|
«ТЕХНОЛОГІЯ
ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА» Електронний
лабораторний практикум з навчальної практики |
||
|
|||
Який показник якості обов’язковий для всіх партій
зерна? натурна вага вміст білка + зараженість
шкідниками склоподібність Який показник якості використовують для визначення
цільового призначення зерна? + натурна вага свіжість зараженість шкідниками вологість Який показник якості визначають лише за необхідності? натурна вага + повний хімічний склад зерна зараженість шкідниками вологість Який показник якості визначають для хлібопекарської
оцінки борошна? натурна вага повний хімічний склад зерна зараженість шкідниками + вміст та якість клейковини Який запах має бути у якісного зерна? комірний солодовий сорбційний + слабкий, маловідчутний На скільки ступенів зараженості шкідниками поділяють
зерно? 2 + 3 4 5 Як називається вага зерна у відповідному об’ємі? + натурна сира склоподібність вологість Як називається однорідність партії за крупністю
(розмірами)? натурна вага склоподібність + вирівняність засміченість Як називається щільна губоподібна маса,
що залишається після обережного розмивання тіста у воді? пурка склоподібність вирівняність + клейковина Як називається відношення кількості життєздатних зерен
до загальної кількості аналізованого зерна? + життєздатність склоподібність вирівняність засміченість Який показник якості обов’язковий для всіх партій
зерна? вміст клейковини вміст білка + вологість склоподібність Який показник якості використовують для визначення
цільового призначення зерна? засміченість свіжість + склоподібність вологість Який показник якості визначають лише за необхідності? вміст білка + видовий склад мікрофлори склоподібність вологість Який показник якості почали визначати в Україна з 2005
року? + вміст білка повний хімічний склад зерна зараженість шкідниками вміст та якість клейковини Який смак має бути у якісного зерна? + прісний слабовиражений солодкий гіркий кислий Яка оптимальна вологість зерна пшениці? 20 % 3 % 18 % + 14 % Як називається кількість гігроскопічної води у
відсотках? натурна вага вміст сирої клейковини склоподібність + вологість Як називається прилад для визначення натурної ваги? ИДК сушильна шафа + пурка діафаноскоп Як називається консистенція зерна, яка характеризує
його білково – крохмальний комплекс? пурка + склоподібність вирівняність клейковина Як називається прилад для визначення якості клейковини? + ИДК сушильна шафа пурка діафаноскоп Який фактор має визначальне значення для зберігання
зерна в режимі «в сухому стані»? вміст домішок + вологість температура доступ повітря Для чого застосовують режим зберігання зерна «в
охолодженому стані»? + тимчасове
консервування вологого зерна тривале зберігання зберігання сортового насіння зберігання гібридного насіння До якого режиму зберігання зерна відносять
самоконсервування зерна? в сухому стані в охолодженому стані хімічне консервування + без доступу повітря На які групи класифікують насіннєсховища за
конструкцією? + навіси, склади, елеватори, тимчасові,
тривалі, механічні,
напівмеханізовані, немеханізовані, канальні,
підлогові, переносні Як називається обробка
зерносховищ пестицидами у вигляді диму або туману? + аерозольна дезінсекція термічна дезінсекція фумігація дератизація Як називається метод
боротьби з шкідниками з використанням природних ворогів шкідників? мікробіологічний + біологічний хімічний фізичний Як називається повністю механізоване зерносховище,
призначене для зберігання зерна і виконання там необхідних операцій? зерновий майданчик бунт + елеватор зерновий силос Як називається знищення гризунів у зерносховищах? + дератизація очищення дезінсекція післязбиральна обробка Які зерносховища використовують для тимчасового
зберігання зерна? елеватори зернові склади мішки + зернові навіси Які зерносховища використовують для тривалого
зберігання зерна? бунти + зернові склади зернові майданчики зернові навіси Як називається період зберігання, за якого плоди
тривалий час мають добрий товарний вигляд, високі смакові якості і мало
втрачають у масі? дозрівання + лежкість відпотівання фізіологічний Як називається вентиляція сховищ за допомогою
вентилятора за щільно зачищених кінцях труб: витяжної та протилежної
припливної? активна + примусова припливно-витяжна пасивна До якого виду вентиляції відносяться гребенева та
трубна? активна примусова +
припливно-витяжна пасивна Як називається технологія зберігання плодів за 0 – 10С? + за знижених
температур в умовах звичайної атмосфери у холодильнику з МГС у холодильнику з РГС у сухому стані Як називається технологія зберігання плодів, коли ящики
вкладають у мішки з плівки чи поліетиленові контейнери на 200 – 300 кг? за знижених
температур в умовах звичайної атмосфери + у холодильнику з МГС у холодильнику з РГС у сухому стані В яких сховищах норми природних втрат плодоовочевої
продукції найвищі? + сховища без
охолодження бурти траншеї холодильники Як називається вентиляція сховищ подачею повітря через
решітку, яка розміщена під всім насипом продукції? + активна примусова припливно-витяжна пасивна Які сховища мають герметичні, добре теплоізольовані
камери? стаціонарні бурти траншеї + холодильники Як називається технологія зберігання плодів, коли
регулювання середовища проводять введенням рідкого N2 та О2? за знижених
температур умовах звичайної атмосфери у холодильнику з МГС +у холодильнику з РГС у сухому стані Коли норми природних втрат під час зберігання
плодоовочевої продукції в сховищах найбільші? вересень січень + червень листопад Як називається виділення вологи з плодоовочевої
продукції у довкілля? сипкість дефростіція лежкість +випаровування Як називається повільне отеплення підмерзлої
плодоовочевої продукції? сипкість +дефростіція лежкість випаровування Які властивості плодоовочевої продукції відносять до
фізіологічних та біологічних? механічна
міцність, відпотівання захворювання на
бактеріози схильність до
підмерзання, в’янення +дихання,
самозігрівання Які складники плодоовочевої продукції містяться у
шкірочці і зумовлюють колір та аромат плодів і овочів, токсичні для
мікрофлори? дубильні речовини + глікозиди крохмаль пектинові речовини
Як визначають фактичні втрати овочевої продукції? +зважують
контрольні зразки зважують всю
продукцію проводять
фітопатологічний аналіз створюють
відповідні умови для зберігання Як називається стан, під час якого завершується
підготовка до генеративного розвитку картоплі та овочів? + період спокою дефростіція лежкість самозігрівання Як називаються процеси, що відбуваються в продукції
внаслідок її життєдіяльності? +фізіологічні дефростіція лежкість фізичні Які властивості плодоовочевої продукції відносять до
фізіологічних та біологічних? сипкість,
самосортування + раневі реакції,
проростання зараження
фітофторою, паршею шпаруватість,
теплоємність Яка головна особливість хімічного складу плодоовочевої
продукції? високий вміст
білків високий вміст
жирів високий вміст
мінеральних речовин + високий вміст
води Чим зумовлені природні втрати плодоовочевої продукції? порушення режиму
зберігання + дихання недоліки сховища травмування До якого способу консервування відноситься обробка
високими температурами в герметично закупореній тарі? + фізичний хімічний біохімічний мікробіологічний До якого способу консервування відноситься
консервування оцтом? фізичний + хімічний біохімічний мікробіологічний До якого способу консервування відноситься молочнокисле
бродіння? фізичний хімічний + біохімічний фізіологічний Як називається місткість, у яку
в металевих сітках опускають герметично укупорену в тару продукцію для
стерилізації? гомогенізатор + автоклав бланшувач ексгаустувач Як називається подрібнення плодів і овочів до
дрібнодисперсного (клітинного) стану? + гомогенізація стерилізація бланшування ексгаустування Як називається видалення екземплярів, які можуть
негативно вплинути на якість готової продукції? сортування калібрування бланшування + інспектування Як називається текст на тарі чи етикетці, де вказано
підприємство-виробник, його товарний знак, назву продукту й
нормативно-технічної документації, масу нетто чи об’єм, сорт, умови
зберігання? сортування калібрування + маркування інспектування Як називається обжарювання овочів у
жирах, під час якого маса зменшується менше, ніж на 30 %? обжарювання + пасерування пастеризація стерилізація Як називається видалення вологи з плодів за
температури, коли вся колоїдна система продукту замерзає, а молекулярна
структура його не змінюється? + сублімація пасерування пастеризація бланшування Хто в 60-х рр. XIX ст. науково обґрунтував технологію консервування? М. Ломоносов + Луї Пастер Г. Мендель Ч. Дарвін Як називаються відходи борошномельного виробництва, що
містять плодові й насінні оболонки та алейроновий шар зерна? зародки + висівки крупка дунсти Як називається кількість
борошна, виробленого із зерна в результаті його помелу у відсотках до маси
переробленого зерна? + вихід висівки сорт натурна вага Як називається у борошномельному виробництві звільнення
крупок від оболонок, що зрослися з ними, пропусканням через вальцьові станки? кондиціювання розмельний
процес драний процес + шліфування Яку частину зернівки розмелюють до борошна? зародок + ендосперм алейроновий шар оболонки Які є способи кондиціювання зерна? сухий, вологий разовий, повторювальний простий, складний + холодний, гарячий Які є види повторювальних помелів? сухий, вологий разовий, багаторазовий + простий, складний холодний, гарячий Яким способом помелу виготовляють оббивне борошно? гарячий + простий складний холодний Які позитивні процеси проходять під час зберігання
борошна? +дозрівання, побіління хруст, підвищення кислотності злежування прогірклість Які крупи відносяться до неподрібнених? + гречка, горох пшенична, ячнева кукурудзяна, «Артек» вівсяні пластівці З якої культури виробляють перлову крупу? пшениця + ячмінь жито овес Як називається співвідношення
маси готових виробів і маси сировини, виражене у відсотках? валка + вихід усихання рецептура Як називається складання
суміші для приготування тіста? +валка лущення обрушення рецептура Як називаються процеси, які приводять тісто в
результаті бродіння та обминок до оптимального стану
для розділення і випікання? валка газоутворююча здатність бродіння + дозрівання Як називається перелік і
співвідношення компонентів приготування виробу? валка + рецептура пористість вихід Як називається продукт,
випечений з тіста, яке приготоване згідно з відповідними рецептами і
технологічними режимами та має масу окремого виробу понад булочка здоба + хліб галети Як називається властивість приготовленої з борошна
водно-борошнистої суміші утворювати за відповідної температури і за певний
час певну кількість мальтози? + цукроутворювальна здатність газоутворювальна здатність пористість валка Який розпушувач використовують для виробництва хліба? гідрокарбонат натрію карбонат амонію + дріжджі бромат калію Які є способи приготування тіста? холодний, гарячий + опарний, безопарний простий, складний подовий, формовий На які види розділяють хлібні вироби за випіканням? листові, заварні житні, пшеничні + подові, формові прості, поліпшені Як називається процес
прогріву тістових заготовок, під час якого відбувається перехід із стану
тіста в стан хліба? валка упікання дозрівання + випікання Як називається обробка олії
відбілюючими порошками для очищення від барвників? гідратація дезодорація дистиляція + адсорбційна рафінація Скільки стадій самозігрівання у насіння соняшнику? 1 2 3 + 4 Як називаються преси глибокого, або кінцевого,
відокремлення олії? + експелери рушанки форпреси шроти Як називається обробка олії
перегрітою дуже розрідженою водяною парою для видалення неприємного запаху і
смаку? гідратація + дезодорація дистиляція адсорбційна рафінація Як називається відгонка
леткого розчинника з місцели під час екстракційного виробництва олії? шеретування екстракція + дистиляція рафінація За якої температури зберігають насіння соняшнику? 14 – 15 0С 12 – 13 0С +4 – 5 0С 1 0С Як називається маса, одержана
після волого-теплової обробки м’ятки під час виробництва олії? + мезга м’ятка шрот макуха Як називається розчин, утворений настоюванням мезги розчинником під час екстракції олії? + місцела м’ятка шрот макуха Які існують методи виробництва олії? простий, повторювальний холодний, гарячий + пресовий, екстракційний первинний, глибокий Які відходи олійного виробництва? жом, меласа + макуха, шрот висівки, дефекат місцела, мезга Як називається відфільтрований осад після очищення
дифузійного соку під час виробництва цукру? + дефекат меласа утфель патока Як називається збагачення розчиненого соку вуглекислим
газом для максимального осадження та видалення солей кальцію під час
виробництва цукру? дефекація клеровка + сатурація сульфітація Як називається знецукрена стружка буряків після
пресування? дефекат меласа + жом патока Як називається кормова патока – відтік другого утфеля
під час виробництва цукру? дефекат + меласа жом дифузійний сік Як називаються тонко подрібнені кристали цукру до 0,2 мм? дефекат + рафінадна пудра жом цукор-пісок Як називається продукт уварювання цукрового сиропу до
концентрації 92 – 93 % під час виробництва цукру? дефекат меласа + утфель патока Якою речовиною обробляють дифузійний сік
цукробурякового виробництва під час дефекації? + вапняне молоко вуглекислий газ сірчистий ангідрид гарячою водою Якою речовиною обробляють дифузійний сік
цукробурякового виробництва під час сульфітації? вапняне молоко вуглекислий газ + сірчистий
ангідрид гарячою водою Які відходи цукробурякового виробництва? утфель дифузійний сік жовтий цукор + меласа Для чого проводять сатурацію дифузійного соку під час
виробництва цукру? кристалізація
цукру осадження солей
кальцію + знебарвлення коагуляція нецукрових речовин |
|||