|
|
СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ РУХОМИЙ СКЛАД Частина I Електронний посібник |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
РОЗДІЛ 2. ФУРГОНИ, ЦИСТЕРНИ |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2.1. Автомобілі та автопоїзди-фургони 2.1.1. Основні переваги фургонів та їх класифікація 2.1.4. Особливості конструкції ізотермічних
кузовів. Основи проєктування та розрахунку 2.1.5. Фургони для перевезення хліба та хлібобулочних виробів 2.1.6. Фургони для медикаментів, меблі та пошти
Сучасний ринок переповнений
різновидами автомобільної техніки і їхніх моделей. Фургони відносяться до
типу транспортних засобів, які можна розглядати як один з найрозпливчастих
класів. Автомобілі цієї категорії розрізняються
технічними характеристиками за призначенням, а також відмінно пристосовані до
вирішення вузькоспеціалізованих завдань.
Найпопулярнішим і найпоширенішим
на території України є промтоварний фургон, який застосовується за
необхідності перевезення меблів, техніки, будматеріалів, побутової хімії та
інших предметів. На такому автомобілі можна транспортувати все, що
поміщається всередину кузова, і не потребує спеціальних умов під час
перевезення. Протилежністю вважаються фургони-рефрижератори, які
використовуються для транспортування заморожених і короткострокових продуктів
харчування. Ці моделі випускаються зі спеціальними холодильними камерами,
температурний режим в яких підтримується упродовж тривалого часу. Фургони класифікуються також за
типом конструкційного виконання. Найнадійнішими вважаються моделі з цільним
кузовом, які є єдиною конструкцію з автофургоном. Альтернативний підхід
передбачає використання незалежного боксу, який дозволяє встановити окремий
фургон за допомогою кріплення на автомобільну платформу. Автомобілі-фургони (причепи-,
напівпричепи-фургони) – найпоширеніший спеціалізований рухомий склад
автомобільного транспорту. На відміну від бортових автомобілів, вони
обладнані закритим кузовом - фургоном.
Зазвичай, моделі фургонів оснащуються
паливними агрегатами із середньою потужністю від 80 до 160 кінських сил. При
цьому, дизельні установки застосовуються
рідко - сьогодні вони встановлюються на повноцінні вантажні автомобілі.
Провідні виробники автофургонів використовують повнопривідні системи, що
робить моделі цього виду транспорту більш затребуваними і популярними. Важливою характеристикою
автомобілів фургонного типу є підвищена вантажопідйомність і витривалість. У
пасажирському фургоні даний показник вимірюється в кількості посадочних
місць, яких, в залежності від моделі, може нараховуватись від 8 до 16 і
більше. Вантажні фургони по Україні і
світу здатні перевозити матеріали вагою до 3 тонн. Існують моделі з подовженою
модифікацією, що збільшує вантажопідйомність до 4500 кг (рис. 2.1).
За своїм призначенням фургони поділяють на (рис. 2.2): - універсальні (загального призначення)
– призначені для перевезення промислових
і продовольчих товарів в упаковці (прилади, інструменти, друкована продукція,
взуття, килими, деякі види фасованих харчових продуктів тощо), що не
потребують спеціальних умов для перевезення за винятком захисту від
атмосферних опадів і механічних ушкоджень; - спеціалізовані – призначені для перевезення
швидкопсувних вантажів, а також хлібопекарських і кондитерських виробів,
меблів, одягу тощо. Такі фургони мають додаткове обладнання, необхідне для
створення певних умов під час перевезення конкретного вантажу. До
спеціалізованих фургонів відносяться: а) фургони для перевезення промислових і продовольчих товарів у м’якій упаковці чи без неї,
обладнані пристроями чи пристосуваннями для укладання і закріплення вантажу.
Такі фургони призначені для перевезення меблів, готового одягу, тканин,
головних уборів, хлібобулочних виробів і ін.; б) фургони для перевезення швидкопсувних вантажів, до яких відносяться ізометричні, з
холодильними установками й опалювальні фургони, використовувані для
перевезення м’яса, молока і молочних продуктів, риби, овочів, фруктів тощо.
Фургони встановлюються на автомобілі, причепі та напівпричепі. Оцінюючи
якості конструкції фургонів, необхідно враховувати низку факторів, які витікають із умов експлуатації. До їх
відносяться наступні: міцність і довговічність; коефіцієнт тари, тобто власна
маса, що приходиться на 1 т корисної вантажопідйомності; питома площа і об’єм
фургона (м2/т, м3/т); вантажна
висота; розміри пройому дверей і їх
розташування; ступінчастість підлоги; якість освітлення і вентиляції. Найпоширеніші фургони
вантажопідйомністю 2-3
т, переважно на базі вантажних автомобілів. Кузов із дерев'яним каркасом, з
двома дверима, обшитий зовні сталевим листом, усередині – дерев'яними
рейками. У нижній частині кузова на задній та бічних стінках – відбійні бруси
для захисту кузова від пошкоджень під час завантаження. Для доставки вантажів
на міжміських та міжнародних перевезеннях використовують великовантажні
напівпричепи-фургони з несучими кузовами, виготовленими з використанням
алюмінієвих сплавів і пластмас (рис. 2.3).
Автотранспортні засоби з
кузовами-фургонами призначені для перевезення спеціалізованих вантажів:
продукти харчування (особливо, які швидко псуються), меблі, худоба та ін.
Фургони за сферою застосування підрозділяються на рухомий склад для: Ø місцевих
перевезень; Ø міжміських
перевезень; Ø міжнародних
перевезень. У міських умовах найширше
застосування знайшли автомобілі-фургони невеликої вантажопідйомності (400−2000
кг). Умови експлуатації фургонів висувають певні вимоги до їх компоновок,
маневреності, швидкості і естетичного вигляду. Для перевезень малих партій вантажу
в міських умовах випускаються автомобілі-фургони на базі легкових автомобілів
вантажопідйомністю не вище 500 кг. Вони мають суцільнометалевий несучий кузов
невеликої місткості з задніми одностулковими чи двостулковими дверима у
вантажному приміщенні (рис. 2.5).
Для доставки вантажів у міжміських
і міжнародних перевезеннях використовуються великовантажні
напівпричепи-фургони з несучими кузовами, виготовленими з використанням
алюмінієвих сплавів і пластмас (рис.2.6).
Для підвищення універсальності
застосовуються взаємозамінні кузови чи системи швидкого їхнього перетворення
з кузова-фургона із суцільними стінками в кузов з відкидними стінками або в
платформу (рис. 2.7).
Крім того, в процесі перевезення
враховують дві ознаки – спільність походження продукту і спільність режиму
його перевезення. Недостатнє врахування хоча б однієї ознаки призведе або
може призвести до псування вантажу. Для перевезення швидкопсувних
вантажів використовуються рефрижераторні фургони, рефрижераторні контейнери і
так звані «вентильовані» фургони, тобто фургони зі спеціальною системою
вентиляції (рис. 2.8).
– транспорт, який використовується
для перевезення вантажів, що швидко псуються, має забезпечувати безумовне дотримання
необхідних параметрів (температура, вологість) усередині контейнера (вагона).
Крім того, він має відповідати встановленим чинним законодавствам
санітарним вимогам; – для спільного перевезення в одному
контейнері (автомобілі) має
дотримуватися сумісність різних продуктів – у процесі транспортування жоден з вантажів не
має впливати негативно на інший, наприклад, через специфічний запах.
Неприпустиме сумісне перевезення з іншими продуктами замороженої та
охолодженої риби, солоної або копченої риби, сухих рибних
концентратів, копчено-в’яленої
або сухої риби, копченої ковбаси і м’ясокопченостей, охолодженого м’яса, сирів всіх видів, маргарину, хлібопекарських дріжджів,
овочів з різким запахом (часник, цибуля); – дозволяється сумісне перевезення продуктів, які мають однаковий
температурний режим; – всі продукти, що швидко псуються,
в більшій чи меншій мірі, схильні до природного убутку, що може бути
викликано втратою вологи. Оптимальна вологість для перевезення швидкопсувних продуктів, наприклад, для плодоовочів – 85 - 95%. За зниження вологості нижче
80% плоди починають в’янути, а за дуже високої вологості – різко посилюється
життєдіяльність мікроорганізмів; – зниження процентного
вмісту кисню в повітрі може призвести до анаеробного
«дихання» плодів, що викликає їх в’янення. Занадто високий відсоток СО2 призводить до
прискореного дозрівання плодів, рекомендований рівень вуглекислого газу під
час перевезення плодоовочів – близько 1%; – плодоовочі краще
перевозити в темряві, освітлення стимулює їх дозрівання; – для перевезення
м’яса прийнято виділяти три
діапазони температур: сильнозаморожене
(від –18 до –30 °С), заморожене (від –11 до –13
°С), охолоджене (–0,5 – –1,5°С). Охолоджене м’ясо зберігає свої якості як
продукт упродовж 15 -
17 діб; – риба/рибопродукти можуть перевозитися охолодженими (термін
зберігання до 12 днів) і замороженими; – тваринне масло може перевозитися в ящиках,
діжках, бочках, при цьому в процесі транспортування температура зберігання не
має бути вище –2°С; – умови для
перевезення сирів: вологість повітря – 80–85%,
температура в межах від 0 до + 12°С; – для перевезення
яєць дуже важливо
дотримуватися режиму вентиляції, повітря не має застоюватися. Температура –
від –1,5 до + 1,5 °С, вологість – 85 – 90%; – консерви (овочеві і
фруктові) в скляній тарі можуть перевозитися за температури від -1 до + 25 °С; – для перевезення
рибних консервів необхідна
підтримка температурного режиму від -5 до 0 °С; – завантаження й встановлення тари з
швидкопсувними продуктами має забезпечувати дотримання
режиму вентиляції. Всі швидкопсувні вантажі в тій чи
іншій мірі схильні до природного убутку, наприклад усушки через втрату
вологи. Оптимальна відносна вологість для плодоовочів 85 – 95%. При 80% і
нижче, плоди в’януть, а підвищення відносної вологості призводить до
посилення життєдіяльності мікроорганізмів. На якість вантажу впливають
мікроорганізми, газовий склад повітря і освітленість. Мікроорганізми
(батареї, цвілі) найбільш активні при температурі від +15 до + 20 °С, однак
деякі з мікробів можуть існувати і за негативних температур (рис. 2.9).
Для перевезення швидкопсувних продуктів використовується спеціалізований
рухомий склад, що включає ізотермічні (без холодильних і опалювальних
установок), льодовикові (з тимчасовими способами охолодження),
рефрижераторні (з охолодженням компресорними чи абсорбційними холодильними
установками), опалювальні (зі зворотними холодильними установками, що
працюють у режимі обігріву) транспортні засоби – автофургони, виконані на
базі автомобіля, причепа чи напівпричепа. Ізотермічні фургони використовуються для розвезення заморожених чи охолоджених
швидкопсувних продуктів на невеликі відстані й у міських умовах. До рефрижераторів і льодовиків відносяться ізотермічні фургони із
системами машинного чи безмашинного охолодження відповідно, яке дозволяє
знижувати температуру всередині вантажного приміщення до заданої
за умовами збереженності перевезеного вантажу, а потім
підтримувати її на цьому рівні. Рефрижератори (льодовики)
поділяються на класи А, В і С. У рефрижераторах класу А
можна підтримувати будь-яку температуру у вантажному приміщенні в
діапазоні від +12 до 0 °С, класу В – від +12 до – 10 °С, а класу С – від +12 до -20 °С за температури зовнішнього
повітря +30 °С. Температура всередині вантажного
приміщення опалювальних фургонів до +12 °С за температури зовнішнього повітря
–10 °С для рефрижераторів класу А
–20°С для рефрижераторів класу В. Рефрижератори й опалювальні
фургони в основному використовуються для дальніх перевезень (до 1000 км) швидкопсувних
продуктів.
Конкретні вимоги до різних видів
ізотермічного рухомого складу і температурного режиму перевезення свіжих, заморожених і глибокозаморожених продуктів визначені «Правилами перевезень швидкопсувних вантажів
автомобільним транспортом загального користування в міжміському сполученні» і
«Угодою про міжнародні перевезення швидкопсувних харчових продуктів»,
розробленою Комітетом внутрішнього транспорту Європейської Економічної
Комісії ООН. Відповідно до зазначеної вище
угоди, перевірка відповідності транспортних засобів усіх груп і класів
установленим вимогам має проводитися на іспитових станціях тієї країни, де
вони зареєстровані.
Перевірка транспортних засобів
серійного виробництва, що відповідають установленому зразку, може проводитися
вибірковим методом. Під час використання транспортних
засобів у міжнародних перевезеннях із зовнішньої сторони фургонів зеленими
буквами на білому фоні наносяться відмітні знаки (табл. 2.1). Якщо транспортний засіб має
установки для охолодження й обігріву кузова (наприклад, оборотну холодильну
установку), то наносяться два відмітні знаки, що звичайно сполучаються. Таблиця 2.1. Характеристика
транспортних засобів для перевезення швидкопсувних харчових продуктів
Всі джерела холоду для охолодження
фургонів-рефрижераторів діляться на
тимчасові
і постійні.
Перевагою охолодження кузовів за допомогою сухого льоду (тверда вуглекислота,
густиною 1,4 − 1,5 кг/л) є можливість підтримання в кузові дуже низької температури, а також чистоту
в зв’язку з переходом вуглекислоти з твердого стану в
газоподібний (сублімація) за температури –78,9
C. При цьому прихована
теплота 1 кг льоду
за атмосферного тиску
складає 136,89 ккал/кг. Баки
з сухим льодом розташовують
під стелею або в верхній частині стінок кузова рефрижератора (рис. 2.10). Основним недоліком охолодження сухим льодом, яке обмежує
його застосування, є його відносно висока
вартість.
Для охолодження
кузовів рефрижераторів застосовуються
заморожені евтектичні розчини, танення
яких супроводжується поглинанням тепла із зовнішнього середовища. Ці розчини розташовані в ємностях. Вони заморожуються в стаціонарних холодильних установках (зераторах),
або за рахунок
випаровування речовини, що циркулює по трубопроводах, розташованих всередині
акумулятора холоду.
Як холодоносій застосовують розчини
мінеральних солей (хлористого натрію NaCl і хлористого кальцію CaCl2) або розчини солей металів (MgCl2) і органічних сполук (етиловий спирт, трихлоретилен та ін.). Водні розчини солей залежно від
концентрації можуть залишатися в рідкому стані за температури значно нижче 0 °C. Зі збільшенням концентрації солі в воді температура
замерзання розчину понижується до стану кріогідратної
точки, в якій розчин замерзає в вигляді однорідної
маси. Такі розчини називаються евтектичними. Водні розчини етиленгліколю
забезпечують температуру холодоносія до –68
°C.
Однак ці розчини викликають
корозію металевих частин холодильних агрегатів. Найефективнішим холодоносієм для
температур до –75 °C є дихлорметан або метиленхлорид (фреон–30). Охолодження від танення
евтектичних розчинів буває двох типів: зераторне і акумуляторне. За зераторного
охолодження танення розчину супроводжується ефективним поглинанням тепла із
простору кузова. Температура в кузові при цьому підтримується від +2 °C до –3 °C. Строк дії зераторів
12–15 годин. Акумулятори холоду відрізняються від зераторів тим, що евтектичний розчин
заморожують не в стаціонарних морозильних камерах, а за рахунок циркуляції
холодоносія по змійовиках, які розташовані в них.
За допомогою азотного охолодження
можна забезпечувати дуже низькі температури у вантажному відсіку, однак
звичайно вони підтримуються в діапазоні від позитивних до –20 − –30 °С.
Час виходу на режим (температуру –20 °С) для великих рефрижераторів складає
10 − 15 хв (за машинного способу охолодження 5 − 6 год).
Схема охолодження кузова
напівпричепа-рефрижератора
за допомогою рідкого азоту наведена на рис.
2.11.
Рідкий азот зберігається в
резервуарах під тиском
1,1 кгс/см2 і розбризкується в холодильній камері (за температури –196 °C) за допомогою трубопроводу. Розбризкувальні пристрої вмикаються в роботу
автоматично терморегулювальними вентилями. Резервуари 15−17 з рідким
азотом розміщені в передній частині рефрижератора. Ці резервуари мають
надійну вакуумну ізоляцію. На задній і бічних дверях кузова є дверні 1 і
аварійні 2 вимикачі, які забезпечують закінчення подачі азоту під час
відкривання дверей у випадку аварії. Температура підтримується до –30 °C. Постійні джерела холоду це такі, які забезпечують постійне забезпечення заданої пониженої температури без періодичного
поновлення запасу холоду (наприклад, машинне охолодження з автономним
приводом). Охолоджувальні пристрої
розташовують у кузові таким чином, щоб створювалась необхідна циркуляція
холодного повітря. Для примусової циркуляції повітря використовуються
вентилятором. Оскільки джерелами холоду для
охолодження кузова є холодильні машинні агрегати, які змонтовані на
автомобілях-причепах або напівпричепах. Утворення холоду в таких установках
проходить за рахунок випаровування попередньо стиснутих компресором і
сконденсованих охолоджуючих речовин або шляхом випаровування рідкого аміаку,
який потім поглинається бідним водоаміачним розчином.
Під час машинного способу
охолодження рефрижератори забезпечуються компресорними холодильними
установками. Привод компресора звичайно
здійснюється від двигуна внутрішнього згоряння, що забезпечує повну
автономність роботи рефрижератора як під час руху, так і на стоянках. У сучасних рефрижераторах
холодильні установки звичайно розміщують поза фургоном – на передній стінці,
що забезпечує повне використання площі і місткості фургона, а також
поліпшення обдуву компресора і конденсатора під час руху.
Постійні джерела холоду це такі,
які забезпечують постійне забезпечення заданої пониженої температури без
періодичного поновлення запасу холоду (наприклад, машинне охолодження з
автономним приводом). Охолоджуальні
пристрої розташовують
у кузові таким чином, щоб створювалась необхідна циркуляція холодного повітря. Для примусової циркуляції повітря
використовуються вентилятори, оскільки джерелами холоду для охолодження
кузова є холодильні машинні агрегати, які змонтовані на автомобілях-причепах
або напівпричепах. Утворення холоду в таких установках проходить за рахунок
випаровування попередньо стиснутих компресором і сконденсованих
охолоджувальних речовин або шляхом випаровування рідкого аміаку, який потім поглинається бідним водоаміачним розчином.
Розглянемо принцип роботи
холодильно-опалювального агрегата БЙС 39,
установлюваного на напівпричепах-рефрижераторах N13СН, що
випускаються заводом Orlichan
(Чехія) і широко використовуваних у нашій країні
(рис. 2.12).
Холодильний агрегат забезпечує
холодопродуктивність 3,9 кВт за температури довкілля +30 °С та температури в
холодильній камері -
20 °С. Привод компресора здійснюється від бензинового двигуна потужністю 13,6
кВт. Маса холодильного агрегату – 600 кг. Холодильно-опалювальний
агрегат з бензиновим двигуном скомпонований як
єдиний блок, що кріпиться на передній стінці ізотермічного фургона. Агрегат
проміжною стінкою розділений на дві частини: конденсаторну і випарну. Випарна
частина через проріз у верхній частині стінки фургона вставляється всередину
холодильної камери. Конденсаторна частина розміщується в закритій шафі, що
має двері і ґрати для доступу повітря до конденсатора і двигуна. Нижче установки в окремому ящику
знаходяться акумулятори, що необхідні для пуску і роботи двигуна. Бензобак для двигуна розміщений
під підлогою напівпричепа. Холодильно-опалювальний
агрегат оснащений електронною системою регулювання
температури, що задається за допомогою ручок керування електронним
термостатом. Температура в холодильній камері
заміряється за допомогою термометра опору. Холодильний блок, крім того,
оснащений системою автоматичного відтавання, керованою за допомогою
диференціального реле тиску. Система відтавання може включатися і вручну. У режимі «охолодження» компресор 1
(рис. 2.12) всмоктує пари холодоагенту через клапан 14. За допомогою цього
клапана підтримується постійний тиск на вході в компресор. У такий спосіб
компресор і двигун охороняються від теплових перевантажень. Стиснутий
холодоагент через нагнітальний клапан 15, вкладиш, що амортизує 17 і
двоходовий вентиль 18 надходить у конденсатор 20, що є теплообмінним
апаратом. Тут теплота від холодоагенту відводиться в довкілля (повітря).
Інтенсивність теплообміну підсилюється вентилятором 21. Кількість теплоти, що
відводиться, має відповідати умовам переходу газоподібного холодоагенту в
рідкий стан. Рідкий холодоагент через зворотний
клапан 22, вентиль 24 надходить у ресивер 2, потім через вентиль 3, індикатор
рідкого холодоагенту 4, фільтр-осушувач 5 для поглинання наявної в
холодоагенті вологи, теплообмінник 12 – до терморегульованого
вентиля 10. За допомогою останнього
автоматично регулюється ступінь заповнення холодильної установки
холодоагентом залежно від температури його парів. Автоматичне регулювання системи забезпечується за допомогою термобалона 11, закріпленого на
вихідному трубопроводі випарника, і зрівняльної лінії,
підключеної поблизу термобалона. Тиск холодоагенту на виході з
терморегулювального вентиля зменшується до тиску випару, і холодоагент через
розподільник 6 надходить у випарник 8. Розподільник забезпечує
рівномірний розподіл холодоагенту по всіх секціях випарника, через подільні
трубки якого підводиться теплота від охолоджуваного середовища, що забезпечує
перехід холодоагенту в газоподібний стан. Пари холодоагенту через
теплообмінник, вкладиш, що амортизує 13 і клапан 14 знову повертаються в
компресор.
Змійовик підключений до
трубопроводів для рідкого холодоагенту між ресивером і терморегулювальним
вентилем, а кожух за протитечійною схемою – до
трубопроводів з газоподібним холодоагентом на виході з випарника.
Для опалення кузова двоходовий
вентиль 18 переводиться в положення, що відповідає надходженню гарячих парів
холодоагенту не в конденсатор, а безпосередньо у випарник 8 через
розподільник пар 9. Охолоджені пари знову засмоктуються компресором з
випарника через теплообмінник 12, амортизаційний вкладиш 13 і клапан 14. Для підвищення ефективності роботи
конденсатора і випарника використовуються вентилятори 21 і 7. Зняття «снігової шуби» з випарника
відбувається в режимі «відтавання». Цей режим відрізняється від режиму
«опалення» тільки відключенням роботи вентилятора випарника. Контроль за тиском у лінії
всмоктування здійснюється за манометром 16. Максимальний тиск у системі
обмежується автоматичним пристроєм захисту 23, що припиняє роботу установки
під час підвищення тиску понад 1,6
МПа, і знову включає її під час зниження тиску до допустимої величини.
Керування двоходовим вентилем здійснюється за допомогою електромагнітного
клапана 19. У режимі «охолодження» струм на електромагнітний клапан не
подається, і нагнітальний трубопровід компресора постійно підключений до
конденсатора. Для полегшення розгону компресора
в момент пуску електромагнітний клапан з’єднує всмоктувальний і нагнітальний
трубопроводи. У режимі «опалення» і «відтавання»
струм постійно подається на електромагнітний клапан, у результаті чого
двоходовий вентиль забезпечує подачу холодоагенту у випарник. У холодильних установках,
застосовуваних на автотранспортних засобах, як холодильний агент звичайно використовується
хладон R-12 – безбарвний газ, що не горить, вибухобезпечний і нешкідливий.
Особливість конструкції
ізотермічних фургонів, фургонів-рефрижераторів і фургонів, що обігріваються,
полягає в тому, що вони мають термоізоляцію, що розташовується між зовнішнім
і внутрішнім облицюваннями.
Ізотермічний фургон поліпшеного типу - один з кращих варіантів за
рахунок використання надійних матеріалів. Під час виробництва даного виду фургонів як обшивку
використовують алюмінієві композитні панелі, а як підлогове покриття наливну
підлогу або вологостійку бакелітову фанеру. Також передбачено обрамлення
каркаса фургона алюмінієвим профілем 85х85 мм для захисту від корозії. Ізотермічний фургон «стандарт» - у цьому варіанті як обшивку
використовують оцинкований метал з полімерним антибактеріальним покриттям,
покриття для підлоги вологостійка бакелітова фанера. Також передбачено
обрамлення каркаса фургона алюмінієвим профілем 40х40 мм для захисту від
корозії. Ізотермічний фургон «економ» - найпростіший варіант виконання даного типу фургонів. У
цьому варіанті як обшивку використовують сталеві листи, з'єднані за допомогою
заклепок, як покриття підлоги використовується оцинковані листи, покладені
поверх фанери. Конструкція фургонів виконана так,
що він має мінімальну тепловіддачу, це досягається за рахунок збільшення
товщини стін і підлоги, також важливу роль грає матеріал, який
використовується для внутрішньої обшивки. Під час вибору ізотермічного
фургона варто звернути увагу на кілька основних моментів: матеріал внутрішніх
і зовнішніх стінок, товщина стін і підлоги, конструкція
(каркасна або безкаркасна) і наявність додаткового обладнання. Виробництво і продаж ізотермічних
фургонів в Україні, як їх в народі ще називають «термобудка», є одним
з основних напрямків нашої компанії, за час існування ми виготовили значну
кількість таких фургонів на базі автомобілів Ford, Isuzu, Hyundai, і ще на великій
кількості вантажних автомобілів з різними параметрами. Конструктивно кузов фургона
виконується з
каркасом або
має безкаркасне виконання. Фургони з каркасами звичайно застосовуються на рефрижераторах, призначених для
перевезення вантажів, що підвішуються до гаків на даху (наприклад, м’ясних
туш). Клепані каркаси сучасних фургонів виготовляють з алюмінієвого чи
сталевого профілю. Елементи кріплення внутрішніх і зовнішніх панелей до
каркаса розташовані з боку каркаса і закриваються зовнішньою чи внутрішньою
обшивкою. У такій конструкції усуваються «теплові містки» – місця з’єднання
металевого каркаса з облицюванням (рис. 2.13).
Нанесення спіненої композиції до
закріплення однієї з обшивок дозволяє усунути появу порожнеч у теплоізоляції,
що може мати місце під час подачі піни у важкодоступні місця та другого
способу будови теплоізоляції. Безкаркасні фургони звичайно виготовляють з використанням
термоізоляційних плит товщиною до 90 мм. Прості термоізоляційні плити
одержують шляхом спінювання матеріалу між металевими листами. Після його
затвердіння по обидва боки плит наклеюються листи дюралюмінію. Як теплоізолювальний матеріал найчастіше використовується
пінополіуретан (рис. 2.14). Необхідно пам’ятати, що існують
ізотермічні фургони без спеціального та з спеціальним обладнанням:
тимчасовим, або постійним джерелом холоду; системою обігріву внутрішнього
кузова; системою зрошення продуктів, які перевозяться (наприклад, свіжої
зелені); системою штучного клімату.
Кузови фургонів обладнуються
начіпними задніми двостулковими і бічними начіпними чи зсувними дверми (рис.
2.15). Для виготовлення дверей
використовують алюмінієві сплави, корозійностійкі сталі чи композитні
матеріали. Під час конструювання дверей особлива увага приділяється
ефективності ущільнень, що звичайно складаються з двох прокладок. Обидві прокладки закріплені на полівінілхлоридному
несучому елементі, що приклеюється по периметру дверей неопреновим
клеєм.
Підтримка постійної і практично однакової температури по всій
довжині кузова досягається за допомогою системи циркуляції холодного повітря,
названої «зворотний потік». Холодильна установка при цьому способі
охолодження подає повітря від випарника в нижню частину кузова по каналах у
передній стінці, звідки він попадає в канали, утворені в настилі підлоги, а
потім подається до стелі вздовж напрямних на внутрішній стороні дверей
кузова. У більш складних конструкціях
ізоляційних панелей для забезпечення підвищеної твердості в шарі
ізолювального матеріалу містяться різні вставки зі скловолокна, фанери тощо,
з’єднані між собою за допомогою спеціальних клеїв. Одну з конструкцій
безкаркасного фургона зображено
на рис. 2.16. З’єднання шаруватих панелей
підлоги, стінок і стелі всередині кузова здійснюється за допомогою
алюмінієвих кутиків 8 і ущільнювачів 7. Зовні панелі кузова з’єднуються
гнутими профілями 10 і 13 з анодируваного алюмінію, що у свою чергу
з’єднуються з аналогічними вертикальними алюмінієвими профілями по кутах
кузова. Для виготовлення дверей
використовують алюмінієві сплави, корозійностійкі сталі чи композитні
матеріали. Під час конструювання дверей особлива увага приділяється
ефективності ущільнень, що звичайно складаються з двох прокладок (рис. 2.17):
зовнішньої, контактувальної
з атмосферою, і внутрішньої – теплоізолювальної.
Обидві прокладки закріплені на полівінілхлоридному
несучому елементі, що приклеюється по периметру дверей неопреновим
клеєм.
Відстань між прокладками
вибирається такою, під час якої забезпечується оптимальна теплоізоляційна
характеристика всього ущільнення. Зовнішній елемент ущільнення являє собою
суцільний профіль з м’яким краєм, що дозволяє компенсувати можливі нерівності
дверей.
Для рівномірного охолодження
кузова холодне повітря від випарника звичайно вентилятором подається у верхню
частину кузова, а потім вздовж дверей і полу до вентилятора. Збереження постійної і практично
однакової температури по всій довжині кузова досягається за допомогою системи
циркуляції холодного повітря, названої «зворотний потік». Холодильна
установка за цього способу охолодження подає повітря від випарника в нижню
частину кузова по каналах у передній стінці, звідки він попадає в канали,
утворені в настилі підлоги, а потім подається до стелі вздовж напрямних на
внутрішній стороні дверей кузова. Ізотермічні властивості фургонів
характеризуються загальним коефіцієнтом теплопередачі K, який
збільшується з часом завдяки зволоженню та осіданню ізоляції, а також
утворенні щілин у кузові фургона. Цей коефіцієнт експериментально
визначається за формулою
де – QП –
кількість тепла або холоду, яка необхідна для підтримання постійної температури
в середині кузова, ккал; S
– середня площа поверхні кузова
транспортного засобу, м2; Tз, Tв – середня температура, відповідно, ззовні і всередині
кузова, °C.
Якщо
фургон має форму паралелепіпеда, то середньою внутрішньою температурою Tв кузова є середня арифметична температура, яка вимірюється на відстані 0,1 м від стінок в
наступних 14–ти точках: у 8–ми внутрішніх кутах кузова і в центрі 6–ти внутрішніх
площин кузова. Такий же порядок застосовується при
визначенні середньої зовнішньої температури, але точки заміру беруться з
зовнішньої сторони.
Режим рахується постійним, якщо виконуються дві
умови: 1)
коливання середньої зовнішньої і внутрішньої температур кузова не перевищують
± 0,5 °C упродовж
12 годин; 2)
різниця між теплопродуктивністю, яка вимірюється на протязі не менше 3-х
годин до і після 12-годинного періоду має складати менше 3%.
Хлібобулочні вироби, основною
сировиною для яких є хлібне борошно (пшеничне, житнє), сіль, вода, цукор,
дріжджі, випускає хлібопекарне виробництво. В Україні воно набуло промислових
масштабів з 30-х рр. ХХ ст. Хлібом вважається виріб масою понад 400 г,
булочні вироби – менші. Підприємства хлібопекарної
промисловості існують у багатьох населених пунктах. Їх називають
хлібозаводами, а їх об’єднання – хлібокомбінатами. На частині з них виробничі
процеси автоматизовано.
Застосовувані фургони
називають хлібовоз. Їх
кузова розділені вертикальними перегородками на 5-10 секцій, в яких і встановлюються
напрямні косинці для утримання лотків. Лоток може бути одного з наступних
стандартних розмірів: 620×740 і 450×740 мм (рис. 2.18).
Їх завантаження−вивантаження
проводиться вручну. Замість лотків всередині кузова можуть влаштовуватися
спеціальні полиці. Перевезення хліба та хлібобулочних виробів може
виконуватися автопоїздами зі змінними кузовами, причепами та напівпричепами,
які відчіплюються біля магазинів. Для доставки хліба,
тістечок, пиріжків, дрібноштучних хлібобулочних виробів на лотках використовуються автомобілі-фургони
малої і середньої вантажопідйомності. У виняткових випадках з дозволу
місцевих органів санітарного нагляду і торгівлі для транспортування хліба і
хлібобулочних виробів застосовується неспеціалізований рухомий склад за умови
укладання виробів у ящики, лотки або кошика і покриттям чистим покривалом, а
потім брезентом.
Автомобілі, тара, брезенти мають
міститися в чистоті, регулярно оглядатися і очищатися перед вантаженням і
укладанням хліба і хлібобулочних виробів. Вони регулярно піддаються
санітарній обробці відповідно до встановлених правил. Транспорт, призначені для
перевезення хліба, хлібобулочних та кондитерських виробів, тортів повинен мати письмовий висновок держепіднагляду про придатність для укладання хліба і хлібобулочних виробів
або санітарний паспорт. Перевезення хліба вимагає особливо
раціональної організації процесу транспортування. Правильно спланована доставка і
перевезення хліба і булочних виробів забезпечує безперебійну і синхронну
роботу цілої низки галузей народного господарства, серед яких: виробники
продукції, транспортні компанії і пункти реалізації або торговельні
організації. Як відомо, для доставки
хлібобулочних і кондитерських виробів використовується автомобіль для
перевезення хліба (рис. 2.19).
Спеціалізований транспортний засіб
для перевезення хліба обладнаний фургоном, який може вміщати лотки з
продукцією, тому він може бути розділений на відсіки або в ньому встановлені
полиці (рейки). Для перевезення хліба
використовується різноманітний транспорт, це залежить від об'єму вантажу, що
перевозиться і від можливості транспортної компанії.
Транспортування
товарів
-
невід’ємна складова в процесі їх зберігання. Ураховуючи, що під час
транспортування фактори довкілля можуть завдавати більш агресивного впливу на
продукцію, аніж під час її стаціонарного зберігання на складі, треба дуже
ретельно підходити до процесу. Особливо це стосується фармацевтичної та
медичної продукції, адже від цього залежить здоров’я та безпека людини. Для
збереження властивостей медичної та фармацевтичної продукції транспортний
засіб має бути обладнаний спеціальними приладами та вимірювальною технікою;
продукцію треба укладати таким чином, щоб забезпечити її цілісність.
Під час транспортування лікарських
засобів слід підтримувати у певних межах необхідні умови зберігання, що
описані виробниками або вказані на зовнішньому пакуванні. Для роботи з лікарськими засобами
треба використовувати спеціально призначені транспортні засоби та обладнання.
Кожен перевізник має забезпечити своєчасне технічне обслуговування
транспортного засобу згідно з договором перевезення та вимогами чинного законодавства
(рис. 2.20).
Транспортні засоби мають бути
критими (рис. 2.21, 2.22).
Лікарські засоби та вироби
медичного призначення слід транспортувати в первинній, вторинній, груповій,
транспортній тарі, передбаченій чинною нормативною документацією. Контейнери для транспортування не
повинні завдавати шкідливої дії на якість продукції та мають забезпечувати
належний захист від впливу зовнішніх факторів, у тому числі від контамінації. Під час вибору
контейнера та паковання слід
враховувати: вимоги до
зберігання і транспортування лікарських засобів; місце, необхідне для певної
кількості ліків; очікувані зовнішні екстремальні температури; розрахунковий
максимальний час транспортування, включаючи транзитне зберігання на митниці; кваліфікаційний статус
паковання та валідаційний
статус транспортної тари.
Існують заходи щодо
транспортування фармацевтичної та медичної продукції, що потребує особливих
умов. Транспортування рідких лікарських засобів. Паковання з рідкими
лікарськими засобами встановлюють в ящики з
гніздами. Скляні бутлі - у
дерев’яні клітки або кошики з лози. Дно ящиків і вільний простір заповнюють
пакувальним матеріалом. Транспортування медичних виробів. Перевезення медичних виробів
здійснюється всіма видами критого транспорту. Вироби укладаються в дерев’яні
або картонні ящики. Під час транспортування оптичних виробів ящики
закріплюють. Транспортування легкозаймистих речовин. Легкозаймисті рідини - спирти, ефіри та інші препарати
на їх основі -
упаковують у дерев’яні ящики з гніздами на всю висоту тари. Стінки відкритих
ящиків мають бути на 5 см вище закупорених бутлів. Транспортування термолабільних препаратів. Лікарські засоби, що потребують
спеціального температурного режиму під час транспортування, треба перевозити
з використанням спеціально оснащеного транспортного засобу. У такому ТЗ
необхідна наявність рефрижераторних приладів, термометрів та
термоконтейнерів. Обладнання для контролю температури, що використовується
під час транспортування, слід регулярно обслуговувати та калібрувати. Крім
загальних вимог до фургонів, кожна група товарів, які перевозяться, висуває
свої вимоги. Меблі
перевозяться з підприємств-виробників, баз (складів), торговельних
організацій на інші бази, в магазини та споживачам. Під час
перевезень потрібно вживати заходів щодо забезпечення
цілості вантажу, недопускаючи пошкодження меблів (ударів, подряпин,
відколів) і потрапляння на них атмосферних опадів та пилу. Перевезення
меблів здійснюється тарним і безтарним способами. Під час
безтарного перевезення використовуються, як правило, автомобілі-фургони
та причіпи-фургони. Автомобілі-фургони
мають широкі двері для полегшення виконання навантажувально-розвантажувальних
робіт. Всередині
кузовів-фургонів встановлюють спеціальне приладдя, яке забезпечує цілість
виробів, у вигляді м'яких джгутів-прокладок, напівм'яких та м'яких валиків. Інколи для
перевезення меблів використовуються автомобілі-фургони з дверима збоку, ззаду та з під'ємним дахом, що значно
полегшує виконання навантажувально-розвантажувальних робіт. За
відсутності спеціалізованих автомобілів-фургонів допускається перевезення
меблів безтарним способом на автомобілях з бортовою платформою. Автомобіль
при цьому обладнують пристроями для забезпечення цілості меблів (брезент,
мотузки). Перевезення
меблів у тарі здійснюється в автомобілях-фургонах чи автомобілях з бортовою
платформою. Перед подаванням для перевезення меблів у тарі чи упаковці замовник зобов'язаний завчасно замаркувати кожне вантажне місце. Замовник здійснює також навантаження і розміщення
меблів у кузові, їх кріплення та ув'язування (рисунок 2.23). Приймає і
здає меблі для перевезення перевізник за найменуванням і кількістю місць.
Вантажопотоки поштових вантажів
характеризуються постійними напрямками та стабільною структурою. Структура вантажопотоків
складається із чотирьох груп вантажів письмової, страхової, важкої пошти
(посилки) і продукції друку. Однією з особливостей
вантажопотоків пошти є різке збільшення їхніх обсягів у передсвяткові дні,
головним чином за рахунок збільшення потоку листів і посилок. Перевезення пошти здійснюється між
містами, районами, областями й усередині них (міські, районні, обласні
перевезення). В основі організації перевезення
лежить принцип вузлового зв'язку між точками. Вузол зв'язку за
адміністративною ознакою поєднує окремі підприємства, що є пунктами відправлення
й призначення поштових вантажів. Разом з дорогами, що зв'язують їх, вузол і
підприємства зв'язку утворюють вузлову поштову транспортну мережу. Обмін
поштовими вантажами між підприємствами (відділеннями) зв'язку одного вузла
здійснюється через вузол зв'язку. Організація перевезень пошти
автомобільним транспортом має свої характерні риси (рис. 2.24). За цього виду
перевезень рухомий склад працює за постійними маршрутами. Залежно від
конфігурації поштової транспортної мережі маршрути руху можуть бути маятникові,
радіальні, колові. Маятникові й радіальні маршрути
організуються головним чином під час обміну поштою між вузлами зв'язку.
Однобічні колові маршрути руху рухомого складу встановлюються під час
виймання листів з поштових скриньок і доставці їх у відділення зв'язку, під
час обміну поштою між вузлом зв'язку і його підприємствами (відділеннями) і
обміні поштою між вузлами зв'язку, розташованими в границях одного міста,
району або області.
Маршрути перевезень пошти залежно від транспортних
зв'язків між вузлами й іншими підприємствами
зв'язку бувають внутрішньоміські, внутрішньорайонні,
внутріошньообласні, міжобласні. Дорожні умови, у яких доводиться
працювати рухомому складу, досить різноманітні як за якістю доріг, їхньому
покриттю й стану, так і за характером місцевості, через яку вони проходять.
Поштові вантажі відносяться до категорії термінових вантажів, перевезення їх
здійснюється незалежно від величини відправлень. У зв'язку із цим рух рухомого
складу по маршрутах установлюється за постійними графіками і розкладом через
інтервали часу, що залежать від місцевих економічних, географічних,
кліматичних і дорожніх умов. Для забезпечення надійного
збереження поштових вантажів перевезення їх здійснюються рухомим складом із
закритим кузовом або кузовом типу «фургон» різної вантажомісткості. Вантажопідйомність і
вантажомісткість рухомого складу визначаються залежно від обсягу вантажообігу
маршрутів, на яких передбачається його використання. Оскільки специфічними
особливостями перевезення пошти є терміновість їхнього виконання незалежно
від кількості відправлень і ваги партії вантажу, обсяг роботи рухомого складу
визначається кількістю пройдених кілометрів. Коефіцієнт використання пробігу
тут не грає тієї ролі в оцінюванні якості організації перевезень, що він має
під час перевезень вантажів інших галузей народного господарства. Він
поступається місцем таким показникам, як частота, регулярність і дотримання
графіків руху. Під час планування пробігу
рухомого складу враховують характер маршрутів, частоту й регулярність руху,
швидкість руху. Для рухомого складу, що здійснює поштові перевезення,
установлені дві швидкості руху − технічна й експлуатаційна. Технічна швидкість визначається за
загальною методикою, експлуатаційна встановлюється шляхом хронометражних спостережень.
Від експлуатаційної швидкості руху залежить час доставки кореспонденції від
відправника одержувачеві. Обсяг роботи рухомого складу,
зайнятого перевезеннями пошти, планується на місяць, квартал і рік.
Оперативне планування здійснюється на зміну й добу. В основі оперативних
планів лежать графіки й розклади руху по маршрутах, під час складання яких
ураховуються перерви в русі між пунктами через кліматичні й дорожні умови.
Необхідна кількість парку рухомого складу розраховується окремо за кожним типом
й моделлю по маршрутах з урахуванням довжини маршруту, частоти руху й
середньодобового пробігу одного автомобіля.
Для швидкого завантаження і
вивантаження товарів, що перевозяться фургонами, існують різноманітні
способи, що втілені в зміну конструкцій транспортних засобів. Як правило застосовуються різні
способи завантаження та вивантаження: це й розташування дверних прорізів у
різних частинах фургона, їх кількісний склад, розмаїття створчастості. Крім дверей у задній частині
кузова, є і бічні одностулкові чи зсувні двері з правої сторони вантажного
приміщення. Перевізники використовують різні методи
для фіксації вантажу всередині контейнера або вантажного автомобіля. Однією з важливих умов
транспортування вантажів є безпека. Вантажі, що перевозяться в підвішеному
стані (наприклад, туші тварин), мають бути надійно закріплені, щоб
не було їх розгойдування чи іншого зміщення у вантажному відділенні. Зміна
положення таких вантажів під час перевезення викликає зміщення загального
центру ваги вантажу та транспортного засобу. Внаслідок значного зміщення
центру ваги, існує небезпека втрати керованості, стійкості, а також
перекидання транспортного засобу. За ненадійного кріплення вантаж, у
результаті прискорення або уповільнення транспортного засобу, починає
розгойдуватися в поздовжньому напрямку. Під час руху на повороті коливання
вантажу продовжуються в тому ж напрямку (рис. 2.25). Це означає, що під час
повороту на 90º, підвішений вантаж продовжує розгойдуватися і зміщується
в поперечному напрямку, що небажано, оскільки може призвести до втрати
керованості або навіть перекидання транспортного засобу.
Вантажі необхідно рівномірно
розміщувати у кузові або контейнері таким чином, щоб не було порушено
стійкості транспортного засобу та не ускладнювалось керування ним. Вантаж не має зміщуватись під час
руху, випадати з кузова, волочитися або створювати інші небезпечні ситуації. Відповідно до даних Департаменту транспорту
Європейської комісії до 25% аварій за участю транспорту викликано небезпечним
кріпленням вантажу. Погано закріплений вантаж може призвести до аварій з
тяжкими наслідками, втрати вантажу, транспортного засобу, втрати людських
життів, а також забруднення довкілля. Для закріплення вантажу під час
транспортування використовують спеціальну систему кріплення - метод кріплення вантажу за
допомогою набору елементів: конструкції транспортного засобу, кріпильних
пристроїв і обладнання. Під час вибору системи кріплення враховуються
розміри, форма, міцність та характеристики вантажу. Згадуючи про конструкцію
транспортного засобу до елементів кріплення відноситься підлога, стіни, дах,
точки кріплення, перегородки, стійки
та опори. Елементи конструкції повинні бути достатньо міцними, щоб витримати
силу: спрямовану вперед, спрямовану назад, бічну та спрямовану догори. Для
успішного перевезення важливий гарний стан усіх елементів кріплень. До кріпильних пристроїв відносять
синтетичні тканинні стрічки, ланцюги, троси, конопляні канати, синтетичні
мотузки, сталеві стрічки, затискачі і фіксатори, блоки, профілі, механічні
захвати, шпагат, такелажні планки і скоби, лебідки,
обойми для стійок, гнізда,
затяжки та фрикційні килимки.
Транспортні засоби, що
використовуються для перевезення м’ясних туш (рис. 2.26), мають бути обладнані напрямними з гаками,
що можуть рухатись.
Автомобілі, що призначені для
перевезення підвісних вантажів, різняться за типом гакової системи. Вона може
бути: трубною
та рейковою. У першому варіанті, для з’єднання складських приміщень з напрямними (у
вигляді труб), що встановлені у фургоні, застосовують термінальні переходи
(рис. 2.27). Такі переходи дозволяють вільно переміщати туші тварин зі складу
в фургон автомобіля.
Другий варіант – це алюмінієві профільовані рейки (рис.2.28). Ця система
застосовується рідше, в основному під час
автоматизованого завантаження. Ця система зручна й у низьких кузовах,
тому що відстань від стелі до низу гака 180 мм. А за системи з трубами 370 мм
менше навантаження на такі гаки. Відстань між рейками 148 мм. Для
перешкоджання розгойдування туш рекомендується використовувати більшу
кількість телескопічних штанг, не менше 4-5 штук.
Процес транспортування
туш та півтуш тварин вимагає внесення певних
корективів в конструкцію фургона. Так всередині під дахом фургона
розташовуються направляючі для вішалок, які на роликах можуть переміщатися
уздовж вантажного приміщення за допомогою багра. Під час навантаження м'ясні туші,
надіті на сережки вішалок, переміщаються в передню частину кузова. Для розвантаження найближчий ряд
висячих туш перекладається на верхню портальну траверсу. Сучасні спеціалізовані фургони для
транспортування туш або півтуш тварин у підвішеному стані оснащені підсиленим дахом для кріплення
підвісного обладнання. Підлога в таких транспортних
засобах виготовляється з водостійкого
антиковзного матеріалу
(рис. 2.29).
Для міських перевезень охолоджених
або заморожених м'ясних туш в підвішеному стані на невеликі відстані з
великих холодильників у магазини слід рекомендувати ізотермічний
кузов-фургон, оснащений навантажувально-розвантажувальним
пристроєм-порталом, розташованим
у задній частині фургона за наявності двостулкових дверей, що відкриваються
на 270°. Застосовують також і рухомий
виносний крановий механізм, що дає змогу покращити процес завантаження та
вивантаження товару (рис. 2.30).
Як показала практика, наявність на
автомобілі механізму навантаження-розвантаження полегшує і прискорює процес
розвантаження і, що найголовніше, покращує санітарно-гігієнічні умови
вантажно-розвантажувальних робіт, так як відпадає необхідність входу
вантажників всередину кузова-фургона.
У вантажоперевезеннях по всьому
світу активно використовуються стандартні
європалети, розміри яких дозволяють використовувати
максимальну кількість корисної площі. Ці пристосування набули такого
поширення завдяки тому, що з їхньою допомогою в рази полегшується робота в
складських приміщеннях.
Від способу навантаження залежить
обсяг продуктів, які можна перевезти за один раз. Чим компактніше розташовані
піддони, тим більше вантажу поміститься у фурі або контейнері. Не останнє місце у стандартизації
розмірів піддонів грає їх спосіб навантаження у фургон. Не дивно, що від того,
наскільки щільно вони можуть зайняти всю корисну площу, залежить вартість
перевезення однієї одиниці вантажу. Тут же необхідно враховувати
і вагу палети. У середньому він становить 15-20 кг, але в деяких виробників
зазначений показник і 40 кг. Це позначається на вантажопідйомності фургона,
оскільки частина навантаження у ньому становлять піддони. Під час транспортування в фургонах
вантажу, розміщеного на піддонах, застосовують новітні методи завантаження та
розвантаження, а саме рухома підлога, яка дає змогу
підняти ефективність завантажувально-розвантажувальних робіт
на максимальний рівень (рис. 2.32).
Зсувні підлоги автоматизують
процес завантаження-вивантаження, усувають необхідність використання
автонавантажувачів і в їх заїзді всередину напівпричепа, фургона під час
завантаження-вивантаження вантажу на піддонах.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||