ВСТУП
1. ОСНОВНІ ВЛАСТИВОСТІ
АТМОСФЕРИ ТА СОНЯЧНА РАДІАЦІЯ
1.1. Атмосфера та її
основні властивості
1.1.1. Історія розвитку метеорології
1.1.2. Склад атмосфери, значення основних її компонентів для сільського
господарства
1.1.3. Атмосферний тиск, прилади для його вимірювання
1.1.4. Зміна тиску з висотою та по горизонталі
1.1.5. Будова атмосфери, методи її досліджень
1.2. Сонячна радіація і
радіаційний баланс
1.2.1. Вплив сонячної радіації на атмосферні процеси та живі організми
1.2.2. Спектральний склад сонячної радіації
1.2.3. Радіаційний баланс та його складові
1.2.4. Фотосинтетична активна радіація
1.2.5. Шляхи більш повного використання сонячної радіації в сільському
господарстві
1.2.6. Прилади для вимірювання сонячної радіації
2. ТЕМПЕРАТУРНИЙ ТА ВОДНИЙ РЕЖИМ АТМОСФЕРИ І ГРУНТУ
2.1. Температурний режим
ґрунту та повітря
2.1.1. Значення температури
ґрунту та повітря для сільськогосподарських рослин
2.1.2. Теплофізичні
показники ґрунту
2.1.3. Добовий та річний
хід температури ґрунту
2.1.4. Регулювання температури
ґрунту
2.1.5. Прилади для
вимірювання температури ґрунту та повітря
2.1.6. Зміна температури
повітря залежно від висоти
2.1.7. Характеристики
температурного режиму повітря
2.2. Вода в атмосфері і
ґрунті
2.2.1. Значення вологості
для сільськогосподарських рослин
2.2.2. Вологість повітря,
величини, що її характеризують
2.2.3. Методи та прилади
для вимірювання вологості повітря
2.2.4. Випаровування води з
різних поверхонь
2.2.5. Транспірація
2.2.6. Агротехнічні заходи
зниження випаровування
2.2.7. Конденсація водяної
пари
2.2.8. Гідрометеори
та їх утворення
2.2.9. Утворення і
класифікація хмар
2.2.10. Атмосферні опади,
методи вимірювання
2.2.11. Вологість ґрунту
3. ОСНОВИ АГРОКЛІМАТОЛОГІЇ
3.1. Вітер. Погода та її
завбачення
3.1.1. Значення вітру.
Причини виникнення вітру
3.1.2. Основні параметри
вітру і методи їх вимірювання
3.1.3. Місцеві вітри
3.1.4. Повітряні маси, їх
класифікація
3.1.5. Атмосферні фронти
3.1.6. Циклони і
антициклони
3.1.7. Погода. Синоптичний
прогноз погоди
3.2. Клімат і його значення
для сільськогосподарського виробництва
3.2.1. Клімат. Кліматоутворюючі
фактори
3.2.2. Типи клімату
3.2.3. Зміна клімату
3.2.4. Мікроклімат та
фітоклімат
3.2.5. Агрокліматична
оцінка клімату
4. НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ
СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНІ ЯВИЩА
4.1. Небезпечні для
сільського господарства агрометеорологічні явища
4.1.1. Заморозки, причини
виникнення
4.1.2. Вплив заморозків на
сільськогосподарські культури
4.1.3. Заходи боротьби із
заморозками
4.1.4. Посухи і суховії
4.1.5. Пилові бурі
4.1.6. Град
4.1.7. Явища, що викликають
пошкодження сільськогосподарських культур в зимовий період
5. АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНІ
СПОСТЕРЕЖЕННЯ, ПРОГНОЗИ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА
5.1. Агрометеорологічні
спостереження
5.1.1. Методи
агрометеорологічних спостережень
5.1.2. Програма роботи
метеорологічного поста
5.1.3. Спостереження на посівах
сільськогосподарських культур
5.1.4. Перспективні методи
агрометеорологічних спостережень
5.2. Методи
агрометеорологічних прогнозів
5.2.1. Основні методи
агрометеорологічного забезпечення
5.2.2. Завбачення
заморозків
5.2.3. Прогноз запасів
вологи в грунті на початок весняних робіт
5.2.4. Завбачення строків
настання фаз розвитку сільськогосподарських культур
5.2.5. Фактори, що
впливають на завбачення урожайності і якості сільськогосподарських культур
5.2.6. Прогноз урожайності
озимої пшениці
5.2.7. Прогноз урожайності
цукрових буряків
5.3. Агрометеорологічне
обслуговування сільськогосподарського виробництва
5.3.1. Завдання і організація агрометеорологічного обслуговування
державними агрометеорологічними установами сільськогосподарського виробництва
5.3.2. Основні види і форми агрометеорологічного, метеорологічного та
гідрологічного обслуговування сільськогосподарського виробництва
5.3.3. Види інформації, яку надає гідрометеорологічна служба під час
обслуговування сільського госпо-дарства в різні
пори року
5.3.4. Використання агрометеорологічної інформації в практичній роботі
спеціалістів сільськогосподарсь-кого виробництва
ІНФОРМАЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА
|