|
ЕКОНОМІКА АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА Електронний посібник |
||
|
ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ |
||
1. У чому полягає значення і
чим визначається життєво важлива функція сільського господарства? 1) продукти сільського
господарства і промислові товари, що виробляються з сільськогосподарської
сировини, становлять 75 % фонду народного споживання; 2) у сільському господарстві
зайнято 20 % від загальної кількості працівників народного
господарства; 3) у сільській місцевості
проживає 32 % населення країни; 4) сільське господарство
постачає сировину для переробки і виробництва товарів народного споживання; 5) сільське господарство
забезпечує значну частку національного доходу країни; 6) рівень виробництва
сільськогосподарської продукції визначає темпи розвитку агропромислового
комплексу і економіки країни. 2.Які показники характеризують
значення сільського господарства в економіці України? 1) обсяг виробництва валової
продукції сільського господарства; 2) посівні площі
сільськогосподарських культур; 3) частка сільського
господарства у валовому суспільному продукті країни; 4) маса національного доходу,
який створюється в сільському господарстві; 5) поголів'я продуктивної
худоби в сільському господарстві; 6) кількість машин і знарядь,
які використовуються в сільському господарстві. 3. Якими особливостями характеризується сільськогосподарське
виробництво? 1) сільське господарство
розвивається на основі різних форм власності і видів господарювання; 2) економічний процес тісно
пов'язаний з відтворенням сільськогосподарських машин і знарядь; 3) земля – головний засіб виробництва; 4) робочий період збігається з
періодом виробництва сільськогосподарської продукції; 5) економічний процес
відтворення незмінно переплітається з природним процесом відтворення; 6) продукція сільського
господарства, вироблена за рік, повністю передається для споживання населенню
та переробки відповідним галузям народного господарства; 7) сільське господарство
відзначається сезонним характером виробництва; 8) робочий період не збігається
з періодом виробництва сільськогосподарської продукції; 9) сільське господарство
потребує великих обсягів внутрішньогосподарських перевезень вантажів; 10) частина одержаної продукції використовується у подальшому
виробничому процесі як засіб виробництва; 11) природні умови є важливими факторами сільськогосподарського
виробництва. 4. Що вивчає економіка сільського господарства? 1) економіка сільського
господарства – це наука про національне
багатство і способи його примноження; 2) економіка сільського
господарства – це наука, яка вивчає поведінку
людей в процесі виробництва, розподілу і споживання матеріальних благ; 3) економіка сільського
господарства – це наука, яка вивчає дію
об'єктивних економічних законів і форми їх прояву в сільськогосподарському
виробництві; 4) економіка сільського
господарства – це наука, яка вивчає розвиток
продуктивних сил сільського господарства; 5) економіка сільського
господарства – це наука, яка вивчає види
діяльності, пов'язані з обміном і грошовою угодою між людьми. 6) економіка сільського
господарства – це наука, яка вивчає виробничі
відносини у взаємозв'язку з розвитком продуктивних сил галузі. 5. Що таке сукупність виробничих відносин у сільському господарстві? 1) форма власності; 2) вид господарювання; 3) форма розвитку продуктивних
сил. 6. Які методи дослідження використовуються при вивченні економіки
сільського господарства? 1) статистико-економічний; 2) монографічний; 3) розрахунково-конструктивний; 4) балансовий; 5) експериментальний; 6) економіко-математичний. 7. У чому особливість землі як засобу виробництва в сільському
господарстві? 1) земля – це дар природи і
незамінний засіб виробництва у сільському господарстві; 2) земля одночасно є предметом
і засобом праці; 3) продуктивні сили землі
обмежені; 4) земля просторово обмежена,
її не можна заново створити або збільшити розміри; 5) земля в процесі виробництва
не зношується, а при правильному її використанні постійно поліпшується; 6) однакові розміри вкладень на
одиницю земельної площі дають однакові результати за обсягом валової
продукції; 7) земля не однорідна за
якістю; 8) земля може бути замінена
іншими засобами виробництва. 8. Назвіть види родючості грунтів. 1) природна; 2) штучна; 3) економічна; 4) екологічна; 5) абсолютна; 6) відносна. 9. Які види угідь належать до сільськогосподарських угідь? 1) землі сільських населених
пунктів; 2) рілля; 3) сіножаті; 4) пасовища; 5) площа лісу сільськогосподарського підприємства; 6) багаторічні насадження. 10. Яку питому вагу займають
землі сільськогосподарського призначення в земельному фонді України? 1) майже 50 %; 2) понад 60 %; 3) майже 70 %; 4) понад 80 % 11. Яка частка ріллі в
структурі сільськогосподарських угідь України? 1) понад 50 %; 2) майже 60 %; 3) понад 70 %; 4) майже 80 % 12. Що таке земельний
кадастр? 1) земельний кадастр – це сукупність необхідних відомостей про природні
властивості земель і ефективність їх використання; 2) земельний кадастр – це сукупність необхідних відомостей про
господарський і правовий стан земель та рівень їх використання; 3) земельний кадастр – це сукупність необхідних і обгрунтованих
відомостей про природні властивості земель, їх господарський і правовий стан; 4) земельний кадастр – це сукупність необхідних відомостей про
ефективність використання земель і їх правовий стан в умовах переходу до
ринкових відносин. 13. У чому суть економічної
оцінки землі? 1) у визначенні її відносної
цінності як засобу виробництва в сільському господарстві; 2) у визначенні рівня її
використання в сільському господарстві; 3) у визначенні ефективності її
використання як засобу виробництва в сільському господарстві. 14. З якою метою розробляється
і використовується земельний кадастр? 1) для організації ефективного
використання і охорони земель; 2) для удосконалення розміщення
і спеціалізації сільськогосподарського виробництва; 3) для визначення рівня і
ефективності використання земель; 4) для визначення грошової
оцінки землі; 5) для одержання кредиту під
заставу землі: 6) для обчислення компенсацій
при вилученні землі із сільськогосподарського користування. 15. Якими показниками
характеризується економічна ефективність використання землі? 1) урожайністю
сільськогосподарських культур; 2) виробництвом молока, м'яса
всіх видів, вовни з розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь: 3) вартістю валової і товарної
продукції на 1 га сільськогосподарських угідь; 4) вартістю валової товарної
продукції на одного середньорічного працівника; 5) валовим і чистим доходом на
1 га сільськогосподарських угідь; 6) прибутком на 1 га сільськогосподарських
угідь. 16. Назвіть основні шляхи
підвищення ефективності використання землі. 1) система заходів підвищення
родючості земель; 2) оренда землі в сільському
господарстві: 3) збільшення внесення
органічних і мінеральних добрив: 4) розширення посівних площ
технічних культур; 5) підвищення продуктивності
праці в сільському господарстві; 6) охорона грунтів від ерозії
та інших руйнівних процесів. 17. Що розуміється під трудовими
ресурсами сільського господарства? 1) працездатне населення, яке
проживає в сільській місцевості; 2) працездатне населення,
зайняте в сільськогосподарському виробництві; 3) працездатне населення,
зайняте в галузях агропромислового комплексу. 18. Які зміни відбуваються в
чисельності, професійному складі і кваліфікації працівників сільського
господарства? 1) чисельність працівників у
сільськогосподарських підприємствах збільшується; 2) чисельність працівників у
сільськогосподарських підприємствах зменшується; 3) частка кваліфікованих працівників
і спеціалістів у сільськогосподарських підприємствах збільшується; 4) демографічна структура
сільського господарства погіршується; 5) найактивніша частина
трудових ресурсів залишає сільське господарство: 6) міграційні процеси не
впливають на рівень забезпеченості сільського господарства трудовими
ресурсами. 19. Які особливості
використання трудових ресурсів у сільському господарстві в умовах переходу до
ринкових відносин? 1) трудові ресурси рівномірно
використовуються протягом року; 2) трудові ресурси
характеризуються сезонністю використання; 3) тваринництво
характеризується меншим коефіцієнтом сезонності використання трудових
ресурсів порівняно з галузями рослинництва; 4) ринок робочої сили нині
створює певні можливості вільного вибору сфери прикладання праці за формою
власності і видом господарювання; 5) ринок робочої сили
формується з урахуванням дії закону вартості. 20. Які показники
характеризують рівень використання трудових ресурсів? 1) кількість відпрацьованих
людино-днів одним працездатним за рік; 2) кількість відпрацьованих
людино-днів у сільськогосподарському підприємстві за рік; 3) кількість відпрацьованих
людино-годин одним працездатним за рік, 4) коефіцієнт сезонності
використання трудових ресурсів; 5) коефіцієнт використання
трудових ресурсів. 21. У чому суть продуктивності
праці? 1) продуктивність праці – це здатність створювати певну кількість
продукції; 2) продуктивність праці – це здатність створювати певну кількість
продукції на одиницю виробничих витрат: 3) продуктивність праці – це здатність створювати певну кількість
продукції за одиницю робочого часу: 4) продуктивність праці – це обсяг виробленої продукції у господарстві за
певний період (день, рік). 22. Якими показниками
визначають рівень продуктивності праці в сільському господарстві? 1) виробництвом окремих видів
сільськогосподарської продукції у натуральному виразі з розрахунку на 1 люд.-год; 2) прямими затратами праці (люд.-год) на виробництво 1 ц продукції; 3) прямими затратами праці (люд.-год) на 1 га посіву сільськогосподарських культур; 4) прямими затратами праці (люд.-год) на 1 голову худоби; 5) вартістю валової продукції
сільського господарства з розрахунку на 1 люд.-год; 6) вартістю валової продукції
сільського господарства з розрахунку на одного середньорічного працівника. 23. Які показники
характеризують рівень продуктивності праці в окремій галузі сільського
господарства? 1) виробництво окремих видів
сільськогосподарської продукції у натуральному виразі з розрахунку на 1 люд.-год; 2) прямі затрати праці (люд.-год) на 1 ц продукції; 3) виробництво окремих видів
сільськогосподарської продукції у натуральному виразі з розрахунку на 1 га
посіву; 4) вартість валової продукції
на 1 люд.-год; 5) вартість валової продукції
на одного середньорічного працівника; 6) прямі затрати праці на одну
голову худоби. 24. Які показники
характеризують рівень продуктивності праці в сільськогосподарському
підприємстві? 1) виробництво окремих видів
сільськогосподарської продукції у натуральному виразі з розрахунку на 1 люд.-год; 2) прямі затрати праці (люд.-год) на 1 ц продукції; 3) вартість валової продукції
сільського господарства на 1 люд.-год 4) вартість валової продукції
сільського господарства на одного середньорічного працівника; 5) навантаження посівних площ
на одного середньорічного працівника; 6) навантаження худоби і птиці
на одного середньорічного працівника. 25. Яке оптимальне
співвідношення темпів підвищення продуктивності праці та рівня її оплати? 1) На 1 % підвищення продуктивності праці рівень її
оплати має зрости: 2) на 0,6 – 0,7 %; 3) на 0,8 – 0,9 %; 4) на 1.0 – 1,1 %. 26. Назвіть основні шляхи
підвищення продуктивності праці у сільському господарстві. 1) зростання врожайності
сільськогосподарських культур; 2) підвищення продуктивності
тварин; 3) впровадження комплексної
механізації і автоматизації виробництва; 4) використання інтенсивних та
індустріальних технологій виробництва в рослинництві і тваринництві; 5) застосування прогресивних
форм організації і оплати праці; 6) зміцнення трудової і
технологічної дисципліни. 27. У чому економічна суть
виробничих фондів сільського господарства? 1) виробничі фонди – це засоби виробництва, які беруть участь у
сільськогосподарському виробництві; 2) виробничі фонди – це сукупність засобів і предметів праці та
трудових ресурсів, які беруть участь у сільськогосподарському виробництві; 3) виробничі фонди – це засоби виробництва сільського господарства,
виражені в грошовій формі. 28. У чому суть основних
виробничих фондів сільського господарства? 1) основні виробничі фонди – це засоби виробництва, які беруть участь у
процесі виробництва і переносять свою вартість на створений продукт; 2) основні виробничі фонди – це засоби виробництва, які беруть участь у
процесі виробництва протягом тривалого часу, зберігають натурально-речову
форму і поступово частинами переносять свою вартість на створений продукт; 3) основні виробничі фонди – це засоби сільського господарства, виражені у грошовій
формі; 4) основні виробничі фонди – це предмети праці сільського господарства,
виражені у грошовій формі. 29. У чому суть оборотних
виробничих фондів сільського господарства? 1) оборотні виробничі фонди – це засоби виробництва, які повністю споживаються
протягом одного виробничого циклу, втрачають свою натурально-речову форму і
повністю переносять свою вартість на готовий продукт; 2) оборотні виробничі фонди – це виробничі запаси, незавершене виробництво і
готова до реалізації продукція сільськогосподарського підприємства; 3) оборотні виробничі фонди –
це предмети праці сільського господарства, виражені у грошовій формі; 4) оборотні виробничі фонди
включають виробничі запаси і незавершене виробництво в господарстві. 30. У чому суть фондів обігу
сільськогосподарських підприємств? 1) фонди обігу – це засоби виробництва, які обслуговують
сільськогосподарське виробництво на стадії реалізації продукції; 2) фонди обігу включають
виробничі запаси, готову до реалізації продукцію, кошти та інші активи; 3) фонди обігу включають готову
до реалізації продукцію, кошти на поточних рахунках і в розрахунках та інші
активи. 31. У чому суть оборотних
засобів сільськогосподарського підприємства? 1) це готова продукція і кошти
від її реалізації; 2) це сукупність оборотних
виробничих фондів і фондів обігу; 3) це виробничі запаси,
незавершене виробництво, готова до реалізації продукція, кошти на рахунках і
в розрахунках та інші активи. 32. Які показники
характеризують забезпеченість господарства основними виробничими фондами? 1) фондозабезпеченість
господарства; 2) енергозабезпеченість
господарства; 3) фондоозброєність праці; 4) вартість основних виробничих
фондів з розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь; 5) вартість основних виробничих
фондів з розрахунку на 100 грн вартості валової продукції; 6) вартість основних виробничих
фондів з розрахунку на одного середньорічного працівника. 33. Які показники
характеризують економічну ефективність використання основних виробничих
фондів? 1) фондовіддача; 2) середньорічна вартість
основних виробничих фондів з розрахунку на 1 грн. вартості валової продукції; 3) фондомісткість продукції; 4) норма прибутку; 5) вартість валової продукції з
розрахунку на 1 грн основних виробничих фондів; 6) відношення вартості валової
продукції до середньорічної вартості основних і оборотних виробничих фондів,
виражене в процентах; 34. Назвіть показники
економічної ефективності використання оборотних засобів сільськогосподарських
підприємств та методику їх розрахунку. 1) коефіцієнт оборотності
оборотних засобів; 2) кількість оборотів оборотних
засобів за рік визначається відношенням суми обороту (виручка від реалізації
продукції плюс вартість молодняку, переведеного в основне стадо, мінус
виручка від реалізації основного стада) до середньорічних залишків оборотних
засобів; 3) кількість оборотів оборотних
засобів за рік визначається відношенням суми обороту (вартість валової
продукції плюс вартість молодняку, переведеного в основне стадо, мінус
вартість худоби основного стада) до середньорічних залишків оборотних
засобів; 4) тривалість одного обороту
оборотних засобів (у днях); 5) тривалість одного обороту
визначається множенням кількості днів у році на коефіцієнт оборотності
засобів. 6) тривалість одного обороту
визначається діленням кількості днів у році на коефіцієнт оборотності
засобів. 35. Якими показниками
визначається забезпеченість сільського господарства енергетичними ресурсами? 1) кількістю енергетичних
потужностей (к.с.) з розрахунку на 100 га посівної площі; 2) кількістю енергетичних
потужностей (к.с.) з розрахунку на 100 га посіву зернових культур; 3) кількістю енергетичних
потужностей (к.с.) з розрахунку на одну голову худоби; 4) кількістю енергетичних
потужностей (к.с.) з розрахунку на одного середньорічного працівника; 5) кількістю електроенергії,
використаної на виробничі потреби, з розрахунку на одного середньорічного
працівника; 6) кількістю електроенергії,
використаної на виробничі потреби, з розрахунку на одну середньорічну голову
худоби. 36. У чому суть капітальних
вкладень у сільське господарство? 1) це інвестиції виробничого і
невиробничого призначення в сільське господарство; 2) це кошти, які
використовуються на розвиток сільського господарства; 3) це кошти, які
використовуються на придбання і будівництво нових, а також реконструкцію
діючих основних фондів; 4) це інвестиції, які
використовуються для придбання основних фондів сільськогосподарського
призначення. 37. Назвіть основні напрями
капітальних вкладень у сільське господарство. 1) на будівництво об'єктів
виробничого призначення; 2) на будівництво об'єктів
невиробничого призначення; 3) на придбання тракторів і
сільськогосподарських машин; 4) на придбання транспортних
засобів; 5) на меліорацію земель; 6) на закладання садів і
виноградників; 7) на формування основного
стада продуктивної і робочої худоби. 38. Назвіть джерела капітальних
вкладень у сільське господарство. 1) прибуток; 2) амортизаційні відрахування 3) виручка від реалізації
основних фондів, 4) виручка від реалізації
продукції; 5) банківський кредит; 6) бюджетне фінансування; 7) страхові відшкодування по
основних фондах. 39. Які показники
характеризують економічну ефективність капітальних вкладень? 1) коефіцієнт абсолютної
економічної ефективності капітальних вкладень; 2) норма прибутку; 3) коефіцієнт відновлення
основних фондів; 4) строк окупності капітальних
вкладень. 5) розмір приведених витрат; 6) середньорічний приріст
продукції в результаті інвестицій. 40. У чому економічна суть
виробничих фондів сільського господарства? 1) виробничі фонди – це засоби виробництва, які беруть участь у
сільськогосподарському виробництві; 2) виробничі фонди – це сукупність засобів і предметів праці та
трудових ресурсів, які беруть участь у сільськогосподарському виробництві; 3) виробничі фонди – це засоби виробництва сільського господарства,
виражені в грошовій формі. 41. У чому суть основних
виробничих фондів сільського господарства? 1) основні виробничі фонди – не засоби виробництва, які беруть участь у
процесі виробництва і переносять свою вартість на створений продукт, 2) основні виробничі фонди – це засоби виробництва, які беруть участь у
процесі виробництва протягом тривалого часу, зберігають натурально-речову
форму і поступово частинами переносять свою вартість на створений продукт; 3) основні виробничі фонди – це засоби сільського господарства, виражені у
грошовій формі; 4) основні виробничі фонди – це предмети праці сільського господарства,
виражені у грошовій формі. 42. У чому суть оборотних
виробничих фондів сільського господарства? 1) оборотні виробничі фонди – це засоби виробництва, які повністю споживаються
протягом одного виробничого циклу, втрачають свою натурально-речову форму і
повністю переносять свою вартість на готовий продукт; 2) оборотні виробничі фонди – це виробничі запаси, незавершене виробництво і
готова до реалізації продукція сільськогосподарського підприємства; 3) оборотні виробничі фонди – це предмети праці сільського господарства,
виражені у грошовій формі; 4) оборотні виробничі фонди
включають виробничі запаси і незавершене виробництво в господарстві. 43. У чому суть фондів обігу
сільськогосподарських підприємств? 1) фонди обігу – це засоби виробництва, які обслуговують
сільськогосподарське виробництво на стадії реалізації продукції: 2) фонди обігу включають
виробничі запаси, готову до реалізації продукцію, кошти та інші активи; 3) фонди обігу включають готову
до реалізації продукцію, кошти на поточних рахунках і в розрахунках та інші
активи. 44. У чому суть оборотних
засобів сільськогосподарського підприємства? 1) це готова продукція і кошти від її реалізації; 2) це сукупність оборотних
виробничих фондів і фондів обігу; 3) це виробничі запаси,
незавершене виробництво, готова до реалізації продукція, кошти на рахунках і
в розрахунках та інші активи. 45. Які показники
характеризують забезпеченість господарства основними виробничими фондами? 1) фондозабезпеченість
господарства; 2) енергозабезпеченість
господарства; 3) фондоозброєність праці; 4) вартість основних виробничих
фондів з розрахунку на 100 га сільськогосподарських угідь; 5) вартість основних виробничих
фондів з розрахунку на 100 грн. вартості валової продукції; 6) вартість основних виробничих
фондів з розрахунку на одного середньорічного працівника. 46. Які показники характеризують
економічну ефективність використання основних виробничих фондів? 1) фондовіддача; 2) середньорічна вартість
основних виробничих фондів з розрахунку на 1 грн вартості валової продукції; 3) фондомісткість продукції: 4) норма прибутку; 5) вартість валової продукції з
розрахунку на 1 грн. основних виробничих фондів; 6) відношення вартості валової
продукції до середньорічної вартості основних і оборотних виробничих фондів,
виражене в процентах. 47. Назвіть показники
економічної ефективності використання оборотних засобів сільськогосподарських
підприємств та методику їх розрахунку. 1) коефіцієнт оборотності
оборотних засобів; 2) кількість оборотів оборотних
засобів за рік визначається відношенням суми обороту (виручка від реалізації
продукції плюс вартість молодняку, переведеного в основне стадо, мінус
виручка від реалізації основного стада) до середньорічних залишків оборотних
засобів; 3) кількість оборотів оборотних
засобів за рік визначається відношенням суми обороту (вартість валової
продукції плюс вартість молодняку, переведеного в основне стадо, мінус
вартість худоби основного стада) до середньорічних залишків оборотних
засобів; 4) тривалість одного обороту
оборотних засобів (у днях); 5) тривалість одного обороту
визначається множенням кількості днів у році на коефіцієнт оборотності
засобів. 6) тривалість одного обороту
визначається діленням кількості днів у році на коефіцієнт оборотності
засобів. 48. Якими показниками
визначається забезпеченість сільського господарства енергетичними ресурсами? 1) кількістю енергетичних
потужностей (к.с.) з розрахунку на 100 га посівної площі: 2) кількістю енергетичних
потужностей (к.с.) з розрахунку на 100 га посіву зернових культур; 3) кількістю енергетичних
потужностей (к.с.) з розрахунку на одну голову худоби; 4) кількістю енергетичних
потужностей (к.с.) з розрахунку на одного середньорічного працівника; 5) кількістю електроенергії,
використаної на виробничі потреби, з розрахунку на одного середньорічного
працівника; 6) кількістю електроенергії,
використаної на виробничі потреби, з розрахунку на одну середньорічну голову
худоби. 49. У чому суть капітальних
вкладень у сільське господарство? 1) капітальні вкладення – це інвестиції виробничого і невиробничого
призначення в сільське господарство; 2) капітальні – вкладення це кошти, які використовуються на
розвиток сільського господарства; 3) капітальні вкладення – це кошти, які використовуються на придбання і
будівництво нових, а також реконструкцію діючих основних фондів: 4) капітальні вкладення – це інвестиції, які використовуються для
придбання основних фондів сільськогосподарського призначення. 50. Назвіть основні напрями
капітальних вкладень у сільське господарство. 1) на будівництво об'єктів
виробничого призначення; 2) на будівництво об'єктів
невиробничого призначення; 3) на придбання тракторів і
сільськогосподарських машин; 4) на придбання транспортних
засобів; 5) на меліорацію земель; 6) на закладання садів і
виноградників; 7) на формування основного
стада продуктивної і робочої худоби. 51. Назвіть джерела капітальних
вкладень у сільське господарство. 1) прибуток; 2) амортизаційні відрахування; 3) виручка від реалізації
основних фондів; 4) виручка від реалізації
продукції; 5) банківський кредит; 6) бюджетне фінансування; 7) страхові відшкодування по
основних фондах; 52. Які показники
характеризують економічну ефективність капітальних вкладень? 1) коефіцієнт абсолютної
економічної ефективності капітальних вкладень; 2) норма прибутку; 3) коефіцієнт відновлення
основних фондів; 4) строк окупності капітальних
вкладень; 5) розмір приведених витрат; 6) середньорічний приріст
продукції в результаті інвестицій. 53. У чому суть суспільних
витрат виробництва, вартості і собівартості продукції? 1) суспільні витрати
виробництва – це затрати праці і коштів на виробництво відповідного виду
продукції; 2) суспільні витрати
виробництва – це сукупні затрати живої і уречевленої праці на виробництво
відповідного виду продукції; 3) суспільні витрати
виробництва формують вартість продукту; 4) собівартість продукції
визначається суспільно необхідними витратами виробництва; 5) собівартість продукції
визначається індивідуальними витратами сільськогосподарських підприємств; 6) собівартість продукції – це витрати сільськогосподарських підприємств на
виробництво і реалізацію продукції, виражені у грошовій формі. 54. Як розподіляються
загальновиробничі витрати між об'єктами
обчислення собівартості продукції? 1) пропорційно до всіх прямих
витрат; 2) пропорційно до загальної
суми витрат на оплату праці; 3) пропорційно до загальної
суми витрат на оплату праці, амортизацію основних виробничих фондів. 55. Що таке структура
собівартості сільськогосподарської продукції? 1) процентне співвідношення
окремих елементів витрат у загальних витратах рослинництва або тваринництва, 2) процентне співвідношення
окремих статей витрат у загальних витратах виробництва продукції; 3) процентне співвідношення між
витратами на оплату праці і матеріальними витратами; 4) процентне співвідношення між
витратами виробництва і прибутком. 56. Назвіть основні шляхи
зниження собівартості с.-г. продукції. 1) підвищення врожайності
сільськогосподарських культур і продуктивності тварин; 2) підвищення продуктивності
праці; 3) зменшення витрат виробництва
на 1 га посіву сільськогосподарських культур і на одну голову худоби; 4) раціональне використання
матеріальних оборотних фондів; 5) зменшення витрат кормів на
виробництво одиниці продукції тваринництва; 6) впровадження інтенсивних та
прогресивних технологій виробництва продукції рослинництва і тваринництва. 57. У чому суть ціни як
економічної категорії? 1) це грошовий вираз витрат на
виробництво продукції; 2) це грошовий вираз вартості
товару; 3) це грошовий вираз витрат на
виробництво і реалізацію товару; 4) ціна включає собівартість
продукції і прибуток. 58. Які функції виконують ціни? 1) стимулювання виробництва
продукції; 2) визначення собівартості
продукції; 3) планово-облікову; 4) визначення рівня доходів
населення; 5) визначення платоспроможного
попиту на товари; 6) розподіл і перерозподіл
валового доходу. 59. Які види цін
використовуються у сільському господарстві? 1) розрахункові; 2) оптові; 3) здавальні; 4) закупівельні; 5) договірні; 6) ціни споживчої кооперації; 7) роздрібні; 8) державні; 9) ціни продуктового ринку; 10) ціни за кошторисною
вартістю; 11) тарифи 60. Які основні принципи утворення закупівельних цін
на продукцію сільського господарства? 1) рівень закупівельних цін
повинен відшкодовувати фактичні витрати сільськогосподарських підприємств і
забезпечувати відповідний прибуток; 2) рівень закупівельних цін
повинен відшкодовувати суспільно необхідні витрати виробництва і
забезпечувати відповідний прибуток сільськогосподарському підприємству; 3) закупівельні ціни мають мати
певне співвідношення на однорідні види сільськогосподарської продукції і
продукти її переробки; 4) встановлення економічно
обгрунтованого співвідношення цін на сільськогосподарську продукцію і
промислові засоби виробництва для сільського господарства; 5) рівень закупівельних цін на
продукцію сільського господарства встановлюється з урахуванням її якості; 6) ціни на окремі види
продукції встановлюються з урахуванням строків її реалізації; 7) закупівельні ціни
встановлюються з урахуванням попиту і пропозиції сільськогосподарської
продукції. 61. Які фактори впливають на
рівень реалізаційних цін? 1) рівень собівартості
продукції у сільськогосподарських підприємствах; 2) попит і пропозиція товару; 3) якість сільськогосподарської
продукції; 4) рівень продуктивності праці
на виробництві продукції; 5) необхідність забезпечення
рентабельного виробництва продукції; 6) державне регулювання цін і
податкова політика. 62. У чому суть економічної
ефективності сільськогосподарського виробництва? 1) економічна ефективність
с.-г. виробництва – це досягнення максимального обсягу виробництва продукції
при найменших затратах праці і коштів; 2) економічна ефективність
с.-г. виробництва - це одержання певної кількості сільськогосподарської
продукції з 1 га земельної площі, від однієї голови худоби при найменших
затратах праці і коштів на виробництво одиниці продукції; 3) економічна ефективність
с.-г. виробництва – це одержання максимальної кількості продукції з 1 га
земельної площі, від однієї голови худоби при найменших затратах праці і
коштів. 63.Які показники характеризують
економічну ефективність сільськогосподарського виробництва? 1) вартість валової продукції
на 1 га сільськогосподарських угідь; 2) валовий дохід на 1 га сільськогосподарських угідь; 3) чистий дохід на 1 га сільськогосподарських угідь; 4) прибуток на 1 га
сільськогосподарських угідь; 5) вартість валової продукції
на 1 грн виробничих витрат; 6) прибуток на 1 грн вартості
валової продукції; 7) норма прибутку; 8) рівень рентабельності. 64. Які показники
характеризують економічну ефективність виробництва окремих видів продукції
рослинництва? 1) урожайність
сільськогосподарських культур; 2) прямі затрати праці на 1 ц
продукції; 3) повна собівартість 1 ц
продукції; 4) виробничі витрати на 1 га
посіву сільськогосподарських культур; 5) прибуток на 1 га посіву
сільськогосподарських культур; 6) рівень рентабельності. 65. Які показники
характеризують економічну ефективність виробництва окремих видів продукції
тваринництва? 1) продуктивність
сільськогосподарських тварин і птиці; 2) прямі затрати праці на 1 ц
продукції; 3) витрати кормів на 1 ц
продукції; 4) виробничі витрати на одну
голову тварин; 5) повна собівартість 1 ц
продукції; 6) прибуток на 1 ц продукції; 7) прибуток на одну голову
тварин; 8) рівень рентабельності. 66. Якими показниками
визначається економічна ефективність використання добрив при вирощуванні
сільськогосподарських культур? 1) приростом урожайності
сільськогосподарських культур; 2) прямими затратами праці на 1
ц продукції; 3) прямими затратами праці на 1
га посіву; 4) собівартістю 1 ц продукції; 5) витратами виробництва на 1
га посіву; 6) окупністю витрат на добрива; 7) додатковим чистим доходом на
1 га посіву; 8) рівнем господарської
рентабельності застосування добрив. 67.Які показники характеризують
рентабельність сільськогосподарського виробництва? 1) маса прибутку, одержаного в
господарстві за рік; 2) прибуток на 1 га
сільськогосподарських угідь; 3) окупність виробничих витрат; 4) рівень рентабельності; 5) норма прибутку; 6) фондовіддача. 68. Як визначається рівень
рентабельності сільськогосподарського виробництва? 1) відношенням прибутку до
загальної суми виробничих витрат у процентах; 2) відношенням валового доходу
до загальної суми виробничих витрат у процентах; 3) відношенням прибутку до
повної собівартості реалізованої продукції в процентах; 4) відношенням чистого доходу
до повної собівартості реалізованої продукції в процентах. 69.Як визначається норма
прибутку? 1) відношенням прибутку до
середньорічної вартості основних виробничих фондів у
процентах; 2) відношенням прибутку до
середньорічної вартості основних і оборотних виробничих фондів у процентах; 3) відношенням прибутку до
середньорічної вартості оборотних фондів у
процентах; 4) відношенням прибутку до
повної собівартості продукції в процентах. 70. Які фактори впливають на
збільшення маси прибутку сільськогосподарського підприємства? 1) збільшення виробництва
товарної продукції; 2) підвищення собівартості продукції; 3) зниження собівартості
продукції; 4) підвищення ціни реалізації; 5) поліпшення якості продукції; 6) канали реалізації продукції. 71.У чому суть самофінансування
сільськогосподарських підприємств? 1) сільськогосподарське
підприємство є рентабельним; 2) рівень рентабельності
забезпечує самоокупність господарства; 3) рівень рентабельності
досягнув оптимального рівня і забезпечує розширене відтворення
сільськогосподарського виробництва; 4) маса прибутку забезпечує просте відтворення сільськогосподарського
виробництва; 5) маса прибутку забезпечує розширене відтворення
сільськогосподарського виробництва. 72. Назвіть шляхи підвищення
економічної ефективності сільськогосподарського виробництва. 1) підвищення урожайності
сільськогосподарських культур; 2) збільшення витрат
виробництва на 1 га посіву; 3) підвищення продуктивності
худоби і птиці; 4) збільшення поголів'я
продуктивної худоби; 5) впровадження комплексної
механізації сільськогосподарського виробництва; 5) поліпшення якості продукції; 6) ефективне використання
основних і оборотних фондів; 7) раціональне використання
трудових ресурсів; 8) підвищення оплати праці
працівників господарства; 9) впровадження інтенсивних та
індустріальних технологій; 10) поглиблення спеціалізації і посилення концентрації виробництва; 11) впровадження прогресивних форм організації і оплати праці. 73. У чому суть економічної
ефективності сільськогосподарського виробництва? 1) економічна ефективність
с.-г. виробництва – це досягнення максимального обсягу виробництва продукції за найменших затрат праці і коштів; 2) економічна ефективність
с.-г. виробництва – це одержання певної кількості
сільськогосподарської продукції з 1 га земельної площі, від однієї голови
худоби за
найменших затрат праці і коштів
на виробництво одиниці продукції; 3) економічна ефективність
с.-г. виробництва – це одержання максимальної
кількості продукції з 1 га земельної площі, від однієї голови худоби за найменших затрат праці і коштів. 74. Які показники
характеризують економічну ефективність сільськогосподарського виробництва? 1) вартість валової продукції
на 1 га сільськогосподарських угідь; 2) валовий доход на 1 га
сільськогосподарських угідь; 3) чистий доход на 1 га
сільськогосподарських угідь; 4) прибуток на 1 га
сільськогосподарських угідь; 5) вартість валової продукції
на 1 грн виробничих витрат; 6) прибуток на 1 грн вартості валової продукції; 7) норма прибутку; 8) рівень рентабельності. 75. Які показники
характеризують економічну ефективність виробництва окремих видів продукції
рослинництва? 1) урожайність
сільськогосподарських культур; 2) прямі затрати праці на 1 ц
продукції; 3) повна собівартість 1 ц
продукції; 4) виробничі витрати на 1 га
посіву сільськогосподарських культур; 5) прибуток на 1 га посіву
сільськогосподарських культур; 6) рівень рентабельності. 76. Які показники
характеризують економічну ефективність виробництва окремих видів продукції
тваринництва? 1) продуктивність
сільськогосподарських тварин і птиці; 2) прямі затрати праці на 1 ц
продукції; 3) витрати кормів на 1 ц
продукції; 4) виробничі витрати на одну
голову тварин; 5) повна собівартість 1 ц
продукції; 6) прибуток на 1 ц продукції; 7) прибуток на одну голову
тварин; 8) рівень рентабельності. 77. Якими показниками
визначається економічна ефективність використання добрив при вирощуванні
сільськогосподарських культур? 1) приростом урожайності
сільськогосподарських культур; 2) прямими затратами праці на 1
ц продукції; 3) прямими затратами праці на 1
га посіву; 4) собівартістю 1 ц продукції; 5) витратами виробництва на 1 г
посіву; 6) окупністю витрат на добрива; 7) додатковим чистим доходом на
1 га посіву; 8) рівнем господарської
рентабельності застосування добрив. 78. Які показники
характеризують рентабельність сільськогосподарського виробництва? 1) маса прибутку, одержаного в
господарстві за рік; 2) прибуток на 1 га
сільськогосподарських угідь; 3) окупність виробничих витрат; 4) рівень рентабельності; 5) норма прибутку; 6) фондовіддача. 79. Як визначається рівень
рентабельності сільськогосподарського виробництва? 1) відношенням прибутку до
загальної суми виробничих витрат у процентах; 2) відношенням валового доходу
до загальної суми виробничих витрат у процентах; 3) відношенням прибутку до
повної собівартості реалізованої продукції в процентах; 4) відношенням чистого доходу
до повної собівартості реалізованої продукції в процентах. 80. Як визначається норма
прибутку? 1) відношенням прибутку до
середньорічної вартості основних виробничих фондів у
процентах; 2) відношенням прибутку до
середньорічної вартості основних і оборотних виробничих фондів у процентах; 3) відношенням прибутку до
середньорічної вартості оборотних фондів у
процентах; 4) відношенням прибутку до
повної собівартості продукції в процентах. 81. Які фактори впливають на
збільшення маси прибутку сільськогосподарського підприємства? 1) збільшення виробництва
товарної продукції; 2) підвищення собівартості
продукції; 3) зниження собівартості
продукції; 4) підвищення ціни реалізації; 5) поліпшення якості продукції; 6) канали реалізації продукції. 82. У чому суть
самофінансування сільськогосподарських підприємств? 1) сільськогосподарське
підприємство є рентабельним; 2) рівень рентабельності
забезпечує самоокупність господарства; 3) рівень рентабельності досягнув оптимального рівня і забезпечує
розширене відтворення сільськогосподарського виробництва; 4) маса прибутку забезпечує
просте відтворення сільськогосподарського виробництва; 5) маса прибутку забезпечує
розширене відтворення сільськогосподарського виробництва. 83. Назвіть шляхи підвищення
економічної ефективності сільськогосподарського виробництва. 1) підвищення урожайності
сільськогосподарських культур; 2) збільшення витрат
виробництва на 1 га посіву; 3) підвищення продуктивності худоби
і птиці; 4) збільшення поголів'я
продуктивної худоби; 5) впровадження комплексної
механізації сільськогосподарського виробництва; 6) поліпшення якості продукції;
7) ефективне використання
основних і оборотних фондів; 8) раціональне використання
трудових ресурсів; 9) підвищення оплати праці
працівників господарства; 10) впровадження інтенсивних та
індустріальних технологій; 11) поглиблення спеціалізації і
посилення концентрації виробництва; 12) впровадження прогресивних
форм організації і оплати праці. 84. Назвіть інтенсивні форми
розвитку галузей сільського господарства. 1) збільшення посівних площ
соняшнику; 2) підвищення врожайності
цукрових буряків; 3) збільшення поголів'я худоби
в господарстві; 4) підвищення продуктивності
худоби; 5) збільшення виробництва
молока; 6) поліпшення якості продукції. 85. Яка система показників
характеризує рівень та результат інтенсифікації сільськогосподарського
виробництва? 1) річні виробничі витрати на 1
га сільськогосподарських угідь; 2) обсяг основних виробничих
фондів на 1 га сільськогосподарських угідь; 3) обсяг основних виробничих
фондів на одного середньорічного працівника; 4) затрати праці на 1 га
сільськогосподарських угідь; 5) рівень внесення добрив на 1
га ріллі, 6) вартість валової продукції
на 1 грн основних фондів. 86. Яка система показників
характеризує економічну ефективність інтенсифікації сільськогосподарського
виробництва? 1) вартість валової продукції
на 1 га сільськогосподарських угідь; 2) вартість валової продукції
на одного середньорічного працівника; 3) вартість валової продукції
на 1 грн основних виробничих фондів; 4) валовий доход на 1 га
сільськогосподарських угідь; 5) прибуток на 1 га
сільськогосподарських угідь; 6) рівень рентабельності. 87. Назвіть основні напрями
інтенсифікації сільськогосподарського виробництва. 1) меліорація земель; 2) розширення посівів
сільськогосподарських культур; 3) комплексна механізація
виробництва; 4) підвищення продуктивності
праці; 5) хімізація галузей рослинництва
і тваринництва; 6) впровадження прогресивних
форм організації і оплати праці; 7) використання досягнень науки
і передового досвіду. 88. У чому суть
науково-технічного прогресу в сільському господарстві? 1) є визначальним фактором
розвитку сільського господарства; 2) це процес постійного
вдосконалення засобів праці на основі широкого використання наукових
досягнень; 3) це процес впровадження
інтенсивних та індустріальних технологій у рослинництві і тваринництві на
основі використання наукових досягнень; 4) це процес постійного
вдосконалення засобів виробництва, технологій, організації і управління
виробництвом на основі широкого використання наукових досягнень. 89. У чому економічне і
соціальне значення науково-технічного прогресу в сільському господарстві? 1) підвищенні врожайності
сільськогосподарських культур і продуктивності тварин; 2) впровадженні нових
високопродуктивних сортів сільськогосподарських культур і порід тварин; 3) підвищенні продуктивності
праці; 4) збільшенні кількості і
поліпшенні якості сільськогосподарської продукції; 5) впровадженні прогресивних
технологій виробництва сільськогосподарської продукції; 6) зниженні матеріало- та
енергомісткості виробництва сільськогосподарської продукції; 7) поліпшенні умов праці і
побуту сільських трудівників. 90. Які показники
характеризують розширене відтворення в сільському господарстві? 1) підвищення урожайності
сільськогосподарських культур; 2) підвищення продуктивності
худоби і птиці; 3) збільшення вартості валової
продукції; 4) підвищення продуктивності
праці; 5) збільшення прибутку; 6) зниження собівартості
продукції. 91. Які фонди забезпечують
розширене відтворення в сільському господарстві? 1) фонд відшкодування; 2) фонд споживання; 3) фонд нагромадження; 4) фонд оплати праці; 5) резервний (страховий) фонд 92. Назвіть основні джерела
розширеного відтворення і нагромадження в сільському господарстві. 1) валовий дохід; 2) чистий дохід; 3) диференціальна земельна
рента; 4) виручка від реалізації
продукції; 5) прибуток; 6)кредит 93. Які показники
характеризують можливості і темпи розширеного відтворення? 1) рівень продуктивності праці; 2) рівень рентабельності; 3) рівень собівартості
продукції; 4) норма прибутку; 5) норма нагромадження; 6) норма розширеного
відтворення фондів. 94. Які показники
характеризують розширене відтворення трудових ресурсів? 1) збільшення витрат на
підготовку кадрів і підвищення їх кваліфікації; 2) підвищення продуктивності
праці; 3) підвищення оплати праці; 4) підвищення фондоозброєності
працівників сільського господарства: 5) підвищення рентабельності
виробництва; 6) поліпшення добробуту
сільських трудівників. 95. У чому суть розміщення
сільського господарства? 1) це одна із форм суспільного
поділу праці; 2) це обсяг виробництва окремих
видів сільськогосподарської продукції в країні; 3) це розподіл виробництва окремих видів
сільськогосподарської продукції по території країни. 96. Як визначається розміщення
сільського господарства? 1) обсягом виробництва
продукції сільського господарства в окремих регіонах; 2) ефективністю виробництва
продукції сільського господарства в окремих регіонах; 3) часткою регіонів у
виробництві окремих видів продукції сільського господарства в масштабах
країни. 97. Назвіть основні фактори і
принципи раціонального розміщення сільського господарства. 1) природні умови; 2) спеціалізація окремих
регіонів на виробництві сільськогосподарської продукції; 3) розміщення міст і
промислових центрів; 4) рівномірне розміщення
переробної промисловості і сільськогосподарського виробництва по території
країни; 5) розвиток засобів транспорту; 6) рівень забезпеченості
трудовими ресурсами, їх використання. 98. Що таке галузь
сільськогосподарського виробництва? 1) галузь – це частина сільськогосподарського виробництва,
яка спеціалізується на виробництві продукції рослинництва або тваринництва; 2) галузь – це частина сільськогосподарського виробництва,
яка характеризується певними засобами і технологією виробництва,
кваліфікацією кадрів і кінцевою продукцією; 3) галузь – це частина сільськогосподарського виробництва,
яка характеризується певними засобами і предметами праці та спеціалізацією
виробництва продукції. 99. Які природно-економічні зони виділено в Україні? 1) Полісся; 2) Лісостеп; 3) Степ; 4) Північний і Центральний Степ 5) Південний Степ; 6) передгірні і гірські райони Карпат. 100. У чому суть спеціалізації
сільського господарства? 1) виробництві і реалізації відповідної
продукції сільського господарства у підприємстві; 2) переважному розвитку галузі
(галузей) з виробництва товарної продукції в господарстві; 3) переважному розвитку галузі
(галузей) з виробництва валової продукції в господарстві. 101. Як визначається
спеціалізація сільськогосподарського підприємства? 1) за галузевою структурою
сільського господарства; 2) за структурою валової
продукції господарства; 3) за структурою грошових
надходжень від реалізації товарної продукції; 4) за структурою виробничих
витрат господарства. 102. Яку частку має становити головна галузь
у структурі грошових надходжень господарства? 1) понад 15 %; 2) понад 20 %; 3) понад 25 %; 4) понад 30 %; 5) понад 40 % 103. Назвіть форми
спеціалізації сільського господарства. 1) зональна; 2) господарська; 3) міжгосподарська; 4) внутрішньогосподарська; 5) внутрішньогалузева; 6) міжгалузева. 104. Які показники характеризують концентрацію (розміри) виробництва. 1) площа сільськогосподарських
угідь; 2) вартість валової продукції
на одного середньорічного працівника; 3) чисельність працівників; 4) вартість основних виробничих
фондів на одного середньорічного працівника; 5) наявність основних засобів
виробництва; 6) вартість основних виробничих
фондів на 1 га сільськогосподарських угідь; 7) поголів'я худоби. 105. У чому економічне значення
спеціалізації і концентрації виробництва? 1) розширенні посівної площі
господарства; 2) збільшенні і удосконаленні
засобів виробництва 3) збільшенні виробництва
валової продукції; 4) збільшенні поголів'я худоби; 5) підвищенні продуктивності
праці; 6)підвищенні
ефективності виробництва. 106. Які показники
характеризують економічну ефективність спеціалізації і концентрації
сільського господарства? 1) вартість валової продукції
на 1 га сільськогосподарських угідь; 2) річні виробничі витрати на 1
га сільськогосподарських угідь; 3) вартість валової продукції
на одного середньорічного працівника; 4) вартість основних виробничих
фондів на одного середньорічного працівника; 5) вартість валової продукції
на 1 грн основних виробничих фондів; 6) витрати на 1 га посіву
сільськогосподарських культур. 107. Які основні принципи
розвитку міжгосподарської кооперації і агропромислової інтеграції? 1) добровільність у
співробітництві; 2) науковий підхід до вибору
організаційних форм і напрямів діяльності кооперованих господарств; 3) збереження господарської
самостійності сільськогосподарських підприємств, які входять у
міжгосподарське об'єднання; 4) матеріальна
заінтересованість господарств у міжгосподарській кооперації; 5) органічна єдність
виробництва і переробки сільськогосподарської продукції; 6) об'єднання селянських
господарств у колективне господарство. 108. Назвіть основні форми
агропромислової інтеграції. 1) агропромислові підприємства: 2) дослідно-виробничі
підприємства. 3) агрофірми: 4) виробничі агропромислові
об'єднання; 5) виробничі об'єднання у
сільському господарстві; 6) науково-виробничі
об'єднання. 109. У чому економічне і
соціальне значення агропромислової інтеграції? 1) прискоренні розвитку
продуктивних сил сільського господарства; 2) підвищенні рівня
забезпеченості господарств виробничими фондами; 3) підвищенні продуктивності
праці; 4) підвищенні рівня
інтенсивності сільськогосподарського виробництва; 5) підвищенні економічної
ефективності сільськогосподарського виробницта; 6)
поліпшенні добробуту сільських трудівників. |
|||