та репродукторах. Проводять відбір ремонтних свинок для ремонту нуклеусного
ядра (рис. 2.4.5). Для отримання батьківської свинки F1 закуповують спермодози або
кнура другої материнської лінії, якими покривають решту чистопородних свинок
материнської лінії; С) закуповують помісних свинок F1, виділяють із них високопродуктивних
тварин для формування нуклеусного ядра. Цих свинок осіменяють спермою кнурів
однієї із материнських ліній (наприклад велика біла) яку або закуповують, або
отримують від свого кнура (рис. 2.4.6). Отриманих від них свинок осіменяють
спермою кнурів другої материнської форми (наприклад ландрас). У наступному
поколінні знову використовують першу материнську форму. Кращих тварини
використовують для ремонту стада, а решту осіменяють спермою термінальних
кнурів батьківської форми для отримання товарного поголів’я. За такого
варіанта ефект гетерозису зменшується на 25 % в порівнянні з попередніми. 2.5. Методи селекції у сучасному свинарстві Селекція свиней – це комплекс заходів з оцінювання спадкових якостей та на їх основі відбору
кращих тварин і системи підбору для одержання продуктивнішого потомства в
наступному поколінні. Метою селекції є генетичне поліпшення продуктивних ознак у свиней різних порід, ліній і
типів. У свинарстві розрізняють селекцію комплексну і за обмеженою кількістю
продуктивних якостей – переважаючу. Останнім часом як різновид комплексної
селекції використовують індексну селекція. Комплексна селекція за незалежними рівнями була характерною для свинологів та виробничників
у середині минулого сторіччя і характеризується одночасними поліпшеннями
багатьох, часто різнонаправлених ознак. Вона сприяє підтриманню господарсько
корисних ознак у стаді на досить високому рівні, але їх поліпшення через
одночасну селекцію ознак, які не корелюють між собою, досить помірне. Цей напрям у селекції широко
використовували під час створення та поліпшення більшості вітчизняних порід
свиней. Переважаюча селекція характеризується поліпшенням однієї або кількох ознак, які корелюють між
собою, наприклад відтворні (багатоплідність, великоплідність, маса поросят
під час відлучення, збереженість поросят), а інші продуктивні якості
(інтенсивність росту, оплата корму, м’ясність) підтримуються на сталому рівні.
Під час селекції на відгодівельні якості акцентують увагу на швидкості росту,
витратах кормів на одиницю приросту живої маси, вік досягнення забійної маси,
тоді як відтворювальні та м’ясні ознаки підтримують на сталому рівні. Така
селекція дозволяє швидше поліпшити продуктивні якості та створити в популяції
спеціалізовані стада й посилити в ній генетичну різнорідність. За переважаючої селекції
основний селекційний тиск припадає на групу взаємопов’язаних ознак, які
необхідно поліпшити. Але при цьому інші селекційні ознаки потрібно
підтримувати на досягнутому рівні, не допускаючи їх погіршення, для цього необхідні
відповідні селекційні зусилля щодо своєчасного вибракування небажаних
тварин. Різновидністю переважаючої
селекції є тандемна, де перевагу почергово надають то одній, то іншій
групі ознак. Переваги обох вищезазначених
методів поєднала індексна селекція, яка набула значного поширення у
сучасному світовому свинарстві. За свідченнями А.А. Геті, селекційні програми
у різних країнах світу розроблені переважно із залученням різноманітних
індексів. Суть такого підходу полягає в тому, що для подальшої роботи у стаді
відбирають тварин на основі інтегрованого оцінювання їх селекційної
цінності. При цьому недоліки однієї з ознак компенсуються перевагами іншої.
Таким чином, бракування тварин проводять за гнучкою схемою, що значно
підвищує економічний ефект селекції. Застосування індексів дозволяє оцінити
тварин за комбінацією основних показників їх продуктивності з урахуванням
економічного та генетичного значення кожної з ознак. Метою побудови селекційного
індексу є розрахунок селекційної цінності тварини. Селекційний індекс є
складною математичною конструкцією і включає в себе, поряд із натуральними
величинами, також селекційно-генетичні та економічні показники
(коефіцієнти). Основою індексної селекції є їх
вагові коефіцієнти як економічна складова. У практичній роботі наразі
немає необхідності підраховувати селекційну цінність тварин у ручному
режимі. Для вираховування всіх селекційних індексів користуються декількома
методами, найпоширенішим з них є метод BLUP (Best Linear Unbiased Prediction), який допомагає оцінити агрегатну селекційну цінність кожної тварини
(рис. 2.5.1). Він є статистичною процедурою, що дозволяє селекціонеру краще використовувати
джерела інформації про продуктивність тварини. Нині цей метод використовують
у селекційній роботі в різних галузях тваринництва.
Також селекційні індекси можуть
бути різними в одних і тих же лініях за бажанням замовника генетичної
продукції. Так, в індексах материнської лінії (рис. 2.5.2) генетичні компанії
оцінюють генетичну цінність як за відтворювальними, так і показниками росту,
використовуючи програми BLUP, щоб отримати
рівень племінної цінності для кожного показника.
Під час визначення цінності
кожної тварини в материнських лініях (ландрас та велика біла) враховують показники, які впливають
на прибутковість цих материнських ліній. Передбачається, що кожна
свиноматка материнської лінії буде мати високу багатоплідність з великою масою поросят під час народження, буде високомолочною в період
лактації, що дасть змогу відлучити багато
поросят з високою та вирівняною живою масою, які, в свою чергу, складуть важке гніздо. Також свиноматка материнської лінії забезпечує 50% генів, які впливають на ріст, конверсію корму та м’ясні якості
забійної свині. Тому всі ці
показники мають бути включені в індекс материнської лінії. Таким чином, цей
індекс складається з коефіцієнтів за всіма вищеперерахованими показниками. Інші вагові коефіцієнти
включають під час розрахунку індексів батьківської лінії (рис. 2.5.3), роль
термінального кнура полягає в отриманні потомства, яке швидко досягає
забійної маси, має високий відсоток пісного м’яса і витрачає мінімум корму
для виробництва одиниці продукції. Селекціонери, використовуючи програму BLUP, оцінюють генетичну цінність тварин термінальної лінії за всіма показниками
для визначення племінної цінності кожного з них. Ці показники об’єднують в
індекс термінальної лінії, які враховують під час вибору термінальних
батьківських ліній.
Науково-технічний процес
суспільства загалом та тваринництва, зокрема, створили можливості для
проведення селекції свиней на генному рівні, що суттєво підвищує генетичний
прогрес у стадах (рис. 2.5.4). Геномна селекція – це найсучасніший спосіб
оцінювання племінних якостей тварин, заснований на встановленні дуже точного
взаємозв’язку між структурою ДНК тварини, його фенотипом і практичними
перевагами під час розведення.
Геномна селекція – це тестування геному свиней відразу за значною кількістю генних
маркерів, що покривають весь геном, так що локуси кількісних ознак (QTL) знаходяться в нерівноважному зчепленні хоча б з одним маркером (рис.
2.5.5). У геномній селекції сканування геному відбувається з використанням
чіпів (матриць) з 50–60 тисячами SNP (які маркують основні гени кількісних ознак) для виявлення
однонуклеотидних поліморфізмів уздовж генома тваринного, визначення генотипів
з бажаним проявом сукупності продуктивних ознак і оцінки племінної цінності
тварини.
На практиці геномна селекція
дозволить зробити свинарство максимально точним виробництвом, а
використання генетичних маркерів, отриманих під час наукових досліджень за
програмою геномної селекції, дозволить прискорити процес відбору найцінніших
свиней. Ефективність цього відбору забезпечить використання індексних методів. Технології геномної селекції
дозволяють розшифрувати генотип свиней одразу після народження і відбирати
для розведення тільки найкращих тварин. Ця новітня технологія покликана
надалі збільшувати селекційну точність і надійність племінної цінності свиней
(рис. 2.5.6). Під час використання геномної
селекції збільшиться надійність і достовірність племінної цінності, що
дозволить визначати крайніх тварин як на верхньому, так і на нижньому
рівнях цього діапазону племінної цінності. Очевидно, що тварин з найнижчими
племінними індексами вибракують, а з високими індексами навпаки будуть
використовувати у виробництві.
2.6. Екстер’єр свиней та методи його оцінювання Вивчення конституції
починається з оцінювання екстер’єру, в основі вчення про екстер’єр лежить
аксіома про зв’язок форми та функції. Екстер’єр – це зовнішня будова тварини у зв’язку з її біологічними особливостями та
господарською цінністю. Для фахівця облік особливостей
екстер’єру в загальному оцінюванні свиней має важливе значення, бо при цьому
оцінюють не лише конституційні якості, а й рівень розвитку м’ясності –
головної ознаки продуктивності у сучасних порід свиней. Оцінювання екстер’єру має
розроблятися на основі стандартів, встановлених для кожної породи, породної
групи або групи порід одного напряму продуктивності. Для правильного
оцінювання, крім загальних принципів та підходів, необхідні конкретні
практичні знання порід. Фахівець має знати як тип породи, так і можливі
відхилення від нього, враховуючи при цьому вік, стать і фізіологічний стан
свиней. Оцінюють лише тварини, що знаходяться у нормальному стані
вгодованості. Під час оцінювання екстер’єру
слід визначити форми будови тіла, міцність конституції свиней, стан їх
здоров’я, здатність до використання в умовах промислової технології. Оцінюють екстер’єр свиней за
статями. Стать – це анатомічні ділянки тіла свиней, які мають свої умовні межі й
анатомічно пов’язані з іншими ділянками. Для описання екстер’єру тіло
свині умовно поділяють на передню, середню та задню частини. До передньої
частини відносять голову, шию, плечі, холку, грудну клітку та передні
кінцівки; до середньої – спину, поперек, боки, черево, передній та задній
пах, соски; до задньої – крижі, окороки, задні кінцівки та статеві органи.
Оцінювання екстер’єру необхідно проводити у відповідній послідовності від
голови до хвоста; спочатку вивчають статі передньої частини, потім –
середньої і в останню чер- гу – задньої частини (рис. 2.6.1).
Передня частина. Голова має різну форму. Будову голови зумовлює кісткова основа – череп,
форма та розмір якого передаються спадково. Голову свиней оцінюють насамперед
за розміром, довжиною, лінією профілю. За розміром вона має бути пропорційною
тулубу. Загальним критерієм для визначення є гармонійність будови тварини,
коли голова пропорційна тулубу, не виділяється більшим або меншим розміром.
Свині з грубою головою не бувають скороспілими. Крихка, перерозвинена голова
свідчить про слабку конституцію; довга, вузь- ка – ознака примітивності
породи. Нормальна голова має широкий
лоб та широко поставлені блискучі очі (рис. 2.6.2). Щелепи мають бути
нормально розвинені та симетричні. Значним недоліком є зменшення однієї з
щелеп, внаслідок чого відсутній нормальний прикус. У зв’язку з цим тварини
погано пережовують корми і відстають у розвитку. Значною
вадою є косорилість, тобто скривлення рила у боки.
Форму профілю голови свиней
оцінюють за лінією, що йде від п’ятачка по носових кістках через лоб до
потиличного гребеня (рис. 2.6.3). Курносість у нормі
спостерігається у йоркширів (мопсоподібність), однак для свиней великої білої
та інших порід є значною вадою. Для останніх характерний профіль з легким
перегином. Вуха у свиней різних порід різні за формою і розміром. Так, у ландрасів та
свиней великої чорної вуха нависають на очі (рис. 2.6.5); у свиней великої
білої, миргородської й інших порід – невеликі, спрямовані вперед, у боки
(рис. 2.6.4). Ганаші у свиней мають бути виповненими, але не відвислими. Лише у свиней
сального типу можливі дещо важчі ганаші. Зуби. У дорослої свині 44 зуби, з них – 12 різців, 4 ікла та 28 кутніх (у
кожній щелепі та з кожного боку по 7). У свиней культурних порід спостерігається
порівняно невелика різниця у зміні зубів.
Шия має бути середньої довжини, щоб переходила у тулуб без перехватів.
Плоска довга шия – показник пізньоспілості тварин, коротка жирна – характерна
для сальних свиней. Плечі бажано широкі, рівні, косо поставлені та м’ясисті; з’єднання з шиєю та
спиною рівне, без уступів. Холка широка, рівна, без западин між лопатками (рис. 2.6.6). Великою
екстер’єрною вадою є перехват за лопатками (рис. 2.6.7). Він, як ознака
ослабленої конституції, може успадковуватися, що небажано для
племінних свиней. Грудна клітка у свиней всіх
порід і типів має бути широкою. Вузька, коротка, з плоскими ребрами клітка –
ознака ослабленого розвитку серця та легень. У тварин із широкою грудною
кліткою між остистими відростками й ребрами велика довжина заповнена
м’язами, що позитивно впливає на збільшення виходу м’яса у туші.
Передні кінцівки (як і задні)
оцінюють, оглядаючи їх спереду та з боків. Під час огляду спереду кінцівки мають
бути прямими, широко поставленими (рис. 2.6.8). Вузько поставлені, косолапі,
іксоподібні небажані (рис. 2.6.9). Під час огляду з боку кінцівки мають
бути прямими, без кута у зап’ясті. Бабки мають бути короткими, з невеликим
нахилом до горизонту.
За значного нахилу (м’які
бабки) тварини стоять на усіх пальцях, спираючись на п’яти (рис. 2.6.10).
Копита бажані однакові за розміром та формою, з чистою блискучою стінкою, без
щілин (рис. 2.6.11–2.6.13).
Середня частина тулуба. Спина бажана рівна та широка, пряма без западин та перехватів під час
з’єднання з грудною кліткою та попереком (рис. 2.6.14). Суттєвою вадою є
провисла спина, пов’язана із загальним ослабленням конституції. Особливо
небажана провислість спини у молодняку.
Поперек має бути продовженням
спини, непомітно переходити в крижі; бути рівним, широким, прямим та м’ясистим.
Дуже довгі крижі спричиняють значне коливання задом під час руху та нестійку
ходу. Боки у свиней всіх порід та
напрямів продуктивності бажані довгі, рівні, з крутими ребрами. Черево, в якому розміщені
травні органи, має бути об’ємним і щільним. Нижня лінія черева бажана рівна,
пряма, паралельна лінії горизонту. Вим’я та соски у свиней мають
бути розміщені рівномірно та симетрично, за кількістю – не менше 12–14.
Ремонтних свинок з меншою кількістю сосків або кратерної будови (вдавлені у
середину молочних залоз) не переводять в основне стадо, а вибраковують. За
цими ж показниками оцінюють і кнурів, тобто багатососковість та якість сосків
успадковуються потомством з обох батьківських форм. Молочні залози у
свиноматок розвинені у вигляді часток, які розміщені на череві рівномірно
двома рядами, що добре виражено у підсисних свиноматок (рис. 2.6.16). Дрябле
відвисле вим’я – ознака жирового переродження тканини та низької молочності
(рис. 2.6.17).
Задня частина. Крижі. Найбільш бажані довгі, широкі, рівні, прямі, з добре розвиненими м’язами
(рис. 2.6.18). Вадою є порівняно вузькі крижі, їх мала довжина та шилозадість
(рис. 2.6.19).
Окороки у свиней бажані широкі,
довгі, округлі, добре виповнені. Хвіст товстий, до кінця товщина
його поступово зменшується. У здорових, особливо молодих свиней хвіст
закручений у кільце. Частіше хвіст обрізають (купірують) (рис.
2.6.20–2.6.21).
Задні кінцівки під час огляду
ззаду мають бути широко поставлені. Вадою є зближення у скакальних суглобах
та вивернуті, шаблисті, з виступаючими бабками. Тварини зі слабкими
кінцівками не пристосовані до умов промислових технологій. У зв’язку з цим
постановці кінцівок під час селекції свиней слід приділяти особливу увагу,
оскільки їх слабкість не має передаватися спадково. Кінцівки оцінюють,
оглядаючи тварин під час відпочинку або коли вони рухаються. Тварини з добре
розвиненими та правильно поставленими кінцівками нормально рухаються,
широким кроком. Спина та поперек при цьому мають бути рівними. Статеві органи необхідно
уважніше оцінювати у кнурів. Сім’яники мають бути нормально розвиненими.
Однобічних, а тим більше двобічних крипторхів необхідно вибраковувати, бо ця
вада може успадкуватися. Сім’яники мають бути однакового розміру і
знаходитися в мошонці на одному рівні. Шкіру оцінюють за товщиною,
будовою та станом. У нормі вона має бути ніжною, середньої товщини,
еластичною, гладенькою. Товста шкіра вказує на грубість, зморшкувата – на
ніжність конституції тварини. У тварин із білою шкірою колір має бути біло-рожевий,
у деяких порід свиней шкіра та щетина пігментовані. Темний пігмент виконує
захисну функцію від жарких променів сонця. Щетина свиней може бути різною
за кольором, довжиною, формою і щільністю. У свиней культурних порід щетина
має бути блискучою, рівномірно покривати тіло, у більшості випадків щетина
пряма, іноді дещо хвиляста. Вадами є рідка та тьмяна щетина. Оцінювання екстер’єру свиней є
основою для визначення відповідного класу тварини залежно від її зовнішніх
переваг і недоліків. Під час екстер’єрного оцінювання також необхідні дані
про вік, живу масу та основні проміри кожної тварини. Стать тварини впливає на
екстер’єр і розвиток. Кнури завжди більших розмірів, ніж свиноматки, мають
міцні ікла, міцний кістяк, більш розвинену передню третину порівняно із
задньою. Щоб оцінювання екстер’єру було
точнішим, слід звертати увагу на загальні зоотехнічні положення: • у природі не існує ідеальних
тварин, бо у кожного чемпіона є статі, які, на погляд експерта, мали б бути
кращими; • кожну стать, кожну частину
тіла тварини треба оцінювати не ізольовано, не відірвано від організму, а в
комплексі, як частину єдиної морфофізіологічної системи; • цінність тварини визначається
не сумою незначних екстер’єрних вад, а різницею між загальною її будовою та
цими вадами: що гармонійніше побудована тварина загалом, то чіткіше
виражений бажаний екстер’єрний тип, то менше значення мають його деякі
екстер’єрні вади. Що гірше побудована тварина, то більше значення для її
оцінювання мають ті ж самі вади; •найрезультативнішою буде
оцінка, коли оцінюють конкретну тварину, пристосовуючи її до подальшого
використання; • для більшої об’єктивності
перед початком оцінювання відповідних особин рекомендується оглянути все
стадо, щоб мати уявлення про загальний стан і тип свиней у господарстві. У практиці свинарства
найпоширенішими методами оцінювання екстер’єру є окомірне, вимірювання
свиней та розрахунок індексів будови тіла, побудова графіків-профілів та
фотографування. 2.7. Бонітування свиней Бонітування свиней – це комплексне оцінювання тварин за племінними і продуктивними якостями,
яке проводять в усіх племінних господарствах упродовж року в міру досягнення
тваринами певного віку. Оцінювання племінного молодняку
проводить комісія, яку на період бонітування призначає керівник
господарства. До складу комісії включають фахівців господарства (технологів,
лікарів ветеринарної медицини), управлінь сільського господарства, наукових
установ). Перед бонітуванням перевіряють індивідуальні (ідентифікаційні)
номери, проводять зважування та взяття основних промірів свиней, аналіз умов
годівлі та утримання та інше. Бонітування проводять
відповідно до інструкції, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики
України від 17.12.2002 за № 396. У ній всі породи, які використовують в
Україні, розподілені на три групи. Перша група (універсальні) – велика біла, українська степова біла. Друга група (м’ясні) – полтавська м’ясна, українська м’ясна, ландрас, уельс, дюрок,
спеціалізовані м’ясні типи (лінії). Третя група (сальні) – миргородська, українська степова ряба, велика чорна. Враховуючи інтенсивний розвиток
свинарства на сучасному етапові розвитку та інтенсивне завезення
високопродуктивних комерційних генотипів, показники, закладені в інструкції
для оцінювання, не є прийнятними для сучасних генотипів. Тому ця інструкція
має обмежене використання в сучасних господарствах. Методику проведення
бонітування наведено в додатку 2.3. За результатами бонітування
надають звіт відповідні управління державної адміністрації. Діючі рекомендації з організація зоотехнічного обліку та Методика
проведення бонітування 2.8. Добір та підбір у свинарстві Раніше ми розглянули можливі
схеми ремонту основного стада. Рішення про вирощування власних свинок для
ремонту стада або ж купівлю у племінній компанії залежить від багатьох
факторів. Один з них – безпосередня вартість ремонтних тварин у
порівнянні з вартістю вибракуваної свиноматки. Другий – це статус біобезпеки, який піддається навантаженню під час закупівлі
кожної партії ремсвинок. Оскільки за потоково-ритмічного виробництва ремонт
основного стада проводять постійно, то такий варіант (А) в господарствах
України, в основному через складну епізоотичну ситуацію, не використовують. За всіх наступних описаних
варіантів комплектування основного стада здійснюють власними свинками. Залежно від стратегії
виробництва він здійснюється по-різному. Але за будь-якої стратегії виробництва
ремонтного поголів’я, обов’язковим є підбір відповідних пар тварин для
отримання потомства з бажаними якостями та добір з цього потомства найближчих
до моделі тварин. Підбір пар тварин залежить від
мети спаровування та племінної цінності батьків. Під час розведення
чистопородних тварин на нуклеусах селекціонери постійно оновлюють індекси
свиноматок, і тварин з найбільшим значенням індексу обирають для чистопородного
розведення, а з нижчим – для схрещування з метою отримання батьківської
свинки. Під час використання системи
«зігзаг», або «кріс- крос», за якої в господарствах відсутні нуклеусні стада,
до плану кнура. Для цього необхідна чітка
система оцінювання та добору отриманого молодняку, основою якої є мічення
свиней і на його основі певні етапи оцінювання та вибракування свинок та
кнурців. Мічення в різних господарствах організовано по-різному. Відповідно до чинної
інструкції з племінного обліку, у перший день після народження оператор у
центрі лівого вуха кожного поросяти татуюванням ставить гніздовий номер, який
розпочинається цифрою 1 з першого в поточному році опоросу і закінчується
останнім порядковим номером опоросу в поточному році на фермі, що є досить
складно на великих промислових комплексах. З нового року гніздові номери
починаються знову з першого і показують черговість опоросів на кожну дату
поточного року. Також на лівому вусі, відповідно до цієї інструкції,
тваринам, яких планують відбирати для племінних цілей, ставлять і другий
номер у кутку вуха. Це порядковий номер поросяти в цьому опоросі, що на
великих комплексах також є проблемно. Ці два номери дають можливість
розрізняти поросят за номерами до відлучення. Поросятам, що йдуть на
відгодівлю, ставлять тільки гніздовий номер. Індивідуальний номер татуювання
ставлять на правому вусі тварини перед відлученням татуювальними щипцями
(рис. 2.8.1) з більшим розміром цифр, за яким тварину записують у книги
зоотехнічного і племінного обліку. Відповідно до чинної інструкції, кнурцям
ставлять непарні, а свинкам – парні індивідуальні номери. На великих промислових
комплексах також використовують татуювання для нанесення ідентифікації
племінних свиней. Кожна компанія має свій ключ для татуювання. Мічення
татуюванням широко використовують у племінних господарствах, де розводять
свиней білої масті. Для татуювання використовують
татуювальні щипці, набір великих і малих голок, мастику (рис. 2.8.1).
У щипці закладають цифри
необхідного номера і перед тим, як проколювати вухо тварини, правильність
набраного номера перевіряють на папері. Перед нумерацією вухо свині миють і дезінфікують,
далі місце на вусі, де передбачено ставити номер, змащують мастикою і потім
швидким натиском руки роблять прокол і в утворену на вусі ранку ретельно
втирають мастику. У сучасному свинарстві для
полегшення роботи з ідентифікації поросят використовують нумерацію за
допомогою пластикових кліпс та бирок різної форми, кольору та розміру і
відповідних нумераторів для вставляння у вухо (рис. 2.8.2). Враховуючи розмір вуха,
новонародженому поросяті ставлять кліпсу відповідного кольору (з індивідуальним
номером на одне з вух), яка фіксує породу та лінію. Залежно від мети
подальшого використання свиней ці кліпси ставлять або всім тваринам у гнізді,
або тільки свинкам, або тільки кращим свинкам з заздалегідь обраних гнізд.
Перед відлученням поросят всім нормально розвиненим тваринам, які
відповідають цільовим вимогам, ставлять на протилежному вусі бирку, яка
відповідає породній та лінійній належності за кольором та формою. Як правило,
ця бирка дублює номер на кліпсі.
Кліпсування та биркування поросят
У деяких господарствах під час
заключного оцінювання племінної свинки чи кнурця, яке проводять по
досягненні маси 100 кг, для надійності ставлять ще одну бирку (рис. 2.8.3). Перед привчанням ремонтної
свинки до індивідуальної годівлі, за допомогою кормових станцій, свиноматці
ставлять електронну бирку-транспондер (рис. 2.8.4), завдяки якій її
ідентифікує кормова станція та оператор за допомогою спеціального сканера. У деяких племінних
господарствах, які розводять тварин з пігментованою шкірою на вухах, ще
використовують метод нумерації вищипуванням. У різних країнах та генетичних
компаніях є свої ключі для нанесення номера на вухо тварини вищипуванням. В
Україні здебільшого використовують ключ, запропонований академіком М.Ф.Івановим
(рис. 2.8.5). За цією системою кожен вищип на верхньому краї правого вуха
означає цифру 1, на нижньому – 3, на кінчику вуха – 100, круглий отвір у
верхньому куті вуха – 400, посередині вуха – 1600; кожен вищип на верхньому
краї лівого вуха – цифру 10, на нижньому – 30, на кінчику вуха – 200, круглий
отвір у верхньому куті лівого вуха – 800, всередині – 3200. При цьому на нижньому краю вуха
роблять не більше трьох і на верхньому не більше двох вищипів. Місця на
вухах, де роблять вищип, дезінфікують, ранки змащують йодом або обробляють
кровоспинним розчином. Нумерувати поросят вищипами слід у перші дні після їх
народження. Ця система нумерації є досить трудомісткою, вимагає великої
концентрації уваги і високої кваліфікації операторів та критично сприймається
захисниками благополуччя свиней. Під час занесення в форми
обліку, відповідно до чинної інструкції з бонітування свиней, кожній свинці
потрібно присвоювати кличку матері, а кнурцю – кличку батька. У сучасних генетичних компаніях
клички здебільшого не присвоюють, а відповідні лінії позначають літерами
або поєднанням літер і цифр.
2.9. Добір у племінному і товарному свинарстві Добір поросят для заміни вибракуваних
свиноматок основного стада розпочинається з аналізу стану здоров’я
свиноматки перед опоросом. Його етапи для більшості господарств схематично
зображено на рис. 2.9.1.
Від хворої свиноматки, чи
такої, яка пройшла лікування перед опоросом, поросят на племінні цілі бажано
не відбирати. Наступний етап добору – це огляд і вибір поросят у перший день
життя. Тварин, яких планують залишити для племінних цілей в цей день мітять,
як правило, індивідуально. Залежно від мети та рівня господарства мітки
ставлять всім поросятам без винятку, чи тільки тим, яких планують залишити
для племінного вирощування. На цьому етапові добору вибраковують тварин з
явними вадами розвитку чи пророками екстер’єру. Також на цьому етапові
можливо оцінювати тип тілобудови та кількість сосків. Наступним етапом у більшості
господарств є відлучення. На цьому етапі знову проводять оцінювання відповідності
екстер’єру типу і напрямку продуктивності, виявляють пророки і вади
екстер’єру та здоров’я поросят. Під час переведення з цеху
дорощування в цех вирощування ремонтного молодняку тварин зважують, бракують
за масою та тими ж ознаками що й на попередніх етапах добору. Значної уваги
при цьому надають кількості молочних сосків, їх розташуванню та формі. У віці 16–17 тижнів у більшості
промислових господарств проводять наступний етап добору, який включає, окрім
вищеперерахованих ознак, оцінювання якості кінцівок. У деяких господарствах
на те вухо, де була кліпса, додатково ставлять бирку з номером для
перестрахування. Наступний рівень добору, як
правило, здійснюють по досягненні тваринами маси 100 кг. На цьому етапові
тварин зважують, виміряють товщину шпику, а в деяких господарствах і
м’ясність тварин, довжину туші. Обов’язково на цьому етапі
перевіряють постанову та міцність кінцівок, форму і міцність копитного
рогу, тест на кульгавість (чи на всі чотири кінцівки опирається тварина під час
ходьби). Також детальніше оглядають соски вимені на форму, розташування і
кількість. Наступним етапом добору є
вираженість статевої охоти та запліднюваність ремонтної свинки по досягненні
маси 135–140 кг у віці близько 200 діб. Загалом на кожну свиноматку основного
стада потрібно відбирати по одній свиночці під час відлучення і 60–70 голів
у разі становлення на вирощування. Питання для самоконтролю 1. Чи враховують зовнішній
вигляд тварин, особливості розвитку та будову статей під час вивчення конституції
свиней? 2. Що таке екстер’єр. 3. З яких причин облік
особливостей екстер’єру має важливе значення для фахівців-свинологів? 4. Якими практичними знаннями
має володіти фахівець-свинолог для правильного оцінювання екстер’єру? 5. Вкажіть завдання, що
ставиться під час оцінювання екстер’єру. 6. На які частини умовно
поділяють тіло свиней для описання екстер’єру? 7. Вкажіть послідовність
оцінювання екстер’єру свиней. 8. За якими показниками
оцінюють шкіру свиней? 9. Перерахуйте зоотехнічні положення
для точного оцінювання екстер’єру. 10. Які методи оцінювання екстер’єру
використовують у зоотехнічній практиці свинарства? Їх особливості. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||