НМЦ

Технологія виробництва і переробки

продукції свинарства

Електронний посібник

 

ВФПО

1. Ринок свинини та світові тенденції в галузі свинарства

 

1.1. Ринок свинини та світові тенденції в галузі свинарства

1.2. Фактори впливу на розвиток глобального свинарства

1.3. Вітчизняне свинарство та ринок свинини в україні

1.4. Виробництво органічної свинини

 

 

1.1. Ринок свинини та світові тенденції в галузі свинарства

Постійний приріст чисельності населення світу, яка до 2030го збільшуватиметься в середньому на 1% за рік, обумовлює зростаючу актуальність розвитку виробництва продовольства. М’ясо як традиційне джерело тваринних білків є і надалі залишатиметься вагомим елементом раціону людей, а глобальний попит на нього зростає і надалі зростатиме, зокрема, у міру підвищення економічного рівня країн, що розвиваються.

Так, за оцінками FAO та OECD, у 2019му глобальне споживання м’яса склало понад 326 млн т. Це на 16% чи на 45 млн т більше, ніж у 2009му, а до 2029го світові «апетити» зростуть ще на 11%, перевищивши 365 млн т, з них понад 35% чи майже 130 млн т складатиме споживання свинини. У 2019му світове споживання свинини складало майже 110 млн т, тож експерти очікують, що за наступні 10 років цей показник зросте на 16,5%.

Основна частка споживання – майже 55% свинини припадає саме на країни Азії, які за рік споживають майже 60 млн т цього виду м’яса. Абсолютним лідером за ємністю ринку свинини у світі є Китай, населення якого за рік з’їдає понад 45 млн т свинини забійною масою чи понад 31 кг у розрахунку на особу. Маючи найбільше поголів’я свиней у світі, Китай посідає першість за обсягами виробництва свинини: так, у 2019му показник склав близько 42,6 млн т забійною масою. Це становить 39% глобального виробництва м’яса свиней та лише на 4 тис. т менше за спільний доробок розвинених країн світу. Не зважаючи на це, потужностей внутрішнього виробництва не вистачає для задоволення внутрішнього попиту на свинину, тож торік Піднебесна імпортувала близько 2,4 млн т свинини (24% світових обсягів імпорту) (рис.1.1.1).


 

Рис. 1.1.1. ТОП10 країн найбільших імпортерів та експортерів свинини

та їх питома вага у глобальному товарообігу свинини

 

Другим за рівнем привабливості для глобальних експортерів свинини ринком збуту в східному регіоні є Японія. Посідаючи 7му позицію у десятці країн за обсягами споживання свинини, мешканці країни споживають вдвічі більше, ніж виробляє. Тож за обсягами імпорту Японія посідає другу сходинку в світі.

Другий за ємністю азійський ринок свинини, а також чисельністю свинопоголів’я та обсягами виробництва – В’єтнам. Так, внутрішнє виробництво свинини в країні у 2019му складало 3% від світового показника (3,16 млн т забійною масою). Хоча країна в більшій мірі забезпечує внутрішній попит за рахунок власного виробництва (рівень самозабезпеченості у 2019му перевищував 97%), збільшення останнього не встигає покривати зростаючий попит. З огляду на це, експерти очікують, що обсяги надходження імпортної свинини до країни у 2020х найвірогідніше перевищуватимуть 120 тис. т у середньому, збільшившись у 1,5 разу проти показника 2018го.

Ще одна країна, що входить до переліку основних споживачів свинини, – Російська Федерація. Хоча обсяги річного імпорту свинини у 2019му до РФ співставні із зовнішніми поставками до В’єтнаму, споживання свинини в розрахунку на особу відстає від показника азійської країни більш ніж на чверть та становить 26,4 кг/рік. В останні кілька років РФ досить активно розвивало вітчизняне виробництво свинини для здобуття статусу неттоекспортера свинини.

Дуже перспективними найближчим часом вважають ринки Латинської Америки. На країни цього континенту припадає майже 8% світового виробництва.

Окрім основних споживачів свинини, вагому роль на світовій арені відіграють флагмани виробництва та експорту свинини.

Найбільшим експортером свинини у світі є країни ЄС. З 23 тис. т свинини забійною масою (2ге місце за виробництвом свинини в світі, 21% від загальних обсягів) країни співдружності спрямовують на


зовнішні ринки 18% – більш ніж 4 тис. т. Хоча країни ЄС і надалі залишаться другим за величиною виробником свинини, проте ані обсяги виробництва, ані питома вага у 2020х, найвірогідніше, не зростатиме. Оскільки рівень внутрішнього споживання свинини в країнах ЄС може збережеться на досягнутому рівні, експорт залишиться вагомим напрямком збуту надлишкових для європейського ринку 3,5–4,4 тис. т свинини та складатиме понад третину зовнішньої торгівлі свининою в світі.

Трійку найбільших світових виробників свинини замикає США з 11% глобального виробництва. Водночас ця країна посідає шосте місце серед найбільших імпортерів свинини з 17% глобального попиту на цей вид м’яса та другий щабель у рейтингу найбільших експортерів (27,5% світового експорту). Саме ЄС та США забезпечує понад 2/3 глобального експорту свинини, постійно конкуруючи між собою за ринки збуту.

Канада на третій сходинці в переліку найбілших експортерів «покриває» 17% світового попиту на свинину. Не зважаючи на «бронзу» серед трейдерівфлагманів, свинарство Канади значно більше залежить від експортних операцій, ніж інших країн, адже з 2,1 тис. т виробленої свинини (1,9% світових об’ємів) на зовнішні ринки спрямовується ¾. Враховуючи відносну насиченість ринку свининою та незначний приріст внутрішнього попиту на свинину (близько 0,4%/рік), нарощування виробництва відбуватиметься за одночасного збільшення експортних поставок.

Із втричі меншими обсягами у порівнянні з Канадою та 6% світового експорту свинини (0,53 млн т забійною вагою) Бразилія посідає четверте місце. Виробництво свинини в країні перевищує 4 млн т, що складає 3,7% від світових обсягів. Втім, експерти очікують, що вже у 2029му виробництво свинини в країні впритул наблизиться до 4,5 млн т. Стимулом такого приросту буде як позитивна динаміка внутрішнього споживання цього виду м’яса, так і відповідь на зростання зовнішнього попиту.

 

 

1.2. Фактори впливу на розвиток глобального свинарства

Основний вплив на характер розвитку галузі сви­нарства в світі має низка основоположних чинників, які впливають на попит і пропозицію цього виду м’яса у світі. Серед них можна виділити такі (рис. 1.2.1):

• циклічність.

Рис. 1.2.1. Фактори впливу на розвиток свинарства

Одним з найбільш відчутних чинників, який на­пряму впливає на розвиток свинарства, є «сви­нарські цикли» – коливання прибутковості бізнесу впродовж 3–5 років;

укрупнення, інтеграція, глобалізація. У багатьох країнах світу спостерігається тенденція до наро­щування виробничих потужностей виробниками свинини, побудова закритого типу виробництва свинини та вертикальна інтеграція з іншими ланка­ми створення доданої вартості продукту зі свинини – забій, глибока переробка, реалізація кінцевому споживачу. При цьому, далеко не завжди таку діяль­ність здійснює в межах однієї країни: непоодинокі випадки, коли група компаній розвиває свинар­ський бізнес на території кількох різних держав, пе­реходячи на мультинаціональний рівень;

• епізоотична ситуація.

Географія поширення епізоотій у різних країнах світу напряму впливає на глобальне виробництво свинини, цінову ситуацію на окремих ринках та зов­нішню торгівлю цим видом м’яса та м’ясопродукта­ми з неї.

Основним фактором тиску на виробників є вплив поширення АЧС. Він набув глобальних масштабів після виявлення першого спалаху хвороби у Китаї, Камбоджі, Північній Кореї, Лаосі, Монголії та В’єтна­мі (рис. 1.2.2), де через поширення цієї хвороби за рік знищили майже 5 млн свиней.

 

Рис. 1.2.2. Географія поширення АЧС в азійських країнах у 2018–2019 рр.

Джерело: PigProgress

 

Це стало причиною підвищення внутрішніх цін, більшої активності світових експортерів, яка слугує підтримкою для внутрішніх цін на свинину в цих країнах;

• політика зовнішньої торгівлі.

Суттєвий вплив на розміщення сил на глобаль­ному ринку свинини відіграють політичні та торго­вельні взаємини між країнами.

Підписання угод про вільну торгівлю між краї­нами посилює конкурентоспроможність продук­ції країни-експортера порівняно з конкуруючими країнами, а наявність політичних конфліктів може спричинити підвищення імпортних мит;

• диктат «рітейлу» та благополуччя тварин.

Однією з сучасних тенденції в світі є посилення вимог роздрібної торгівлі на первинне виробни­цтво свинини. Такі вимоги суттєво ускладнюють життя та підвищують собівартість виробництва, тоді як до свинини імпортного походження такі вимоги відсутні. У цьому випадку такі умови роботи поси­лили попит на дешевшу імпортну свинину, тоді як частка внутрішнього виробництва на ринку суттєво послабилася;

• акцент на смаку.

Так, у Бельгії на пакуванні окремих виробників позначають назви нових гібридних ліній свиней, які мають винятковий смак. Наприклад, на полицях су­пермаркетів з’явилася свинина з позначкою Duroc dOlives. Таке м’ясо походить від гібридів F1 та кну­рів породи Дюрок, у раціонах яких використовують оливкову олію. У місті Хо Ши Мін (В’єтнам) набуває популярності м’ясо свиней, до раціону яких дода­ють трави;

• законодавчі перипетії та державна під­тримка.

Не тільки в Україні можуть виникати проблеми з законодавством, які обмежують розвиток галузі. Так, у Данії обмежується кількість відгодівельного поголів’я на одиницю площі сільськогосподарської землі у Канаді, в період чинності вимог на викори­стання установок для анаеробної ферментизації гною не споруджувалися нові комплекси. Це – одна з причин, через яку в країні у 2010-х до 2017 не буду­вали нових свинокомплексів. Після чого, у 2017 році канадський уряд змінив орієнтири і тепер в країні впроваджують проєкти, в яких використовуються лагуни та бетонні резервуари для збереження гною під свинарниками, а також заохочується відпові­дальне використання гною.

Інші країни також вживають різноманітні заходи щодо підтримки вітчизняного свинарства. Зокрема, у Новій Зеландії пакування свинини, яку вироблено в країні з дотриманням вимог щодо технологій ви­рощування тварин, відрізнятиметься від пакування м’яса свиней іноземного походження;

• переорієнтація на альтернативні джерела білка.

В останні роки все помітнішою стає переорієн­тація частини споживачів на рослинну їжу через їх упередженість щодо негативного впливу тваринни­цтва на довкілля або з етичних, дієтичних чи релігій­них міркувань. У відповідь на таку зміну споживчих преференцій все більше операторів ринку харчової промисловості з різних країн світу виходять на ри­нок з продукцією зі штучного «м’яса» на основі рос­линних білків;

• м’ясо «без ГМО» та «без антибіотиків».

Підвищення уваги споживачів до якості та без­печності продукції виникло через їх занепокоє­ність щодо можливих наслідків споживання м’яса «з ГМО» та антибіотиками. Саме вона дозволила виокремити нішу преміальних фермерських та ор­ганічних продуктів.

 

 

1.3. Вітчизняне свинарство та ринок свинини в україні

Свинарство в Україні представлено виробника­ми двох категорій – присадибним сектором та про­мисловими свиногосподарствами.

Присадибне свинарство здавна було важливим видом сільськогосподарської діяльності для укра­їнців. Проте з плином часу, зміною характеру заня­тості населення, посиленням процесів урбанізації вирощування свиней у господарствах населення втрачає популярність. Так, у пострадянський пе­ріод воно відігравало роль суттєвої підтримки для домогосподарств, що зробило його стійкішим до випробувань. Проте вже з двотисячних чисельність утримуваного поголів’я свиней у господарствах на­селення почала скорочуватись помітніше, тож част­ка тварин у цій категорії виробників скорочується. З 2016-го скорочення прискорилося: кількість сви­ней в господарствах населення зменшувалася на 7,5% щороку. Так, якщо станом на початок 2015-го їх кількість становила 3,6 млн гол., то вже на початку 2020-го показник опустився нижче 2,5 млн. Врахо­вуючи таку динаміку, вже у 2025-му поголів’я сви­ней у присадибному секторі може скоротитися до 1,5 млн гол.

Розвиток промислового свинарства мав іншу хронологію подій. З радянських часів і донині воно пройшло низку етапів становлення:

• радянський період до 1991-го. Характерною особливістю цього періоду була рекордна чисель­ність свинопоголів’я (майже 20 млн гол.) та його кон­центрація на промислових комплексах (79%). Факт досягнення таких масштабів у минулому, а тим паче у період засилля екстенсивних методів розвитку сільського господарства вказує на значний потен­ціал вітчизняного виробництва свинини (рис. 1.3.1);

• «руйнація» промислового свинарства у 90-х, протягом яких число промислового свинопоголів’я скоротилося майже у 6 разів – до рекордно низької позначки 2,4 млн гол. станом на початок 2001-го;

• 2000-ні рр. – новітній період, відродження про­мислового свинарства на базі тих підприємств, що залишилися;

• 2010-ні рр. – перехід до інтенсивного розвит­ку за рахунок упровадження кращих світових прак­тик.

Передвісником негативної динаміки як загаль­ної чисельності поголів’я, так і виробництва сви­нини слугує динаміка маточного поголів’я, від якої напряму залежать згадані показники. Так, з 2016-го темпи скорочення поголів’я свиноматок зросли, що відобразилося спочатку на загальній чисельності свиней в країні, а згодом і на річному доробку галузі (рис. 1.3.2).

Окрім змін у кількості свинопоголів’я промисло­вих підприємств, у другій половині 2010-х відбулися і вагомі структурні зміни. Так, вплив низки чинни­ків (падіння курсу гривні, послаблення купівельної спроможності українців, поширення африканської чуми свиней, втрата можливості експорту свинини до РФ, а пізніше – і до низки інших країн, законодавчі та податкові зміни) слугував «перевіркою на витри­валість» операторів галузі, яка залишила на ринку лише найефективніших та найстійкіших. Так, якщо на 1-ше січня 2015-го 3,7 млн свиней утримували 2,7 тис. сільськогосподарських підприємств, то на початку 2019 року число операторів скоротилося на тисячу, а кількість утримуваного поголів’я – на 0,34 млн гол. Тож ті виробники свинини, які адап­тувались до нових умов роботи поступово займа­ють нішу, яка звільнилась, нарощуючи поголів’я та свою вагу на ринку. Так, за результатами 2019-го 15 найбільших операторів галузі утримували 57% по­голів’я промислових свиноматок та забезпечували понад половину промислової пропозиції живих свиней забійних кондицій (рис. 1.3.3).

Зокрема, якщо на початку 2015-го у господар­ствах з поголів’ям понад 5 тис. голів утримували 67% промислового поголів’я, торік і на початку 2019-го на таких свинофермах сконцентровано 72% «індустріальних» свинок. Хоча кількість сви­ногосподарств за 2018-й скоротилася більш ніж на дві сотні (за рахунок виходу з галузі виробників з поголів’ям менше 2 тис. свиней), відзначаємо про­довження розвитку сектору за рахунок укрупнен­ня. Так, 13 свиногосподарств наростили виробничі потужності та увійшли до когорти виробників з по­голів’ям 2–5 тис. свиней, стільки ж перетнуло деся­титисячний поріг (рис. 1.3.4).

 

1.4

Рис. 1.3.1. Динаміка поголів’я свиней за категоріями господарств

на початок року, 2010–2019 рр.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними ДССУ

*-без урахування АР Крим та тимчасово окупованих частин Донеччини та Луганщин

 

Рис. 1.3.2. Динаміка поголів’я основних свиноматок свинопоголів’я

в розрізі категорій господарств станом на початок року

Джерело: АСУ за даними ДССУ *-без урахування АР Крим та тимчасово окупованих частин Донеччини та Луганщини

 

Рис. 1.3.3. Групування промислового поголів’я свиней за розмірами

промислових свиногосподарств

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними ДССУ

 

Рис. 1.3.4. ТОП-15 найпотужніших свиногосподарств України станом на кінець 2019-го

Джерело: Аналітичний відділ АСУ

 

Рис. 1.3.5. Динаміка внутрішнього виробництва свинини та рівня самозабезпеченості продукцією свинарства

Джерело: МЕРТ, Економічний дискусійний клуб **-включно з субпродуктами та жиром

 

Девальвація гривні у 2014-му змусила операторів вітчизняного ринку свинини в більшій мірі поклада­тися на м’ясну сировину українського походження. Проте і до цього, навіть з урахуванням імпорту не тільки свинини, а й свинячого жиру та субпродук­тів, левову частку фонду споживання свинини в Україні забезпечувала саме вітчизняна продукція. Так, з 2010-го рівень самозабезпеченості України свининою не падав нижче 73% навіть за максималь­них обсягів імпорту продукції свинарства у 2012-му (рис.1.3.5).

Упродовж 2015–2017-го українські виробники за­безпечували понад 90% фонду споживання свини­ни та продукції з неї. Хоча скорочення як маточного, так і загального поголів’я свиней в країні спричини­ло деяке просідання внутрішньої пропозиції, рівень самозабезпеченості продукцією свинарства з 2014- го не падав нижче 86% (рис. 1.3.5). Таким чином, на кожні 10 кг свинини та м’ясопродуктів з неї, яку спо­живають в Україні, продукція імпортного походжен­ня складає менше 1,5 кг.

Практично уся імпортна сировина, що надходить на вітчизняний ринок, потрапляє на переробні під­приємства. Переробники переважно використо­вують імпортну свинину, якщо це економічно ви­правдано: коли різниця між внутрішніми цінами на живець та цінами на свинину в ЄС, звідки надхо­дить більшість імпортної сировини, може покрити витрати на здійснення імпортної операції, зокре­ма, логістичної. Однак, якщо говорити про імпорт субпродуктів та свинячого жиру, то їх надходження більш-менш сталі, оскільки Україна не забезпечує себе достатнім обсягом свинячих субпродуктів і жиру. Крім цього, останній переробні підприємства імпортують ще й через якісні характеристики про­дукту: імпортний свинячий жир відрізняється від вітчизняного вищою тугоплавкістю, що є дуже важ­ливим для виробництва певного виду ковбас (рис. 1.3.6, 1.3.7).

 

Рис. 1.3.6. Динаміка обсягів імпорту свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203), 2011–2018 рр.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними Митної статистики ДФСУ

 

Рис. 1.3.7. Обсяги імпорту продукції свинарства у 2018-му, тис. т

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними ДССУ

 

Що стосується експорту, така перспектива є дуже спокусливою як для виробників, так і для перероб­ників через можливість потрапити на ринки з ви­щою ціною, а значить – заробити більше (рис.1.3.8).

 

Рис. 1.3.8. Динаміка та географія експорту свіжої, охолодженої та мороженої свинини (УКТ ЗЕД 0203), 2011–2018 рр.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними Митної статистики ДФСУ

 

Зокрема, в умовах поширення АЧС в світі попит на свинину на глобальному ринку зростатиме. Крім цього, можливість експортувати свинину зменшує тиск на ціни у разі надлишкової пропозиції продук­ції. Максимальні здобутки у цьому напрямкові фік­сували ще у 2015-му, коли вітчизняні трейдери ще мали доступ до ринку РФ. Після його закриття, рів­ноцінної заміни не знайшли, хоча тимчасову «під­страховку» операторам дали поставки до Молдови (у 2014-му) та Грузії (у 2016-му та 2017-му).

На заваді розвитку зовнішньої торгівлі значною мірою стало поширення АЧС. Так, у 2016-му році від української свинини та продуктів з неї відмовилися сусідні Білорусь, Вірменія, Молдова та Румунія. Біло­русь ніколи не була вагомим покупцем свинини, а з 2015-го свининою з нею не торгували. Ринок Румунії для українських постачальників був «закритим» ще до їх заборони, адже ця країна входить до ЄС, а по­ставки свинини та продуктів з неї туди – перспекти­ва бажана (скоріше через «іміджевість» таких опера­цій), але далека. Закриття ринку Молдови, навпаки, було відчутнішим, адже у 2014-му туди спрямували більше половини річних обсягів експорту. Хоча Ві­рменія ніколи не була основним ринком збуту для української свинини, проте до заборони у 2016-му туди спрямували 0,55 тис. т свинини сукупною вар­тістю 0,93 млн дол. США.

Нині її обсяги експорту, і географія зовнішніх по­ставок дуже обмежені. Проте запровадження ком­партменталізації дає шанс українським свинарям та переробникам-експортерам вийти на зовнішні ринки.

Майбутні «умови гри» на ринку свинини в Україні

Характер подальшого розвитку вітчизняного свинарства залежатиме від:

зміни внутрішнього споживання свинини

Хоча свинина вважається одним з традиційних видів м’яса у раціоні українців, упродовж останньої декади показник середньодушового споживання коливався в межах 18–21 кг/особа/рік (рис.1.3.9).

Причиною цьому слугувала «прив’язка» попиту на свинину до рівня платоспроможності населення.

 

Рис. 1.3.9. Динаміка та структура споживання м’яса за його видами

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними Мінекономрозвитку, ЕДК

 

Так, останнє найвідчутніше послаблення споживан­ня свинини припало на післякризовий 2015-й, проте у міру відновлення купівельної спроможності спо­живачів цей показник також реабілітується. Проте варто розуміти, що рекордний рівень споживання свинини, зафіксований у 2013-му (21,8 кг/ особа/рік), поступається рекомендованій нормі споживання свинини (30 кг). З огляду на ці норми, внутрішній ри­нок має потенціал до збільшення ємності на трети­ну – до 1,2 млн т.

Основну конкуренцію на ринку м’яса України свинині складає курятина, яка сприймається спо­живачами як дешевший та дієтичніший продукт. Проте правильна робота зі споживчими стереоти­пами та підвищення іміджу галузі серед пересічних громадян може суттєво сприяти збільшенню попи­ту на «національний» вид м’яса;

індустріалізації свинарства та його інвести­ційної привабливості

Приріст промислового виробництва свинини вже компенсує зворотні тенденції присадибного сектору свинарства.

Якщо темпи скорочення поголів’я свиней у госпо­дарствах населення збережуться на рівні 7,5%/рік, а приріст промислового – на рівні +5%, то вже до 2025-го на сільськогосподарських підприємствах буде сконцентровано ¾ поголів’я свиней в країні.

Проте у разі уповільнення темпів відновлення виробництва індустріальної свинини та прискорен­ня «згортання» присадибного свинарства на ринку може утворитися дефіцит, що слугуватиме підтрим­кою для внутрішніх цін та інвестиційної привабли­вості галузі.

Так, завдяки дії сприятливих чинників (обмеже­ність внутрішньої пропозиції, послаблений тиск з боку імпорту, циклічність галузі) виробництво сви­нини мало досить високий рівень інвестиційної привабливості упродовж другої половини 2017-го та першого кварталу 2018-го. Пізніше прибутковість галузі дещо послабилася у міру підвищення вироб­ничих витрат і деякого послаблення цін на ринку живця.

Така зміна є цілком закономірною оскільки від­повідає коливанню коефіцієнта привабливості в межах 3–4-річного циклу (рис. 1.3.10). Тож на піку прибутковості бізнесу (коли співвідношення цін закупівлі свинини живою масою та собівартості комбікорму «фінішер» перевищує 8,5 одиниць) спо­стерігатиметься більша інвестиційна активність як серед дійсних виробників, так і серед «новеньких». Проте вже за пару років, коли прибуток зможуть от­римувати лише найефективніші виробники, слабкі оператори з низьким запасом фінансової стійкості залишатимуть ринок.

 

Рис. 1.3.10. Динаміка коефіцієнта привабливості свинарства 1996–2018 рр.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ

 

Рис. 1.3.11. Собівартість виробництва 1 кг свинини живою масою

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними Interpig та бенчмаркінгу в Україні

у 2017 р., ДССУ

 

орієнтиру на оптимізацію та інтенсифікацію

Хоча українські виробники свинини за рівнем собівартості не можуть конкурувати, ані з північно­американськими свинарями, ані з бразильськими, рівень собівартості виробництва не надто відрізня­ється від показників європейських колег. При цьо­му, витрати на виробництво свинини в Україні пе­ревищують їх середньоєвропейський рівень у тих операторів, які мають низький рівень інтенсивності та ефективності виробництва (рис. 1.3.11).

Окрім оптимізації виробничих витрат, важливим чинником для поліпшення фінансових результатів діяльності є підвищення інтенсивності виробни­цтва. Так, порівняння виробничих показників ві­тчизняних свиногосподарств з середніми даними операторів країн-флагманів свинарства вказує на те, що результати діяльності окремих вітчизняних виробників співставні з середнім доробком їх ко­лег у країнах Європи та Америки. Проте середні виробничі показники галузі значно поступаються, зокрема і через значну кількість невеликих опе­раторів з низькими показниками продуктивності та інтенсивності виробництва. Це формує значний потенціал для зростання і подальшого розвитку ефективності промислових виробників свинини, а стимулом до його реалізації слугують продовжен­ня згаданих структурних змін у галузі, збільшення впливу глобальних трендів і циклічні коливання прибутковості.

 

Таблиця 1.3.1

Порівняння виробничих показників ефективності свиногосподарств України та окремих країн світу

за результатами бенчмаркінгових досліджень

 

 

 

1.4. Виробництво органічної свинини

Добра сільськогосподарська практика – понят­тя розкрите Організацією з продовольства і сіль­ського господарства (FAO) при ООН.

 

video

Органічне свинарство

 

Добра сільськогосподарська практика – це:

• виробництво безпечної, здорової їжі високої якості для споживачів;

• надання роботи з високими доходами для сіль­ських громад;

• соціальна та екологічна стала, що забезпечує високі стандарти добробуту тварин.

При цьому застосовують три базових підходи:

• чи є нормальною біологія тварини?

• чи тварина знаходиться у доброму ментально­му стані?

• чи життя тварини є природним?

П’ять свобод, якими слід керуватися під час вирощування свиней:

• свобода від спраги, голоду і недоїдання – на­дання доступу до води та їжі, які підтримують до­бре здоров’я і активність;

• свобода від дискомфорту – створення відпо­відного середовища проживання, включаючи схо­вок і зручне місце для сну і відпочинку;

• свобода від болю, поранення чи хвороби – шляхом превентивних заходів чи ранньої діагнос­тики і лікування.

• свобода виявлення нормальної поведінки – надання достатнього місця, відповідних умов і пристосувань, а також компанії собі подібних;

• свобода від страху і страждання – забезпечен­ня відповідних умов і ставлення, що запобігають ментальному стражданню.

Відповідно до Закону України «Про виробни­цтво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», виробництво органічної продукції – це виробнича діяльність фізичних або юридичних осіб, які виробляють продукцію без використання хімічних добрив, пестицидів, ге­нетично модифікованих організмів (далі – ГМО), консервантів тощо та на всіх етапах виробництва (вирощування, переробки) застосовують методи, принципи та правила для отримання натуральної (екологічно чистої) продукції, а також збереження та відновлення природних ресурсів.

Органічною вважається сировина, отримана в результаті сертифікованого виробництва відпо­відно до спеціальних вимог та яка спрямовується на подальше використання для отримання нової продукції.

Органічна продукція – продукція, отримана в результаті сертифікованого виробництва відповід­но до вимог Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції.

У той час як традиційну (неорганічну) продукцію виготовлено за загальноприйнятними технологія­ми виробництва сільськогосподарської продукції, де можна використовувати будь-які хімічні засоби захисту, синтетичні мінеральні добрива, консер­ванти, штучні барвники, стимулятори росту, гор­мони, антибіотики, ароматизатори, стабілізатори, підсилювачі смаку тощо відповідно до законодав­ства.

Під час виробництва органічної свинини не використовують ГМО, похідних ГМО і продуктів, вироблених з ГМО, як кормів, технологічних до­бавок, препаратів захисту рослин та поліпшення ґрунту, добрив, насіння, вегетативного походжен­ня садивного матеріалу, мікроорганізмів і тварин, хімічно синтезованих речовин, консервантів, син­тезованих барвників, гормонів, антибіотиків, аро­матизаторів, стабілізаторів, підсилювачів смаку, стимуляторів росту, також не застосовують іоні­зуюче випромінювання для обробки органічної сировини або кормів, що використовують у вироб­ництві органічної продукції, гідропонне виробни­цтво. Водночас використовують живі організми та методи механічного виробництва, здійснюють живлення рослин в основному через екосистему ґрунту та вживають превентивні заходи.

Під час виробництва органічної свинини слід використовувати аборигенні породи свиней, вра­ховуючи їх здатність пристосовуватися до місце­вих умов, високу життєздатність і стійкість до за­хворювань.

Їх утримання необхідно здійснювати з ура­хуванням фізіологічних та етологічних потреб шляхом забезпечення тваринам умов життя, що відповідним чином враховують основні аспекти їх­нього природного поводження, достатній ступінь свободи пересування, дотримання оптимальної кількості тварин на одиницю площі, застосування системи розведення тварин, яка враховує їх пове­дінкові потреби. Утримання тварин здійснюється шляхом мінімізації стресу, сприяння їх здоров’ю та благополуччю, стимулювання їх природного імун­ного захисту та запобігання використанню хіміч­них алопатичних ветеринарних препаратів.

Приміщення для утримання свиней мають відпо­відати біологічним і етологічним потребам тварин та забезпечувати вільний доступ до місць годівлі та напування, створювати відповідні температур­но-вологісні умови, забезпечувати вентилюван­ня приміщень для підтримки циркуляції повітря, рівня запиленості та надходження денного світла в межах, необхідних для здоров’я тварин. Годівлю свиней необхідно здійснювати кормами, отрима­ними в результаті органічного виробництва та з природних речовин несільськогосподарського походження, при цьому неорганічні кормові мате­ріали рослинного походження, кормові матеріали тваринного та мінерального походження, кормові добавки, окремі продукти та технологічні добавки використовують лише згідно зі статтею 17 Закону України «Про виробництво та обіг органічної сіль­ськогосподарської продукції та сировини».

Продукти для очищення та дезінфекції під час виробництва продукції тваринництва використо­вують лише відповідно до вищезазначених вимог цього ж закону.

 

Добра сільськогосподарська практика

 

Органічну свинину виробляють з тварин, які були на органічному утриманні від народження і впродовж усього життя, а під час їх репродукції використовували переважно природні методи.

Для виробництва органічної свинини час тран­спортування тварин має зводитися до мінімуму, а також будь-які болісні відчуття свиней, включаючи відчуття під час забою. Також заборонено прив’я­зувати або ізолювати тварин, крім випадків, коли це необхідно для гарантування безпеки, благопо­луччя або у ветеринарних цілях.

Персонал, що доглядає за свиньми, повинен мати базові знання та навички щодо охорони здо­ров’я та благополуччя тварин.

Оцінювання відповідності виробництва орга­нічної свинини проводять згідно з правилами процедури підтвердження відповідності, які ви­значає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у цій сфері, та детальними правилами виробництва і обігу відповідної органічної продукції.

 

Аспекти добробуту тварин у добрій сільськогосподарській практиці

 

Органічна свинина та сировина для її вироб­ництва має відповідати детальним правилам ви­робництва та обігу, а оцінювання відповідності її виробництва та сировини проводить аудитор з сертифікації відповідно до плану та програми, в якій визначені об’єкти, дати проведення оцінюван­ня відповідності. Копії плану та програми оціню­вання відповідності надсилають на адресу заявни­ка у строк не пізніше п’яти робочих днів до початку оцінювання.

За його результатами аудитор з сертифікації складає висновок (звіт), який протягом двох днів з дня закінчення оцінювання відповідності передає до вищого органу для прийняття рішення про ви­дачу або відмову у видачі сертифіката відповідно­сті.

У висновку (звіті) аудитор з сертифікації зазна­чає найменування (прізвище, ім’я, по батькові – для фізичної особи) та реквізити особи, оцінюван­ня відповідності виробництва якої здійснювалося, прізвище, ім’я, по батькові аудитора з сертифікації, реквізити його атестата, детальний опис виробни­цтва, опис та результати вжитих заходів у процесі оцінювання відповідності, висновки аудитора з сертифікації щодо стану виробництва.

Оцінювання відповідності виробництва орга­нічної свинини проводять один раз на два роки.

 

 

Питання для самоконтролю

1. Назвіть обсяги глобального споживання м’яса у світі?

2. На які країни припадає найбільша частка «споживання» свинини?

3. Охарактеризуйте особливості ринку свинини Японії.

4. Охарактеризуйте особливості ринку свинини країн ЄС.

5. Оха­рактеризуйте особливості ринку свинини США.

6. Охарактеризуйте особливості ринку свинини Канади.

7. Які країни світу є лідерами з експорту та імпорту свинини?

8. Особливості «циклічності» прибутковості свинарства.

9. Перелічіть основні чинники, які впливають на попит та пропозицію свинини у світі.

10. Вплив епізоотичної ситуації на виробництво свинини у світі.

11. Який вплив має державне регулювання на виробництво свинини у країнах світу?

12. Вплив часткової переорієнтації населення до альтернативних джерел білка на попит свинини у світі.

13. Що таке добра сільськогосподарська практика?

14. Перелічіть «п’ять свобод» доброї сільськогосподарської практики.

15. Що таке виробництво органічної продукції?

16. Охарактеризуйте умови виробництва органічної свинини.

17. Як відбувається оцінювання відповідності виробництва органічної продукції?

На початок

Наступна тема