|
ФІНАНСИ
ПІДПРИЄМСТВА Електронний посібник |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ПРАКТИЧНА РОБОТА 9. ОЦІНЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ
ПІДПРИЄМСТВА |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Мета: Набути практичних навичок у визначенні показників оцінки фінансового
стану підприємства Навчально-методичне забезпечення: 1. Інструкційна
картка 2. Бланки
фінансової звітності. Підготовка до роботи: повторення теоретичного матеріалу з, питань: 1. Необхідність і значення оцінки фінансового стану підприємства 2. Показники оцінки майнового стану підприємства 3. Оцінка ліквідності і платоспроможності підприємства 4. Оцінка фінансової стійкості підприємства 5. Показники оцінки рентабельності підприємства. Завдання: Провести аналіз фінансового
стану підприємства за даними фінансової звітності. 1. Показники
оцінки майнового стану підприємства: · сума господарських коштів, які є в розпорядженні підприємств; · питома вага активної частини основних засобів; · коефіцієнт зносу основних засобів; · коефіцієнт оновлення основних засобів; · коефіцієнт вибуття основних засобів. 2. Показники
ліквідності та платоспроможності: · величина власного капіталу; · маневреність грошових коштів; · коефіцієнт загальної ліквідності; · коефіцієнт швидкої ліквідності; · коефіцієнт абсолютної
ліквідності (платоспроможності). 3. Показники
фінансової стійкості та стабільності підприємства: · коефіцієнт автономії (незалежності); · коефіцієнт співвідношення позикових та власних коштів; · коефіцієнт концентрації власного капіталу. 4. Показники
рентабельності підприємства: · рентабельність продажу; · рентабельність усього капіталу підприємства. Баланс (звіт про фінансовий стан) на __________________ 20__ р.
тис. грн.
Звіт про фінансові результати (звіт про сукупний дохід) за __________________ 20__ р.
І. ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ
тис. грн.
Примітки
до річної фінансової звітності ІІ.
ОСНОВНІ ЗАСОБИ тис. грн.
* стовбці, які не містять
інформацію, не відображені Перевірка виконання завдання: Проведемо аналіз фінансового
стану підприємства на кінець звітного періоду за даними фінансової звітності
: 1. Показники
оцінки майнового стану підприємства. 1. Сума господарських коштів, які є в
розпорядженні підприємств = Валюта балансу На початок звітного періоду підсумок балансу становив 3772,1 тис. грн,
на кінець року 4101,9 тис. грн. Отже, зростання цього показника свідчить про
збільшення майнового потенціалу підприємства. 2. Питома вага активної частини основних
засобів = ˣ 100 % = = 0,202 3. Коефіцієнт зносу основних засобів = = = 0,32 Основні засоби підприємства зношені лише на 32%, що свідчить про
гналежний майновий стан підприємства. 4. Коефіцієнт оновлення основних засобів = = = 0,015 Частка нових основних засобів складає 1,5 %, що вказує на
недостатність оновлення основних засобів на підприємстві. 5.
Коефіцієнт вибуття основних засобів = = = 0,007 На підприємстві частка вибувших основних засобів становить 0,7%. 2. Показники
ліквідності та платоспроможності: 1. Величина власного капіталу = Підсумок звіту про власний капітал На початок звітного періоду
цей показник становив 3539,4 тис. грн, на кінець звітного періоду – 4050,1
тис. грн. Збільшення цього показника в динаміці – позитивна тенденція. 2. Маневреність грошових коштів = = = 8,39 3. Коефіцієнт загальної ліквідності = = = 57 Для нормального функціонування
підприємства цей показник має бути більшим за одиницю, отже, по нашому
підприємству він більш ніж достатній. 4. Коефіцієнт швидкої ліквідності = = = 3,26 Цей показник повинен бути
більше 0,5, отже, грошових коштів і дебіторської заборгованості достатньо,
щоб покрити поточні зобов'язання. 5.
Коефіцієнт абсолютної ліквідності (платоспроможності) = = = 0,07 Цей показник є найбільш
жорстким критерієм ліквідності підприємства і показує, яку частину
короткострокових зобов'язань можна за необхідності погасити негайно.
Рекомендована нижня межа цього показника – 0,2. Ми бачимо, що значення цього
показника не відповідає нормі, тому підприємству слід збільшити обсяг
високоліквідних активів. 3. Показники
фінансової стійкості та стабільності підприємства: 1. Коефіцієнт автономії
(незалежності) = = = 0,99 Підприємство на 99 % фінансує
свою діяльність за рахунок власних джерел, тобто має високий ступінь
автономії. 2. Коефіцієнт співвідношення
позикових та власних коштів = = = 0,01 Частка позикових коштів
незначна. 3. Коефіцієнт концентрації
власного капіталу = = = 0,99 Коефіцієнт концентрації
власного капіталу характеризує частку власності самого підприємства у
загальній сумі коштів, інвестованих у його діяльність. Що вищий цей коефіцієнт, то
більш фінансове стійким і незалежним від кредиторів є підприємство. 4. Показники
рентабельності підприємства: 1. Рентабельність продажу = ˣ 100% = ˣ 100% =
18% 2. Рентабельність усього
капіталу підприємства = ˣ 100% = ˣ 100% =
10% Після виконання завдань студент повинен
знати: – показники оцінки майнового стану підприємства; – показники ліквідності і платоспроможності; – показники фінансової стійкості; – показники рентабельності; Студент повинен вміти: – аналізувати фінансову звітність підприємства; –
здійснити оцінку фінансового стану підприємства за основними показниками. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||