|
АГРОМЕТЕОРОЛОГІЯ Електронний посібник |
|||||||
|
4. НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ
СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНІ ЯВИЩА |
|||||||
4.1. Небезпечні для сільського господарства агрометеорологічні
явища 4.1.1. Заморозки, причини виникнення 4.1.2. Вплив заморозків
на сільськогосподарські культури 4.1.3. Заходи боротьби із
заморозками 4.1.7. Явища, що викликають
пошкодження сільськогосподарських культур у зимовий період 4.1.1. Заморозки, причини виникнення
Заморозком називається
короткочасне зниження температури ґрунту та повітря до 0 і нижче при плюсових середньодобових
температурах. Небезпечні заморозки у вегетаційний період пізньої весни та ранньої осені. Мінімальна температура спостерігається перед
сходом Сонця. Сприяє заморозкам тиха, безхмарна погода. Перешкоджають
виникненню
заморозків: – навіть
незначний вітер (перемішує холодні і теплі шари повітря); – вологість повітря і ґрунту (при
зниженні температури відбувається конденсація водяної пари, внаслідок чого виділяється прихована теплота пароутворення). Розрізняють три типи заморозків: 4.1.2. Вплив заморозків на сільськогосподарські культури
Температура, нижче якої культури
пошкоджуються чи гинуть, називається критичною.
Ця температура залежить від стану рослини, фази розвитку,
сорту культури, структури посіву Виділяють
5 груп сільськогосподарських
культур за їх стійкістю до мінусових температур: 1.
Найбільш стійкі. Витримують короткочасні заморозки до –
7 – – 10 в початкові фази розвитку. Це озимі, ярі
зернові, зернобобові. (Але під час колосіння пошкоджуються при температурі –
3 – – 4,
а цвітіння –1 – – 2). 2.
Стійкі. Витримують температуру – 5 – – 7,
у фазі цвітіння – 1.
Це коренеплоди, олійні. 3.
Середньостійкі. Витримують – 3 – –
4.
Це соя, редис, редька. 4.
Малостійкі. Пошкоджуються при температурі – 2.
Це кукурудза, картопля. 5.
Нестійкі (теплолюбиві).
Пошкоджуються при температурі – 0,2 – – 1,5.
Це гречка, квасоля, рис, овочеві, баштанні культури. Для плодових і ягідних культур
заморозки особливо небезпечні під час цвітіння
та утворення зав’язі. 4.1.3. Заходи боротьби із заморозками Для
боротьби із заморозками застосовують: Повітряну посуху спричиняють суховії – сухі вітри швидкістю 5 – 10
м/с. Відносна вологість, яку несуть ці вітри – 25 – 30%.
Залежно від пори року розрізняють посухи: –
весняну (невисокі температури,
низька відносна вологість – 10%); –
літню (високі температури, низька
відносна вологість. При цьому відбувається висушування ґрунту, посилюється
транспірація рослин. Послаблюються процеси фотосинтезу та зменшується
органічна маса рослин, утворюються деформовані зерна, гальмується ріст
коренеплодів та бульб); –
осінню (низькі температури,
ушкоджуються озимі). Заходи
боротьби з посухою: Виникнення та
розвиток пилових бур зумовлюють
наступні фактори: –
сильний вітер (швидкість більше 10 м/сек.); –
відсутність рослинного покриву на полях; –
розпилений та висушений верхній шар ґрунту. Найбільш часто
зустрічаються у степових та пустельних районах весною та наприкінці літа,
коли ґрунт розораний. Частинки ґрунту видуваються з поверхні і переносяться
на значні відстані. Хмари чорнозему
закривають небо і Сонце, при випаданні утворюють
кучугури землі. Заходи бопродьби з пиловими бурями
Град – це продукт конденсації водяної
пари у грозових хмарах, де вертикальні потоки повітря – більше 10 м/с., а
температура – 20 – 30 Висота цих хмар вертикального розвитку 5 – 10
км.
Конденсована водяна пара при мінусовій
температурі перетворюється в лід, градини збільшують свій об’єм та масу за
рахунок намерзання. Діаметр градин доходить до 7 см, маса –
до 70 г. Боротьбу з градом проводять шляхом обстрілювання градових хмар
спеціальними снарядами з реагентами – йодидом
срібла, йодидом свинцю. Під дією реагентів температура підвищується і
випадає дощ або дуже дрібний град. 4.1.7. Явища, що викликають пошкодження сільськогосподарських
культур у зимовий період У зимовий
період можуть спостерігатись наступні явища: Загибель рослин взимку зумовлюється
дією одночасно кількох факторів. Захист від вимерзання – снігозатримання,
від льодової кірки та вимочування – відведення талої води, щілювання ґрунту.
Захист від випрівання – затемнення поверхні снігу перегноєм, попелом, торфом, що сприяє ущільненню та таненню снігу. Питання по самоконтролю 1. Дайте визначення заморозків 2. В який період небезпечні
заморозки 3.
Охарактеризуйте типи заморозків 4. Охарактеризуйте
заходи боротьби із
заморозками 6. Які фактори зумовлюють виникнення та розвиток пилових бур |
||||||||