Лого на Електронний підручник

«ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА»

Електронний лабораторний практикум з навчальної практики

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Список використаних джерел

Тести

Укладачі

Тести

 

Який показник якості обов’язковий для всіх партій зерна?

натурна вага

вміст білка

+ зараженість шкідниками

склоподібність

Який показник якості використовують для визначення цільового призначення зерна?

+ натурна вага

свіжість

зараженість шкідниками

вологість

Який показник якості визначають лише за необхідності?

натурна вага

+ повний хімічний склад зерна

зараженість шкідниками

вологість

Який показник якості визначають для хлібопекарської оцінки борошна?

натурна вага

повний хімічний склад зерна

зараженість шкідниками

+ вміст та якість клейковини

Який запах має бути у якісного зерна?

комірний

солодовий

сорбційний

+ слабкий, маловідчутний

На скільки ступенів зараженості шкідниками поділяють зерно?

2

+ 3

4

5

Як називається вага зерна у відповідному об’ємі?

+ натурна

сира

склоподібність

вологість

Як називається однорідність партії за крупністю (розмірами)?

натурна вага

склоподібність

+ вирівняність

засміченість

Як називається щільна губоподібна маса, що залишається після обережного розмивання тіста у воді?

пурка

склоподібність

вирівняність

+ клейковина

Як називається відношення кількості життєздатних зерен до загальної кількості аналізованого зерна?

+ життєздатність

склоподібність

вирівняність

засміченість

Який показник якості обов’язковий для всіх партій зерна?

вміст клейковини

вміст білка

+ вологість

склоподібність

Який показник якості використовують для визначення цільового призначення зерна?

засміченість

свіжість

+ склоподібність

вологість

Який показник якості визначають лише за необхідності?

вміст білка

+ видовий склад мікрофлори

склоподібність

вологість

Який показник якості почали визначати в Україна з 2005 року?

+ вміст білка

повний хімічний склад зерна

зараженість шкідниками

вміст та якість клейковини

Який смак має бути у якісного зерна?

+ прісний слабовиражений

солодкий

гіркий

кислий

Яка оптимальна вологість зерна пшениці?

20 %

3 %

18 %

+ 14 %

Як називається кількість гігроскопічної води у відсотках?

натурна вага

вміст сирої клейковини

склоподібність

+ вологість

Як називається прилад для визначення натурної ваги?

ИДК

сушильна шафа

+ пурка

діафаноскоп

Як називається консистенція зерна, яка характеризує його білково – крохмальний комплекс?

пурка

+ склоподібність

вирівняність

клейковина

Як називається прилад для визначення якості клейковини?

+ ИДК

сушильна шафа

пурка

діафаноскоп

Який фактор має визначальне значення для зберігання зерна в режимі «в сухому стані»?

вміст домішок

+ вологість

температура

доступ повітря

Для чого застосовують режим зберігання зерна «в охолодженому стані»?

+ тимчасове консервування вологого зерна

тривале зберігання

зберігання сортового насіння

зберігання гібридного насіння

До якого режиму зберігання зерна відносять самоконсервування зерна?

в сухому стані

в охолодженому стані

хімічне консервування

+ без доступу повітря

На які групи класифікують насіннєсховища за конструкцією?

+ навіси, склади, елеватори,

тимчасові, тривалі,

механічні, напівмеханізовані, немеханізовані,

канальні, підлогові, переносні

Як називається обробка зерносховищ пестицидами у вигляді диму або туману?

+ аерозольна дезінсекція

термічна дезінсекція

фумігація

дератизація

Як називається метод боротьби з шкідниками з використанням природних ворогів шкідників?

мікробіологічний

+ біологічний

хімічний

фізичний

Як називається повністю механізоване зерносховище, призначене для зберігання зерна і виконання там необхідних операцій?

зерновий майданчик

бунт

+ елеватор

зерновий силос

Як називається знищення гризунів у зерносховищах?

+ дератизація

очищення

дезінсекція

післязбиральна обробка

Які зерносховища використовують для тимчасового зберігання зерна?

елеватори

зернові склади

мішки

+ зернові навіси

Які зерносховища використовують для тривалого зберігання зерна?

бунти

+ зернові склади

зернові майданчики

зернові навіси

Як називається період зберігання, за якого плоди тривалий час мають добрий товарний вигляд, високі смакові якості і мало втрачають у масі?

дозрівання

+ лежкість

відпотівання

фізіологічний

Як називається вентиляція сховищ за допомогою вентилятора за щільно зачищених кінцях труб: витяжної та протилежної припливної?

активна

+ примусова

припливно-витяжна

пасивна

До якого виду вентиляції відносяться гребенева та трубна?

активна

примусова

+ припливно-витяжна

пасивна

Як називається технологія зберігання плодів за 0 – 10С?

+ за знижених температур в умовах звичайної атмосфери

у холодильнику з МГС

у холодильнику з РГС

у сухому стані

Як називається технологія зберігання плодів, коли ящики вкладають у мішки з плівки чи поліетиленові контейнери на 200 – 300 кг?

за знижених температур в умовах звичайної атмосфери

+ у холодильнику з МГС

у холодильнику з РГС

у сухому стані

В яких сховищах норми природних втрат плодоовочевої продукції найвищі?

+ сховища без охолодження

бурти

траншеї

холодильники

Як називається вентиляція сховищ подачею повітря через решітку, яка розміщена під всім насипом продукції?

+ активна

примусова

припливно-витяжна

пасивна

Які сховища мають герметичні, добре теплоізольовані камери?

стаціонарні

бурти

траншеї

+ холодильники

Як називається технологія зберігання плодів, коли регулювання середовища проводять введенням рідкого N2 та О2?

за знижених температур умовах звичайної атмосфери

у холодильнику з МГС

+у холодильнику з РГС

у сухому стані

Коли норми природних втрат під час зберігання плодоовочевої продукції в сховищах найбільші?

вересень

січень

+ червень

листопад

Як називається виділення вологи з плодоовочевої продукції у довкілля?

сипкість

дефростіція

лежкість

+випаровування

Як називається повільне отеплення підмерзлої плодоовочевої продукції?

сипкість

+дефростіція

лежкість

випаровування

Які властивості плодоовочевої продукції відносять до фізіологічних та біологічних?

механічна міцність, відпотівання

захворювання на бактеріози

схильність до підмерзання, в’янення

+дихання, самозігрівання

Які складники плодоовочевої продукції містяться у шкірочці і зумовлюють колір та аромат плодів і овочів, токсичні для мікрофлори?

дубильні речовини

+ глікозиди

крохмаль

пектинові речовини

Як визначають фактичні втрати овочевої продукції?

+зважують контрольні зразки

зважують всю продукцію

проводять фітопатологічний аналіз

створюють відповідні умови для зберігання

Як називається стан, під час якого завершується підготовка до генеративного розвитку картоплі та овочів?

+ період спокою

дефростіція

лежкість

самозігрівання

Як називаються процеси, що відбуваються в продукції внаслідок її життєдіяльності?

+фізіологічні

дефростіція

лежкість

фізичні

Які властивості плодоовочевої продукції відносять до фізіологічних та біологічних?

сипкість, самосортування

+ раневі реакції, проростання

зараження фітофторою, паршею

шпаруватість, теплоємність

Яка головна особливість хімічного складу плодоовочевої продукції?

високий вміст білків

високий вміст жирів

високий вміст мінеральних речовин

+ високий вміст води

Чим зумовлені природні втрати плодоовочевої продукції?

порушення режиму зберігання

+ дихання

недоліки сховища

травмування

До якого способу консервування відноситься обробка високими температурами в герметично закупореній тарі?

+ фізичний

хімічний

біохімічний

мікробіологічний

До якого способу консервування відноситься консервування оцтом?

фізичний

+ хімічний

біохімічний

мікробіологічний

До якого способу консервування відноситься молочнокисле бродіння?

фізичний

хімічний

+ біохімічний

фізіологічний

Як називається місткість, у яку в металевих сітках опускають герметично укупорену в тару продукцію для стерилізації?

гомогенізатор

+ автоклав

бланшувач

ексгаустувач

Як називається подрібнення плодів і овочів до дрібнодисперсного (клітинного) стану?

+ гомогенізація

стерилізація

бланшування

ексгаустування

Як називається видалення екземплярів, які можуть негативно вплинути на якість готової продукції?

сортування

калібрування

бланшування

+ інспектування

Як називається текст на тарі чи етикетці, де вказано підприємство-виробник, його товарний знак, назву продукту й нормативно-технічної документації, масу нетто чи об’єм, сорт, умови зберігання?

сортування

калібрування

+ маркування

інспектування

Як називається обжарювання овочів у жирах, під час якого маса зменшується менше, ніж на 30 %?

обжарювання

+ пасерування

пастеризація

стерилізація

Як називається видалення вологи з плодів за температури, коли вся колоїдна система продукту замерзає, а молекулярна структура його не змінюється?

+ сублімація

пасерування

пастеризація

бланшування

Хто в 60-х рр. XIX ст. науково обґрунтував технологію консервування?

М. Ломоносов

+ Луї Пастер

Г. Мендель

Ч. Дарвін

Як називаються відходи борошномельного виробництва, що містять плодові й насінні оболонки та алейроновий шар зерна?

зародки

+ висівки

крупка

дунсти

Як називається кількість борошна, виробленого із зерна в результаті його помелу у відсотках до маси переробленого зерна?

+ вихід

висівки

сорт

натурна вага

Як називається у борошномельному виробництві звільнення крупок від оболонок, що зрослися з ними, пропусканням через вальцьові станки?

кондиціювання

розмельний процес

драний процес

+ шліфування

Яку частину зернівки розмелюють до борошна?

зародок

+ ендосперм

алейроновий шар

оболонки

Які є способи кондиціювання зерна?

сухий, вологий

разовий, повторювальний

простий, складний

+ холодний, гарячий

Які є види повторювальних помелів?

сухий, вологий

разовий, багаторазовий

+ простий, складний

холодний, гарячий

Яким способом помелу виготовляють оббивне борошно?

гарячий

+ простий

складний

холодний

Які позитивні процеси проходять під час зберігання борошна?

+дозрівання, побіління

хруст, підвищення кислотності

злежування

прогірклість

Які крупи відносяться до неподрібнених?

+ гречка, горох

пшенична, ячнева

кукурудзяна, «Артек»

вівсяні пластівці

З якої культури виробляють перлову крупу?

пшениця

+ ячмінь

жито

овес

Як називається співвідношення маси готових виробів і маси сировини, виражене у відсотках?

валка

+ вихід

усихання

рецептура

Як називається складання суміші для приготування тіста?

+валка

лущення

обрушення

рецептура

Як називаються процеси, які приводять тісто в результаті бродіння та обминок до оптимального стану для розділення і випікання?

валка

газоутворююча здатність

бродіння

+ дозрівання

Як називається перелік і співвідношення компонентів приготування виробу?

валка

+ рецептура

пористість

вихід

 

Як називається продукт, випечений з тіста, яке приготоване згідно з відповідними рецептами і технологічними режимами та має масу окремого виробу понад 500 г?

булочка

здоба

+ хліб

галети

Як називається властивість приготовленої з борошна водно-борошнистої суміші утворювати за відповідної температури і за певний час певну кількість мальтози?

+ цукроутворювальна здатність

газоутворювальна здатність

пористість

валка

Який розпушувач використовують для виробництва хліба?

гідрокарбонат натрію

карбонат амонію

+ дріжджі

бромат калію

Які є способи приготування тіста?

холодний, гарячий

+ опарний, безопарний

простий, складний

подовий, формовий

На які види розділяють хлібні вироби за випіканням?

листові, заварні

житні, пшеничні

+ подові, формові

прості, поліпшені

Як називається процес прогріву тістових заготовок, під час якого відбувається перехід із стану тіста в стан хліба?

валка

упікання

дозрівання

+ випікання

Як називається обробка олії відбілюючими порошками для очищення від барвників?

гідратація

дезодорація

дистиляція

+ адсорбційна рафінація

Скільки стадій самозігрівання у насіння соняшнику?

1

2

3

+ 4

Як називаються преси глибокого, або кінцевого, відокремлення олії?

+ експелери

рушанки

форпреси

шроти

Як називається обробка олії перегрітою дуже розрідженою водяною парою для видалення неприємного запаху і смаку?

гідратація

+ дезодорація

дистиляція

адсорбційна рафінація

Як називається відгонка леткого розчинника з місцели під час екстракційного виробництва олії?

шеретування

екстракція

+ дистиляція

рафінація

За якої температури зберігають насіння соняшнику?

14 – 15 0С

12 – 13 0С

+4 – 5 0С

1 0С

Як називається маса, одержана після волого-теплової обробки м’ятки під час виробництва олії?

+ мезга

м’ятка

шрот

макуха

Як називається розчин, утворений настоюванням мезги розчинником під час екстракції олії?

+ місцела

м’ятка шрот

макуха

Які існують методи виробництва олії?

простий, повторювальний

холодний, гарячий

+ пресовий, екстракційний

первинний, глибокий

Які відходи олійного виробництва?

жом, меласа

+ макуха, шрот

висівки, дефекат

місцела, мезга

Як називається відфільтрований осад після очищення дифузійного соку під час виробництва цукру?

+ дефекат

меласа

утфель

патока

Як називається збагачення розчиненого соку вуглекислим газом для максимального осадження та видалення солей кальцію під час виробництва цукру?

дефекація

клеровка

+ сатурація

сульфітація

Як називається знецукрена стружка буряків після пресування?

дефекат

меласа

+ жом

патока

Як називається кормова патока – відтік другого утфеля під час виробництва цукру?

дефекат

+ меласа

жом

дифузійний сік

Як називаються тонко подрібнені кристали цукру до 0,2 мм?

дефекат

+ рафінадна пудра

жом

цукор-пісок

Як називається продукт уварювання цукрового сиропу до концентрації 92 – 93 % під час виробництва цукру?

дефекат

меласа

+ утфель

патока

Якою речовиною обробляють дифузійний сік цукробурякового виробництва під час дефекації?

+ вапняне молоко

вуглекислий газ

сірчистий ангідрид

гарячою водою

Якою речовиною обробляють дифузійний сік цукробурякового виробництва під час сульфітації?

вапняне молоко

вуглекислий газ

+ сірчистий ангідрид

гарячою водою

Які відходи цукробурякового виробництва?

утфель

дифузійний сік

жовтий цукор

+ меласа

Для чого проводять сатурацію дифузійного соку під час виробництва цукру?

кристалізація цукру

осадження солей кальцію

+ знебарвлення

коагуляція нецукрових речовин

 

На початок