Лого на Електронний підручник

АГРОМЕТЕОРОЛОГІЯ

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Глосарій

Список використаних джерел

Укладачі

4. НЕБЕЗПЕЧНІ ДЛЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА АГРОМЕТЕОРОЛОГІЧНІ ЯВИЩА

 

4.1. Небезпечні для сільського господарства агрометеорологічні явища

4.1.1. Заморозки, причини виникнення

4.1.2. Вплив заморозків на сільськогосподарські культури

4.1.3. Заходи боротьби із заморозками

4.1.4. Посухи і суховії

4.1.5. Пилові бурі

4.1.6. Град

4.1.7. Явища, що викликають пошкодження сільськогосподарських культур у зимовий період

 

 

4.1.1. Заморозки, причини виникнення

 

iney

Заморозком називається короткочасне зниження температури ґрунту та повітря до 0 і нижче при плюсових середньодобових температурах. Небезпечні заморозки у вегетаційний період пізньої весни та ранньої осені. Мінімальна температура спостерігається перед сходом Сонця. Сприяє заморозкам тиха, безхмарна погода.

Перешкоджають виникненню заморозків:

– навіть незначний вітер (перемішує холодні і теплі шари повітря);

– вологість повітря і ґрунту (при зниженні температури відбувається конденсація водяної пари, внаслідок чого виділяється прихована теплота пароутворення).

 

 

Розрізняють три типи заморозків:

3

 

 

4.1.2. Вплив заморозків на сільськогосподарські культури

 

0_2b7f5_a3b192e_XL

Температура, нижче якої культури пошкоджуються чи гинуть, називається критичною. Ця температура залежить від стану рослини, фази розвитку, сорту культури, структури посіву Виділяють 5 груп сільськогосподарських культур за їх стійкістю до мінусових температур:

1. Найбільш стійкі. Витримують короткочасні заморозки до – 7 – – 10 в початкові фази розвитку. Це озимі, ярі зернові, зернобобові. (Але під час колосіння пошкоджуються при температурі – 3 – – 4, а цвітіння –1 – – 2).

2. Стійкі. Витримують температуру – 5 – – 7, у фазі цвітіння – 1. Це коренеплоди, олійні.

3. Середньостійкі. Витримують – 3 – – 4. Це соя, редис, редька.

4. Малостійкі. Пошкоджуються при температурі – 2. Це кукурудза, картопля.

5. Нестійкі (теплолюбиві). Пошкоджуються при температурі – 0,2 – – 1,5. Це гречка, квасоля, рис, овочеві, баштанні культури.

Для плодових і ягідних культур заморозки особливо небезпечні під час цвітіння та утворення зав’язі.

 

 

4.1.3. Заходи боротьби із заморозками

 

Для боротьби із заморозками застосовують:

1

 

 

4.1.4. Посухи і суховії

 

4

 

5

 

 

Повітряну посуху спричиняють суховії – сухі вітри швидкістю 5 – 10 м/с. Відносна вологість, яку несуть ці вітри – 25 – 30%.

Залежно від пори року розрізняють посухи:

весняну (невисокі температури, низька відносна вологість – 10%);

літню (високі температури, низька відносна вологість. При цьому відбувається висушування ґрунту, посилюється транспірація рослин. Послаблюються процеси фотосинтезу та зменшується органічна маса рослин, утворюються деформовані зерна, гальмується ріст коренеплодів та бульб);

осінню (низькі температури, ушкоджуються озимі).

 

 

Заходи боротьби з посухою:

2

 

 

4.1.5. Пилові бурі

 

dust-storm-mohammed

Виникнення та розвиток пилових бур зумовлюють наступні фактори:

– сильний вітер (швидкість більше 10 м/сек.);

– відсутність рослинного покриву на полях;

– розпилений та висушений верхній шар ґрунту.

Найбільш часто зустрічаються у степових та пустельних районах весною та наприкінці літа, коли ґрунт розораний. Частинки ґрунту видуваються з поверхні і переносяться на значні відстані. Хмари чорнозему закривають небо і Сонце, при випаданні утворюють кучугури землі.

 

 

Заходи бопродьби з пиловими бурями

 

 

4.1.6. Град

 

71

Град – це продукт конденсації водяної пари у грозових хмарах, де вертикальні потоки повітря – більше 10 м/с., а температура – 20 – 30 Висота цих хмар вертикального розвитку 5 – 10 км.

град3

Конденсована водяна пара при мінусовій температурі перетворюється в лід, градини збільшують свій об’єм та масу за рахунок намерзання.

Діаметр градин доходить до 7 см, маса – до 70 г. Боротьбу з градом проводять шляхом обстрілювання градових хмар спеціальними снарядами з реагентами – йодидом срібла, йодидом свинцю. Під дією реагентів температура підвищується і випадає дощ або дуже дрібний град.

 

 

 

 

4.1.7. Явища, що викликають пошкодження сільськогосподарських культур у зимовий період

 

У зимовий період можуть спостерігатись наступні явища:

 

 

 

Загибель рослин взимку зумовлюється дією одночасно кількох факторів.

Захист від вимерзання – снігозатримання, від льодової кірки та вимочування – відведення талої води, щілювання ґрунту. Захист від випрівання – затемнення поверхні снігу перегноєм, попелом, торфом, що сприяє ущільненню та таненню снігу.

 

 

Питання по самоконтролю

 

1. Дайте визначення заморозків

2. В який період небезпечні заморозки

3. Охарактеризуйте типи заморозків

4. Охарактеризуйте заходи боротьби із заморозками

5. Дайте визначення посухи

6. Які фактори зумовлюють виникнення та розвиток пилових бур

Попередня тема

На початок

Наступна тема