|
|
ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ХОЛОДИЛЬНОЇ ТЕХНІКИ частина I Електронний посібник |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
РОЗДІЛ 1. МИНУЛЕ І СУЧАСНІСТЬ ХОЛОДИЛЬНОЇ
ТЕХНІКИ І ТЕХНОЛОГІЙ |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Найпростішим способом охолодження є теплообмін між охолоджуваним тілом і
навколишнім середовищем, під час якого температуру охолоджуючого тіла можна
знизити тільки до температури навколишнього середовища. Таке охолодження
називається природним. Охолодження тіла нижче за температуру навколишнього
середовища називається штучним. Людство
пройшло довгий шлях у пошуках способів штучного виробництва холоду для того,
щоб поліпшити умови свого існування. Ще галерні раби знайшли спосіб зберегти студену ключову воду, додаючи до неї селітру. Знали древні й інший спосіб:
посудину з водою опускали в морську воду.
Олександр Македонський намагався підтримувати
боєздатність солдатів
запасами холодної води. Нерон не зупинявся ні перед якими витратами, щоб пригощати
своїх гостей холодними винами і стравами. У справу
йшли лід і сніг, заготівлю яких вели в основному в горах або на водоймищах,
що замерзли. Відомо,
що халіфи Багдада споряджали великі каравани
верблюдів у гори Вірменії для доставки величезних кількостей снігу, частина
якого набивалася між подвійними стінами їхніх літніх палаців, щоб там
встановилася легка прохолода.
Таким
чином, у плині тривалого періоду природні лід і сніг слугували для людства
головними джерелами холоду. В Італії й Франції вже в ХVI столітті вперше почали застосовувати природний лід у великих
масштабах, що сформувало комерційну значимість холоду. У
меню заможних громадян Венеції, Флоренції, Риму з’явилися заморожені фрукти.
А італієць, Франсиско Прокопіо, відкрив у Парижі кафе, де
продавав крижані шербети. Їхня популярність призвела до того, що кількість
постачальників льоду в столиці Франції швидко перевищила дві з половиною
сотні. Технологічна
і матеріалістично налаштована Європа шукала нові способи зниження
температури. Як тільки в середньовіччі з’явилася можливість
природничо-наукових досліджень, люди відкрили, що, наприклад, селітра,
розчиняючись у воді, поглинає велику кількість тепла, викликаючи значне
зниження температури навколишнього середовища. Цю здатність до зниження
температури можна назвати першим способом штучного охолодження. Якщо змішати селітру не з водою кімнатної температури, а
з льодом, то можна одержати склад, здатний охолодити продукти або напої до
температури значно нижче нуля. Це
відкриття, популярне на той час, широко використовувалося для охолодження
вина, напоїв, соків та навіть морозива. На жаль, через порівняно високу
вартість, цей спосіб не одержав широкого поширення серед населення та не знайшов комерційного застосування.
Використання вакууму дозволило знизити
температуру кипіння ефіру нижче кімнатної (на той час фізики
вже знали, що зі зниженням тиску температура кипіння рідини знижується, тому під час достатнього розрідження деяких речовини можуть кипіти, навіть за низьких температур). В установці Вільяма Каллена, випаровуючись, ефір у
газоподібному стані переходив в іншу посудину, де, конденсуючись за кімнатної
температури, віддавав у атмосферу відібране в
холодильній камері тепло. Таким чином, був сконструйований апарат, який на
практиці показав можливість постійної генерації холоду в циклічному процесі. Над
створенням холодильних машин працювали багато вчених. Англійський фізик-хімік
Роберт Бойль і німецький фізик
Отто Ґеріке наприкінці
ХVII століття встановили,
що вода в розрідженому просторі випаровується за низьких температур.
Цю
машину можна вважати
прообразом сучасних холодильних машин, тому що вона мала найхарактерніші для
холодильників частини: посудину, насос, змійовик. Робота здійснювалась таким
чином: у посудині відбувалося кипіння рідкого ефіру, шляхом відбирання тепла
від навколишнього середовища, внаслідок чого вода замерзала і перетворювалась
у лід; насос стискав пару ефіру й нагнітав її у змійовик, охолоджуваний
водою, від чого пара знову переходила в рідкий стан. Увесь
процес у перших холодильних машинах здійснювався за тиску нижче атмосферного,
а машини, засновані на стисненні пароподібних тіл,
їх конденсації й наступному кипінні в рідкому стані, одержали назву
компресійних. Пізніше були створені компресійні машини, що працюють на інших робочих речовинах та за тиску
вище атмосферного. У 1871 році Чарльз Тельє
побудував машину, що працювала на метиловому ефірі. У 1872 році Роберт Бойль
отримав перший патент на аміачну холодильну машину. У 1874 році швейцарський
фізик Рауль-П'єр Пікте створив машину, що працювала на сірчаному ангідриді, а
німецький фізик-інженер Карл Лінде сконструював аміачну машину. У 1845 році
американець Джон Горі винайшов повітряну холодильну машину, робота якої була заснована
на тому, що під час розширення попередньо стисненого повітря, температура його
знижується. У 1850 році французом Едмондом Карре було створено абсорбційну
холодильну машину. Робота абсорбційної машини заснована на поглинанні пароподібної речовини, наприклад аміачної пари, слабким водоаміачним розчином та наступним випарюванням аміаку з
розчину різними теплоносіями. Його брат Фердинанд Карре удосконалив цю
установку і в 1859 р. представив охолоджуючий пристрій на основі абсорбції з
використанням водно-аміачної суміші. У 1862 р. на виставці в Лондоні він
представив свою машину, що виробляла до 200 кг льоду на годину. Ці перші
зразки холодильних машин були дуже громіздкі і дорогі, а використовувані в
них холодоагенти (ефір, аміак, сірчистий газ) і сірчана кислота, що
утворюється під час розчинення у воді, ‒ отруйні, їдкі або вогненебезпечні.
Все це гальмувало практичне застосування холодильних установок. У
міру розширення використання холодильних машин гостро стало питання
комплексного застосування холодильної техніки, тобто забезпечення зберігання
продуктів, що швидко псуються, від місця їхнього виготовлення до місця
споживання – у магазинах, ресторанах і домашніх
господарствах. У 1908 році в Парижі відбувся 1-й Міжнародний конгрес
із холодильної справи, який вважають подією першорядного значення в історії
розвитку холодильної справи (до речі, 1908 рік вважається і роком створення
Міжнародного інституту холоду). Перший
домашній холодильник з машинним
охолодженням з’явився у 1910 році в США. Цілий рік після створення цієї
машини відкриття удосконалювалося і піддавалося різним модифікаціям. Саме
тоді, рік по тому, в 1911 році успішна американська компанія «Дженерал
електрик» ризикнула першою запустити у виробництво холодильний агрегат під
назвою «Одіфрен», який призначався для застосування як в домашніх умовах, так
і в торгівлі. Ця холодильна машина отримала ім'я її творця, французького
фізика Марселя Одіфрена, і відрізнялася досить оригінальною конструкцією. Перший домашній холодильник з автоматичним регулюванням
температури в камері, спроєктований Копеландом, з’явився у США у 1918 році. Фірма «Кельвинейтор», що спеціалізувалася
на виробництві побутових холодильників з 1914 року, виготовила протягом 1918
року 67 таких апаратів. Вже у 1925 році в США було випущено близько 64 тис.
холодильників.
Нині холодильники стали багатофункціональними
апаратами. Внаслідок застосування електронних приладів керування, побутовий
холодильник перетворився на повністю автоматичний апарат, що не вимагає
обслуговування. Серед технічних новинок минулого сторіччя, що зробили вплив на
розвиток і прогрес південних країн, ‒ кондиціонери. Ідея прокачувати повітря для охолодження через наповнені льодом каністри,
прийшла вперше в голову лікарю зі штату Флорида Джону Горі в 30-х роках ХIХ
сторіччя. Таким чином він провітрював приміщення своєї лікарні, де лежали
хворі малярією.
Незабаром такі
установки стали встановлювати на текстильних підприємствах та на
кондитерських фабриках. У 1917 році «Емпайр» у Монтгомері (штат Алабама) став першим американським
кінотеатром з кондиціонером у залі. Для багатьох подібних приміщень,
кондиціонери стали порятунком від банкрутства. До 1930 року Керрієр установив
їх вже у 300 кінотеатрах. Поступову перевагу
нового винаходу усвідомили й у Вашингтоні. У 1928 році апарати з
кондиціювання повітря з’явилися в палаті представників конгресу США, а потім
– у сенаті, Білому домі й Верховному суді. У 1929 році винахід
Керрієра став використовуватися компанією «Бі енд Оу рейлроуд» для підтримки
потрібного клімату в залізничних вагонах, а через десять років був випущений
з конвеєра перший автомобіль «Паккард», обладнаний кондиціонером. У приватних будинках
та квартирах кондиціонер з’явився в 30-х роках, але до 1951 року залишався
дорогою розкішшю для більшості американців. Ситуація змінилася лише з появою на ринку нового дешевого апарату, який встановлювали у
віконному отворі. До 1970 року половина будинків у південних районах країни була оснащена кондиціонерами. Як тільки принципи роботи різних типів
холодильних машин були сформовані, почалося їхнє вдосконалення.
Група вчених
з Національної лабораторії Лоуренса та
Каліфорнійського університету в Берклі зосередилися на винаході принципово
нового способу охолодження, який був би не тільки ефективним і менш
витратним, але й залишався більш дружнім для навколишнього середовища. Новий метод, розроблений
дослідниками, називається іонокалоричним охолодженням ‒ у ньому
використовуються переваги накопичення та вивільнення енергії під час зміни
фази матеріалу, наприклад, коли вода переходить з твердого стану в рідкий. Однин із способів змусити кригу
танути без нагріву ‒ додати кілька заряджених частинок або іонів.
Найпоширенішим прикладом цього в дії є посипання льоду сіллю взимку ‒
отже, іонокалоричний цикл також використовує сіль для зміни фази рідини та
охолодження навколишнього середовища. Вчені розробили модель, в якій
струм, що проходить через систему, переміщував би в ній іони, тим самим
зрушуючи точку плавлення матеріалу, щоб змінити температуру. Пізніше
дослідники підтвердили теорію лабораторними експериментами з використанням
солі (приготовленої з йоду та натрію). У ході експериментів вченим вдалося відтворити зсув температури на 25 оС за рахунок менш ніж одного вольта заряду електрики.
В основі
застосування холоду для різних
виробничих цілей лежить той факт, що багато фізичних, хімічних, біологічних та інших процесів, які відбуваються за низьких температур, суттєво відрізняються від того, як вони
проходять за звичайних
умов. Як загальне правило, всі ці процеси під час низьких температур, значно
сповільнюються, а деякі з них (наприклад, життєдіяльність окремих видів
бактерій) припиняються. Існують, однак, процеси, які за низьких температур
протікають інтенсивніше, ніж за високих (наприклад, перетворення аустеніту в
мартенсит під час гартування високолегованих інструментальних сталей).
Зниження температури, під час якої відбувається реакція, дозволяє одержувати
полімери з більш високою молекулярною вагою, тобто більш міцні й пружні. За
низьких температур змінюються властивості багатьох матеріалів. Так, деякі сталі за температури нижче - 30 ‒
- 40 оС стають
менш пластичними й більш крихкими, а в міді й алюмінію, навпаки, за тих самих температур підвищується пластичність, вони стають більш в’язкими. Поняття «техніка» пов'язане із
творчим характером праці. Воно походить від слова «техне», яким у Давній
Греції характеризували ремісників, що особливо прославилися своєю працею,
чого ми бажаємо й тобі. А саме слово інженер – французького походження –
передбачає людину, яка здатна творчо, на високому науковому й технічному
рівні вирішувати завдання та проблеми, які ставлять перед людиною холодильні
технології, застосування яких з кожним роком поширюється. Холодильні установки призначені
для для процесів пов’язанних зі зниженням температури газів, рідин, твердих
тіл та підтримання їх на необхідному температурному рівні.
Обов’язкові елементи
забезпечують здійснення зворотного термодинамічного
циклу, а допоміжне устаткування
необхідне для створення
умов тривалої й безперебійної
роботи холодильної
установки, полегшення регулювання
робочого процесу, підвищення економічності роботи установки.
Сучасні
холодильні установки дозволяють
відводити тепло за будь-яких температур, навіть близьких до абсолютного нуля,
та в таких кількостях, які забезпечують потреби промисловості й наукових
досліджень.
Трансформатори тепла, у яких
здійснюються теплонасосні й комбіновані процеси, мають поки що відносно
обмежене застосування. У сучасних умовах теплові насоси
доцільно використовувати для опалення й гарячого водопостачання у районах, що мають низькопотенційні джерела тепла. Крім
того, вони можуть знайти застосування у районах з
жарким кліматом, як установки для теплопостачання в опалювальний період та як
холодильні установки в літній період для охолодження повітря. Трансформатори
тепла використовуються так само в технологічних установках хімічної, харчової
та інших галузях промисловості, де є процеси ректифікації, сушіння,
сублімації та ін., пов’язані з підігрівом до температур не вище 400–500 К. Комбіновані трансформатори
тепла використовуються в тих випадках,
коли економічно вигідне сполучення нагрівання й охолодження в одній системі. З 2016 року ізраїльський
стартап SolCold презентував
інноваційну технологію охолодження салону автомобіля. Спеціальне плівкове покриття нанотек дозволяє забути про кондиціонер
навіть у сильну спеку.
Можливості
нанотеку продемонстрували на Volkswagen Polo. Обклеєний плівкою хетчбек
вивезли до пустелі та залишили на сонці. В результаті, салон не тільки не
нагрівся ‒ всередині авто температура виявилася на 14 градусів нижчою,
ніж зовні. Водночас, якщо поставити авто в тінь, то в салоні буде спекотніше,
ніж в авто на сонці, адже тепловіддача зменшиться.
Установки для трансформації тепла можуть
класифікуватися за низкою ознак: за принципом роботи,
характером трансформації, характером протікання процесів у часі. За принципом роботи установки для трансформації
тепла можна поділити на два види: термомеханічні системи, принцип роботи яких
заснований на використанні процесів підвищення й зниження тиску будь-якого
робочого тіла, і електромагнітні системи, принцип роботи яких заснований на
використанні постійних або змінних електричних або магнітних полів. Установки першого виду,
найпоширеніші, залежно від способу підвищення тиску робочого тіла діляться на
три групи: компресійні, сорбційні й струминні.
Принцип роботи компресійних
установок, заснований на підвищенні
тиску за допомогою механічного або термічного впливу на робочий агент.
У парорідинних та газорідинних
установках агрегатний стан агента в процесі роботи змінюється (конденсація
стислого й випар розширеного агента). У першому випадку стиснення
відбувається за температур нижче критичної (в
області пари) та близьких до неї; у другому ‒ за температур, що істотно
перевищують критичну. У газових установках агрегатний
стан агента в процесі роботи не змінюється, оскільки скрізь температура
робочого тіла більше критичної. У компресійних установках
використовується електрична або механічна енергія. У деяких випадках, наприклад, у
так званих термомеханічних компресорах, стиск здійснюється шляхом
використання потоку тепла за Т>> Ткр. Процеси підвищення потенціалу
теплоти класифікуються залежно від положення температурних рівнів: верхнього
– теплоприймача Тв і нижнього – тепловіддавача Тн відносно
температури навколишнього середовища Тн.с. ,
прийнятої в більшості випадків рівною 20 °С (293 К). У тому випадку, коли температура тепловіддавача
нижча температури навколишнього середовища Тн <
Тн.с , а теплоприймача дорівнює цій температурі
Тв » Тн.с
, то система, що здійснює відведення теплоти, (трансформатор теплоти)
називається рефрижератором (клас R – від англійського слова refrigeration
‒ охолодження). Якщо Тн ³ Тн.с і
Тв > Тн.с, відповідний трансформатор теплоти називається тепловим
насосом (рис. 1.25) (клас Н – від англійського слова hеаt ‒
теплота). Якщо Тн < Тн.с
і Тв > Тн.с , то трансформатор теплоти здійснює обидві функції – і
рефрижератора, і теплового насоса, в такому випадку він називається
комбінованим (клас RН).
В основному, робота рефрижератора
полягає у виробленні холоду, тобто відведенні в навколишнє середовище теплоти
від об’єктів, температура Тн яких нижча температури навколишнього середовища.
Залежно від рівня Тн рефрижератори
поділяються на дві підгрупи: якщо Тн > 120 К, то
відповідні системи називаються холодильними, якщо Тн < 120 К –
кріогенними. Теплонасосна система призначена для
використання теплоти, що відводиться від навколишнього середовища чи іншого
низькопотенціального джерела, наприклад, відпрацьованої води чи пари, для
побутового або технологічного теплопостачання – підведення теплоти при Тв > Тн.с. Зазвичай Тв не перевищує 400‒450 °С,
оскільки теплоту більш високого потенціалу, як правило, вигідніше отримувати
за рахунок використання хімічного чи ядерного палива. Теплоприймачем – охолодним
середовищем, до якого відводиться тепло від охолоджуваного об’єкта, у холодильних системах слугує звичайно, навколишнє середовище (атмосферне повітря, вода, грунт), у теплонасосних
та комбінованих системах – опалювальні
приміщення або елементи технологічних приладів, які використовують для обігріву.
У процесі
1‒2 тепло відводиться або у навколишнє
середовище (рис. 1.25 а), або в опалюване приміщення (рис. 1.25 б, в) зі
зменшенням ентропії. У процесі 3‒4 тепло підводиться до робочого тіла
зі зростанням ентропії. Процеси 2‒3 і 4‒1, що
відбуваються відповідно зі зниженням та підвищенням температури
робочого тіла, можуть проводитися найрізноманітнішими засобами, з
використанням різних робочих тіл. Однак у всіх випадках зміни ентропії й
температур, перераховані вище, неминуче здійснюються з виконанням над робочим
тілом роботи А. У верхній частині циклів, де тепло навколишнього середовища Qн.с або тепло теплоприймача Qв
віддається робочим тілом, його температура має бути вища Тн.с або
Тв, у нижній, навпаки, робоче тіло, що одержує тепло
тепловіддавача Q0 або Qн.с, повинне мати температуру
нижче Тн або Тн.с. Треба звернути увагу на те, що
незалежно від виду трансформатора тепла, цикли здійснюються з витратою
зовнішньої енергії. Саме цим зворотні цикли істотно відрізняються від прямих,
у яких головним є надбання корисної роботи. Принцип роботи сорбційних
установок заснований на підвищенні тиску робочого тіла
під час послідовного здійснення термохімічних реакцій поглинання (сорбції)
робочого агента відповідним сорбентом з відводом тепла, а потім виділення
(десорбції) робочого агента із сорбенту, що супроводжується підведенням
тепла. У цих установках використовується
властивість пари деяких речовин
змінювати температуру під
час адіабатного змішання
(екзо- і ендотермічне
змішання) або відповідно виділяти чи поглинати
тепло в ізотермічних умовах. За допомогою процесів сорбції й
десорбції у сорбційних установках виконуються функції, аналогічні процесам
усмоктування й нагнітання, під час використання механічних або
термомеханічниих компресорів. Такий спосіб компресії називається
термохімічним. Струминні установки засновані
на використанні кінетичної енергії потоку пари або газу для підвищення тиску
робочого агента. Струмінь пари або газу, що виходить з великою швидкістю з
сопла, створює ежектуючий ефект, у результаті якого відбувається
усмоктування, а потім стиск робочого тіла. Струминні установки за характером зміни стану робочого тіла звичайно належать до парорідинних.
За
характером протікання процесу
в часі, установки діляться на дві групи –
безперервної та періодичної дії. Перші
‒ працюють безупинно протягом усього терміну між плановими зупинками;
їхні характеристики змінюються тільки в межах, обумовлених регулюванням. Другі
‒ періодично, за певним тимчасовим графіком, коли періоди одержання
холоду (або тепла) чергуються з періодами, коли холод (або тепло) не
виробляється. Установки періодичної дії звичайно термодинамічно менш
ефективні, але економічно часто можуть бути більш вигідними через менші габарити
й меншу кількість елементів устаткування, завдяки можливості сполучення
різних функцій в одному апараті. Розглядаючи
режими роботи холодильних установок, варто вказати на умовність у визначенні
стаціонарного режиму. Практично, режим роботи холодильної установки завжди
нестаціонарний, тому що спостерігаються коливання температури із заданою
амплітудою біля середнього її значення. Такі режими характерні для холодильних установок розподільних
(торговельних), виробничих
холодильників.
Розглядаючи особливості холодильних
установок залежно від використаного робочого тіла, слід зазначити, що їхня
специфіка визначається властивостями холодоагентів. Однокомпонентні чисті
холодоагенти, що перебувають у експлуатації в сучасних холодильних установках, добре вивчені, та є
достатня кількість рекомендацій, що відображають специфіку холодильних
установок. У Монреалі підписано міжнародну угоду (1986 р.), що передбачає
поступове вилучення застосування хлорфторвуглеводнів у побуті й у
промисловості через руйнування озонового шару в атмосфері Землі. Виконуючи
Монреальську угоду, у нашій країні ведеться робота з заміни фреонів, що
сильно впливають на озоновий шар в атмосфері. Нині
основне промислове застосування знайшли холодильні установки компресійного,
сорбційного (абсорбційного) і струминного (ежекторного) типів; особливо
широко використовуються компресійні установки, на яких ми і зосередимо свою
увагу. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||