Описание: Лого на Електронний підручник

ЕКОНОМІКА АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА

Електронний посібник

 

Головна

Анотація

Теоретичні відомості

Глосарій

Додатки

Список використаних джерел

Укладачі

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ

 

1. У чому полягає значення і чим визначається життєво важлива функція сільського господарства?

1) продукти сільського господарства і промислові товари, що виробляються з сільськогосподарської сировини, становлять 75 % фонду народного споживання;

2) у сільському господарстві зайнято 20 % від загальної кількості працівників народного господарства;

3) у сільській місцевості проживає 32 % населення країни;

4) сільське господарство постачає сировину для переробки і виробництва товарів народного споживання;

5) сільське господарство забезпечує значну частку національного доходу країни;

6) рівень виробництва сільськогосподарської продукції визначає темпи розвитку агропромислового комплексу і економіки країни.

 

2.Які показники характеризують значення сільського господарства в економіці України?

1) обсяг виробництва валової продукції сільського господарства;

2) посівні площі сільськогосподарських культур;

3) частка сільського господарства у валовому суспільному продукті країни;

4) маса національного доходу, який створюється в сільському господарстві;

5) поголів'я продуктивної худоби в сільському господарстві;

6) кількість машин і знарядь, які використовуються в сільському господарстві.

 

3.    Якими особливостями характеризується сільськогосподарське виробництво?

1) сільське господарство розвивається на основі різних форм власності і видів господарювання;

2) економічний процес тісно пов'язаний з відтворенням сільськогосподарських машин і знарядь;

3) земля головний засіб виробництва;

4) робочий період збігається з періодом виробництва сільськогосподарської продукції;

5) економічний процес відтворення незмінно переплітається з природним процесом відтворення;

6) продукція сільського господарства, вироблена за рік, повністю передається для споживання населенню та переробки відповідним галузям народного господарства;

7) сільське господарство відзначається сезонним характером виробництва;

8) робочий період не збігається з періодом виробництва сільськогосподарської продукції;

9) сільське господарство потребує великих обсягів внутрішньогосподарських перевезень вантажів;

10)    частина одержаної продукції використовується у подальшому виробничому процесі як засіб виробництва;

11)    природні умови є важливими факторами сільськогосподарського виробництва.

 

4. Що вивчає економіка сільського господарства?

1) економіка сільського господарства це наука про національне багатство і способи його примноження;

2) економіка сільського господарства це наука, яка вивчає поведінку людей в процесі виробництва, розподілу і споживання матеріальних благ;

3) економіка сільського господарства це наука, яка вивчає дію об'єктивних економічних законів і форми їх прояву в сільськогосподарському виробництві;

4) економіка сільського господарства це наука, яка вивчає розвиток продуктивних сил сільського господарства;

5) економіка сільського господарства це наука, яка вивчає види діяльності, пов'язані з обміном і грошовою угодою між людьми.

6) економіка сільського господарства це наука, яка вивчає виробничі відносини у взаємозв'язку з розвитком продуктивних сил галузі.

 

5.    Що таке сукупність виробничих відносин у сільському господарстві?

1) форма власності;

2) вид господарювання;

3) форма розвитку продуктивних сил.

 

6.    Які методи дослідження використовуються при вивченні економіки сільського господарства?

1) статистико-економічний;

2) монографічний;

3) розрахунково-конструктивний;

4) балансовий;

5) експериментальний;

6) економіко-математичний.

 

7. У чому особливість землі як засобу виробництва в сільському господарстві?

1) земля – це дар природи і незамінний засіб виробництва у сільському господарстві;

2) земля одночасно є предметом і засобом праці;

3) продуктивні сили землі обмежені;

4) земля просторово обмежена, її не можна заново створити або збільшити розміри;

5) земля в процесі виробництва не зношується, а при правильному її використанні постійно поліпшується;

6) однакові розміри вкладень на одиницю земельної площі дають однакові результати за обсягом валової продукції;

7) земля не однорідна за якістю;

8) земля може бути замінена іншими засобами виробництва.

 

8. Назвіть види родючості грунтів.

1) природна;

2) штучна;

3) економічна;

4) екологічна;

5) абсолютна;

6) відносна.

 

9.    Які види угідь належать до сільськогосподарських угідь?

1) землі сільських населених пунктів;

2) рілля;

3) сіножаті;

4) пасовища;

5) площа лісу сільськогосподарського підприємства;

6) багаторічні насадження.

 

10. Яку питому вагу займають землі сільськогосподарського призначення в земельному фонді України?

1) майже 50 %;

2) понад 60 %;

3) майже 70 %;

4) понад 80 %

 

11. Яка частка ріллі в структурі сільськогосподарських угідь України?

1) понад 50 %; 

2) майже 60 %;

3) понад 70 %;

4) майже 80 %

 

12. Що таке земельний кадастр?

1) земельний кадастр це сукупність необхідних відомостей про природні властивості земель і ефективність їх використання;

2) земельний кадастр це сукупність необхідних відомостей про господарський і правовий стан земель та рівень їх використання;

3) земельний кадастр це сукупність необхідних і обгрунтованих відомостей про природні властивості земель, їх господарський і правовий стан;

4) земельний кадастр це сукупність необхідних відомостей про ефективність використання земель і їх правовий стан в умовах переходу до ринкових відносин.

 

13. У чому суть економічної оцінки землі?

1) у визначенні її відносної цінності як засобу виробництва в сільському господарстві;

2) у визначенні рівня її використання в сільському господарстві;

3) у визначенні ефективності її використання як засобу виробництва в сільському господарстві.

 

14. З якою метою розробляється і використовується земельний кадастр?

1) для організації ефективного використання і охорони земель;

2) для удосконалення розміщення і спеціалізації сільськогосподарського виробництва;

3) для визначення рівня і ефективності використання земель;

4) для визначення грошової оцінки землі;

5) для одержання кредиту під заставу землі:

6) для обчислення компенсацій при вилученні землі із сільськогосподарського користування.

 

15. Якими показниками характеризується економічна ефективність використання землі?

1) урожайністю сільськогосподарських культур;

2) виробництвом молока, м'яса всіх видів, вовни з розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь:

3) вартістю валової і товарної продукції на 1 га сільськогосподарських угідь;

4) вартістю валової товарної продукції на одного середньорічного працівника;

5) валовим і чистим доходом на 1 га сільськогосподарських угідь;

6) прибутком на 1 га сільськогосподарських угідь.

 

16. Назвіть основні шляхи підвищення ефективності використання землі.

1) система заходів підвищення родючості земель;

2) оренда землі в сільському господарстві:

3) збільшення внесення органічних і мінеральних добрив:

4) розширення посівних площ технічних культур;

5) підвищення продуктивності праці в сільському господарстві;

6) охорона грунтів від ерозії та інших руйнівних процесів.

 

17. Що розуміється під трудовими ресурсами сільського господарства?

1) працездатне населення, яке проживає в сільській місцевості;

2) працездатне населення, зайняте в сільськогосподарському виробництві;

3) працездатне населення, зайняте в галузях агропромислового комплексу.

 

18. Які зміни відбуваються в чисельності, професійному складі і кваліфікації працівників сільського господарства?

1) чисельність працівників у сільськогосподарських підприємствах збільшується;

2) чисельність працівників у сільськогосподарських підприємствах зменшується;

3) частка кваліфікованих працівників і спеціалістів у сільськогосподарських підприємствах збільшується;

4) демографічна структура сільського господарства погіршується;

5) найактивніша частина трудових ресурсів залишає сільське господарство:

6) міграційні процеси не впливають на рівень забезпеченості сільського господарства трудовими ресурсами.

 

19. Які особливості використання трудових ресурсів у сільському господарстві в умовах переходу до ринкових відносин?

1) трудові ресурси рівномірно використовуються протягом року;

2) трудові ресурси характеризуються сезонністю використання;

3) тваринництво характеризується меншим коефіцієнтом сезонності використання трудових ресурсів порівняно з галузями рослинництва;

4) ринок робочої сили нині створює певні можливості вільного вибору сфери прикладання праці за формою власності і видом господарювання;

5) ринок робочої сили формується з урахуванням дії закону вартості.

 

20. Які показники характеризують рівень використання трудових ресурсів?

1) кількість відпрацьованих людино-днів одним працездатним за рік;

2) кількість відпрацьованих людино-днів у сільськогосподарському підприємстві за рік;

3) кількість відпрацьованих людино-годин одним працездатним за рік,

4) коефіцієнт сезонності використання трудових ресурсів;

5) коефіцієнт використання трудових ресурсів.

 

21. У чому суть продуктивності праці?

1) продуктивність праці це здатність створювати певну кількість продукції;

2) продуктивність праці це здатність створювати певну кількість продукції на одиницю виробничих витрат:

3) продуктивність праці це здатність створювати певну кількість продукції за одиницю робочого часу:

4) продуктивність праці це обсяг виробленої продукції у господарстві за певний період (день, рік).

 

22. Якими показниками визначають рівень продуктивності праці в сільському господарстві?

1) виробництвом окремих видів сільськогосподарської продукції у натуральному виразі з розрахунку на 1 люд.-год;

2) прямими затратами праці (люд.-год) на виробництво 1 ц продукції;

3) прямими затратами праці (люд.-год) на 1 га посіву сільськогосподарських культур;

4) прямими затратами праці (люд.-год) на 1 голову худоби;

5) вартістю валової продукції сільського господарства з розрахунку на 1 люд.-год;

6) вартістю валової продукції сільського господарства з розрахунку на одного середньорічного працівника.

 

23. Які показники характеризують рівень продуктивності праці в окремій галузі сільського господарства?

1) виробництво окремих видів сільськогосподарської продукції у натуральному виразі з розрахунку на 1 люд.-год;

2) прямі затрати праці (люд.-год) на 1 ц продукції;

3) виробництво окремих видів сільськогосподарської продукції у натуральному виразі з розрахунку на 1 га посіву;

4) вартість валової продукції на 1 люд.-год;

5) вартість валової продукції на одного середньорічного працівника;

6) прямі затрати праці на одну голову худоби.

 

24. Які показники характеризують рівень продуктивності праці в сільськогосподарському підприємстві?

1) виробництво окремих видів сільськогосподарської продукції у натуральному виразі з розрахунку на 1 люд.-год;

2) прямі затрати праці (люд.-год) на 1 ц продукції;

3) вартість валової продукції сільського господарства на 1 люд.-год

4) вартість валової продукції сільського господарства на одного середньорічного працівника;

5) навантаження посівних площ на одного середньорічного працівника;

6) навантаження худоби і птиці на одного середньорічного працівника.

 

25. Яке оптимальне співвідношення темпів підвищення продуктивності праці та рівня її оплати?

1) На 1 % підвищення продуктивності праці рівень її оплати має зрости:

2) на 0,6 0,7 %;

3) на 0,8 0,9 %;

4) на 1.0 1,1 %.

 

26. Назвіть основні шляхи підвищення продуктивності праці у сільському господарстві.

1) зростання врожайності сільськогосподарських культур;

2) підвищення продуктивності тварин;

3) впровадження комплексної механізації і автоматизації виробництва;

4) використання інтенсивних та індустріальних технологій виробництва в рослинництві і тваринництві;

5) застосування прогресивних форм організації і оплати праці;

6) зміцнення трудової і технологічної дисципліни.

 

27. У чому економічна суть виробничих фондів сільського господарства?

1) виробничі фонди це засоби виробництва, які беруть участь у сільськогосподарському виробництві;

2) виробничі фонди це сукупність засобів і предметів праці та трудових ресурсів, які беруть участь у сільськогосподарському виробництві;

3) виробничі фонди це засоби виробництва сільського господарства, виражені в грошовій формі.

 

28. У чому суть основних виробничих фондів сільського господарства?

1) основні виробничі фонди це засоби виробництва, які беруть участь у процесі виробництва і переносять свою вартість на створений продукт;

2) основні виробничі фонди це засоби виробництва, які беруть участь у процесі виробництва протягом тривалого часу, зберігають натурально-речову форму і поступово частинами переносять свою вартість на створений продукт;

3) основні виробничі фонди це засоби сільського господарства, виражені у грошовій формі;

4) основні виробничі фонди це предмети праці сільського господарства, виражені у грошовій формі.

 

29. У чому суть оборотних виробничих фондів сільського господарства?

1) оборотні виробничі фонди це засоби виробництва, які повністю споживаються протягом одного виробничого циклу, втрачають свою натурально-речову форму і повністю переносять свою вартість на готовий продукт;

2) оборотні виробничі фонди це виробничі запаси, незавершене виробництво і готова до реалізації продукція сільськогосподарського підприємства;

3) оборотні виробничі фонди – це предмети праці сільського господарства, виражені у грошовій формі;

4) оборотні виробничі фонди включають виробничі запаси і незавершене виробництво в господарстві.

 

30. У чому суть фондів обігу сільськогосподарських підприємств?

1) фонди обігу це засоби виробництва, які обслуговують сільськогосподарське виробництво на стадії реалізації продукції;

2) фонди обігу включають виробничі запаси, готову до реалізації продукцію, кошти та інші активи;

3) фонди обігу включають готову до реалізації продукцію, кошти на поточних рахунках і в розрахунках та інші активи.

 

31. У чому суть оборотних засобів сільськогосподарського підприємства?

1) це готова продукція і кошти від її реалізації;

2) це сукупність оборотних виробничих фондів і фондів обігу;

3) це виробничі запаси, незавершене виробництво, готова до реалізації продукція, кошти на рахунках і в розрахунках та інші активи.

 

32. Які показники характеризують забезпеченість господарства основними виробничими фондами?

1) фондозабезпеченість господарства;

2) енергозабезпеченість господарства;

3) фондоозброєність праці;

4) вартість основних виробничих фондів з розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь;

5) вартість основних виробничих фондів з розрахунку на 100 грн вартості валової продукції;

6) вартість основних виробничих фондів з розрахунку на одного середньорічного працівника.

 

33. Які показники характеризують економічну ефективність використання основних виробничих фондів?

1) фондовіддача;

2) середньорічна вартість основних виробничих фондів з розрахунку на 1 грн. вартості валової продукції;

3) фондомісткість продукції;

4) норма прибутку;

5) вартість валової продукції з розрахунку на 1 грн основних виробничих фондів;

6) відношення вартості валової продукції до середньорічної вартості основних і оборотних виробничих фондів, виражене в процентах;

 

34. Назвіть показники економічної ефективності використання оборотних засобів сільськогосподарських підприємств та методику їх розрахунку.

1) коефіцієнт оборотності оборотних засобів;

2) кількість оборотів оборотних засобів за рік визначається відношенням суми обороту (виручка від реалізації продукції плюс вартість молодняку, переведеного в основне стадо, мінус виручка від реалізації основного стада) до середньорічних залишків оборотних засобів;

3) кількість оборотів оборотних засобів за рік визначається відношенням суми обороту (вартість валової продукції плюс вартість молодняку, переведеного в основне стадо, мінус вартість худоби основного стада) до середньорічних залишків оборотних засобів;

4) тривалість одного обороту оборотних засобів (у днях);

5) тривалість одного обороту визначається множенням кількості днів у році на коефіцієнт оборотності засобів.

6) тривалість одного обороту визначається діленням кількості днів у році на коефіцієнт оборотності засобів.

 

35. Якими показниками визначається забезпеченість сільського господарства енергетичними ресурсами?

1) кількістю енергетичних потужностей (к.с.) з розрахунку на 100 га посівної площі;

2) кількістю енергетичних потужностей (к.с.) з розрахунку на 100 га посіву зернових культур;

3) кількістю енергетичних потужностей (к.с.) з розрахунку на одну голову худоби;

4) кількістю енергетичних потужностей (к.с.) з розрахунку на одного середньорічного працівника;

5) кількістю електроенергії, використаної на виробничі потреби, з розрахунку на одного середньорічного працівника;

6) кількістю електроенергії, використаної на виробничі потреби, з розрахунку на одну середньорічну голову худоби.

 

36. У чому суть капітальних вкладень у сільське господарство?

1) це інвестиції виробничого і невиробничого призначення в сільське господарство;

2) це кошти, які використовуються на розвиток сільського господарства;

3) це кошти, які використовуються на придбання і будівництво нових, а також реконструкцію діючих основних фондів;

4) це інвестиції, які використовуються для придбання основних фондів сільськогосподарського призначення.

 

37. Назвіть основні напрями капітальних вкладень у сільське господарство.

1) на будівництво об'єктів виробничого призначення;

2) на будівництво об'єктів невиробничого призначення;

3) на придбання тракторів і сільськогосподарських машин;

4) на придбання транспортних засобів;

5) на меліорацію земель;

6) на закладання садів і виноградників;

7) на формування основного стада продуктивної і робочої худоби.

 

38. Назвіть джерела капітальних вкладень у сільське господарство.

1) прибуток;

2) амортизаційні відрахування

3) виручка від реалізації основних фондів,

4) виручка від реалізації продукції;

5) банківський кредит;

6) бюджетне фінансування;

7) страхові відшкодування по основних фондах.

 

39. Які показники характеризують економічну ефективність капітальних вкладень?

1) коефіцієнт абсолютної економічної ефективності капітальних вкладень;

2) норма прибутку;

3) коефіцієнт відновлення основних фондів;

4) строк окупності капітальних вкладень.

5) розмір приведених витрат;

6) середньорічний приріст продукції в результаті інвестицій.

 

40. У чому економічна суть виробничих фондів сільського господарства?

1) виробничі фонди це засоби виробництва, які беруть участь у сільськогосподарському виробництві;

2) виробничі фонди це сукупність засобів і предметів праці та трудових ресурсів, які беруть участь у сільськогосподарському виробництві;

3) виробничі фонди це засоби виробництва сільського господарства, виражені в грошовій формі.

 

41. У чому суть основних виробничих фондів сільського господарства?

1) основні виробничі фонди не засоби виробництва, які беруть участь у процесі виробництва і переносять свою вартість на створений продукт,

2) основні виробничі фонди це засоби виробництва, які беруть участь у процесі виробництва протягом тривалого часу, зберігають натурально-речову форму і поступово частинами переносять свою вартість на створений продукт;

3) основні виробничі фонди це засоби сільського господарства, виражені у грошовій формі;

4) основні виробничі фонди це предмети праці сільського господарства, виражені у грошовій формі.

 

42. У чому суть оборотних виробничих фондів сільського господарства?

1) оборотні виробничі фонди це засоби виробництва, які повністю споживаються протягом одного виробничого циклу, втрачають свою натурально-речову форму і повністю переносять свою вартість на готовий продукт;

2) оборотні виробничі фонди це виробничі запаси, незавершене виробництво і готова до реалізації продукція сільськогосподарського підприємства;

3) оборотні виробничі фонди це предмети праці сільського господарства, виражені у грошовій формі;

4) оборотні виробничі фонди включають виробничі запаси і незавершене виробництво в господарстві.

 

43. У чому суть фондів обігу сільськогосподарських підприємств?

1) фонди обігу це засоби виробництва, які обслуговують сільськогосподарське виробництво на стадії реалізації продукції:

2) фонди обігу включають виробничі запаси, готову до реалізації продукцію, кошти та інші активи;

3) фонди обігу включають готову до реалізації продукцію, кошти на поточних рахунках і в розрахунках та інші активи.

 

44. У чому суть оборотних засобів сільськогосподарського підприємства?

1) це готова продукція і кошти від її реалізації;

2) це сукупність оборотних виробничих фондів і фондів обігу;

3) це виробничі запаси, незавершене виробництво, готова до реалізації продукція, кошти на рахунках і в розрахунках та інші активи.

 

45. Які показники характеризують забезпеченість господарства основними виробничими фондами?

1) фондозабезпеченість господарства;

2) енергозабезпеченість господарства;

3) фондоозброєність праці;

4) вартість основних виробничих фондів з розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь;

5) вартість основних виробничих фондів з розрахунку на 100 грн. вартості валової продукції;

6) вартість основних виробничих фондів з розрахунку на одного середньорічного працівника.

 

46. Які показники характеризують економічну ефективність використання основних виробничих фондів?

1) фондовіддача;

2) середньорічна вартість основних виробничих фондів з розрахунку на 1 грн вартості валової продукції;

3) фондомісткість продукції:

4) норма прибутку;

5) вартість валової продукції з розрахунку на 1 грн. основних виробничих фондів;

6) відношення вартості валової продукції до середньорічної вартості основних і оборотних виробничих фондів, виражене в процентах.

 

47. Назвіть показники економічної ефективності використання оборотних засобів сільськогосподарських підприємств та методику їх розрахунку.

1) коефіцієнт оборотності оборотних засобів;

2) кількість оборотів оборотних засобів за рік визначається відношенням суми обороту (виручка від реалізації продукції плюс вартість молодняку, переведеного в основне стадо, мінус виручка від реалізації основного стада) до середньорічних залишків оборотних засобів;

3) кількість оборотів оборотних засобів за рік визначається відношенням суми обороту (вартість валової продукції плюс вартість молодняку, переведеного в основне стадо, мінус вартість худоби основного стада) до середньорічних залишків оборотних засобів;

4) тривалість одного обороту оборотних засобів (у днях);

5) тривалість одного обороту визначається множенням кількості днів у році на коефіцієнт оборотності засобів.

6) тривалість одного обороту визначається діленням кількості днів у році на коефіцієнт оборотності засобів.

 

48. Якими показниками визначається забезпеченість сільського господарства енергетичними ресурсами?

1) кількістю енергетичних потужностей (к.с.) з розрахунку на 100 га посівної площі:

2) кількістю енергетичних потужностей (к.с.) з розрахунку на 100 га посіву зернових культур;

3) кількістю енергетичних потужностей (к.с.) з розрахунку на одну голову худоби;

4) кількістю енергетичних потужностей (к.с.) з розрахунку на одного середньорічного працівника;

5) кількістю електроенергії, використаної на виробничі потреби, з розрахунку на одного середньорічного працівника;

6) кількістю електроенергії, використаної на виробничі потреби, з розрахунку на одну середньорічну голову худоби.

 

49. У чому суть капітальних вкладень у сільське господарство?

1) капітальні вкладення це інвестиції виробничого і невиробничого призначення в сільське господарство;

2) капітальні вкладення це кошти, які використовуються на розвиток сільського господарства;

3) капітальні вкладення це кошти, які використовуються на придбання і будівництво нових, а також реконструкцію діючих основних фондів:

4) капітальні вкладення це інвестиції, які використовуються для придбання основних фондів сільськогосподарського призначення.

 

50. Назвіть основні напрями капітальних вкладень у сільське господарство.

1) на будівництво об'єктів виробничого призначення;

2) на будівництво об'єктів невиробничого призначення;

3) на придбання тракторів і сільськогосподарських машин;

4) на придбання транспортних засобів;

5) на меліорацію земель;

6) на закладання садів і виноградників;

7) на формування основного стада продуктивної і робочої худоби.

 

51. Назвіть джерела капітальних вкладень у сільське господарство.

1) прибуток;

2) амортизаційні відрахування;

3) виручка від реалізації основних фондів;

4) виручка від реалізації продукції;

5) банківський кредит;

6) бюджетне фінансування;

7) страхові відшкодування по основних фондах;

 

52. Які показники характеризують економічну ефективність капітальних вкладень?

1) коефіцієнт абсолютної економічної ефективності капітальних вкладень;

2) норма прибутку;

3) коефіцієнт відновлення основних фондів;

4) строк окупності капітальних вкладень;

5) розмір приведених витрат;

6) середньорічний приріст продукції в результаті інвестицій.

 

53. У чому суть суспільних витрат виробництва, вартості і собівартості продукції?

1) суспільні витрати виробництва – це затрати праці і коштів на виробництво відповідного виду продукції;

2) суспільні витрати виробництва – це сукупні затрати живої і уречевленої праці на виробництво відповідного виду продукції;

3) суспільні витрати виробництва формують вартість продукту;

4) собівартість продукції визначається суспільно необхідними витратами виробництва;

5) собівартість продукції визначається індивідуальними витратами сільськогосподарських підприємств;

6) собівартість продукції це витрати сільськогосподарських підприємств на виробництво і реалізацію продукції, виражені у грошовій формі.

 

54. Як розподіляються загальновиробничі витрати між об'єктами обчислення собівартості продукції?

1) пропорційно до всіх прямих витрат;

2) пропорційно до загальної суми витрат на оплату праці;

3) пропорційно до загальної суми витрат на оплату праці, амортизацію основних виробничих фондів.

 

55. Що таке структура собівартості сільськогосподарської продукції?

1) процентне співвідношення окремих елементів витрат у загальних витратах рослинництва або тваринництва,

2) процентне співвідношення окремих статей витрат у загальних витратах виробництва продукції;

3) процентне співвідношення між витратами на оплату праці і матеріальними витратами;

4) процентне співвідношення між витратами виробництва і прибутком.

 

56. Назвіть основні шляхи зниження собівартості с.-г. продукції.

1) підвищення врожайності сільськогосподарських культур і продуктивності тварин;

2) підвищення продуктивності праці;

3) зменшення витрат виробництва на 1 га посіву сільськогосподарських культур і на одну голову худоби;

4) раціональне використання матеріальних оборотних фондів;

5) зменшення витрат кормів на виробництво одиниці продукції тваринництва;

6) впровадження інтенсивних та прогресивних технологій виробництва продукції рослинництва і тваринництва.

 

57. У чому суть ціни як економічної категорії?

1) це грошовий вираз витрат на виробництво продукції;

2) це грошовий вираз вартості товару;

3) це грошовий вираз витрат на виробництво і реалізацію товару;

4) ціна включає собівартість продукції і прибуток.

 

58. Які функції виконують ціни?

1) стимулювання виробництва продукції;

2) визначення собівартості продукції;

3) планово-облікову;

4) визначення рівня доходів населення;

5) визначення платоспроможного попиту на товари;

6) розподіл і перерозподіл валового доходу.

 

59. Які види цін використовуються у сільському господарстві?

1) розрахункові;

2) оптові;

3) здавальні;

4) закупівельні;

5) договірні;

6) ціни споживчої кооперації;

7) роздрібні;

8) державні;

9) ціни продуктового ринку;

10) ціни за кошторисною вартістю;

11) тарифи

 

60. Які основні принципи утворення закупівельних цін на продукцію сільського господарства?

1) рівень закупівельних цін повинен відшкодовувати фактичні витрати сільськогосподарських підприємств і забезпечувати відповідний прибуток;

2) рівень закупівельних цін повинен відшкодовувати суспільно необхідні витрати виробництва і забезпечувати відповідний прибуток сільськогосподарському підприємству;

3) закупівельні ціни мають мати певне співвідношення на однорідні види сільськогосподарської продукції і продукти її переробки;

4) встановлення економічно обгрунтованого співвідношення цін на сільськогосподарську продукцію і промислові засоби виробництва для сільського господарства;

5) рівень закупівельних цін на продукцію сільського господарства встановлюється з урахуванням її якості;

6) ціни на окремі види продукції встановлюються з урахуванням строків її реалізації;

7) закупівельні ціни встановлюються з урахуванням попиту і пропозиції сільськогосподарської продукції.

 

61. Які фактори впливають на рівень реалізаційних цін?

1) рівень собівартості продукції у сільськогосподарських підприємствах;

2) попит і пропозиція товару;

3) якість сільськогосподарської продукції;

4) рівень продуктивності праці на виробництві продукції;

5) необхідність забезпечення рентабельного виробництва продукції;

6) державне регулювання цін і податкова політика.

 

62. У чому суть економічної ефективності сільськогосподарського виробництва?

1) економічна ефективність с.-г. виробництва – це досягнення максимального обсягу виробництва продукції при найменших затратах праці і коштів;

2) економічна ефективність с.-г. виробництва - це одержання певної кількості сільськогосподарської продукції з 1 га земельної площі, від однієї голови худоби при найменших затратах праці і коштів на виробництво одиниці продукції;

3) економічна ефективність с.-г. виробництва – це одержання максимальної кількості продукції з 1 га земельної площі, від однієї голови худоби при найменших затратах праці і коштів.

 

63.Які показники характеризують економічну ефективність сільськогосподарського виробництва?

1) вартість валової продукції на 1 га сільськогосподарських угідь;

2) валовий дохід на 1 га сільськогосподарських угідь;

3) чистий дохід на 1 га сільськогосподарських угідь;

4) прибуток на 1 га сільськогосподарських угідь;

5) вартість валової продукції на 1 грн виробничих витрат;

6) прибуток на 1 грн вартості валової продукції;

7) норма прибутку;

8) рівень рентабельності.

 

64. Які показники характеризують економічну ефективність виробництва окремих видів продукції рослинництва?

1) урожайність сільськогосподарських культур;

2) прямі затрати праці на 1 ц продукції;

3) повна собівартість 1 ц продукції;

4) виробничі витрати на 1 га посіву сільськогосподарських культур;

5) прибуток на 1 га посіву сільськогосподарських культур;

6) рівень рентабельності.

 

65. Які показники характеризують економічну ефективність виробництва окремих видів продукції тваринництва?

1) продуктивність сільськогосподарських тварин і птиці;

2) прямі затрати праці на 1 ц продукції;

3) витрати кормів на 1 ц продукції;

4) виробничі витрати на одну голову тварин;

5) повна собівартість 1 ц продукції;

6) прибуток на 1 ц продукції;

7) прибуток на одну голову тварин;

8) рівень рентабельності.

 

66. Якими показниками визначається економічна ефективність використання добрив при вирощуванні сільськогосподарських культур?

1) приростом урожайності сільськогосподарських культур;

2) прямими затратами праці на 1 ц продукції;

3) прямими затратами праці на 1 га посіву;

4) собівартістю 1 ц продукції;

5) витратами виробництва на 1 га посіву;

6) окупністю витрат на добрива;

7) додатковим чистим доходом на 1 га посіву;

8) рівнем господарської рентабельності застосування добрив.

 

67.Які показники характеризують рентабельність сільськогосподарського виробництва?

1) маса прибутку, одержаного в господарстві за рік;

2) прибуток на 1 га сільськогосподарських угідь;

3) окупність виробничих витрат;

4) рівень рентабельності;

5) норма прибутку;

6)  фондовіддача.

 

68. Як визначається рівень рентабельності сільськогосподарського виробництва?

1) відношенням прибутку до загальної суми виробничих витрат у процентах;

2) відношенням валового доходу до загальної суми виробничих витрат у процентах;

3) відношенням прибутку до повної собівартості реалізованої продукції в процентах;

4) відношенням чистого доходу до повної собівартості реалізованої продукції в процентах.

 

69.Як визначається норма прибутку?

1) відношенням прибутку до середньорічної вартості основних виробничих фондів у процентах;

2) відношенням прибутку до середньорічної вартості основних і оборотних виробничих фондів у процентах;

3) відношенням прибутку до середньорічної вартості оборотних фондів у процентах;

4) відношенням прибутку до повної собівартості продукції в процентах.

 

70. Які фактори впливають на збільшення маси прибутку сільськогосподарського підприємства?

1) збільшення виробництва товарної продукції;

2) підвищення собівартості продукції;

3) зниження собівартості продукції;

4) підвищення ціни реалізації;

5) поліпшення якості продукції;

6) канали реалізації продукції.

 

71.У чому суть самофінансування сільськогосподарських підприємств?

1) сільськогосподарське підприємство є рентабельним;

2) рівень рентабельності забезпечує самоокупність господарства;

3) рівень рентабельності досягнув оптимального рівня і забезпечує розширене відтворення сільськогосподарського виробництва;

4)  маса прибутку забезпечує просте відтворення сільськогосподарського виробництва;

5)  маса прибутку забезпечує розширене відтворення сільськогосподарського виробництва.

 

72. Назвіть шляхи підвищення економічної ефективності сільськогосподарського виробництва.

1) підвищення урожайності сільськогосподарських культур;

2) збільшення витрат виробництва на 1 га посіву;

3) підвищення продуктивності худоби і птиці;

4) збільшення поголів'я продуктивної худоби;

5) впровадження комплексної механізації сільськогосподарського виробництва;

5) поліпшення якості продукції;

6) ефективне використання основних і оборотних фондів;

7) раціональне використання трудових ресурсів;

8) підвищення оплати праці працівників господарства;

9) впровадження інтенсивних та індустріальних технологій;

10)    поглиблення спеціалізації і посилення концентрації виробництва;

11)    впровадження прогресивних форм організації і оплати праці.

 

73. У чому суть економічної ефективності сільськогосподарського виробництва?

1) економічна ефективність с.-г. виробництва – це досягнення максимального обсягу виробництва продукції за найменших затрат праці і коштів;

2) економічна ефективність с.-г. виробництва це одержання певної кількості сільськогосподарської продукції з 1 га земельної площі, від однієї голови худоби за найменших затрат праці і коштів на виробництво одиниці продукції;

3) економічна ефективність с.-г. виробництва це одержання максимальної кількості продукції з 1 га земельної площі, від однієї голови худоби за найменших затрат праці і коштів.

 

74. Які показники характеризують економічну ефективність сільськогосподарського виробництва?

1) вартість валової продукції на 1 га сільськогосподарських угідь;

2) валовий доход на 1 га сільськогосподарських угідь;

3) чистий доход на 1 га сільськогосподарських угідь;

4) прибуток на 1 га сільськогосподарських угідь;

5) вартість валової продукції на 1 грн виробничих витрат;

6) прибуток на 1 грн вартості валової продукції;

7) норма прибутку;

8) рівень рентабельності.

 

75. Які показники характеризують економічну ефективність виробництва окремих видів продукції рослинництва?

1) урожайність сільськогосподарських культур; 

2) прямі затрати праці на 1 ц продукції;

3) повна собівартість 1 ц продукції; 

4) виробничі витрати на 1 га посіву сільськогосподарських культур;   

5) прибуток на 1 га посіву сільськогосподарських культур;

6) рівень рентабельності.

 

76. Які показники характеризують економічну ефективність виробництва окремих видів продукції тваринництва?

1) продуктивність сільськогосподарських тварин і птиці;

2) прямі затрати праці на 1 ц продукції;  

3) витрати кормів на 1 ц продукції;  

4) виробничі витрати на одну голову тварин;

5) повна собівартість 1 ц продукції;

6) прибуток на 1 ц продукції; 

7) прибуток на одну голову тварин;

8) рівень рентабельності.

 

77. Якими показниками визначається економічна ефективність використання добрив при вирощуванні сільськогосподарських культур?

1) приростом урожайності сільськогосподарських культур;

2) прямими затратами праці на 1 ц продукції;

3) прямими затратами праці на 1 га посіву;

4) собівартістю 1 ц продукції;

5) витратами виробництва на 1 г посіву;

6) окупністю витрат на добрива;

7) додатковим чистим доходом на 1 га посіву;

8) рівнем господарської рентабельності застосування добрив.

 

78. Які показники характеризують рентабельність сільськогосподарського виробництва?

1) маса прибутку, одержаного в господарстві за рік;

2) прибуток на 1 га сільськогосподарських угідь;

3) окупність виробничих витрат;

4) рівень рентабельності;

5) норма прибутку;

6) фондовіддача.

 

79. Як визначається рівень рентабельності сільськогосподарського виробництва?

1) відношенням прибутку до загальної суми виробничих витрат у процентах;

2) відношенням валового доходу до загальної суми виробничих витрат у процентах;

3) відношенням прибутку до повної собівартості реалізованої продукції в процентах;

4) відношенням чистого доходу до повної собівартості реалізованої продукції в процентах.

 

80. Як визначається норма прибутку?

1) відношенням прибутку до середньорічної вартості основних виробничих фондів у процентах;

2) відношенням прибутку до середньорічної вартості основних і оборотних виробничих фондів у процентах;

3) відношенням прибутку до середньорічної вартості оборотних фондів у процентах;

4) відношенням прибутку до повної собівартості продукції в процентах.

 

81. Які фактори впливають на збільшення маси прибутку сільськогосподарського підприємства?

1) збільшення виробництва товарної продукції;

2) підвищення собівартості продукції;

3) зниження собівартості продукції; 

4) підвищення ціни реалізації;

5) поліпшення якості продукції;

6) канали реалізації продукції.

 

82. У чому суть самофінансування сільськогосподарських підприємств?

1) сільськогосподарське підприємство є рентабельним;

2) рівень рентабельності забезпечує самоокупність господарства;

3)  рівень рентабельності досягнув оптимального рівня і забезпечує розширене відтворення сільськогосподарського виробництва;

4) маса прибутку забезпечує просте відтворення сільськогосподарського виробництва; 

5) маса прибутку забезпечує розширене відтворення сільськогосподарського виробництва.

 

83. Назвіть шляхи підвищення економічної ефективності сільськогосподарського виробництва.

1) підвищення урожайності сільськогосподарських культур;

2) збільшення витрат виробництва на 1 га посіву;

3) підвищення продуктивності худоби і птиці;

4) збільшення поголів'я продуктивної худоби;

5) впровадження комплексної механізації сільськогосподарського виробництва;

6) поліпшення якості продукції;

7) ефективне використання основних і оборотних фондів;

8) раціональне використання трудових ресурсів;

9) підвищення оплати праці працівників господарства; 

10) впровадження інтенсивних та індустріальних технологій;

11) поглиблення спеціалізації і посилення концентрації виробництва;

12) впровадження прогресивних форм організації і оплати праці.

 

84. Назвіть інтенсивні форми розвитку галузей сільського господарства.

1) збільшення посівних площ соняшнику;

2) підвищення врожайності цукрових буряків;

3) збільшення поголів'я худоби в господарстві;

4) підвищення продуктивності худоби;

5) збільшення виробництва молока;

6) поліпшення якості продукції.

 

85. Яка система показників характеризує рівень та результат інтенсифікації сільськогосподарського виробництва?

1) річні виробничі витрати на 1 га сільськогосподарських угідь;

2) обсяг основних виробничих фондів на 1 га сільськогосподарських угідь;

3) обсяг основних виробничих фондів на одного середньорічного працівника;

4) затрати праці на 1 га сільськогосподарських угідь;

5) рівень внесення добрив на 1 га ріллі,

6) вартість валової продукції на 1 грн основних фондів.

 

86. Яка система показників характеризує економічну ефективність інтенсифікації сільськогосподарського виробництва?

1) вартість валової продукції на 1 га сільськогосподарських угідь;

2) вартість валової продукції на одного середньорічного працівника;

3) вартість валової продукції на 1 грн основних виробничих фондів;

4) валовий доход на 1 га сільськогосподарських угідь;

5) прибуток на 1 га сільськогосподарських угідь;

6) рівень рентабельності.

 

87. Назвіть основні напрями інтенсифікації сільськогосподарського виробництва.

1) меліорація земель;

2) розширення посівів сільськогосподарських культур;

3) комплексна механізація виробництва;

4) підвищення продуктивності праці;

5) хімізація галузей рослинництва і тваринництва;

6) впровадження прогресивних форм організації і оплати праці;

7) використання досягнень науки і передового досвіду.

 

88. У чому суть науково-технічного прогресу в сільському господарстві?

1) є визначальним фактором розвитку сільського господарства;

2) це процес постійного вдосконалення засобів праці на основі широкого використання наукових досягнень;

3) це процес впровадження інтенсивних та індустріальних технологій у рослинництві і тваринництві на основі використання наукових досягнень;

4) це процес постійного вдосконалення засобів виробництва, технологій, організації і управління виробництвом на основі широкого використання наукових досягнень.

 

89. У чому економічне і соціальне значення науково-технічного прогресу в сільському господарстві?

1) підвищенні врожайності сільськогосподарських культур і продуктивності тварин;

2) впровадженні нових високопродуктивних сортів сільськогосподарських культур і порід тварин;

3) підвищенні продуктивності праці;

4) збільшенні кількості і поліпшенні якості сільськогосподарської продукції;

5) впровадженні прогресивних технологій виробництва сільськогосподарської продукції;

6) зниженні матеріало- та енергомісткості виробництва сільськогосподарської продукції;

7) поліпшенні умов праці і побуту сільських трудівників.

 

90. Які показники характеризують розширене відтворення в сільському господарстві?

1) підвищення урожайності сільськогосподарських культур;

2) підвищення продуктивності худоби і птиці;

3) збільшення вартості валової продукції;

4) підвищення продуктивності праці;

5) збільшення прибутку;

6) зниження собівартості продукції.

 

91. Які фонди забезпечують розширене відтворення в сільському господарстві?

1) фонд відшкодування;

2) фонд споживання;

3) фонд нагромадження;

4) фонд оплати праці;

5) резервний (страховий) фонд

 

92. Назвіть основні джерела розширеного відтворення і нагромадження в сільському господарстві.

1) валовий дохід;

2) чистий дохід;

3) диференціальна земельна рента;

4) виручка від реалізації продукції;

5) прибуток;

6)кредит

 

93. Які показники характеризують можливості і темпи розширеного відтворення?

1) рівень продуктивності праці;

2) рівень рентабельності;

3) рівень собівартості продукції;

4) норма прибутку;

5) норма нагромадження;

6) норма розширеного відтворення фондів.

 

94. Які показники характеризують розширене відтворення трудових ресурсів?

1) збільшення витрат на підготовку кадрів і підвищення їх кваліфікації;

2) підвищення продуктивності праці;

3) підвищення оплати праці;

4) підвищення фондоозброєності працівників сільського господарства:

5) підвищення рентабельності виробництва;

6) поліпшення добробуту сільських трудівників.

 

95. У чому суть розміщення сільського господарства?

1) це одна із форм суспільного поділу праці;

2) це обсяг виробництва окремих видів сільськогосподарської продукції в країні;

3) це розподіл виробництва окремих видів сільськогосподарської продукції по території країни.

 

96. Як визначається розміщення сільського господарства?

1) обсягом виробництва продукції сільського господарства в окремих регіонах;

2) ефективністю виробництва продукції сільського господарства в окремих регіонах;

3) часткою регіонів у виробництві окремих видів продукції сільського господарства в масштабах країни.

 

97. Назвіть основні фактори і принципи раціонального розміщення сільського господарства.

1) природні умови;

2) спеціалізація окремих регіонів на виробництві сільськогосподарської продукції;

3) розміщення міст і промислових центрів;

4) рівномірне розміщення переробної промисловості і сільськогосподарського виробництва по території країни;

5) розвиток засобів транспорту;

6) рівень забезпеченості трудовими ресурсами, їх використання.

 

98. Що таке галузь сільськогосподарського виробництва?

1) галузь це частина сільськогосподарського виробництва, яка спеціалізується на виробництві продукції рослинництва або тваринництва;

2) галузь це частина сільськогосподарського виробництва, яка характеризується певними засобами і технологією виробництва, кваліфікацією кадрів і кінцевою продукцією;

3) галузь це частина сільськогосподарського виробництва, яка характеризується певними засобами і предметами праці та спеціалізацією виробництва продукції.

 

99. Які природно-економічні зони виділено в Україні?

1) Полісся;

2) Лісостеп;

3) Степ;

4) Північний і Центральний Степ

5)  Південний Степ;

6)  передгірні і гірські райони Карпат.

 

100. У чому суть спеціалізації сільського господарства?

1) виробництві і реалізації відповідної продукції сільського господарства у підприємстві;

2) переважному розвитку галузі (галузей) з виробництва товарної продукції в господарстві;

3) переважному розвитку галузі (галузей) з виробництва валової продукції в господарстві.

 

101. Як визначається спеціалізація сільськогосподарського підприємства?

1) за галузевою структурою сільського господарства;

2) за структурою валової продукції господарства;

3) за структурою грошових надходжень від реалізації товарної продукції;

4) за структурою виробничих витрат господарства.

 

102.   Яку частку має становити головна галузь у структурі грошових надходжень господарства?

1) понад 15 %;

2) понад 20 %;

3) понад 25 %;

4) понад 30 %;

5) понад 40 %

 

103. Назвіть форми спеціалізації сільського господарства.

1) зональна;

2) господарська;

3) міжгосподарська;

4) внутрішньогосподарська;

5) внутрішньогалузева;

6) міжгалузева.

 

104.   Які показники характеризують концентрацію (розміри) виробництва.

1) площа сільськогосподарських угідь;

2) вартість валової продукції на одного середньорічного працівника;

3) чисельність працівників;

4) вартість основних виробничих фондів на одного середньорічного працівника;

5) наявність основних засобів виробництва;

6) вартість основних виробничих фондів на 1 га сільськогосподарських угідь; 

7) поголів'я худоби.

 

105. У чому економічне значення спеціалізації і концентрації виробництва?

1) розширенні посівної площі господарства;

2) збільшенні і удосконаленні засобів виробництва

3) збільшенні виробництва валової продукції;

4) збільшенні поголів'я худоби;

5) підвищенні продуктивності праці;

6)підвищенні ефективності виробництва.

 

106. Які показники характеризують економічну ефективність спеціалізації і концентрації сільського господарства?

1) вартість валової продукції на 1 га сільськогосподарських угідь;

2) річні виробничі витрати на 1 га сільськогосподарських угідь;

3) вартість валової продукції на одного середньорічного працівника;

4) вартість основних виробничих фондів на одного середньорічного працівника;

5) вартість валової продукції на 1 грн основних виробничих фондів;

6) витрати на 1 га посіву сільськогосподарських культур.

 

107. Які основні принципи розвитку міжгосподарської кооперації і агропромислової інтеграції?

1) добровільність у співробітництві;

2) науковий підхід до вибору організаційних форм і напрямів діяльності кооперованих господарств;

3) збереження господарської самостійності сільськогосподарських підприємств, які входять у міжгосподарське об'єднання;

4) матеріальна заінтересованість господарств у міжгосподарській кооперації;

5) органічна єдність виробництва і переробки сільськогосподарської продукції;

6) об'єднання селянських господарств у колективне господарство.

 

108. Назвіть основні форми агропромислової інтеграції.

1) агропромислові підприємства:

2) дослідно-виробничі підприємства.

3) агрофірми:

4) виробничі агропромислові об'єднання;

5) виробничі об'єднання у сільському господарстві;

6) науково-виробничі об'єднання.

 

109. У чому економічне і соціальне значення агропромислової інтеграції?

1) прискоренні розвитку продуктивних сил сільського господарства;

2) підвищенні рівня забезпеченості господарств виробничими фондами;

3) підвищенні продуктивності праці;

4) підвищенні рівня інтенсивності сільськогосподарського виробництва;

5) підвищенні економічної ефективності сільськогосподарського виробницта;

6) поліпшенні добробуту сільських трудівників.

 

 

На початок