|
ТЕХНОЛОГІЯ
ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА Електронний
посібник |
|||||||||||
|
ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ 2 |
|||||||||||
ВИЗНАЧЕННЯ ВОЛОГОСТІ ТА ЗАСМІЧЕНОСТІ
ЗЕРНА Мета: вивчити методики визначення вологості та
засміченості зерна. Матеріали
та обладнання: зерно пшениці, сушильна шафа, бюкс, ексикатор, щіпці,
терези, набір сит, розбірні дошки, зразки елементів шкідливої домішки,
бур'янів, Державний стандарт на пшеницю. Література. Л – 6, c. 25 – 36. Методичні
вказівки Вивчити методики визначення вологості та засміченості зерна та виконати
досліди. Завдання 2. Визначення засміченості зерна Завдання 1. Визначення вологості зерна
Вологість визначають прямим (дистиляцією) і непрямим методами, причому
перевагу віддають останнім. Основним з них (стандартним) є висушування в
електричній шафі при температурі 130 °С протягом 60 хв. Додаткові – електрометричні (практикум ст. 24
абзац 6) – методи ґрунтуються на властивостях зерна – діелектричній
проникності та електропровідності. Методика визначення вологості основним методом. Із середньодобової проби
беруть де М1, М2 – маса наважки з бюксом до і після висушування, г, М1 – маса наважки до висушування без бюксу, г К – поправочний коефіцієнт (для зерна проса, гречки,
рису, сорго – 0,1, пшениці, жита, ячменю – 0,3, вівса – 0,35, гороху,
кукурудзи, чини, нуту – 0,45). Різниця між паралельними зважуваннями не
повинна перевищувати 0,25%. Прилади для швидкого визначення вологості партій зерна: електровологоміри ВП-4, ИВЗ, 13КЗ,«Трансгигро» (практикум
ст. 24 абзац 6), вологоміри «Колос» (практикум ст. 25 абзац 2), ВЗПК-1, «Нива-2» (практикум ст. 25 абзац 4), фотоелектричний аналізатор «Берег» (практикум ст. 26 абзац 1). Рис. 2.1. Прилади для визначення
вологості зерна Таблиця 2.1. Визначення стану зерна за вологістю, %
Виконати завдання 1 робочого зошита. Завдання 2. Визначення засміченості зерна
Розрізняють зернову та смітну домішки
зернової маси, а в складі смітної виділяють шкідливу. Склад кожної з домішок
у зерні продовольчого призначення певної культури нормується стандартом ГОСТ
30483-97.
Вимогами стандарту керуються, визначаючи засміченість зерна продовольчого,
кормового і технічного призначення під час надходження його на
хлібоприймальні пункти. Наприклад, стандартом на пшеницю продовольчу, кормову
обмежувальна норма смітної домішки становить 5%, зернової – 15, базисна – відповідно 1%
і 3% (для озимої пшениці). У складі смітної вміст шкідливої домішки не повинен перевищувати 1 % (за
сумою), зокрема ріжків – 0,5%, гірчака – 0,1, в'язелю – 0,1%. Визначення засміченості зерна: із середньої проби беруть
наважку зерна пшениці масою Елементами смітної домішки всіх культур є: мінеральна
домішка (пісок, земля, галька), насіння бур'янів, органічна домішка (полова,
частинки стебел тощо), прохід нижнього сита, зерна основної культури з явно
зіпсованим ядром (прогнилі, запліснявілі, обвуглені, підсмажені, виїдені
шкідниками), шкідлива домішка. У партіях зерна найчастіше трапляються такі елементи
шкідливої домішки: гірчак повзучий, гірчак рожевий, кукіль, амброзія,
канадська злинка. До смітної домішки відносять також зерна культурних рослин,
які значно відрізняються від основної культури за хімічним складом, фізичними
властивостями (наприклад, у зерні продовольчої пшениці – зерно гороху, вівса
тощо). Зернову домішку становлять дрібні, щуплі, биті зерна
основної чи близької до неї культури (до 3%), які можуть бути використані за
основним призначенням зерна і не впливають на його залікову масу. За кожен
відсоток-зернової домішки понад базисні норми встановлено знижку в розмірі
0,1% вартості зерна. Виконати завдання 2 робочого зошита. Питання для самоконтролю 1. З якою метою визначають вологість зерна?
(практикум ст. 21 абзац 4) 2. З якою метою визначають засміченість зерна?
(практикум ст. 26 абзац 4) 3. Що таке критична вологість зерна? |
||||||||||||